فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 22 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید رضازاده برفویی∗، سعید مرتضوی ∗∗، فریبرز رحیم نیا صفحات 5-25
    اگرچه سازمانها سیستم های مدیریت مسیر شغلی و استراتژی های ترفیع را برای کارکنانی که دارای سطح بهره وری بالا و عملکرد مطلوب هستند، طراحی و اجرا می کنند اما مطالعات، حاکی از تاثیر فرایندها و رفتارهای سیاسی از جمله چاپلوسی بر پیشرفت حرفه ای کارکنان است. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی پیش بینی پذیری پیشرفت شغلی کارکنان از طریق چاپلوسی، و واکاوی دو دسته عوامل فردی و موقعیتی موثر بر آن پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان دانشگاه فردوسی مشهد می باشد. با استفاده از سنجه های مطالعات پیشین پرسش نامه تحقیق طراحی، و روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. داده های اخذ شده از یک نمونه 218 تایی از کارکنان مبنای تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد متغیرهای فردی یعنی کانون کنترل و ماکیاولیزم بر چاپلوسی از تاثیر معناداری برخوردار بوده اند اما از بین دو متغیر موقعیتی شامل سبک رهبری و ابهام نقش تنها تاثیر متغیر سبک رهبری بر چاپلوسی تایید شد. هم چنین، معناداری رابطه مثبت بین چاپلوسی کارکنان و پیشرفت شغلی آن ها مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: چاپلوسی، عوامل فردی، عوامل موقعیتی، پیشرفت شغلی
  • یاسمین رازقی∗، احمد روستا ∗، اکبر عالم تبریز ∗∗∗، منیژه قره چه صفحات 27-47
    برند در عرف غالب، برای شرکت های بزرگ مطرح شده است. در حالی که شرکت های کوچک و متوسط بخش مهمی از اقتصاد کشورها را تشکیل می دهند و در محیط رقابتی مشابهی فعالیت می کنند. در نتیجه برند به اولویت آن ها جهت بقا و رشد تبدیل می شود. این تحقیق با هدف مشخص کردن اجزای برند در شرکت های کوچک و متوسط (شامل برند شخصی و برند بنگاه) و روابط تاثیرگذاری آن ها، به طراحی و ارائه مدل برند تلفیقی می پردازد. تحقیق با استفاده از روش تحقیق مرکب در 119 شرکت کارآفرینانه ایرانی در استان های تهران (به عنوان یک استان صنعتی) و یزد (به عنوان یک استان دارای تعداد بالای کسب وکارهای کوچک و متوسط) انجام شده است. مدل تحقیق با اقتباس و تکمیل تحقیقات پیشین، مصاحبه های نیمه ساخت یافته با کارآفرینان و برگزاری گروه کانون استخراج گشته است. محتوای مصاحبه ها و گروه کانون به عنوان راهنمای تعریف شاخص های عملیاتی کردن متغیرها قرار گرفته، و اطلاعات میدانی از طریق پرسشنامه جمع آوری و روایی و پایایی آن تایید شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که درک کارآفرینان از بازار نقطه شروع برندسازی در این شرکت هاست که با اثرگذاری بر برند شخصی کارآفرین و برند بنگاه، و از طریق اثر کارآفرین که مجموعه فعالیت هایی است که کارآفرین برای تاثیرگذاری بر برند انجام می دهد، به ایجاد برند تلفیقی می انجامد. درک بازار با تاثیر کل برابر با 76/0، برند بنگاه با تاثیر کل 28/0 و برند شخصی کارآفرین با تاثیر کل 09/0 بر برند تلفیقی تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: برند، شرکت کوچک و متوسط، کارآفرینانه، برند شخصی، برند بنگاه، اثر کارآفرین
  • محمد موسی خانی∗، طهمورث حسنقلی پور∗∗، زهرا وظیفه صفحات 49-71
    هدف از انجام این پژوهش ارائه مدلی از رابطه فرایندهای مدیریت دانش با توسعه منابع انسانی در آموزش عالی می باشد بدین منطور با بررسی پیشینه و مبانی نظری تحقیق، متغیرهای میانجی مورد شناسایی قرار گرفتند و سپس مدل اولیه تحقیق طراحی شده و بر اساس آن پرسشنامه ای آماده پس از تایید روایی و پایایی آن در اختیار جامعه آماری(اساتید دانشگاه تهران) قرار گرفت نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها بیانگر آن است که فرایندهای مدیریت دانش، شامل تولید دانش، تسهیم دانش، بکارگیری و ذخیره دانش با تاثیر گذاری بر فرهنگ سازمان، ساختار، استراتژی دانشی سازمان وفناوری می تواند منجر به توسعه منابع انسانی شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، توسعه منابع انسانی، فرهنگ - ساختار، فناوری
  • غلام رضا زمانیان∗، محمد نبی شهیکیتاش∗∗، محمد نیکنژاد∗∗∗ صفحات 73-88
    در این مقاله ضریب احتمال ورشکستگی شرکت های فعال در بورس اوراق بهادار تهران محاسبه شده است. در پژوهش پیش رو با بررسی آخرین صورت حساب مالی حسابرسی شده 49 شرکت ورشکسته در دوره زمانی 1383 تا 1391 و 64 شرکت پیشرو بورس در سال 1391، مدل اوهلسون با تکنیک لاجیت برای این صنایع تخمین زده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهدکه متغیر نسبت بدهی کل به دارایی کل تاثیرگذارترین متغیر بر احتمال ورشکستگی در صنایع بورسی است و متغیر نسبت جریان وجوه حاصل از عملیات به بدهی کل در ایران نسبت به استاندارد متعارف جهانی نقش بسیار کم رنگ تری دارد. دلیل این اختلاف را می توان در سطح پایین و گاها منفی جریان وجوه حاصل از عملیات در شرکت های پیشرو بورس اوراق بهادار یافت که حاکی از شرایط نابسامان اقتصادی در بخش تولید و صنعت کشور است. نتایج بررسی 40 شرکت اخراج شده از بورس با مدل تخمینی نشانگر آن است که با تداوم فضای کسب و کار فعلی، از این شرکت ها، 7 شرکت سالم و مابقی با ورشکستگی روبرو خواهند شد.
    کلیدواژگان: ورشکستگی، پیش بینی، مدل اوهلسون، تکنیک لاجیت
  • حامد کرد∗، بدرالدین اورعی یزدانی∗∗ صفحات 89-105
    در عصر حاضر استفاده از موبایل بستری گسترده جهت انجام بسیاری از خدمات بی سیم فراهم آورده است. بدلیل نوپا بودن استفاده از این فناوری جدید، عامه مردم در جوامع سنتی و نیمه سنتی به دلایل مختلفی از جمله فرهنگی-اجتماعی و عدم اعتماد کافی، تمایلی به رفع نیازهای خود از طریق این تکنولوژی ندارند. از این رو شناسایی و مرتفع ساختن عوامل موثر فرهنگی-اجتماعی در زمینه خدمات دولت سیار در این جوامع، می تواند باعث تسهیل در پیاده سازی و بکارگیری خدمات دولت سیار گردد. در ایران با وجود اینکه زیرساختهای فنی استفاده از دولت سیار فراهم شده است، اما دولت همراه (سیار) همچنان توسعه نیافته و مردم از مزیت های آن بهره نمی گیرند و استان سیستان و بلوچستان نیز از این مساله مستثنی نیست. پژوهش حاضر ضمن بررسی مفاهیم دولت سیار، عوامل فرهنگی-اجتماعی موثر در ارائه خدمات دولت سیار در استان سیستان وبلوچستان را مورد بررسی قرار می دهد که با استفاده از نرم افزار spss 18 و آزمون t تک نمونه ای و تحلیل واریانس فرید مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. جامعه آماری پژوهش 300 نفر(کارشناسان فناوری اطلاعات سازمان های دولتی استان) بوده و نمونه آماری مطابق جدول مورگان 169 نفر می باشد که بصورت تصادفی از بین این کارشناسان فناوری اطلاعات در سراسر استان انتخاب شده اند. برای جمع آوری اطلاعات این پژوهش از منابع کتابخانه ای، مصاحبه با کارشناسان فناوری اطلاعات همچنین از پرسش نامه در قالب طیف لیکرت استفاده شده است. یافته ها نشان دهنده آن است که بعد آموزش ومهارت رتبه اول، بعد پذیرش فناوری رتبه دوم همچنین بعد اعتماد در رتبه سوم قرار دارد.
    کلیدواژگان: دولت سیار، موبایل، خدمات بی سیم، عوامل فرهنگی اجتماعی
  • مریم احمدزاده∗، دکترحبیب الله سالارزهی∗، نورمحمد یعقوبی صفحات 110-132
    هدف اصلی از پژوهش حاضر بررسی و تحلیل اثربخشی آموزش کارآفرینی در رشته های کارآفرینی با استفاده از مدل ماتریس رضایت می باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی و از لحاظ اجرا پیمایشی می باشد، جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانش آموختگان رشته ی کارآفرینی دانشگاه سیستان و بلوچستان به تعداد 57 نفر می باشد. از آنجا که روش نمونه گیری از نوع سرشماری بوده است کل جامعه ی آماری که 57 نفر بودند مورد بررسی فرار گرفت که از این تعداد 52 پرسشنامه به طور کامل بازگشت داده شد (5پرسشنامه ناقص). در این پژوهش از پرسشنامه ی محقق ساخته استفاده گردید که شامل 5 سوال بسته و 10 سوال باز می باشد، که وضعیت مطلوب و موجود آموزش کارآفرینی را مورد سنجش قرار داده است، روایی آن از نوع محتوایی و پایایی آن در دو وضعیت با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 0.96و 0.93 برآورد گردید. برای توصیف و تحلیل داده ها از فراوانی، درصد و میانگین استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که محتوا، روش ها، پیامدهای فردی، سازمانی و اجتماعی- اقتصادی حاصل از آموزش کارآفرینی در دانشجویان رشته های کارآفرینی دانشگاه سیستان و بلوچستان اثربخش نبوده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، دانشگاه کارآفرین، ماتریس رضایت، اثربخشی
  • محمدرضا معتدل∗، رضا رادفر∗∗، افسانه صالحی صفحات 133-155
    در این مقاله تلاش شده است با شناسایی عوامل موثر بر بلوغ همسویی فناوری اطلاعات و کسب و کار، چارچوب نظری ارائه شود. مدل ارائه شده در این نوشتار، یک مدل ترکیبی از مدل بلوغ همسویی لوفتمن(2001) و حوزه هایی از چارچوب کوبیت(2007) که تمرکز بر همسویی استراتژیک دارد می باشد. روش آماری پژوهش تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تائیدی می باشد و به کمک مقدار عددی و کمی، میزان بلوغ همسویی استراتژیک سازمان را اندازه گیری می نماید. روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی است.بدین منظور پرسشنامه بین 150 نفر از مدیران ارشد، میانی و پایه استانداری خراسان جنوبی توزیع گردید و به کمک تحلیل عاملی اکتشافی ابعاد مدل پیشنهادی استخراج گردید و به کمک تحلیل عاملی تائیدی معناداری رابطه شاخص ها با ابعاد و معناداری رابطه ابعاد با مفهوم بلوغ همسویی تائید گردید. در نهایت مدل ارائه شده به کمک شاخص های برازش به عنوان مدل معتبر مورد تایید قرار گرفت. نتایج پژوهش بیان کننده مدل مفهومی است که میزان بلوغ همسویی در سازمان را بوسیله 4 بعد اصلی (متغیر مکنون) و 32 شاخص آشکار، اندازه گیری می کند تا سازمانها به کمک این مدل میزان بلوغ همسویی خود را اندازه گیری نموده و شرایط خود را بسنجند. ابعاد مدل پیشنهادی عبارتند از: بلوغ مشارکت و ارتباطات، بلوغ مهارتها، بلوغ حاکمیت فناوری اطلاعات، بلوغ شایستگی های سازمانی. بعد بلوغ حاکمیت و شایستگی های سازمانی بیشترین تاثیر را دارد (0.92) و بعد بلوغ مشارکت و ارتباطات (0.76) و بعد بلوغ مهارتها (0.76) کمترین تاثیر رادارند.
    کلیدواژگان: بلوغ همسویی استراتژیک، مدل لوفتمن، چارچوب کوبیت، تحلیل عاملی
|
  • Pages 5-25
    Although، the organizations come to design and implement the career management systems and promotion strategies for employees who have a high level of productivity and performance but، previous studies indicate the influence of political processes and behaviors including ingratiation on employee''s professional success. In this regard، this study is aimed to investigate the predictability of employees'' career progress through ingratiatory behaviors and to explore the two types of individual and situational factors which affect ingratiation. The research questionnaire was designed using the various measures of previous studies reaffirming the validity and reliability and was responded by a 218 pcs sample of the Ferdowsi University of Mashhad. In doing so، the obtained data was analyzed by conducting a structural equation modeling in Amos v. 20. The results indicated that the individual factors i. e. locus of control and Machiavellism have a significant influence on ingratiatory behaviors. While، among two variables of leadership style and task ambiguity only the influence of leadership style on ingratiation was confirmed. In addition، the significance of the positive relationship between employees'' ingratiation and career progress was confirmed.
    Keywords: Ingratiation, Individual Factors, Situational Factors, Career Progress
  • Pages 27-47
    The concept of brand and its management has roots in large companies. However، SMEs are an important part of economic innovation and wealth creation، while they are striving in the same competitive environment. Therefore، brand is becoming an important part of SME growth management. In this research، the authors have concentrated on examining the application of brand within the SME context. The research has proposed a brand concept (Total brand) which is the result of alignment between entrepreneur personal brand and SME corporate brand، and shows the causal relationships and structural modelling of SME total brand. This research is based on mixed method، combining semi-structured interviews and questionnaires. The research population is entrepreneurial SMEs in Iran، focusing on Tehran and Yazd provinces. The research shows that entrepreneur’s market understanding is the starting point of branding in SMEs، which through entrepreneur’s personal brand and corporate brand and entrepreneur’s influence، results in the creation of a synergetic relationship which we call total brand. The total amount of influence for market understanding is 0. 76، corporate brand is 0. 28، and personal brand is 0. 09.
    Keywords: Brand, SME, Entrepreneurial, Personal brand, Corporate brand, Entrepreneur's influence
  • Pages 49-71
    Parpose of this study was to design a model on the relationship of knowledge management whit human resource management in higher education. for this purpose the research background and theoretical framework of meditor variables were identified and then the primary of research model was designed and in according it a questionnsier was prepeared then after confirmation of the validity and reliability it was given to faculty members of the Tehran university. the results demoenstration than aspects of knowledge management Understanding aspects developmentof human resources in higher education; aspects recognizing the substantive factors that can influence development of human resources، including the organization stractuer، strategy، organization knowledge، technology، and culture.
    Keywords: human resources development, knowledge managemet, cultuer, structer, tecnologye
  • Pages 73-88
    This paper measure the likelihood coefficient of bankruptcy for the active companies of Tehran Stock Exchange using the Ohlson Model and under the Logit technique. The study has used the data from 49 bankrupted companies during the period 2004- 2012 and 64 companies in 2012 according to their latest audited financial statements. The findings indicate that the debt to total assets ratio is the most influential variable on the bankruptcy probability، this is while that the cash flow to assets ratio has had lower role in compare with the world conventional standards. The low and sometime negative level of cash flow in the companies is the reason for this discrepancy which reflects their fragile economic conditions in the production and industry of Iran economy. The results obtained from 40 companies fired from the stock market indicate that only 7 companies have appropriate setting and others are confronted with a bankruptcy risk.
    Keywords: Bankruptcy, Forecasting, Ohlson Model, Logit Technique
  • Pages 89-105
    In current age the usage of mobile has provided the extreme infrastructure for many wireless Services because usage of new technology general people in traditional and semi-traditional societies have no tendency to solve their demands such as socio-cultural and lack of enough confidence to it. Therefore، Identifying and solving the effective factors of socio-cultural about mobile government services background can accelerate the implementation and application of mobile government. In Iran، although the usage of technical infrastructure of mobile government have been provided، It has not been developed and people do not benefit of them، and Sistan and Baluchestan province has same problem. The present study investigate the concepts of mobile government and effective factors of socio-cultural to the present the mobile government services in Sistan and Baluchestan were analyzed by spss18 and one T-test and so Freidman variance test was applied. The sample size of present study consisted of 300 employees of IT experts in governmental sectors of Sistan and Baluchestan province that they were selected randomly، Based on Morgan table Research was used from library resources، interview with experts of IT and questionnaires in accordance to likert continuum. The Results demonstrated that dimensions of training and skills، acceptance of IT and confidence were place in first to third ranks، respectively.
    Keywords: Mobile Government, Mobile, Wireless services, Socio, cultural factors
  • Pages 110-132
    The main purpose of this study is the investigation and analysis of effectiveness of entrepreneurship education in the field of Entrepreneurship with using Satisfaction Matrix model. The method of research is descriptive. Population comprised all graduates of the university of Sistan and Baluchestan in Entrepreneurship field that is the number 57. Since the sampling method is head counting، this study investigated 57 person and 52 questionnaire returned completely (5 questionnaires were incomplete). In this study، the researcher made questionnaire was used which included 5 closed question and 10 open question. The ideal situation and current status of entrepreneurship education has been measured. It’s validity is content-based and it’s reliability in 2 situation (ideal، current) was 0. 96 and 0. 93 that using cronbach’s Alpha coefficient was calculated respectively. For descriptive statistics uses frequency، percentage and mean. The result show that content، method’s، Individual، Organizational and Social-Economical outcomes of entrepreneurship education had a highest level of dissatisfaction and they are not effectiveness between student of Sistan & Baluchestan university.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship education, entrepreneur university, Satisfaction Matrix, Effectiveness
  • Pages 133-155
    In this article it is tried to provide the theoretical framework using the effective factors on alignment maturity assessment of information technology (IT) and business. The model presented in this paper is a combination of the Luftman''s alignment maturity model (2003) and the COBIT''s Framework (2007) that concentrating on strategic alignment. The statistical methods of this research is exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis that measure the organization strategic alignment maturity by use of numeric and quantitative value. The method of the present research is descriptive of correlation type. For this purpose، a questionnaire was distributed among senior، middle and base managers of South Khorasan Province and the dimension of proposed model is obtained using exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis was confirmed by use of meaningful relationship with the size and significance of the relationship of the alignment maturity concept. Finally the provided model is approved as a valid model using Fitting parameters. The results of this research represent the conceptual model that measures alignment maturity level of the organization by four main dimensions (Latent variables) and 32 clear indicators to help organizations measure their alignment maturity level model and measure their terms and conditions. Dimensions of the proposed model are: Participation and communication maturity، Skills Maturity، IT governance maturity، organizational competencies Maturity. the organizational competencies Maturity has the most affect (0. 92) and Participation and communication maturity (0. 76) and Skills Maturity (0. 76) have the least affect.
    Keywords: Strategic Alignment Maturity_Luftman's model_COBIT s Framework_Factor Analysis