فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 2 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابوالحسن فقیهی، باقر کرد صفحات 5-34
    پیشرفت حیرت آور فن آوری اطلاعات در دو دهه اخیر و بازماندن بخشی از کشورهای جهان از توسعه مناسب فن آوری اطلاعات، دو پیامد برای ملل کمتر توسعه یافته داشته است. اول آنکه بهره وری را در سطح ملی در این کشورها کاهش داده و دوم آن که امکان اتصال آنها را به سامانه جهانی کند نموده است. یکی از شیوه هایی که برای توسعه زیرساخت های فن آوری اطلاعات قابلیت به کارگیری دارد، بهینه کاوی است و لذا در این تحقیق هدف مطالعه توسعه و کاربری برای اثربخش کردن فناوری اطلاعات در بخش دولتی با رویکرد بهینه کاوی است. در این پژوهش زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان به عنوان نمونه خودی و حیدرآباد مرکز ایالت اندراپرادش هند به عنوان «نمونه موفق» در نظر گرفته شده است. جامعه آماری کارشناسان فن آوری اطلاعات در بخش دولتی در شهر زاهدان و حیدرآباد بوده اند و جامعه نمونه از بین آنها بصورت تصادفی انتخاب شده است. ابتدا ابعاد توسعه فن آوری اطلاعات (فنی، حقوقی، مالی، جانمایی فیزیکی و ساختمانی، محیط محلی، مدیریتی و...) شناسایی و از بین آنها ابعاد مدیریتی، فنی، مالی، محیط محلی و فرهنگی در چارچوب یک مدل مفهومی پنج بعدی مورد مطالعه قرار گرفته و در پایان از یافته های این تحقیق نتیجه گیری شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بیشترین شکاف بین دو جامعه مورد مطالعه مربوط به مسایل سازمانی و مدیریتی و کمترین آن مربوط به مسایل فنی و تکنولوژیکی است.
  • سید محمد مقیمی، حسین خنیفر، مهلا عربی خوان صفحات 35-60
    ‹‹رویکرد موقعیتی›› در رهبری بیانگر چندین فاکتور متعامل در فرایند اثربخشی مدیریت تاثیرگذار است که این عوامل عبارتند از: ویژگی ها و رفتارهای رهبران، ویژگی های زیردستان و موقعیتی که رهبران و زیردستان در تعامل اند. در این تحقیق تمرکز ما روی تاثیر ویژگی های شخصیتی مدیران بر اثربخشی آنها می باشد. امروزه یکی از جنبه هایی که بایستی در استخدام و به کار گیری منابع انسانی، و از همه مهم تر مدیران، مورد توجه قرار گیرد انطباق ویژگی های روانی و شخصیتی متقاضی شغل با پست و شغل مورد نظر می باشد. که در ماده 9 آئین نامه اصلاح نظامهای مدیریتی نظام اداری تصریح شده است. لذا از بین مدل های شخصیتی، چهار سبک حل مساله کارل گوستاو یونگ انتخاب شد که شامل سبک های عمل گرا، عقلانی، گروه دوست، و نوآور می باشد. شاخص های اثربخشی مدیریت نیز بر اساس مولفه های کریتنر و کرینسکی در نظر گرفته شده است. در این تحقیق ارتباط بین نوع یا انواع خاصی از این سبک های شخصیتی با اثربخشی مدیران را بررسی نموده ایم. نتایج تحقیق، فرضیه اهم یعنی وجود ارتباط بین انواع خاصی ازسبک های شخصیت با اثربخشی مدیریت را مورد تایید قرار داد. در نتایج جانبی نیز دریافتیم که اثربخش ترین سبک شخصیت در مدیران ارشد، سبک شهودی- عاطفی (گروه دوست) و در مدیران عملیاتی، سبک شهودی- منطقی (عمل گرا) است.
  • محمدرضا حمیدی زاده، سیده معصومه غمخواری صفحات 61-82
    امروزه، وفاداری مشتریان، کلید موفقیت تجاری محسوب می شود. باافزایش وفاداری مشتریان سهم بازار ومیزان سود دهی بنگاه اقتصادی بالا می رود. بنابراین سازمانها با برنامه ریزی و اتخاذ استراتژی های مناسب جهت وفادار کردن مشتریان و افزایش نرخ وفاداری آنها می توانند منافع بلند مدت خود را تضمین نمایند. در این مقاله، مدل سازمان های پاسخگوی سریع که بر پایه شش بعد رقابتی: قیمت، کیفیت، زمان، خدمات، انعطاف پذیری و قابلیت اطمینان، بنا شده است، در این تحقیق سطح وفاداری مشتریان در فروشگاه های زنجیره ای شهروند با توجه به اهمیت توزیع کالا در سطح جامعه و ایجاد فروشگاه های زنجیره ای برای اصلاح نظام توزیع،موردبررسی قرار می گیرد. جامعه آماری تحقیق مشتریان شرکت شهروند است، نمونه آماری بر اساس روش خوشه ایطبقه بندی تصادفی به حجم 150 نفر تعیین شده است. براساس تحلیل داده ها: هر یک از ابعادششگانه مدل سازمان های پاسخگوی سریع بر وفاداری مشتریان شرکت شهروند موثر است. همچنین میزان تاثیر ابعاد مدل مذکور بر وفاداری مشتریان شرکت شهروند متفاوت است.
  • اکبر عالم تبریز، محمد باقرزاده آذر صفحات 83-104
    با مطالعه درباره ویژگی های کیفیت خدمات، پنج شاخص از سنجه های کیفیت شناسایی و این شاخص ها یا سنجه ها از طریق فرایند تحلیل سلسله مراتبی وزن دار گردیدند. وزن های اولویت بندی شده به نوبه خود، در مدل برنامه ریزی آرمانی بکار می روند تا به گزینش بهترین مجموعه ابزار کنترل کیفیت برای اهداف مربوط به مشتری بکار گرفته شوند. این مقاله راهی را برای تصمیم گیری پیشنهاد نموده که وزن دار کردن (اولویت بندی) سنجه های کیفیت خدمات ویژه یک سازمان را ممکن ساخته، محدودیت های منابع دنیای واقعی (بودجه، ساعت، نیروی کار و غیره) را در نظر گرفته و یک مجموعه بهینه ابزارهای کنترل کیفیت خدمات را انتخاب می کند. این مقاله دو مبحث مهم را مطرح می کند: چگونه در صنعت خدمات درباره سنجه های کنترل کیفیت می توان تصمیم گیری و آن ها را به کار بست، و همچنین چگونه از فرایند تحلیل سلسله مراتبی در مدل می توان استفاده نمود. مطالعه ای موردی نیز در این مقاله بیان شده است تا کاربردی بودن این مدل ترکیبی را نشان دهد.
  • عزت الله اصغری زاده، مهدی نصرالهی صفحات 105-122
    مدیریت ارزیابی و انتخاب پیمانکار، یک قسمت اساسی از فرآیند ساخت و ساز است، زیرا پیمانکاران از ارکان اساسی پروژه های عمرانی و عامل اصلی تبدیل منابع به محصول نهایی به حساب می آیند. با توجه به اینکه قسمت عمده بودجه پروژه های عمرانی به عملیات اجرائی اختصاص می یابد، لذا اجرای هر پروژه نیازمند وجود یک پیمانکار مناسب است، پیمانکاری که توانائی های لازم را برای انجام پروژه در محدوده زمان و منابع پیش بینی شده و با کیفیت مورد نظر داشته باشد. روش جاری انتخاب پیمانکار پروژه های عمرانی بر اساس پایین ترین قیمت پیشنهادی می باشد، اما واضح است که شاخص های کمی و کیفی متعدد با درجات اهمیت متفاوت در تعیین صلاحیت یک پیمانکار مطرح هستند و باید در تصمیم گیری ها مورد توجه قرار گیرند. در این مطالعه علاوه بر شناسایی شاخص های موثر بر انتخاب پیمانکار، میزان اهمیت و اولویت بندی شاخص های مزبور با استفاده از مدل AHP در تصمیم گیری گروهی تعیین شده است. مهمترین شاخص های به دست آمده بر اساس مقایسات زوجی صورت گرفته توسط خبرگان عبارتند از: فنی؛ مهارتی – توانایی؛ اقتصادی – مالی؛ مدیریتی – کادر تخصصی؛ تجهیزات؛ اعتبار و حسن سابقه.
  • منیژه حقیقی نسب، مهری حسنی ماسوله صفحات 123-156
    با گسترش ارتباط جهانی اینترنت و بین المللی شدن بازارها، تجارت الکترونیکی برای کسب و کارهای کشورهای در حال توسعه، شانس دستیابی آسان به بازارهای جهانی، انجام عملیات به صورت کارا و رقابت عادلانه را به ارمغان آورده است. حضور رقابتی و جهانی در این عرصه زمانی میسر خواهد شد که مقدمات آن بر اساس مبانی مستحکم آمادگی الکترونیکی پایه ریزی شود. بنابراین به منظور نیل به این هدف، شناسایی عوامل موثر بر پذیرش تجارت الکترونیک در کشورهای در حال توسعه ضروری به نظر می رسد. این پژوهش عوامل موثر بر ایجاد آمادگی الکترونیکی برای پذیرش تجارت الکترونیک را از نظر عوامل سازمانی و محیطی در دو سطح پذیرش اولیه و نهادینه سازی در صنعت پتروشیمی ایران- به عنوان یکی از پیشگامان تجارت الکترونیک «کسب و کار با کسب و کار»- مورد بررسی قرار می دهد. نتایج با استفاده از تجزیه و تحلیل تشخیصی چندگانه نشان می دهد از بین عوامل سازمانی، متغیرهای منابع انسانی، منابع تجاری، منابع تکنولوژیکی و تعهد، و از بین عوامل محیطی، آمادگی الکترونیکی صنایع پشتیبان در پذیرش اولیه تجارت الکترونیک نقش دارند. همچنین متغیرهای آگاهی، منابع تجاری، منابع تکنولوژیکی، تعهد وساختار سازمانی از بین عوامل سازمانی و آمادگی الکترونیکی صنایع پشتیبان از بین عوامل محیطی در نهادینه سازی تجارت الکترونیک نقش دارند.
  • داود فیض، ابراهیم رجبی میاندره صفحات 157-184
    با ایجاد و توسعه بانکهای خصوصی در کشور، رقابت بین بانکهای خصوصی و دولتی جهت جذب مشتریان جدید، افزایش رضایتمندی و وفاداری آنان شدت گرفته و هر روز بر شدت آن افزوده می شود. صاحب نظران معتقدند هزینه حفظ مشتریان کنونی و افزایش وفاداری آنان بسیار کمتر از هزینه های جذب مشتریان جدید خواهد بود و این امر با میزان سودآوری بانک ها ارتباط مستقیم دارد. از این رو در این مقاله عوامل موثر بر وفاداری مشتریان بانکهای خصوصی از طریق انجام یک تحقیق میدانی مورد بررسی قرار گرفته است. در این مقاله با استفاده از پرسشنامه، داده های مورد نیاز از 400 نفر از مشتریان بانکهای خصوصی در شهر گرگان جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل فرضیه های تحقیق با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین رضایت مشتریان، هزینه های تعویض، پیچیدگی فرایند انتخاب بانک میزبان و میزان وفاداری مشتریان بانکهای خصوصی رابطه وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از آزمون فریدمن رتبه بندی ابعاد وفاداری را به صورت ارتباطات کلامی، تمایلات خرید، حساسیت قیمتی و رفتار شکایت آمیز تایید نمود.
  • مصطفی کاظمی، مرجان فیاضی، ملیحه میرزاده صفحات 185-204
    هدف این مقاله، بررسی و مطالعه موانع استقرار دولت الکترونیک در سازمان های دولتی ایران است. در این مقاله موانع استقرار در قالب 6 طبقه موانع مدیریتی، سازمانی، فنی، انسانی، مالی و محیطی طبقه بندی و با روش پیمایشی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اند. 6 طبقه عوامل یاد شده به 30 عامل فرعی تر تقسیم شده و این عوامل رتبه بندی گردیده اند. نتایج نشان می دهد که به جز عوامل طبقه مالی و فنی، سایر عوامل به عنوان موانع استقرار دولت الکترونیک در سازمان های دولتی ایران مطرح می باشند.
  • نورمحمد یعقوبی، رویا شاکری صفحات 205-231
    در دهه های اخیر مدل های مختلفی در ارتباط با پذیرش فناوری طراحی و ارائه شده است. ادبیات موضوع پذیرش فناوری نشان می دهد که تئوری عمل مستدل، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، تئوری تجزیه شده رفتار برنامه ریزی شده، مدل پذیرش فناوری، مدل ثانویه پذیرش فناوری و تئوری تلفیقی پذیرش و کاربرد فناوری از جمله مدل های مطرح و پرکاربرد در زمینه پذیرش فناوری هستند. در این مقاله سعی شده است پس از معرفی مدل های مزبور و بیان روند تکاملی آنها، به مقایسه مدل ها بر اساس ده شاخص مورد نظر و با رویکرد تحلیلی پرداخته شود. نتایج مقایسه مدل های پذیرش فناوری نشان می دهد که انتخاب یک مدل از میان مدل های پذیرش فناوری، به فناوری مورد نظر، کاربران مورد مطالعه، دقت لازم، زمان و منابع مالی دردسترس، شرایط محیطی، عوامل مهم از نظر محقق و به طور کلی به اقتضای وضعیت و شرایط موجود بستگی دارد.
  • اشرف لاجوردی، علیرضا کریمی صفحات 233-261

    بدون شک برنامه ریزی و جهت گیری های آینده صنعت برق در کشور مستلزم بررسی و امعان نظر در مورد تحقیقات صورت گرفته می باشد.بررسی تحقیقات انجام یافته در حوزه دانش مدیریت در این صنعت، جهت تعیین استراتژی های لازم برای توسعه سازمان ها و رشد کارکنان آنها مفید خواهد بود. لذا، هدف از این مقاله بررسی اهداف و ویژگی های پایان نامه هایی است که در حیطه دانش مدیریت، مسائل مربوط به حوزه برق را در کشور مورد تحلیل قرار داده اند. برای رسیدن به این هدف، پایان نامه هایی که در مقطع کارشناسی ارشد طی سال های 1376 لغایت 1385 در موسسه تحقیقات و آموزش مدیریت به نگارش درآمده است، شناسایی شده و پس از بررسی شاخص های مورد نظر، موضوعات آنها دسته بندی، کدگذاری و سپس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. کنکاش و پژوهش در سئوالات و یافته های این پایان نامه ها که از دل سازمانها و موسسات تابعه و وابسته به صنعت برق برخواسته است، مسائل اصلی این صنعت را در سه حوزه شامل بررسی عملکرد سازمان ها، خصوصی سازی و سیستم های اطلاعات مدیریت، معرفی کرده است. بررسی جامع تر این اطلاعات، زوایای دیگری را مشخص نموده که در تصمیم گیری های کلان مدیران این صنعت راه گشا خواهد بود.

|
  • A. Faghihi, B. Kord Pages 5-34
    The surprising development of it in the last two decades has caused two after effects in developing countries. it has reduced their national productivity and slowed down attempts to Join worldwide facilities. The purpose of this study is to develop a framework for effective application of It in Iranian public organizations. using a benchmark approach, we chosed the Iranian city of Zahedan as an average example to be compared with the Indian city of Heydarabad as a best practice in the region. A sample surrey was conducted in both cities to contrast the It infrastructures such as managerial, technological, legal and financial factors finding show that the larger gap is seen rather in managerial than technological and financial.
    Keywords: Information Technology, Effectiveness, Benchmarking, un development, Best Practice, domestic Pattern
  • S.M. Moghimi, H. Khanifar, M. Arabi Khan Pages 35-60
    Situational approach in leadership shows interaction of multifactors which are effected the management process. The co- factors are specification of leaders and followers behavior and this mutual relationships. In his research we focused the effectiveness. And sonotice legal employment and people interest in their job selection. By using of (Carl G Juing 1875- 1961) dimensional model among the other, and so we choose the krinter and krinsiki indicator sets. In concluding remark, by hypotheses test the relation between the character and effectiveness’ is approved.
    Keywords: Personality, Actional personality style, Rational personality style, Effectiveness, Innovation personality style
  • M.R.Hamidizadeh, S.M.Ghamkhari Pages 61-82
    Currently customers loyalty is a success key in business, by increasing it, the share and benefit of firms will be increased. So it is a must that firms had to long term suitable strategy in relative.In this article the model of fast response organization designed based on six dimensions which are including competitive, quality, time, services and flexibility, based on some importance the research had proceeded and review in shahrvand chain stores. The sample choosed among customers of shahrvand in a random order. The concluding remark shows that, the socalled dimensions is effected on the loyalty of customers but in different categories.
    Keywords: Fast response organization, Price, Quality, Services, Time, Flexibility, Customer's Loyalty
  • A. Alam Tabriz, M. Bagherzadeh Azar Pages 83-104
    Using the studies of service quality attributes, five sets of quality measures were identified and these indicators or measures, through the analytical hierarchy process (AHP), are then weighted. The Priority weights are, in turn, used in a goal-programming model to select the best set of quality control instruments for customer data collection purposes. This article proposes a way that will allow weighting (prioritizing) of a firm's unique service quality measures, consider the real world resource limitations (budget, hour, labor, etc.), and select the optimal set of service quality control instruments. This article addresses two important issues: how to incorporate and decide upon quality control measures in a service industry, and how to incorporate the AHP into the model. A case study is proposed in this article to show the application of this combined model.
    Keywords: Service quality control, Quality measures, Analytic hierarchy process (AHP), Goal programming (GP)
  • E. Asghari Zadeh, M. Nasrollahi Pages 105-122
    Managing the evaluation and choosing a project contractor is an essential part of a construction process, because the contractors are the main element of constructive projects in term of change resources into ultimate outputs. Attention to costs of executive operations as a chief section of construction budgets, lead to this point that all projects need fair contractors, having high ability to accomplish the project according to the scheduled time, fixed resources, and expected quality.Current procedures on choosing a contractor are founded only on proposed lowest price, but as evidences show, there are many quantitative and qualitative factors – with different importance which affect qualified contractors. In this study, first we recognize effective attributes by a questionnaire, then assign a whole set of weights to rank all attributes by using AHP Model as a capable technique in group decision making. The most significant and remarkable attributes based on pairwise comparison of experts and specialists are: technical, skill – capability, economical – financial, managerial – expertise, equipment, and validity attributes.
    Keywords: evaluation, choosing of contractors, construction projects, decision attributes, attributes ranking, MADM model, multi criteria decision making (group)
  • M. Haghighi Nasab, M. Hasani Masooleh Pages 123-156
    by the spread of global Internet connectivity and internationalization of markets, e-commerce has the potential to offer businesses in developing countries a chance to access global markets more easily, operate efficiently and compete fairly. Competitive and global presence in this issue can take place if, and only if, emergent initiatives are built on robust foundations of e-readiness. For this purpose, studying the factors that affect e-commerce adoption in developing countries is an important consideration. This study based on a model explores e-readiness factors that affect e-commerce adoption examining organizational and environmental characteristics as determinants of e-commerce adoption and institutionalization in Petrochemical Industry of Iran- as one of leaders in B2B market spaces-.The research proceed by using multiple descriminant function analysis (MDFA) indicate that human resources, technological resources, business resources, commitment (organizational factors) and supporting industries e-readiness (environmental factors) are effective in initial e-commerce adoption. Also awareness, business resources, technological resources, commitment and governance (organizational factors) and supporting industries e-readiness (environmental factors) are effective in institutionalization of e-commerce.
    Keywords: E_commerce_E_Readiness_E_Commerce adoption_Initial E commerce adoption
  • D. Feiz, E. Rajabi Miyandareh Pages 157-184
    With the development of private banks in the country, competition between private and public banks for attracting new customers, increased customer satisfaction and their loyalty has increased intensified. The cost of maintaining the current customers and increase their loyalties are lower than the cost of attracting the new customers, and this act has a direct effect on company profit, so, in this peace of research effective factors in loyalty of private bank's customers are examined by the means of field research. The instrument for collecting data has been a self-made questionnaire composed of 69 questions. Sample population was 400 customers from private banks in Gorgan. Research hypotheses were tested with the use of correlation test of spearman. Results show that there is a relation between customer's satisfaction, switching costs, and degree of complexity in choosing bank and loyalty of customers. The result of freedman's test confirmed the level of loyalty in this case of word-of-mouth communication, purchase intention, price sensitivity and complaining behavior.
    Keywords: customer satisfaction, customer loyalty, services quality, switching costs
  • Mostafa Kazemi, Marjan Fayyazi, Malihe Mirzadeh Pages 185-204
    The aim of this article is to study and analyze the barriers of implementing electronic-government in Iranian public organizations. This research is an applied That, using descriptive and survey method. The findings of this research shows that among 30 factors, classified in 6 main categories which are including: managerial, organizational, technological, human resource, financial and environmental factors, 4 main factors are preventing for implementing Information Technology in Iranian public organizations. These are: human resource, managerial, organizational and environmental.
    Keywords: Information Technology (IT), Barriers, Electronic –government, Iran governmental organization
  • N.M. Yaghoobi, R. Shakeri Pages 205-231
    There are some different models that designed in area of technology. Review on the literature of technology acceptance show that. Theory of Reasoned Action, Theory of Planned Behavior, Decomposed Theory of Planned Behavior, Technology Acceptance Model, Technology Acceptance Dual Model, Unified Theory of Acceptance and Use of Technology are Well known and, most useable in technologies Acceptance.In this paper, first we introduce the so called models, and secondly we compared the models based on ten choosed indicator by analytical approach. In concluding remark its find out that one model among the others just fitted on the condition from different aspects.
    Keywords: Tecnology Acceptance Models, Information technology, Compare indicators