فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 24 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید عباس ابراهیمی، حسن دانایی فرد، عادل آذر، لطف الله فروزنده صفحات 5-24
    همه حکومت ها برای حل مسائل فراروی جامعه خود، بهبود شرایط و بهره گیری از فرصت ها، به سازوکارهایی به نام خط مشی های عمومی متوسل می شوند. برای ارتقا کیفیت چنین خط مشی هایی مدل های متعددی پیشنهاد شده است، یکی از جدیدترین این مدلها، خط مشی گذاری مبتنی بر شواهد است. خط مشی گذاری مبتنی بر شواهد در بخش سلامت کشورهای مختلف مورد استقبال واقع شده است. هدف این پژوهش طراحی مدلی برای نهادی شدن خط مشی گذاری مبتنی بر شواهد در بخش سلامت کشور است. با توسل به پژوهش کیفی (مصاحبه با خط مشی گذاران و کارشناسان ارشد خط مشی گذاری نظام سلامت کشور و تحلیل داده بنیاد متن مصاحبه ها) و احصا مضامین کلیدی، مدل نهادی شدن خط مشی گذاری مبتنی بر شواهد طراحی شده است. در نهایت راهکارهای پیشنهادی برای رفع موانع موجود در راه بکارگیری خط مشی گذاری مبتنی بر شواهد در نظام سلامت کشور ارائه شده است.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری عمومی، شواهد، خط مشی گذاری مبتنی بر شواهد، خط مشی عمومی سلامت
  • شمس سادات زاهدی، محمد جواد جمشیدی، مهدی محمودصالحی صفحات 25-46
    در این مطالعه نقش عوامل شناختی و اجتماعی در استفاده از سیستم های اطلاعاتی و پیامد های عملکردی مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق بر خلاف نظریات مطرح در پذیرش سیستم های اطلاعاتی، که بر یک گروه از عوامل شناختی یا عوامل اجتماعی مبتنی هستند، هر دو گروه این عوامل ترکیب شده اند. مدل تحقیق، مبتنی بر نظریه تناسب وظیفه-فناوری و نظریه ساختاردهی انطباقی است که آن را می توان مدلی فنی-اجتماعی در نظر گرفت. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی - مدل معادلات ساختاری- بوده است. داده های تجربی از 186 کاربر سیستم های اطلاعاتی از 16 شرکت فعال در صنعت خودروسازی ایران گردآوری شده است. روش نمونه گیری نیز تصادفی طبقه بندی شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مدل تحقیق برازش مناسبی داشته و هر دو گروه عوامل اجتماعی و شناختی تاثیری مستقیم بر بهره برداری از سیستم های اطلاعاتی و عملکرد کاربران دارند. تاثیر عوامل اجتماعی بیشتر از عوامل شناختی بوده است. همچنین، بهره برداری از سیستم های اطلاعاتی بر عملکرد شخصی و یادگیری کارکنان اثرگذار شناخته شده است.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعاتی، عملکرد فردی، عوامل اجتماعی، عوامل شناختی
  • رضا نجف بیگی، مرتضی موسی خانی، کرم الله دانشفرد، علی دلاور، مهرداد همراهی صفحات 47-66
    سقوط معیارهای رفتاری در بخش دولتی، پژوهشگران تحقیق حاضر را بر آن داشته تا در جستجوی مبنای نظری مناسبی در راستای ارتقاء فضلیت سازمانی برآیند. به این منظور با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و همچنین با تحلیل مضمون مقالات اندیشمندانی که در دهه اخیر در خصوص فضیلت سازمانی اظهارنظر کرده اند، متغیرهای تحقیق شکل گرفت. متغیرهای مذکور چارچوب مفهومی را شکل می دهند که آزمون روابط موجود بین آنها از طریق تحلیل مدل معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل، تیم تحقیقاتی را به ارائه مدلی مناسب جهت ارتقاء فضیلت سازمانی رهنمون ساخت. با انتخاب کارکنان سازمان های دولتی استان فارس که تعداد آنها در 68 سازمان مورد مطالعه به125504 نفر می رسد به عنوان جامعه آماری و انتخاب 384 نفر بر مبنای روش تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری، مدل مذبور به بوته آزمون گذاشته شد. در نهایت تحقیق حاضر الگویی مطلوب در راستای ارتقاء فضیلت سازمانی سازمان های دولتی ارائه می کند و مدیران اجرایی دولتی را به بکارگیری آن فرا می خواند. بر خلاف نظر بسیاری از صاحبنظران که نگران مسائل محیطی و تاثیر منفی آن بر اخلاق فضیلت محور در بخش دولتی هستند، پژوهشگران تحقیق حاضر بر اساس یافته های خود بر این اعتقادند که مهم ترین دلیل رنگ باختن بیش از پیش اخلاقیات و به فراموشی سپرده شدن مفهوم فضیلت محوری در سازمان های دولتی را بایستی در درون سازمان ها و فعالیت های روزانه آنها جستجو کرد.
    کلیدواژگان: فضیلت سازمانی، ارتقاء فضیلت سازمانی، تحلیل مضمون
  • عظیم زارعی، محمد علی سیاه سرانی کجوری، حسین فارسی زاده صفحات 67-85
    در پی افزایش تقاضا برای محصولات سبز برخی شرکت ها با دروغ سبز ادعای تولید محصولات سازگار با محیط زیست دارند. آنها اطلاعات گزینشی در مورد ویژگی های زیست محیطی محصولاتشان ارائه می دهند بدون اینکه در مورد ویژگی های منفی صحبت کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر دروغ سبز بر قصد خرید محصولات سبز با توجه به نقش کیفیت ادراک شده سبز، تبیلغات دهان به دهان و رضایت سبز است. این پژوهش کاربردی بوده، از حیث هدف توصیفی است. اعضای نمونه ی آماری این پژوهش، 351 نفر از مشتریان فروشگاه اینترنتی انتشارات اطلاعات بودند که از طریق ارسال پرسشنامه تحقیق به پست الکترونیک آنها مورد سنجش قرار گرفتند. پایایی ابزار تحقیق به وسیله بررسی سازگاری درونی و روایی آن از طریق روایی همگرا و روایی واگرا مورد سنجش و تایید قرار گرفت. جهت بررسی فرضیات تحقیق نیز از مدل معادلات ساختاری استفاده شد. در سطح اطمینان 05/0 نتایج نشان داد دروغ سبز تاثیر منفی و معناداری بر کیفیت ادراک شده سبز و رضایت سبز دارد و همچنین تبلیغات دهان به دهان سبز تاثیر مثبت و معناداری بر قصد خرید محصولات سبز دارد.
    کلیدواژگان: دروغ سبز، قصد خرید محصولات سبز، تبلیغات دهان به دهان سبز، کیفیت ادراک شده سبز، رضایت سبز
  • مهرنوش خاجی، محمد علی شاه حسینی، علی اصغر پور عزت، عزت الله اصغری زاده صفحات 87-112
    هدف این پژوهش یافتن الگویی برای انتخاب استراتژی با نگاهی چندگانه به آینده است. بدین منظور، ابتدا با شناسایی عوامل محرک محیطی شکل دهنده آینده، سناریوهایی را برای ترسیم آینده های محتمل برای پردیس کیش دانشگاه تهران ترسیم گردیده و سپس جهت انجام یک برنامه ریزی راهبردی دقیق و هماهنگ در همه حوزه های راهبردی، با استفاده از برنامه ریزی خطی، بسته های راهبردی بهینه برای هر سناریو (شامل راهبرد های آموزشی، پژوهشی، بازاریابی، منابع انسانی و مالی) و در نهایت بسته راهبردی استوار که در مجموع سناریوها از عمکرد قابل قبولی برخوردار باشد، انتخاب شده است. شیوه گردآوری اطلاعات مصاحبه و جامعه خبرگان این پژوهش همه برنامه ریزان و تصمیم گیرندگان پردیس کیش بوده اند که با روش نمونه گیری گلوله برفی، از 13 مصاحبه جمع آوری گردید. روایی محتوایی ابزار به کارگرفته شده(مصاحبه) نیز با قضاوت خبرگان این حوزه تایید و از شیوه تحلیل محتوای کیفی، برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که در هر سناریو، بسته بهینه منتخب، شامل راهبرد هایی است که علاوه بر اینکه کاملا متناسب و هماهنگ اند، با شرایط سناریوی مربوطه هم کاملا مطابق و سازگارند. همچنین یافته ها حاکی از آنند که دو بسته راهبردی استوار منتخب که یکی با رویکرد مبتنی بر عملکرد و دیگری با رویکرد مبتنی بر تاسف انتخاب شده، در کلیه سناریوها از مطلوبیت مناسب برخوردارند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، عدم اطمینان محیطی، برنامه ریزی راهبردی، سناریوپردازی، بهینه سازی استوار
  • باقر کرد، حامد کرد، عباس عرب صفحات 113-140
    این پژوهش با هدف تبیین الگوی روابط ساختاری بین نظام مدیریت استعداد و تمایل به ترک خدمت با در نظر گرفتن نقش میانجی تاب آوری انجام شد. در واقع مساله این تحقیق بررسی روابط ساختاری بین سه متغیر بود. روش تحقیق از حیث هدف، توسعه ای-کاربردی و از حیث شیوه ی جمع آوری داده ها، توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه ی آماری این تحقیق شامل کل کارکنان کارخانه ی سیمان خاش به تعداد 274 نفر در سال 1392 است که سرشماری شدند. داده های جمع آوری شده از طریق پرسشنامه، توسط آزمون تحلیل مسیر در نرم افزار LISREL و از طریق آزمون یومن ویتنی و میانه در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که به کارگیری نظام مدیریت استعداد رابطه مثبت و معنی داری با تاب آوری دارد، همچنین تاب آوری رابطه منفی و معنی داری با تمایل به ترک خدمت دارد. بنابراین بر اساس یافته های تحقیق، لزوم توجه به پیاده سازی فرایندهای نظام مدیریت استعدادها با رویکرد ارتقاء تاب آوری در سازمان ها و به خصوص در مراکز صنعتی بیش از پیش مشخص می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، تاب آوری، تمایل به ترک خدمت، الگوی روابط ساختاری
  • بهمن کرد تمینی، زهرا نیک منش، مریم قنبرپور صفحات 141-152
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه معنویت سازمانی و فرسودگی شغلی است. روش مطالعه حاضرهمبستگی می باشد، جامعه شامل 500 نفر از پرستاران بیمارستان های دولتی زاهدان می باشد. نمونه شامل 200 نفر از پرستاران بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه معنویت سازمانی و پرسشنامه ی فرسودگی شغلی بود.
    یافته ها
    برای تحلیل داده ها از نرم افزار اس.پی.اس.اس استفاده شد. برای پاسخگویی به سوالات تحقیق از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که بین ابعاد معنویت سازمانی و خستگی عاطفی و مسخ شخصیت رابطه منفی و معنی دار در سطح 99/0وجود دارد، فقط بین بعد مسخ شخصیت و احساس همبستگی با همکاران رابطه ای مشاهده نشد. رابطه مثبت و معناداری بین ابعاد معنویت سازمانی و عملکرد شخصی در سطح 99/0وجود داشت. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که بعد همسویی با اهداف سازمان به میزان %3/20 واریانس را برای خستگی عاطفی تبیین کرد و همین بعد به میزان %2/7 واریانس را برای بعد مسخ شخصیت تبیین کرد. نمرات کلی معنویت سازمانی هم به میزان% 3/20 واریانس را برای عملکرد فردی تبیین کرد. نتایج نشان داد هر چقدر میزان معنویت سازمانی بالاتر باشد میزان خستگی عاطفی و مسخ شخصیت کاهش می یابد اما با افزایش معنویت سازمانی عملکرد فردی پرستاران افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: معنویت سازمانی، فرسودگی شغلی، پرستاران
  • حمیدرضا جعفری، نورمحمد یعقوبی، امیرحمزه سالارزایی صفحات 153-174
    در موفقیت سازمان های خدماتی، «کیفیت خدمات» به عنوان یک اهرم راهبردی، نقش ویژه ای دارد و افزایش توانایی سازمان جهت ارائه خدمات به صورتی کارآمد را برای مراجعه کنندگان به دنبال دارد. از طرفی با پیشرفت فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی، سازمان ها خدمات خود را به صورت الکترونیکی ارائه می کنند. از جمله این سازمان ها، قوه قضاییه می باشد که با اجرای طرح خدمات الکترونیک قضایی، تغییرات مهمی را در شروع دعاوی در دادگستری ها به وجود آورده است. این پژوهش در صدد است تا با توجه به اهمیت رضایتمندی شهروندان نسبت به خدمات الکترونیکی، به تجزیه و تحلیل تاثیر کیفیت خدمات الکترونیک قضایی در ایجاد رضایت در شهروندان بپردازد. جامعه آماری پژوهش، شهروندان شهر تهران بوده که از بین این افراد، 400 نفر به عنوان نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده است. برای بررسی ابعاد متغیرهای مورد مطالعه از آزمون تی استودنت، جهت سنجش روایی سازه از روش تحلیل عاملی تاییدی و برای آزمون فرضیه های پژوهشی از روش مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان می دهد دو متغیر کیفیت خدمات دفاتر و کیفیت خدمات سامانه الکترونیک قضایی به همراه ابعاد آن اثر مثبت و معناداری بر رضایتمندی شهروندان داشته است.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات الکترونیک، رضایتمندی شهروندان، دفاتر الکترونیک قضایی، سامانه الکترونیک قضایی
|
  • Pages 5-24
    All governments to solve the problems facing their communities improve conditions and taking advantage of opportunities، the mechanisms are invoked in the name of public policy. To improve the quality of such policies، several models have been proposed، one of the newest fashion، is evidence-based policy-making. Evidence-based policy-making in the health sector has been welcomed by many countries. The purpose of this research is to design a model for the institutionalization of evidence-based policy-making in the health sector of the country. By means of qualitative research (interviews with senior policy makers and health care system and policy analysis foundation interviews) and extract key themes، to the institutional model of evidence-based policy design. Relationships between variables were examined. At the end of the study findings were analyzed and proposed solutions to overcome barriers that limit the use of evidence-based policy-making in the health care system were presented.
    Keywords: Public Policy Making, Evidence, Evidence Based Policy Making, Health Policy
  • Pages 25-46
    In this study the role of cognitive and social factors in utilization of information sysyems (IS) and performance outcomes are examined. Unlike common studies in information systems'' acceptance which are based on one of cognitive factors or social ones، in this study both of these groups of factors are merged. The research model of this study is based on Task- Technology Fit (TTF) theory and Adaptive Structuration Theory (AST) which can be considered as a socio-technical model. This is a descriptive correlation research based on Structural Equation Model (SEM). The data are gathered from 186 users of information systems from 16 companies working in Iran automobile industry. Also، the sampling method is stratified random. The results of this study indicate the goodness of fit for the model of research and both groups of social and cognitive factors have direct impact on information systems'' utilization and users'' performance. Social factors have greater impact in comparison to cognitive factors. Moreover، information systems'' utilization is known to have positive effect on individual performance and learning of employees.
    Keywords: Cognitive Factors, Individual Performance, Information Systems, Social Factors
  • Pages 47-66
    Falling behavior Standards in the Public Sector، have Promoted this Article Researchers to Present Work to Find a Suitable Theoretical Basis for Improving the Organizational Virtuousness. In Order to meet this Goal، Using Library Studies and Comparative Method Between Western Thought (Aristotle) and Eastern Thought (Farabi) as well as Thematic Analysis of Recent Decades Articles، Researchers Form Theoretical Framework to Test the Relationship Between those Variables. Then Through the analysis of Structural Equation Modeling in LISREL Software، the Research Team develope a Model for Improving Organizational Virtuousness. According to this research، the researchers believe The Most Important Reason for Fading and Forgotten the Concept of Organizational Virtuousness in Governmental Agencies Shall Seek Within Inner Issues of organizations such as Organizational Structure، Human Resource and their daily activities but no in Outside Issues. Lastly this Article Designing Appropriate Model to Increasing The Organizational Virtuousness of Iranian Governmental Agencies and Inviting Public Sector Managers to Applying it.
    Keywords: Organizational Virtuousness, Organizational Virtuousness Improvement, Thematic Analysis
  • Pages 67-85
    Following the increasing demand for green products، some companies claim falsely that they are producing eco-friendly products. They offer Selective information about the environmental characteristics of products without having to speak negatively about features. We aimed to evaluate the effect of green wash on the intention to buy green products with respect to the green perceived quality، green word of mouth and green satisfaction. This research is applicable and is descriptive in point of view of goal. Members of the sample contain 351 people who were customers of internet store of information publication. A questionnaire survey was emailed to them to analyze their response. Reliability of Research was investigated by the internal consistency and validity was explored through convergent validity and divergent validity. Finally all of them were approved. To investigate the research hypotheses، structural equation models were used. By The confidence level of 0. 5 results showed a significant and negative impact of green wash on green perceived quality green satisfaction and also green word of mouth has a significant and positive impact on green intention to buy.
    Keywords: green wash, green intention to buy, green word of mouth, green perceived quality, green satisfaction
  • Pages 87-112
    This paper proposes a methodology for selecting robust strategies in uncertain environments. According to the future study approach، at first some scenarios are defined to capture different probable future conditions affecting business environment، which will lead to consider multiple perspectives in the planning process. In order to make the strategic planning process more reliable and integrating strategies in different fields، a package of strategies including education، research، marketing، finance and human resource is favorable. To assess the performance of each strategy in each scenario a fuzzy inference system is used. In addition for designing a robust package of strategies a linear programming model is formulated. Finally in order to select the best robust strategy package a min-max method considering two approaches (one based on performance and another based on regret) is applied. The results show that the optimized package for each scenario contains some strategies which not only are proportionate and aligned but also are fit and relevant to conditions of related scenario. Also according to results the obtained robust packages have a desirable performance in all scenarios. In this study data gathering tool was interview and statistical population were all planners and decision makers of Kish international campus of University of Tehran. By snowball sampling method and interview with 13 people the requirement data have been gathered.
    Keywords: future study, uncertainty, strategic planning, scenario planning, robust optimization
  • Pages 113-140
    This research was conducted with the aim of providing a causal model between talent management system، resilience and turnover intent. Actually the problem of this research was considering structural relationship between 3 variables. Research method in terms of purpose was developmental-applied and in terms of data collection methods was a descriptive–correlational research. The study statistical population was consisted of staff total of Khash cement (274people) in1392. Data were collected by questionnaires; they were analyzed by t-value and path analysis in LISREL software and also nonparametric Mann-Whitney U test، median test in SPSS software. The results indicated that، talent management system has a significant positive relationship with resilience. Resilience has a significant negative relationship with turnover intent. Thus، after remove the direct path of talent management system to turnover intent، the research final model fit was satisfactory. Therefore، attention to the Implementation of talent management system processes with approach of Promoting resilience in organizations should be noted، particularly in industrial centers.
    Keywords: Talent Management System, Resilience, Turnover intent, Structural Relationship Model
  • Pages 141-152
    The purpose of present study was to investigate the relationship between organizational spirituality and job burnout in nurses of governmental hospitals of Zahedan city. The population of this study was consisted of 500 nurses that 200 of them were selected through accessible sampling method as sample for this study. Organizational spirituality and Job Burnout Questionnaires were used to collect the data. For analyzing the data Pearson correlation coefficient and multiple stepwise regression were applied. Results revealed that there was significant negative correlation between organizational spirituality dimensions and emotional exhaustion and depersonalization (p<. 01)، but there was no significant correlation between depersonalization and sense of community. There was a significant positive correlation between organization spirituality dimensions and personal accomplishment (p<. 01). Results of multiple stepwise regression demonstrated that alignment with organization''s values explained 20. 3% of the variance in emotional exhaustion and، moreover، this dimension explained 7. 2% of the variance in depersonalization. Overall scores of organizational spirituality explained 20. 3% of the variance in personal accomplishment. Eventually، results revealed that by increasing the amount of organizational spirituality the amount of emotional exhaustion and depersonalization decrease and organizational spirituality increases the amount of personal accomplishment of nurses.
    Keywords: Organizational Spirituality, Job Burnout, Nurses
  • Pages 153-174
    In the success of service\ organizations، «service quality» plays an important role as a strategic lever، and leads to the increasing of the ability of the organizations، in order to deliver services the clients efficiently. On the other hand، with the development of information and communication technologies، organizations deliver their services electronically. One of these organizations، is the judiciary، which by performing the plan of judicial electronic service، has made significant changes in the lawsuits in the courts. This article is trying to analyze the effect of judicial electronic services quality in building citizens satisfaction regarding the importance of their satisfaction in these services. The research population is the citizens of Tehran who among these، 400 were selected as the sample using Cochran formula. data have been gathered through questionnaires. To examine the dimensions of the research variables، t-test has been used، to asses the construct validity، confirmatory factor analysis has been used and for testing the research hypotheses، structural equation modeling has been used. The results show that، two variables ofjudicial electronic offices and portal service quality with their dimentions، have significant positive effect on the satisfaction of citizens.
    Keywords: Electronic service quality, Citizens satisfaction, Judicial electronic offices, Judicial electronic portal