فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت عمومی - پیاپی 27 (بهار 1394)

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 27 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سارا کهربایی، سعید مرتضوی صفحات 5-22
    معنویت در محیط کار به ویژه در حوزه رهبری، چه از منظر نظری و چه کاربردی، رشد قابل توجهی را به خود اختصاص داده است. در این راستا مقاله حاضر به بررسی و تعیین میزان اثر رهبری معنوی بر عدالت سازمانی با در نظر گرفتن نقش واسط سلامت معنوی پرداخت. نمونهآماری پژوهش را کارکنان شرکت الکتریک خودرو شرق به عنوان یکی از قطعه سازان بزرگ خودرو در شرق کشور به تعداد 234 نفر، به روش نمونه گیری تصادفی تشکیل داد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه و برای آزمون مدل معادلات ساختاری از نرم افزار پی.ال.اس استفاده به عمل آمد. یافته های حاصل از برازش مدل ساختاری نشان داد که اثر رهبری معنوی بر عدالت سازمانی تحت تاثیر متغیر سلامت معنوی قرار دارد، به نحوی که بدون وجود سلامت معنوی به عنوان متغیر واسط نمی توان تغییرات عدالت سازمانی را به طور معنی دار پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، سلامت معنوی، عدالت سازمانی
  • سید رضاسیدجوادین، سعید رضایی صفحات 23-44
    اگرچه نتایج پژوهش ها نشان دهنده تاثیر چشم گیر اقدامات مدیریت منابع انسانی بر نوآوری سازمان است اما این تحقیقات تاثیر اقدامات مدیریت منابع انسانی بر نوآوری را بصورت سیستمی بررسی نکرده اند ضمن اینکه نحوه یا فرآیند تاثیرگذاری این اقدامات بر نوآوری کاملا شناخته شده نیست. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سیستم کاری تعهد بالا و نوآوری سازمانی انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی- همبستگی است. کارکنان دانشی شرکت سیماران به عنوان جامعه آماری این تحقیق انتخاب شدند. نمونه گیری به روش سرشماری انجام شد و تمامی 220 نفر اعضای جامعه به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای تحقیق از ابزار پرسشنامه استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای اس پی اس اس و لیزرل انجام شد. پایایی ابزارهای سنجش با آزمون آلفای کرونباخ و روایی سازه با آزمون تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. برای آزمون فرضیه ها از مدل ساختاری استفاده شد. طبق یافته های این پژوهش، سیستم کاری تعهد بالا هم بصورت مستقیم و هم از طریق متغیر میانجی ادراک از اعتماد سازمانی بر تسهیم دانش تاثیر مثبت و معنادار می گذارد. نتایج همچنین نشان می دهد تسهیم دانش بر نوآوری سازمان تاثیر مثبت و معنادار می گذارد.
    کلیدواژگان: سیستم کاری تعهد بالا، نوآوری، اعتماد سازمانی، تسهیم دانش، رویکرد سیستمی
  • رضا رادفر، نازنین پیلهوری، سیدسپهر قاضی نوری، رویا شاکری صفحات 45-70
    در صنعت زیست فناوری یکی از موارد ضروری برای توسعه، مقوله تجاری سازی است. تجاری سازی نقطه تقابل نوآوری و کارآفرینی است، و شامل فرآیندها و فعالیت هایی است که شکاف بین خلق ارزش اقتصادی و تحقق واقعی ارزش اقتصادی را پر می کنند. در صنعت زیست داروئی، برقراری ائتلاف بین شرکت های زیست داروئی و شرکت های داروئی با سرعت به وضعیت و حالت غالب برای تجاری سازی نوآوری تبدیل شده است. مطالعه پیشرانه های برقراری ائتلاف استراتژیک بین بنگاه ها یکی از موضوعات مهم و قابل توجه است که در مقاله حاضر بدان پرداخته شده است. براساس پیمایش انجام شده برروی30 نفر از خبرگان صنعت داروئی کشور، نتایج آزمون هفت فرضیه با روش آماری تی-استیودنت و آزمون فرضیه هشتم با آنالیز واریانس درون موردی تک فاکتوری بدین قرار است. به موجب تایید فرضیه هشتم و نیز تایید پنج فرضیه از هفت فرضیه مزبور، پیشرانه های قابلیت ائتلاف استراتژیک به ترتیب اولویت عبارتند از: دسترسی به دارائی های مکمل متناسب، قابلیت پویای مدیریت ائتلاف، یادگیری سازمانی، سرمایه اجتماعی، و وجود مکانیسم های کاهش عدم قطعیت انتخاب شرکای ائتلاف.
    کلیدواژگان: پیشرانه، ائتلاف استراتژیک، تجاری سازی، زیست فناوری، زیست دارو
  • سید حیدر میرفخرالدینی، میثم دسترنج، سلیم کریمی تکلو صفحات 71-98
    نوآوری باز جریان هدفمند دانش برای سرعت بخشیدن به نوآوری داخلی و گسترش بازار با استفاده از نوآوری خارجی است. امروزه ضرورت بکارگیری نوآوری باز برای افزایش توان رقابتی شرکت ها در بازارهای داخلی و خارجی به عنوان موضوعی جدید احساس می شود. پارک های علم و فناوری با تحت پوشش قرار دادن شرکت های دانش بنیان نقش بزرگی را در بوجود آوردن نوآوری در عرصه های مختلف یک کشور ایفا می کنند. با توجه به ضرورت نوآوری در این نوع سازمان ها، پارک ها باید برای فراهم کردن بستری برای بکارگیری نوآوری در موسسات مستقر خود بپردازند. یکی از راه های رسیدن به موفقیت در این راه اجرای نوآوری باز می باشد. بر این اساس این پژوهش درصدد طراحی مدلی جهت توسعه نوآوری باز در پارک های علم و فناوری می باشد. جهت طراحی مدل، ابتدا با بررسی ادبیات پژوهشی و نظر خواهی از 126 نفر از محققان و صاحبنظران در دانشگاه ها و پارک های علم و فناوری، ابعاد نوآوری باز مورد شناسایی گردید. سپس از طریق اعتبار سنجی با استفاده از نظرات 45 تن از مدیران، معاونان و کارشناسان پژوهشی شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری مدل توسعه نوآوری باز تدوین گردید. مدل بیان شده در این پژوهش شامل چهار نقش تسهیل گری، نقش حمایتی، نقش تنظیم گری و نقش شناختی-هنجاری برای ایجاد نوآوری باز در پارک های علم و فناوری و 19 نقش فرعی می باشد. در ادامه این پژوهش مدل استخراج شده با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. محاسبات با استفاده از نرم افزار spss18 و lisrel8.8 انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: نوآوری، نوآوری باز، پارک های علم و فنآوری، تحلیل عاملی تاییدی
  • علی شیرازی، محمدحسین همایونی راد صفحات 99-118
    پژوهش حاضر، به بررسی تاثیر فرهنگ مبتنی بر دانش بر اشتراک دانش می پردازد. با توجه به این که گرایش به اعتماد، ویژگی ثابت شخصی است که در ارتباط بین فرهنگ مبتنی بر دانش و اشتراک دانش تغییر می کند، نقش تعدیل گری این سازه نیز مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، پرسشنامه هایی که اعتبار و روایی آنها احراز شده بود، توسط 240 نفر از کارکنان دانشگاه فردوسی مشهد تکمیل شده است. به دنبال آن، الگوی ارتباطی میان سازه های ذکر شده، از طریق معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار پی ال اس، مورد آزمون قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد الگوی پیشنهادی، از برازش خوبی برخوردار است. همچنین فرضیه های تحقیق مبنی بر ارتباط مثبت و معنی دار فرهنگ مبتنی بر دانش بر اشتراک دانش و ارتباط مثبت و معنی دار و نقش تعدیل گری گرایش به اعتماد نیز مورد تائید قرار گرفتند. یافته های به دست آمده به سیاست گذاران دانشگاهی و محققان متذکر می شود که با ایجاد و تقویت اعتماد به عنوان یک ویژگی شخصیتی در افراد، زمینه هر چه بیشتر رشد دانش و اشتراک آن را در بستر فرهنگ مبتنی بر دانش فراهم آورند.
    کلیدواژگان: فرهنگ مبتنی بر دانش، اشتراک دانش، گرایش به اعتماد
  • حسین صمدی میارکلایی، حسنعلی آقاجانی، حمزه صمدی میارکلایی صفحات 119-144
    رفتار شهروندی سازمانی مجموعه رفتارهایی است که خارج از محدوده رفتارهای الزامی افراد در محیط محسوب می شود. اما در ایجاد فضای روانی و اجتماعی مطلوب در محیط کار نقش اساسی و محوری ایفاء می کند. در این بین ادراک کارکنان از منصفانه بودن پرداخت ها و برابری در رویه های سازمانی و هم چنین منصفانه بودن رفتارهای بین شخصی در سازمان نقش بسزایی در تشویق و توسعه ی رفتارشهروندی سازمانی دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه میان رفتار شهروندی سازمانی و عدالت سازمانی کارکنانصنایع نساجی جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران می باشد. جامعه آماری این تحقیق، 180 نفر از کارکنان صنایع نساجی هلال احمر جمهوری اسلامی ایران می باشد، که 106 نفر به عنوان نمونه انتخاب، و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد استفاده شده، و تجزیه و تحلیل داده ها بوسیله نرم افزارهای SPSS و LISREL انجام شده است. یافته ها نشان داده است که رابطه ی بین عدالت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی مثبت و معنی دار است. هم چنین این ارتباط مثبت و معنی دار میان ابعاد عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی نیز یافت شد. امروزه سازمان ها برای پیشرفت و اثربخشی نیازمند به کارکنان کارآمد و متعهد هستند، تا به اهداف خود در جهت رشد و تعالی برسند، از این رو باید حرکت و توجه بیشتر به سمت عدالت سازمانی و تعهد بیشتر در کارکنان، از وظایف اصلی سازمان ها باشد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای
  • عبدالزهرا نعامی، فضل الله شناور صفحات 145-165
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش اشتیاق شغلی، کنترل شغلی، رفتارهای نوآورانه و رهبری تحولی در پیش بینی دگرگون سازی شغلی بود. روش پژوهش از نوع همبستگی و نمونه ی پژوهش شامل 157 نفر از کارکنان شرکت نورد و لوله اهواز بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از مقیاس اشتیاق شغلی (اسکاوفلی و همکاران، 2002)، مقیاس کنترل شغلی (جکسون و همکاران، 1993)، پرسشنامه ی رفتارهای کاری نوآورانه (کراس، 2004)، پرسشنامه ی سبک رهبری چند عاملی (باس، 1985)،و پرسشنامه ی دگرگون سازی شغلی (لاورنس، 2010) استفاده شد. اطلاعات جمع آوری شده با آزمون های آماری توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین اشتیاق شغلی، کنترل شغلی، رفتارهای نوآورانه و رهبری تحولی با دگرگون سازی شغلی رابطه ی مثبت و معنا داری وجود دارد. علاوه براین، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که از بین متغیرهای پیش بین، اشتیاق شغلی، رفتارهای نوآورانه و رهبری تحولی از نقش عمده ای در تبیین واریانس دگرگون سازی شغلی برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، دگرگون سازی شغلی، رفتارهای نوآورانه، رهبری تحولی، کنترل شغلی
|
  • Pages 5-22
    Spirituality in the workplace، particularly in the areas of leadership، both from a theoretical and practical perspective، has allocated substantial growth to itself. In this regard، this paper investigates and quantifies the impact of spiritual leadership on organizational justice، considering the mediating role of spiritual wellbeing. The sample consisted of 234 employees of the Electric Khodro Shargh Company by random sampling. A questionnaire was used to collect data، and P. L. S. software was used to test structural equation modeling. The results of the structural model fitting showed that the effect of spiritual leadership on organizational justice is influenced by the spiritual well-being variable، so that changes in organizational justice cannot be significantly predicted without spiritual well-being as a mediating variable.
    Keywords: spiritual leadership, spiritual well, being, organizational justice
  • Pages 23-44
    Although findings of the researches indicataes that human resource management practices have significant effects on organizational innovation, the prior researches didi not apply system approach. Moreover, the process through which HRM practices affect innovation is not known well. This study aims at investigating the relation between high commitment work system and organizational innovation. This study is an applied research based on its aim and descriptive-correlative one based on the method of gathering data. Knowledge employees of Simaran company constituted the statistical population of this study. Using census sampling, 220 persons were selected as the research sample. Questionnaire was used to gather the data. Cronbach's alpha was applied for assessing the reliability of the measures.Construct validity was evaluated by confirmatory factor analysis. The hypotheses were tested by structural model. According to the results of this study, HCWS has positively significant effect on knowledge sharing both directly and through the mediating role of perceived organizational trust. Also, knowledge sharing has significantly positive effect on organizational innovation.
    Keywords: High Commitment Work System, Innovation, Organizational Trust, knowledge sharing, System Approach
  • Pages 45-70
    Commercialization is one of the essential element for development in The biotechnology industry. Nowadays Successful Commercialization is critical for surviving in the competitive markets. Commercialization is delivering of technical inventions to the market for profits, and includes the processes and activities that bridge the gap between the economic value and the realization that the true economic value. establishing strategic alliances between pharmaceutical companies and biopharmaceutical companies in biomedical industry has become the dominant mode of innovation commercialization. Establishing strategic alliances between firms is one of the important issues that have been addressed in this paper. The survey of 30 experts on the pharmaceutical industry, seven hypotheses using t- student test results - and 8 hypothesis testing by factor analysis within cases led to the eight hypothesis supported and five of the seven hypotheses confirmed the drivers of strategic alliance capability in priority order are: access to complementary assets, the dynamic capability of alliance management, organizational learning, social capital, and mechanisms that reduce the choice uncertainty of coalition partners.
    Keywords: strategic alliance, commercialization, bio, technology, biopharmaceutical
  • Pages 71-98
    Open innovation is targeted from flow of knowledge for accelerate internal innovation and market expansion using external innovation. Todays, the necessity of applying open innovation to enhance competitiveness of companies in domestic and foreign markets is as a new topic. Science and technology Parks plays large role in the creation of a national innovation to cover knowledge based companies. Because Necessity of innovation in this type of companies, Parks have to provide a platform for innovation in the use of their Sections. One method to achieve success is the implementation of open innovation. Accordingly, this research seeks to develop a model of open innovation in Science and technology parks. For design of the model, firstly. By investigating the research literature and surveys of 126 researchers and experts in universities and Science and technology parks, Dimension of open innovation were identified. Then, through the validation by 45 people of Directors, Officers and Staff in companies of science and technology park the development model of open innovation was Confirmed. The model presented in this study includes four the role of facilitating: Facilitation role, Supportive role, regulation role and Cognitive-normative role for open innovation in science and technology parks and 19 sub role. finally In this study, mining models was confirmed using confirmatory factor analysis. It should be mentioned Calculations were performed using the software spss18 and lisrel8.8.
    Keywords: innovation, open innovation, science, technology parks, confirmatory factor analysis
  • Pages 99-118
    Current research studies the influence of Knowledge-centered culture on knowledge sharing. Regarding trust propensity, as a fixed personal trait changed in communication between Knowledge-centered culture and knowledge sharing. The moderator role of this structure has also been studied. To do this, questionnaires that had valid reliability and validity were completed by 240 employees of Ferdowsi University of Mashhad, Iran. Relationship patterns among mentioned structures through structural equations and PLS computer application have been assessed. Results show that suggested pattern has a good fitness. Also research hypotheses based on positive and meaningful relationships based on knowledge on knowledge sharing and positive and meaningful relationship and trust as a moderator have been proved. Results mind university policy makers and researchers to create and improve trust as a personal trait in individuals providing growth for knowledge and sharing that through Knowledge-centered culture.
    Keywords: Knowledge, centered culture, knowledge sharing, trust propensity
  • Pages 119-144
    Organizational citizenship behavior is a set of behaviors that accounts beyond confined individuals’ obligatory behaviors within work setting, but plays a basic and pedestal role for creating desirable social and psychological space within it. Among it, employees’ perception of justly payments and equity in organizational procedures and so justly interpersonal behaviors within organization play a significant role in encouraging and development of organizational citizenship behavior. The main purpose of present research is investigation of relationship between employee’s organizational citizenship behavior and organizational justice of Red Crescent Society’s Textile Industries of Islamic Republic of Iran. Statistical population of present study includes 180 persons of Red Crescent Society’s Textile Industries of Islamic Republic of Iran and its equal sample includes 106 employees. Data is collected by using standard questionnaires, and analyzed by SPSS and LISREL. Results show that the relationship between employee’s organizational citizenship behavior and organizational justice is positive and significant. This positive and significant relationship so found between organizational citizenship behavior dimensions and organizational justice dimensions. Nowadays, for progression and effectiveness, organizations need to effective and undertaker employees that go beyond their duties and achieve to growth and maturity. Thus, organizations should pay more attention to improvement their employee's justice and commitment.
    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Justice Organizational, Distributional Justice, Procedural Justice, Transactional Justice
  • Pages 145-165
    The purpose of this research was determining the roles of work engagement, job control, innovative behavior, and transformational leadership in prediction of job crafting. The research design was correlation and The sample consisted of 150 employees of Ahwaz Rolling and Pipe Mills Company who were selected by convenience sampling method. The instruments which used in this study were work engagement scale (Schaufeli, et al., 2002), job control scale (Jackson, et al., 1993), innovative work behavior questionnaire (Krause, 2004), multifactor leadership questionnaire (Bass, 1985), and job crafting questionnaire (Laurence, 2010). The collected data were analyzed using descriptive statistics tests (mean and standard deviation) and inferential statistics (pearson correlation coefficient and multiple regression analysis). The results showed that there are positive and significance relationship between work engagement, job control, innovative behavior, and transformational leadership and job crafting. In addition, the results of multiple regression showed that among the investigated variables, work engagement, innovative behavior and transformational leadership had a significant role in explaining the variance in job crafting.
    Keywords: work engagement, job crafting, innovative behavior, transformational leadership, job control