فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 8 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید رضاسیدجوادین، علیرضا عاطفت دوست، نجمه راموز صفحات 5-17
    هدف این مطالعه بررسی میزان مصداق مدل ترکیبی انگیزش کارکنان الدهام-روزنبام در شرکت برق منطقه ای تهران است. طبق این مدل، سه متغیر ترفیع، حقوق و دستمزد و عوامل مرتبط با ماهیت شغل بر سطح انگیزش کارکنان تاثیر گذارند. برای انجام این تحقیق از رویکرد پرسشنامه استفاده شده و نمونه انتخابی شامل سیصد و پنجاه نفر از کارمندان رسمی این شرکت می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که هر سه متغیر مذکور بر انگیزش کارکنان این شرکت تاثیر دارند اما تاثیر متغیرهای ارتقاء و عوامل مرتبط با ماهیت شغل بر انگیزش کارکنان مستقیم می باشد اما تاثیر متغیر حقوق و دستمزد بر انگیزش کارکنان غیرمستقیم بوده و از طریق متغیر عوامل مرتبط با ماهیت شغل می باشد. برای توجیه این موضوع به بررسی سیستم کارراهه منحصر به فرد در شرکت های ایرانی و مشکلات و مسایل عاملیت بین سازمان ها و سرپرستان آنها به عنوان عامل اصلی وقوع این موضوع پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: انگیزش، مدل الدهام، روزنبام، نظریه تورنامنت، مدل معادلات ساختاری
  • آرین قلی پور، طاهر روشندل اربطانی صفحات 19-35
    با نگاهی به اهداف و آرمان های سند چشم انداز بیست ساله کشور، مشخص می گردد که تحقق آنها مستلزم نیروهای انسانی توانمند و متخصص در تمامی زمینه ها می باشد. از سویی معضل فرارمغزها در چند دهه گذشته روندی صعودی داشته و امروزه به شکل یک بحران اجتماعی خودنمایی می کند. هدف این مقاله، مطالعه اثرات رسانه های جمعی بر پدیده فرار مغزها با تاکید بر رسانه های داخلی است که چارچوب نظری آن بر مبنای تئوری دفع – جذب و همچنین نظریه کاشت بنا شده است. به منظور بررسی موضوع با استفاده از تحقیقی پیمایشی و انجام مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته با تعدادی از دانشجویان سال آخر رشته های فنی و مهندسی دانشگاه صنعتی شریف که قصد مهاجرت دائمی یا بلندمدت از کشور را داشته اند، به شناسایی عوامل موثر بر قصد آنها و میزان و نحوه اثرگذاری رسانه های داخلی و خارجی بر تصمیم به مهاجرت پرداخته شد. بر اساس یافته های تحقیق، از میان رسانه های مورد مطالعه، اینترنت بیشترین اثرگذاری را در این میان داشته و ماهواره در مرتبه بعدی قرار می گیرد. همچنین تلویزیون به عنوان رسانه داخلی کژ کارکردهای بیشتری نسبت به دیگر رسانه های داخلی دارد. مشارکت کنندگان در تحقیق «کیفیت پایین برنامه های تلویزیون و عدم تناسب برنامه های تلویزیون با سطح خواسته ها، علایق و انتظارات جوانان تحصیلکرده»، «بازنمایی نامطلوب قشر تحصیلکرده جامعه در تلویزیون»، و «سهم اندک جوانان از برنامه های تلویزیون» و «عدم ترویج و اشاعه فرهنگ علمی» را مهمترین کژ کارکردهای تلویزیون در کشور و زمینه ساز و محرک فرار مغزها می دانند. به زعم آنان، تلویزیون داخلی بیشتر «وسیله تفریح اقشار کم سواد» می باشد تا «وسیله ترغیب نخبگان». این در حالی است که رسانه های خارجی در ذهن تحصیلکردگان، تصویر ایده الی از کیفیت زندگی کاری و غیر کاری نخبگان در کشورهای مقصد شکل داده اند.
    کلیدواژگان: فرار مغزها، رسانه های جمعی، کژکارکرد، تلویزیون، اینترنت
  • حبیب الله دعایی، علی کاظم شیخیان، سیده زهرا نجفی، رحمان دوستیان صفحات 37-67
    هدف مقاله حاضر، ارائه مدل تاثیرگذاری هوش عاطفی بر تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی است. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی کارکنان اداره امور مالیاتی استان لرستان بوده که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه برابر با 97 نفر تعیین گردید. نتایج تجزیه و تحلیل رگرسیون ساده و چند متغیره نشان می دهد که هوش عاطفی بر رفتار شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی موثر است و تعهد سازمانی نیز بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر می گذارد. از میان ابعاد هوش عاطفی، بعد مهارتهای اجتماعی و خودکنترلی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر رفتار شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی دارند. از بین ابعاد تعهد سازمانی نیز بعد تعهد مستمر بیشترین تاثیر را بر رفتار شهروندی سازمانی دارد و بعد عاطفی در رتبه دوم قرار دارد، ولی بعد اعتقادی تاثیری بر رفتار شهروندی سازمانی ندارد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها همچنین نشان می دهد که سطح تحصیلات رابطه ی معنی داری با هوش عاطفی، رفتار شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی دارد و اختلاف معنی داری بین هوش عاطفی، رفتار شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی در بین زنان و مردان وجود ندارد.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی
  • حسن دانایی فرد، علی رجب زاده، غلام نبی خلیلی صفحات 69-96
    مشاهدات پژوهشگران و آمارهای موجود بیان می دارد که سهم بازار محصولات ایرانی در افغانستان نسبت به محصولات وارداتی از کشورهایی که در شرایط مشابه قرار دارند، در جایگاه به مراتب پایین تری قرار دارد. در این پژوهش تلاش شده است تا از طریق مطالعات نظری، عوامل موثر بر صادرات کالاها در بازارهای بین المللی شناسایی شده، و از طریق احصاء و دسته بندی این عوامل، جوابگوی این سوال ها باشیم که چه عواملی بر میزان صادرات کالاهای ایرانی در افغانستان موثر است؟ و اولویت بندی این عوامل چگونه است؟ سپس با مروری بر شرایط اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی افغانستان، بازار و شرایط محیطی حاکم بر این کشور از زوایای مختلف مورد بررسی قرار گیرد. از آنجا که تحقیق حاضر به عوامل موثر بر صادرات کالا در یک کشور خارجی پرداخته است، عوامل موثر در محیط بازاریابی بین المللی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. این دسته عوامل شامل شش مولفه جمعیتی، اقتصادی، اقلیمی، فن آوری، سیاسی- قانونی و فرهنگی- اجتماعی می باشد که هریک از آنها دارای شاخص های خاص خود هستند. لازمه بازاریابی موفق در عرصه بین المللی، شناخت تمامی این مجموعه عوامل است که بازاریاب باید به آنها توجه نماید. جهت آزمون فرضیه ها، مولفه های پژوهش، طی مطالعه میدانی و از طریق پرسشنامه، مورد سنجش قرار گرفته اند و تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از مطالعات میدانی فرضیه های پژوهش را با سطح معنی داری بالا تایید می نمایند.
    کلیدواژگان: صادرات، بازاریابی بین المللی، عوامل محیطی بازار هدف، بازار افغانستان، مواد شوینده، آرایشی و بهداشتی
  • باقر کرد، امین رضا کمالیان، نورمحمد یعقوبی، مهدی اسلام خواه صفحات 97-121
    در سالهای اخیر صنعت فناوری اطلاعات به عنوان یکی از عوامل بازار(در کنار پنج عامل سرمایه، نیروی کار، مواد اولیه، مدیریت و ماشین آلات) در سرمایه گذاری های توسعه ای در اقتصاد مورد توجه قرار گرفته به گونه ای که آنرا نه تنها به عنوان ابزار توسعه، بلکه به عنوان محور توسعه قلمداد می کنند. بطوریکه بررسی تاثیرات فناوری اطلاعات به یک نیاز مبرم تبدیل گردیده است. این تحقیق کارایی نسبی 18 شرکت مستقر در شهرک تحقیقاتی مشهد را براساس شاخص های فناوری اطلاعات مورد بررسی قرار داده است. و در نهایت با رویکرد AHP/DEA رتبه بندی کاملی از واحدها ارائه شده است که شرکت با کد 3 کاراترین واحد و شرکت با کد12 ناکارآترین واحد در زمینه شاخص های فناوری اطلاعات تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها(DEA)، فناوری اطلاعات، رویکردAHP، DEA
  • عبدالوهاب پورقاز، ناصر ناستی زایی، مهدیه هزاره مقدم صفحات 123-141
    مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر دوره های آموزشی کوتاه مدت حضوری و غیرحضوری بر تعهد سازمانی کارکنان انجام گرفت. بدین منظور تعداد 60 نفر از مدیران و معاونان آموزشی شرکت کننده در دوره سه روزه رهبری آموزشی، که در اسفندماه 1388 در شهرستان زابل برگزار گردید، به عنوان نمونه آماری در دو گروه کنترل (آموزش به شیوه غیرحضوری) و آزمون (آموزش به شیوه حضوری) از طریق پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و می یر (1990) در دو مرحله، قبل و 2 هفته بعد از آموزش، مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از آزمون T برای گروه های مستقل با کمک نرم افزار کامپیوتری SPSS (ورژن 14) استفاده شده است. هرچند یافته ها نشان از برتری آموزش های کوتاه مدت حضوری بر تعهد سازمانی کارکنان داشت، اما نمی توان از این نکته غافل شد که یکی از مهمترین راه کارهای ایجاد و توسعه تعهد سازمانی کارکنان، آموزش (چه به شیوه حضوری یا چه به شیوه غیرحضوری) می باشد و ناکارآمدی آموزش های کوتاه مدت غیرحضوری نیازمند آسیب شناسی است.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، آموزش های کوتاه مدت، دوره حضوری و غیر حضوری
  • جعفر بیک زاد، محمد باقر علایی، کریم اسگندری صفحات 143-163
    در خلال سالهای اخیر ارزیابی عملکرد به عنوان یکی از مفاهیم مهم مدیریت تبدیل شده و با فرهنگ سازمان های پیشرو عجین گشته است که ضمن ارتقای پاسخگویی، میزان تحقق اهداف و برنامه های هر سازمان را مشخص می کند. بنابراین در دنیای پیچیده کنونی مدیران یک سازمان به منظور دستیابی به اهداف و برنامه های سازمان خود و همچنین رشد و بقاء در محیط متلاطم امروزی نیازمند ویژگی های خاصی می باشند که هوش سازمانی یکی از مولفه هایی است که مدیران عصر حاضر بایستی دارا باشند تا با کسب دانش عمیق نسبت به همه عوامل محیطی باعث هوشمندی سازمان باشند و در نتیجه آن بهتر بتواند سازمان تحت هدایت خود را در دنیای متلاطم و رقابتی مدیریت کنند. هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه هوش سازمانی مدیران و عملکرد آنان در دستگاه های دولتی شهر تبریز می باشد. برای این منظور هوش سازمانی بر اساس نظریه کارل آلبرخت در هفت بعد؛ تصور استراتژیک، سرنوشت مشترک، میل به تغییر، روحیه، اتحاد و توافق، کاربرد دانش و فشار عملکرد، تعریف و در این راستا یک فرضیه اصلی و هفت فرضیه فرعی تنظیم شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر کارکنان دستگاه های دولتی شهر تبریز هستند که تعداد آنها 3545 نفر می باشد و حجم نمونه با استفاده از رابطه کوکران 337 نفر برآورد گردید که نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، دو پرسشنامه، شامل پرسشنامه هوش سازمانی با 49 سوال و پرسشنامه عملکرد مدیران با 20 سوال است. که پس از سنجش روایی و پایایی آنها در اختیار نمونه آماری قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات جمع آوری شده از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد. بدین ترتیب که برای طبقه بندی، تلخیص و تفسیر داده ها از روش آمار توصیفی و برای آزمون فرصیه های تحقیق از روش آماری استنباطی (آزمون r پیرسون) استفاده شد. نتیجه حاصله بیانگر این است که بین هوش سازمانی مدیران و عملکرد آنان در دستگاه های دولتی شهر تبریز رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، چشم انداز استراتژیک، میل به تغییر، فشار عملکرد، عملکرد مدیران
|
  • S.R. Sayyedjavadin, A.R.Atefatdoost, N. Ramooz Pages 5-17
    The purpose of this study is implementing Oldham-Rosenbaum hybrid employee motivation model in Tehran Regional Electric Company (TREC). According to this model, motivation level of employees is a dependent variable and Promotion, Wage & Salary, and factors which are related to Job Identity are independent variables. For conducting this research, the questionnaire approach is applied and selected samples include 350 people from TREC employees. Research results present that the independent variables affect motivation level of employees but the effect of promotion and factors which are related to Job Identity variables on the motivation level of employees are direct but wage & salary effect on the motivation level of employees is indirect and occurs via factors which are related to Job Identity variable. For describing these relations, the special jobs careers in the Iranian organizations and agency problem in these organizations are introduced as main causes of the problem.
    Keywords: Motivation, Oldham, Rosenbaum model, Tournament Theory, Structural equations model
  • A.Gholipour, T.Roshandel Arbatani Pages 19-35
    Realizing 20 years national vision requires expert, educated and empowered manpower in all fields. On the other hand our expert human resources migrate to developed countries in recent decades and nowadays brain drain has been a national crisis in Iran. In this article we are going to explain mass media’s effects on brain drain especially national mass media. Inspiring from push-pull model and cultivation theory we introduce a theoretical framework to recognize effects of mass media on brain drain. We apply semi-structured deep interview as an information gathering tool to identify brain drain causes and to recognize mass media’s effect in brain drain. We choose our sample from Sharif University of technology and our subjects were senior in engineering disciplines who wanted and applied to migrate to developed countries. According to research results, internet is the main determinant media and satellite and television are the later ones. Subjects believe that television programs low quality, incongruence between expert’s needs and television programs, inappropriate representations of experts in mass media, low opportunity of youths in television programs, no diffusion of scientific ethos and deinstitutionalization of science in society are the main factors in brain drain as a dysfunctions of mass media. They think that national mass media in Iran are the hobby and entertainment tools of illiterate people rather than expert persuasion mean.
    Keywords: Brain Drain, Dysfunction, Mass Media, Internet, Television, Satellite
  • H.Doaie, A.K.Sheykhiyan, S.Z.Najafi, R.Dostiyan Pages 37-67
    The aim of this article is to investigation on the effecting models of emotional intelligence on organizational commitment and organizational citizenship behavior. Research Population included all staffs of lorestan tax administration. The size of this study sample was 97 people according to Cochrane equation. Regression analysis showed that emotional intelligence influence on organizational commitment and organizational citizenship behavior, and organizational commitment influence on organizational citizenship behavior. Between dimensions of emotional intelligence, Social skills and self-control respectively had the highest effect on organizational citizenship Behavior and organizational commitment. Between organizational commitment dimensions, continues commitment had the highest effect on organizational citizenship Behavior, but normative commitment didn’t have effect on the organizational citizenship behavior. The result of data analysis indicated that there is a significant relationship between education level and emotional intelligence, organizational citizenship behavior, emotional intelligence. And there was no significant difference between emotional intelligence, organizational citizenship behavior and organizational commitment of females and males.
    Keywords: Emotional intelligence –organizational commitment, organizational citizenship behavior
  • H.Danaeefard, A.Rajabzadeh, G.N.Khalili Pages 69-96
    Observations of the research scholar and existing statistical data indicates that market share of Iran made products in Afghanistan as compared to the imported products of the countries in similar conditions lies at a lower level. In this research we have endeavored to introduce the factors having impact on exporting goods in international markets. So that we may answer the following questions by counting and categorizing these factors as living effective on export level of Iran made products to Afghanistan. How is the gradation of these preferences? Then by surveying economic, political and socio- cultural conditions of Afghanistan, market and prevailing atmosphere has been studied multidimensionality.As the present research pertains to the factors having impact on exports to a foreign country, effective factors in international marketing atmosphere have been analyzed. It includes six ingredient factors of population, economy, environment, technology, legal-political and socio-cultural conditions having test awn particular indicators. To know these factors all together is the requisite of successful marketing and market representative most pay attention to it.To testing the hypothesis, the research articles have been examined through a field study and questionnaire. Analysis of the research combing out of the field study affirms the research hypothesis at a higher level.
    Keywords: Export, International Marketing, Surrounding factors of target market, the Market of Afghanistan, Detergent, hygienic, cosmetic materials
  • B.Kord, A.R.Kamaliyan, N.M.Yaghoobi, M.Eslamkhah Pages 97-121
    Currently It industry noted mostly beside five other factors of industrial development such as (capital, herman, resource, material, management and economy). The experts evaluate the rake of IT not only as method but also assigned it as the contes of development) in progress. So today determining IT impact on industries is a must. The objective of this paper is comparing sedative efficacy in eighteen companies (food and biotechnology) in mashhad, based on IT indexes by AHP/DAEA approach. The outcomes ramked and coded completely result show that company which coded with No(3) is first and code 12 can on ended in rating.
    Keywords: Data Envelopment Analysis (DEA), Information Technology, Analytic Hierarchy Process (AHP)
  • A.Purghaz, N. Nastiezaie, M.Hezare Mogadam Pages 123-141
    The present study aimed to compare the effects of short-term presence and non-presence training courses on staff’s organizational commitment. this study is a pseudo-experimental research in which 6o managers and deputies of different educational grades of Zabol township participated in a three-day leadership training course in march 2010 which was held in that township. They were studied as a statistical sample in two groups: control group (non-presence training) and examination group (presence training). Data collection tool in this study was Allen and Meyer organizational commitment standard questionnaire which dealt with 3 dimensions including the Affective, Continuance and Normative commitment. Questionnaires were completed in two groups by all samples in two phases, before and 2 weeks after training. In addition, for data analysis, a T test for independent groups with the help of SPSS software (version 14) has been used. Findings showed that short-term presence training course is more effective in organizational commitment with 3 dimensions (Affective, Continuance and Normative commitment) than non-presence training course. although in this study it was proved that the short-term presence training course is superior to the short-term non-presence training course on staff’s organizational commitment, but we cannot neglect the fact that one important strategy to create and develop staff’s organizational commitment is training (in both presence and non-presence) and the inefficiency of short-term non-presence training requires pathology.
    Keywords: organizational commitment, short, term training, presence, non, presence courses
  • J. Beikzad, M.B. Alaayi, K. Eskandari Pages 143-163
    During recent years evaluating the performance has changed to one of the important concepts of management and has been a main part of leading organizations cultural that while improving responsiveness; define goals and programs of each organization. Currently managers of organizations to achieve organizational goals and programs and also organizations growth and survive in today's turbulent environment requires special features organizational intelligence is one of those factors, that managers must have to be able by obtaining deep knowledge about all environmental factors cause intelligent organizations and consequently can manage organization better. The goal of this research is the survey of relationship between manager’s organizational intelligence, and their performance in state organizations of Tabriz. For this purpose, based on the theory of Carl Albrecht’s, organizational intelligence has been defined in seven dimensions: Strategic, vision, same destiny, Appetite for change, spirit, unity and consensus, application of knowledge and performance pressure. in this research, 1 main hypothesis 7 sub hypotheses has been defined. Statistical Society of research is employee of state organization of Tabriz that its number is 3545 people. The number of Sample society by using kokran formula is estimated 337 people. And sample society is selected by categorized random sampling method. The devices for collecting Data are two questionnaires, organizational intelligence questionnaire included 49 questions, and manager’s performance questionnaire included 20 questions. After evaluating the validity and reliability of questioners distributed among sample society. For statistical analysis of data descriptive and deductive statistical methods were used. Thus, for classification, summarization and interpretation of data, descriptive statistics method and to test research hypothesis Pearson’s correlation test was used. The result indicates that there is meaningful relationship between Managers Organizational Intelligence and Theirs Performance in State Organizations of Azerbaijan Shargy Province.
    Keywords: Organization intelligence, strategic vision, Appetite for change, Performance pressure, Managers, performance