فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 5 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آرین قلی پور، کتر علی اصغر پورعزت، اکرم ابراهیمی صفحات 5-32
    امروزه اصطلاح «تولید علم» در ادبیات کشور جایگاه ویژه ای پیدا نموده است؛ به طوری که نهضت تولید علم و جنبش نرم افزاری اذهان همه سیاستگذاران و برنامه ریزان امور علمی و پژوهشی کشور را به خود مشغول نموده است و در سند چشم انداز و افق های آرمانی کشور، ارتقاء تولید علم و احراز جایگاه برتر علمی در منطقه، هدف گذاری شده است. از اینرو ایران برای به دست آوردن جایگاه برتر علمی در منطقه ناگزیر است مرزهای دانش افزایی و تولید علم را گسترش داده و مدیریت تولید علم را به منزله یکی از استراتژیک ترین اهداف خود در نظر گیرد. در این میان دانشگاه ها به مثابه مهم ترین موتور اقتصاد دانش محور، نقشی اساسی در توسعه علمی جامعه دارند. مادامی که سیستم دانشگاهی از حالت مصرف گرایی علم به سیستم تولید کننده علم تبدیل نشود، تاثیر چندانی نه در جامعه علمی جهانی که درجامعه خود نیز نخواهد گذاشت. از این رو، از چشم انداز این پژوهش، داشتن مدلی منسجم برای مدیریت دانش، می تواند تضمینی باشد که روزی دانشگاه های ما نیز درشمار تولیدکنندگان اصیل علم قرار گیرند. از اینرو در پژوهش حاضر تلاش شده است تا ارتباط میان عوامل مدیریت دانش، از قبیل توانمندسازها، فراگردها و عملکرد سازمانی بررسی شود و در نهایت مدل منسجمی از مدیریت دانش برای بهبود عملکرد سازمانی ارائه گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، توانمندسازهای مدیریت دانش، استراتژی، فرهنگ، ساختار، منابع انسانی، تکنولوژی اطلاعات، فراگردهای مدیریت دانش، عملکرد سازمانی
  • علی اکبر احمدی، بلال پناهی صفحات 33-55
    این مقاله رابطه جو اخلاقی را با رضایت شغلی، تعهد سازمانی و جابجایی شغلی بین کارکنان دانشگاه پیام نور استان آذربایجان شرقی بررسی می کند. این تحقیق از نوع توصیفی است که پنج فرضیه اصلی دارد که برای بررسی این فرضیات از پرسشنامه استانداردی که شامل 42 سوال بود، استفاده گردید. این پرسشنامه دارای 7 سوال برای جو اخلاقی، 20 سوال برای رضایت شغلی، 9 سوال برای تعهد سازمانی و 6 سوال برای جابجایی شغلی بود. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون رگرسیون تحلیل گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که ادراکات کارکنان از جو اخلاقی سازمان خود با رضایت شغلی و تعهد سازمانی رابطه مثبت و با جابجایی شغلی رابطه منفی دارد؛ همچنین نتایج نشان می دهد که رضایت شغلی با تعهد سازمانی رابطه مثبت دارد، تعهد سازمانی با جابجایی شغلی رابطه منفی دارد و رضایت شغلی نیز با جابجایی شغلی رابطه منفی دارد و بنابراین همه فرضیات تحقیق تایید می شوند.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، جابجایی شغلی
  • دکترسیدمحمد میرکمالی، ناصر ناستی زایی صفحات 57-78
    اگر چه در سال های اخیر، شاخص های مربوط به توسعه مشارکت زنان بسیار قابل توجه است لیکن هنوز زنان در سمت های مدیریتی و معتبر با حقوق و مزایای بالا به ندرت اشتغال دارند. در واقع به دلیل نگاه جنسیتی در فرهنگ جوامع، فرصت های اجتماعی و شغلی همواره به طور نابرابر و بدون توجه به شایستگی افراد، اعطا گشته است و از این رو زنان همواره شاهد تبعیض جنسیتی در اشتغال هستند. هدف تحقیق حاضر شناسایی موانع ارتقای زنان به پست ای مدیریت میانی و عالی آموزش و پرورش بوده و به بررسی موانع خانوادگی، سازمانی، روانی، اجتماعی- فرهنگی و ارتباطی در این زمینه پرداخته است. این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد که طی آن تعداد 140 دبیر زن (با سابقه کاری حداقل 3 سال) به پرسشنامه محقق ساخته پاسخ دادند. یافته ها نشان داد که موانع خانوادگی، سازمانی، فرهنگی -اجتماعی در عدم ارتقای زنان به پست های مدیریت میانی و عالی آموزش و پرورش نقش دارند و موانع روانی و ارتباطی بی تاثیر هستند.
    کلیدواژگان: زنان، آموزش و پرورش، پست مدیریت، موانع
  • سید علیقلی روشن، سید مجتبی صادقیان صفحات 79-94
    اگر عملکردی اندازه گیری نشود، نمی توان آن را کنترل و مدیریت کرد و آن چه که کنترل و مدیریت نشود، بهبودی در کارش حاصل نخواهد شد. تحقیق حاضر مطالعه ی ساده ای است که به بررسی شیوه ی ارزیابی عملکرد رایج کارکنان در شرکت های دولتی با استفاده از مطالعه ی موردی در شرکت مخابرات کاشان پرداخته تا با شناسایی نقایص و اشکالات احتمالی موجود، پیشنهادهایی برای انجام بهتر آن ارائه کند. جامعه ی آماری تحقیق همه ی کارکنان شرکت مخابرات کاشان بودند که از میان 137 نفر، 98 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. از پرسشنامه برای جمع آوری داده های مورد نیاز در این تحقیق استفاده شده و پس از جمع آوری اطلاعات و طبقه بندی و تلخیص آن ها، با استفاده از آزمون میانگین یک جامعه ی آماری، سوالات تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند و مشخص شد از نظر کارکنان بین اثربخشی و آموزش کارکنان با ارزیابی عملکردشان رابطه ی معنی داری وجود دارد ولی بین کارایی و انگیزش کارکنان با ارزیابی عملکردشان رابطه ای ضعیف برقرار است. در انتهای مقاله توصیه هایی بر اساس نتایج تحقیق برای بهبود شیوه ی فعلی ارزیابی عملکرد کارکنان مطرح شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارایی کارکنان، اثربخشی کارکنان، آموزش کارکنان و انگیزش کارکنان
  • مهرداد مدهوشی، مهدی رحیمی خواه صفحات 95-117
    با توجه به محدودیت منابع سازمانی و نظر به اینکه اجرای همه استراتژی ها بطور همزمان و کامل به منابع زیادی نیاز دارد، اولویت بندی استراتژی های شرکت امری ضروری است در این مقاله با استفاده از تکنیک AHP گروهی، اولویت بندی استراتژی های شرکت صنایع آجر سفال گرگین انجام شده است. البته انتخاب استراتژی سازمانی نوعا یک مساله تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) است که ترجیحات مدیریتی در میان معیارهای عملکرد نقش کلیدی را در تصمیم نهایی ایفا می کند.(دیوید، ص28-29) در این راستا پرسشنامه ای شامل 134 سئوال در اختیار 17 مدیر و متخصص شرکت، جهت مقایسه اهمیت عوامل نسبت به عنصر یک سطح بالاتر و متعلق قرارگرفت سپس با تشکیل ماتریس های مقایسه‭ای انفرادی برای تک تک مدیران، نرخ سازگاری این ماتریس ها تست و در صورت ناسازگاری مجددا جهت اظهار نظر و تصحیح به مدیران عودت داده شد و نهایتا با ادغام نظرات 17 مدیر با استفاده از میانگین هندسی، ماتریسهای گروهی مقایسهای تشکیل و طی فرآیندی اوزان مطلق استراتژی ها محاسبه و اولویت بندی استراتژی ها انجام گرفت که مشخص شد نتایج AHP گروهی انتخاب استراتژی «توسعه بازار عراق» را در اولویت اول قرار داده است و استراتژی های دیگر به ترتیب، استراتژی های «توسعه بازار ایران»، «ادغام عمودی به پائین»، «ادغام عمودی به بالا»، «توسعه بازار ارمنستان»، «تنوع همگون»، «ادغام افقی» در اولویت های بعدی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) نرخ سازگاری (CR)، استراتژی بازرگانی، صنایع آجر سفال گرگین
  • میرزا حسن حسینی، دکترسید محمد باقری، سیده زهرا حسینی صفحات 119-146
    امروزه تاثیر تبلیغات در بقا و رشد سازمان ها در محیط متلاطم و رقابتی دنیای کنونی غیر قابل انکار است. عرصه بانکداری نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این راستا ابتدا به تشریح الگوریتم ساخت یک تیزر تبلیغاتی، سپس به بررسی اثربخشی تبلیغات تلویزیونی بانک رفاه با استفاده از مدل AIDA می پردازیم برطبق این مدل تبلیغات برای تاثیر گذاری باید یک فرآیند 4 مرحله ای را با موفقیت طی کند،که این مراحل عبارتند از: 1- آگاهی دادن به مشتری2-ایجاد علاقه در مشتری 3-ایجاد تمایل در مشتری 4-جذب مشتری، متغیرهای تحقیق شامل دو گروه متغیرهای مستقل(تبلیغات تلویزیونی) و وابسته(ایجاد آگاهی در مشتری، ایجاد علاقه در مشتری،ایجاد تمایل درمشتری و جذب مشتری) می باشند. با توجه به موضوع تحقیق یک فرضیه اهم، با توجه به مراحل مدل مذکور نیز 4 فرضیه اخص برای تحقیق مطرح شد، فرضیه اول تاسوم تحقیق به بررسی آثار ارتباطی و فرضیه چهارم به بررسی آثار فروش تبلیغات می پردازد، در این تحقیق جامعه آماری شامل شهر بابل بوده که از200 نفر از مشتریان فعال بانک رفاه نمونه گیری بعمل آمده و برای آزمون فرضیات تحقیق از رگرسیون خطی ساده و فریدمن استفاده شده است، برای بررسی پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که تبلیغات تلویزیونی بانک رفاه هم از لحاظ آثار ارتباطی و هم فروش موفق بوده است و چنین نتیجه گیری کردیم که تبلیغات تلویزیونی بانک رفاه بر میزان جذب مشتری اثر مثبت داشته است و منطبق بر مدل چهارگانه آیدا میباشد و در پایان نیز پیشنهاداتی برای بهتر نمودن تبلیغات بانکی ارایه گردید
    کلیدواژگان: تبلیغات تلویزیونی، آگاهی دادن، ایجاد علاقه، ایجاد تمایل، جذب مشتری
|
  • A.Gholipoor, A.A.Poorezzat, A.Ebrahimi Pages 5-32
    The increased attention recently paid to the phenomenon of knowledge generation so that the knowledge production and software movements have engaged in minds of all policy markets as science and research planners. In the vision of the country promotion of knowledge generation and achieving the first rank of science production has been set as the main goal. Therefore in order to achieve such a rank in the region it is required to push frontiers of knowledge generation and science production and set the knowledge production management. Consequently universities as the main engine of knowledge based economy play the basical role in developing scientific community of the country. Since the university system has not transferred from pure science consumerism to science production, it neither has any effect in the world science community nor in its own society. This research could help develop a cohesive model for knowledge management may facilitate the process of knowledge generation in Iranian universities. This paper set out to scrutinize the relationship among the knowledge management factors such as empowerment factors, process, and organizational performance and finally develop a cohesive knowledge management model to improve organization performance.
    Keywords: Knowledge management, Culture, Human resources organization performance, Information tecnology
  • A.A.Ahmadi, B.Panahi Pages 33-55
    This paper examines ethical climate, s relationship with organizational commitment, job satisfaction, and turnover intention among employees of payame Noor University in East Azerbaijan. This is a field research and it is consisted of five hypotheses. Tools of data collection was a standard closed-ended questionnaire that contains 42 questions; 7 questions for ethical climate; 9 questions for organizational commitment, 20 questions for job satisfaction, and 6 questions for turnover intention. Statistical population of research was employees of payame Noor University in East Azerbaijan Province. Statistical techniques that used were regression analysis and correlation coefficient. The data was analyzed by SPSS software. Based on the results of research, there is a meaningful and positive relationship between ethical climate with organizational commitment and job satisfaction; and there is a meaningful and negative relationship between ethical climate with turnover intention. Thus there is a meaningful relationship between ethical climate with employees, job attitudes and behaviors.
    Keywords: Ethical climate, organizational commitment, Job satisfaction, Turnover intention
  • S. M. Mirkamli, N. Nastiezaie Pages 57-78
    Although the relevant criteria of women development in participating are considerable in recent years, they are still rarely occupied in authoritative and managerial positions with sufficient pay.The aim of the present study is to clarify the obstacles of women promotion to the mentioned positions such as: family, organizational, psychological, social – cultural, and communicative ones.This study is of descriptive one in which 140 female high school teachers with at least 3 years experiences responded to the prepared questionnaire made by the researchers.The findings have shown that the family, organizational, Cultural-Social obstacles played an important role in not promoting women in those positions and mental and communication obstacles do not impact.
    Keywords: womens, education, management position, obstacles
  • A.Gh.Roshan, M.Sadeghiyan Pages 79-94
    If a job performance could not be measured, it won`t be understand and also, won`t be managed and controlled. Therefore so called jobs will never be improved at all. The difference between a real and suitable performance is possible by a true measuring. In this report, we measure the performance of Kashan Communication Office to recognize the obstacles and relative problems and finally offer some suggestion to improve it. The sample was choosed among communication experts in an random order. Data gathered by a questionnaire and analyzed by One-Sample T-Test Method. The concluding remarks show that there is a significant relationship between effectiveness and training of staffs with their performance appraisal. In other hand, there is weak relationship between the efficiency and motivation of staffs with their performance appraisal.
    Keywords: performance appraisal, efficiency, effectiveness, training, motivation
  • M.Madhoushi, M.Rahimikhah Pages 95-117
    Selection of organizational strategy is a Multiple-Criteria Decision Making (MCDM), which management choices play an important role amongst practical criteria in making final decision. In the end of this article we will demonstrate that how by using of programming process and strategic decision making and using of Group AHP Technique managers could decide most effective and adoptive decisions regarding to changes of effective external and internal parameters toward firm's purposes.Thus we gave a questionnaire to the 17 managers and specialists, it consisted of 134 questions, after analyzing collection data, it was clear that results due to "Group AHP" decision making method has selected the "Development of Iraq’s Market strategy" as the best strategy and the other strategies were ranked based on importance as following:, Development of Iran’s Market strategy, backward integration strategy (Acquisition of clay mines), forward integration strategy (Increasing of distribution channels), Development of Armenia’s Market strategy, concentric diversification strategy (Production of different types of hollow bricks) and horizontal integration strategy (Acquisition and Development of old brick factories).
    Keywords: Multiple, Criteria Decision Making (MCDM), Analytic, Hierarchy, Process (AHP), Consistency Ratio, Strategy, Brick
  • M.H.Hoseyni, M.Bagheri, Z.Hoseyni Pages 119-146
    Now adays, we can not refuse the impact of marketing and advertising on the organization survival and growth in the competitive and turbulent environment, especialty banks. In this Context first Offerred The Algorithm Of a Advertising Campaign And then for assessing the efficiency of ad are used AIDA model, According to this model to affect costumer ad should pass 4 steps consisting of awareness, liking, willingness and purchase (costumer attractiveness), The research variables included two independent variables (TV Advertising) and dependent (create customer awareness, create interest in customer, create willingness and attract customers). According to the main title of the research one main hypothesis & four specific Hypothesis were design, The hypothesis one to three assessed the advertising communication effect and the forth Hypothesis evaluated the advertising selling effect. The research community has been chosen from the city of Babol from which 200 samples of active costumers in bank where selected, Furthermore for the test of the hypothesis Regression and Fridman tests were used and also for reliability test Coronbakh Alfa test was used. The results show that TV advertising of the Refah bankُhas been successfully implement regarding both communication effect and selling effect, Therefore We conclude that the Refah bankُ s TV advertising has had a positive effect to attract customers and coincide with AIDA model and offerred proposals too.
    Keywords: TV advertising, awareness, liking, willingness, costumer attractiveness