فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 25 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مهدی الوانی، عادل صلواتی، مجتبی رستمی نوروزآباد صفحات 5-33
    هدف این پژوهش شناسایی اثرات مدیریت دانش بر رفتار سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران است. نگرش سرمایه گذاران نیز به عنوان متغیر میانجی در این پژوهش استفاده شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. نوع پژوهش بر اساس هدف، کاربردی است و روش آن بر اساس نحوه ی گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی و به طور اخص از نوع معادلات ساختاری است. از نظر مقطع زمانی نیز از نوع پژوهش های تک مقطعی است. جامعه ی آماری این پژوهش دو گروه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و همچنین سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران می باشد و از این دو جامعه ی آماری، 319 نفر از سرمایه گذاران و همچنین 319 نفر از کارکنان شرکت ها مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور بررسی روابط بین متغیرهای پژوهش از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج تجزیه و تحلیل حاکی از آن است که مدیریت دانش و ابعاد آن دارای اثر معنادار و مستقیمی بر نگرش سرمایه گذاران می باشند و نگرش سرمایه گذاران نیز دارای اثر مستقیمی بر رفتار سرمایه گذاران است. در نهایت پیشنهادهایی در پایان پژوهش ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، نگرش سرمایه گذاران، رفتار سرمایه گذاران، بورس اوراق بهادار تهران، مدل یابی معادلات ساختاری
  • وحید شیخ الاسلامی، ندا محمد اسماعیلی، آرین قلی پور صفحات 35-56
    با گسترش فناوری های مخابراتی بی سیم، استفاده از تجهیزات سیار به خصوص تلفن همراه در امر یادگیری مورد توجه محققان مختلف قرار گرفته است. تنوع تجهیزات سیار و قابلیت های آن ها و نیز تفاوت زیرساخت های فناوری های سیار در نقاط مختلف دنیا باعث شده تا نتوان نتایج یک تحقیق در این زمینه را به سادگی بسط داد. بر این اساس، در این پژوهش هدف، ارزشیابی اثربخشی استفاده از تلفن همراه در یادگیری الکترونیکی تعیین شد. مدل کرک پاتریک در دو سطح اول یعنی ارزشیابی واکنش ها و ارزشیابی یادگیری برای ارزیابی اثربخشی یادگیری استفاده شد. جامعه آماری در این پژوهش، دانشجویان رشته مدیریت موسسه آموزش عالی مجازی مهرالبرز انتخاب شدند. انتظار می رفت استفاده از تلفن همراه به عنوان مکمل روش یادگیری الکترونیکی تحت وب باعث افزایش اثربخشی یادگیری شود. نتایج حاصل از پرسش نامه سنجش رضایتمندی دانشجویان و ارزیابی نمرات دانشجویان گروه آزمون و شاهد، قبل و بعد از استفاده از تلفن همراه در امر یادگیری نشان داد تفاوت معنی داری در افزایش اثربخشی یادگیری دانشجویان وجود ندارد. اما نتایج مصاحبه انجام شده با استفاده کنندگان از تلفن همراه در امر یادگیری نشان داد استفاده از پیامک در اطلاع رسانی آموزشی و درسی برای آن ها مطلوب و رضایت بخش بوده است. در نتیجه، استفاده از پیامک برای توسعه ارتباطات دوسویه بین دانشجو و دانشگاه و نیز بهره گیری از پیامک برای ارائه محتوا و ارزیابی آموزشی، قابل تامل است.
    کلیدواژگان: رفتار سازمانی، سنجش اثربخشی، یادگیری الکترونیکی
  • محمدحسین خصم افکن نظام، علی عطافر، علی نصر اصفهانی، آرش شاهین صفحات 57-74
    این تحقیق به دنبال آن است تا رابطه سرمایه انسانی و کارایی عملکرد توسعه محصول جدید را با در نظر گرفتن نقش میانجی گری قابلیت یادگیری سازمانی بررسی و مدل سازی کند. در این راستا مدیران، کارشناسان و کارشناسان ارشد صنعت خودرو در ایران به عنوان جامعه آماری انتخاب شده اند. در این مطالعه نتایج با استفاده از مدل مسیر به دست آمده است. همچنین جهت تشریح بهتر نتایج از آزمون های استنباطی دیگری چون آزمون دوجمله ای و آزمون کولموگوروف- اسمیرنوف نیز استفاده شد. نتایج مطالعه حاکی از آن است که سرمایه انسانی عملا می تواند از طریق قابلیت یادگیری سازمانی منجر به بهبود کارایی عملکرد توسعه محصول جدید شود. همچنین مدل ارائه شده در تحقیق از طرف داده ها مورد حمایت قرار گرفت.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، توسعه محصول جدید، قابلیت یادگیری سازمانی، کارآیی عملکرد توسعه محصول جدید
  • بهاره عزیزی نژاد، حسین جناابادی، عبدالباسط مرادزاده صفحات 75-96
    پژوهش حاضر با هدف کلی بررسی ارتباط و تاثیر سبک رهبری بر فراموشی سازمانی هدفمند و عملکرد سازمانی با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام شده است. روش تحقیق توصیفی همبستگی و از حیث هدف کاربردی است. جامعه آماری، شامل مدیران و اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور ارومیه است که از بین آنها حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول برآورد نمونه و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 210 نفر انتخاب شد. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه رهبری مبادله ای و رهبری تحولآفرین، فراموشی سازمانی هدفمند و عملکرد سازمانی است که روایی و پایایی آنها در حد مطلوب برآورد شد. تجزیه و تحلیل داده هابااستفادهازروشمدلسازیمعادلاتساختاریو به کمک نرم افزار لیزرل انجام شد و برازش آن با شاخص های برازش بررسی شد. اهم نتایج حاصل از مدل با برازندگی خوب نشان می دهد که سبک رهبری(مبادله ای و تحول آفرین) تاثیر مستقیم و معنادار بر فراموشی سازمانی هدفمند دارد. سبک رهبری(مبادله ای و تحول آفرین) اثر مستقیم و مثبت بر عملکرد سازمانی دارد و نیز سبک رهبری به واسطه فراموشی سازمانی هدفمند بر عملکرد سازمانی تاثیر غیر مستقیم را نشان داد
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، رهبری مبادله ای، فراموشی سازمانی هدفمند، عملکرد سازمانی
  • حبیب الله سالارزهی، طاهر روشندل اربطانی، احسان معصومی صفحات 97-118
    هدف در این مقاله بهره گیری از تفکر کارآفرینانه برای تدوین استراتژی هایی است که فعالیت های سنتی شیلاتی در استان بوشهر را به سمت فعالیت هایی نوآورانه سوق دهد. بر همین اساس، با بکارگیری مدل SWOT، پس از بررسی نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدهای محیطی، استراتژی هایی برای توسعه کارآفرینی در فعالیت های شیلاتی پیشنهاد شده است. برای شناسایی نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدها از مصاحبه با کارشناسان و فعالان شیلاتی استان در کنار مطالعه اسناد و متون مرتبط استفاده شدکه در نهایت پس از غربال گری فاکتورهای داخلی و خارجی بدست آمده گروه ضعف های داخلی با وزن نسبی 483/0 مهمترین فاکتور استراتژیک در میان گروه های SWOT و پس از آن گروه فرصت های بیرونی با وزن نسبی 247/0، قوت های درونی با وزن نسبی 176/0 و تهدیدهای بیرونی نیز با 094/0 در رتبه های بعدی قرار دارند. SWOT علیرغم سادگی، تحلیلی از اهمیت و اولویت های فاکتورها و همچنین گزینه های تصمیم بدست آمده را ارائه نمی دهد. برای حذف این ایراد، تحلیل SWOT در ترکیب با روش AHP جهت اولویت بندی فاکتورها به بکار گرفته شد. سپس یک مکانیسم مقیاس رتبه بندی برای ارزیابی رابطه استراتژیک میان فاکتورهای SWOT و توسعه استراتژی های برتر توسعه کارآفرینی بکارگرفته شد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که مهمترین استراتژی کاربردی برای توسعه کارافرینی در صنعت شیلات استان استرتژی اختصاص یارانه تولید و کمک های بلاعوض به پدیدآورندگان فکر و خلاقیت با شاخص مطلوبیت 238/0 می باشد.
    کلیدواژگان: استراتژی، کارآفرینی، صنایع شیلاتی، نقاط قوت و ضعف، نقاط فرصت و تهدید
  • سیده نیره مصلحی، آذر کفاش پور، زهرا ناجی عظیمی صفحات 119-140
    یکی از چالش های مهم در حوزه مدیریت ارتباط با مشتری در سازمان های مشتری محور شناخت مشتری است و درک تفاوت و رتبه بندی آنها و تخصیص بهینه منابع به آنها با توجه به ارزشی که برای شرکت ها دارند، می باشد. هدف این مقاله ارائه مدل مناسبی جهت بخش بندی مشتریان بر اساس ارزش دوره عمرآنها می باشد. در فرایند پیشنهادی این تحقیق در شرکت مورد مطالعه، برمبنای روش داده کاوی کریسپ (CRISP) شش فاز کلی طراحی و پس از تعیین مقادیر شاخص های مدل ال.آر.اف.ام (LRFM) شامل طول ارتباط مشتری، تازگی مبادله، تعداد دفعات مبادله و ارزش پولی مبادله در921مشتری و وزن دهی آنها با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی گروهی، با توجه به تحلیل تشخیصی در 16 گروه و پنج خوشه(بخش) اصلی مشتریان وفادار(گروه های 13و10 و 16)، بالقوه(گروه های8، 15 و14)، جدید(گروه های 5، 3، 2، 1)، از دست رفته(گروه های 9، 12، 4، 7) و پر مصرف (گروه های 6 و 11) بخش بندی و ارزش دوره عمر آنها تعیین گردیده است. نتایج مطالعه حاضر، زمینه را برای تحلیل ویژگی های مشتریان شرکت فراهم نمود. همچنین با بخش بندی مشتریان، مشتریان کلیدی و با ارزش شرکت مشخص شدند. در این مطالعه مشتریان گروه 13 با بالاترین ارزش دوره عمر شناسایی شدندکه شرکت باید در حفظ و نگهداری آنها تلاش نماید. در نهایت نیز پیشنهادهایی به شرکت جهت بهبود سیستم مدیریت ارتباط با مشتری ارائه گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، بخش بندی مشتریان، داده کاوی کریسپ(CRISP)، مدل ال، آر، اف، ام(LRFM)، ارزش دوره عمر، تحلیل تشخیصی
  • مجتبی رفیعی، سعید قربان پرست صفحات 141-165
    در ابتدا ساختارهای سازمانی مناسب مراکز تحقیقاتی به عنوان گزینه های مورد بررسی و متغیرهای اقتضایی سازمان نیز به عنوان معیارهای ارزیابی در نظر گرفته می شود. سپس درجه اهمیت هریک از معیارها با استفاده از تکنیک تحلیل توسعه ای محاسبه گردیده و با استفاده از روش الکتر فازی، ساختارهای سازمانی بر اساس میزان تامین استراتژی، تکنولوژی، اندازه، محیط و قدرت -کنترل در مرکز تحقیقاتی مورد مطالعه اولویت بندی می شوند و جهت اطمینان از نتایج حاصله، بار دیگر مدل تصمیم با استفاده از روش مجموع ساده وزین فازی نیز تجزیه و تحلیل گردیده و نتایج حاصل از روش الکتر فازی و مجموع ساده وزین فازی با یکدیگر مقایسه می شود که در نهایت ساختار پارندی به عنوان مناسب ترین ساختار سازمانی مرکز مورد مطالعه مشخص گردید.
    کلیدواژگان: ساختارسازمانی، متغیرهای اقتضایی، الکتر فازی، تحلیل توسعه ای
  • عبدالعلی کشته گر، مهتا جودزاده، مرضیه فردین، مهین راشکی قلعه نو صفحات 167-188
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر فرسودگی شغلی و اعتیاد به کار با تعهد سازمانی در بین پرستاران بیمارستان شهرستان زهک -در نیمه اول سال 1393- پرداخته است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی بوده و با توجه به نحوه گردآوری داده ها یک تحقیق پیمایشی محسوب می شود. جامعه آماری 195 نفر از پرستاران بودند که با توجه به جدول مورگان تعداد 131 نفر به روش تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه جداگانه فرسودگی شغلی، اعتیاد به کار و تعهد سازمانی استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار lisrel ورژن 8.5 و با روش های تحلیل مسیر و نمودار T مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نشان داد که فرسودگی شغلی بر تعهد سازمانی تاثیر معناداری ندارد. همچنین اعتیاد به کار فقط بر تعهد عاطفی و هنجاری تاثیر معناداری دارد و بر تعهد مستمر پرستاران تاثیر معناداری نداشت.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، اعتیاد به کار، تعهد، پرستاران، بیمارستان شهرستان زهک
|
  • Pages 5-33
    The purpose of this studyis to identify the effects of knowledge management on the behavior of investor’s investing in the Tehran Stock Exchange. Using investors'' attitude as a mediator variable in this study، a questionnaire was used to collect data. The aim of this research is application and data collection descriptive and correlational and structural equation modeling has used in particular. This research can be ranked as single cross-sectional studies from time point of view. Statistical population for this study is two groups of listed companies in Tehran Stock Exchange and also Tehran Stock Exchange investors. 319 investors and also 319 employees of the companies were chosen to be studied out of these two Statistical populations. Structural equation modeling techniques and LISREL software was used to study the correlations between variables. The analysis results obtained suggest that the dimensions of knowledge management have a direct and significant impact on the attitude of investors and attitude of investors also has a direct effect on the behavior of investors. Finally، recommendations are presented at the end of the study.
    Keywords: Knowledge management, Attitude of investors, investment behavior, Tehran Stock Exchange, Structural equation modeling
  • Pages 35-56
    In the lieu of electronic technology، mobile learning has considered in management studies and education. The diversity and complex competencies of mobile equipment and its infrastructure make it very difficult to generalize the result of research. Hence، in this research we investigate the effectiveness of mobile learning in training and education. We have taken advantage of Kirkpatric training model into first level. The research population was Mehr Alborz virtual university and the sampling method was in order of simple random. The result of quantitative research indicates that there is no significant difference in learning effectiveness in intervention and control group. In the other hand The result of qualitative research indicates that SMS learning has satisfaction for respondents. The findings have a meaningful implication for higher education policy makers in student – professor''s relationship.
    Keywords: organizational behavior, effectiveness of training, mobile learning, electronic learning
  • Pages 57-74
    The purpose of this paper is to investigate the relationship between human capital (HC) and new product development performance (NPDP) efficiency and in this relationship، organizational learning capability (OLC) is a mediator. Managers، super experts and experts of automobile industry in Iran are elected as statistical society. In this study، results are obtained by path model. Also for better description of results، we use other deducible statistic such as binamial test and one-Sample Kolmogorov-Smirnov Test. The results of this study bode that human capital can improve NPDP efficiency by organizational learning capability. Also the provided model in this research is supported by data.
    Keywords: Human Capital, New Product Development, Organizational Learning Capability, New Product Development Efficiency
  • Pages 75-96
    The goal of present study is review on the relationship and impact of leadership style on purposeful organizational forgetting and organizational performance by using Structural equation modeling. Research method is descriptive and correlation and from the purpose aspect is applied one. The statistical population includes administrators and academic faculty members of Payame Noor University، and the sample size is selected 220 individuals by using the formula and stratified random sampling. Tools include 3 questionnaires consist of the transactional and transformational leadership، purposeful organizational forgetting and organizational performance with optimal validities and reliabilities. Data analyses are done by structural equation modeling and with Lisrel Software and fitness of model is checked by fitness’s indexes. The main results of model with optimum fitness show that leadership styles (transformational and transactional) have direct and significant impact on purposeful organizational forgetting. Leadership styles (transactional and transformative) have direct and positive effect on organizational performance and leadership style has indirect impact on organizational performance by mediating of purposeful organizational forgetting.
    Keywords: Transformational leadership, Transactional leadership, Purposeful organizational forgetting Organizational performance
  • Pages 97-118
    The purpose of this paper is to apply entrepreneurial thinking to develop strategies that lead the traditional fisheries activities to innovative and Wealth-generating activities. Therefore، by considering the strengths، weaknesses، opportunities and threats analysis (SWOT)، some strategies for entrepreneurial development in fisheries activities are suggested. To identify strengths and weaknesses، opportunities and threats، relevant documents and interviews have been applied. Finally، after screening the internal and external factors، 5 strengths and 6 weaknesses as internal factors and 5 Opportunities and 6 threats as external factors were identified. Despite the simplicity، SWOT model do not report the importance and priority of the factors. To remove this objection، SWOT analysis has been combined with Analytic Hierarchy Process (AHP) to prioritize the strategic factors، by using comparison matrix. Then، a scale rating mechanism was used to assess the strategic relationship between the SWOT factors and provide the best strategies to develop entrepreneurship in the fishery industry in Boushehr province. The results indicate that the most practical strategy to develop entrepreneurship in fisheries is to assign production subsidies and grants for creative and innovative people.
    Keywords: Strategy, Entrepreneurship, SWOT model, Fishery Industries
  • Pages 119-140
    Major challenge in the field of customer relationship management is on customer understanding and customer-centric organizations realize optimal allocation of resources between them and rank them according to their value to the company. This paper provides a suitable model for customer segmentation، based on the customer life time The process proposed in study corporate based on the data mining method in the Crisp Six phases of design and after determining the indexes of LRFM model (Length،Recency،Frequency، Monetary) at 921 customers and weighting them AHP group according to Discriminant Analysis in 16 departments and five cluster core categories and has been determined the customer life time. The results of the present study was to analyze the characteristics of providing corporate customers. Also، customer segmentation، key customers، and the value was determined. Finally some recommendations is presented to improve the company''s customer relationship management system.
    Keywords: Customer relationship management, Customer segmentation, Crisp data mining, LRFM model, Customer Life Value, Discriminant Analysis
  • Pages 141-165
    The Necessity of having an active & diligent management over current organizations & redesigning organization structure is very critical. Contemporary organizations have constantly extended their attempts to design & improve their structures according to fuzzy model. The experience shows that، active sense overwhelming an organization may lead the managers and also the organization to succeed in obtaining designed goals. Accordingly، to estimate contextual dimensions effects on selecting organization structure for a research center associated with aerial industries، a fuzzy multi criteria decision making model is provided. The structures appropriate for the research center are initially considered as the examples، their contextual dimensions also assumed as measuring criteria. The value of each criterion is then estimated using Extent Analysis«and organization structure of under study research centers are prioritized using Fuzzy ELECTRE approach considering their size، environment، control & potency، technology and strategy supply. To confirm the results، decision making model is re-analyzed using Fuzzy Simple Additive weighting models are compared. It is concluded that modular structure is the optimum organization structure for intended research center.
    Keywords: organizational structure, contigeny variables, FUZZY ELECTER, development analysis
  • Pages 167-188
    The present research evaluates effect of job burnout and workaholism on organizational commitment among nurses of the hospital in Zahak town in the first half of the year 1393 (2014 A. D). The present research is applied based on objective and survey-type according to data collection method. Statistical population was 195 nurses and 131 individuals were studied according to Morgan''s table by using simple random method. In order to collecting data، Tree separate questionnaires of job burnout، workaholism and organizational commitment were used. The collected data were analyzed using lisrel 8. 5 software and path analysis and T diagram methods. The results indicated that job burnout has no significant effect on organizational commitment. Furthermore، workaholism has a significant effect only on normative and affective commitment but there is no significant effect on nursery continuance commitment
    Keywords: job burnout, workaholism, commitment, nurses, the hospital of Zahak town