فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 7 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد سعید تسلیمی، دکترآرین قلی پور، سمیرا اسمعیلی شهمیرزادی صفحات 5-37
    مدیران ارشد سازمان منبعی برای کسب مزیت رقابتی هستند، چرا که توسعه سازمان ها از توسعه مدیران آغاز می شود. عملکرد کارکنان و سازمان ها در گرو تصمیمات و عملکرد رهبران و مدیران عالی می باشد؛ بنابراین شناسایی، انتخاب و پرورش مدیران و افرادی که از پتانسیل لازم برای احراز پست های بالای سازمانی برخوردارند و به عنوان چالشی پیش روی سازمانها قرار گرفته است. بی تردید یکی از برنامه های کلیدی در توسعه مدیریت، پرورش مدیران جدید است. جانشین پروری، همواره مستلزم اجرای برنامه های آموزشی و پرورشی متعددی است که از جمله آنها می توان به مرشد- مریدی اشاره کرد. در این مقاله سعی می گردد رابطه بین مرشد- مریدی با برخی از ابعاد توسعه مدیریت نظیر بعد شغلی (ارتقاء مسیر شغلی)، مهارتی (مهارتهای فنی، انسانی و ادراکی) و ویژگی های شخصیتی (خودپندای، خودباوری و عزت نفس) بررسی شود. در این راستا 134 نفر از معاونین شعب بانک پارسیان به عنوان نمونه آماری انتخاب شده و داده های حاصل با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن و مدلسازی معادلات ساختاری تحلیل شده است. نتایج تحقیق داشته که بیشترین اثر بر روی خودباوری و ارتقا مسیر شغلی است (به ترتیب 93/0 و 86/0).
    کلیدواژگان: مرشد، مریدی، توسعه مدیریت، ارتقا مسیر شغلی، مهارتهای مدیریتی، خودپنداری، عزت نفس وخودباوری
  • عباس مقبل باعرض، عادل آذر، رضا عباس آبادی صفحات 39-54
    امروزه علم به قدرت و توانایی احساسات و هیجانات در زندگی انسان پی برده است و در حال کشف و تبین جایگاه آن در فعالیت ها و رفتارهای انسان است. در سالیان اخیر مطالعات از سوی هوش به هوش هیجانی سوق یافته است، به طوری که از دهه ی 90 میلادی، این مفهوم وارد حوزه ی مدیریت شده است. تحقیقات نشان داده اند که مدیران با هوش هیجانی بالا، مدیران و رهبران موثری هستند که اهداف را با حداکثر بهره وری و تعهد محقق می کنند. رضایت شغلی نیز یکی از مهمترین عوامل مورد توجه محققان و سازمان ها است. از این رو، تحقیق پیش رو به دنبال طراحی و اجرای مدلی برای بررسی رابطه ی هوش هیجانی مدیران و رضایت شغلی کارکنان می باشد. به همین منظور با توجه به مدل هوش هیجانی بارآن و عوامل موثر بر رضایت شغلی از سوی اسمیت، کندال و هالین، مدلی طراحی شده و توسط داده های جمع آوری شده با پرسشنامه ی EQi(با آلفای کرانباخ88/0) و JDI (با آلفای کرانباخ 77/0)، اجرا شد. مدل اجرایی از نظر برازش مناسب تشخیص داده نشد. به همین دلیل مطابق نظر محقق و تحقیقات قبلی، روابط دو طرفه ای میان ماهیت کار، علاقمندی به کار و همکاران و همچنین میان روابط درون فردی، روابط میان فردی و مدیریت تنش برقرار شد. مدل اصلاحی از نظر برازش مورد پذیرش قرار گرفته و مدل نیز 42/0 گزارش گردید. همچنین فرضیه تحقیق،«هوش هیجانی مدیران بر رضایت شغلی کارکنان موثر است.»؛ نیز تائید گردید.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، رضایت شغلی، تحلیل مسیر
  • اصغر مشبکی، سهیلا خدامی، حمید مرادی صفحات 55-78
    تحقیقات نشان داده است که سفارشی سازی انبوه ارزش بیشتری را به مشتری ارائه می نماید. در این راستا، این مقاله به دنبال پاسخگویی به این سوال است که چگونه دیدگاه مصرف کننده نسبت به ارزش محصولات سفارشی سازی شده انبوه بر ارزش کلی درک شده این محصولات اثر می گذارد.ارزش محصولات سفارشی سازی شده انبوه از دیدگاه مصرف کننده در سه بعد منعکس می شود که عبارتند از:ارزش مفید بودن،ارزش تفاوتهای فردی و ارزش خود معنی دار کردن. در این تحقیق تفاوتهای فردی موثر را در قالب نیاز به بهینه سازی،تمرکز بر زیبایی محصول و نیاز به منحصر به فرد بودن بیان نموده ایم. در این ارتباط مدل مفهومی بر اساس تئوری مشارکت، تئوری وظیفه ای نگرشها و تئوری های مطلوبیت منحصر به فرد بودن ارائه و آزمون شده است. این تحقیق توسعه ای –پیمایشی بوده و در آن دانشجویان مدیریت بازرگانی دانشگاه های تهران و تربیت مدرس مورد سوال قرار گرفتند.به طور کلی اطلاعات بدست آمده از پاسخها در غالب مدل مفهومی رابطه میان سه بعد ارزش محصولات سفارشی سازی شده انبوه از دیدگاه مصرف کننده و ارزش کلی درک شده این محصولات را تایید می نمایند.
    کلیدواژگان: سفارشی سازی انبوه، تمایزات فردی، ارزش درک شده از محصول سفارشی سازی شده
  • صدیقه خورشید، زهرا محسنی صفحات 79-119
    این گزارش تحقیقی، تاثیر انواع فضای اخلاقی بر روی ابعاد رضایت شغلی کارکنان در صنعت بانکداری را مطالعه می کند. بررسی این تاثیر ممکن است بینش و شناخت بیشتری برای گنجاندن اخلاقیات و اصول اخلاقی در درون صنعت بانکداری و مدیریت اثربخش کارکنان فراهم کند. اگر رابطه معنی داری بین فضای اخلاقی و رضایت شغلی در صنعت بانکداری وجود داشته باشد، مدیران می توانند با ایجاد و پرورش یک فضای اخلاقی سازمانی مثبت به سطوح بالاتر رضایت شغلی در کارکنان خود نائل شوند. این تحقیق با استفاده از روش تحقیق توصیفی- همبستگی انجام شده است و داده های تحقیق بوسیله پرسشنامه از 330 نفر از کارکنان بانک های دولتی- خصوصی شهرستان گرگان جمع آوری شده است. نتایج تحقیق نشان داد که فضای اخلاقی قوانین و مقررات درون سازمان بر روی رضایت از شغل، پرداخت، و سرپرست؛ و نیز فضای اخلاقی توجه بر روی رضایت از همکاران و شغل تاثیر مثبت معنی داری دارد. در حالیکه فضای اخلاقی استقلال بر روی رضایت از شعل تاثیر منفی معنی داری دارد. در مجموع نتایج تحقیق نشان می دهد که فضای اخلاقی توجه، و قوانین و مقررات درون سازمانی بر روی رضایت شغلی کلی کارکنان تاثیر مثبت معنی داری دارد. استنباطات برای تحقیقات آینده و اقدام مورد بحث قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: فضای اخلاقی سازمان، رضایت شغلی، صنعت بانکداری
  • حبیب الله جوانمرد، عباس مردانی صفحات 121-147
    رضایت الکترونیکی و کیفیت خدمات الکترونیکی از جمله مباحث عمده در جهانی شدن تجارت الکترونیک تلقی می شوند. بالابودن کیفیت خدمات الکترونیکی، کلید موفقیت هر خرده فروشی است که در محیط رقابتی جهانی تجارت الکترونیکی فعالیت می کند. اغلب شرکتهای با تجربه و موفق در تجارت الکترونیک این نکته را درک کرده اند که عوامل موفقیت یا شکست فقط حضور شرکت در وب و یا بهای پایین نیست، بلکه عامل مهم، انتقال کیفیت بالای خدمات الکترونیکی است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیرات کیفیت خدمات و رضایت بر سه نیت رفتاری مشتریان یعنی تبلیغات شفاهی، بازید مجدد از سایت و نیات خرید در خرید اینترنتی وب سایت های شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل 4200 خریدار از خریداران محصولات شیمیایی، پلیمری، آروماتیک ها، کودها و مشتقات آنها و مایعات گاز این شرکت می باشد، که بر اساس نمونه گیری انجام شده 352 خریدار انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار LISREL استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد، که کیفیت خدمات الکترونیکی دارای تاثیر مثبتی بر رضایت الکترونیکی می باشد، در حالی که به طور مستقیم و نیز غیر مستقیم از طریق رضایت الکترونیکی بر نیات رفتار مصرف کنندگان یعنی بازدید مجدد سایت، تبلیغات شفاهی و تکرار خرید تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات الکترونیکی، رضایت الکترونیکی، وب سایت، نیات رفتاری مشتریان، خرید های اینترنتی
  • بلال پناهی صفحات 149-168
    این مطالعه تاثیر اعتماد و پذیرش ریسک برای استفاده از خدمات دولت الکترونیک را بررسی می کند. این تحقیق از نوع میدانی بوده، و دارای هفت فرضیه است و ابزار مورد استفاده برای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود. جامعه ی آماری این تحقیق مشتریان بانک های دولتی استان آذربایجان غربی بود که از این جامعه ی آماری 315 نفر به طور تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. تکنیک های آماری مورد استفاده آزمون های ضریب همبستگی و رگرسیون بودند. اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد. نتایج بدست آمده نشان داد که رابطه ی مثبت و معنی دارای بین وضعیت اعتماد و اعتماد به اینترنت وجود داشت، رابطه ی مثبت و معنی داری بین وضعیت اعتماد و اعتماد به دولت به دست آمد، بین اعتماد به اینترنت و ریسک درک شده رابطه ی معکوس و معنی داری وجود داشت، بین اعتماد به دولت و ریسک درک شده نیز رابطه ی معکوس و معنی داری به دست آمده همچنین بین اعتماد به دولت و تمایل به استفاده از اینترنت رابطه ی مستقیم و معنی داری به دست آمد؛ همچنین بین ریسک درک شده و تمایل به استفاده از اینترنت رابطه ی معکوس و معنی داری بدست آمد.
    کلیدواژگان: اعتماد، دولت الکترونیک، وضعیت اعتماد، اعتماد به اینترنت، اعتماد به دولت، تمایل به استفاده از اینترنت و ریسک درک شده
  • امین نیک پور، سنجر سلاجقه صفحات 169-184
    رضایت شغلی به عنوان عاملی مهم در پیشبرد اهداف سازمان، افزایش بهره وری و روحیه کارکنان، ارتقای سطح تعهد سازمانی سلامت فیزیکی و ذهنی و نهایتا رضایت از زندگی در میان کارکنان مطرح می باشد. چابکی سازمانی به عنوان یکی از متغیرها و عوامل تامین کننده رضایت شغلی در سالهای اخیر مطرح شده است. هدف از مطالعه حاضر تعیین رابطه بین چابکی سازمانی و رضایت شغلی کارکنان سازمان های دولتی شهر کرمان می باشد. تحقیق حاضر از نوع پژوهشهای توصیفی و همبستگی است که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل1915 نفر از کارکنان رسمی سازمان های دولتی شهر کرمان در سال 1389 بوده است و نمونه گیری به روش طبقه بندی منظم انجام شده و تعداد 322 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه هایی محقق ساخته چابکی سازمان و رضایت شغلی می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین چابکی سازمانی و زیرمتغیرهای آن یعنی پاسخگویی، شایستگی، انعطاف پذیری و سرعت در کار و رضایت شغلی رابطه ای معنادار وجود دارد (P<0/001).
    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، رضایت شغلی، توانمندسازی سازمانی، بهره وری، مدیریت منابع انسانی
|
  • M.S. Taslimi, A. Gholipour, S. Esmaeili Pages 5-37
    To create competitive advantages from human resources, organizational development begins with development of senior managers. Performance of personnel and organizations depend on decisions and performances of top managers and leaders. Therefore, identifying, selecting and developing managers and individuals who have necessary potential to occupy key positions and develop them is a challenge facing organizations.Undoubtedly, one of the key plans to develop management is succession planning. Succession always requires implementing numerous training and educating programs including mentoring. In this study, we examine the correlation between mentoring and some of managerial development dimensions such as job (career development), skill (technical, human and conceptual skills) and personal characteristics (self-concept, self-efficacy and self-esteem).134 deputies of “Persian Bank” branches have been chosen as sample and the data has been analyzed by Spearman correlation coefficient and structural equations modeling. Findings of the study showed that mentoring as independent variable has positive and significant correlation with dependent variables of the study, and the most impact was on self-efficacy and career development (0.93 and 0.86 significant).
    Keywords: mentoring, management development, career development, managerial skills, self, concept, self, efficacy, self, esteem
  • A. Moghbel Barez, A. Azar, R. Abbas Abadi Pages 39-54
    Currently science has understood the power and ability of emotions and excitement in life of humankind and is discovering and explaining its position in humans activities and behaviors. In recent years studies has directed from intelligence to emotional intelligence, in away that from 90s this concept has entered the field of management. The research has shown that managers with high emotional intelligence are effective managers and leaders which materialize the goals with productivity and commitment. Job satisfaction is also one of the important factors considered by researchers and institutions. Since this research seeks to devise and execute a model for investigating relationship between managers emotional intelligence and job satisfaction of staffs. So, regarding the emotional intelligence and factors related to job satisfaction of Smith, Kandal and Halin, the model devised and collected by data and executed by EQI (with 0/88 Cronbach's alfa)and JDI (with 0/77 Cronbach's alfa).The executed model was not appropriate regarding fitness. Because of this, according to the researchers view and previous literature, bilateral relationship established between and the nature of the job, interest to the job and colleagues and also between and interpersonal and intrapersonal relation and tension management. The modified model regarding fitness was accepted and r2 was 0/42. Also the hypothesis of the research ''emotional intelligence of managers is effective on staff job satisfaction" confirmed.
    Keywords: Emotional Intelligence, Job Satisfaction, Path Analaysis
  • A. Moshabbaki, S. Khoddami, H. Moradi Pages 55-78
    Research on mass customization suggests that this type of offer delivers more value to the customer. This article provides answers to the following research question: How consumer perspective of the value of the mass-customized Product influence the overall perceived value of MC? Mass-customized product value is reflected in three dimensions: utilitarian value, interpersonal differentiation value and self-expressiveness value. we explore the influence of interpersonal differentiation in need for optimization (NFO), centrality of visual product aesthetics (CVPA), and consumer need for uniqueness (CNFU). A conceptual model grounded in involvement theory, the functional theory of attitudes, and theories on the desirability of uniqueness is proposed and empirically tested. The goal of this research is development and the way of this research is survey- analysis. Statistical population of research is two hundred one undergraduate business students of Iranian universities. Generally, the data support significant relationships between the three dimensions of consumer perspective of the value of the mass-customized Product and the overall perceived value of MC.
    Keywords: Mass customization, interpersonal differentiation value, The overall perceived value of MC
  • S.Khorshid, Z. Mohseni Pages 79-119
    This paper studies the impact of ethical climate types on employee's job satisfaction dimensions in Banking Industry. This investigation may provide greater insight and knowledge for incorporating ethics into Banking Industry and effectively managing employees. If significant relationships between ethical climate and job satisfaction exist, managers may be provided with direction for managing the organization to bring about greater levels of job satisfaction. The method of research is correlation-descriptive. Data were obtained from the employees of public-private Banks in Gorgan City. The results of research indicate that the ethical climate of rules has a significant and positive impact on job, pay, and supervisor satisfaction. Also, the ethical climate of caring has a significant and positive impact on job, workers satisfaction, but the ethical climate of independence has a significant and negative impact on job satisfaction. In sum, the research results indicate that the positive ethical climates of rules and caring have a significant and positive impact on employees total job satisfaction. Implication for future research and practice are discussed.
    Keywords: Ethical Climate, Job satisfaction, Banking Industry
  • H. Javanmard, A. Mardani Pages 121-147
    E-service quality and E-satisfaction among the major topics in global electronic commerce are considered. High quality electronic services retail are the key to success in the competitive environment that serves the global electronic commerce. Most companies with successful experience in electronic commerce have understand that success or failure factors present only in low cost web or not, but the important factor, is the transfer of high quality electronic services. The aim of this study impact of quality service and customer satisfaction on three consumer behavioral intentions, namely word-of-mouth, site revisit, and purchase intentions in Internet shopping Web sites Petrochemical Commercial Company of Iran. The study included 4,200 buyers from buyers of chemical products, polymers, aromatics, liquid fertilizers and their derivatives and gas company, which is based on sampling conducted by the buyer 352, were selected. Data analysis and structural equation model LISREL software was used. The results of analysis of data showed that the quality of electronic services has a positive effect on satisfaction is electronic, while directly and indirectly through electronic consent of the consumer behavioral intentions, namely word-of-mouth, site revisit, and purchase intentions influences.
    Keywords: E, Service, Satisfaction, e, shopping, behavioral intentions
  • B. Panahi Pages 149-168
    The purpose of this research is survey relationship between trust and risk in e-government adaption. For this study, we determined seven hypothesizes. This research is a field research. Tools of data collection are closed-ended questionnaire. Statistical population of research was public bank’s customers in west Azerbaijan Province. Sample size was 315 persons. Statistical techniques that were used were correlation coefficient and regression. The data analyzed by spss software. Based on the results of research: there was a meaningful relation between disposition to trust and trust to internet; there was a meaningful relation between disposition to trust and trust to government; there was a meaningful relation between trust to internet and intention to use internet; there was a meaningful and reversed relation between trust to internet and perceived risk; there was a meaningful and reversed relation between trust to government and perceived risk; there was a meaningful relation between trust to government and intention to use internet; there was a meaningful and reversed relation between perceived risk and intention to use internet.
    Keywords: Trust, E, government, disposition to trust, trust to internet, trust to government, intention to use internet, perceived risk
  • A. Nikpoor, S. Salajagheh Pages 169-184
    Job satisfaction sets forth as an important factor in the proceeding of purposes of the organization, increasing the employee's productivity and morality, advancement of the level of organizational commitment, physical and mental healthy and at last life satisfaction among the employees. Organizational agility has been said as one of the variabilities and proving factors of job satisfaction in recent years. The purpose of recent study is determining the relationship between organizational agility and employees’ job satisfaction of Kerman's public organizations. Recent research is a kind of correlational and descriptive researches (investigations) that has been done by the survey method. In 1389, statistical society of research included 1915 persons of the official employees of Kerman's public organizations. And sampling had been done by regular categorization. And the number of three hundred twenty two persons had been selected as research sample. The deductive and descriptive statistics method has been used in order to analyze the inputs and the gathering tool of information ascertains a questioner that has used the job satisfaction and organizational agility. The findings of research show that there is a meaningful relationship among The Organizational agility (subscales of variabilities of responsiveness, competency, flexibility, quickness) and The job satisfaction.
    Keywords: Organization agility, Job satisfaction, Organizational empowerment, Productivity, Human resource management