فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد انرژی - پیاپی 1 (تابستان 1383)

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 1 (تابستان 1383)

  • 110 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/05/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صفحه 2
  • سید احمدرضا جلالی نایینی، مریم کاظمی منش صفحه 3
    بر اساس روش هاس سنتی بهینه سازی پوشش ریسک در بازار کالاها در کارهای تجربی درجه پوشش ریسک در سطح ریسک حداقل، با شیب رگرسیون قیمت نقد روی قیمت آتی برآورد می شود. مشکل اصلی این مدل ها، در نظر نگرفتن تغییر زمانی توزیع مشترک قیمت های نقد و آتی بوده؛ عتم همبستگی کامل قیمت های نقد و آتی در دنیای واقعی، سبب تغییر نرخ بهینه پوشش ریسک در طول زمان و ظهور اطلاعات گذشته از طریق واریانس های شرطی می شود. اگر ریسک پایه تنها عامل عدم قطعیت باشد، نرخ بهینه پوشش متغیر از نسبت کوواریانس شرطی قیمت های نقد و آتی به واریانس شرطی قیمت آتی، در چارچوب مدل های ناهمسانی واریانس شرطی خود همبسته چند متغیره به دست آید.
    کلیدواژگان: نرخ بهینه پوشش ریسک آتی، بازار نفت، صرف ریسک، مدل های GARCH
  • دکترمحمد مزرعتی، مژگان علایی فر صفحه 28
    کشش کوتاه مدت عرضه اوپک به قیمت نفت با داده های فصلی 2002:4-1980:1 در سطح 041/0- به دست آمد که مبین تایید فرضیه درآمد - هدف و مواجهه اوپک با وضعیت منحنی «خمیده به عقب» است. کشش کوتاه مدت عرضه غیر اوپک به قیمت نفت با داده های فصلی 2002:4-1980:1بزرگ تر از صفر و در سطح 006/0 به دست آمد. گرچه حساسیت برآورد شده پایین است اما موید رفتار تجاری و یا فرضیه رفتار رقابتی غیر اوپک است. رفتار اوپک در قیمت های بالا و پایین هر دو موید رفتار درآمد - هدف است. و در هر دو حد قیمتی اوپک با منحنی «خمیده به عقب» مواجه است.
    کلیدواژگان: تابع واکنش، اوپک، غیر اوپک، قیمت نفت، تئوری درآمد، هدف
  • محمد مزرعتی، داریوش وافی نجار، مهرزاد زمانی، مژگان علایی فر صفحه 48
    دامنه قیمتی سبد نفتی اوپک با هدف جلوگیری از نوسانات غیر معمول قیمت نفت توسط کشورهای عضو اوپک در سال 2000 در محدوده 28-22 دلار برقرار گردید. در حال حاضر با توجه به تورم جهانی و کاهش ارزش دلار و همچنین عملکرد بنیادهای بازار طی سال های اخیر این دامنه نیاز به تعدیل دارد. در این مقاله به دلایلی که چنین تعدیلی را ایجاب می کند اشاره می گردد. بر همین اساس در ابتدا با مبنا قرار دادن کاهش ارزش دلار در مقابل سایر ارزهای اصلی میزان تعدیل ناشی از کاهش ارزش دلار در مقابل این ارزها و همچنین در مقابل تورم محاسبه شده است.
    کلیدواژگان: دامنه قیمتی، اوپک، نوسانات نرخ ارز، مدل قیمت نفت اوپک، تورم، نرخ ارز
  • داریوش وافی نجار صفحه 70
    مدل OWEM یکی از مدل های مطرح و مهم در زمینه انرژی در جهان می باشد. این مدل به سفارش اوپک در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی (USC) ساخته شد و می توان آن را یک مدل پیش بینی بلندمدت تا بیست سال ناامید که روند عرضه و تقاضای انرژی و نفت را در جهان و همچنین تولید نفت و درآمدهای اوپک را برآورد می نماید. با استفاده از این مدل می توان تاثیر تغییرات در سناریوهای قیمت نقت خام و یا سیاست های کشورهای مصرف کننده را بر منافع اقتصادی اوپک برآورد نمود. مدل OWEM از شش مدل اصلی تشکیل یافته است و مجموع معادلات به کار رفته در آن 641 معادله (شامل 485 رابطه و 156 معادله تصادفی) است.
    کلیدواژگان: OWEM، مدل های پیش بینی جهانی انرژی، مدل قیمت انرژی، مدل عرضه انرژی، تقاضای انرژی
  • صفحه 100