فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 13 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شمس سادات زاهدی، محمود رفیعی صفحات 5-24
    این مقاله ارتباط استراتژی های منابع انسانی و استراتژی های تصمیم گیری اخلاقی را با عملکرد سازمانی مورد بررسی قرار می دهد. جامعه آماری پژوهش وزارت جهاد کشاورزی و نمونه آماری سازمان های تحقیقاتی وزارت جهاد کشاورزی می باشد. واحدهای نمونه ای مورد مطالعه در سازمانها شامل134 نفر از مدیران، کارشناسان ارشد و اعضای هیئت علمی است که 118 کارمند مرد و 16 کارمند زن را در بر می گیرد. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه استراتژی های منابع انسانی، استراتژی های تصمیم گیری اخلاقی و استراتژی های فرهنگ استفاده شده است. برای سنجش عملکرد، امتیاز عملکرد و بهره وری موسسات و مراکز طی دوره سه ساله 1385 تا 1387 مبنا قرار گرفته است. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل واریانس و آزمون میانگین، تکنیک خودگردان سازی و آزمون تفاوت کای اسکوئر تجزیه و تحلیل گردیده است. نتایج پژوهش نشانگر آن است که در سطح اطمینان 95% هماهنگی بین استراتژی منابع انسانی و استراتژی تصمیم گیری اخلاقی موجب بهبود عملکرد می شود. همینطور میانگین عملکرد سازمانی در سازمان های دارای هماهنگی زیاد نسبت به هماهنگی متوسط و نیز میانگین عملکرد سازمانی در سازمان های دارای هماهنگی متوسط نسبت به هماهنگی کم بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: هماهنگی استراتژیک، استراتژی تصمیم گیری اخلاقی، استراتژی منابع انسانی، نقاط مرجع استراتژیک، فرهنگ
  • شمس الدین ناظمی، سعید مرتضوی، پگاه امیررضوی صفحات 25-48
    تامین رضایت مشتری در همه ی سازمان ها اعم از دولتی و خصوصی و همچنین در بخش خدمات و تولید محصولات به عاملی تعیین کننده در کسب موفقیت تجاری تبدیل شده است. بر این اساس، نمایندگی های فعال در صنعت خودرو از این قاعده مستثنی نیستند. مطالعه ی حاضر به بررسی تاثیر ویژگی های سازمانی بر فرایند پذیرش مدیریت ارتباط با مشتری پرداخته است. در این راستا نمایندگی های عرضه کننده خودروهای وارداتی در سطح شهر مشهد به عنوان جامعه مورد مطالعه انتخاب گردید که با مشارکت تعداد 9 نمایندگی و انتخاب 54 مدیر به عنوان نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند و از طریق اجرای پرسشنامه ی محقق ساخته به جمع آوری داده ها پرداخته شد. پردازش حاصل از داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر حاکی از آن است که اولا نقش واسط درک مزایای مدیریت ارتباط با مشتری در تاثیرگذاری ویژگی های سازمانی بر پذیرش مدیریت ارتباط با مشتری مورد تایید است. ثانیا یافته ی تحقیق بر این نکته تاکید دارد که ویژگی های سازمانی تاثیر تعیین کننده ای بر درک مزایا و همچنین پذیرش تکنولوژی مدیریت ارتباط با مشتری دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، فرایند پذیرش، ویژگی های سازمانی، نمایندگیهای خودروهای وارداتی
  • محمد اسماعیل اعزازی، مجتبی فرخی استاد، مصطفی فرخی استاد صفحات 49-72
    خصوصی سازی حاکی از تغییر در تعادل بین حکومت - بازار، به نفع بازار و فرآیندی است طولانی که تاثیرات خود را در بلندمدت بر جای می گذارد و با توجه به اینکه هدف اصلی خصوصی سازی افزایش کآرایی و بهبود عملکرد مالی و بازدهی شرکت ها می باشد، واگذاری فعالیت های اقتصادی به بخش خصوصی و کناره گیری دولت از فعالیت های اقتصادی به عنوان یکی از راه حل های قابل تصور برای رفع مشکلات اقتصادی و افزایش رشد در ایران عنوان شده است. از اینرو در این مقاله بدنبال بررسی رابطه بین خصوصی سازی و افزایش سودآوری و بازدهی شرکت های واگذار شده خواهیم بود. به منظور آزمون فرضیات تحقیق از آزمون های آماری T جفت نمونه ای (آزمون قبل و بعد) استفاده گردیده با توجه به نتایج بدست آمده، در مورد فرضیه اصلی اول(ابعاد سودآوری و اهرمی) با ملاحظه sig بدست آمده، پر واضح است که فرضیه ادعا با اطمینان 95 درصد پذیرفته می شود. لیکن فرضیه اول از نظر ابعاد نقدینگی و فعالیت مورد تایید قرار نمی گیرند. در مورد فرضیه اصلی دوم، می توان با اطمینان 95 گفت که بازدهی شرکت های مورد بررسی، بعد از واگذاری بطور متوسط 15.95 درصد بیشتر از بازده بازار شده است. بر اساس یافته های تحقیق، پیشنهاد می گردد که شرکت های عرضه اولیه، برای بهره مندی کامل از آثار مثبت این تغییر، در صنعت مربوطه به کمک تحلیل پوششی داده ها از طریق الگوریتم الگوگیری بررسی انجام دهند تا اولا: فاصله آنها در سودآوری با سایر شرکت های هم صنعت مشخص شده وثانیا: مشخص شود برای هدایت صحیح از کدام شرکت الگوگیری نماید. در این صورت بهینه سازی تخصیص منابع به بهترین وجه انجام خواهد
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، سودآوری، عرضه اولیه، بازدهی
  • صدیقه خورشید، محمدرضا مهرگان، رضا رنجبر صفحات 73-94
    ماتریس قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدها، یکی از ابزارهای شناخته شده برای تحلیل موارد استراتژیک در فرآیند مدیریت استراتژیک است که اگر به طور صحیح بکار برده شود، می تواند مبنا و اساس خوبی برای تنظیم و تدوین موفقیت آمیز استراتژی فراهم کند. اما کاربرد آن مستلزم غربال سازی و شناسایی عوامل استراتژیک تشکیل دهنده آن از یک سو، و اجماع تیم مدیریت استراتژیک بر روی آن عوامل از سوی دیگراست. در این مقاله، یک مدل تصمیم گیری گروهی چند معیاره فازی برای غربال سازی عوامل استراتژیک ماتریس قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدها ارائه شده است که می تواند با مدیریت حداقل اطلاعات مرتبط باگزینه های تصمیم، تسخیر ابهام و عدم اطمینان ذاتی در داده های ذهنی انسان، از تیم مدیریت استراتژیک در شناسایی مهمترین عوامل استراتژیک برای انجام تحلیل استراتژیک و در نتیجه تنظیم و تدوین استراتژی حمایت و پشتیبانی کند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری گروهی چند معیاره، رویکرد فازی، ماتریس قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدات
  • مریم نکودری، نورمحمد یعقوبی صفحات 95-119
    مدیریت دانش به عنوان یک رویکرد که بر اساس آن سازمان به شناسایی، خلق، دست یابی و بکارگیری دانش به منظور بهبود و ارتقاء بهره وری در سازمان می پردازد، معرفی می گردد. امروزه نقش و اهمیت مدیریت دانش بیش از پیش آشکار شده و اجرای موفق آن می تواند تاثیر بسزایی در افزایش کارایی و اثربخشی سازمان داشته باشد، از اینرو شناخت عواملی که باعث تسهیل در پیاده سازی مدیریت دانش می گردد و نیز بکارگیری این عوامل، می تواند یک نقشه و راهنما برای مدیریت بهتر آن باشد. در این پژوهش عوامل تسهیل کننده مدیریت دانش در سازمان مدیریت بحران کشور و ادارات کل تابعه آن، با استفاده از متغیرهای فناوری اطلاعات، استراتژی، ساختار و فرهنگ، شناسایی و رتبه بندی گردیده اند برای تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش از آزمون های همبستگی پیرسون، فریدمن، One-sample T test و تحلیل عاملی، استفاده شده است. بر اساس نتایج بدست آمده، از دید پاسخ دهندگان، در بین عوامل تسهیل کننده مدیریت دانش، عوامل فناوری اطلاعات و فرهنگ سازمانی برای تسهیل مدیریت دانش معنی دار بوده و در عوامل استراتژی و ساختار، بعنوان عامل تاثیرگذار بر تسهیل مدیریت دانش، معنی داری وجود ندارد. از میان چهار متغیر مورد بررسی، فرهنگ سازمانی مهمترین عامل تاثیرگذار جهت تسهیل مدیریت دانش و عامل استراتژی کمترین اهمیت را بر تسهیل مدیریت دانش دارند.
    کلیدواژگان: عوامل تسهیل کننده، فناوری اطلاعات، مدیریت دانش، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی
  • حبیب ابراهیم پور، جمشید صالحی صدقیانی، حسن خلیلی صفحات 121-138
    در دهه گذشته مطالعات انجام شده در مورد کارآفرینی سازمانی به سرعت افزایش یافته است. کارآفرینی سازمانی شامل چهار بعد نوآوری، ریسک پذیری، پیشگامی و رقابت تهاجمی است. در سازمان ها، کارآفرینی سازمانی با هدف توسعه عملکرد دنبال می شود که در سودآوری و افزایش تولید و ارتقاء عملکرد اقتصادی شرکت نقش اساسی دارد. شرکت ها برای حفظ مزیت رقابتی خود در درازمدت مجبور به توسعه تعهد خود به کارآفرینی سازمانی هستند. با توجه به تاثیر کارآفرینی سازمانی بر عملکرد سازمان ها و استفاده از آن به عنوان مزیت رقابتی، در مقاله حاضر به بررسی ارتباط بین این دو پرداخته می شود. تحقیق از نوع کاربردی بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون ضریب همبستگی استفاده شده است. جامعه آماری مدیران میانی شرکت پتروشیمی تبریز بوده و تعداد نمونه آماری 50 نفر بوده است. نتیجه بررسی نشان داد که بین مولفه های کارآفرینی سازمانی شامل نوآوری، ریسک پذیری، پیشگامی و رقابت تهاجمی با عملکرد تجاری رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و در نهایت پیشنهادهایی برای توسعه کارآفرینی سازمانی و بهبود عملکرد تجاری ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، رقابت تهاجمی، پیشگامی، عملکرد تجاری
  • سید حسین حسینی، محمود حضرتی صفحات 139-156
    رفتارهای شهروندی سازمانی رفتارهایی هستند که در شرح شغل و شرایط احراز بیان نشده و از کارکنان نیز انتظار نمی رود. محققان پیامدهای فردی و سازمانی بسیاری را برای این گونه رفتارها ذکر کرده اند، از این رو مدیران تمایل دارند که کارکنانشان این گونه رفتارها را در سازمان نشان دهند. لذا در این مقاله به تعیین و تشخیص متغیرهای تاثیرگذار مستقیم و غیرمستقیم بر بروز رفتارهای شهروندی سازمانی با استفاده از روش تحقیق توصیفی و بکارگیری تحلیل ماتریس کوواریانس و با روش مدل سازی معادلات ساختاری پرداخته می شود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه کارکنان و مدیران سه سازمان دولتی در تهران به تعداد 2700 نفر است که تعداد 97 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شده است. یافته های پژوهش بیانگر این است که متغیرهای اعتماد، تعهد سازمانی، ادراک از انصاف و عدالت، ادراک از حمایت و پشتیبانی مدیران و سازمان، به صورت مستقیم و متغیرهای جامعه پذیری، احساس هویت سازمانی، فضای سیاسی و متغیر ویژگی های کارکنان به صورت غیرمستقیم بر بروز رفتارهای شهروندی در ارتباط می باشند.
    کلیدواژگان: رفتارهای شهروندی سازمانی، رفتار های ضد شهروندی، هویت سازمانی، جامعه پذیری، مدل سازی معادلات ساختاری
|
  • Pages 5-24
    This article intends to illuminate how the alignment of human resources strategies and ethical decision making strategies affect firm performance. Data for this study were collected from research organizations. The sample includes 134 managers, experts and faculty members of organizations. The basic method of inquiry was gathering data about the hypothesis through three questionnaires; after completing the data, there were classified and analyzed so as to find the causal relationship between variables. The results revealed that there is a positive effect of coordinated human resources strategies and ethical decision making strategies on organizational performance in the research institutes of ministry of agriculture. The article concludes with a number of suggestions aimed at improving the organizational performance.
    Keywords: Strategic coordination, Ethics strategies, Human resources strategy, Strategic References Points, performance
  • Pages 25-48
    Customer satisfaction is known to be the key determinant of business success in manufacturing and service organizations, both in public and private enterprises. This study investigates the impact of organizational characteristics on adoption of customer relationship management (CRM). For this purpose, a survey research was conducted among 9 imported car dealers using a designed questionnaire. A sample of 54 from top managers of regional companies was drawn to collect research data. The results using path analysis technique showed that; perceived usefulness of CRM acts as an intervening variable between impact of organizational characteristics and adoption of CRM. The findings also revealed that organizational characteristics have a significant effect on perceived usefulness as well as adoption of customer relationship management
    Keywords: Customer Relationship Management) CRM), Adoption process, Organizational characteristics, importing car dealers
  • Pages 49-72
    Privatization has become an important phenomenon in both developed and developing countries. This process Provide a change in the balance between governance-market, so it leaves effects in the long run, and given that the main aim of privatization to increase efficiency and improve financial performance and return of stock's corporate, Hence privatization can be considered as one of the conceivable solutions for economic problems. This study reviews the relationship between privatization and increased profitability and return transferred companies. The data were obtained from the annual financial reports of ISOC in a period of six years before and six years after privatization. To test the hypotheses was used of pair sample tests(pre-post test. The findings revealed that significant relationship between privatization process and financial performance., in fact after analysis of hypothesis was determined, that about profitability ratios with certainty 95 percent of long-term financial performance transferred companies is better than before. And also the results second main hypothesis, were confirmed with 95 percent.
    Keywords: privatization, profitability, initial public offering, return
  • Pages 73-94
    The matrix of SWOT is one of well known tools for analyzing strategic cases in the process of strategic management. If used correctly, it can provide a good basis for successful strategy formulation. But using it is involved screening and identifying strategic factors consisting of it from one hand, and strategic team consensus on those factors from other hand. In this article, a fuzzy multi-attribute group decision-making model is presented for screening the strategic factors of SWOT matrix. This model can support strategic management team by managing a minimal amount of information related to decision alternatives, capturing vague and uncertainty inherent in human mental data for identifying the most important of strategic factor for doing strategic factors of SWOT matrix
    Keywords: Multi, attribute group decision, making, Fuzzy approach, SWOT Matrix
  • Pages 95-119
    Knowledge Management (KM) is a new approach that organizations use to recognize, create the knowledge and improve their productivity based upon. Nowadays, the role and importance of KM is more obvious than ever, and its successful implementation can have a crucial impact on productivity and performance of an organization. Therefore, recognition of the facilitating factors of KM and applying those factors could be used as a guideline for a better knowledge management. In this study, the facilitating factors of KM in the National Disaster Management Organization and all its affiliated offices were identified and ranked by using Information Technology, Strategy, Structure and Culture variables. The Pearson correlation analysis, Friedman, One-sample T test and Factor Analysis were used in this study for data analysis. According to the surveys, among all facilitating factors of KM, the Information Technology and Organizational Culture were identified as the effective factors while Strategy and Structure were not so effective. In this way, The Organizational Culture was found to have the most important role among the four subject variables in this study and the Strategy was ranked as the least important variable in facilitating the KM.
    Keywords: Facilitating Factors, Information Technology, Knowledge Management, Organizational Structure, Organizational Culture
  • Pages 121-138
    The studies of intrepreneurship have increased in the past decade. ‎Intrepreneurship has four dimensions including: innovativeness, riskiness, ‎proactiveness and competive aggresiveness. In the organizations intrepreneurship is used ‎for promoting performance. Intrepreneurship promotes business performance ‎and has an impact on the increase of production and profitability in companies. As a result, all ‎companies need to developing intrepreneurship. This article surveys the ‎relationship between intrepreneurship and business performance in the ‎Tabriz Petrochemical Company (TPC) ‎. The method used is applied-description survey. The population comprised 50 middel level managers of Tabriz Petrochemical Company. Data analysis was conducted by frequency distribution, percentage and Spearman correlation ‎test. According to ‎the research findings, there is signification a relationship between Intrapreneurship ‎and business performance. Finally, the article has presented ‎solutions to promote Intrepreneurship‎ and business performance
    Keywords: entrepreneurship, competitive advantage, innovativeness, business Performance
  • Pages 139-156
    Organizational citizenship behaviors (OCB) are employeesbehavior and actions that are not specifically designated intheir formal job duties and not directly or explicitly recognized by the organizational formal reward system. Of staff so we pay attention to effective of direct and indirect factors in the organizational citizenship behaviors in public organizations. The data processed and analyzed by covariance Matrix method and concluded by structural equation model. The results shows, that commitment, organizational trust, organizational justice and organizational and managerial supports had a direct effect on organizational citizenship behavior and organizational politics, organizational identity, socialization and employee characteristics had an indirect effect on organizational citizenship behaviors. Finally, concerning research findings, an organizational citizenship behaviors model were presented to public organizations
    Keywords: Organizational Citizenship Behavior (OCB), organizational identification, Socialization, Anti Organizational Citizenship Behavior (ACB), Structural Equation Model (SEM