فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد انرژی - پیاپی 44 (بهار 1394)

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 44 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید مددی *، مهدی عسلی، عبدالرسول قاسمی، عاطفه تکلیف صفحات 1-14
    هر چند سال یکبار اعضای اوپک، کنفرانسی جهت هدف گذاری و توافق پیرامون سیاست های تولید نفت برگزار می کنند. تصمیمات اعضای اوپک راجع سطح تولید کارتل که افزایش، کاهش و یا ثبات تولید کارتل را شامل می شود، بر قیمت نفت خام اثرگذار است. جهت لحاظ کردن تصمیمات اوپک در مدل های رگرسیونی از متغیرهای مجازی استفاده می شود، در حالی که بکارگیری متغیرهای مجازی مرسوم تنها جهت تشریح اثر آنی اخبار اوپک سودمند است. در این مقاله به منظور بررسی اثر کامل اخبار اوپک بر انتظارات قیمت نفت خام، متغیرهای مجازی با استفاده از چهار عملگر تاخیر، تداوم، تقلیل و تشکیل اثرگذاری تعدیل شده اند. نتایج حاکی از آن است که بکارگیری متغیرهای مجازی اصلاح شده در مقایسه با متغیرهای مجازی مرسوم، نتایج بهتری را منجر می شود و اثرگذاری اخبار اوپک بر انتظارات قیمت نفت خام را هر چه کامل تر تبیین می کند.
    کلیدواژگان: اخبار اوپک، متغیر مجازی، انتظارات قیمت نفت خام
  • سمیه اعظمی *، کیومرث سهیلی، فاطمه جلوند صفحات 15-35
    در این کار تحقیقاتی با دنبال نمودن نگرش ساختاری، پارامتر رفتاری اوپک را برآورد می کنیم. با تخمین این معیار، می توان به این سوال که آیا اوپک در فاصله سال های 2007-1981 مانند یک کارتل رفتار کرده است یا خیر پاسخ داد. بدین منظور با حل همزمان معادلات عرضه و تقاضای نفت، معیار رفتاری اوپک را برآورد می کنیم. نتایج ما دلالت بر آن دارد به طور کلی اوپک در فاصله سال های 2007-1981 بر اساس ساختار رقابت کورنوای با حاشیه رقابتی رفتار کرده است. همکاری میان اعضای اوپک و درگیر بودن آنها در جنگ قیمت نفت اوپک را افزایش می دهد. همچنین افزایش قیمت گاز، رشد اقتصادی کشورهای OECD و انتظار در کاهش مازاد ظرفیت تولید اوپک، تقاضای نفت اوپک را افزایش می دهد. افزایش تولید نفت کشورهای غیر اوپک بطور معنی داری تقاضای نفت اوپک را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: کارتل، رفتار، اوپک
  • موسی خوشکلام*، اسفندیار جهانگرد صفحات 37-63
    مصرف بالای بنزین در ایران، تمهیدات جدی برای کنترل مصرف این فرآورده را ضروری می سازد. بی تردید یکی از مهم ترین تمهیدات می تواند تلاش برای بهبود کارائی مصرف بنزین باشد. بهبود کارائی مصرف بنزین توام با دغدغه ای موسوم به اثرات بازگشتی است که در آن کاهش اولیه در مصرف بنزین در نتیجه بهبود کارائی، تا اندازه ای خنثی می شود. طبیعی است که عدم توجه به اثرات بازگشتی باعث ناکارآمدی اجرای سیاست های بهینه سازی مصرف بنزین خواهد شد. هدف مقاله حاضر، بررسی عوامل موثر بر اثرات بازگشتی و اندازه گیری آن در نتیجه بهبود کارائی 5 درصدی مصرف بنزین در بخش های مختلف اقتصاد است. برای این منظور از مدل تعادل عمومی قابل محاسبه استفاده شده است. مدل تعادل عمومی با استفاده از ماتریس حسابداری اجتماعی 1385 و با فرض یک اقتصاد باز و کوچک شبیه سازی شده است. نتایج اجرای مدل نشان می دهند که در نتیجه بهبود 5 درصدی کارائی مصرف بنزین، اثرات بازگشتی در بخش های مختلف اقتصاد وجود دارد بطوریکه بخش حمل ونقل (که سهم بالایی از مصرف بنزین را دارد) دارای بیشترین اثرات بازگشتی و بخش نفت وگاز دارای کمترین اثرات بازگشتی هستند. همچنین مقدار کل اثرات بازگشتی نیز برابر با 9/11 درصد بوده است. این عدد بدین معنی است که 9/11 درصد از کاهش اولیه تقاضای بنزین در نتیجه بهبود کارائی، با توجه به اثرات بازگشتی خنثی شده است. نتایج تحلیل حساسیت نیز نشان می دهد که با تغییرات مقدار کشش جانشینی بین بنزین و سایر حامل های انرژی، تغییر قابل اعتنایی در مقدار اثرات بازگشتی در بخش های مختلف وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی قابل محاسبه، اثرات بازگشتی، کارائی مصرف
  • مهدی ذوالفقاری * صفحات 65-93
    ریسک نوسانات نرخ ارز به عنوان یکی از عمده ترین ریسک های تاثیر گذار بر جریان مالی فعالیت بنگاه های اقتصادی تلقی می گردد. از اینرو اولین گام جهت مدیریت آن، اندازه گیری و کمی سازی ریسک است. یکی از چالش های اساسی در این حوزه، فقدان سازوکار جامع و یکپارچه در اندازه گیری این ریسک و رتبه بندی بنگاه ها بر اساس آن است. در واقع علت اصلی مشکلات مذکور، عدم طراحی به یک سازوکار دقیق و جامع برای ارزیابی کلیه بنگاه های اقتصادی است. لذا در این پژوهش تلاش شده است تا یک سازوکار دقیق، جامع و کاربردی جهت اندازه گیری و رتبه بندی ریسک نوسانات نرخ ارز با استفاده از روش «ارزش در معرض ریسک» و با بهره گیری از فرآیند زنجیره ای مارکوف در مدل سازی خانواده GARCH برای شرکت های فعال در حوزه نفت و فرآورده های نفتی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار طراحی گردد. این مدل نه تنها قادر است کلیه محدودیتهای سازوکارهای جاری را برطرف نماید، بلکه با توجه به انعطافپذیری بالا، دارای مزایای دیگری از جمله برخورداری از قابلیت تعمیم متناسب با ساختار و ویژگی های متغیرها است. نتایج تحقیق نشان می دهد که قیمت سهام اکثر شرکت ها از توزیع GED تبعیت می کنند و بصورت نامتقارن از شوک های قیمتی تاثیر می پذیرند. همچنین استفاده از مدل های مارکوف سوئیچینگ، دقت برازش مدل ها را بهبود می دهد. نتایج رتبه بندی شرکت ها نیز نشان می دهد که در کوتاه مدت به ترتیب شرکت ها با نماد پارسان، شیراز و مارون و در بلندمدت شرکت ها با نماد شبریز، شپنا و پارسان بیشترین تاثیر را از نوسانات نرخ ارز می پذیرند.
    کلیدواژگان: ریسک، نوسانات نرخ ارز، مدیریت ریسک، شاخص رتبه بندی، GARCH، فرآیند زنجیره مارکوف
  • ابراهیم هادیان * صفحات 95-123
    در این مطالعه، با استفاده از تکنیکی نوین به بررسی رابطه علیت بین دو متغیر قیمت نفت و نرخ حقیقی ارز در اقتصاد ایران در بازه زمانی 1370 تا 1390 پرداخته شده است و تلاش گردیده با ترکیب دو روش شبکه ی عصبی مصنوعی و تبدیل موجک چگونگی ارتباط بین دو متغیر مذکور مورد آزمون قرار گیرد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که پس از تجزیه ی سری های زمانی، در سطوح کمتر از هشت ماهه رابطه معنا داری بین دو متغیر فوق الذکر مورد تایید قرار نگرفته است. اما در سطوح زمانی بالاتر از هشت ماه مسیر علیت غیرخطی به صورت دوطرفه تایید گردید. بنابراین می توان نتیجه گرفت که اگر چه در کوتاه مدت به دلیل دخالت های دولت در کنترل سطح عمومی قیمت ها و نرخ اسمی ارز، رفتار نرخ حقیقی ارز ارتباط معناداری با قیمت نفت ندارد، اما با گذشت زمان همان طور که انتظار می رود به دلیل وابستگی رو به تزاید اقتصاد ایران به در آمدهای نفتی، قیمت نفت یکی از عوامل موثر بر تغییرات نرخ حقیقی ارز به شمار می رود.
    کلیدواژگان: نفت ونرخ ارز، تبدیل موجک، شبکه ی عصبی، اقتصاد ایران
  • مطهره سادات مجدزاده * صفحات 125-152
    با توجه به پایان پذیر بودن منابع فسیلی و وابستگی کشورهایی نظیر ایران به درآمد نفتی، رشد بالای مصرف انرژی به ویژه در کشورهای در حال توسعه و آلودگی هوا ناشی از آن، بررسی عوامل تعیین کننده تقاضای انرژی از اهمیت زیادی برخوردار است.، بر این اساس در پژوهش حاضر، با بکارگیری روش میانگین گیری مدل بیزینی و روش میانگین گیری حداقل مربعات اثر 16 متغیر اقتصادی را بر تقاضای انرژی(رشد مصرف نهایی انرژی) طی دوره ی زمانی 89-1338 مورد بررسی قرار می دهیم؛ نتایج حاصله نشان می دهد که متغیر رشد درآمد نفتی و رشد تولید ناخالص داخلی غیرنفتی، بیشترین تاثیر را با علامت مثبت بر تقاضای انرژی دارند. در رتبه بندی این 16 عامل، براساس احتمال حضور آنها در مدل های برآورد شده، متغیرهای رشد درآمدنفتی، رشد تولید ناخالص داخلی غیرنفتی، لگاریتم نسبت وقفه مصرف انرژی به تولید ناخالص داخلی(جمله تصحیح خطا) و وقفه قیمت نسبی انرژی به ترتیب رتبه اول تا چهارم را به خود اختصاص داده اند. تغییر قیمت های نسبی انرژی حداقل در طی دوره نمونه اثرات با اهمیتی بر مصرف انرژی نداشته اند.
    کلیدواژگان: تقاضاي انرژي، درآمد نفتي، توليد ناخالص داخلي، ميانگين گيري مدل بيزيني(BMA)، روش ميانگين گيري حداقل مربعات(WALS)
  • علی طاهری فرد*، مصطفی سلیمی فر صفحات 153-178
    قرارداد توسعه میدان درود یکی از قراردادهای بیع متقابل نسل اول است که در سال 1377 میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت های نفتی الف (Elf) و آجیپ (Agip) منعقد گردید. هدف از این قرارداد افزایش تولید میدان از 140 هزار بشکه به 220 هزار بشکه در روز بود. در این مقاله برنامه تولید پیشنهادی شرکت الف برای سالهای 2024-2000 با مسیر بهینه تولید نفت از میدان درود مقایسه شده است. مسیر بهینه تولید نفت از میدان درود در چارچوب یک مدل بهینه سازی پویای تصادفی استخراج گردید. این مسئله با روش تکرار تابع ارزش معادله بلمن و گسسته سازی متغیر حالت حل شده است. نتایج ین مطالعه نشان می دهد مسیر بهینه تولید روزانه نفت در هیچ یک از سناریوها با تولید پیشنهادی شرکت الف در چارچوب قرارداد بیع متقابل یکسان نیست و تولید انباشتی برنامه پیشنهادی شرکت الف بین 107 تا 360 میلیون بشکه کمتر از تولید بهینه است. لذا بر اساس نتایج این مقاله، چارچوب قراردادهای بیع متقابل نسل اول از جمله قرارداد بیع متقابل میدان درود بگونه ای است که در تولید بهینه از میدان اختلال ایجاد می نماید. دو دلیل اصلی انحراف تولید، انعطاف ناپذیری و توزیع نامناسب ریسک در قراردادهای نسل اول بیع متقابل است.
    کلیدواژگان: قراردادهای نسل اول بیع متقابل، میدان درود، بهینه سازی پویای تصادفی، گسسته سازی، تکرار تابع ارزش، نرم افزار MATLAB
  • امنه ربانی *، مهدی بشیری صفحات 179-199
    رشد روز افزون مصرف بنزین در کشور، مشکلات زیست محیطی، هزینه ی بالای تهیه ی سوخت، منابع محدود نفت در کشور و وجود ذخایر غنی گاز طبیعی که ایران را در دومین جایگاه از این نظر در سطح بین الملل قرار داده است، موجب شده جایگزینی گاز طبیعی فشرده (CNG) به جای بنزین در بخش حمل ونقل به یکی از مهمترین اولویت های بخش انرژی در کشور تبدیل شود. علاوه بر این ایران دومین دارنده ی ذخایر عظیم گاز در جهان می باشد لذا جایگزینی سوخت CNG به جای بنزین می تواند یکی از راه کارهای ضربتی برای مقابله با مصرف روزافزون بنزین و سایر فرآورده های سوختی باشد. در این میان مکان یابی صحیح و اصولی ایستگاه های گاز طبیعی می تواند تا حدود زیادی به رفع مشکل کمبود و عدم دسترسی شهروندان به این سوخت را، کمک کند. آنچه در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است، طراحی مدلی ریاضی جهت یافتن مکان های مناسب برای احداث جایگاه های سوخت CNGاست. هدف از این مدل مینیمم نمودن هزینه و به حداکثر رساندن پوشش مشتریان می باشد. برای حل مدل از برنامه ریزی آرمانی استفاده شده است. در نهایت این مدل در قالب مطالعه موردی در شهر تهران پیاده سازی شده است. نتایج بررسی عددی انجام شده نشان می دهد که مثال های استخراج شده حاصل از بهینه سازی مدل پیشنهادی باعث کاهش کل هزینه حمل و نقل نسبت به وضعیت موجود می شود. همچنین تحلیل حساسیت انجام شده نیز نشان دهنده ی صحت مدلساز ی در مساله مکان یابی جایگاه های سوخت CNG در شهر تهران می باشد.
    کلیدواژگان: مکان یابی تسهیلات، جایگاه سوخت CNG، پوشش، برنامه ریزی آرمانی
  • نسرین خراسانی *، محمدحسین مهدوی عادلی، احمد سیفی صفحات 201-232
    گاز طبیعی پاک ترین سوخت فسیلی با قابلیت تبدیل به محصولات مختلف است که در دهه های اخیر بسیار مورد توجه تقاضاکنندگان سوخت های فسیلی قرار گرفته است. همچنین کشورهای صاحب این ذخایر، به دلیل بازار گسترده محصولات متنوع گاز طبیعی در جهت استفاده این منبع، برنامه ریزی گسترده ای انجام داده اند. از میان تبدیلات متنوع فیزیکی و شیمیایی گاز طبیعی، فناوری تبدیل گاز به فرآورده های مایع و فناوری گاز مایع شده، دو فناوری با تقاضای بسیار بالا هستند. فناوری تبدیل گاز طبیعی مایع با استفاده از فرآیند فیشر-تروپس، گاز طبیعی را به سوخت های مایع عاری از سولفور تبدیل می کند. فناوری گاز طبیعی مایع شده نیز همان تقاضای سنتی گاز طبیعی را فراهم می کند اما به وسیله این فناوری مشکل انتقال گاز در فواصل طولانی به وسیله خط لوله برطرف می شود و امکان صادرات گاز طبیعی به بازارهای دوردست فراهم می گردد. بررسی روش های مختلف صادرات گاز طبیعی، برای ایران به عنوان دومین کشور صاحب ذخایر گازی بسیار اهمیت دارد و در تصمیم گیری برای انتخاب بهترین شیوه صادرات گاز از لحاظ اقتصادی موثر است. هدف از این تحقیق، بررسی مقایسه اقتصادی بین صادرات LNG و GTL با توجه به قانون هدفمند شدن یارانه ها است. این تحقیق با استفاده از نرم افزار کامفار و تاکید بر معیارهای ارزش خالص فعلی، نرخ بازده داخلی، دوره بازگشت سرمایه انجام شده است. بنابراین پس از طراحی چندین سناریو در خصوص قیمت گاز خوراک واحدهای LNG و GTL، بررسی های لازم در خصوص دو طرح انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که استفاده از هر دو فناوری توجیه داشته و کاهش هزینه سرمایه ای و هزینه عملیاتی و افزایش درآمد فروش، سودآوری پروژه را بیشتر خواهد کرد. همچنین پروژه صادرات GTL نسبت به پروژه صادرات LNG از توجیه اقتصادی بالاتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، صادرات گاز طبیعی، نرم افزار کامفار، GTL، LNG
|
  • Saeed Madadi* Pages 1-14
    Several Times a Year, OPEC Hosts Conferences among its Members to Agree on Further Oil Production Policies. OPEC Members’ Decisions Regarding Production Level of Cartel which Result an Increase, Cut or Maintain, Affect the Expectation of Crude Oil Price. Although for Consideration of OPEC’s Decisions in Regression Models Dummy Variables are used, Using Conventional Dummy Variables would only be Useful in Explaining Instant Effect of OPEC News Announcement. This Study Aimed to Access the Full Impact of OPEC News Announcement on Expectation of Crude Oil Price, Using Dummy Variables Modified by 4 Operators. The Results Indicate that Using Modified Dummy Variables in Comparison with Conventional ones, Lead to better Results and more Confirm the Impact of OPEC News Announcement on Expectation of Crude Oil Price.
    Keywords: OPEC News Announcement, Dummy Variables, Expectation of Crude Oil Price
  • Somayeh Azami*, Kiomars Sohaili, Fartmeh Jalvand Pages 15-35
    The present article follows a structural view so as to estimate parameters of OPEC behavior. By doing so, one can answer to this question:. During 1981 to 2007, whether OPEC adopted a Cartel behavior or not? To this end, this study evaluates OPEC’s behavioral criteria by simultaneously solving oil demand and supply equations. Our results show that, overall OPEC’s behaviour is Cournot Competition in presence of a competitive fringe. Cooperation among OPEC members and their involvement in the war lead to increase of OPEC oil price. Also, increasing gas prices, economic growth of OPEC countries, and expecting OPEC to reduce surplus production capacity causes the demands for OPEC’s oil to increase. While, increased oil production in non-OPEC countries, significantly reduce the demand for OPEC oil.
    Keywords: Cartel, Behavior, OPEC
  • Musa Khoshkalam*, Dr Esfandiar Jahangard Pages 37-63
    High gasoline consumption in Iran requires serious measures to control the use of this product. Undoubtedly one of the most important measures can be improving the efficiency of gasoline. Improved fuel efficiency coupled with a concern called the rebound effect where the initial reduction in fuel consumption is offset in resulting improved performance. Naturally, the lack of attention to the effect of gasoline will cause inefficiency policy optimization. This article aims to examine the factors influencing the effect of the measure and thus improve the efficiency of 5% in gasoline consumption in various sectors of the economy. For this target, computable general equilibrium model is used. General equilibrium model using a Social Accounting Matrix 1385 and assuming a small open economy is simulated. The results show that resulting in a 5 percent improvement in fuel efficiency, there is rebound effects in different sectors of the economy so that transport sector has the greatest rebound effect and oil and gas sector has minimal rebound effects. The total amount of rebound effect is equal 11.9 per cent. The results of the sensitivity analysis shows that with changes in the elasticity of substitution between gasoline and other energy products there is no slight change in the rebound effects.
    Keywords: Computable General Equilibrium, Rebound Effects, Consumption Efficiency
  • Pages 95-123
    The main purpose of this study is to examine causality between oil price and real exchange rate in the context of Iranian economy during 1991/1 to 2011/12. In doing so, a novel technique based on the combination of Wavelet transform and Artificial Neural Network has been used. Empirical results confirm an unidirectional causality from oil price to exchange rate in time domain and after decomposing time series only in third scale a bidirectional causality exists.
    Keywords: Oil, Exchange Rate, Wavelet transform, Artificial Neural Network, Iranian economy
  • Pages 125-152
    Considering the fact that fossil resources are not endless and some countries like Iran are highly depended on oil income, it's important to notice the growth of energy usage and the air pollution that it causes and also analyzing the defining factors of energy demand. So in this study we analyze the effect of the 16 economical variables on energy demand in the time period of 1338-1389 by using the BMA and WALS averaging models. The results show that the oil income and GDP variable have the most effect in energy demand with positive signs. In rating this 16 factors by the probability of their presence in the estimated model the first factors in the order of importance are: the oil income growth variable, GDP growth variable, the logarithm of the ratio of energy consumption delay to GDP and the comparative delay of energy price. The changes of energy comparative prices didn’t have much of effect on energy consumption, at least in the period of sampling.
    Keywords: energy demand, oil income, GDP, BMA averaging model, WALS averaging model
  • Dr Ali Taherifard*, Dr Mostafa Salimifar Pages 153-178
    Dorood first generation Buy-Back Contract was signed in 1999 Between National Iranian oil companies (NIOC) and International oil companies (Elf and Agip). This project aimed at increasing output from the field by 80,000 barrels per day to 220,000 barrels per day. This study would like to compare Elf company's production profile with optimal oil production path from 2000 up to 2024. We use stochastic dynamic programming to model this problem. We solve it with using value function Iteration and Discretization method. This paper shows the optimal oil production path is different from IOC's production profile under buy-back contracts. Elf's accumulative oil production will be 107 to 360 million barrels less than optimal accumulative production from 2000 up to 2024. Hence, first generation of buy-back contracts such as Dorood Buy-Back Contract distort optimal oil production path. Inflexibility and inequitable risk sharing among NIOC and IOCs under the first generation of buy back contracts are the main reasons.
    Keywords: First Generation of Buy, back Contracts, Dorood oil Field, Stochastic Dynamic Optimization, Discretization, Value Function Iteration, MATLAB Software
  • Amene Rabbani* Pages 179-199
    The increasing growth in gasoline consumption, environmental problems, the high cost of providing fuel, the country's limited oil resources, and the rich reserves of natural gas which has placed Iran in the second position in this respect at the international level, has led to replacement of compressed natural gas (CNG) for gasoline in the transportation sector to become one of the top priorities in the energy sector. Moreover, Iran has the second largest natural gas reserves in the world, thus the replacement of fuel CNG for gasoline can be one of the emergency solutions to deal with the overuse of gasoline and other fuel products. The appropriate location of natural gas stations can largely meet the fuel shortage and lack of access of citizens to it. in this study we examined a mathematical model developed to find suitable sites for construction of CNG stations. The purpose of this model is to minimize the costs and maximize the coverage of customers.we use Goal Programming to solve this problem. Finally, this model has been implemented in the form of a case study in Tehran. The results of the numerical analysis indicate that examples obtained from optimization of the proposed model reduce the total cost of the transportation in comparison with the present situation. Also, the sensitivity analysis performed indicates the accuracy of modeling in finding locations of the CNG stations in Tehran.
    Keywords: Facility Location, CNG Station, coverage, Goal Programming
  • Nasrin Khorasani*, Dr Mohammad Hussein Mahdavi Adeli, Dr Ahmad Seifi Pages 201-232
    Natural gas is the cleanest fossil fuel with the ability to transform into different products which in the recent decades has received much attention from industrial countries. Also the countries which own gas resources have done extensive planning for using it due to existence of large market for various products of natural gas. Among the various physical and chemical transforms of natural gas, the technologies of conversion to liquid products and liquefied natural gas (LNG) have faced very high demands. Technology to convert natural gas into liquid products by using Fischer-Tropsch procedure, converts natural gas into liquid fuels without sulfur. Liquefied natural gas technology not only meets natural gas traditional demand, but it also solves, the problem of long-distance gas transmission through the pipeline Then the possibility of exporting natural gas to distant markets is provided. Examining various methods of exporting natural gas is very important for Iran as the second-largest holder of natural gas since it enables Iran to choose the best way for exporting gas. The purpose of this study is to investigate the comparative economic effects of the exports of LNG and gas to liquid (GTL) based on Iran targeted subsidies law. This research is performed using Kamfar software and it is based on measures of net present value, internal rate of return and investment payback period. So after designing several scenarios for the price of feed gas for LNG plants and GTL, necessary studies on selected projects have been conducted. The results show that the use of both technologies has economic justification and reduction in operational and capital costs or increase in sales revenue will increase the project profitability. Also GTL exports project is more economical than LNG export project.
    Keywords: Project Evaluation, Natural gas exports, COMFAR III software, GTL, LNG