فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 14 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالحسن فقیهی، عسل آغاز صفحات 5-22
    کارکردهای منابع انسانی نقش مهمی در توسعه کشورها ایفا می کنند. اما در حالی که بیشتر پژوهش های حوزه مدیریت منابع انسانی در کشورهای توسعه یافته و صنعتی انجام شده است، در کشورهای در حال گذار پژوهشهای کافی در این زمینه صورت نگرفته است. همچنین به نظر می رسد با وجود مطرح شدن بحثهایی مانند مدیریت راهبردی منابع انسانی، هنوز به نقش مهم ویژگی های محیطی و تاثیر آن بر کارکردهای مدیریت منابع انسانی، توجه کافی نمی شود. هدف این پژوهش مطالعه مدیریت منابع انسانی در کشورهای در حال گذار با رویکردی بوم شناسانه است. در این پژوهش تلاش شده مدیریت منابع انسانی از دیدگاه کلان مورد بررسی قرار گرفته و به تاثیر عوامل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی/ فرهنگی بر کارکردهای مدیریت منابع انسانی اشاره شود. نتایج این پژوهش نشان می دهد مدیریت منابع انسانی، در کشورهای توسعه یافته و در حال گذار، به نحو متفاوتی ادراک شده است. به نظر می رسد می توان ویژگی هایی را در کارکردهای مدیریت کشورهای در حال گذار مشاهده کرد که متاثر از ویژگی های محیط پیرامونی آنهاست. این امر ضرورت اصلاحات مدیریت منابع انسانی در جوامع در حال گذار را از منظری بوم شناسانه محرز می سازد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، بوم شناسی، کشورهای در حال گذار
  • مریم ابراهیمی، عباس مقبل باعرض، سید حمید خداداد حسینی، عادل آذر صفحات 23-39
    در این تحقیق، مدل برنامه ریزی استراتژیک فناوری با رویکرد هوشمند ترکیبی نورو – فازی ارائه می شود که حاصل ترکیب یکپارچه و نظام یافته ای از مدل های موجود است. مدل تحقیق براساس بررسی مدل های برنامه ریزی استراتژیک فناوری و مدل های برنامه ریزی استراتژیک با رویکرد هوشمند ترکیبی پیشنهاد شده است. تکنیک نورو– فازی برای مدلسازی استراتژی های فناوری از طریق نرم افزار MATLAB استفاده می شود. مدل، در صنعت پتروشیمی ایران از طریق متوسط خطای آزمون و متوسط خطای یادگیری ارزیابی می شود که نتیجه آزمون را مطلوب نشان می دهد. با تعیین فهرست فناوری های صنعت، وضعیت توانایی صنعت در توسعه فناوری ها، جذابیت فناوری ها در صنعت و شاخص های ثبت اختراع در صنعت، جایگاه فناوری ها در ماتریس های تصمیم تدوین استراتژی فناوری تعیین می شود. استراتژی های فناوری در سه دسته پژوهش محور، سرمایه محور و دانش محور پیشنهاد می شود. داده ها نیز بواسطه چهل محقق در شرکت های تابعه صنعت پتروشیمی که در حوزه های مشخص شده فناوری ها تحقیق می کنند و دانش آن حوزه ها را دارند با روش تمام شماری گردآوری می شود.
    کلیدواژگان: نورو - فازی، توانایی، جذابیت، ثبت اختراع
  • محمد موسی خانی، امیر مانیان، طهمورث حسنقلی پور، امید میربهاء، عبدالعزیز آبتین صفحات 41-62
    نتیجه مطالعات انجام شده بیانگر آن است که، فناوری های اطلاعات و ارتباطات تاثیر بسیار عمیقی بر رشته مدیریت منابع انسانی گذاشته و در برخی از ابعاد جدید باعث تحول آن شده است. متخصصان نیز معتقدند مدیریت الکترونیک منابع انسانی پتانسیل کاهش هزینه های مدیریتی، افزایش بهره وری، تسریع در زمان پاسخ گویی، بهبود فرایند تصمیم گیری و توسعه خدمات مشتری را داراست و به همین دلیل به مدیریت منابع انسانی کمک می کند تا استراتژیک تر، منعطف تر و از نظر هزینه مقرون به صرفه تر باشد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی مدلی برای توسعه مدیریت الکترونیک منابع انسانی در سازمان های دولتی ایران طراحی و اجرا شده است. برای این منظور، با بررسی پیشینه تحقیق و مصاحبه با افراد متخصص و خبره، مدل اولیه توسعه مدیریت الکترونیک منابع انسانی طراحی و بر اساس آن، شش فرضیه تعریف و برای آزمون آنها پرسشنامه ای طراحی و در اختیار جامعه آماری تحقیق (کارشناسان مسئول و مدیران صفی وزارتخانه تعاون، کار، رفاه و تامین اجتماعی) قرار داده شد. با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری (مدل های اندازه گیری و ساختاری) روابط بین متغیرهای مدل بررسی شدند. نتایج نشان دهنده آن است که برای توسعه مدیریت الکترونیک منابع انسانی در سازمان های دولتی لازم است ابتدا عوامل محیطی و سازمانی بررسی شده و بر اساس آن راهبری فناوری اطلاعات و ارتباطات منابع انسانی سازمان تدوین و بر اساس آن مدیریت الکترونیک منابع انسانی شکل دهی شود
    کلیدواژگان: توسعه مدیریت الکترونیک منابع انسانی، سازمان های دولتی، راهبری فناوری اطلاعات و ارتباطات منابع انسانی، شکل بندی مدیریت الکترونیک منابع انسانی
  • حسن دانایی فرد، احمد خائف الهی، سید مجتبی حسینی صفحات 63-84
    این مطالعه رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی و تسهیم دانش در سازمان های دولتی را در دو وزارتخانه راه و ترابری و مسکن و شهرسازی مورد بررسی قرار می دهد. جامعه آماری این تحقیق شامل 662 نفر از کارکنان رسمی ستادی در دو سطح مدیریت و کارشناس در وزارتخانه های مذکور می باشد. حداقل اندازه نمونه مورد مطالعه در این تحقیق 248 نفر است که محقق برای تعمیم پذیری نتایج، 15% با آن افزود. برای جمع آوری داده های این تحقیق از دو پرسشنامه به ترتیب پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی ارگان و پرسشنامه تسهیم دانش برگرفته از پژوهش دکتر موسی خانی استفاده شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمونهای همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی و آزمون T-test مستقل مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمونهای همبستگی نشان داد که بین رفتار شهروندی سازمانی و ابعاد آن(بجز جوانمردی) و تسهیم دانش در سطح اطمینان 99 % همبستگی مثبت وجود دارد. نتایج حاصل از رگرسیون نشان داد که متغیر مستقل(رفتار شهروندی سازمانی) 4/18% پیش بینی کننده واریانس تسهیم دانش می باشد. همچنین مشخص گردید که اختلاف معنی داری در دو وزارتخانه مورد مطالعه از نظر رفتار شهروندی سازمانی و تسهیم دانش وجود ندارد.
    کلیدواژگان: رفتارهای فرا نقشی، رفتار شهروندی سازمانی، مدیریت دانش، تسهیم دانش
  • حبیب الله دعایی، مصطفی رضایی راد، داوود خانی صفحات 85-106
    وظایف مدیریت منابع انسانی به دلیل تاثیرگذاری بر مهمترین سرمایه سازمان عاملی حیاتی در سازمان ها به شمار می آیند. از طرفی بازارگرایی رویه ای فرهنگی در سازمان است که ارکان سازمان را بر روی نیازها و خواسته های بازار متمرکز می نماید. هدف این پژوهش ارائه مدلی در راستای تعیین تاثیرگذاری وظایف مدیریت منابع انسانی به طور جداگانه و یکپارچه بر بازارگرایی و عملکرد سازمانی می باشد. جامعه آماری مطالعه متشکل از مدیران ارشد شرکت های صنعتی واقع در شهرک صنعتی بوعلی شهر همدان بود که با استناد بر فرمول کوکران 82 نفر به عنوان نمونه تصادفی مطالعه در تحقیق مشارکت داشته اند. داده های به دست آمده بوسیله پرسشنامه های توزیع شده از طریق معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی به کمک نرم افزار نرم افزار Pls مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از پردازش داده ها نشان داد که اولا مدل به کار گرفته شده، مدل نظری قوی برای پیش بینی عملکرد سازمانی از طریق وظایف مدیریت منابع انسانی و بازارگرایی بوده است، ثانیا همه ی روابط مستقیم بین متغیرهای مدل، معنادار بوده اند. ثالثا با اجرای مناسب وظایف مدیریت منابع انسانی می توان عملکرد سازمان را از طریق بازارگرایی بهبود بخشید
    کلیدواژگان: وظایف مدیریت منابع انسانی، بازارگرایی، عملکرد سازمانی، رویکرد حداقل مربعات جزیی
  • سیدعلی اکبر احمدی، عبدالصمدخدامی صفحات 107-128
    در این مطالعه رابطه«رفتار شهروندی عمومی»و«معنویت»بعنوان متغیرهای مستقل با«رفتار شهروندی سازمانی»بعنوان متغیر وابسته به واسطه گرایش های سه گانه شغلی«مشارکت در تصمیم گیری»، «رضایت شغلی» و «تعهدسازمانی» به عنوان متغیر میانجی در شرکت سهامی بیمه ایران که یک شرکت بازرگانی ارائه دهنده خدمت دربخش عمومی است به روش تحلیل همبستگی بررسی گردیده است؛ داده های لازم از نمونه ای به حجم 250 نفرکه به روش طبقه ای از یک جامعه آماری در حدود 1000 نفری انتخاب شده به وسیله پرسشنامه جمع آوری شده است. نتایج روش تحلیل مسیرکه از طریق تکنیک تحلیلی لیزرل حاصل گردیده نشان می دهد که رفتار شهروندی عمومی و معنویت هر دو در مجموع با گرایش های شغلی و ابعاد رفتار شهروندی سازمانی شامل دو بعد کلی ایثارگری و فرمانبرداری رابطه مثبت دارند. با وجود تفاوت چشمگیر و بعضا عجیب در جزئیات روابط مورد مطالعه، نکته مهم و متمایز این تحقیق همانا تاثیر افزونتر معنویت بر رفتارهای شهروندی سازمانی است که با توجه به بلوغ بیشتراین مفهوم نسبت به رفتارهای شهروندی عمومی در جامعه مورد مطالعه چندان دور از انتظار نبود.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی (OCB)، معنویت درونی و بیرونی، رفتار شهروندی عمومی (GCB)، معنویت فردی و سازمانی
  • بهمن کرد تمینی، ملیحه کوهی صفحات 129-144
    هدف پژوش حاضر بررسی رابطه تعهد سازمانی با فرسودگی شغلی و معنویت سازمانی در بین کارمندان اداره پست شهرستان زاهدان و گرگان می باشد. نمونه پژوهش حاضر را 200 نفر از کارمندان اداره پست (100 کارمند از زاهدان و 100 کارمند ازگرگان) تشکیل می دهند که به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و در پژوهش شرکت داده شدند. ابزار گردآوری داده ها مقیاس تعهد سازمانی، مقیاس فرسودگی شغلی و پرسشنامه معنویت سازمانی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام، رگرسیون تک متغیره و آزمون t برای گروه های مستقل استفاده گردید. نتایج نشان داد که تعهد هنجاری و نمرات کلی تعهد سازمانی همبستگی منفی و معنی داری با مسخ شخصیت داشت. کارکرد شخصی با تعهد مداوم، تعهد هنجاری و نمرات کلی تعهد سازمانی همبستگی مثبت و معنی داری داشت. نتایج همچنین خاطر نشان ساخت که معنویت سازمانی با تمام ابعاد و نمرات کلی تعهد سازمانی همبستگی مثبت و معنی داری داشت. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که کارکرد شخصی به میزان %6.1 واریانس را برای تعهد مداوم تبیین کرد و پیش بینی کننده مثبتی برای آن بود. مسخ شخصیت به میزان %20.4 واریانس را برای تعهد هنجاری تبیین کرد و پیش بینی کننده منفی برای آن بود. نتایج موید آن بود که مسخ شخصیت و کارکرد شخصی با همدیگر توانستند %12.9 واریانس را برای نمرات کلی تعهد سازمانی تبیین کنند که مسخ شخصیت پیش بینی کننده منفی و کارکرد شخصی پیش بینی کننده مثبتی برای نمرات کلی تعهد سازمانی بود. نتایج رگرسیون تک متغیره نشان داد که معنویت سازمانی توانست تمام ابعاد تعهد سازمانی را به صورت مثبت و معنی داری پیش بینی کند. نتایج آزمون t نشان داد که تفاوت معنی داری بین کارمندان اداره پست شهرستان زاهدان و گرگان در میانگین نمرات ابعاد تعهد سازمانی، ابعاد فرسودگی شغلی و نمرات معنویت سازمانی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، فرسودگی شغلی، معنویت سازمانی، اداره پست
|
  • Pages 5-22
    HRM functions play a significant role in the development of nations. Review of literature reveals that while most of studies in the area of human resource management are devoted to developed world, studies on HRM in developing areas are few. The purpose of this article is to study the HRM functions in developing countries from an ecological perspective. The focus is to examine the political, economical and social/ cultural factors that affect HRM performance in these societies. Findings show that, perceptions on HRM differ greatly in developing and developed countries. That is; ecological factors among other variables have much influence in developing societies. These findings implicate a need for noticeable attention of HRM scholars to raise further research questions on this issue.
    Keywords: Human resource management, Ecological perspective, developing countries
  • Pages 23-39
    In the present study, technology strategic planning model based on neuro – fuzzy hybrid intelligence is suggested. It is the result of an integrated and systematic hybrid of existing models presented in literature of technology strategy planning and hybrid intelligent strategic planning. Neuro-fuzzy technique is used for modeling of technology strategies with MATLAB. The model is evaluated in Iran’s petrochemical industry based on average test error and average train error which were satisfying. A list of technologies in the industry, the industry's ability in the development of technology, attractiveness of technology in the industry, and patent indicators are identified based on expert’s viewpoints. According to the location of technologies in decision matrices of technology strategies, technology strategies are proposed in three categories: research driven, investment driven, and knowledge driven. Data is collected by the total researchers in subsidiary companies who do research in specific fields of petrochemical industry and have the knowledge in those fields
    Keywords: neuro – fuzzy_ability_attractiveness_patent
  • Pages 41-62
    The result of former Studies indicate that, information and communication technologies have very profound impact on the field of human resource management and in some new aspects, triggered development. Experts believe that the electronic human resources management has potential to reduce management costs, increase productivity, accelerate response time, development customers services and improved decision-making process, and thus helps human resources management to be more strategic, more flexible and the cost is more affordable. This study concern of identified a model for the development electronic human resources management in the Iranian government organization has been designed and implemented. whit Reviewing background of the research and interview with professionals and experts, a prototype model of electronic human resources management development were designed, and based on its, the six hypotheses define and to test these hypotheses, a questionnaire was designed and distributed between the statistical community(Experts and line managers of Cooperation, Labor, Welfare and Social Security Ministry), and Using structural equations model were tested. The results indicate, for developing electronic human resource management in government organization, it is necessary that, at first organizational and environmental factors were reviewed, and based on human resources information and communication technology governance compilation, then based on the above items electronic human resources management will be forming
    Keywords: Developing Electronic Human Resource Management, Public Organization, human resources information, communication technology governance, forming Electronic Human Resource Management
  • Pages 63-84
    This article has surveyed the relationship between organizational citizenship behavior and knowledge sharing in public organization and has chosen transportation and urban ministries for testing. So, it has been specified 248 staff as a sample from 662 people in management and expert level as statistical society. For this purpose the researchers have used two questionnaires, organizational citizenship behavior test from Organ’s and knowledge sharing test by referred to Doctor Mousa Khani’s. All data have been analyzed Pierson coefficient and line regression and T-test one sample and has been added 15% because of generalization. The results have been shown that there were positive correlation between organizational citizenship behavior and knowledge sharing by 99% trust level, except sportsmanship and there has been observed that OCB as independent variable has affected on knowledge sharing by 18/4% and has been no meaningful difference between the two ministries through the two mentioned variables.
    Keywords: post role behavior, Organizational citizenship behavior, Knowledge Management, knowledge sharing
  • Pages 85-106
    Human resource management functions because influence on the most important capital of organization are considered as crucial factor to the organization. On the other hand Market orientation is cultural practices in the organization to focused elements of organization on the needs and demands of the market.This study presents a model of human resource management functions separately and integrated in order to determine the effectiveness on market orientation and organizational performance. strategic managers of industrial companies of Hamadan Boali industrial zone were determined as statistical population and 82 were determined as a the sample using random sampling through cocran formol. Method of data collection went through a standard questionnaire. In this study, structural equation and partial least squares method were used for analyzing data and testing hypotheses using smart PLS. Results of research indicate that the model used in this research, is a strong theoretical model to predict organizational performance through human resource management functions and orientation secondly, all the direct relationship between the variables, were significant. Thirdly, the study emphasize that paying attention to human resources management practices can improved organizational performance through market orientation.
    Keywords: human resource management functions, market orientation, Organizational Performance, partial least squares approach
  • Pages 107-128
    This study examined the relationship between GCB(general citizenship behavior)and spirituality as dependent variable,OCB(Organizational citizenship behavior) as independent variable and three job attitudes:" participation in decision making"," job satisfaction "and" organizational commitment" as mediator variables in Iran Insurance as a commercial service provider company in public sector by correlation-analysis. Questionnaire based data gathered by classificative sampling method from a sample off 250 persons witch selected from a statistical society off about 1000 persons. The results produced by LISREL software technique from path analyses method shows that both GCB and spirituality in general have positive correlation with job attitudes and OCB in two general dimensions: altruism and compliance. Despite the significant and surprising differences in the details of studied relationship, the important and distinguished aspect of this study is that spirituality has more effect on OCB. It wasnt unexpected, because people are more familiar with this concept.
    Keywords: Organizational citizenship behavior, Internal, external spirituality, Common citizenship behavior, Individual, organizational spirituality
  • Pages 129-144
    The purpose of the present study was to ascertain the relationship of organizational commitment with job burnout and organizational spirituality between Zahedan and Gorgan post office employees. The sample size consisted of 200 post office employees (100 from Zahedan and 100 from Gorgan) that were selected randomly for this study. Organizational Commitment Scale, Job Burnout, and Organizational Spirituality Questionnaire were used to collect the data. Pearson correlation coefficient, stepwise regression, uni-variate regression and Independent t-test were applied to analyze the data. Results revealed that normative commitment and overall scores of organizational commitment had significant negative correlation with emotional exhaustion. Continuance commitment, normative commitment, and overall scores of organizational commitment had significant negative correlation with depersonalization. Personal accomplishment had significant positive correlation with continuance, normative and overall scores of organizational commitment. Results demonstrated that organizational spirituality had significant correlation with all dimensions of organizational commitment. Stepwise regression illustrated that personal accomplishment accounted 6.1% of the variance in continuance commitment and it was a positive predictor for continuance commitment. Depersonalization accounted 20.4% of the variance in normative commitment and it was a negative predictor. Results revealed that depersonalization and personal accomplishment together accounted 12.9% of the variance in overall scores of organization commitment; depersonalization was a negative predictor while personal accomplishment was a positive predictor. Results of the uni-variate regression showed that organizational spirituality could predict positively all dimensions of organizational commitment. Results of t-test revealed that there was no significant difference between Zahedan and Gorgan post office employees on organizational commitment dimensions, job burnout and organization spirituality
    Keywords: organizational commitment, Job Burnout, Organizational Spirituality, Post Office