فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد انرژی - پیاپی 47 (زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 47 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدهادی صحت پور، عالیه کاظمی* صفحات 1-25
    امروزه جهان در زمینه ی انرژی با دو بحران محدود بودن منابع سوخت های فسیلی (فرآورده های نفتی و گازی) و آلودگی محیط زیست روبرو است. در این میان بخش حمل و نقل سهم عمده ای را در مصرف انرژی و آلودگی محیط زیست به خود اختصاص داده است. لذا در طول سال های اخیر، تلاش های زیادی در مورد جایگزینی انواع انرژی در بخش حمل و نقل انجام شده و هنوز هم در دست اقدام است. علیرغم پیامدهای نامطلوب مصرف بیش از حد بنزین در کشور، استفاده از این سوخت کاهش محسوسی نداشته است، به طوریکه در سال 1390 بنزین در میان انواع سوخت های مصرفی در بخش حمل و نقل، با اختصاص سهم 47 درصدی به خود، (معادل 8/120میلیون بشکه معادل نفت خام) هم چنان پرمصرف ترین سوخت در بخش حمل و نقل است. در این تحقیق با اتکا به شاخص های هزینه، فناوری، پایداری و امنیت انرژی، الویت بندی سوخت های مرسوم خودروهای سبک با در نظر داشتن یک افق میان مدت، در قالب روش تصمیم گیری چند شاخصه ی SIR تدوین گردیده است. نتایج حاصله حاکی از مناسب بودن سوخت CNG است. همچنین در میان سوخت های با منابع اولیه ی تجدیدپذیر، اتانول از بالاترین الویت برخوردار است.
    کلیدواژگان: سوخت جایگزین، تصمیم گیری چند شاخصه، حمل و نقل، توسعه ی پایدار، امنیت انرژی
  • سید حسین ایرانمنش *، مجید شخصی نیایی صفحات 27-66
    ایران به عنوان یک کشور تولید و صادر کننده انرژی، پتانسیل های زیادی برای کاهش مصرف سوخت های فسیلی و بالطبع کاهش انتشار گازهای گلخانه ای دارد. از مهمترین اقداماتی که برای صرفه جویی انرژی می توان متصور بود، شناسایی پروژه های CDMدر بخش صنعت، انرژی و دیگر بخش هاست. در صورتیکه این مهم به انجام برسد؛ ایران قادر خواهد بود بخش بزرگی از بازار کاهش نشر را به خود اختصاص دهد و در عین حال باعث نهادینه شدن روند صرفه جویی انرژی در بخش های مختلف صنعتی کشور شود. در این مقاله ابتدا پروژه های کاهش انتشار در کلیه بخش های انرژی کشور شناسایی شده است و سپس دو شاخص میزان کاهش آلایندگی به ازای هر دلار سرمایه گذاری و میزان تولید انرژی به ازای هر دلار سرمایه گذاری برای هر یک از پروژه ها برآورد شده است. سپس مدل پرتفولیوی پروژه های CDMبه منظور مدیریت آلایندگی های ناشی از انتشار کربن و اهداف مالی، ارایه و اجرا شده است و در پایان با تحلیل حساسیت پارامترهای مدل، نتایج را بررسی کرده ایم.
    کلیدواژگان: کاهش آلایندگی، انتخاب سبد پروژه ها، عرضه انرژی، مصرف انرژی، انتشار کربن، پروژه های کاهش انتشار
  • کیومرث شهبازی *، صلاح سلیمیان صفحات 67-93
    نفت یک کالای مهم اقتصادی و قیمت آن در بازارهای بین المللی بسیار اثرگذار و توانایی ارائه پیش بینی صحیح از وضعیت قیمت آن یکی از چالش های مهم علمی در سراسر جهان است. این مقاله به پیش بینی قیمت نفت با استفاده از روش متا آنالیز و مقایسه آن با سایر روش ها می پردازد. در این تحقیق از نتایج روش های ARMA،AR فازی، تاناکا فازی، حداقل مربعات فازی، شبکه عصبی، داده های شبیه سازی شده و داده کاوی مربوط به قیمت های پیش بینی شده نفت در بازار بورس برنت از سال 2004 تا 2013 میلادی استفاده شده است. در روش های غیرخطی این تحقیق ازمتغیرهای تاثیرگذار قوی بر قیمت نفت شامل ذخایر اثبات شده نفت کشورهای OECD، تولید نفت اوپک، ظرفیت پالایشگاه های نفت کشورهای OECD، قیمت طلا و رشد اقتصادی کشورهای گروه 7 و قیمت نفت برنت استفاده شده است. وزن ها و اثرات ثابت و تصادفی هر کدام از مطالعات درنهایت مشخص گردیده و برای پیش بینی بکار گرفته شد. نتایج نشان می دهد دقت روش متا آنالیز به مراتب بالاتر از سایر روش های خطی و غیرخطی است و کمترین میزان اختلاف با داده های واقعی را دارد. لذا پیشنهاد می شود برای بالا بردن ضریب اطمینان حاصل از پیش بینی دقیق از روش ترکیبی متا استفاده شود.
    کلیدواژگان: متا آنالیز، پیش بینی، قیمت نفت، اثرات ثابت، اثرات تصادفی
  • محمدحسین مهدوی عادلی، تقی ابراهیمی سالاری، سید مهدی حسینی *، سید حامد حسینی صفحات 95-119
    افزایش تقاضا برای گاز طبیعی و رشد سهم این حامل انرژی در تامین انرژی های اولیه جهان و نیز لزوم ایجاد ارزش افزوده از منابع گازی به جای فروش این ذخایر به صورت خام، استفاده از فن آوری های جدید را در این صنعت برای ایران به عنوان بزرگترین دارنده ذخایر گازی دنیا ضروری نموده است. در این تحقیق به کارگیری فن آوری تبدیل گاز به فرآورده های مایع (جی تی ال) را در منطقه ویژه اقتصادی سرخس با استفاده از نرم افزار کامفار و در قالب معیارهای ارزش خالص فعلی، نرخ بازده داخلی و دوره بازگشت سرمایه، و بر اساس مطالعات انجام شده در مورد ایران در 72 حالت مختلف مورد ارزیابی قرار دادیم. بر اساس نتایج حاصله، پروژه صرفا در حالت حداکثر قیمت پیش بینی شده برای هر بشکه نفت خام، توجیه دارد. همانطور که انتظار می رود پروژه از صرفه های حاصل از مقیاس برخوردار است. همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد که اگر هزینه خوراک واحد تولیدی، به قیمت مصرف کننده مورد محاسبه قرار گیرد، پروژه حتی در مقیاس کوچک و با هزینه های بالای سرمایه گذاری نیز سودآور خواهد بود.
    کلیدواژگان: گاز طبیعی، تبدیل گاز به فرآورده های مایع، ارزیابی اقتصادی، نرم افزار کامفار
  • علی ناظمی، آناهیتا فرسایی* صفحات 121-144
    صنعت برق از جمله صنایع تاثیرگذار در وضعیت اقتصادی- اجتماعی جامعه است. این صنعت سالها به عنوان یک خدمت عمومی تلقی می شد و در نتیجه انحصاری بود؛ اما همگام با گرایش جهانی به سوی تجدید ساختار و نیز جوابگو نبودن سیستم انحصار سنتی برای تامین تقاضای برق، بازار برق با هدف شفافیت هزینه ها و افزایش بهره-وری اقتصادی راه اندازی شد. افزایش رقابت و ایجاد بازار رقابتی به عنوان یکی از مهمترین اهداف تجدید ساختار مطرح است؛ بر این اساس هدف مطالعه حاضر محاسبه تعادل رقابتی در ساختار حراج پرداخت بر اساس پیشنهاد و برآورد تجربی آن با استفاده از داده های بازار برق ایران می باشد. نکته حائز اهمیت، تفاوت تعادل رقابتی در یک بازار پرداخت بر اساس پیشنهاد با بازار برق یکنواخت می باشد که در این مطالعه این تفاوت ساختاری مدنظر قرار گرفته و معیار رقابتی برای یک بازار پرداخت بر اساس پیشنهاد برآورد خواهد شد. بدین منظور بر مبنای نظریه های اقتصاد خرد از یک مدل ریاضی برای استخراج تعادل رقابتی تحت این مکانیسم استفاده می شود و آنگاه با استفاده از داده های بازار برق ایران، تعادل رقابتی برای تمامی بازه های اجرای بازار (بازار ساعتی شامل 24 ساعت در 365 روز سال) در سال 1391 برآورد می شود. با اجرای این مدل، قیمت رقابتی تحت حراج پرداخت بر اساس پیشنهاد محاسبه شده و با قیمت واقعی بازار مقایسه و تحلیل می شود. با توجه به نتایج تحقیق، اصولا پیشنهاد بهینه رقابتی در حراج پرداخت بر اساس پیشنهاد متفاوت از هزینه نهایی نیروگاه هاست. بعلاوه آنکه نتایج واقعی بازار با تعادل رقابتی در بازه های مختلف اجرای بازار متفاوت است.
    کلیدواژگان: حراج پرداخت بر اساس پیشنهاد، بازار برق، تعادل رقابتی
  • میثم جنتی پور *، تورج دهقانی، مصطفی جنتی پور صفحات 145-159
    امروزه همکاری استراتژیک با تامین کنندگان به منظور تامین کالا با کیفیت مورد نظر و کاهش زمان تحویل در پروژه های نفت و گاز ضروری به نظر می رسد. برای انتخاب تامین کنندگان می بایست نظرات ذینفعان پروژه در نظر گرفته شود تا تامین کنندگانی که انتخاب می شوند، نیازهای پروژه را بر طرف کنند . در این مقاله از روش ترکیبی تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و گسترش عملکرد کیفیت (QFD) برای ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان استفاده شده است. در این روش، زمانی که خانه کیفیت (HOQ) استفاده می شود، شرکت ابتدا با ویژگی هایی که کالاهای خریداری شده می بایست داشته باشند، شروع کرده و سپس بررسی می کند که کدام ویژگی های تامین کنندگان بر نیازها (اهداف) شرکت تاثیر گذارند. وزن های در نظر گرفته شده برای نیازها و معیارها در روش QFD با استفاده از روش AHP استخراج شده است. نتایج فرآیند انتخاب تامین کنندگان در شرکت پروژه محور پتروپارس به عنوان مطالعه ی موردی با استفاده از روش مطرح شده ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، گسترش عملکرد کیفیت، انتخاب تامین کنندگان
  • احمد اسدزاده*، زهرا جلیلی صفحات 161-180
    تولید بدون وجود انرژی امکان پذیر نیست. از این رو رشد و توسعه اقتصادی به عنوان یکی از اهداف مهم سیاستگذاران اقتصادی کشورها تحت تاثیر میزان مصرف انرژی است. سوخت-های فسیلی به دلیل تجدیدناپذیری آنها، ایجاد آلودگی های زیست محیطی و عدم امنیت در عرضه به مرور توسط انرژی های تجدیدپذیر جایگزین شده اند. به دلیل اهمیت موضوع، در این پژوهش با استفاده از داده های سال 1985 تا 2012، به بررسی رابطه بلندمدت بین انرژی های تجدیدپذیر و رشد اقتصادی در منتخبی از کشورهای پیشرفته با در نظرگیری وابستگی مقطی در آزمون ریشه واحد و هم انباشتگی وسترلاند پرداخته شده است. نتایج حاکی از برقراری رابطه بلندمدت بین مصرف انرژی های تجدیدپذیر و رشد اقتصادی بود به صورتی که با افزایش یک درصد در رشد اقتصادی، به مصرف انرژی 23/1 درصد افزوده می شود. این نتیجه بیانگر توجه هر چه بیشتر به سیاست گذاری های منظم در ارتباط با سرمایه گذاری بر روی انرژی های تجدید پذیر جهت ایجاد رشد اقتصادی است.
    کلیدواژگان: انرژی های تجدیدپذیر، رشد اقتصادی، وابستگی مقطعی، هم انباشتگی پانلی وسترلاند، برآوردگر CUP، FM
  • کاوه کلانترهرمزی *، مصطفی پناهی صفحات 181-204
    حمل ونقل زمینی نقش مهمی در رشد و توسعه هر کشوری دارد. اثرات مثبت این شیوه حمل ونقل در جنبه های مختلف اقتصادی کاملا« مشخص است. اما در کنار همه مزایای مثبتی که دارد همانند سایر شیوه های حمل ونقل دارای اثرات منفی و هزینه هایی نیز می باشد که افزایش ترافیک و آلودگی هوا ناشی از رفت و آمد میلیون ها خودروئی که سوخت آن ها بنزین و گازوئیل است از جمله عوارض ناخوشایند آن به شمار می رود. از آنجا که بخش حمل ونقل زمینی با توجه به آمار و اطلاعات موجود از عمده ترین مصرف کنندگان فرآورده های نفتی در سبد انرژی کشور با رشدی فزاینده محسوب می شود و آلودگی ایجاد شده در این بخش منجربه بروز انواع بیماری ها و تاثیر نامطلوب بر رشد کودکان و همچنین اثرات مخرب بر اکوسیستم های منطقه مجاور آن می گذارد ، برآورد هزینه خارجی آلاینده ها در ایران از اهمیت خاصی برخوردار بوده که در این پژوهش به بررسی مصرف انرژی در حمل و نقل و پیامدهای زیست محیطی آن پرداخته شده است.در ابتدا با توجه به میزان مصرف بنزین و گازوئیل طی 15 سال (سالهای 76 تا 90) میزان انتشار چهار آلاینده مهم ناشی از مصرف این دو نوع سوخت یعنی CO ، CO2 ، NOx ، SPM براساس جدول ضرایب انتشار محاسبه گردید و در ادامه با توجه قیمت ارائه شده هزینه های خارجی این چهار آلاینده مهم برآورد شده و با روش Cost Plus جهت واقعی سازی هزینه های خارجی با دو رویکرد نرخ تورم و نرخ ارز استفاده شده است .
    کلیدواژگان: حمل و نقل جاده ای، آلودگی هوا، ضریب انتشار، هزینه های اجتماعی، مصرف انرژی
  • سیدعلی پایتختی اسکویی *، احسان شافعی صفحات 205-240
    با عنایت به وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی و تاثیر پذیری بخش های مختلف اقتصادی از نوسانات قیمت نفت در این مقاله سعی شده است با استفاده از داده های ماهانه و برای دوره زمانی اکتبر 1997 تا مارس 2012 و مدل خود توضیح برداری ساختاری تاثیر نوسانات قیمت نفت ایران در بازارهای جهانی، بر تغییرات شاخص قیمت سهام بورس تهران مورد بررسی قرار گیرد.با تحلیل توابع واکنش آنی مشاهده می شود که شوک ساختاری افزایش تغییرات قیمت نفت تا دو دوره سبب افزایش تغییرات قیمت سهام شده است. همچنین نتایج تحلیل تجزیه واریانس، نشان داد که تغییرات قیمت نفت 5 درصد از تغییرات شاخص قیمت سهام را در بلندمدت توضیح می دهد.
    کلیدواژگان: شاخص قیمت سهام، قیمت نفت، مدل خود توضیح برداری ساختاری(SVAR)، بورس اوراق بهادار تهران
|
  • Pages 1-25
    The world's dual energy crises are limited resources of fossil fuels (oil and gas products) and environmental pollution. Transportation sector is in charge of a major share of environmental pollution and energy consumption. In recent years, attempts have been made about substitution of alternative fuels in the sector. Despite the adverse consequences of excessive consumption of gasoline in Iran, its consumption has not significantly reduced. As in 2011, among the all types of fuels used in the transportation sector, gasoline with a share of 47% approximately (120.8 million barrels of oil equivalents) is the most prevalent fuel in this sector. In this study, considering a midterm horizon, a multi criteria framework is developed, wherein nine different alternative fuels for light duty vehicles are evaluated against a wide range of criteria including cost and technological considerations and sustainability and security of energy, through a MADM method named superiority and inferiority ranking (SIR). It is concluded that the most suitable alternative fuel for light duty vehicles in Iran is CNG followed by gasoil and also ethanol has the highest priority among the alternative renewable fuels.
    Keywords: alternative fuels, MADM, transportation sector, sustainable development, energy security
  • Pages 27-66
    As a producer and also exporter of energy, Iran has a great potential for reducing the use of fossil fuels and thus reduce greenhouse gas emissions. One of the most important efforts to save energy is identifiying CDM projects in the industrial, energy, and other sectors. Therefore, the country will be able to devote a large part of the emission reduction market and it would also save energy in various industrial sectors. In this paper, at first, emission reduction projects in all sectors are detected. Then, two indexes, i.e. the emissions reductions per dollar invested and the amount of energy production per dollar invested, have been estimated for each project. Finally, a mathematical optimization model has been proposed and implemented for optimal project selection which considers pollution caused by carbon emissions and also financial goals. Moreover, a sensitivity analysis has been conducted over different parameters of the model.
    Keywords: Air polution, Project selection, Energy supply, Energy demand, Co2 emission, clean development mechanism
  • Pages 67-93
    The oil is an important economic good and its price in international markets is very influential and the ability to correctly predict its price is one of the most important scientific challenges across the world. This article investigates the oil price prediction by using meta-analysis and its comparison with other methods. This article has used AR, ARMA phasal, Tanaka phasal, neural network, simulated data, and other data related to the oil price prediction in Brant stock market from 2004 t0 2013. In nonlinear methods, this article has used influential variables on oil price including oil supply of OECD countries, OPEC oil production, the capacity of oil refineries of OECD, gold price, economical growth of G7, and the price of Brent oil. Fixed and random effects of each study have been specified and have been used for prediction. The results show that meta-analysis is much more accurate in comparison to other linear and nonlinear methods, so it is recommended to use meta-analysis to increase the certainty index of prediction.
    Keywords: Meta, Analysis, Forecasting, Oil Prices, Fixed Effect, Random Effect
  • Mohammad Hossein Mahdavi Adeli, Taghi Ebrahimi Salari, Seyed Mehdi Hosseini*, Seyed Hamed Hosseini Pages 95-119
    The increasing demand for natural gas and growing share of this energy carrier in the world primary energies supply and the necessity of creating added value from gas resources instead of selling them crudely, has made it necessary to use new technologies in this industry for Iran as the world's largest gas reserves holder. In this study we have evaluated the application of the process of gas to liquid products (GTL) conversion technology in Sarakhs special economic zone using Comfar software and in terms of the Net Present Value (NPV) criteria, Internal Rate of Return (IRR) and payback period (PP) and also based on studies carried about Iran in 72 different cases. Based on the findings, the project is merely justified in the case of maximum predicted price for each barrel of crude oil. As expected, the project has economies of scale. The results also show that if the feed cost of production unit is calculated with consumer prices, the project will be profitable even on a small scale and with high investment costs.
    Keywords: Natural Gas, Gas To Liquid (GTL), Economic evaluation, Software Comfar
  • Ali Nazemi, Anahita Farsaee* Pages 121-144
    Electricity Industry is one of the effective industries on socio- economic condition of society. This industry received as public service for years so it was monopolistic. Due to the global trend to restructuring and also the problems of traditional monopoly system, Electricity Market with the aim of increasing efficiency and reducing cost has been setup. Increasing efficiency and constructing a competitive market is one of the most important goals of restructuring. Thus, the aim of this paper is estimating competitive equilibrium under pay as bid market by Iranian electricity market data. Note that competitive equilibrium under pay as bid is different with uniform. In this paper, this structural difference is considered and competitive benchmark for pay as bid market is gained. For this purpose, based on microeconomic principles, a mathematical model is used to find competitive equilibrium under this mechanism and then by the realistic data of Iranian electricity market, competitive equilibrium for all intervals in 2012 is estimated. By running this model, competitive price is obtained and compared to real prices of market. Based on the results, competitive equilibrium in this auction is different with marginal cost. Also the real results of market are different from competitive equilibrium in different intervals of study.
    Keywords: Pay, as, Bid Auction, Electricity Market, Competitive Equilibrium
  • Meysam Jannatipour*, Touraj Dehghani, Mostafa Jannatipour Pages 145-159
    Strategic cooperation with suppliers in order to provide equipment and materials with specific quality and reducing the lead time is critical in petroleum projects. Stakeholder’s comments should be considered in selecting suppliers for getting a better result. In this paper, the hybrid method of analytical hierarchy process (AHP) and quality function deployment (QFD) are used to evaluate and select the suppliers. In this method, when the house of quality (HOQ) is used, the company begins with the properties the purchased equipment should have to meet their needs. It then examines which qualities of the suppliers influence the company’s needs (goals). The weights intended for the needs and the criteria in QFD method are extracted using AHP method. The results of the supplier selection process in the project-based company of PetroPars is presented as a case study using the aforementioned method.
    Keywords: analytical hierarchy process, quality function deployment, supplier selection
  • Dr Ahmad Assadzadeh*, Zahra Jalili Pages 161-180
    Production without energy is not possible. Thus, a country’s economic growth, as the main objectives for economic policy makers, is affected by energy use. Due to its non-renewable nature, environmental considerations, as well as uncertainty in its steady supply, fossil fuels are being replaced by renewable energies. The paper aims to study the long run relationship between renewable energy and economic growth using 1985-2012 annual data for the selected developed countries. The unit root and cointegration techniques were used to analyze temporal and long run relations. The results indicated that there was a long run relationship between renewable energy usage and economic growth in the selected developed countries. Thus, one percent economic growth leads to 1.23 percent increase in the renewable energy consumption. The results implies that governments should invest more on renewable energy in order to boost economic growth.
    Keywords: renewable energy, economic growth, temporal relationship, panel data, CUP, FM estimator
  • Kaveh Kalantar*, Mostafa Panahi Pages 181-204
    Road transportation has an important role in development of countries. Positive effect of this transportation on economy is obvious. But beside positive effect of road transportation, it has negative and costly effect such as traffic and air pollution. Science road transportation (based on statistic data) is the major consumer of Fossil Fuels in Iran energy basket, it is important to calculate the Consumption of energy and environmental impact of this consumption. In this research, by considering of air pollution criteria in road transportation, the environmental cost has been calculated and research hypothesizes have been tested. Hypothesis test in this research show that, there isn’t significant effect of expansion of road transportation on air pollution and on the other hand it has been showed that the mean of growth rate of added value of road transportation is greater than the mean of growth rate of social cost. The third hypnosis has been focused on considering the effect of growth rate of added value of road transportation in GDP on social cost.
    Keywords: Economic Assessment, Environmental Implication, Social Costs, Energy, Road Transport
  • Pages 205-240
    In view of the dependency of Iranian economy to oil revenues and influencing of different economic sections of oil price fluctuations, employing monthly data and structural VAR technique this paper has been tried to investigate the effect of oil price fluctuations on stock prices index's changes in Tehran stock market. Analyzing of impulse response functions suggest that the structural shock of increasing oil price fluctuations during two period (two months) leads to raise in stock prices index's changes and then the effect of shock disappears.
    Keywords: stock prices index, oil price, structural VAR, Tehran stock market