فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 18 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد علی سرلک، صیدمهدی ویسه، یاسان الله پوراشرف، حسین مهدیزاده صفحات 5-24
    به نظر می رسد در پارادایم های جدید، سازمان ها به جای تاکید بر شیوه های سنتی و مکانیکی در جهت مفاهیمی همچون سازمان معنویت گرا، سازمان ایمان محور و یا سازمان اخلاق گرا متمایل شده اند. تغییرات بنیادی در حال شکل گیری در محیط کار است و معنویت یکی از موضوعات اساسی در این زمینه خواهد بود. هدف از انجام این تحقیق دست یابی به مدلی جامع برای آموزش عالی ایران با رویکرد سازمان معنویت گرا است. در این مطالعه از روش تحقیق کیفی(دلفی) وکسب نظر خبرگان مدیریت وسازمان برای دست یابی به ابعاد ومولفه های موثر بر ایجاد سازمان معنویت گرا استفاده شده است.
    یافته ها
    این روش در چهار دور انجام شد.وحدود 96 مولفه شناسایی شدند که در ضمن فرایند دلفی پس از حذف مولفه های با میانگین پایین، 13 بعد اصلی و 47 مولفه شامل: عوامل سازمانی،عوامل فردی، عوامل محیطی از طریق فضای معنوی سازمان در ایجاد سازمان معنویت گرا موثر بودند و فضای معنوی سازمان در ایجاد سازمان معنویت گرا نیز موثر بود. که در نهایت مدل مفهومی سازمان معنویت گرا طراحی گردیده است.
    کلیدواژگان: سازمان، معنویت، سازمان معنویت گرا، آموزش عالی
  • محمدرضا مهرگان، نادر سیدکلالی صفحات 25-44
    پژوهش حاضر به منظور بررسی ارتباط میان عوامل موثر بر ترک خدمت دانشگرانICTدر صنعت ارتباطات همراه ایران انجام پذیرفته است. جابجایی پرسنل در صنعت ارتباطات همراه از جمله بزرگترین مشکلاتی است که گریبانگیر سازمان های فعال در این بخش است. افرادی که به دلایل مختلف از سازمان خود ناراضی اند ممکن است به سادگی سازمان را ترک کنند، زیرا به سبب بازار رو به رشد و رقابتی صنعت مذکور، بدیل های شغلی متعددی برای آنها قابل تصوراست و امکان یافتن شغل های جدید و استخدام در سازمان های دیگر وجود دارد. برای انجام پژوهش، پس از بررسی ادبیات موضوع و بهره گیری از نظرات خبرگان، پیمایشی در میان صاحبنظران موضوع پژوهش انجام پذیرفت و پرسش نامه های جمع آوری شده با استفاده از آزمون میانگین یک جامعه مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که اصلی ترین عوامل موثر بر ترک خدمت دانشگران ICT عبارتند از: سن، سطح تحصیلات، تصدی سازمانی، جنسیت، حقوق، ابهام نقش، تنوع وظیفه، رضایت شغلی، گزینه های شغلی، رئیس بد و عدالت در پاداش؛ سپس با استفاده از متدولوژینقشه های شناختی فازی، چگونگی ارتباط میان این عوامل تبیین گردید.
    کلیدواژگان: دانشگر ICT، ترک خدمت، نقشه های شناختی فازی و صنعت ارتباطات همراه
  • سید حمید خداداد حسینی، مجتبی لشکربلوکی، فاطمه فرخی صفحات 45-63
    رویکردهای سنتی برنامه ریزی استراتژیک در مواجهه با آشفتگی و عدم قطعیت در محیط، منعطف نبوده و از قابلیت پاسخگویی مناسبی برخوردار نیستند. در شرایط عدم قطعیت کنونی بسیاری از افراد و سازمان ها بر این باورند که استراتژی معنا و مفهوم و جایگاه خود را از دست داده است، چرا که زمانی که آینده کاملا قابل پیش بینی است، برای طراحی استراتژی می توان از رویکردهای متعارف استراتژی استفاده کرد. اما زمانی که آینده غیرقابل پیش بینی و با عدم قطعیت مواجه باشد دیگر این قبیل رویکردها، غیرکاربردی بوده و بی معنی می باشند و می بایست از رویکردهایی که مناسب با شرایط ناپایدار است سود جست. این مقاله با هدف معرفی رویکردهای برنامه ریزی استراتژیک در شرایط عدم قطعیت، با رویکردی تحلیلی-تطبیقی به بررسی این رویکردها می پردازد و برای همه موارد یک نمونه عملی ذکر می کند و همچنین پیام کلیدی آن رویکرد را برای مدیران برمی شمرد.
    کلیدواژگان: عدم قطعیت، برنامه ریزی استراتژیک، استراتژی پابرجا، استراتژی شکل دهنده
  • مهدی افخمی اردکانی، افسرخلیلی صدرآباد صفحات 65-83
    اگر چه از کارکنان انتظار می رود که با دانش، ایده ها، نظرات و پیشنهادات خود درجهت توسعه سازمان مشارکت داشته باشند، اما گاهی اوقات آنها ترجیح می دهند که سکوت پیشه کنند. نوع شخصیت فرد، در تصمیم گیری درباره اینکه درمورد مسائل سازمانی، حرف خود را بزند، می تواند نقش مهمی ایفا کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش عوامل شخصیتی در شکل گیری سکوت کارکنان صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل کارکنان دانشی پژوهشگاه صنعت نفت (حدود340 نفر) و حجم نمونه آماری بر اساس جدول مورگان حدود 180 نفر برآورد شده است. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی و از شاخه همبستگی و مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. نمونه گیری به روش تصادفی ساده و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه می باشد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار لیزرل تجزیه و تحلیل شده و نتایج نشان می دهد که ابعاد شخصیتی برون گرایی، گشودگی و وظیفه شناسی رابطه منفی و معناداری با سکوت دارند؛ در حالی که بین سازگاری و سکوت، رابطه ی مثبت و معنادار وجود دارد؛ ضمن آنکه بین بعد شخصیتی روان رنجوری با سکوت رابطه معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: سکوت، سازگاری، روان رنجوری، گشودگی، وظیفه شناسی، برون گرایی
  • حبیب الله سالارزهی، عبدالباسط مرادزاده، عباس عرب صفحات 85-108
    دانش، محور خلق ارزش در سازمان های عصر حاضر است. ذخیره ی دانشی به عنوان سرمایه ی استراتژیک هر سازمان، مهم ترین مزیت رقابتی سازمان ها به شمار می رود. از طرفی سلامت سازمانی منجر به دوام و بقاء سازمان در محیط خود و ارتقاء سازگاری با آن می گردد. در واقع سلامت سازمانی توانایی سازمان برای رشد و بهبود مداوم است. این پژوهش، با هدف بررسی رابطه ی بین مدیریت دانش و سلامت سازمانی در اداره ی راه و شهرسازی جنوب استان سیستان و بلوچستان انجام شد. روش تحقیق از حیث هدف، کاربردی و از حیث شیوه ی جمع آوری داده ها توصیفی – همبستگی می باشد. جامعه ی آماری این تحقیق شامل کل 607 نفر کارکنان اداره ی راه و شهرسازی جنوب استان سیستان و بلوچستان در سال 1391 بود. نمونه ی آماری تحقیق بر طبق جدول مورگان که 237 نفر بودند با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه مدیریت دانش با پایایی 0.83 و سلامت سازمانی با پایایی 0.94 جمع آوری و از طریق آزمون های همبستگی پیرسونی و رگرسیون ساده بوسیله نرم افزارSPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق بیانگر این بود که مولفه ی اجتماعی سازی دانش قابلیت پیش بینی مولفه های تاکید علمی، رعایت، ساختاردهی و یگانگی نهادی؛مولفه ی ترکیب دانش قابلیت پیش بینی تمامی مولفه های سلامت سازمانی؛ مولفه ی بیرونی سازی دانش قابلیت پیش بینی تاکید علمی، رعایت، حمایت از منابع و نفوذ مدیر و مولفه ی درونی سازی قابلیت پیش بینی روحیه، ساختاردهی، حمایت از منابع، نفوذ مدیر و یگانگی نهادی از زیر مولفه های سلامت سازمانی را دارد. بنابراین زیرمولفه های مدیریت دانش با برخی از زیر مولفه های سلامت سازمانی ارتباط مثبت معنادار و با برخی ارتباط منفی معنادار دارد و با برخی دیگر ارتباط معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، سلامت سازمانی، تعالی سازمانی
  • لطفالله فروزنده دهکردی، فاطمه شخصیان، فرزانه سادات حسینی صفحات 109-133
    سبک رهبری تحول آفرین یکی از سبک های جدید و موثر رهبری در محیط های پویا و ناپایدار جامعه جهانی امروز می باشد. در ادبیات مربوط، دو نوع رهبری تحول گرای موثق و کاذب معرفی شده است. در این پژوهش سعی بر آن است که با مطالعه تطبیقی متون اسلامی و غربی در این زمینه، آموزه های دینی موثر در شکل گیری رهبری تحول گرای موثق شناسایی شود. جهت دستیابی به این هدف، با استفاده از تکنیک دلفی فازی و با کمک گرفتن از 12 نفر از خبرگان دانشگاهی آگاه به مسایل دینی اسلام عوامل مزبور مورد بررسی قرار گرفتند. فرایند دلفی در دو مرحله انجام شد که در نتیجه 13 عامل به ترتیب اهمیت عبارتند از: «خودشناسی و خودآگاهی»، «روح حق جویی و عدم تبعیض»، «تقوی الهی»، «بصیرت ناشی از معنویت»، «توکل»، «اخلاق دینی و توجه به ارزش ها»، «تزکیه نفس»، «ایمان به غیب»، «امر به معروف و نهی از منکر»، «انفاق»، «اخلاص در عمل»، «آخرت گرایی»، و در نهایت «رعایت احکام»
    کلیدواژگان: رهبری تحول گرای موثق، مطالعه تطبیقی اسلام و غرب، تکنیک دلفی فازی
  • نظر دهمرده، جواد شهرکی، سمیرا سیف الدین پور، مرضیه اسفندیاری صفحات 135-152
    امروزه در صنعت بانکداری وام ها نقشی اساسی دارند. با افزایش تعداد درخواست های وام از سوی افراد و با توجه به ریسک موجود در این فعالیتها، ارائه روشی برای مدیریت این وام ها ضروری است. در این پژوهش با استفاده از روش رگرسیون لجستیک یک نمونه تصادفی 519تایی (284 مشتری خوش حساب و 235 مشتری بد حساب) از مشتریان حقیقی که در فاصله زمانی بین 1385 تا 1390 از شعب بانک سپه در سطح شهر زاهدان اقدام به دریافت تسهیلات نموده اند، انتخاب شده است. به وسیله 15 متغیر که اثر معناداری بر ریسک اعتباری و تفکیک بین دو گروه از مشتریان خوش حساب و بدحساب داشته اند، مدل نهایی برازش شده است. نتایج حاصل از برآورد نشان می دهد که براساس شاخص های آماری، رگرسیون لجستیک از نظر ضرایب و همچنین قدرت تفکیک کنندگی معنادار بوده و در مدیریت ریسک اعتباری بانک از اعتبار بالایی برخوردار است. از بین متغیرهای مستقل موجود در مدل، مبلغ تسهیلات دریافتی از بانک، شاغل بودن همسر فرد وام گیرنده، وضعیت چک برگشتی، مدت زمان بازپرداخت اقساط، وضعیت تاهل، اموال و دارایی های فعلی شخص وام گیرنده، وضعیت فعلی مسکن وام گیرنده، به ترتیب بیشترین سهم را در تفکیک مشتریان به دو گروه با ریسک اعتباری بالا و ریسک اعتباری پائین دارند. بنابراین بانک باید جهت کاهش ریسک اعتباری و تصمیم گیری در مورد متقاضیان تسهیلات متغیرهای فوق را با دقت بیشتری مدنظر قرار دهد.
    کلیدواژگان: امتیازدهی اعتباری، ریسک اعتباری، مدیریت ریسک، مدل های رگرسیون گسسته
|
  • Pages 5-24
    It seem that in new paradigms، organizations have emphasize on issues such as spirituality-based organization، faith based organization and morality based organization instead of mechanical and traditional methods. The work condition is basically changing and spirituality is one of the main elements in this regard.
    Purpose
    current study is aimed to present and extensive spirituality based model for the higher education system of Iran.
    Method
    in this study the qualitative research method was used and the skilled managers were intervened for recognizing the element and aspects having influence on the creating of spirituality based organization.
    Finding
    this method was used four times and about 96 elements were recognized. After deleting poor scored elements 13 key aspect and 47elements were considered as the main ones. it becomes clear that element such as organizational factors and environmental factors have influence on the creation of spirituality based organization. morever، spiritual space of the organization influences on the creation of spirituality based organization.
    Keywords: organization, spirituality, spirituality, based organization, higher education system
  • Pages 25-44
    The current research has been conducted in order to study the relationship between factors affecting ICT knowledge workers’ turnover in Iranian mobile telecommunication industry. Personnel turnover in mobile telecommunication industry is one of the greatest problems facing organizations active in this sector. People، who are unsatisfied with the organization where they work، may simply leave it، because due to the growing and competitive market of this industry، many job alternatives are available to them and it is possible for them to find new jobs and to be employed by other organizations. In order to conduct this research، after reviewing the literature and seeking experts’ opinions، a survey was performed among the research experts and collected questionnaires were analyzed using one sample test. Results suggested that the main factors affecting ICT knowledge workers’ turnover include: age، educational level، organizational tenure، gender، salary، role ambiguity، task variety، job satisfaction، job alternatives، bad boss and fairness of the reward. Then، using fuzzy cognitive maps methodology، the relationship between these factors was explained.
    Keywords: ICT Knowledge Worker, Turnover, Fuzzy Cognitive Maps, Mobile Telecommunication Industry
  • Pages 45-63
    Traditional approaches in strategic planning in confronting with environmental chaos and uncertainty don’t have appropriate flexibility and responsiveness. In current situation of uncertainty، many people and firms believe that strategy has lost its meaning and position. The reason for this situation is when the future is predictable then it is possible to apply common strategic approaches. But، when the future is not predictable and it faces uncertainty، such approaches are inapplicable and nonsense. Therefore، it is necessary to use the appropriate approaches according to uncertain conditions. This paper aims to introduce strategic planning approaches in uncertain conditions and review these approaches in comparative and analytical ways. Also، it provides practical example for each approach along with key message for managers accordingly.
    Keywords: Uncertainty, Strategic planning, Robust Strategy, Formative Strategy
  • Pages 65-83
    Although employees are expected to contribute to the development of organization with their knowledge، ideas، opinions and suggestions، they sometimes prefer to remain silent. Personality can be important in employers’ decision to speak up about organizational issues. This study aims to examine the effects of Personality on knowledge-based employee silence. The objective of this research is to investigate the role of personality traits in silence formation among Personnel of RIPI. The population consisted of all knowledge workers in RIPI. Sample Size based on Morgans’ table is 180 persons. The main tool to gather data is questionnaires and data has been analyzed with LISREL software. Research methodology includes both descriptive and correlation analysis based on structural equation modeling. Research results indicate that personality dimensions such as extraversion، openness to experience and Conscientiousness have a negative and meaningful relationship with silence; whereas Agreeableness has a positive and meaningful relationship with silence، and finally، Neuroticism didn’t have meaningful relationship with silence
    Keywords: Silence, Extraversion, Agreeableness, Neuroticism, penness to experience, Conscientiousness
  • Pages 85-108
    The Knowledge is a pivot for value creation in today organizations. The Knowledge reserve as a strategic funding of every organization is considered as the most important competitive advantage of organizations. On the other hand، the organizational health is resulted to the organization survival in itself environment and also، promote compatibility with it. Actually organizational health is the organization ability to growth and constant improvement. This research investigated the relationship between knowledge management and organizational health in the Roads and Urban Development Southern Department of Sistan and Balouchestan province. Research method in terms of the purpose is applied and in terms of data collection methods is a descriptive – correlational research. The Statistical population of the study is consisting of 607 employees of Roads and Urban Development Southern Department of Sistan and Balouchestan province in 2012. According to the Morgan Table، the study sample is including 237 employees that were selected by cluster sampling. Data were collected by the knowledge management questionnaire with reliability 0. 83 and the organizational health questionnaire with reliability 0. 94، and were analyzed by the Pearson correlation and the simple regression analysis in the SPSS software. The results indicated that، the socialization has ability to predict the academic emphasis، consideration، initiating structure and institutional integration; the combination of knowledge has ability to predict all of the organizational health components; the externalization has ability to predict the academic emphasis، consideration، resource support and principal influence; and the internalization has ability to predict the morale، initiating structure، Institutional integration، resource support and principal influence. There fore، knowledge management components have the significant positive relationship with some of the organizational health components and have the significant negative relationship with some of organizational health components and also، those haven’t any significant relationship with some of other organizational health components.
    Keywords: Knowledge, Knowledge Management, Organizational Health, Organizational Excellence
  • Pages 109-133
    Transformational leadership style is one of the effective and new leadership styles in today’s dynamic global environment. In literature review، there is two kind of transformational leadership: authentic and inauthentic (or pseudo-Transformational Leadership). In this research a comparison study in Islamic and western literature was carried out to find (religion) factors which are effective to form ALT. For this purpose، Delphi fuzzy technique was used and twelve scholars who are master of Islamic issue analyzed these factors. Delphi process conducted two times. At the end، 13 factors were found which are effective to forming ALT. They consequently are: Self-awareness and Self-Consciousness، Rightness and Unbiased Morality، Piety، Spiritual Intuition، Rely on GOD، Region ethic and Value consideration، Self Refining، Believe in GOD، Invitation to right and Prohibit of evils، Devotion، Sincerity، Hereafter oriented، and Doing the religion duties.
    Keywords: Authentic Transformational Leadership (ATL), Comparison Study between Islamic, Western Issues, Delphi Fuzzy Technique
  • Pages 135-152
    Loans are essential in today''s banking industry، most of the assets of a bank loan payments are made to individuals and companies. Considering the increasing number of loan applicants and regard to the risk of these activities، it is essential to provide a way to manage the loans. In this study، using logistic regression، a random sample of 519 cases (284good customers accounts and 235bad customers account) from actual customers who have received facilities from Sepah bank of Zahedan between years 2006 to 2011 have been selected. First 22 explanatory variable sinclude quantitative and qualitative variables models. However، due to the significance of the15 variables which have significant effect on credit risk and differentiate between two groups of happy clients and bad credit clients have been chosen & they’ve fitted the final model. Significance of coefficients in the fitted model rejects the hypothesis of independent variables to be in effective and could result insignificant regression model. The results indicate the significance and high reliability of statistical parameters، the functions of the coefficients and effect of resolution. So، in order to decreasing the credit risk it is beneficial to concentrate on some applicants characteristics which have maximum effect in final regression.
    Keywords: credit rating, credit risk, risk management, discrete regression models