فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد انرژی - پیاپی 46 (پاییز 1394)

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 46 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید جعفر حسینی *، محمود متوسلی صفحات 1-25
    حقوق مالکیت در اندیشه نهادگرایان، از موضوعاتی است که در شکل گیری بسیاری از تخصیص های ناکارآمد، حتی پس از ایجاد قیمت های رقابتی موثر است و نه تنها نمی توان با آن همانند یک متغیر داده شده و مفروض برخورد نمود، بلکه خروجی های هر کنش جمعی نیز، کاملا وابسته به نحوه توزیع این حقوق در میان کنشگران مختلف است. بنابراین، از منظر نهادگرایان، سیاست گذاری مناسب در حقوق مالکیت مبنای هر نوع اصلاح نهادی در یک کنش جمعی خواهد بود. در این میان، این نگرش به حقوق مالکیت، در صنعت نفت ایران که از ابتدای تاریخ شکل گیری اش، مسئله مالکیت محور چالش های آن بوده است می تواند منجر به دلالت ها و توصیه های سیاستی بدیعی شود که تاکنون و به واسطه غفلت از ظرفیت های اندیشه نهادی مورد توجه نبوده است. در این چارچوب، همان گونه که نتایج این پژوهش نشان می دهد، به دلیل مجموعه ای از قواعد بازی دایر و موجود، از یک سو، الگوی مالکیت صنعت نفت نمی تواند مستقل از نقش شرکت های بین المللی نفت و گاز، سیاست گذاری شود و از سوی دیگر، نمی توان از نقش دولت نیز، در هر نوع سیاست گذاری حقوق مالکیت در صنعت نفت ایران چشم پوشی کرد. با این وجود، می توان مشابه تجربه موفق بسیاری از کشورهای پیشرو، با استفاده از واحدهای سرمایه گذاری مشترک حاصل از شراکت شرکت های دولتی و شرکت های بین المللی نفت و گاز بخش قابل توجهی از هزینه های مبادله صنعت نفت ایران را کاهش داد.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت، اقتصاد نهادی، صنعت نفت، سیاست گذاری
  • میر حسین موسوی *، فاطمه بزازان، حسین راغفر، معصومه ابراهیمی جامخانه صفحات 27-60
    هدف این مقاله بررسی اثرات نامتقارن تغییرات قیمت نفت بر تقاضای آن در کشورهای عضو OECD است. برای نشان دادن اثرات نامتقارن قیمت نفت، قیمت به سه جزء قیمت حداکثری، قیمت کاهنده و قیمت فزاینده تجزیه شده است. هم چنین برای مدلسازی تقاضای نفت، مدل سری زمانی ساختاری که روند ضمنی به عنوان یک عامل اثرگذار بر تقاضای نفت را در نظر می گیرد، به کار گرفته شده است. به منظور برآورد مدل مذکور از داده های سالانه ی 2012 – 1965 و روش حداکثر راستنمایی و به کارگیری الگوریتم کالمن – فیلتر استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که فرضیه ی برابری ضرایب قیمت که بیانگر برگشت پذیر کامل تقاضای نفت است در مورد کشورهای OECD به عنوان یک مجموعه ی مصرف کننده ی نفت رد شده است و تغییرات قیمت نفت دارای اثرات نامتقارن بر تقاضای آن می باشد و هم چنین نتایج نشان می دهد که روند ضمنی به عنوان یک عامل اثرگذار بر تقاضای نفت دارای ماهیت غیر خطی و هموار است.
    کلیدواژگان: روند ضمنی، برگشت ناپذیری تقاضای نفت، سری های زمانی ساختاری، حداکثر راستنمایی و الگوریتم کالمن - فیلتر
  • بهرام فتحی *، محمدحسین مهدوی عادلی، محمدحسن فطرس صفحات 61-87
    اگاهی جهانی در مورد امنیت انرژی، تغییرات آب و هوایی و خطرات زیست محیطی ناشی از فعالیت های اقتصادی مانند انتشارآلاینده ها باعث شده است تا مسائل زیست محیطی ناشی از این فعالیتها درارزیابی عملکرد کارایی انرژی لحاظ گردد. تعدادی از مطالعات گذشته به ارزیابی عملکرد کارایی انرژی پرداختند که در میان تحلیل های مختلف،استفاده از تحلیل پوششی داده ها (DEA) اخیرا افزایش قابل توجهی شده است. دربسیاری از مطالعات کارایی انرژی مربوط به DEA، ستانده های نامطلوب مانند انتشار دی اکسید کربن (CO2) را در چارچوب مدلسازی مورد بررسی قرار نداده اندکه این ممکن است در تولید مشترک با ستانده مطلوب و نامطلوب منجر به نتایجی دور از واقع گردد. هدف این تحقیق، اندازه گیری عملکرد کارایی انرژی صنعتی از چندین مدل DEA زیست محیطی با انتشار CO2 با استفاده از شاخص های عملکرد کارایی انرژی در دو حالت ایستا و پویا در کشورهای در حال توسعه منتخب در دوره زمانی2012-2001 است. شاخص عملکرد کارایی انرژی پویا به دو مولفه اصلی تجزیه می شود. نتایج نشان می دهد که بهبود کارایی صنعتی در کشورهای در حال توسعه منتخب به طور عمده از بهبود تکنولوژی تاثیر می پذیرد.
    کلیدواژگان: کارایی انرژی، انتشار CO2، کشورهای در حال توسعه، ناپارامتریک
  • مهدی صالحی *، روح الله قابضی، محمود موسوی شیری، الیاس بردبار صفحات 89-112
    بورس اوراق بهادار یک بازار متشکل و رسمی خرید و فروش سهام شرکت ها براساس ضوابط و قوانین خاص خود است. عوامل زیادی در شکل گیری اطلاعات و دیدگاه های طرفین بازار و قیمت سهام شرکت ها موثر است.بخشی از این عوامل داخلی و بخشی نیز در خارج از محدوده ی اقتصاد داخلی قرار دارند. پرداخت یارانه یکی از ابزارهای دولت است که با تغییر قیمت های نسبی، متغیرهای اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد. این مقاله به بررسی تاثیر پرداخت نقدی یارانه ها بر واکنش بازار در صنعت فرآورده های نفتی پرداخته است. در همین راستا یک نمونه ی 5 تایی از شرکت های بورس اوراق بهادار تهران انتخاب و اطلاعات مالی این شرکت ها از سال 1388 تا 1392 جمع آوری گردید. تاریخ واریز نقدی یارانه ها به حساب سرپرستان خانوار به عنوان متغیر مستقل و ایجاد بازده غیر عادی و غیرعادی تجمعی به عنوان متغیرهای وابسته و شاخصی برای واکنش بازار در نظر گرفته شده است. با استفاده از رویداد پژوهی و به کمک روش آماری مقایسه زوجی (آماره t )، میانگین بازده های غیرعادی و انباشته مورد مقایسه و آزمون قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که اختلاف معنی داری بین بازده غیرعادی در سهام صنعت فرآورده های نفتی قبل و بعد از پرداخت یارانه نقدی وجود ندارد. از طرف دیگر بین میانگین بازده غیر عادی تجمعی قبل و بعد از پرداخت یارانه نقدی اختلاف معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: یارانه نقدی، قیمت سهام، بازده غیرعادی، صنعت فراورده های نفتی، بازار بورس
  • حمید محمدی *، محمد مهری صفحات 113-134
    پسته به عنوان یک محصول کشاورزی مهم در ایران شناخته می شود و درصدر محصولات صادراتی کشاورزی کشور قرار دارد. مصرف زیاد و ناکارای انرژی در بخش کشاورزی منجر به اتلاف منابع و مسائل محیط زیستی می گردد. انجام یک تحقیق در مورد مصرف انرژی و آنالیز اقتصادی آن در محصول پسته می تواند اطلاعات مفیدی برای بهبود کارایی انرژی فراهم نماید. در تحقیق حاضر با استفاده از تحلیل پوششی داده ها رابطه میان انرژی نهاده های مصرفی و عملکرد محصول پسته بررسی گردید. داده ها در تابستان 1392 به شیوه مصاحبه رو در رو با 70 کشاورز شهرستان ابرکوه در استان یزد به روش نمونه گیری تصادفی جمع آوری گردید. نتایج نشان می دهد کل انرژی نهاده های مصرفی برای تولید پسته برابر با 129411.8مگاژول می باشد. کارایی انرژی0.41، بازده انرژی 0.03(کیلوگرم بر مگاژول )، انرژی مخصوص 29.41(مگا ژول بر کیلوگرم)و انرژی خالص77481.8- ( مگاژول بر هکتار) می باشد. کارایی فنی، کارایی فنی مطلق و کارایی مقیاس نیز محاسبه شدند و مشخص گردید در حالت بازده متغیر نسبت به مقیاس 33 بهره بردار کارایی فنی دارند. نتایج نشان می دهند که تولید پسته در منطقه در شرایط فعلی از لحاظ مصرف انرژی کارا نیست و بایستی تلاش هایی در جهت کارا نمودن مصرف انرژی صورت گیرد، همچنین تکنیک DEA یک ابزار مناسب برای تحلیل کارایی مزارع می باشد.
    کلیدواژگان: کارایی مصرف انرژی، موازنه انرژی، تحلیل پوششی داده ها، پسته
  • مرتضی بهروزی فر *، سیدمحمدعلی حاجی میرزایی، مهندس سامیه کوکبی صفحات 135-179
    اهداف استراتژیک خصوصی سازی می تواند توسعه اقتصادی، حذف انحصار وگسترش رقابت، افزایش کارایی، کاهش هزینه های جاری شرکت ها و کوچک شدن اندازه دولت باشد. ایجاد رقابت در تولید و توزیع و خرده فروشی برق، افزایش بهره وری اقتصادی، بهبود قابلیت اطمینان و بهبود کیفیت محیط زیست را به دنبال خواهد داشت. مطالعه ی حاضر که در چارچوب روش محک زنی و الگوبرداری و به منظور انتقال تجربیات و نتایج به دست آمده از اصلاحات صنعت برق درکشورهای مختلف و ارائه راهبردهای اجرائی به سیاست گذاران و برنامه ریزان صنعت برق ایران تدوین شده، پیشنهاد می نماید که دولت برنامه جامعی را برای هموارسازی مسیر و فضای فعالیت بنگاه ها، توانمندسازی و حمایت و پشتیبانی از فعالان بخش غیردولتی و واگذاری دارایی های خود به بخش غیردولتی، به صورت یکپارچه و منسجم، طراحی و به اجرا گذارد. ایجاد و فعال سازی زیرساخت های مورد نیاز جهت انجام وظایف حاکمیتی دولت و حفظ حقوق فعالان بازار، شرط لازم برای قدم گذاشتن در عرصه خصوصی سازی در صنعت برق است. توسعه ی فضای رقابتی و افزایش رقابت پذیری بنگاه های اقتصادی نیز یکی از الزامات موفقیت برنامه خصوصی سازی می باشد. اصلاحات در صنعت برق و خصوصی سازی نیروگاه ها، فرآیندی زمان بر بوده و شتاب زدگی در این فرآیند و نادیده گرفتن پیش نیازهای موردنیاز، خصوصی سازی را به مسیری هدایت می کند که علاوه بر عدم تحقق اهداف مدنظر این فرآیند با انهدام سرمایه های ملی، تبعات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی گسترده ای را نیز به دنبال خواهد داشت، نحوه واگذار نمودن نیروگاه های کشور نبایستی به شیوه ای باشد که انحصار دیگری را تشکیل دهد. یکی ازمهم ترین پیش شرط های ایجاد بازار رقابتی و ترغیب بخش خصوصی به حضور در بازار برق، ایجاد رقابت در بخش عمده فروشی و نیز بخش خرده فروشی برق است. به عبارتی ایجاد ظرفیت تولیدی متناسب با سطح پیک مصرف، تشکیل بازار بورس برق و نیز امکان رقابت میان شرکت های عرضه کننده در سطح خرده فروشی، تضمین کننده به وجود آمدن رقابت در بازار و کارکرد بهینه این بازار خواهد بود.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، انحصار، رقابت، اصلاحات
  • علی اکبر ناجی میدانی *، غلامعلی رحیمی صفحات 181-219
    ایران با داشتن حدود 6/33 تریلیون متر مکعب گاز (18 درصد از کل ذخایر گاز جهان) اولین کشور دارنده ذخایر گازی در جهان است که با توجه به موقعیت خاص استراتژیک خود در منطقه خلیج فارس، می تواند در آینده نقش بسیار حیاتی در معادلات انرژی جهان ایفاء نماید. سیاست انتقال گاز از طریق ترکیه به اروپا، همکاری دو جانبه در بخش گاز با ارمنستان، واردات گاز از ترکمنستان و در نهایت انجام مذاکرات مربوط به خط لوله گاز صلح با پاکستان و هند (و احتمالا درآینده با چین) نمونه های روشن توسعه و رشد صنعت گاز ایران به شمار می رود. لذا در این راستا مطالعه دقیق و اولویت بندی بازارهای صادرات گاز طبیعی کشور، امری لازم و ضروری می باشد.
    این مطالعه با در نظر گرفتن دو وضعیت کوتاه مدت (تداوم روند جاری تحریم ها-وضع موجود) و بلند مدت (سناریوهای بدبینانه، واقع گرایانه و مطلوب) و بر اساس معیارهای 4 گانه شامل: ظرفیت واردات، محدودیت های فنی و محیطی- ژئوپلیتیک، اراده سیاسی همکاری گازی با ایران و هم چنین مقاومت در برابر فشارهای سیاسی خارجی، صورت گرفته است. با توجه به این واقعیت که در حال حاضر اقتصاد بعد امنیتی نیز یافته، توجه به مقوله اراده سیاسی در هرگونه رویکرد همگرایانه، ضروری تر از توجه صرف به عوامل اقتصادی است و این نکته در مطالعه پیش رو مدنظر قرار گرفته است.
    بر اساس نتایج این مطالعه، در وضعیت کوتاه مدت (تداوم روند جاری تحریم ها) و بر اساس معیارهای چهارگانه مذ کور، در مورد بازارهای صادراتی گاز طبیعی ایران، به ترتیب بازارهای ترکیه، پاکستان (مسیر شرقی)، چین و عراق- سوریه (مسیر غربی-پرشین پایپ) به عنوان اولویت های چهار گانه ی ایران تعیین می شوند. هم چنین در وضعیت بلند مدت، با در نظر گرفتن سه سناریو الف) حفظ وضعیت موجود و پیش بینی ورود منابع گازی نامتعارف، ب) توافق برای توقف و حداقل کاهش تدریجی تحریم ها و پیش بینی ورود منابع گازی نامتعارف وج) حذف سریع تحریم ها و موانع فنی(تولید ال ان جی) و پیش بینی ورود گسترده منابع گازی نامتعارف، چشم انداز اولویت های بلند مدت بازارهای گاز طبیعی ایران ترسیم می گردد.
    کلیدواژگان: اولویت، بازارهای صادراتی، گاز طبیعی، ال ان جی، ایران، ژئوپلیتیک، اراده سیاسی
  • وحید شهابی نژاد * صفحات 221-242
    نسبت تولید ناخالص ملی به انرژی مصرفی یکی از شاخص های مورد توجه جهت اندازه گیری بهره وری انرژی به دلیل سادگی و قابل فهم بودن آن است. اما این شاخص انرژی را به عنوان تنها نهاده در نظر می گیرد از اینرو ممکن است بدلیل جایگزینی انرژی با سایر نهاده ها بهره وری انرژی را بیش از حد نشان دهد، ثانیا این شاخص فرض می کند که سطح تکنولوژی از یک دوره به دوره دیگر ثابت و بدون تغییر است ولی در حقیقت با پیشرفت فنی بهره وری انرژی افزایش می یابد. هدف از این مقاله علاوه بر معرفی شاخص بهره وری کل عامل انرژی (TFEPI) که ایرادات مذکور را ندارد، محاسبه تغییر بهره وری کل عامل انرژی برای 20 کشور در حال توسعه می باشد. محاسبات مربوط به شاخص TFEPI نشان می دهد اکثر کشورهای منتخب به طور متوسط رشد بهره وری منفی را تجربه کرده اند. بالاترین متوسط TFEPI مربوط به کشورهای سوریه، قطر و یمن و کمترین میزان آن مربوط به کشورهای عراق، عمان و بنگلادش می باشد. همچنین محاسبات مربوط به تجزیه بهره وری به عوامل تغییرات کارایی و تغییرات فنی کل عامل انرژی، نشان می دهد عامل اصلی در تغییرات منفی شاخص مذکور تغییرات منفی تکنولوژیکی بوده است. کشور ایران با متوسط رشد 015/0- در بین بیست کشور مورد مطالعه رتبه سیزدهم را دارا می باشد. همچنین روند افزایش بهره وری انرژی در ایران را نیز می توان در افزایش کارایی انرژی بدلیل اجرای طرح هدفمندی یارانه ها و اصلاح قیمت های انرژی جستجو کرد از اینرو ارتقاء سطح تکنولوژی مصرف انرژی جهت افزایش بهره وری انرژی امری بدیهی می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص تغییر بهره وری کل عامل انرژی، تغییرات کارایی کل عامل انرژی، تغییرات فنی کل عامل انرژی، کشورهای در حال توسعه
  • مجید عمید پور *، محمد بخشی صفحات 243-276
    در این مقاله برای گزینه نصب مولد های DGدر مجتمع های ایستگاه CNG و کارواش، ابتدا اجزاء فرآیند مالی پروژه تامین برق از شبکه و حرارت از بویلر ( gte msEquation 12]>Ι{C}{C} !msEquation]–> {C})، پروژه تامین برق و حرارت بوسیله مولد DG) و پروژه تفاوت، بسط داده می شود. سپس به کمک نرم افزار MATLABها و هزینه های سالیانه و نوع فناوری مورد نظر موتور می باشد، بعلاوه نحوه بکارگیری مولد به صورت پشتیبانی شبکه ( بار پایه ) منظور می گردد. در این مطالعه علاوه بر قید حداکثر حجم سرمایه گذاری ممکن، قیود مربوط به نحوه صحیح پخش بار و سطح اتصال کوتاه مجاز در شبکه، نیز مورد ملاحظه قرار می گیرند. در مدل سازی ریاضی مسئله از یک روش جدید که بطور همزمان پروفیل بار الکتریکی و قبوض برق را مورد ملاحظه قرار می دهد، استفاده شده است. استخراج پروفیل بار الکتریکی مصرفی یک شبانه روز ایستگاه CNG مورد بررسی واقع در تهران، بوسیله دستگاه Power Harmonics Analyser صورت گرفته است. همچنین پروفیل بار حرارتی مصرفی یک شبانه روز کارواش جنبی، با تخمین ترافیک مراجعه خودرو ها به کارواش در بازه های زمانی مختلف و محاسبه توان حرارتی مصرفی به ازای هر خودرو به دست آمده است.
    کلیدواژگان: ایستگاه CNG، CHP، مولد DG، ظرفیت الکتریکی بهینه، ارزش فعلی خالص، حساسیت
|
  • Dr Seyed Jafar Hosseini*, Dr Mahmoud Motevaseli Pages 1-25
    In Institutional thought, property rights are effective in the most inefficient allocation even after the creation of competitive prices. So, not only it can be treated as a given variable but outcomes of any collective action are completely associated with distribution of these rights among the different actors. Therefore, from the perspective of institutionlists, appropriate policy making in property rights is the basis of any institutional reforming in a collective action. However, this approach to property rights in oil industry, from the beginning of its formation, property rights is the pivot of its challenges, can lead to novel policy implications and recommendations, that because of the ignorance of institutional thought capacities has not be considered until now. As the results of this research are be showing, due to some of ongoing rules of the game, in one hand, ownership pattern of oil industry cannot be independent from the role of international oil and gas corporations. On the other hand, it cannot be ignored the role of state in any policy making for property rights in the oil industry of Iran. Nevertheless, like a lot of successful experience in the developed countries and by use of joint venture companies comprised of the partnerships of state oil companies and international oil & gas companies, we can reduce significantly the transaction costs in Iran's oil industry
    Keywords: Property Rights, Institutional Economics, Oil Industry, Policy Making
  • Hoseyn Mousavi *, Fatemeh Bazzazan, Hoseyn Raghfar, Masoumeh Ebrahimi Jamkhaneh Pages 27-60
    The purpose of this paper is to study the asymmetric effects of oil price changes on demand of the OECD countries. To illustrate the asymmetric effects of oil price, the price has divided to three components of the maximum, lowering and increasing price. Also, for oil demand modeling, structural time series model that is underlying trend as a factor affecting the demand for oil, has been used. In order to estimate the mentioned model, annual data from 2012 – 1965, maximum likelihood method, and Kalman algorithm - filter were used. The result show that the hypothesis of equal coefficients that represents the reversible full price of oil demand in the OECD countries as a consumer of oil has been rejected and oil price changes has asymmetric effects on its demands. Also, it has been proven that the underlying trend as an influential factor on oil demand is inherently non-linear and smooth.
    Keywords: underlying trend, irreversibility of oil demand, structural time series, maximum likelihood, Kalman algorithm, filter
  • Bahram Fathi *, Mohammad Hossin Mahdavi Adeli, Mohammad Hasan Fetros Pages 61-87
    The global awareness about energy security, weather fluctuations, and environmental dangers due to economic activities such as pollutants emissions has enforced the environmental problems due to these activities in evaluating energy Efficiency Performance. A number of previous studies have focused on evaluating the energy efficiency performance. Among different analyses, DEA has dramatically increased recently. In most of Energy efficiency Studies related to DEA, undesirable outputs such as CO2 emissions has not been investigated based or modeling framework, which itself may lead to unreal results in shared production with desirable and undesirable output. The purpose of this study is to measure industrial Energy Efficiency performance indices in two static and dynamic states in selected developing countries from 2001 to 2012. Dynamic Energy efficiency index is divided to two main factors. The results of the study demonstrated that industrial efficiency improvement is dramatically affected by technological improvement in the selected developing countries.
    Keywords: Energy efficiency, CO2 emissions, Developing countries, Nonparametric
  • Mahdi Salehi*, Roholah Ghabezi, Mahmud Musavi, Elyas Bordbar Pages 89-112
    Stock Exchange is an organized and official market for buying and selling companie's shares base on its own rules and laws. Many factors affect the views of the market parties and the company's stock price. Some of these factors are internal and partly due to factors outside the domestic economy. Paying subsidies is one of the important instruments that influence economic variables with a change in relative prices. In this paper we examine the impact of paying subsidies on the stock price and make abnormal return for oil products industry. Five companies in Tehran Stock Exchange have been selected as a sample. Financial information of these companies were collected from 2008 to 2013.Date of Cash subsidies were considered as independent variablesand creating unusual return and cumulative abnormal return was considered as dependent variables and an indicator for market reaction. The cumulative average abnormal returns compared and tested by Use of Event Study and statistical test (test t). The results showed that there is no significantdifference between the abnormal return on the stock for oil products industry before and after the payment of subsidies. On the other hand, the results showed that there is a significant and meaningful difference between average cumulative abnormal return before and after of cash subsidies.
    Keywords: Cash Subsidies, Stock Price, Oil Products Industry, Abnormal Return, Stock Exchange
  • Hamid Mohammadi *, Mohammad Mehry Pages 113-134
    Pistachio is considered as an important agricultural commodity in Iran and ranks top amongst all exported agricultural products. Wide and inefficient use of energy in agriculture sector is leading to waste of energy and environmental problems. Conducting an overall energy survey and economic analysis of pistachio production can provide useful information for improving energy efficiency. In this paper, Data Envelopment Analysis (DEA) technique was applied for pistachio producers to analyze the Energy inputs-yield relationship. The data was collected from 70 producer in the summer of 2013 using random sampling. The results revealed that the total energy input for pistachio production was 129411.8 MJ ha–1. Energy use efficiency was 0.41, energy productivity was 0.03 (〖Kg Mj〗^(-1)), specific energy 29.41 (〖Mj Kg〗^(-1)) and Net energy -77481.8 (〖Mj h〗^(-1)) were estimated. Technical, pure technical and scale efficiencies were calculated. The VRS analysis showed that only 33 of DMUs were efficient. The results revealed that production of pistachios in Yazd Province, under current management practices, are not energy efficient and efforts should be made to improve energy use efficiency and DEA is an effective tool to analyze and benchmark productive efficiency of farms.
    Keywords: energy use efficiency, energy ratio, DEA, pistachio
  • Morteza Behruzifar*, Mohammadali Hajimirzaee, Samiye Kokabi Pages 135-179
    Strategic goal of privatization can be economic, social and cultural development, Decreases of companie's costs and size of the government. This study has been done in the framework of benchmarking method in order to transfer experience and the achieved results from reform in different countries and to present executive strategies to the electric power industry policy makers and planners.It is proposed that the government should plan and put into action a comprehensive program for streamlining the path and the atmosphere of the activity of the business institutions and empowerment and support of non-governmental sector and conveyance of the government properties to the non-governmental sector in a comprehensive and integrated manner. Establishment and activation of need infrastructure for accomplishment of the government responsibilities and protection of the market activities are necessary conditions in entering the process of privatization of the electric power industry. Furthermore, the extension of competition atmosphere and increase of compatibility of economic institutions are the requirements of the success of the privatization program. Reforms in electric power industry and privatization of power plants are time consuming processes and any hastiness in these processes will lead the privatization to the path in which not only the expected goals are not achieved, but also in addition to demolish of national wealths, it will result in extensive economic, social and political consequences. The way conveyance of power plants, shall not lead to another monopoly. As one of the most important prerequisites of having competitive market and encouragement of private sector to have presence in electricity market, establishment of competition in wholesale and also retail podiatry of electric power. In other words, establishment of production capacity in proportionate with the consumption peak, formation of electricity stock exchange and possibility of competition among the suppliers at the retail level guarantee the competition and optimal behavior in the market.
    Keywords: Privatization, Monopoly, Competition, Reform
  • Aliakbar Najimeydani*, Gholamreza Rahimi Pages 181-219
    Iranwith about33.6trillioncubic meters of gas(18 percentoftotalworldreserves) asthelargest holder ofgas reservesin the world,Duetoits strategicpositioninthePersian Gulfcanplaya vital roleintheglobalenergy equation in future. Politics of transport gas through Turkey to Europe, bilateral cooperation in the gas sector with Armenia, operations gas imports from Turkmenistan and finally the peace talks with Pakistan and India gas pipeline- and possibly in the future with China- are clear examples of the development of gas industry. In this regard, a detailed study and prioritization of natural gas export markets is necessary.
    This study Performed on the status of Short-Term (continuity of current sanctions) and long-term (pessimistic, realistic and desirable scenarios) and based on 4-Fold criteria consist of import capacity, technical/environmental constraints, geopolitical, political will and cooperation of Iranian gas to resist external political pressure.
    Based on these results and based on 4 factors, including import capacity, technical and environmental constraints, geopolitics, gas cooperation with Iran and the political will to resist external pressures on the export of Iranian natural gas to the markets of Turkey, Pakistan (eastern direction), China and Iraq-Syria (direction west-Persian pipeline) to natural gas as a priority export markets are determined by 4-fold. Also In the long term condition, with consideration of 3 scenarios consist; a) Maintain the status quo and the predicted development of unconventional gas resources, b) Agreement to stop or at least slow removal sanctions and the predicted development of unconventional gas resources and c) Rapid removal of sanctions and technical barriers (LNG Production), Iran's Long-Term Priority of Natural Gas Export Markets are Determined.
    Keywords: Prioritization, Export Markets, Natural Gas, LNG, Iran, Geopolitics, Political will
  • Vahid Shahabinejad* Pages 221-242
    Because of the simplicity and intelligibility, ratio of GDP to energy consumption is one of the most popular indicators to measure energy efficiency. However, traditional energy efficiency indicator considers energy only as a single input. This indicator may easily overestimate the real change in energy productivity when energy is substituted for other inputs. Also, traditional indicator disregards the technology level of energy use. In other words, the traditional indicator assumes the technology is always constant from year to year while due to the technical progress, productivity is also improved. The aim of this paper is to introduce a Total Factor Energy Productivity Index which has no mentioned defects of traditional index. More, this index is used to compute energy productivity for 20 developing countries. Findings show that the majority of developing countries experienced negative energy productivity growth. The TFEPI Index shows that Syria has the highest energy productivity growth and Qatar and Yemen are located in subsequent positions and Iraq, Oman and Bangladesh have the lowest TFEPI growth. Iran is also placed in 13th position by an average growth of -0.015. Furthermore productivity decomposition to total-factor energy efficiency and total-factor energy technical changes indicates negative technical change is the main reason for being negative of TFEPI. Recent plan subsidies and energy price reform has increased energy efficiency in Iran. Hence, in order to increase energy efficiency, it should be considered the promotion of energy technology.
    Keywords: Total Factor Energy Productivity Index, total, factor energy efficiency change, total, factor energy technical changes, developing countries
  • Majid Amidpour *, Mohammad Bakhshi Pages 243-276
    In this article, first the various components of the cash flow of the project of “power supply through the grid and heat through a boiler” ("Ι" ), the project of “power and heat supply through DG generator” ("ΙΙ" ), and the difference project, are expanded, for the option installation of DG generators in CNG station and carwash complexes. Next, for different electrical capacities, the cash flow components of the difference project, including the investment cost, annual benefits and costs and salvage value are calculated and the optimum electrical capacity and six corresponding economical parameters of the difference project are determined, according to maximize the net present worth of the difference project, using MATLAB software. In addition, the sensitivity of the optimum electrical capacity and the net present worth of the difference project relative to various parameters, including the power purchase and sales tariffs and gas purchase tariff, is investigated. The type of technology considered is gas engine and the system type is CHP, additionally it is assumed that the generator operates in grid support (base-load) mode. The present study takes into consideration not only the constraint of maximum possible value of investment, but also those constraints relative to proper power flow and accepted fault levels in the power grid. A new approach which simultaneously takes into account the electrical load profile and the power bills has been adopted in the mathematical modeling. Consumed electrical load profile of CNG station under study located in Tehran, during one day period, has been extracted through a Power Harmonics Analyser device. Also consumed thermal load profile for the nearby carwash, has been determined by estimating cars traffic at different working hours and calculating consumed thermal load per car.
    Keywords: CNG station, CHP, DG generator, optimum electrical capacity, net present worth, sensitivity