فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت عمومی - پیاپی 32 (تابستان 1395)

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 32 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمیه نعمتی، احمدعلی خائف الهی*، حسن دانایی فرد، عادل آذر صفحات 5-25
    غالب مطالب و تئوری ها در حوزه انگیزش در محدوده خاصی آزمون شده اند و کارایی دارندو پاسخگوی همان بستر هستند و نمی توانند همچون نسخه ای واحد در سایر کشورها به کار گرفته شوند؛ همین طور است در مورد عومل انگیزاننده کارکنان در بخش دولتی و خصوصی که به دلیل اقتضائات متمایز، عوامل مختلفی در آن دخیل خواهند بود. در این پژوهش پس از مطالعه ادبیات موجود در حوزه انگیزه ی خدمت رسانی عمومی، فهرستی از ابعاداین انگیزه در 8 دسته نسبتا جامع جمع آوری شد. سپس از میان این عوامل، بر اساس نظر غالب اساتید و پنل 17 نفره از خبرگان (دانشگاهی و اجرایی) دو عامل تمایل به مشارکت در خط مشی گذاری (جذابیت سیاستگذاری) و تمایل به مشارکت عمومی از فهرست عوامل کنار گذاشته شدند و در نهایت با استفاده از اکثریت آرای صاحب نظران و به کمک روش مدلسازی خبره محور تفسیری، مدل مترتب، و بر اساس سطح بندی شش عامل منتخب طراحی شد. در نظام سلسله مراتبی طراحی شده حکمرانی دموکراتیک در سطح اول، فداکاری و شفقت درسطح دوم، تکلیف مدنی و عدالت اجتماعی در سطح سوم و تعهد به منفعت عمومی در سطح چهارم قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: انگیزه ی خدمت رسانی عمومی، بخش دولتی، رویکرد خبره محور تفسیری
  • رضا نجاری *، محمد علی سرلک، محمد جواد حضوری، جعفر آهنگری صفحات 25-45
    رشد فزاینده فناوری های اطلاعات و ارتباطات، این فرصت را فراهم نموده تا دولت ها با تغییرات بنیادی در ساختار خود، زمینه را برای ارائه هرچه بهتر خدمات به شهروندان فراهم سازند. در واقع، اثربخشی فناوری اطلاعات و ارتباطات از این واقعیت ناشی می شود که امروزه فناوری های مذکور، این قدرت را دارند که فاصله زمانی و مکانی را از بین برده و در نتیجه کارآیی دولت را چند برابر کنند. برای دستیابی به مزایای بالقوه دولت الکترونیک ، پذیرش آن از طرف کارکنان باید مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. در این پژوهش تاثیر نگرش کارکنان نسبت به استفاده و پذیرش دولت الکترونیک باعوامل اعتماد ، سهولت و سودمندی استفاده از دولت الکترونیک در سازمان امور مالیاتی کشور مورد بررسی قرارگرفته است. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان عملیاتی سازمان امور مالیاتی کشور که در فرآیند تشخیص، تعیین و وصول انواع مالیات ها و به تعداد 14884 نفر در سراسر کشور مشغول فعالیت بوده و نمونه ای به تعداد 465 نفر به روش تصادفی انتخاب شده است . تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل یابی معادلات ساختاری انجام گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که متغیرهای اعتماد، سهولت استفاده و سودمندی استفاده از دولت الکترونیک از طریق تآثیر بر نگرش کارکنان سازمان امور مالیاتی جهت پذیرش و استفاده از دولت الکترونیک دارای اثر مثبت و معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: اعتماد، سهولت استفاده، سودمندی استفاده، نگرش، دولت الکترونیک
  • باقر کرد*، عبدالعلی کشته گر، مسلم مبارکی صفحات 47-72
    یکی از عوامل عمده در جهت دهی رفتار کارکنان، سبک رهبری اعمال شده در سازمان می باشد. هر چه ساختار سازمانی ارگانیک تر و سبک رهبری تحول آفرین باشد، احتمال توسعه ی رفتارهای شهروندی سازمانی از طرف کارکنان بیشتر خواهد بود. گمر ک به عنوان مرزبان اقتصادی کشور ، جایگاه ویژه و مهمی در اجرای سیاست های اقتصادی کشور دارد. یکی از عواملی که می تواند بر کیفیت خدمات در این بخش تاثیرات عمیقی بگذارد، رفتار شهروندی سازمانی است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش رهبری تحول آفرین در توسعه و ارتقاء رفتارهای شهروندی سازمانی در بین کارکنان گمرک می باشد. روش تحقیق از حیث هدف، کاربردی و از حیث شیوه ی جمع آوری داده ها توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش کارکنان گمرکات سیستان و بلوچستان بود. نمونه مورد بررسی بر اساس جدول کوکران 110 نفر تعیین شد که با روش تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده و برای تحلیل داده ها از آزمون های T و تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار Smart PLS استفاده شد. با نظر اساتید و میانگین واریانس، روایی سئوال ها در حد مطلوبی ارزیابی شد. آلفای کرونباخ تمامی متغیرها بزرگتر از 6/0 بوده بنابراین از نظر پایایی تمامی متغیرها مورد تایید است. مقدار میانگین واریانس استخراج شده AVE همواره بزرگتر از 5/0 است بنابراین روایی همگرا نیز تایید شد. مقدار روایی مرکب CR نیز بزرگتر از AVE است. نتایج تحقیق بیانگر این بود که میان مولفه رهبری تحول آفرین و رفتار شهروندی سازمانی با ضریب تاثیر 0.712همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، رفتار شهروندی، موفقیت سازمانی
  • آرین قلی پور *، الهام ابراهیمی صفحات 73-96
    در این تحقیق سه مرحله نخست فرآیند مدیریت ریسک منابع انسانی یعنی شناسایی، تحلیل و سنجش ریسک ها پیگیری می شود. در مرحله شناسایی ریسک ها مصاحبه نیمه ساختاریافته با 18 نفر از خبرگان منابع انسانی سازمان مورد مطالعه انجام شد. درنتیجه تحلیل داده ها به روش تحلیل تم60 مفهوم، 14 تم فرعی و 5 تم اصلی حاصل شدند. برای تایید روایی سازه های شناسایی شده پرسشنامه اول تحقیق میان150 نفر از مدیران و کارشناسان مرتبط با واحد منابع انسانی صنعت برق توزیع شد و داده های به دست آمده توسط بخش اندازه گیری مدل معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل تحلیل گردید. در گام نهایی این مرحله نیز مدل پیشنهادی تحقیق جهت شناسایی و دسته بندی ریسک های منابع انسانی ارائه شد. این مدل مشتمل بر دو نقطه مرجع استراتژیک «کانون توجه» و «ماهیت ریسک» بود و ریسک های منابع انسانی را در قالب چهار دسته طبقه بندی می نمود. در گام دوم تحقیق یعنی تحلیل ریسک های منابع انسانی، پنج شاخص برای تحلیل ارائه شده و روابط متقابل میان ریسک های منابع انسانی به عنوان یکی از این شاخص ها، با استفاده از تکنیک دیمتل فازی شناسایی شد. در گام سوم یعنی سنجش ریسک ها، سطوح تخمینی ریسک ها با توجه به شاخص های تحلیل مقایسه شده و ریسک های منابع انسانی با توجه به این پنج شاخص و با استفاده از تکنیک مشابهت فازی رتبه بندی شدند. نتایج گام های تحلیل و سنجش نشان داد که ریسک های عملیاتی منابع انسانی دارای بیشترین مجموع تاثیرگذاری و تاثیرپذیری در شبکه ارتباطات متقابل میان ریسک ها بوده و نسبت به سایر حوزه های اصلی ریسک های منابع انسانی از بالاترین اولویت برای مواجهه برخوردارند.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک منابع انسانی، شناسایی ریسک های منابع انسانی، تحلیل ریسک های منابع انسانی، سنجش ریسک های منابع انسانی
  • عبدالوهاب پورقاز *، سعیده صالحی صفحات 97-116
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین حمایت سازمانی با کیفیت زندگی کاری کارکنان انجام شده است. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده و مشارکت کنندگان پژوهش شامل 110 نفر از کارکنان اداره برق شهرستان زابل بودند که 86 نفر از آنان براساس جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون (1973) و پرسشنامه حمایت سازمانی اداراک شده آیزنبرگر و همکاران (1986) استفاده شد که در پژوهش حاضر پایایی آنها بترتیب برابر با 97/0 و 98/0 برآورد گردید. اطلاعات بدست آمده با روش آزمون t تک گروهی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان مورد سنجش قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که وضعیت حمایت سازمانی و کیفیت زندگی کاری در بین کارکنان بالاتر از حد متوسط می باشند. همچنین نتایج ضریب همبستگی پیرسون نیز نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین حمایت سازمانی با کیفیت زندگی کاری و ابعاد آن وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون همزمان نیز بیانگر آن بود که متغیر حمایت سازمانی قادر به پیش بینی کیفیت زندگی کاری کارکنان می باشد.
    کلیدواژگان: حمایت سازمانی، کیفیت زندگی کاری، کارکنان اداره برق
  • سید مسلم سیدالحسینی* صفحات 117-136
    مدیرانی که ضمن اثربخشی و کارایی بالا، به دنبال برتری رقابتی سازمان خود نیز هستند در تلاش هستند که ضمن توانمندنمودن کارکنان خود و حمایت از ایشان، تغییراتی بهینه را نیز در روش ها و شیوه های انجام کار سازمان به وجود آورند. نظام آراستگی و ساماندهی محیط کار (5s) از جمله مفاهیم جدیدی است که در این حوزه کاربرد بسیار دارد. لذا این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین 5sبا بهداشت روانی و عدم استرس شغلی در بین کارکنان شهرداری زاهدان شکل گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه افراد شاغل در شهرداری مرکزی زاهدان، سه منطقه و سازمان های وابسته تشکیل داده اند که 324 نفر از ایشان با روش نمونه گیری خوشه ای– طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده های موردنیاز، پرسشنامه عدم استرس شغلی با پایایی 92/0، پرسشنامه بهداشت روانی با پایایی 81/0 وپرسشنامه 5s با پایایی 94/0 و روایی تاییدشده بین ایشان توزیع گردید. به منظور بررسی وضعیت متغیرها در سازمان مورد مطالعه از آزمون میانگین یک جامعه و به منظور آزمون فرضیات تحقیق از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد در شهرداری زاهدان، متغیر 5s و ابعاد آن (ساماندهی، نظم و ترتیب، پاکیزه سازی، استانداردسازی و انضباط) با بهداشت روانی و همچنین عدم استرس شغلی رابطه ای مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: بهداشت روانی، عدم استرس شغلی، شهرداری زاهدان، 5s
  • عادله دقتی* صفحات 137-153
    پژوهش حاضر با رویکرد راهبردی به نظام نگهداشت نیروی انسانی در حوزه آموزش عالی استان خراسان جنوبی پرداخته است. این مطالعه از لحاظ شیوه گردآوری داده ها به شیوه توصیفی – پیمایشی انجام شده است. نمونه آماری از بین جامعه آماری کارکنان در حوزه آموزش عالی استان خراسان جنوبی بود، که از بین آنها تعداد 143 نفر با استفاده از نمونه گیری قضاوتی انتخاب شد. روش های آمار استنباطی از جمله ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چند متغیری برای آزمون فرضیه ها بکار گرفته شد. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد، رابطه معنادار قوی بین رویکرد راهبردی و نظام نگهداشت نیروی انسانی وجود دارد (78/0=r). در ادامه، جهت مشخص کردن اینکه چه مقدار از واریانس نمره های نظام نگهداشت توسط رویکرد راهبردی تبیین می شود، آزمون رگرسیون اجرا شد. نتایج نشان داد که مولفه های هماهنگی راهبردی و مزیت راهبردی و هم افزایی راهبردی به ترتیب به میزان 28، 25 و 24 درصد از نمرات نظام نگهداشت را به طور جداگانه تبیین کردند. در حالی که انعطاف پذیری راهبردی قادر به تبیین نظام نگهداشت نبود. در نتیجه، تمرکز بیشتر در همراستا کردن نظام نگهداشت با سایر استراتژی های سازمانی و همچنین با سایر خرده نظام های مدیریت منابع انسانی؛ توجه و تاکید بیشتر به مزیت رقابتی نیروی انسانی به منظور رقابت و برتری در سیستم آموزش عالی؛ و در نهایت، هماهنگی اقدامات منابع انسانی جهت تقویت یکدیگر و ایجاد اثر بخشی کلی در سیستم آموزش عالی توسط این پژوهش پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: نگهداشت نیروی انسانی متخصص، رویکرد راهبردی، مزیت راهبردی، هماهنگی راهبردی، هم افزایی راهبردی
  • حبیب ابراهیم پور*، ولی نعمتی صفحات 155-168
    بهره وری، نوآوری و کسب مزیت رقابتی در محیط پرتلاطم امروزی هدف اصلی سازمان ها بوده و این کار از طریق ارتقای کیفیت ارتباطات بین کارکنان تحقق می پذیرد. از این رو پژوهش حاضر برای بررسی کیفیت ارتباط دو مفهوم کلیدی دینداری و معنویت کارکنان در محیط کار برای مطالعه انتخاب شده است. روش تحقیق توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری کارکنان دانشگاه پیام نور استان اردبیل، به تعداد 274 بوده و حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 160 برآورد شد. برای تعیین نمونه از روش نمونه گیری تصادفی استفاده گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد دینداری سراج زاده (1392) و پرسشنامه استاندارد معنویت در محیط کار میلیمن[1] و همکاران (2003) بوده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل دادها نشان داد که دینداری بر معنویت در محیط کار کارکنان تاثیر مثبت معنی داری دارد. همچنین ضریب بتا نشان داد بعد تجربه ای 30/0، بعد مناسکی 28/0 و دینداری 16/0 از تغییرات مربوط به معنویت در محیط کار کارکنان را پیش بینی می کند. بنابراین مدیران بایستی در ایجاد فضای معنوی در سازمان تلاش کنند. این فضای معنوی در سازمان به ایجاد محیطی با تعاملات عالی بین کارکنان و از طریق آن کسب مزیت رقابتی برای سازمان کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: دینداری، تعالی معنویت، کارکنان دانشگاه، محیط کاری
|
  • Somaye Nemati, Ahmad Ali Khaefelahi *, Hassan Danaeefard, Adel Azar Pages 5-25
    The Most of papers and theories in the field of motivation have been tested and are effective in a certain range and They cannot be used as a single document in other countries; Similarly, the factors motivating employees in the public and private sectors Due to the different requirements of various factors would be involved.
    In this study, after studying the existing literature in the field of public service motivation, a comprehensive list of the scale of the incentives were collected in 8 categories. From among these, according to the 17-member panel of experts (academic and administrative), two factors tend to "Willingness to participate in policy-making (interest policy)" and the "desire for public participation" were excluded from the list of factors And finally by the majority of experts and expert-based modeling method of interpretation, resulting model, was designed based on the ranking of the six factors. In a hierarchical system designed to democratic governance, first level, second level of self-sacrifice and compassion, civic duty and social justice at the third and fourth level of commitment to the public interest.
    Keywords: Public Service Motivation (PSM), Public Sector, Interpretive Expert Oriented Approach
  • Reza Najari *, Mohammad Ali Sarlak, Mohammad Javad Hozouri, Jafar Ahangari Pages 25-45
    The increasing growth of information and communication technologies, to put forward states the opportunity to fundamental changes in its structure, to improve areas for providing better services to citizens .Effectiveness of Information and Communication Technology from the fact that today these technologies, has the power to eliminate the time and place distance and therefore multiply the efficiency of government. To achieve the potential benefits of e-government consideration of its acceptance by the employees is necessary.
    In this paper, the impact of e-government attitude toward the use of factors of trust, ease and usefulness of e-government in the State Tax Organization investigated. The study population for all operational staff State Tax Organization in the process of identifying, defining and collection of taxes across the country are working and the sample included an unprecedented number of 465 people was randomly selected. Data analysis using confirmatory factor analysis and structural equation modeling was conducted.
    The results show that the variables of trust; ease and profitable use of e-government through the impact on the tax affairs staff to use e-government attitude has a positive effect and is statistically significant.
    Also confirmed the direct effect of trust and ease use of e-government; the reception of e-government by the staff.
    Keywords: Trust, ease of use, usefulness, attitude, e, government
  • Baqer Kord *, Abdolali Keshtegar, Moslem Mobaraki Pages 47-72
    One of the major factors in directing staff behavior is leadership style applied in the organization. More and more organic organizational structure and transformational leadership style will increase the possibility for employees to develop and show organizational citizenship behaviors. As economic margrave of a country, customs has an especially important role in implementing the country economic policies. One of the factors which can have profound effects on the service quality in this part is organizational citizenship behavior. Accordingly, this study was aimed at investigating the role of leadership in the development and promotion of organizational citizenship behaviors among customs staff of Zahedan. The research method in terms of purpose is applied and in terms of data collection method is descriptive-correlational. The research population was all of Zahedan customs employees. Surveying sample was determined 110 people by Cochran method. Questionnaires were used for collecting data. T test, confirmatory factor analysis test, and Smart PLS software were utilized to analyze the data. Questions reliability was ideally analyzed using professors’ comments and the variance average. Cronbach's alpha of whole the variables is greater than 0.6 therefore, all the variables are approved in terms of reliability. Variance average (AVE) extracted is always greater than 0.5 thus, convergent reliability was proven as well. Also, compound reliability is greater than AVE. Results showed that there is a positive and significant correlation between transformational leadership coefficient and organizational citizenship behavior with effect coefficient of 0.712
    Keywords: Transformational leadership, citizenship behavior, organizational success
  • Ariyan Gholipour *, Elham Ebrahimi Pages 73-96
    In this study the first three steps of human resource risk management process, identification, analysis and evaluation is followed. In the risk identification step, semi-structured interviews with 18 human resource experts of case study organization was done. 60 concepts, 14 sub-themes and five main themes were obtained thorough thematic analysis. In order to verify validity ofthe identified structures, the first questionnaire of the survey was distributed among 150 managers and experts of the human resources departmentsof power industry and the obtained data were analyzed by the measuring part of the structural equation modeling and LISREL software. In the final step of this phase, the proposed model of the research was presented in order to identify and categorize human resourcesrisks. This model consisted of two strategic reference pointsof "focus" and "risk nature” and categorized risks under four category. In the second step of the study means analysis, five indicators were presented for analysis and interrelations between human resourcesrisks as one of these indicators were identified using fuzzy DEMATEL technique.In the third step means risk evaluation, the risks’ estimated levels were compared with regard to analysis criteria and human resources risks were ranked according to these five criteriausing fuzzy Similarity technique. The results of analysis and evaluation stages showed that human resources operational risks have the greatest total influenced and influencing effect in the interaction network between risks and are the highest priority for exposure in relation to other main areas of human resource risks.
    Keywords: Human Resource Risk Management, Identification Resource Risks Management, Analysis Resource Risks Management, Evaluation Resource Risks Management
  • Abdolvahab Pourghaz *, Saeedeh Salehi Pages 97-116
    This study was conducted with the aim of examining the relationship between organizational support with quality of working life of power department stuff in Zabol city. The research method in this study is a correlation type of descriptive method, and the study population included all 110 electricity department stuff in Zabol, out of which 86 employee were selected by random sampling method. Two questionnaire, organizational support by Eisenberger and et.al(1986) and quality working life by Walton (1973) were employed to collect required data, and Alfa reliability of the questionnaires were .97 and .98 respectively . Their reliability were estimated using Cronbach's alpha coefficient, respectively, 0.86 and 0.94. To analyze data, the mean, standard deviation, Pearson correlation and regression were used. The Results indicated that organizational support and quality of working life from power department stuff point of view were desirable. Moreover, there was positive and significant relationship between organizational support and quality of working life and its dimensions. Findings revealed that organizational support could predict quality of working life
    Keywords: Organizational support, Quality of working life, power department stuff
  • Seyedmoslem Seyedalhoseni * Pages 117-136
    Managers who are looking for effectiveness, high performance and competitive advantage in their organization try to empower and support their employees and also make optimal changes in the methods and techniques of work of organization. Neatness system and workplace organization (5s) is a new concept in this field which has many applications. So this research aimed to investigate the relationship between neatness system and workplace organization (5s) with mental health and lack of job stress among employees of Zahedan municipality. Statistical population included all persons employed in Zahedan center municipality, three regions and related organizations; 324 people of them were selected as a sample using cluster-stratified sampling. In order to collect the data, lack of job stress researcher made questionnaire with reliability 0.92, mental health researcher made questionnaire with reliability 0.81, 5s researcher made questionnaire with reliability 0.94 and confirmed validity were distributed among them. One-sample t test was used to investigatie the status of the variables in the studied organizations and Pearson correlation test was used to test hypotheses. The results showed that in Zahedan municipality, there is a positive and significant relationship between variable 5s and its dimensions (organization, neatness, cleaning, standardization and discipline) with mental health and lack of job stress in the level of 0.95.
    Keywords: mental health, lack of job stress, Zahedan municipality, 5s
  • Adeleh Deghati * Pages 137-153
    The aim of this study is to investigate a strategic approach to the retention of skilled manpower. This is a cross-sectional descriptive survey. The sample of the population consists of employees specializing in the field of higher education in South Khorasan province, out of which 143 persons were selected using judgment sampling. Inferential statistics including Pearson correlation and multivariate regression analysis was used to test the hypotheses. The data analysis showed a strong significant relationship between the strategic approach and retention of human resources (r=0/78). Then, to determine how much of the variance of retention system is explained by strategic approach, multiple regression was performed. The results showed that the strategic coordination, strategic advantages and strategic synergy each could respectively predict 28, 25 and 24% of the retention system’s variance. While strategic flexibility was not able to account for retention system. As a result, more focus on aligning retention system with organizational strategies as well as other human resource management systems; paying more attention to human resources competitive advantage to compete and excel in higher education; and finally, the coordination of actions to strengthen human resources and overall effectiveness of the system of higher education are suggested.
    Keywords: Retention of skilled manpower, strategic approach, strategic advantage, strategic coordination, strategic synergy
  • Habib Ebrahimpour *, Vali Nemati Pages 155-168
    Productivity, innovation and competitive advantage are an organization's main goal in today’s dynamic environment. It is attained through improving the quality of communication between employees. In this study, therefore, to check the quality of the relationship between religiosity and spirituality being two key factors in the workplace have been selected for the study. The research was descriptive-correlational. The population included 274 employees in Payam -Noor University of Ardebil province, and the sample size was estimated to be 160 using Morgan table. Random sampling was used to determine the sample. To collect data, Serajzadeh religiosity questionnaire (1377) and Mylyman spirituality in the workplace questionnaire (2003) were employed. The results of the analysis of the data showed that religiosity has a significant effect on spirituality of the staff in their workplace. The beta coefficient showed that experience factor accounted for 30%, ritual factor 28%, and the religious factor predicted 16% of the spirituality in the workplace. So, managers should create a spiritual atmosphere in the organization. The spiritual atmosphere in the organization to create an environment with great interaction between employees and the organization will help gain a competitive advantage.
    Keywords: Religiosity, Spirituality, University