فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت عمومی - پیاپی 21 (پاییز 1392)

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 21 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین رحمان سرشت، محبوبه حبیبی بدرآبادی، سید عبدالجابر قدرتیان صفحات 5-23
    تقویت و تحکیم انسجام ملی مستلزم شناخت دقیق چگونگی شکل گیری هویت ملی و بهره گیری از این شناخت در جهت ترویج مفاهیم و ارزش های وحدت آفرین در بین اقشار مختلف جامعه است. بر همین اساس، مقاله حاضر کوشیده است پس از مرور و تعمق در مفهوم هویت ملی و شناسایی عوامل موثر بر فرآیند شکل گیری آن، مجموعه ابزارهای موثر بر تکوین هویت ملی را در قالب الگویی نظام مند، مستخرج از مبانی و مفاهیم تئوری های سازمان، برای مدیریت راهبردی هویت ملی ارائه دهد. برای تحقق این هدف، ابتدا اجزاء الگوی مدیریت هویت ملی بر پایه مروری بر پیشینه موضوع شناسایی شد و سپس نحوه ارتباط این عناصر بر مبنای نظر خبرگان و با استفاده از تکنیک دیماتل مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج، از میان عناصر مدیریت راهبردی هویت ملی، دو عامل «پیشینه تاریخی» و «عوامل محیطی» (قومی، ملی، و بین المللی) در مقایسه با دیگر عوامل اثر بیشتری بر تقویت نگرش و رفتار ملی گرایانه دارند. به علاوه رسانه های رسمی، نظام آموزش و پرورش، خانواده و دوستان به عنوان ابزار جامعه پذیری هویت و بخشی از نظام مدیریت هویت ملی شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، مدیریت راهبردی هویت ملی، جامعه پذیری هویت
  • علیرضا موغلی، سیدعلی اکبر احمدی، عادل آذر، عبدالصمد خدامی صفحات 25-48
    سازمان مربی گرا یک چهره جدید سازمانی است که بر موضوع مربی گری به عنوان یک استراتژی موثر در وسعه نیروی انسانی و یادگیری سازمانی تمرکز دارد.مساله این تحقیق شناسائی عوامل اثرگذار برایجاد یک سازمان مربی گراست که پس از شناسائی در سه دسته عوامل منابع انسانی،زمینه های کسب وکار وفرهنگ مربی گری خلاصه گردیده و از طریق روش تحقیق پیمایش به وسیله یک پرسشنامه توصیفی اثر زمینه های منابع انسانی وکسب وکار به عنوان متغیرهای مستقل و فرهنگ مربی گری به عنوان متغیر میانجی برایجادیک سازمان مربی گرا به عنوان متغیر وابسته آزمون گردیده وتناسب مدل مفهومی تحقیق از طریق فن تحلیل عاملی و نرم افزار لیزرل بررسی شده است.یافته های تحقیق شامل معرفی عوامل اثرگذار بر ایجاد سازمان مربی گرا و ارائه الگویی برای یک سازمان مربی گرا براساس مهارت های ورزش وبازی،ارزش های فرهنگ بومی و متغیرهای ذاتی صنعت بیمه ایران است که به صورت 7 فرضیه اصلی و28 فرضیه جزیی برای بیان روابط مستقیم و غیر مستقیم میان عوامل فوق الذکر با سازمان مربی گرا سازماندهی و نهایتا همه فرضیات اصلی و تعداد22 فرضیه جزیی به تایید رسیده است.نتایج تحقیق همسو با ادبیات مربی گری است؛ یعنی براساس میزان تاثیر به ترتیب عوامل منابع انسانی،زمینه های کسب وکار و فرهنگ مربی گری اولویت بندی شده اند.ضمنا اثر واسطه ای فرهنگ مربی گری بر رابطه هردو عامل دیگر با سازمان مربی گرا مثبت و قوی ارزیابی شده است.اهم پیشنهادهای تحقیق بر مبنای همین اثرات ارائه و به محققین بعدی نیز بررسی مدل تحقیق در بخش خصوصی بیمه و سایر سازمانها برای تبدیل شدن آن به یک مدل عمومی توصیه شده است.
    کلیدواژگان: مربی گری، سازمان مربی گرا، اجتهاد، سازمان دانا، حکمت
  • حسن زارعی متین، سید محمد مقیمی، غلامرضا جندقی، عبدالمجید ایمانی صفحات 49-78
    پژوهش حاضر در صدد تبیین رابطه بین فرهنگ سازمانی کارآفرینانه و گرایش کارآفرینانه بوده است. برای این منظور از 2354 نفر شاغل در 129 شرکت کوچک و متوسط که در پنج صنعت غذایی و آشامیدنی، سلولزی، شیمیایی، کانی غیرفلزی و کانی فلزی در شهر بیرجند فعال بودند، 247 نفر به تناسب طبقات پنج گانه فوق به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. به دلیل نبود مدل مناسب برای سنجش فرهنگ سازمانی کارآفرینانه سازگار با فرهنگ اسلامی – ایرانی، محقق به تدوین این مدل پرداخت و ابعاد و شاخص های مدل فرهنگ سازمانی و گرایش کارآفرینانه به تایید خبرگان رسید. سپس با روش تحقیق توصیفی – همبستگی و با استفاده از تحلیل مسیر (بخش مدل ساختاری از SEM) و آزمون رگرسیون و به کمک نرم افزارهای AMOS و SPSS چگونگی ارتباط بین اجزا و عناصر مدل فرهنگ سازمانی کارآفرینانه با گرایش کارآفرینانه نشان داده شد. تحلیل ها نشان داد که بین فرهنگ سازمانی کارآفرینانه و ابعاد آن با گرایش کارآفرینانه شرکت ها رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، و این معنا داری در مورد مفهوم تحول گرایی و تعالی طلبی نسبت به سایر ابعاد بیشتر است (67/0). همچنین نتایج نشان داد که معناداری این رابطه بر اساس پاسخ های مدیران بیشتر است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی کارآفرینانه، گرایش کارآفرینانه، شرکت های کوچک و متوسط
  • مهدی ابراهیمی نژاد، هانیه قادری صفحات 79-99
    در محیط رقابتی امروز، سازمان ها با چالش های زیادی رو به رو هستند. میزان تغییر در محصولات جدید، فناوری ها و تغییر در ترجیحات مصرف کنندگان به شدت افزایش یافته است. بقا در چنین محیط هایی تنها از طریق به دست آوردن عملکرد سازمانی برتر امکان پذیر است که لازمه آن توجه به عوامل موثر بر عملکرد سازمانی است. یکی از عوامل موثر بر عملکرد سازمانی، برنامه ریزی استراتژیک کارآفرینانه است. هدف این مقاله بررسی تاثیر ابعاد برنامه ریزی استراتژیک کارآفرینانه، شامل رویکرد کارآفرینانه، کاوش محیطی، مشارکت در برنامه ریزی و انعطاف پذیری در برنامه ریزی بر عملکرد سازمانی در صنایع غذایی شهرستان شیراز است. جامعه آماری تحقیق، 90 نفر از مدیران ارشد صنایع غذایی در شهرستان شیراز می باشند. از پرسشنامه استاندارد برای گردآوری داده ها استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از طریق مدل معادلات ساختاری و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار PLS انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد به جز کاوش محیطی، سایر ابعاد برنامه ریزی استراتژیک کارآفرینانه بر عملکرد تاثیر مثبت و معنی دار می گذارد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک کارآفرینانه، عملکرد، صنایع غذایی
  • خدایار ابیلی، ابوالقاسم نادری، بدرالدرین اورعی یزدانی، ناصر ناستی زایی صفحات 101-122
    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی مشارکت سازمانی برای مدارس شهر زاهدان می باشد. این پژوهش توصیفی– همبستگی بوده که 548 مدیر و معلم مدارس شهر زاهدان در سال تحصیلی 93-92 به شیوه نمونه گیری خوشه ایو تصادفی- طبقه ای انتخاب و به وسیله پرسشنامه ای هفت بعدی (شامل فرهنگ مشارکتی، ساختار سازمانی، رهبری تحولگرا، نگرش به مشارکت، اعتماد بین فردی، تعهد سازمانی و مشارکت سازمانی) مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با کمک نرم افزار SPSS17 استفاده شد. یافته ها نشان از رابطه مثبت و معنی دار بین موارد زیر داشت: 1) فرهنگ مشارکتی با مشارکت سازمانی، 2) ساختار سازمانی با مشارکت سازمانی، 3) سبک رهبری تحولگرا با مشارکت سازمانی، 4) بین نگرش به مشارکت با مشارکت سازمانی 5) اعتماد بین فردی با مشارکت سازمانی، 6) تعهدسازمانی با مشارکت سازمانی.
    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، مشارکت سازمانی، مدارس شهر زاهدان
  • جمشید صالحی صدقیانی، مقصود امیری، دکترمحسن مظلوم فارسی باف، رضا عباسی صفحات 123-140
    در فرآیندهای صنعتی عوامل متعددی با سطوح مختلف وجود دارند که هر کدام ممکن است بر روی مشخصات محصول نهایی تاثیر گذار باشند. در این مقاله به موضوع بهینه سازی پارامترهای فرایند تولید پیوسته و محدودیت های موجود در انتخاب تعداد این پارامترها و عوامل اثرگذار پرداخته و مدلی مفهومی به همراه گام های مختلف آن با استفاده از رویکرد تلفیقی روش سطح پاسخ، شبکه عصبی مصنوعی و الگوریتم های فراابتکاری ارائه شده است. به عنوان مطالعه موردی، فرایند تولید پلی اتیلن ترفتالات با 5 مشخصه کیفی به عنوان متغیرهای پاسخ و 9 متغیر اثرگذار مورد مدلسازی قرار گرفته است. روش پیشنهادی این امکان را فراهم می نماید که در شرایطی که تغییراتی در برنامه تولید بوجود می آید که منجر به کاهش یا افزایش میزان تولید محصول گردد، بتوان در ضمن رعایت حدود استاندارد متغیرهای پاسخ (مشخصه های کیفی محصول)، نسبت به مشخص نمودن مقادیر متغیرهای اثرگذار (که همان تنظیمات فرایند تولید می باشند) اقدام نمود.
    کلیدواژگان: تولید پیوسته، روش سطح پاسخ، شبکه عصبی مصنوعی، الگوریتم های فراابتکاری
  • عادل صلواتی، انور خسروی، سحر امانی صفحات 141-160
    این پژوهش، با هدف بررسی رابطه بین چابکی سازمانی و هوش رقابتی در شعب بانکی، طرح و اجرا شده است. به این منظور، کارکنان 7 بانک خصوصی و دولتی شهر سنندج، به عنوان جامعه آماری، لحاظ و مورد بررسی قرار گرفتند. پژوهش از نظر روش شناسی، توصیفی و از شاخه همبستگی می باشد. برای سنجش مفاهیم اساسی پژوهش، پرسشنامه چابکی سازمانی گلدمن و همکاران در قالب ابعاد پاسخ گویی به مشتری،آمادگی رویارویی با تغییرات، ارزش قائل شدن یرای مهارت ها و دانش انسانی و تشکیل دادن مشارکت مجازی و پرسشنامه محقق ساخته هوش رقابتی با تکیه بر مدل هوش رقابتی فاهی، شامل ابعاد فرصت های بازار، تهدیدات رقبا، ریسک های رقابتی، مفروضات محوری و آسیب پذیری کلیدی مورد استفاده قرار گرفت. پایایی پرسشنامه ها به روش آلفای کرونباخ برای دو متغیر اشاره شده به ترتیب برابر با 0.91 و 0.89 محاسبه گردید. روایی آزمون نیز از دو روش اعتبار محتوا و اعتبار سازه با استفاده از روش های تحلیل عاملی اکتشافی و شاخص KMO تایید شد.یافته های نهایی پژوهش، حاکی از وجود ارتباط معنی دار، بین چابکی سازمانی و ابعاد آن با هوش رقابتی در شعب بانکی موردمطالعه است.
    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، هوش رقابتی، پاسخ گویی به مشتری، بانک های خصوصی و دولتی
|
  • Pages 5-23
    Strengthening the national unity requires deep knowledge of the process of national identity formation and use this knowledge for promotion of the unification concepts and relevant values ​​in the society. To achieve this goal، this paper aims at developing a systematic model for the strategic management of national identity. The proposed model was tested using DEMATEL technique. The results indicate that the historical and environmental factors (ethnic، national، and international) affect strength of nationalistic attitudes and behavior، more than any other element. Moreover، the official media، the education system، family and friends، as means of socialization and identity، are identified as part of the national identity management system.
    Keywords: national identity, national identity management, identity socialization
  • Pages 25-48
    Coaching organization is a new organizational face that focuses on coaching as an effective strategy for developing human resources and organizational learning. The problem of this study is the affecting factors on developing a coaching organization which identified and summarized in three categories: human resources factors، business contexts and coaching culture. Then by Survey research method via a descriptive questionnaire the impact of human resources and business contexts as independent variables and coaching culture as mediator variable on developing a coaching organization as dependent variable has tested and examined the fitness of research conceptual model via factor analyses and lisrel software. Research findings are: introducing the impacting factors on developing a coaching organization and presenting a model for a coaching organization on the bases of sport and playing skills، indigenous cultural values and inherent variables of Iran،s Insurance industry which organized in 7 original and 28 partial hypotheses to explain the direct and indirect relationship between mentioned factors and the coaching organization and Finally all of original and 22 of partial hypotheses verified. The research results are according to coaching literature and hypotheses testing results on the bases of factors impact priority are: human resources factors، business context and coaching culture. The mediating effect of coaching culture on the relationship of two other factors with coaching organization assessed positive and strong. The most important research suggestions offered on the bases of these effects and also suggested to other researchers the examining of the research model in private insurance sector and other organizations to develop a general model.
    Keywords: Coaching Coaching Organization Ijtihad Wise Organization Wisdom
  • Pages 49-78
    This research seeks to clarify the relationship between Entrepreneurial Corporate Culture (ECC) and Entrepreneurial Orientation (EO). For this purpose، 247 of the 2،354 people، that working in 129 small and medium enterprises (in five industries of food and beverage، cellulose، chemicals، metallic minerals and non-metallic minerals that have been active in Birjand)، were selected to fit the above categories. Due to the lack of appropriate models to assess the ECC compatible with Iranian Islamic culture that is based on our country، researcher tried to formulate this model. Then dimensions and indicators of ECC and EO were confirmed by experts. Then using descriptive – solidarity research method and using path analysis (Structural models of SEM) and regression testing and with the help of SPSS and AMOS software، relations between ECC and EO are shown. The results showed that there is a significant positive relationship between ECC (and its dimensions) and EO، and the significance of the concept of Development Orientation is greater than other dimensions (0. 67). Results also showed that this relationship based on managers'' responses is more significance.
    Keywords: Entrepreneurial Corporate Culture, Entrepreneurial Orientation, Small, Medium Enterprises
  • Pages 79-99
    All organizations are experiencing increasing competitive challenges in today̛s competitive environment. The rate of changes in new products and technologies and shifting in customer preferences has increased. The survival in such an environment is only possible thorough obtaining superior organizational performance. Therefore، it is necessary to consider the factors affecting the organizational performance. Entrepreneurial strategic planning is one of the factors affecting organizational performance. The aim of this study is to investigate the impact of entrepreneurial strategic planning dimensions including entrepreneurial orientation، environmental scanning، participation in planning and flexibility of planning on the organizational performance of food industry in Shiraz province. The population for this research involved 90 principal managers of the food industry in Shiraz. The standard questionnaires were used for data collection and data analysis was done using structural equation modeling and path analysis by PLS software. The results of this research indicate that entrepreneurial orientation، participation in planning and flexibility of planning are positively related to the firm performance، but the effect of scanning intensity is not supported.
    Keywords: Entrepreneurial Strategic Planning, Performance, Food Industry
  • Pages 101-122
    The purpose of this study is designing a model of organizational participation for use in Zahedan schools. This is a descriptive- correlation study and its population were principals and teachers of Zahedan schools in academic year 2012-2013. 548 principals and teachers from them were selected by random sampling method. The study instrument was a questionnaire with seven dimensions (participatory culture، organizational structre، transformational leadership، attitude to participation، interpersonal trust، organizational commitment، and organizational participation). The scores were analyzed using the Spearman correlation coefficient and multiple regression by Software SPSS17. Results showed that were significant positive correlation between participatory culture with organizational participation، organizational structre with organizational participation، transformational leadership with organizational participation، attitude to participation with organizational participation، interpersonal trust with organizational participation، organizational commitment with organizational participation.
    Keywords: Participatory Management, Organizational Participation, Zahedan schools
  • Pages 123-140
    There are several different factors in industrial processes، each of which may have an impact on final product specifications. In this paper، to optimize the parameters of continuous production process and restrictions the choice of these parameters and influence factors are discussed، and conceptual model with its steps، using a combination approach of Response Surface Methodology، Artificial Neural Network and Meta heuristic algorithms is presented. as an example، modeled polyethylene terephthalate (PET) process with the 5 quality characteristics as response variables and 9 influence factors. The proposed approach makes it possible that when caused a change in the production plan which leads to a decrease or an increase of production، be able Meanwhile observe the standard of response variables (characteristics of product quality)، to determine amounts variables (the product of the adjustment of process requirements) can be.
    Keywords: Continues Production, Response Surface Methodology, Artificial Neural Network, Meta heuristic algorithms
  • Pages 141-160
    The present research with purpose of the survey of relationship between organizational agility and competitive intelligence in bank branches has been designed and implemented. For this purpose، the staff of 7 governmental and private banks of Sanandaj city were considered and evaluated as statistical population. Method of this research is descriptive study، in kinds of the correlation and in particular، is based on Structural Equation Models. For measure the basic concepts of research، organizational agility questionnaire of Goldman et al included dimensions (delivering value to the customers، being ready for change، valuing human knowledge and forming virtual partnerships) and researcher made competitive intelligence questionnaire with reliance on the «Fahey» model consists dimensions) marketplace opportunities، competitor threats، competitive risks، core assumptions and key vulnerabilities) were used. Reliability of questionnaires with Cronbach''s alpha، respectively for the two variables، was calculated to be 0. 91 and 0. 89، and accepted. Test validity too، with two methods of content validity and construct validity using، results of exploratory and confirmatory factor analysis and the KMO index was confirmed. Final results of research، in software''s spss and lisrel، showed significant relationship between organizational agility and its dimensions with competitive intelligence in bank branches is studied.
    Keywords: organizational agility, competitive intelligence, delivering value to the customers, governmental, private banks