فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 12 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مهدی الوانی، قنبر محمدی الیاسی، حسین خنیفر، غلامرضا جندقی، یوسف وکیلی صفحات 5-28

    ضرورت کارآفرینی به عنوان مفهومی چند بعدی در گفتمان مدیریت دولتی نوین مورد توجه قرار گرفته است. کارآفرینی عمومی، پاسخگویی به شهروندان و عملکرد بخش عمومی را بهبود بخشیده و منجر به افزایش سرمایه اجتماعی می شود. این مقاله، به تبیین کارآفرینی عمومی و اهمیت آن پرداخته و الگویی برای تحقق کارآفرینی در بخش عمومی ارائه می دهد. برای ارائه الگو، در گام نخست از روش فراتحلیل(مرور پیشینه کارآفرینی در بخش دولتی و خصوصی) و در گام دوم، برای تایید مولفه ها از 15خبره دانشگاهی کارآفرینی و 15 کارگزار عمومی(شهرداری تهران) نظر سنجی شده است. برای استخراج میزان تناسب مفهوم سازی شومپیتر برای بخش عمومی و عوامل اثرگذارتر بر کارآفرینی از آمار توصیفی(میانگین) استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که زایش کارآفرینی در بخش عمومی نتیجه رابطه هم افزای (نه رابطه مجموع صفر) فرد، سازمان و محیط است. این عوامل به همراه هم و در یک رابطه تعاملی و هم افزا موجد کارآفرینی هستند. بنابراین، هر چه نقطه اشتراک سه عنصر بیشتر باشد، زایش و توسعه کارآفرینی در بخش دولتی محتمل تر است. نهایتا، کارآفرینی منجر به بهبود عملکرد(رضایت شهروندان) می گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت دولتی نوین، کارآفرینی، کارآفرینی دولتی، هم افزایی، عملکرد
  • علی اصغر فانی، جیران محمدی، عادل آذر، سعید فتحی صفحات 29-52

    امروزه ارتقاء و توسعه رفتارهای شهروندی سازمانی، به عنوان یکی از مهم ترین اجزاء زیرساخت های مدیریتی مورد توجه و تاکید فراوان قرار گرفته است. از آنجا که افزایش و بهبود اثربخشی سازمان، همواره یکی از مسائل و دغدغه های اصلی مدیران است، شناخت رفتارهای شهروندی سازمانی و نیز عوامل موثر بر آن می تواند گامی مهم و مفید در این مسیر به شمار آید. در این پژوهش با رویکرد فراتحلیل سعی شده است عوامل موثر بر رابطه بین تنیدگی و رفتارهای شهروندی سازمانی مورد شناسایی و بررسی قرار گیرد. نتایج پژوهش نشان می دهد که عوامل مربوط به ویژگی های موضوع پژوهش، همچون نگرش پژوهش گر، شاخص های متفاوت اندازه گیری تنیدگی و رفتار شهروندی سازمانی این رابطه را تحت تاثیر قرار داده و تعدیل نموده اند، یعنی نگرش های متفاوت پژوهشگران و شاخص های متفاوت اندازه گیری این دو متغیر، باعث تفاوت در ارتباط بین تنیدگی و رفتار شهروندی سازمانی شده است.

    کلیدواژگان: تنیدگی، رفتار شهروندی سازمانی، اثربخشی، رویکرد فراتحلیل، عوامل تعدیل کننده
  • داوود عباسی، علی اصغر پورعزت، آرین قلی پور، مصباح الهدی باقری کنی صفحات 53-70
    این پژوهش به صورت کیفی و با هدف کشف آئین رهبری فرماندهان شهید، به منظور خلق یک نظریه بسترزاد (مبنائی) انجام شده است. نمونه انتخابی شامل هفت نفر از فرماندهان شهید می باشد که به هنگام شهادت عالی ترین درجه فرماندهی یعنی مسئولیت رهبری یک یا چندین لشکر را عهده داشتند. در این تحقیق ابتدا با بررسی آثار مکتوب و صوتی نمونه ها، مضامین اولیه - طی فرآیند کدگذاری باز - استخراج و از دل آنها مقولات شناسائی شدند. آنگاه با انجام کدگذاری محوری، مقوله اصلی و رابطه آن با سایر مقولات مشخص گردید. طبق نتایج پژوهش، «میل به اسوگی» کانون رهبری فرماندهان شهید است. این مقوله از الزامات و راهبردهای معینی مثل اعتقادات و باورها، جهاد نرم، بصیرت، جهاد سخت، انفاق و شهادت طلبی سرچشمه می گیرد. پژوهشگران پیامد این بحث را، «رهبری شاهد» نامیده؛ و در نهایت با استنباط از مستندات تحقیق، چهار گزاره حکمی پژوهش را تنظیم کردند.
    کلیدواژگان: آئین رهبری، فرماندهان شهید، رهبری شاهد، نظریه مبنائی
  • حسن زارعی متین، مهدی خیراندیش، حوریه جهانی صفحات 71-94

    معنا بخشی به زندگی فردی و سازمانی کارکنان یکی از برنامه های استراتژیک سازمان ها محسوب می شود. درک و آگاهی از معنای زندگی از طریق هوش منطقی و عاطفی حاصل نمی شود و مستلزم استفاده از هوشی ورای دو هوش مزبور است که این هوش، هوش معنوی نامیده می شود. بر این اساس، مقاله حاضر به شناسایی و سنجش مولفه های هوش معنوی در محیط کار می پردازد. سوال اصلی مقاله حاضر عبارت است از اینکه مولفه های اصلی هوش معنوی در جامعه آماری پژوهش حاضر کدامند؟ و الویت این مولفه ها نسبت به یکدیگر چگونه است؟ جامعه آماری پژوهش مدیران و کارکنان بیمارستان لبافی نژاد تهران می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به تعیین نمونه پرداخته شد. روش گردآوری داده ها پرسشنامه حضوری بوده و از روش تحقیق توصیفی- میدانی استفاد شده است. نتایج حاصله حاکی از شناسایی پانزده مولفه و اولویت متفاوت مولفه ها در جامعه آماری است. در پایان با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهاداتی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: هوش، هوش معنوی، مولفه های هوش معنوی، محیط کار
  • میرعلی سیدنقوی، غدیر شکیبا جمال آباد صفحات 95-110
    وفاداری الکترونیکی به حمایت ثابت و پایدار مشتریان الکترونیکی اشاره داشته و سعی در پرداختن به موضوع وفاداری در محیط های الکترونیکی دارد. این واژه نتیجه ترکیب دو حوزه فناوری اطلاعات در فضای اینترنت و مفهوم وفاداری در مباحث رفتاری است که مطالعه آن مستلزم توجه همزمان به هر دو حوزه می باشد. هدف این تحقیق ارائه مدلی کاربردی در جهت شناسایی عوامل تاثیرگذار بر فرآیند شکل گیری وفاداری الکترونیکی مشتریان فروشگاه های الکترونیکی می باشد که در این الگو فرآیند وفاداری الکترونیکی به سه فاز شناخت، اثرگذاری و عمل تقسیم شده است. در این پژوهش که به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه بر روی نمونه ای به حجم276 نفر برگرفته از جامعه آماری شامل مشتریان فروشگاه های الکترونیکی فعال در زمینه کسب و کار رایانه و ملزومات آن انجام شده است، مدل تحقیق مورد برازش قرار گرفته و پس از برازش مدل پژوهش با استفاده از نرم افزار لیزرل، بررسی سوالهای پژوهش در دستور کار قرار گرفت و در نهایت عوامل رضایت الکترونیکی، اعتماد الکترونیکی و کیفیت فروشگاه های الکترونیکی به عنوان شاخص های تاثیرگذار بر وفاداری الکترونیکی شناسایی گردیدند.
    کلیدواژگان: وفاداری الکترونیکی، رضایت الکترونیکی، اعتماد الکترونیکی، کیفیت فروشگاه های الکترونیکی
  • عبدالوهاب پورقاز، امین محمدی صفحات 111-130
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی منابع قدرت مدیران با کارآفرینی کارکنان می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان32 شعبه بانک ملی (حدودا 250 نفر) شهر زاهدان است، که از بین آنان 155 نفر با روش خوشه ای- تصادفی انتخاب گردیدند. به منظور گردآوری داده ها از دو پرسشنامه ی سنجش منابع قدرت هینکین و شرایخیم (1989) و پرسشنامه ی ویژگی های شخصیتی کارآفرینی که اقتباس شده از پرسشنامه ی استاندارد شده ی بین المللی مرکز کارآفرینی دانشگاه «دارهام» می باشد استفاده گردید. پایایی پرسشنامه ها با آلفای کرونباخ به ترتیب برابر با 82/. و 74/. محاسبه گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد. بررسی توصیفی داده ها حاکی از این است که منبع قدرت غالب در بین مدیران بانک ملی از دیدگاه کارکنان، قدرت مرجعیت است. همچنین در بین ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه کارکنان نیز بالاترین میانگین مربوط به توفیق طلبی می باشد. تحلیل استنباطی داده ها نشان داد که بین منبع قدرت پاداش مدیران با تحمل ابهام، ریسک پذیری، توفیق طلبی و مرکز کنترل درونی کارکنان رابطه ی مستقیم و معناداری وجود دارد. همچنین بین منابع قدرت قانون و تخصص مدیران با خلاقیت و تحمل ابهام کارکنان؛ منبع قدرت مرجعیت مدیران با خلاقیت و توفیق طلبی کارکنان؛ و قدرت اجبار مدیران با استقلال طلبی کارکنان رابطه ی مستقیم ومعناداری مشاهده شد. یافته های پژوهش همچنین نشان داد که منبع قدرت پاداش مدیران بیشترین نقش را در پیش بینی ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه کارکنان دارد.
    کلیدواژگان: منابع قدرت، کارآفرینی، ویژگی های شخصیتی، مدیران، کارکنان
  • حبیب الله سالارزهی، یاسر امیری صفحات 131-144
    امروزه وجود رابطه قوی با مشتریان مهم ترین رمز موفقیت در هر کسب وکار است. از این رو مفهوم مدیریت ارتباط با مشتری که به معنی تلاش سازمان جهت ایجاد و ارایه ارزش به مشتری است بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل موثر بر استقرار فرایند مدیریت ارتباط با مشتری در شرکتهای بیمه می باشد. بدین منظور پس از بررسی مبانی نظری تحقیق، پرسشنامه تحقیق طراحی شده و پس از تایید روایی و پایایی آن نسبت به جمع آوری داده ها از جامعه آماری که مدیران و کارشناسان شرکتهای بیمه شهر شیراز می باشد، اقدام گردیده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها بیانگر آن است که چهار عامل تمرکز بر مشتریان اصلی و کلیدی، توجه به مدیریت دانش، سازماندهی فرایندهای کسب و کار و برخورداری از فناوری مدرن و به روز در استقرار موفقیت آمیز فرایند مدیریت ارتبط با مشتری در شرکتهای بیمه تاثیرگذار است. هم چنین مشخص گردید که سازماندهی فرایندهای کسب و کار نیازمند توجه بیشتری در مقایسه با سایر عوامل می باشد.
    کلیدواژگان: مشتری، وفاداری مشتری، مدیریت ارتباط با مشتری(CRM)
|
  • Pages 5-28

    Necessity of entrepreneurship as a multidimensional concept in the discourse of new public management is considered. Public entrepreneurship improves accountability to citizens and public sector performance and can increase social capital. This paper explains the importance of entrepreneurship and entrepreneurship in the public sector and it provides a model for growth of entrepreneurship in the public sector. In The first step, to provide model is used exploration-Comparative method (reviewing literature of entrepreneurship in the public and private sectors) and the second step, to confirm the components of model has been polled 15 entrepreneurial academic experts and 15 Public officers (Tehran Municipality).To extract the proportion degree of Schumpeter’s conceptualization for public sector and important components was used the Mean Test. Results show that the synergistic relationship between the individual, organization and the environment (but not zero-sum relationship) leads to the growth of entrepreneurship in the public sector. These factors together in an interactive relationship can lead to entrepreneurship. So, whatever the amount is more common three elements, the development of entrepreneurship in the public sector is more likely. Ultimately, Entrepreneurship improves performance (citizen satisfaction).

    Keywords: New Public Management, entrepreneurship, Public Entrepreneurship, Synergistic Relation, performance
  • Pages 29-52

    Nowadays, one of the most important components of the management is improvement and development of the organizational citizenship behaviors. Identifying and recognition of these behaviors are more important and useful for increasing organizational performance. In this paper, Meta analysis approach recognizes and explains the effective factors on the relationship between strain and organizational citizenship behaviors. The findings of the research indicate that the characteristics of the subject of study such as: researcher's attitude (theory), different measurement indexes of the strain and OCB influenced and modified this relationship. So that, different researcher's attitudes, different measurement indexes of the strain and OCB make different relations among strain and OCB.

    Keywords: strain, Organizational citizenship behavior, effectiveness, Meta analysis, mediator factors
  • Pages 53-70
    This study was an attempt to create a basis theory of martyred commanders leadership ritual, by using a qualitative method (grounded theory). Initially, the themes were extracted through open coding. Next, the categories were identified by the axial coding process. Subsequently, the main category, and its relationship with other categories was introduced. According to the results, "Osvegi"(orientation toward followership of Prophets and Imams) is the core of martyred commanders leadership, and this category emanates from obligations and specific strategies such as beliefs, soft Jihad, insight, hard Jihad, Enfagh(generosity) and martyrdom-seeking. the outcome of the current debate wiche resulted in the creation of a novel kind of leadership is "Witness Leadership".Finally the study introduced four key propositions wiche will be explicated in the paper
    Keywords: Leadership ritual, Martyred commanders, Witness leadership, Grounded theory
  • Pages 71-94

    Organizations should give sense to individual and organizational life of employees and make a space for these aspects in their strategic plans. We can’t understand the meaning of life just through logical and affective reasoning (logical and affective intelligence) but we need some thing beyond this, some thing that we call it Spiritual Intelligence.hence; this paper deals whit identifying and measuring Spiritual Intelligence components in work environment. The main question is which the major Spiritual Intelligence components in this research population are and how their priority with together is. The population of the research consists of managers and employees of the Labbafinejad Hospital. Random order sampling is used to determine the sample of this research. Data collection is done by in-person questionnaire. The method research is field-descriptive. Finding results indicate that there are fifteen Spiritual Intelligence components in population and their priority is different. Finally, according research findings, some suggestions are presented.

    Keywords: intelligence, Spiritual Intelligence, Spiritual Intelligence components, work environment
  • Pages 95-110
    E-loyalty refers to stable support of e-tail customers and trying to address the issue of loyalty in the electronic environment. This term, e-loyalty combines two areas of information technology in the Internet and the concept of loyalty in behavioral issues and addressing this expression requires attention simultaneously to both of those areas. The purpose of this study is to provide a useful model to identify factors influencing the formation of customer loyalty in the electronic stores. The model is presented by considering the theoretical principles of research and the view of professors and experts in customer relationship management (CRM) and the e-loyalty process is split to three phases by this model. The survey research has been done by using a questionnaire on a sample size of 276 and the population includes customers of e-tails in the computer business. Finally the research model was fitted by LISREL software and questions of research were examined then e-satisfaction, e-trust and e-tail quality were identified as indicators of e-loyalty.
    Keywords: E, loyalty, E, satisfaction, E, trust, E, tail quality
  • Pages 111-130
    The main objective of the present research is to investigate relationship between Managers Sources of Power and Personality characteristics of Entrepreneurship among staffs of Melli bank in the city of Zahedan. The statistically population of the research consists entire staffs of 32 branches of Melli bank in Zahedan, out of which 155 subjects were selected as a sample of research by cluster random sampling method. To collect related data two questionnaires were employed, first one to measure manager's source of power and the second questionnaire to measure Personality characteristics of Staff Entrepreneurship. Reliability obtained for questionnaires were α=.82 and α=.74 respectively. Descriptive and inferential techniques of statistic were used to analyses the collected data. Result of the research revealed that prevailing source of power among Melli bank managers from the staff's point of view and entrepreneurship characteristics were referent power and need for achievement respectively. Analyses of data showed that there were positive and significant relationship between source of reward and tolerance for ambiguity, risk taking, need for achievement and internal focus of control. The result also figured out that sources of expert and legitimate power with creativity and tolerance for ambiguity of staff, coercing power of managers with need for independence and referent power with creativity and need for achievement of staff have positive and significant relationship. Findings determined that the source of reward power of managers has highest role to predict personality characteristics of staff entrepreneurship
    Keywords: Sources of Power, Personality characteristics, entrepreneurship, Manager, Staff
  • Pages 131-144
    Today the strong relationship with customers is the most important factor in successfulness of any business. Hence, the concept of customer relationship management, which means the effort to create and deliver value to customers, has been highly considered. This study seeks to examine the factors affecting customer relationship management implementation in Insurance Corporates. To that end, the theoretical framework have been discussed first and after designing research questionnaire whose validity and reliability have been endorsed, data has been gleaned from the population, namely managers and experts of Insurance Corporates in the city of Shiraz. The study concluded that the four factors of key customer focus, knowledge management, modern technology and business process organizing affect successful implementation of customer relationship. In addition, it was determined that business process organizing needs more attention than other factors
    Keywords: Customer, Customer loyalty, Customer relationship management (CRM)