فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد انرژی - پیاپی 48 (بهار 1395)

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 48 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احمد جعفری صمیمی، روزبه بالونژادنوری*، امیرمنصور طهرانچیان صفحات 1-32
    در میان شاخص های اقتصادی مورد استفاده در ارزیابی عملکرد اقتصادی، تولید و تورم از اهمیت بیشتری برخوردارند. از جمله دلایل این امر می توان به وسعت دامنه اثرگذاری و اثرپذیری این متغیرها از سایر متغیرها اشاره نمود. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی اثر تکانه درآمدهای نفتی بر تولید و تورم است. برای این منظور، یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی در شرایط اقتصاد باز برای ایران طراحی شده است. در این پژوهش، پس از طراحی، خطی سازی و محاسبه ضرایب الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی در شرایط اقتصاد باز برای ایران، توابع واکنش آنی اقتصاد به تکانه درآمد نفتی محاسبه و مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی گشتاورهای متغیرهای مورد نظر پژوهش با داده های واقعی اقتصاد ایران، نشان دهنده موفقیت نسبی الگو در شبیه سازی داده های تولید و تورم می باشد. نتایج به دست آمده نشان دادند که تکانه مثبت درآمدهای نفتی موجب افزایش تولید و تورم در اقتصاد ایران می شود.
    کلیدواژگان: الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی، اقتصاد کلان باز جدید، چسبندگی قیمت ها و دستمزدها
  • مریم خوشنویس*، جمشید پژویان صفحات 33-61
    با توجه به مطرح شدن مفهوم توسعه پایدار ،می توان گفت که تنها فراهم آوردن زمینه های رشد اقتصادی و افزایش سطح بهداشت و آموزش که مولفه های سنجش توسعه یافتگی جوامع هستند ،نمی تواند راهگشایی برای رسیدن به توسعه ای از نوع توسعه پایدار باشد، بلکه نیاز به توجه جدی به اقتصاد همراه با حفاظت از محیط زیست از اهمیت خاصی برخوردار است. اما از آنجائیکه اغلب کشورها به منظور افزایش سطح توسعه (شاخص توسعه انسانی)، اقدام به بالا بردن رشد اقتصادی شان از طریق صنعتی شدن می کنند لذا این امر در نهایت آلودگی هوا از نوع انتشار گازهای گلخانه ای را به همراه خواهد داشت. که این آلودگی ها منجر به خسارات زیست محیطی می شود و از اینرو انتشار گازهای آلاینده در مسیر توسعه می تواند بر شرایط زیست محیطی و سلامت افراد جامعه اثرات منفی داشته باشد و از آنجائیکه امید به زندگی یکی از مهم ترین شاخصهای سلامتی را ارائه می کند براین اساس آلودگی های ناشی از رشد اقتصادی می تواند به شدت بر امید به زندگی، که یکی از اجزاء مهم شاخص توسعه انسانی می باشد،اثر گذارد. از اینرو در این مقاله تلاش شده است که تاثیر آلودگی زیست محیطی بر شاخص توسعه انسانی در سه گروه از کشورها با سطوح مختلف توسعه یافتگی به صورت غیرمستقیم از کانال امید به زندگی با استفاده از روش داده های تابلویی، طی دوره زمانی 2010-2000 مورد بررسی قرار گیرد.که نتایج بیانگر اثرگذاری منفی آلودگی محیط زیست بر امید به زندگی و در نتیجه شاخص توسعه انسانی است و هم چنین هر چه درجه توسعه یافتگی کشورها کمتر باشد شدت اثر گذاری منفی آلودگی بر شاخص توسعه انسانی بیشتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: توسعه انسانی، شاخص توسعه انسانی، آلودگی محیط زیست، امید به زندگی، داده های تابلویی
  • افشین جوان *، تیمور محمدی، حجت الله غنیمی فرد، عاطفه تکلیف صفحات 63-91
    در این مقاله با استفاده از مدل داده های تابلویی پویا در چهار منطقه اقلیمی ایران و براساس تقسیم شرکت ملی گاز ایران، کشش های قیمتی و درآمدی تقاضای گاز محاسبه شده است. براساس محاسبات انجام شده، مجموع ضرایب تابع تولید کاب داگلاس بزرگتر از یک بوده و وجود انحصار در شرکت ملی گاز ایران مشاهده شده است. همچنین هزینه نهایی پالایش و انتقال گاز با استفاده از ضرایب تابع کاب داگلاس به دست آمده و مدل قیمت گذاری بهینه رمزی – بوآتو[1] استخراج و سناریونویسی شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که افزایش قیمت های اخیر گاز (تا سال 1393) ناشی از هدفمند کردن یارانه های گاز طبیعی با قیمت بهینه رمزی - بوآتو با فرض نرخ بازگشت داخلی سرمایه 17 الی 25 درصد مطابقت دارد و هر افزایشی بیش از این سطوح باعث کاهش رفاه مصرف کنندگان گاز طبیعی خواهد شد.
    کلیدواژگان: داده های تابلویی پویا، حداقل مربعات معمولی کاملا اصلاح شده، قیمت های بهینه رمزی، بوآتو
  • مهدی قائمی اصل*، مصطفی سلیمی فر، محمدحسین مهدوی عادلی، مصطفی رجبی مشهدی صفحات 93-124
    در سناریوی زیست محیطی سبد تولید هیبرید باد-خورشید- فسیلی، 100 درصد پتانسیل تولید برق تجدیدپذیر بادی و خورشیدی با قید پایداری شبکه، در سیستم تولید مورد بهره برداری قرار می گیرد تا سیستم تولید، کمترین انتشار آلاینده زیست-محیطی را به همراه داشته باشد. ضریب نفود بالای برق تجدیدپذیر با ماهیت نوسانی، ضرورت بکارگیری سیستم های ذخیره ساز به منظور ایجاد قابلیت اطمینان و حفظ پایداری شبکه را ایجاد می کند. در این پژوهش با شبیه سازی سیستم تولید نیروگاه های محدوده شرکت برق منطقه ای خراسان، تاثیر ورود حداکثر پتانسیل تولید برق خورشیدی و بادی در کنار تعدیل ورود ذخیره-ساز هوای فشرده (CAES) به توربین های گازی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که سناریوی زیست محیطی سبد هیبرید،کاهش 28/4 میلیون تنی انتشار آلاینده کربن دی اکسید و افزایش 10 برابری هزینه تمام شده نسبت به مدل پایه (شرایط اولیه سیستم تولید) را به دنبال دارد که لزوم حمایت مالی جدی و دخالت دولت در بومی سازی تکنولوژی برای کاهش هزینه تمام شده را گوشزد می کند. علاوه بر این بیشترین نرخ کاهش قیمت، کمترین نرخ رشد انتشار آلاینده زیست محیطی و بیشترین نرخ رشد درآمد خالص در میان سناریوهای افزایش ظرفیت سیستم CAES، مربوط به دامنه افزایش ظرفیت از 50 به 100 مگاوات است. از این رو بر اساس هر سه معیار قیمتی، زیست محیطی و درآمدی، ظرفیت 100 مگاواتی، ظرفیت بهینه سیستم CAES خواهد بود و می تواند نقطه شروع مناسبی برای راه اندازی این سیستم باشد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی سیستم قدرت، سناریوی زیست محیطی سبد تولید هیبرید، سیستم ذخیره ساز هوای فشرده
  • سمیه اعظمی*، مجتبی الماسی، مهین سارویی صفحات 125-142
    در این تحقیق با در نظر داشتن نگرش ساختار رفتار عملکرد، ضمن استخراج رابطه ساختار و عملکرد (در یک چارچوب تئوریک) در سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک)، دو پارامتر «درجه توافق اعضای اوپک» و «حدس و باور اوپک نسبت به غیر اوپک» را در فاصله زمانی 2012-1974 برآورد می کنیم. نتایج تحقیق نشان می دهد که ساختار در این سازمان تبیین کننده و توضیح دهنده عملکرد است. «درجه توافق اعضای اوپک» در قالب برآورد خطی بر اساس روش FGLS و روش PCSEs به ترتیب 11/0 و 24/0و در قالب برآورد غیرخطی براساس روش NLS، 09/0 برآورد می شود. «حدس و باور اوپک نسبت به غیر اوپک»در قالب برآورد خطی بر اساس روش FGLS و روش PCSEs به ترتیب 25/0- و 15/0- و در قالب برآورد غیر خطی بر اساس روش NLS، 28 /0- برآورد می شود. بنابراین، نتایج گویای آن است که به طور کلی اوپک در فاصله زمانی 2012-1974 بر اساس ساختار رقابت کورنوای با حاشیه رقابتی رفتار کرده است.
    کلیدواژگان: ساختار، عملکرد، اوپک، پارامتر درجه توافق، تغییرات حدسی
  • روح الله شهنازی* صفحات 143-172
    نوسانات دریافتی های نفت یکی از موارد توضیح نفرین منابع است. از طرفی بیماری هلندی و تقویت بخش های غیر قابل مبادله (مثل خدمات) در مقابل بخش های قابل مبادله (مثل صنعت و کشاورزی) توضیح دیگری از پدیده نفرین منابع است. در این مقاله به منظور بررسی همزمان تاثیر نوسانات قیمت نفت و بیماری هلندی در اقتصاد ایران، اثر نوسانات قیمت نفت بر سه بخش صنعت و معدن، کشاورزی و خدمات طی سال های 1390-1352 بررسی می شود.
    ابتدا با استفاده از یک مدل GARCH نوسانات قیمت نفت محاسبه و سپس در چارچوب یک مدل ARDL اثرات کوتاه مدت و بلند مدت نوسانات قیمت نفت بر ارزش افزوده بخش های مختلف اقتصادی برآورد شده و سپس سرعت همگرایی کوتاه مدت به بلند مدت در چارچوب مدل ECM محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد نوسانات قیمت نفت در کوتاه مدت بر بخش کشاورزی و صنعت اثر منفی و بر بخش خدمات اثر مثبت دارد. البته اثر نوسانات قیمت نفت بر بخش خدمات نیز در کوتاه مدت با یک دوره تاخیر منفی بوده است.
    کلیدواژگان: نوسانات قیمت نفت، کشاورزی، صنعت، خدمات، GARCH
  • عادل اذر، امید محمودیان، مهدی هاشمی* صفحات 173-194
    حرکت به سمت زنجیره تامین سبز فرصت مناسبی برای توجه همزمان به موضوعات پایداری و عملکردهای تجاری محیطی ایجاد می نماید. در این زنجیره باعث تجدید نظر شرکتها در طراحی محصولات و تکنیک های خود برای ارائه محصولاتی سازگارتر با محیط، چه زمان تولید و چه زمان مصرف می شود و علاوه بر هزینه های مشهود، هزینه های نامشهودی که در قیمت تمام شده محصول لحاظ نمی شود و بر محیط زیست اثرات منفی و مخرب دارند نیز به حداقل می رسد. لذا در این پژوهش با توجه به ضرورت موضوع، روشی برای ارزیابی عملکرد زنجیره تامین سبز پتروشیمی های عسلویه با ترکیب مدل سازی غیرخطی و روش فازی ارائه شده است. بدین منظور ابتدا با استفاده از بررسی جامع ادبیات پژوهش، مدلی در ارتباط با ارزیابی عملکرد زنجیره تامین سبز تدوین و سپس پرسشنامه مقایسه های زوجی در ارتباط با تعیین وزن معیارها و زیرمعیارها در اختیار 15 متخصص (که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند) قرار گرفت و وزن معیارها و زیرمعیارها به روش مدل سازی غیرخطی محاسبه شد. در مرحله بعد با استفاده از تکنیک فازی عملکرد زنجیره تامین سبز بهینه کاوی و پتروشیمی های عسلویه ارزیابی گردیدند. در پایان نیز نتیجه ارزیابی عملکرد زنجیره تامین سبز پتروشیمی های عسلویه با بهینه کاوی مقایسه شد. این ارزیابی نشان داد که پتروشیمی های عسلویه از نظر معیار سبز، هزینه و مشتری نسبت به معیارهای انعطاف پذیری و مالی در مقایسه با بهینه کاوی در وضعیت نامناسبی قرار دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجسره تامین سبز، ارزیابی عملکرد، روش فازی، مدلسازی غیرخطی
  • محمدرضا سزاوار *، محمدرضا مقدم صفحات 195-213
    این مقاله به بررسی میزان تاثیر گذاری بورس های جهانی و هم چنین شاخص قیمت جهانی نفت بر بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. عوامل متعددی نظیر مبادلات تجاری کالایی شرکتهای بورسی، سبد سرمایه گذاری، توسعه سرمایه گذاری خارجی و نیز اثرات روانی موجب ارتباط بازارهای مالی و تاثیر گذاری وضعیت اوراق بهادار جهانی بر بورس اوراق بهادار داخلی می شوند. هم چنین قیمت جهانی نفت به عنوان یک متغیر برونزای قدرتمند، بسیاری از متغیر های اقتصاد کلان از جمله شاخص قیمت سهام را می تواند تحت تاثیر قرار دهد. نتایج همبستگی شرطی ثابت و همبستگی شرطی پویا میان شاخص کل قیمت بورس اوراق بهادار تهران با سایر شاخص های مورد بررسی، نشان دهنده ی بیشترین همبستگی شاخص مذکور با شاخص اس اند پی و کمترین میزان همبستگی با شاخص قیمت جهانی نفت می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص بورس اوراق بهادار تهران، شاخص قيمت جهاني نفت، همبستگي شرطي ثابت، همبستگي شرطي پويا، بازارهاي اوراق بهادارنيويورک و لندن
  • رضا مرادی حقیقت*، مهرزاد مینویی، میثم شاهجویی صفحات 215-229
    در این پژوهش با هدف «ارزیابی روش های تامین مالی در صنعت نفت ایران با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی»، روش های تامین مالی بیع متقابل خارجی، بیع متقابل داخلی، بیع متقابل خارجی با شریک داخلی، بیع متقابل داخلی با شریک خارجی و روش ترکیبی (فاینا نس، اوراق مشارکت، منابع صندوق ذخیره ارزی و منابع داخلی) بررسی و با استفاده از مدل تحلیل فرایند سلسله مراتبی مورد مقایسه قرار گرفته اند. به این منظور با استفاده از نظرات خبرگان و مرور سوابق کتابخانه ای 10 معیار تصمیم گیری برای ارزیابی روش تامین مالی طرحهای عظیم صنعت نفت در نظر گرفته شده است. برای مقایسه و ارزیابی این روش ها، با تکمیل 2 پرسشنامه توسط متخصصان و صاحب نظران طرحهای پارس جنوبی از نرم افزار «EXPERT CHOICE » استفاده شده است. در نتایج حاصل از تحقیق، معیارهای اصلی جهت ارزیابی روش های تامین مالی به ترتیب :کیفیت، رسیدن به تولید برنامه ریزی شده، انتقال تکنولوژی جدید و سرعت، دارای بیشترین اهمیت و معیار های هزینه طرح، نظارت کارفرما، حضور در بهره برداری، مقابله با تحریم و ایجاد جذابیت در جذب سرمایه گذاری و استفاده از امکانات داخلی دارای کمترین اهمیت بوده اند. با در نظر گرفتن کلیه معیارها روش های تامین مالی به ترتیب اولویت عبارتند از: بیع متقابل خارجی، بیع متقابل خارجی با شریک داخلی، بیع متقابل داخلی با شریک خارجی، بیع متقابل داخلی و روش ترکیبی.
    کلیدواژگان: روش تامین مالی، فایناس، بیع متقابل، BOT، اوراق مشارکت، پارس جنوبی
|
  • Ahmad Jafari Samimi, Dr Roozbeh Balounejad Nouri*, Dr Amir Mansoor Tranchian Pages 1-32
    Output and inflation are two important indicators used to measure economic performance. This study aims to investigate the effects of oil revenue shocks on output and inflation. To this end, we design an open dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) model for the Iranian economy. We proceed to estimate impulse response functions of the Iranian economy to oil revenues shocks after linearization and calibration of model coefficients. Comparing estimated values of variables with the actual data of the economy indicate the relative success of the model in predicting changes in output and inflation. The results indicate that positive shocks of oil revenues increase output and inflation in the Iranian economy.
    Keywords: Dynamic Stochastic General Equilibrium, New Open Economy Macroeconomic, Price, wage Stickiness
  • Dr. Maryam Khoshnevis*, Prof. Jamshid Pajooyan Pages 33-61
    Attention to sustainability of developmental outcomes requires us to take into account the impact of growth on the environment. The focus of many countries on achieving economic growth through industrialization leads to an increase in greenhouse gases. The resultant deterioration of air quality has a negative impact on environmental conditions and health of citizens. This can potentially lower life expectancy which if one of the important indicators of human development.
    This article analyzes the impact of environmental pollution on human development indices of three groups of countries with different degrees of human development, using the panel data on life expectancy for the period 2000 to 2010. We find that environmental pollution negatively impacts human development. We observe that the less developed a country is, the more it suffers from the negative effects of air pollution on human development.
    Keywords: Human Development, Human Development Index, Environmental Pollution, Life Expectancy, Panel Data
  • Afshin Javan*, Taymour Mohammadi, Hojatollah Ghanimifard, Atefeh Taklif Pages 63-91
    In this paper we use dynamic panel data methodology to estimate income and price elasticities of demand for gas in the four Iranian climatic regions as delineated by the National Iranian Gas Company (NIGC). Our results indicate a Cobb-Douglas production function where the sum of coefficients is higher than one, indicating monopolistic behavior by NIGC. We calculate the total cost of gas treatment and transmission using factors obtained from the Cobb-Douglas function. The study then proceeds to develop a Boiteux–Ramsey pricing model. Our estimated prices ndicate that the increase in gas prices observed up to 2014 are consistent with optinal Boiteux–Ramsey prices that produce an internal rate of return in the range of 17% to 25%. We note than any increase beyond this range would lead to welfare losses for natural gas consumers.
    Keywords: Dynamice Panel Data, FMOLS, Boiteux –Ramsey Optimal Pricing
  • Mahdi Ghaemiasl*, Dr Mostafa Salimifar, Dr Mohammad Hossien Mahdavi Adeli, Dr Mostafa Rajabi Mashhadi Pages 93-124
    In the environmentally sensitive scenario we estimate the potential production of a hybrid wind-solar-fossil fuel system that uses 100 % of the wind and solar potential, while ensuring grid stability, in order to minimize environmental emissions. Maximising the use of renewable energies requires storage systems to deal with the fluctuating nature of such power production in order to ensure a reliable and stable grid. Our study finds that introducing the maximal extent of potential solar and wind power production, along with modification of Compressed Air Energy Storage (CAES) for gas turbines, reduces CO2 emissions by 4.28 million tons and increases the cost of production ten times over the current production structure of the Khorasan Ragional Electricity Co. It is thus clear that adoption of this environmentally optimal scenario requires substantial financial support of the government plus localization of renewable technology to reduce the cost of production. We also find that increasing the capacity of CAES from 50 to 100 MW produces the outcome with the highest reduction in prices, the lowest increase in environmental emissions and the highest rate of growth of net income. We thus find a CAES capacity of 100 MW to be the optimal starting point for moving towards an environmentally sensitive electricity production system.
    Keywords: Simulation of production power system, environmental scenario of hybrid production portfolio, Compressed Air Energy Storage
  • Somayeh Azami*, Mojtaba Almasi, Mahin Sarouee Pages 125-142
    Following the Structure-Conduct-Performance Paradigm (SCPP), we estimate “the extent of agreement amongst OPEC member countries” and “confidence of OPEC member countries in the behavior of non-members” for the period 1974 to 2012. Our study finds that the structure of OPEC explains its behavior. The linear and non-linear estimates of these parameters suggest that during this period OPEC has generally behaved in a manner consistent with Cournot Competition in the presence of a competitive fringe.
    Keywords: structure, performance, OPEC, The Degree of Implicit Collusion, Conjectural Variations
  • Roohallah Shanazi* Pages 143-172
    Oil revenue fluctuations and Dutch disease (i.e. development of the non-traded services sector at the expense of traded sectors of agriculture and industry) are two manifestations of the resource curse. In this article we study the resource curse in Iran through looking at the impact of fluctuations in oil prices on the industry and mines, agriculture and services sectors of the Iranian economy over the period 1973 to 2011.
    We first estimate oil price fluctuations through use of the GARCH model. We then use an ARDL model to estimate the short and long term impact of oil price fluctuations on the value added of the industry, agriculture and services sectors. We use an ECM model to assess the relationship between short and long term changes. Our results indicate that oil price fluctuations negatively impact the agriculture and industry sectors and have positive effects on the services sector.
    Keywords: oil price fluctuation, agriculture, industry, services, GARCH
  • Adel Azar, Mehdi Hashemi*, Omid Mahmoodian Pages 173-194
    Green supply chains management provide an excellent opportunity for those of who are concern about Sustainable development and Environmental business practices. Companies have to Review about the design of products and techniques to create products compatible with the environment. On this basis, the green supply chain management has became more important. In the past, supply chain management was a view to improve performance in entire supply chain based on productivity and profit increasing, And It's managers were looking for faster delivery of goods and services, costs reduction and quality increase, But the importance of improving environmental performance, social issues and environmental degradation was not considered in this view. The approach of green supply chain management, in general, is Considered tangible and intangible costs, Negative and destructive effects on the environment, and social issues. In this study, a Green supply chain performance assessment method of Borzoyyeh petrochemical is provided by using a combination of fuzzy method and non-linear modeling approach. For this purpose, first, path analyses used for presentation of a green supply chain evaluation model. Then paired comparison questionnaires associated with definition of criteria’s weights was given to 15 specialist and to the method of non-liner modeling, criteria’s and sub criteria’s was calculated. In the next step, the idea of specialists about performance evaluation of green supply chain of benchmarking and Borzoyyeh petrochemical were collected from questionnaires. Then using fuzzy technique, benchmarking performance of Borzoyyeh petrochemical were evaluated. Then the result of performance evaluation of green supply chain of Borzoyyeh petrochemical compared with benchmarking. The results of performance evaluation of green supply chain of Borzoyyeh petrochemical showed, Borzoyyeh petrochemical in term of green criteria , cost and customer associated with flexibility and financial criteria’s in comparison with benchmarking is in worst situation.
    Keywords: green supply chain management, performance assessment, fuzzy method, nonlinear modeling
  • Mohammad Reza Sezavar, Mohammad Reza Moghadam Pages 195-213
    The move to green supply chains provides an opportunity for simultaneous attention to environmental issues and sustainability of business functions. Companies have to review the design of their products and production technology to ensure that they produce products that take into account environmental factors both during their production and use. This approach forces firms to minimize the environmental costs of their operations that do not impact their money metric cost of production. In this study we use a combination of fuzzy method and non-linear modeling approach to assess the green supply chain performance of Assaluyeh petrochemical plants. For this purpose, we first develop a green supply chain evaluation model, based on a thorough review of the existing research in this area. We then distributed paired comparison questionnaires associated with definition of the weight of criteria and sub-criteria to 15 specialists. We used a non-liner modeling to estimate the weights of criteria and sub-criteria. These weights were then used to assess the optimal performance of Assaluyeh petrochemical plants through a fuzzy technique. We used this benchmark to assess the actual performance of Assaluyeh petrochemical plants. The results indicated a suboptimal performance of Assaluyeh petrochemical plants in term of green supply chain performance criteria.
    Keywords: tepix, oil price index, dynamic conditional corellation
  • Mehrzad Minuei*, Reza Moradi Haghighat, Meysam Shahjouei Pages 215-229
    In this research to evaluate Iran oil industry financing by AHP method ,external buy back ,internal buy back, external buy back with internal partner, internal buy back with external partner and combined financing (bounds, finance,..) have been verified and with AHP method compared. In this way 10 criteria by reviewing experts opinions and others articles and books have been identified and to compare and evaluate Iran oil industry financing ways ,2 questionnaires have been prepared and completed by 13 experts who have been worked in south pars projects .and for analyzing the data EXPERT CHOICE soft ware has been used.
    The result of the research shows that Quality, reach to programmed production, transfer of new world technology and speed are the five most important criteria and cost of project ,company supervision , technical assistance ,deal with sanction , attraction of inventor and used of Iranian content are the least important criteria.
    Finally by considering all criteria external buy back the order of : external buy back with internal partner, internal buy back with external partner, internal buy back and combined financing (bounds, finance,) have been chosen as the convention methods of Iran oil industry financing ways .
    Keywords: financing way, bounds, finance, BOT, south pars projects