فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 17 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا طهماسبی، آرین قلی پور، ابراهیم جواهری زاده صفحات 5-26
    امروزه اعتقاد بر این است که منابع انسانی مهمترین مزیت رقابتی و سرمایه سازمانی است و به همین دلیل بر نقش ارزشمند استعدادها در سازمان تاکید شده و مدیریت مطلوب آنها بسیار مهم و حساس تلقی می شود. با ظهور واژگانی مانند مدیریت استعدادها ما شاهد یک تغییر پارادایماز مدیریت منابع انسانی سنتی به مدیریت منابع انسانی نوینی هستیم که دربرگیرنده توجه به نخبگان سازمانی است. این در حالی است کهجذب و نگهداشت استعدادها از گام های اولیه در مدیریت استعدادها محسوب می شوند. هدف از این تحقیق شناسایی و رتبه بندی مهمترین عوامل موثر بر جذب و نگهداشت استعدادهای علمی در دانشگاه ها می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش کمی و به شکل توصیفی در دانشگاه تهران انجام شده است. نمونه گیری به روش تصادفی ساده و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSSتجزیه و تحلیل شده و نتایج نشان می دهد که عامل جو تحقیق و پژوهش بیشترین تاثیرگذاری را در جذب استعدادها در دانشگاه تهران دارد.
    کلیدواژگان: استعداد، مدیریت استعداد، جذب استعدادها، حفظ و نگهداری استعدادها، دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی
  • حسن درویش، علیرضا موغلی، محمد موسوی، بلال پناهی صفحات 27-49
    این مقاله به بررسی رابطه شایستگی های منابع انسانی با استراتژی های کسب و کار و استراتژی های منابع انسانی پرداخته است. در این راستا دفتر مرکزی شرکت ملی پتروشیمی در تهران به عنوان جامعه مورد مطالعه بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 218 نفر از مدیران و کارشناسان ارشد به عنوان نمونه انتخاب گردید. این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی است که به منظور آزمون فرضیات تحقیق از آزمون های آماری رگرسیون و همبستگی استفاده گردید. با توجه به نتایج بدست آمده فرضیه اول تحقیق مورد تایید قرار گرفت، بنابراین استراتژی های کسب و کار بر استراتژی های منابع انسانی تاثیر مثبت و مستقیم دارند. فرضیه های دوم و سوم تحقیق نیز پذیرفته شدند، در نتیجه استراتژی های کسب و کار و منابع انسانی، شایستگی های منابع انسانی را به طور مثبت و مستقیم تحت تاثیر قرار می دهند. همچنین این تحقیق نشان داد که استراتژی تمایز در مقایسه با استراتژی رهبری هزینه با شایستگی های منابع انسانی رابطه قوی تر و منسجم تری دارد. بنابراین بر اساس این یافته ها پیشنهاد می گردد که سازمان مربوطه استراتژی های کسب و کار و منابع انسانی خود را همسو ساخته، در جذب و مدیریت استعدادها دقت کند و به منابع انسانی خود برای کسب شایستگی های منابع انسانی کمک نموده و از آنها حمایت نماید.
    کلیدواژگان: استراتژی های کسب وکار، شایستگی های منابع انسانی و استراتژی های منابع انسانی
  • صدیقه خورشید صفحات 51-82
    هدف این پژوهش، توسعه یک مدل فازی ارزیابی عملکرد با استفاده از تکنیک های کارت امتیازی متوازن و تصمیم گیری چند شاخصه فازی برای شرکت های فنآوری اطلاعات است. این پژوهش به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق را مدیران و کارشناسان شرکت های فنآوری اطلاعات شهر تهران تشکیل داده اند که ابتدا پنج شرکت از میان آنها بطور تصادفی انتخاب شده اند. سپس ده نفر از مدیران و کارشناسان هر شرکتی در تحقیق مشارکت نموده اند. داده های تحقیق بوسیله پرسشنامه جمع آوری شد و با استفاده از تکنیک های تحلیل چند شاخصه فازی تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که برای شرکت های فنآوری اطلاعات مورد مطالعه، چهار دیدگاه کارت امتیازی متوازن دارای درجه اهمیت همسانی بودند. بر مبنای تحلیل حساسیت انجام شده بر حسب مقادیر؛ شرکت دیار، شرکت رسا، شرکت افرا، شرکت راهبر، و شرکت رز از لحاظ عملکرد به ترتیب رتبه های اول تا پنجم را کسب نموده اند. اولا نتایج این پژوهش به مدیران شرکت های اطلاعاتی مورد مطالعه کمک می کند که از عملکرد شرکت خود بر حسب دیدگاه های کارت امتیازی متوازن آگاه شوند، و برای بهبود آن، استراتژی هایی تدوین کنند. ثانیا منابع محدود شرکت را برای بهبود شاخص های ناملموس و غیرمالی عملکردی به منظور کسب مزیت رقابتی تخصیص دهند.
    کلیدواژگان: فنآوری اطلاعات، ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن، تحلیل شبکه ای، رویکرد فازی
  • فریبرز رحیم نیا، عطا الله هرندی، سیده زهرا فاطمی صفحات 83-101
    در بازار کسب و کار امروز، توجه شایانی به مفهوم ارتباطات بین فراهم کننده خدمت و مشتریان شده است. امروزه آنچه حائز اهمیت است برقراری ارتباطاتی با کیفیت با مشتریان به منظور ارتقاء کیفیت ذهنی ادراک شده آنان از خدمت می باشد که این امر به نوبه خود سبب ایجاد وفاداری در مشتریان خواهد شد. کیفیت رابطه با مشتریان می تواند بر عواملی چندگانه همچون کیفیت ذهنی ادراک شده و وفاداری مشتریان موثر بوده و می تواند سبب کسب مزیت رقابتی برای سازمان ها بخصوص در بخش خدمات گردد. در مقاله حاضر با ارائه مدلی، تاثیر کیفیت رابطه با مشتری بر کیفیت ادراک شده و وفاداری مشتریان مورد بررسی قرار گرفته است. داده های مورد نیاز برای این تحقیق با روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترسی از مشتریان هتل های پنج ستاره کلان شهر مشهد و با ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است. این تحقیق از نوع کاربردی با ماهیت پیمایشی می باشد. همچنین از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که کیفیت رابطه با مشتری بر کیفیت ادراک شده و وفاداری موثر می باشد. در بررسی تاثیر غیرمستقیم، نتایج تحقیق نشان دهنده اثر معنادار و مثبت کیفیت رابطه با مشتری از طریق کیفیت ادراک شده بر وفاداری است.
    کلیدواژگان: کیفیت رابطه با مشتری، اعتماد مشتری، رضایت مشتری، تعهد ارتباطی مشتری، کیفیت ادراک شده مشتری، وفاداری مشتری
  • رحمت الله صادقیان، نورمحمد یعقوبی، محمد اسماعیل اعزازی صفحات 103-120
    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه فراموشی سازمانی هدفمند با چابکی سازمانی در سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهر شیراز انجام گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری تحقیق شامل تمام کارکنان سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) شهرداری شیراز به تعداد 43 نفر می باشد. که از نمونه گیری ساده تصادفی استفاده شده است و تعداد نمونه باتوجه به جدول مورگان تعداد 38 نفر می باشند. در این پژوهش از پرسشنامه ی فراموشی سازمانی هدفمند محمودوند و پرسشنامه چابکی سازمانی حسینی استفاده شده است. روایی آن به وسیله کارشناسان تایید شده است و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب برابر85/. و 96/. می باشد. برای تجزیه و تحلیل توصیفی داده ها از فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد، و برای تجز و تحلیل استنباطی داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون، استفاده شده است. نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین فراموشی سازمانی هدفمند و چابکی سازمانی رابطه معناداری وجود دارد همچنین بین مولفه های یادگیری زدایی از ابعاد فراموشی سازمانی با همه مولفه های چابکی سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ همچنین بین مولفه اجتناب از عادتهای بد با مولفه های فناوری و بازار از مولفه های چابکی سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، ولی بین مولفه اجتناب از عادتهای بد با سایر مولفه های چابکی از جمله ادغام، تیم سازی، کیفیت، تغییر، توسعه منابع و رفاه کارکنان رابطه معناداری وجود ندارد. آزن‬ ‫رن نمی دهد که از هدفمند خوبی را ازچابکی ز دا او در بین مولفه های از هدفمند مولفه یادگیری زدای ان را از چابکی سازمانی دا ا
    کلیدواژگان: فراموشی سازمانی، چابکی سازمانی، فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، شهرداری شیراز
  • شهریار عزیزی، احمدرضا آژینی صفحات 121-134
    تشدید رقابت در نظام بانکداری ایران بانکهای بزرگ را در مقابل راهبردهای پارتیزانی بانکهای کوچک آسیب پذیر نموده است. در این فضا حفظ ارتباط بین برند بانک با مشتریان در حفظ سهم بازار بانکهای موجود بسیار موثر است. یکی از شاخصهای قوت ارتباط بانک با مشتریان طنین برند آن است. در این پژوهش تلاش شد تا عوامل تعیین کننده طنین برند بانک صادرات بر اساس الگوی هرم ارزش ویژه برند کلر، ارزیابی شود. پرسشنامه ای 31 سوالی طراحی شد. 383 پرسشنامه به روش سهمیه بندی در بین مشتریان شعب بانک صادرات در سطح شهر تهران توزیع و به روش خودگزارشی تکمیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که برجستگی برند، عملکرد برند، تصویر برند، احساسات برند و قضاوت برند بر طنین برند بانک صادرات اثر مثبت دارد. بر اساس مقدار ضریب بتای استاندارد، بیشترین اثر بر طنین برند بانک صادرات عبارت است از: بیشترین اثر بر مبنای میزان بتای استاندارد به ترتیب به: احساسات برند (ß=0.489)، تصویر برند(ß=0.173)، قضاوت برند(ß=0.119)، عملکرد برند (ß=0.112) و برجستگی برند(ß=0.099) تعلق دارد. در تکمیل تحلیلهای تکمیلی آزمون فریدمن نشان داد که اولویت ابعاد ارزش ویژه بانک صادرات به ترتیب عبارت است از: تصویر، طنین، برجستگی، احساسات، عملکرد و قضاوت برند
    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، بانک، طنین برند، الگوی هرم
  • علی محمدی، کاظم محمدی، محمود جهانبانی صفحات 135-152
    سنجش کارایی سازمان های تولیدی و صنعتی و مقایسه کارایی بین واحدهای آنها از جمله مسائل مهمی است که امروزه در حوزه صنعت مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله از تکنیک تحلیل رابطه خاکستری و تحلیل پوششی داده ها بطور ترکیبی برای ارزیابی تامین کنندگان در شرکت فراگستر توس استفاده شده است. هدف اصلی این مقاله بررسی نقش شاخص های نماینده (از میان نهاده ها و ستاده ها) برای کاربرد در مدل تحلیل پوششی داده ها می باشد. بر این اساس ابتدا تکنیک تحلیل رابطه خاکستری تشریح شده تا بعدا همراه با تکنیک تحلیل پوششی داده ها مورد استفاده قرار بگیرد. در مرحله بعد با استفاده از داده های جمع آوری شده کارایی تامین کنندگان در قالب مدل تحلیل پوششی داده ها محاسبه گردیده است. در پایان نیز به منظور تحلیل اثرات شاخص های نماینده، با استفاده از مدل رابطه خاکستری ارتباط بین شاخص ها (نهاده ها و ستاده ها) شناسایی شده و پس از تعیین شاخص های نماینده، کارایی تامین کنندگان مجددا محاسبه شده تا اعداد کارایی در دو حالت مورد مقایسه قرار گیرند. نتایج نشان می دهد که در حالت اول 6 تامین کننده و در حالت دوم تنها یک تامین کننده کارا بوده اند. استفاده از دسته بندی خاکستری توانسته است سنجش کارایی تامین کنندگان را با استفاده از تحلیل پوششی داده ها دقیق تر نمایند و بنابراین قدرت تفکیک واحد های تصمیم گیری افزایش یابد.
    کلیدواژگان: تحلیل رابطه خاکستری، تحلیل پوششی داده ها، کارایی، تامین کنندگان
|
  • Pages 5-26
    Currently, it is belived that human resource is competitve advantage and organizition capital, and therefore focusing the valuable role of talents in organization and their desirable management is very important and sensitive. With the emergence of terms such as talent management, we are witnessing a paradigm shift in traditional human resource managenent to new human resource management that includes attention to organization elites.The first step is to attract and retain talent in the talent management. The purpose of this paper is to indentify and rank the most important factors to attract and retain academic talent in university. The research is application and doing with quantitative and describe methods in the University of Tehransampling is Simple random and tools Data Gathering is questionnaire.The collected data were analyzed with SPSS software and results show that “the atmospher of research in university” is the most important factor in attracting and keeping talents in University of Tehran.
    Keywords: Talent, Talent management, Talent Recruiting, Talent Retention, Universities, higher educations
  • Pages 27-49
    This paper has examined the relationship between human resource competencies with business strategies and human resource strategies. In this regard, Office of Iranian Petroleum Company in Tehran was as a study population and 218 subjects were selected from managers and senior executives with using a stratified random sampling. This study was a descriptive – analytical research. Regression and correlation tests were used In order to test hypotheses. The results showed that the first research hypothesis was confirmed, Therefore business strategies have a direct and positive impact on human resource strategies. The second and third hypotheses also were accepted, As a result, business strategies and human resource strategies influence human resource competencies positively and directly. This research also showed that Differentiation strategy has a stronger and more cohesive relationship with human resources competencies in Compared with Cost leadership strategy. Therefore, based on these findings, is suggested that the organizations align their business and human resource strategies, to precise Attract and manage its talents and help for its human resources to obtain human resource competencies and support them.
    Keywords: Business strategies, Human resource competencies, Human Resource strategies
  • Pages 51-82
    The purpose of this article is the design and development a fuzzy model for measuring information technology firm's performance through integrating BSC and fuzzy MADM techniques. This research was performed with survey method. The statistical population of this research is consisted of informational technology firms of Tehran city which of among them, the five firms are randomly selected. In each firm, ten managers and expertise for measuring firm performance in term of three perspectives of business processes, growth and learning, and finance, and also ten customers of each firms for measuring firm performance in term of finance perspective are randomly selected and participated in research. Also, The data are collected by two questionnaires. The collected data is analyzed by the developed fuzzy model. The results of this research show that the four of BSC perspectives have equally importance degrees for informational technology firms. Meantime, the firms Diyar, Rasa, Afra, Rahbar, and Roz acquire the first to fifth ranks according to sensitiveness analysis in term of "V" values of 0.5 and 1 (group utility Maximum). The designed fuzzy model in this article has advantages as below. It can capture the vague and uncertainty of assessment of experts and assessors evaluation judgment in during of measuring the performance of each firm in term of BSC perspectives as well as their importance indicators, and as a result, rank information technology firms in term of their performance. The results of this research help information technology firm's mangers that firstly, to inform of own firms performance in term of BSC perspectives, and consequently, formulate strategies in order to improve them. Secondly, to assign the narrow and rare resources of own firm to enhance the performance non-finance and intangible indicators of own firm in order to acquire competitive advantage, as well add information technology firms managers knowledge and cognitive.
    Keywords: IT, Performance measurement, BSC, ANP, Fuzzy approach
  • Pages 83-101
    In marketplace of business, there is a significant attention to the concept of communication between service providers and customers. Something which is important today is having a qualified communication with customers to improve their perceived subjective quality of the service, which leads to create customer loyalty. Relationship quality with customers influenced on multiple factors such as quality of relationship with the customer, perceived quality and effective customer loyalty and gain competitive advantage for organizations in particular can cause in the service sector. This article has been studied the model of impacts of relationship quality and customer perceived quality on customer loyalty. Data for this study with non-random available sampling from five star hotels in major city of Mashhad by using a questionnaire was gathered. This study is an applied research with descriptive nature. Considering its data analysis method, it is a structural equation based research using smart PLS software. The result indicates that relationship quality with customers has impact on both perceived quality and customer loyalty. Also the indirect impact of relationship quality with customers oncustomer loyalty through perceived quality was confirmed.
    Keywords: Relationship quality with customers, Customer trust, Customer satisfaction, relationship commitment, Perceived quality, Customer loyalty
  • Pages 103-120
    This study aimed to investigate the relationship between targeted organizational forgetting and organizational agility in electronic Industry in Shiraz. The methodology that used in this study was a descriptive correlation The study population is consisted all staff 43 people of the organization of information technologies and communication in Shiraz Municipality. In this study Mahmoudvand’s questionnaires of targeted organizational forgetting and Hosseini’s questionnaires of organizational agility have been used. To determine the validity, the judgments and the feedback of professors and experts in the set. Reliability of this questionnaire by using Cronbach's alpha was calculated 0.85 and 0.96, respectively. In this study, Simple random sampling was used and the sample size is 38 people according to Morgan table. To describe Data the frequency, percentage, mean, standard deviation, And For data analysis, Pearson correlation, regression is used Pearson correlation analysis showed that there are significant and positive relationship Between the Unlearning component of organizational forgetting dimensions with all of organizational agility components Also there is a significant and positive relationship between avoid bad habits component with technology and market components of organizational agility. But there is no significant relationship between bad habits Components with other agility components such as integration, team building, quality, change, development and welfare of employees. And so the results regression test show that targeted organizational forgetting targeted institutional has have a good predictor of organizational agility And that between targeted organizational forgetting components, unlearning component had the most predictive of organizational agility.
    Keywords: organizational forgetting, organizational agility, information, communication technology, Electronics Industry
  • Pages 121-134
    Intensifying competition in Iranian banking system made great banks vulnerable against guerrilla strategies of small ones. In this situation it is critical to maintain the relationship between banks with their customer for saving their market share. One indicator of bank-customer relationship strength is brand resonance. This research aims to assess determining factors of brand resonance of Bank SADERAT based on Keller’s brand equity pyramid. A 31-items questionnaire was designed and filled by self-report method from sample of 383 customers by quota sampling approach. Results revealed a positive effect of brand salience, brand performance, brand imagery, brand feelings and brand judgment on the brand resonance of Bank SADERAT. The biggest effect of independent variables on the brand resonance based on standardized beta coefficients are: brand feelings (ß=0.489), brand imagery (ß=0.173), brand judgment (ß=0.119), brand performance (ß=0.112) and brand salience (ß=0.099). Freidman test showed the priorities of brand equity components as below: brand imagery, brand resonance, brand salience, brand feelings, brand performance, and brand judgment.
    Keywords: Brand Equity, Bank, Brand Resonance, Pyramid Model
  • Pages 135-152
    Efficiency measurement in industrial & manufactural organizations and comparing the efficiency of their units is one of the most important approaches in the industrial area. In this paper, GRA and DEA models have been come together to evaluate suppliers in a manufactural- industrial department. The main purpose of this article is finding the representative indicators for applying in DEA model. In first step the GRA technique has been described. In the next part, the suppliers efficiency has been calculated by DEA model. Finally, the relationship between indicators has been discovered by GRA model and with determining the representative indicators, evaluating and ranking the suppliers have been done again by DEA model. The results show that in first state 6 suppliers determined as effective suppliers and in second state just one supplier determined as a effective supplier. Therefore, by using the GRA technique, suppliers efficiency scores have got better, so the isolation power of DMUs have been increased.
    Keywords: Grey Relational Analysis, Data Envelopment Analysis, Efficiency, Suppliers