فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت عمومی - پیاپی 29 (پاییز 1394)

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 29 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یوسف رمضانی، فریبرز رحیم نیا، سعید مرتضوی، غلامرضا ملک زاده صفحات 5-25
    تحقیق قوم نگاری براساس رویکرد کل گرایانه و جامع، نه تنها بر پایه دیدگاه نظری خاصی قرار ندارد، بلکه اساسا به آزمون نظریه نیز توجه چندانی ندارد. نظریات در تحقیقات قوم نگارانه صرفا برای تغذیه فکری محقق برای تعمیق بخشیدن به درک او در دریافت چارچوب های مفهومی مرسوم در علوم انسانی می باشد. بدین لحاظ اظهارات نظری تئوری ها زمانی وارد فرآیند تحقیق می شوند که رابطه آنها با پژوهش موردنظر مشخص شده باشد. این دیدگاه، یک شیوه تحقیق در رویکرد پدیدار شناختی است که بر ماهیت ذهنی و رفتار تاکید دارد. انسان شناسان و قوم نگاران، به تمرکز بر روی داده ها سطحی و یا صرفا جمع آوری از تعداد کمی از مردم علاقه مند نیستند، آنها به مطالعات عمیق درباره مردم و یا فرهنگ می پردازند. در این راستا از نظر تحقیق قوم نگاری، اطلاعاتی سودمند است که از طریق زندگی و یا حضور فعال محقق در جامعه مورد مطالعه او بدست می آید. در این تحقیق با ورود به یک سازمان محلی و استفاده از ابزارهای مشاهده و مصاحبه به شناخت فرهنگ سازمانی آن پرداخته شد و از تحلیل اطلاعات 11 مولفه شامل؛ 1- احترام به شعائر و ارزشهای مذهبی 2- تبعیت پذیری 3- رفتارهای رسمی 4- هویت سازمانی 5-نمادهای فیزیکی 6- فردگرایی 7- شعار تکریم ارباب رجوع 8- درآمدزایی 9- تاکبد بر قوانین سازمانی 10- مقاومت در برابر مدیران بیگانه(خارج از سازمان) 11– زبان، در پنچ سطح مصنوعات (زبان) مصنوعات (نمادها) مصنوعات ( الگوهای رفتاری)، ارزشها و مفروضات و باورهای اساسی بدست آمد.
    کلیدواژگان: قوم نگاری، فرهنگ، فرهنگ سازمانی
  • بابک ضیاء صفحات 27-42
    امروزه در علم بازاریابی نوین این ادعا وجود دارد که رفتار برندها بسیار به رفتارانسانها شباهت دارد. این شباهت در واقع بیان کننده ی این مسئله است که برندها همانند انسانها علاوه بر نمودهای ظاهری و بیرونی، دارای شخصیت و هویت منحصر به فرد باطنی نیز می باشند تاکسب وکارها را در جهت رسیدن به مزیت رقابتی یاری نمایند. هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه بین اعتماد برند و رفتار شهروندی برند با توجه به نقش میانجی تعهد برند درحوزه کارآفرینی سلامت می باشد. روش تحقیق مطالعه حاضر، توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری شامل کسب وکارهای (کلینیکهای) فعال حوزه سلامت و زیبایی استان گلستان بوده است. حجم نمونه از بین 260 نفر از مشتریان کلینیک های زیبایی استان گلستان مطابق فرمول کوکران 152 نفربرآوردگردید وگردآوری داده های کمی پژوهش نیز از طریق توزیع پرسشنامه باروش نمونه گیری تصادفی ساده صورت گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد که به این منظور نرم افزار آماری8.5 Lisrelمورد استفاده واقع گردید. یافته های تحقیق نشان داد بین اعتمادبرند و رفتار شهروندی برند وهمچنین اعتماد برند وتعهد برند رابطه مستقیم و معنادار وجودداشته و تعهد برند رابطه بین اعتمادبرند ورفتارشهروندی برند را میانجی گری می نمایند.
    کلیدواژگان: برند، اعتماد برند، تعهد برند، رفتار شهروندی برند، کارآفرینی سلامت
  • ندا محمد اسماعیلی، آرین قلی پور صفحات 43-70
    از چهار دهه که عملکرد سازمان های موفق به فرهنگ آن ها ارتباط داده شد، موضوع فرهنگ سازمانی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت. دانشگاهیان و افراد در عرصه عمل به مطالعه اینکه چگونه فرهنگ سازمانی ایجاد می شود، تغییر می یابد و پایدار می شود، علاقه شده و مدیریت فرهنگ یعنی فرایند پویای تلاش برای ایجاد فرهنگ جدید، حفظ، اصلاح یا تغییر فرهنگ موجود از جوانب مختلفی مورد بحث قرار گرفته است. در این پژوهش نیز با روش تحقیق آمیخته، بحث مدیرت فرهنگ و چالش های پیش روی آن و روش های غلبه بر این چالش ها در یک شرکت هلدینگ بررسی شده است. ابتدا برای سنجش وضعیت فرهنگ موجود، از ابزار پرسشنامه استفاده شد. روش نمونه گیری در این مرحله نمونه گیری تصادفی طبقه ای و حجم نمونه 3323 نفر از اعضای هلدینگ بود. در مرحله بعد چالش ها و موانع اصلی مدیریت فرهنگ و روش های غلبه بر آن با استفاده از ابزار مصاحبه (انفرادی و گروه های کانونی) با حدود 330 نفر از سه شرکت بررسی شد. به این ترتیب پس از تحلیل پرسشنامه ها بر اساس جنسیت، سن، رده سازمانی و تحصیلات وضعیت فرهنگ موجود در هر یک از طبقات مذکور شناسایی شد و پس از تحلیل مصاحبه ها، چالش های اصلی مدیریت فرهنگ با در نظر گرفتن وضعیت موجود در سه طبقه اصلی و روش های غلبه بر آن در چهار گروه قرار گرفت.
    کلیدواژگان: مدیریت فرهنگ، فرهنگ، ارزش، گروه های کانونی
  • ابوالفضل تاجزاده نمین صفحات 71-86
    استانداردهای کنوریز، برنامه جبران سهل انگاری های بالینی و دیگر خطرات بیمارستانی می باشد. هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی شکاف های خدماتی موجود در بیمارستان های شهر تهران با استفاده از استانداردهای کنوریز در بیمارستان های دولتی شهر تهران می باشد. از نظر هدف، پژوهش حاضر کاربردی و از نظر روش، توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش، شامل کارکنان بیمارستان های دولتی تحت پوشش تامین اجتماعی در شهر تهران می باشد. ابزار مورد استفاده جهت گردآوری اطلاعات، پرسشنامه است. در مطالعه حاضر 200 پرسشنامه، بین کارکنان بیمارستان های ذیربط توزیع گشت. در نهایت 120 پرسشنامه جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت. آزمون های مورد استفاده در این پژوهش شامل تحلیل عاملی تاییدی، آزمونt تک نمونه ای و آزمون فریدمن می باشند. نتایج نشان می دهد که به جز استاندارد نظام پاسخگویی به شکایات و پیشنهادات، بقیه استانداردها در وضعیت نامناسب قرار دارند. با توجه به اینکه مطالعه چندانی در خصوص عنوان مقاله در کشورمان انجام نپذیرفته است، امید است یافته ها و پیشنهادات مطالعه حاضر بتواند مورد استفاده گروه های ذینفع در یمارستان های ایران قرار گیرد و موجب ارتقاء مدیریت مخاطره در آنها گردد.
    کلیدواژگان: استانداردهای کنوریز، خطاهای پزشکی، خطرات بیمارستانی، بیمارستان های دولتی
  • محبوبه رشیدی، سید علیقلی روشن صفحات 87-106
    این تحقیق با هدف شناسایی و اولویت بندی استراتژی های بازاریابی و فروش شرکت سیمان سیستان انجام گرفته است. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و از حیث هدف کاربردی بوده است. جامعه آماری کلیه ذی نفعان حوزه فروش و صادرات شرکت می باشد، که به سه گروه تقسیم شدند و شامل مدیران و کارشناسان فروش، مشتریان داخلی و مشتریان خارجی اند. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه و پرسشنامه های محقق ساخته بر اساس یافته های مصاحبه می باشد. یافته ها نشان داد که مهمترین نقاط قوت شرکت سیمان سیستان؛ کیفیت محصولات تولیدی و توانایی مالی شرکت، مهمترین نقاط ضعف؛ بالا بودن هزینه حمل محصولات در بازار رقابتی و نداشتن آیین نامه فروش، مهمترین فرصت ها؛ وجود بازارهای صادراتی پرفروش و عدم وجود محصولات جایگزین و مهمتربن تهدیدها؛ محدودیت های مرزی و مشکلات پایانه ها در صادرات و عدم وجود تنوع در ایران می باشند. سپس با استفاده از ماتریس IE، مشخص گردید موقعیت شرکت، در منطقه تهاجمی قرار دارد و استراتژی های این ناحیه نیز با ماتریس QSPM اولویت بندی شدند. مهمترین استراتژی های این ناحیه عبارتند از: تنوع محصولات همگن، توسعه واحد نیم روز سمنت افغانستان، افزایش صادرات به کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهای شمال شرق آفریقا و رسوخ در بازارهای جدید و اختصاصی کردن بازار هدف.
    کلیدواژگان: ماتریس ارزیابی عوامل داخلی و خارجی، ماتریس SWOT، ماتریس داخلی و خارجی، ماتریس QSPM، شرکت سیمان سیستان
  • اسدالله الوندی زاده، مصیب پهلوانی، سید مسلم سیدالحسینی صفحات 107-129
    هدف از انجام این تحقیق شناسایی اولویت های سرمایه گذاری صنعتی در استان سیستان و بلوچستان می باشد. در این تحقیق با استفاده از روش های آماری و برنامه نویسی اولویت های سرمایه گذاری استان با استفاده از سه روش تحلیل عاملی، تاکسونومی عددی و مدل تاپسیس مشخص شده است. در روش تحلیل عاملی و تاکسونومی عددی از 19 شاخص سرمایه گذاری استفاده شده که هر یک از این شاخص ها وزن یکسانی دارند. نتایج مربوط به هر دو روش مذکور بیانگر این است که رشته فعالیت های 1- ساخت منسوجات و 2- ساخت محصولات و مواد غذایی در اولویت سرمایه گذاری قرار دارند. در مدل تاپسیس شاخص های منفی حذف شده و 17 شاخص باقیمانده بر حسب وضعیت استان و مبانی تئوریک وزن گذاری شده اند. نتایج مدل تاپسیس با اندکی تفاوت بیانگر آن است که رشته فعالیتهای 1- ساخت سایر محصولات کانی غیرفلزی2- ساخت منسوجات و 3- ساخت محصولات غذایی و انواع آشامیدنی ها در اولویت سرمایه گذاری قرار دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، تحلیل عاملی، مدل تاپسیس، استان سیستان و بلوچستان
  • عبدالعلی کشته گر، جواد شکوهی صفحات 131-152
    امروزه به کارگیری سیستم های اطلاعاتی مناسب در حوزه های مختلف، برای سازمان ها امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. سیستم های اطلاعات منابع انسانی یکی از مهمترین این سیستم ها است که نقش مهمی در پشتیبانی از تصمیم گیری مدیران و اثربخشی اقدمات و وظایف مدیریت منابع انسانی دارد. از این رو هدف اصلی ما در این مقاله ضمن شناسایی ابعاد سیستم های اطلاعات منابع انسانی، تبیین رابطه این متغیر با اثربخشی مدیریت منابع انسانی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را مدیران، کارشناسان و کارکنان حوزه منابع انسانی سازمان های دولتی استان سیستان و بلوچستان تشکیل می دهد که تعداد 168 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین گردید. برای گرداوری اطلاعات موردنیاز پژوهش از پرسشنامه و به منظور بررسی فرضیه ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. طبق نتایج تحلیل مسیر، تمامی فرضیه های تحقیق تایید گردید. یافته های تحقیق نشان می دهد سیستم های اطلاعات منابع انسانی با دو بعد اثرات سیستم های اطلاعات منابع انسانی (کارکردی، ارتباطی و تحولی) و وظایف سیستم های اطلاعات منابع انسانی (یکپارچگی استراتژیک، مدیریت دانش، توسعه پرسنلی و پیش بینی و برنامه ریزی)، به طور مثبت بر اثربخشی مدیریت منابع انسانی تاثیرگذار است و بخش زیادی از تغییرات آن را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، اثربخشی مدیریت منابع انسانی، سیستم های اطلاعات منابع انسانی، مدل یابی معادلات ساختاری
  • علی خالق خواه، حبیب ابراهیم پور، سید محمد سید کلان صفحات 153-180
    این پژوهش با هدف بررسی نقش مکانیزم های یادگیری سازمانی در رفتار اشتراک دانش معلمان در سال تحصیلی 93-1392 اجراء شده است. جامعه آماری پژوهش متشکل از کلیه معلمان مدارس دوره اول متوسطه شهرستان اردبیل (ناحیه 1 و 2) است که با استفاده از فرمول کوکران 250 معلم به روش تصادفی ساده مورد آزمون قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از دو پرسشنامه به ترتیب مکانیسم های یادگیری سازمانی آرمسترانگ و فولی و رفتار اشتراک دانش بر گرفته از پژوهش مجید که پایایی آنها به ترتیب 79/0 و 86/0 می باشد استفاده شده است. داده های گردآوری شده با استفاده از روش های آماری T تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل نشان داد وضعیت مکانیزم های یادگیری سازمانی، رفتار اشتراک دانش در مدارس دوره اول متوسطه شهرستان اردبیل با میانگین متوسط به بالا است. همبستگی حاصل از فرضیه های تحقیق نیز نشان داد بین ابعاد مکانیزم های یادگیری سازمانی با رفتار اشتراک دانش رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که از میان ابعاد مکانیزم های یادگیری سازمانی، به ترتیب تعیین نیازهای رشد و یادگیری و تامین آن پیش بینی کننده مناسبی برای رفتار اشتراک دانش معلمان است.
    کلیدواژگان: مکانیزم های یادگیری سازمانی، رفتار اشتراک دانش، معلمان
|
  • Usef Ramazani, Fariborz Rahimniya, Saeed Mortazavi, Gholamreza Malekzadeh Pages 5-25
    Ethnographic studies are not based on particular theoretical approaches; likewise, theory test is not a consideration. Theoretical approaches in ethnographical researches are only beneficial for scholars deepening perception of standard conceptual framework in human sciences. Therefore, theoretical approaches are used until an explicit relationship is clarified.This viewpoint is a research method in phenomenology which stresses intellectual and behavioral philosophy. Anthropologists and ethnographists are not interested in simplex or few data collection. They prefer studying people or culture profoundly. In the eyes of ethnography, useful information is obtained in field research among society. This paper is done in a local organization. Witnessing and interview are means of organizational culture cognition which is gained by analyzing 11 factors:1-Respecting religious mottos and values, 2-Subordination3-Official behaviors4-Organization identity5-Physical symbols6-Individualism7-Customer orientation slogan8-Income orientation9-Organization rules emphasis10-New manager forbiddance11-Language, in five levels: artifacts(language), artifacts(symbols), artifacts(behavioral patterns), values and cardinal beliefs
    Keywords: Ethnography, culture, Organizational Culture
  • Babak Ziyae Pages 27-42
    Today, in modern marketing knowledge it is claimed that the behavior of brands are similar to human. In fact ,this similarity is indicative that brands not only have external impressions but also have inner effect to assist businesse in achieving their competitive advantage.The aim of the current study is to investigate the relationship between brand trust and brand citizen behavior with emphasizing on the mediating role of brand commitment in the area of health entrpereneurship. In terms of objective, this study is considered as an empirical one, and the research methodology is descriptive-correlative type. The population includes 260 customers in health and beauty clinics and among those people, 152 individuals were selected to be studied using Cochran's sample size formula and through random sampling method. Measurement tool in this research was standard questionnaire and structural equation modeling (SEM) and Lisrel 8.5 software were used for data analysis.The results show the there is a significant and positive relatioonship beween brand trust and brand citizinship behavior and brand commitment mediate the relationship between brand trust and brand citizieship behavior.
    Keywords: Brand, Brand Trust, Brand Citizenship Behavior, Brand Commitment, Health Entrpereneurship
  • Neda N.Mohammadesmaeili, Ariyan Gholipour Pages 43-70
    First, to assess the existing culture, a questionnaire was used. At this stage stratified random sampling method and sample size was 3323 members of the company. In the next phase, challenges and obstacles and ways to overcome it were investigated. Data gathering tools in this phase was interviews (individual and focus groups) with about 330 people from three companies. So after analyzing the questionnaires based on gender, age, class and education, in any of the classes were identified existing culture and after analyzing the interviews, we classified the main challenges for the management of culture in three categories and ways to overcome it was divided into four groups.
    Keywords: culture, culture management, value
  • Abolfazl Tajzadeh Namin Pages 71-86
    The CNORIS standards are the scheme to compensate clinical as well as the other risks. The objective of this study is to identify and prioritize the available service gaps in Tehran’s hospitals using the CNORIS standards.
    From the research objective, the current survey is an applied one. From the research approach, this is a descriptive one.Statistical population of this research consist from the staffs’ of governmental hospitals, under the coverage of social security in Tehran. The instrument for collecting information is questionnaire.In the current study 200 questionnaires were distributed among the staff of the related hospitals. Finally 120 questionnaires were gathered and analyzed.The confirmatory factor analysis, one sample t test and the freedman tests are used as the statistical tests in this research.The results show, except the standards of responding to claims and suggestions, the other standards are not in an appropriate condition.Concerning not that much research is done regarding the topic of this article in our country. It is hoped the results and suggestions of this survey could be utilized by the stakeholders in Iranian hospitals and promote the risk management in them.
    Keywords: CNORIS standards, Medical errors, Hospital risks, Governmental hospitals
  • Mahboube Rashidi, Seyed Aligholi Roshan Pages 87-106
    The present study aimed to analyze and formulate strategy of Cement Sistan based on SWOT analysis. The study method is descriptive-analytic and applied in terms of aim. The study population is beneficiaries of All sale and Export area are divided into Three groups including sale experts and managers 15 People, local customers 10 People and internal customers 20 people .Data collection included interviews and questionnaires developed by the researchers is based on findings from the interviews. the most important Strengths of Cement Sistan are the quality of products and Financial Ability Company . The most Important weaknesses are costly products transportation in competitive market and the lack Regulation Sale. The most important opportunities are Despite Selling Export Markets and No Replacement Products; and the most Important Threats are Boundary limitations and the Problems of Points in Export and the lack of Diversity in Iran. Using a Matrix of IE, it was Found that the Company's Position in the Offensive Zone is the area with the strategies were Prioritization Matrix QSPM. The most important strategies are Including the diversity of homogenous products, development of Nimrooz Cement of Afghanistan, Increasing export to GCC and east African countries, and penetration in new markets and making target Market specialized.
    Keywords: Internal, external factors evaluation matrix, SWOT matrix, Internal, external matrix, QSPM matrix, Sistan Cement Company
  • Asadollah Alvandizadeh, Mosayeb Pahlavani, Seyea Moslem Seyedalhosseni Pages 107-129
    The aim of this study is to identify bottlenecks and industrial prioritize investment in the province of sistan and baluchestan. To compare and rank investment priority in the province, three methods of Factor Analysis, Numerical Taxonomy and Topsis model are used. In the method of Factor Analysis and Numerical Taxonomic, 19 indicators of investment, which have the same weight, is used. The model eliminates negative indices and other 17 indicators have different weights according to special status in the province and Theoretical Foundations of capital investment. Results of all three techniques in industrial priority of the province show that mineral production, textiles and food manufacturing activities are in the priority of capital investment.
    Keywords: investment, Factor Analysis, Topsis model, Sistan, Baluchestan province
  • Abdolali Keshtegar, Javsd Shukuhy Pages 131-152
    Today, the use of appropriate information systems for organizations is necessary and inevitable. Human Resources Information Systems is one of the most important of these systems play an important role in support of management decision making and the effectiveness of measures and functions human resource management. The main purpose of this paper is to identify aspects of HRIS and explain the relationship between human resource information systems and the effectiveness of human resource management in government agencies. Research statistic societies consisted of experts and managers in department of human resources in Sistan and Baluchistan government agencies. A questionnaire was used to collect the information needed research and structural equation modeling approach was used to verify the hypotheses. According to the analysis results, all hypotheses were confirmed. In other words, human resources information systems with two components of human resource information systems effects (functional, communication and development) and human resource information systems functions (strategic integration, knowledge management, staff development and predicting and planning), is positive on the effectiveness of human resources management and forecast much of the variation in the effectiveness of human resource management.
    Keywords: Human resource management, effectiveness of human resource management, human resources information systems, structural equation modeling
  • Ali Khalegkhah, Habib Ebrahimpoor, Seyad Mohammad Syyed Kalan Pages 153-180
    This study aimed to investigate the role of Analysis of the role Organizational Learning Mechanisms in the Manner of Sharing Knowledge among teachers has been conducted in years 1392-93. Sample space of this project includes all teachers of grade one secondary school in Ardebil (area 1 and 2), By means of Kokaran formula, statistical samples were selected, using simple random method and we selected 250 teachers, who were tested by the same method. Inorder to gather the data, we devised two questionnaires in order Organizational Learning Mechanisms Armstrong & Foley & manner of sharing knowledge by Majid Research and realiability of which ate 79/0 and 86/0 respectively. The gathered data were analyzed step by step using few statistical
    Methods
    "single sampled T", "Pirsons correlation coefficient" and "multiple regression analysis". The results indicate that the condition of Organizational Learning Mechanisms and manner of sharing knowledge in grade one secondary schools in Ardebil town, has an average above normal. According to correlations based on the hypothesis of the research, It is indicated that there is a positive relation between Organizational Learning Mechanisms and manner of sharing knowledge. According to the results of multiple regression analysis among different aspects of Organizational Learning Mechanisms, determining growth need, learning, and providing it, are respectively convenient predictors for manner if sharing knowledge.
    Keywords: Organizational Learning Mechanisms, manner of sharing knowledge, teachers