فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 50 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کریم اسلاملوییان، علی کیانی* صفحات 1-24
    محققان زیادی از مدل های مختلف برای پیش بینی تلاطم در بازار کالا و سرمایه استفاده کرده اند. هر چند تعداد اندکی از این تحقیقات به نقش فرکانس داده ها در پیش بینی های خود توجه کرده اند. همچنین هیچکدام از این تحقیقات امکان وجود حافظه بلند مدت در پیش بینی تلاطم قیمت نفت را در نظر نگرفته اند. ما به منظور پرکردن این شکاف در پژوهش ها دسته ای از الگوهای خانواده GARCH و ARFIMA (الگوهایی با حافظه بلند مدت و کوتاه مدت) را با استفاده از فرکانس های مختلف داده ای تخمین زده ایم. براساس معیار ریشه میانگین مربع خطا، فارغ از نوع الگو، الگوها تخمینی با استفاده از داده با فرکانس بالاتر بر الگوهای تخمینی با داده های فرکانس کمتر برتری داشتند. نتایج همچنین نشان داد در یک سطح از فرکانس داده ها قدرت پیش بینی مدل های خانواده GARCH و مدل ARFIMA یکسان است. خلاصه آنکه پیشنهاد می کنیم جهت پیش بینی تلاطم بازار نفت از الگوهای با حافظه کوتاه مدت و بالاترین فرکانس داده ای استفاده شود. از اینرو به نظر می رسد الگوی GARCH مناسب توانایی انجام این کار را داشته و نیازی به استفاده از الگوی ARFIMA نیست.
    کلیدواژگان: فرکانس داده ها، مدل های با حافظه کوتاه مدت و بلند مدت، GARCH، ARFIMA، پیش بینی تلاطم قیمت نفت
  • تیمور محمدی، فرشاد مومنی، عباس کاظمی نجف آبادی، شیرکو بهادری * صفحات 25-52
    این مقاله تاثیر قراردادهای نفتی بر روند تولید نفت ایران را مورد بررسی قرار داده است. در ابتدا تاثیر این قراردادها بر روند تولید یک مخزن نمونه مورد ارزیابی قرار گرفته و سپس با استفاده از نتایج آن، روند تولید نفت ایران تخمین زده شده است. پیش بینی روند تولید از مخزن نمونه برای انواع مختلف قرارداد، با در نطر گرفتن خواص مخزنی، مسائل اقتصادی، رژیم مالی قراردادی و اعمال قید حداکثر کردن خالص ارزش فعلی بهره بردار با استفاده از یک معادله برنامه ریزی عدد صحیح مختلط غیرخطی بدست آمده است. سپس با بهره گیری از این نتایج و اعمال الگوی لاندای هابرت چندگانه، برای دو دوره متفاوت، تاثیر قراردادهای نفتی بر روند تولید نفت ایران مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    طبق نتایج بدست آمده از شبیه سازی تولید نفت خام از مخزن نمونه، میزان تولید در صورت وجود قرارداد بلندمدت با شرکت بین المللی نفتی، بیشتر از حالتی است که مدیریت تولید در دست شرکت ملی نفت ایران باشد. همچنین با افزایش سهم شرکت بین المللی نفتی در قرارداد، میزان تولید وی از مخزن نیز افزایش می یابد. نتایج بدست آمده نشان می دهد در مقطعی که مدیریت تولید در دست شرکت های بین المللی نفتی بوده است، بدلیل انگیزه بیشتر این شرکت ها جهت تولید و کسب منفعت بیشتر، میزان تولید از تولید بالقوه بیشتر می باشد. در حالی که این میزان در دوره ای که صرفا قراردادها خدماتی جهت توسعه میادین منعقد گردیده و مدیریت تولید در دست شرکت ملی نفت ایران بوده است، به دلیل ریسک گریزی دولت و عدم بکارگیری فناوری مناسب و سرمایه گذاری کافی جهت توسعه میادین، کمتر از میزان تولید بالقوه می باشد.
    کلیدواژگان: قرار دادهای نفتی، روند تولید نفت ایران، الگوی لاندای هابرت چندگانه
  • محمدرضا مقدم، حجت الله غنیمی فرد، حسین مقدم * صفحات 53-84
    افرایش روز افزون مصرف انرژی و استفاده از سوخت های فسیلی به عنوان اصلی ترین منبع تامین انرژی و در نظر گرفتن محدودیت منابع سوخت های فسیلی و نگرانی هایی که در مورد مسایل زیست محیطی پیرامون این قبیل سوخت ها وجود دارد، اهمیت و توجه گسترده به یافتن منابعی جایگزین را طی سال های اخیر موجب گردیده و از این رو تحقیقات، مطالعات و کارهای عملی گسترده ای در جهان بر روی این موضوع صورت گرفته است. هدف از این تحقیق آشنایی کلی و معرفی برخی روش های مختلف تولید بایوفیول ها به عنوان یکی از گزینه های مهم و جدی جهت جایگزینی سوخت های فسیلی می باشد. در این مقاله ضمن معرفی بایوفیول ها و مزایا و معایب موجود در تکنولوژی های مختلف تولید و تفاوت های آنها، موانع و محدودیت های توسعه این صنعت از دیدگاه های مختلف بررسی می شود. به علاوه سیاست کشورهای مختلف در زمینه تولید بایوفیول مورد نقد و بررسی قرار می گیرد. نتایج مطالعه نشان می دهد که صنعت تولید بایوفیول طی سال های آینده علیرغم وجود موانع متعدد به دلایلی از جمله پاک بودن این نوع از انرژی و مباحث امنیت انرژی در کشورهای توسعه یافته رشد قابل ملاحظه ای خواهد داشت.
    کلیدواژگان: بایوفیول، انرژی های تجدید پذیر، سبد انرژی، موانع و محدویت های تولید و مصرف بایوفیول
  • مهدی عسلی، علی فریدزاده، عبدالرسول قاسمی، سعید مددی* صفحات 85-99
    کارکرد بازارهای مالی تا سال 2003، کشف قیمت و پوشش ریسک بود. از سال 2003 به بعد نفت خام به عنوان یک دارایی معرفی شد و به این ترتیب سفته بازان با هدف کسب سود وارد بازارهای مالی شدند. وارد شدن سفته بازان در بازارهای مالی و پیچیده تر شدن ماهیت قیمت نفت از طرفی و تضعیف جایگاه اوپک به سبب عدم اجرای برخی از تصمیمات گذشته از طرف دیگر، سبب شده است که نقش آفرینی اوپک در دوره قبل و بعد از 2003، متفاوت از یکدیگر باشد. در این مطالعه، جهت بررسی اثرگذاری اخبار اوپک بر قیمت نفت خام، که افزایش، کاهش و یا ثبات تولید را شامل می شود، از اصلاحاتی در متغیرهای مجازی استفاده شده است. بنا بر نتایج به دست آمده، الگوی تبعیت بازدهی قیمت نفت خام از وقفه های گذشته در دوره قبل و بعد از 2003، متفاوت از یکدیگر می باشد. همچنین اخبار افزایش و ثبات تولید در دوره بعد از 2003 اثر معناداری بر قیمت های نفت خام نداشته است، این در حالی است که اثرگذاری خبر کاهش تولید در دوره بعد از 2003 نسبت به دوره قبل از 2003، تداوم بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: بیانیه های اجلاس وزرای اوپک، متغیر مجازی، قیمت نفت خام
  • محمدعلی کفایی*، عاطفه خسروی صفحات 101-128
    انرژی یکی از اصلی ترین نهاده های کمیاب تولید است. از این رو توجه به کارایی انرژی برای دستیابی به سطح بالاتر رشد ضروری است. این پژوهش با هدف بررسی کارایی انرژی مصرفی استان ها با توجه به تفاوت های اقلیمی آن ها انجام می شود. در این مقاله پس از مرور مبانی نظری و شواهد تجربی تابع کاب داگلاس انتخاب و با استفاده از روش تابع مرزی تصادفی و داده های استانی سال های 1390-1385 برآورد و کارایی انرژی استان های واقع در مناطق همگن جغرافیایی مقایسه می شود همچنین تاثیر عدم کارایی بر تولید و اثر روند بر جزء عدم کارایی مورد آزمون قرارگرفته و نشان می دهد که عدم کارایی در تولید سهم ناچیزی دارد و روند آن در طول زمان افزایشی است. مقایسه کارایی انرژی در بین استان هایی با اقلیم همگن ، مبین آن است که بیشترین کارایی انرژی را در نواحی سردسیر ، استان خراسان شمالی ، در نواحی کوهستانی استان چهارمحال بختیاری ، در نواحی نیمه خشک استان هرمزگان ، در نواحی خشک استان خراسان جنوبی و در نواحی مرطوب استان گیلان دارا می باشند. متوسط کارایی فنی و کارایی انرژی در 30 استان به ترتیب 90% و 2% برآورد می گردد . این ارقام نشان می دهد که اگر چه متوسط کارایی کل در کشور بالا است اما کارایی انرژی در کل کشور بسیار پایین می باشد.
    کلیدواژگان: کارایی انرژی، کارایی فنی، تابع مرزی تصادفی، تحلیل استانی
  • مناعچرش کریمی*، محمد امین کوهبر، جعفر قاسمی ورنامخواستی، سید ناصر سعیدی صفحات 129-155
    این مقاله به بررسی ارتباط بازارهای آتی و اسپات برای دو نوع نفت شاخص وست تگزاس اینترمدیت (WTI) و اوپک با استفاده از داده های ماهانه از ژانویه 2003 تا نوامبر 2014 می پردازد. به همین منظور، الگوی خود رگرسیونی برداری، آزمون جوهانسن، الگوی تصحیح خطای برداری و آزمون علیت گرنجری مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج آزمون جوهانسن حاکی از وجود رابطه بلندمدت بین قیمت های اسپات اوپک و آتی نفت WTI است. بر اساس آزمون علیت گرنجری در کوتاه مدت، علیتی بین بازارهای اسپات اوپک و آتی نفت WTI برقرار نیست، اما در بلندمدت وجود علیتی دو سویه بین این بازارها تایید شد. الگوی تصحیح خطای برداری شواهدی مبنی بر نقش مسلط بازار آتی نفت WTI در رهبری و کشف قیمت ارائه می کند. نتایج توابع عکس العمل آنی نشان می دهد اثر شوک قیمت اسپات بر قیمت آتی مثبت و میرا می باشد در حالی که اثر شوک قیمت آتی بر قیمت اسپات منفی و پایدار است. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، تاثیرگذارترین متغیر در توضیح واریانس قیمت اسپات اوپک، متغیر قیمت اسپات اوپک بوده و پس از آن ذخایر نفت آمریکا می باشد.
    کلیدواژگان: بازار آتی، بازار اسپات، کشف قیمت، ارتباط رهبری - پیروی، علیت گرنجری
  • علی اصغر اسماعیل نیا، آزاده شاه گلدی* صفحات 157-193
    امروزه دغدغه بسیاری از کشورهای جهان، بهینه سازی صنعت برق، افزایش کارایی و پیش بینی ظرفیت های لازم برای پاسخگویی به تقاضای روز افزون برق می باشد. در این تحقیق، ضمن شبیه سازی بازار برق ایران، اثر تغییر در نرخ سوخت و نرخ ارز بر قیمت برق در بازار عمده فروشی برق بررسی شده است. سپس با بکارگیری مدل های مالی که شامل هزینه ها و درآمدهای نیروگاه هاست، بازدهی سرمایه گذاری در احداث نیروگاه های مختلف بررسی شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد در حال حاضر نرخ بازدهی داخلی واقعی سرمایه گذاری در احداث نیروگاه های گازی، بیشتر از نیروگاه های سیکل ترکیبی و بخاری است. با افزایش قیمت سوخت نیروگاهی، انگیزه ها و نرخ بازدهی داخلی سرمایه گذاری در احداث نیروگاه های سیکل ترکیبی و بخاری نسبت به گازی افزایش می یابد. هم چنین، با افزایش نرخ ارز ترتیب موجود در انگیزه های سرمایه گذاری حفظ شده و با کاهش نرخ ارز، انگیزه های سرمایه گذاری در احداث نیروگاه های سیکل ترکیبی و بخاری نسبت به نیروگاه های گازی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، بازار عمده فروشی برق، نرخ پایه آمادگی، نرخ سقف قیمت انرژی، نرخ ارز، قیمت سوخت، نرخ بازدهی داخلی
  • بهناز جلالی فر*، نیلوفر بابایی صفحات 195-227
    نتایج بررسی های انجام شده در این در این مطالعه جهت بررسی اثر نوسانات قیمت نفت خام بر سرمایه برای هر یک از کشورها داده های مربوط به پنج متغیر توصیف شده در فصل «توصیف داده ها» (یعنی تعداد دکل های فعال کشور مورد نظر، قیمت نفت خام واقعی آن کشور، تعداد دکل های فعال سایر کشورهای عضو اوپک به جز کشور مورد نظر، قیمت آتی نفت خام برنت، تقاضای نفت خام کل دنیا ) به عنوان ورودی های مدل می باشند.
    بررسی ها نشان می دهند، کشورهایی که شرایط مناسبی را برای سرمایه گذاران خارجی فراهم آورده اند و به نوسانات و قیمت مورد انتظار برای نفت، توجه کرده اند، در برنامه ریزی برای صنعت نفت خود و استفاده از فرصت های پیش آمده، موفق تر بوده اند و امروز در شرایط بهتری نسبت به سایر رقبا قرار گرفته اند . لذا، چنانچه به تحولات بازار نفت و روند و پیش بینی آینده این بازار توجه و دقت لازم شود و به اطلاعات بازار نفت (که یکی از آنها روند قیمت نفت می باشد و موارد دیگر روند عرضه و تقاضای بازار و بررسی عملکرد سایر رقبا هستند) در تصمیم گیری ها، اهمیت داده شود و همچنین امکان فعالیت سرمایه گذاران خارجی هم در صنعت نفت ما فراهم گردد، با توجه به پتانسیلی که در صنعت نفت ما وجود دارد، نتایجی به دست خواهد آمد که صنعت نفت ایران را دوباره در صدر خواهد نشاند.
    کلیدواژگان: قیمت نفت، سرمایه گذاری، بالادستی صنعت نفت، BVAR، اوپک
|
  • Ali Kiani *, Karim Eslamloueyan Pages 1-24
    Many researchers have used different methods to forecast the volatility of goods and capital markets. However, only few have taken into account the importance of data frequency on their predictions. However, none of them have considered the possibility of long run memory in predicting the volatility of oil market. In order to fill this gap in the literature, we have estimated a class of ARFIMA and GARCH models (long- and short-run memory models) with different data frequency to predict oil market volatility. Based on Root Mean Square Error (RMSE) criterion, irrespective of model's type, all models with high frequency data outperform the low frequency data models. The result also shows that at each frequency level, the prediction powers of both ARFIMA and GARCH models are the same. To sum up, we suggest the use of short-run memory model with high frequency data to forecast volatility of oil market. Hence, it seems a proper GARCH model can do the job and there is no need to use ARFIMA model for this purpose.
    Keywords: Data frequency, long vs short memory models, GARCH, ARFIMA, Prediction of Oil Price Volatility
  • Dr. Teymour Mohammadi, Dr. Farshad Momeni, Dr. Abbas Kazemi Najafabadi, Shirkou Bahadori * Pages 25-52
    This paper has investigated the impact of petroleum contracts on Iranian oil production trend. At first, effect of these contracts on a sample reservoir has evaluated and then by using the obtained results, Iranian oil production trend has estimated. Forecasting oil production trend from sample reservoir is obtained by applying a Mixed Integer Non-Linear Programing (MINLP) which maximizes Net Present Value of the producer and considering physical, economical and contractual aspects. Then, by applying Multiple Lambda Hubbert Model and using obtained results, effect of petroleum contracts on Iranian oil production trend has investigated for two different periods.
    Based on obtained results for optimized production of the sample reservoir, in the case of existing long-term contracts with International Oil Company (IOC) production rate is more than the case which National Iranian Oil Company (NIOC) controls oil production. Obtained results show that in the period which IOCs have had control of oil production, due to their incentive for maximizing profit, production rate is higher than potential production. While in the period of developing oilfields by signing Pure Service Contracts which production management would be conducted by NIOC, due to lack of technology and insufficient investment, actual production is lower than potential production.
    Keywords: Petroleum Contracts, Iran oil production trend, Multiple Lambda Hubbert Model
  • Hussein Moghaddam *, Hojatollah Ghanimi Fard, Mohammadreza Moghaddam Pages 53-84
    In recent years, upward increase of energy consumption and fossil fuel usage as the main source of energy along with its limitations and also concerns about its environmental impacts proves the significance of finding alternative sources. Thus, wide-ranging studies, projects and researches have been conducted on the issue around the world. Generally, this research aims at introducing diverse biofuel production methods as an essential alternative for fossil fuels. Accordingly, this article not only gives details about biofuels and their advantages and disadvantages in different phases of production and their differences but also inspects the obstacles and limitations of the so-called industry from different perspectives. Different countries’ policies about the biofuel production will also be discussed. The findings of the study indicate that despite various obstacles, biofuel production industry will be having a noticeable growth in developed countries, its non-pollutant essence and energy safety issues being the reasons for such a development.
    Keywords: biofuels, renewable energies, energy basket, obstacles, limitations of biofuel production, consumption
  • Mehdi Asali, Saeed Madadi *, Mostafa Mohammadkhani Tabasi Pages 85-99
    Until 2003, function of financial markets was price discovery and hedging. From 2003, oil was introduced as an asset and speculators arrived at financial markets to get profit. Entrance of speculators and attenuation of OPEC position due to the lack of the implementation of some past decisions caused different role for OPEC before and after 2003. In this study, for Evaluation of the effectiveness of OPEC news announcements on the crude oil prices, modification of the dummy variables is used. According to the results, adherence pattern of crude oil prices from the lags is different before and after 2003. As well, announcements of increase and maintain production don’t have significant effects after 2003 while the effectiveness of reduction production after 2003 had more continuity in compare of before 2003.
    Keywords: OPEC News Announcement, Dummy Variables, Crude Oil Price
  • Mohammadali Kafaie *, Atefeh Khosravi Pages 101-128
    Energy is the main scares factor of production. So paying attention to energy efficiency is necessary in achieving higher growth rates. The aim of this research is to investigate energy consumption efficiency of Iran’s provinces because of their climate differences. We estimate a Cobb-Douglas stochastic frontier production function (based on theoretical and empirical grounds) with provincial data of 1385-1390 to compare energy efficiencies of similar climate provinces. Our findings show that although the provincial inefficiency is rising through time but its effect on provincial production is trivial. The comparison of energy efficiencies between similar climate provinces show that in mountainous climate area, Chaharmahal Bakhtiari province in semi-hot climate area, Hormozgan province, in hot climate southern Khorasan province and in wet climate Gilan province, are more energy efficient provinces. Also we find that average technical efficiency and average energy efficiency of 30 provinces during our time period are 90% and 2% respectfully, which means that although the total technical efficiency of country is high but the energy efficiency is low.
    Keywords: Energy efficiency, Technical efficiency, Stochastic frontier production function, provincial analysis
  • Mona Echresh Karimi *, Mohammad Amin Kouhbor, Jafar Ghasemy Varnamkhasti, Nasser Saeidi Pages 129-155
    In this study, the relationship between futures and spot markets is investigated for two different types of benchmark oil, West Texas Intermediate (WTI) and OPEC, using monthly data from January 2003 to November 2014. For this purpose, a vector Autoregression model, Johansen test, vector error correction model and Granger causality test is applied. The Johansen test results indicated a long run relationship between OPEC spot and WTI oil futures prices. According to Granger causality test,although there was no short run causality between OPEC spot and WTI oil futures markets, a bidirectional long run causality is found between these markets. The vector error correction model supported the dominant role of WTI oil futures market in leading and price discovery. Results from the impulse response functions showed a positive and transient dynamic effect of spot price’s shock on futures prices, while the spot prices have negative and persistent response following a shock on futures prices. Based on variance decomposition procedure, the most influential variable in explaining OPEC spot price variations, is the OPEC spot price variable and then US oil inventories.
    Keywords: Futures Market, Spot Market, Price Discovery, Lead-LagRelationship, Granger Causality
  • Azadeh Shahgaldi * Pages 157-193
    Nowadays, many countries have focused on optimizing the power industry, increasing the efficiency and predicting necessary capacities to response growing demand .In this study, in addition to simulating the electricity market, the effect of changes in fuel prices and the exchange rate on the price of electricity on the wholesale market are investigated. Then, using a financial model that includes plant's costs and revenues, returns on investing in different plants have been studied.
    The results show that the current internal rate of return on investment in the construction of open cycle gas turbine power plants is more than the combined cycle gas turbine power plants and steam power plant. With the rising fuel prices, incentives and internal rate of return on investment in CCGT power plants and steam power plants increase more than OCGT power plants. Also, by increasing in exchange rate, the sequence of investment incentives is maintained and by decreasing in exchange rate, incentives to invest in construction of CCGT power plants and steam power plants increase more than OCGT power plants.
    Keywords: simulation, wholesale electricity market, exchange rate, fuel price, internal rate of return
  • Behnaz Jalalifar *, Niloofar Babaie Pages 195-227
    Subject: Iran is among the important oil producers in the world and a member of OPEC, and if it wants to keep its share of oil market, it is important to know when and how to invest in its oil industry. To keep its market share, Iran must not only keep the current production level but also improve it. In order to do this, other OPEC members’ production plan must be reviewed.
    In this research, the operation of the OPEC members for investment in the upstream of oil industry has been studied.
    Goals: The goal of this research is to understand the effect of oil price fluctuation on the OPEC members’ decision about the investment in upstream oil industry, to see if their decision flow a program or have a model and what the role of oil price in this model is.
    Methodology
    In this research, for each member of OPEC, an econometric model has introduced. It is a BVAR model with two main variables. One of the main variables is the oil price and the other one is numbers of the rigs in each country. The rigs’ numbers is used as a proxy for amount of investment in the upstream.
    Keywords: oil price, investment, oil upstream industry, BVAR, OPEC