فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد انرژی - پیاپی 55 (زمستان 1396)

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 55 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد فضل الله تبار، بابک شیرازی *، احمد جعفری صمیمی صفحات 1-38
    موج تولید نفت آمریکای شمالی و در راس آن نفت شیل آمریکا، شوکی در زمینه ی عرضه ی نفت پدید آورده که در صورت ادامه ی این روند، تاثیری شدید بر بازار جهانی نفت خواهد گذاشت. در این پژوهش تلاش شده با به کار بستن رویکرد پویایی های سیستم و درنظر گرفتن عوامل تکنولوژیکی، اقتصادی و زمین شناسی، آینده ی روند تولید نفت شیل آمریکا بررسی گردد. مدل پیشنهادی این پژوهش تحت سناریوهای چندگانه ی قیمت، تکنولوژی و منابع، نقطه ی اوج تولید نفت شیل آمریکا و سهم آن در بازار را تا سال 2035 تعیین می کند. نتایج نشان می دهد که نقطه ی اوج تولید نفت شیل آمریکا سال 2028 و میزان آن 14.25 تا 30.88میلیون بشکه در روز، یعنی برابر با 14.44 تا 30.63 درصد تقاضای نفت خواهد بود و این نفت نمی تواند در بلندمدت جایگاه قابل توجهی در بازار داشته باشد مگر در صورتی که ضریب حصول نفت افزایش یابد.
    کلیدواژگان: نفت شیل، پویایی های سیستم، پیش بینی تولید نفت، نفت نامتعارف، سیستم داینامیک
  • المیرا ظهوریان، پروفسور محمدرضا لطفعلی پور *، پروفسور محمدعلی فلاحی صفحات 39-68
    در این تحقیق با توجه به اثرات مخرب مصرف انرژی بر کیفیت محیط زیست و محدودیت آن در ایران، جانشین کردن نیروی کار به جای انرژی و تاثیر آن بر اقتصاد مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور برآورد کشش جانشینی بین دو نهاده ی نیروی کار و انرژی برای بخش صنعت ایران با استفاده از تابع تولید CES و مشاهدات دوره ای (1392-1359) انجام گردید. نتیجه حاکی از مقدار کشش جانشینی به میزان 48/0 درصد است. سایر نتایج به دست آمده از برآوردها نشان می دهد با افزایش قیمت انرژی به عنوان یک سیاست زیست محیطی می توان مصرف آن را کاهش داد و از طرفی به دلیل جانشین بودن دو نهاده ی نیروی کار و انرژی می توان شاهد افزایش تقاضا برای نیروی کار بود. افزایش قیمت انرژی به عنوان یک سیاست زیست محیطی می تواند دو اثر مثبت بر اقتصاد برجای بگذارد؛ از طرفی منجر به کاهش مصرف انرژی و بهبود محیط زیست می شود و از طرفی دیگر با جایگزین کردن نیروی کار به جای انرژی تقاضا برای نیروی کار و اشتغال را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: قیمت انرژی، تقاضای نیروی کار، تابع تولید CES، محیط زیست، سیاست زیست محیطی
  • علی امامی میبدی *، آقای احمد هادی صفحات 69-106
    یکی از مهم ترین بخش های قراردادهای نفتی، رژیم مالی است. شروط مربوط به رژیم مالی، اختصاصی بوده و بر اساس مذاکرات طرفین تنظیم می شود و نقش بسزایی در موفقیت قراردادها و رضایت طرفین از آن دارد. در مقاله حاضر ماهیت و ساختار نظام مالی در قراردادهای بیع متقابل و قرارداد جدید نفتی ایران معرفی گردیده سپس با مرور متون مربوط به نظام مالی و مصاحبه با خبرگان نسبت به انتخاب معیارهای ارزیابی تامین مالی اقدام شده است. به منظور مقایسه معیارهای ارزیابی جهت اولویت بندی و همچنین انتخاب بهترین روش تامین مالی در قرارداد بیع متقابل و قرارداد جدید نفتی ایران از نظر خبرگان و به کارگیری روش تصمیم گیری TOPSIS بهره برده شد. با توجه به نتایج حاصل از روش تصمیم گیری TOPSIS، معیارهای تامین و جذب سرمایه گذاری خارجی، برداشت صیانتی از مخزن و انعطاف پذیری‏ منطقی در شرح کار و هزینه های تکلیفی پیمانکار از اولویت بالاتری در نظام مالی دو قرارداد برخوردار بوده و بر اساس معیارهای معرفی شده، قرارداد IPC به عنوان قرارداد مناسب برای صنعت نفت ایران شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: قرارداد بیع متقابل، قرارداد جدید نفتی ایران، نظام مالی، روش TOPSIS
  • علیرضا ناصری *، سجاد فرجی دیزجی، حمیدرضا پورسلیمی صفحات 107-132
    پژوهش حاضر سعی دارد تا ضمن بررسی تاثیر رانت منابع طبیعی بر شاخص فساد در کشورهای دارای وفور منابع طبیعی، اثرات تعاملی رانت و حکمرانی خوب را بر روی فساد این کشورها آزمون کند. بدین منظوریک مدل نظری با رویکرد تئوری بازی هاو با بهره گیری از رهیافت سمبیت باتچریا و رولند هودلر طراحی شده است. بر مبنای مدل فوق و جهت انجام آزمون تجربی، داده های مربوط به شاخص فساد، شاخص حکمرانی خوب، درآمدهای حاصل از منابع طبیعی و سایر درآمدهای 50 کشور منتخب که بالاترین سطح درآمدی حاصل از منابع طبیعی را دارند را در فاصله سال های 2000 تا 2014 را در قالب رهیافت پانل دیتامورد استفاده قرار داده ایم. نتایج نشان می دهد که رابطه بین فساد و رانت منابع به کیفیت شاخص های حکمرانی خوب وابسته است به گونه ای که با محقق شدن حداقلی از این شاخص، می توان اثرات فسادآفرین رانت منابع را کنترل نمود. با کنترل اثرات دوره های زمانی و اثرات ثابت منطقه ای و سایر متغیر ها، نتایج فوق حفظ می شود. همچنین استفاده از شاخص های شاخص اثر بخشی دولت و شاخص کیفیت مقررات به جای شاخص حکمرانی خوب نیز نتایج کلی مطالعه را تایید می کند.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، شاخص فساد، رانت منابع، اثربخشی دولت، بار مقررات، نظریه بازی ها، پانل دیتا
  • فرهاد خداداد کاشی، محمد صادق قاضی زاده، کیومرث حیدری، محمد اوشنی * صفحات 133-159
    الکتریسیته یکی از مهم ترین زیرساخت های توسعه کشور است. پس از تجربه موفق کشورهای صنعتی برای تفکیک بخش های مختلف برق و خصوصی سازی آن، ایران نیز از سال 1382 اقدام به خصوصی سازی در صنعت برق نموده است. بخش توزیع برق انحصار طبیعی است و طبق نظریه اقتصاد شرکتها باید از جنبه مقدار و عرضه، قیمت و کیفیت تحت نظم قرار گیرند تا به رفاه اجتماعی آسیب نزنند. برای تنظیم روش های مختلفی مانند تنظیم نرخ بازده و انگیزشی وجود دارد که در بسیاری از این روش ها به عنصر بهره وری و کارایی بنگاه ها توجه می شود. اما کارایی به دست آمده از روش های ایستای مرسوم؛ عمدتا عملکرد کوتاه مدت را منعکس می کند و تنها یک تصویر کوچک از مسیر حرکت شرکت به سمت تعادل بلندمدت آن ارائه می کند. پس از سرمایه گذاری شرکت ها؛ عوامل موثر بر رفتار کوتاه مدت شرکت ممکن است بلافاصله تطبیق نشود که در این موارد، عدم کارایی کوتاه مدت ناشی از سرمایه گذاری به دوره های بعدی منتقل خواهد شد. این اثر ناشی از هزینه های تعدیل سرمایه و یا ظرفیت تولید است و در کوتاه مدت باعث کاهش کارایی شرکت ها می گردد و باید در تنظیم لحاظ گردد. در این مقاله کارایی پویای 39 شرکت توزیع برق ایران در طی دوره 1394-1386 با روش تابع فاصله محاسبه شد. به منظور برآورد توزیع پسین پارامترهای مدل؛ از شبیه سازی بر اساس زنجیره مارکوف مونت کارلو (MCMC) استفاده شد. نتایج نشان می دهد که عوامل محیطی بر کارایی شرکتها تاثیر دارند. کارایی متوسط صنعت از 67% به 70% افزایش یافته و میل به تداوم ناکارایی در طی دوره 92% بوده است.
    کلیدواژگان: کارایی پویا، شبیه سازی مونت کارلو، حداکثر راستنمایی بیزین، توزیع برق، تنظیم بازار
  • آقای رحیم سلطانیان *، آقای علیمراد شریفی، آقای حامد حوری جعفری صفحات 161-193
    مساله بهبود کارایی انرژی در سال های اخیر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است؛ به گونه ای که پژوهشگران برای اندازه گیری کارایی انرژی از روش های تفکیک شدت انرژی متفاوتی استفاده کرده اند، تا تغییرات کارایی انرژی را بررسی نمایند. در این پژوهش برای رتبه بندی تخصیص اعتبارات جهت افزایش کارایی مصرف انرژی و سرمایه گذاری از دیدگاه توسعه ی بخشی صنعت، از روشی به نام تحلیل اسنادی شاخص در تحلیل تجزیه ای شاخص(IDA) و مطالعات انرژی استفاده شده است. با استفاده از نتایج این رتبه بندی راهکارهایی در جهت صرفه جویی در مصرف انرژی و افزایش کارایی انرژی کشور ارائه می شود. تحلیل اسنادی شاخص می تواند به عنوان ابزاری برای ارزیابی و نظاره تغییرات کارایی انرژی در یک بررسی دقیقتر در مقایسه با روش هایی باشد که در ادبیات تحلیل تجزیه ای شاخص گزارش شده است. نتایج تحلیل اسنادی شاخص با استفاده از داده های مصرف انرژی و ارزش افزوده صنایع نه گانه ایران، بین سالهای 1374تا 1386، حاکی ازآن است که طی این دوره کارایی انرژی 09/20% افزایش یافته است و صنایع تولید فلزات اساسی بیشترین سهم را در افزایش کارایی این دوره به عهده دارد و در نتیجه، این صنعت بیشترین اولویت سرمایه گذاری از دیدگاه توسعه بخشی صنعت را دارد و از دیدگاه تخصیص اعتبارات جهت افزایش کارایی مصرف انرژی نیز صنایع شیمیایی بیشترین اولویت را دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل های تجزیه انرژی، شدت انرژی، اثر ساختاری، اثر شدتی خالص، تحلیل اسنادی، شاخص دیویژیا
  • محمد ساردویی نسب، آقای محمدحسن اخگر * صفحات 195-216
    از نظر اقتصادی، قواعد مسئولیت زمانی دارای کارآیی است که منجر به ترغیب اشخاص به رعایت همزمان کلیه سطوح فعالیت و احتیاطات بهینه شوند. به دلیل عدم کارآیی نظام مسئولیت عام دریایی در زمینه آلودگی های نفتی ناشی از کشتی های نفتکش، نظام مسئولیت و جبران خسارت ویژه ای به تدریج، از سال 1969 میلادی شکل گرفته که در بردارنده ویژگی های مختلفی همچون تحمیل قاعده مسئولیت محض با امکان دفاع مشارکت در تقصیر، تعیین حد بالای مسئولیت و مسئولیت انحصاری مالکین کشتی های نفتکش می باشد. همچنین، زیان های ناشی از آلودگی نفتی، توسط صندوق های جبران خسارت ناشی از آلودگی نفتی سال 1992 و صندوق تکمیلی سال 2003 آن که از طریق مشارکت شرکت های نفتی تامین مالی می شوند، به زیان دیدگان پرداخت می شوند. در این پژوهش ، اثر تعیین حد مسئولیت و قاعده مسئولیت انحصاری بر انگیزه های مالکین کشتی در رعایت احتیاطات بهینه و همچنین، ضرورت و امکان باز طراحی مکانیزم تامین مالی صندوق های جبران خسارت بر مبنای تاثیر اشخاص در بروز ریسک و به طور کلی تحلیل این نظام حقوقی در بازدارندگی از بروز زیان مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، احتیاط بهینه، کارآیی، مسئولیت محض با دفاع مشارکت در تقصیر، مسئولیت انحصاری مالکین کشتی های نفتکش، حد مسئولیت
  • کامران محمودپور *، یاسر سیستانی بدوی، میلاد سلیمانی، محمد کریمی صفحات 217-244
    پژوهش حاضر به بررسی اثر حذف یارانه انرژی، بر میزان شدت انرژی و تجزیه شدت انرژی و مقایسه این دو در صنعت ایران با استفاده از رویکرد داده های سری های زمانی- فصلی در بازده زمانی 1393-1385 با استفاده از تابع هزینه کاب- داگلاس و شاخص میانگین دیویژیا مورد ارزیابی قرار گرفته است که رابطه منفی و معنی داری بین شدت انرژی، تجزیه شدت انرژی و قیمت انرژی مورد تایید قرار گرفته است همچنین نتایج نشان می دهد که با پیشرفت فناوری در طول زمان، شدت انرژی کاهش می یابد به طوریکه اثر تولیدی نسبت به اثر شدتی و ساختاری سهم بیش تری در تغییرات اثر کل دارد. سپس طرح سیاستی آزادسازی قیمت انرژی، با فرض افزایش یکنواخت قیمت اسمی در دوره زمانی1393-1389 مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که پس از آزادسازی قیمت انرژی، شدت انرژی کاهش می یابد به طوری که بیشترین میزان کاهش در سال اول اجرای سیاست آزادسازی بوده و در سال های بعد از میزان کاهش شدت انرژی کاسته شده است.
    کلیدواژگان: شدت انرژی، آزادسازی قیمت، سری زمانی، تابع هزینه کاب داگلاس، شاخص میانگین دیویژیا، صنعت
|
  • Mohammad Fazlollahtabar, Babak Shirazi *, Ahmad Jafari Samimi Pages 1-38
    The North American oil production surge led by US shale oil, has produced a global supply shock and the effects of it's continued growth will cascade through the global oil market. This paper attempts to find out the future trend of US shale oil production and analyze that, with regard to technological, economic, and geological factors, using system dynamics approach. The proposed model is used to analyze US shale oil peak and market shares, up to 2035, under different price, resource and technology scenarios. The results show that US shale oil peaks around 2025, and it's rate ranges from 8.51 to 30.71 MB/day, which is 8–30 percent of total oil demand. Simulation results reveal that US shale oil cant be a major source for the market in the long run unless by increasing oil recovery factor.
    Keywords: Tight Oil, System Dynamics, Oil Production Forecast, Unconventional Oil
  • Elmira Zohoorian, Mohammad Reza Lotfalipour *, Mohammad Ali Falahi Pages 39-68
    In this study, according to destructive effects of energy consumption on the environment quality and its limits in Iran, substitution the labor instead of energy and its impact on the economy was investigated. estimation the elasticity of substitution between labor and energy for industry sector of Iran by using the CES production function and periodic observation (1980-2013) was performed.The result suggests that the amount of substitution elasticity is 0.48 percent.The other results of estimations show that by increasing the price of energy as an environmental policy reduced its consumption and on the other hand, because of the substitution between energy and labor increasing the labor demand can be seen. Increasing the energy price as an environmental policy can have two positive effects on the economy; on the one hand, occurs reducing the energy consumption and improvement of the environment and on the other hand by substitution the labor instead of energy the labor demand and employment increases.
    Keywords: Energy price, Labor demand, CES Production Function, Environment, Environmental policy
  • Ali Emami Meibodi *, Ahmad Hadi Pages 69-106
    Abstract. One of the most important parts of oil contracts is the financial regime. The terms of financial regime are proprietary and governed based on negotiation between parties, and they play a significant role in the success of the contracts and the parties’ consent. In this article, the nature and structure of the financial system are presented in the buyback contract and the new oil contract of Iran. Then, by reviewing the literature ý related to the financial system and interviewing the experts, it has been decided to choose criteria for assessment of financing. In order to compare the evaluation criteria for prioritization, as well as to choose the best financing method in the buyback contractý and the new oil contract of Iran, the experts’ opinions and TOPSIS decision-making method were used. According to the results of TOPSIS method, the criteria of foreign investment attraction and financing, onservative production of oil, logical flexibility in the description, and costs of contractors’ duties are of the highest priority in the financial system of the two contracts, and based on the introduced criteria, the IPC contract was identified as a suitable contract for the Iranian oil industry.
    Keywords: buyback, IPC, the financial system, TOPSIS Technique
  • Ali Reza Naseri *, Sajjad Faraji Dizaji, Hamid Reza Poursalimi Pages 107-132
    In this study, a game-theoretic model is designed according to the corruption index as the main channel for rent-seeking of natural resources and good governance index as a anticorruption by Sambit Bhattacharyya and Roland Hodler's approach. According to this model, we use data of corruption index, good governance index and resource rent and per capita income. We use panel data covering the period 2000–2014 and 50 countries to test this theoretical prediction. The model has been tested twice more by governance effectiveness index and regulatory burden index instead of good governance index again. Our estimates confirm that the relationship between resource rents and corruption depends on the quality of the good governance indexs. In such a way as to meet a minimum level of this index, resource rent's corruption can be controlled. Our main results hold when we control the effects of time varying common shocks, regional fixed effects and various additional covariates.
    Keywords: good governance, corruption, resource rent, governance effectiveness, regulatory burden, game theoretic model, panel data
  • Farhad Khodadad Kashi, Mohammad Sadegh Ghazi Zadeh, Mohammad Oshani * Pages 133-159
    Electricity is one of the most important infrastructure of the country. After the successful experience of industrialized countries for separate different parts and privatization in electricity industry, Iran since 1382 has begun to privatize the electricity industry. The electricity distribution sector is natural monopoly and, according to economic theory must operate under regulation for quantity of supply, price and quality to protect social welfare. There are various methods for regulation such as rate of return and incentive regulation, in many of these methods foucus on efficiency and productivity of firms. But the conventional static efficiency methods mainly reflecting short-run performance, and only show a close view of the long-run equilibrium path. When componis investment, the behavior of short-term factors that affecting the company may not be adjusted immediately, so short-run inefficiency will be transferred to subsequent periods. This effect caused by the the adjustment costs of capital and production capacity and in short run reduce efficiency in firms and should be considered in the regulation. In this paper, the dynamic efficiency of 39 electricity distribution companies during the period 2009-2015 was calculated using distance function. To estimate the the posterior distribution of model parameters, the simulation based on Markov chain Monte Carlo (MCMC) was used. The results show that environmental factors affect the efficiency in firms. The industry average efficiency increased from 67% to 70% and consistency for inefficiency was 92% during the period.
    Keywords: dynamic efficiency, Monte Carlo simulation, Bayesian maximum likelihood estimation, power distribution, market regulation
  • Rahim Soltanian *, Alimorad Sharifi, Hamed Huri Jafari Pages 161-193
    In this paper have been introduced an approach which refer to as the attribution analysis of index to the IDA and energy studies. This approach extends the methodology of IDA by quantifying the contribution of each individual attributes to the overall percent change of factors, such as the real energy intensity. As has been shown in this study, the method can be used as a tool to assess and monitoring changes of industrial energy efficiency in greater depth compared to what has been reported in the literature. It can similarly apply the technique to analyze the structural change index in a symmetrical way.
    In this study have been applied the proposed method to the real energy intensity index in the multiplicative Logarithmic Mean Divisia Index ­(M-LMDI)­ approach,a major IDA technique. Since the M-LMDI is based on geometric mean type indices and chain computation,we need some appropriate method to cope with the difficulties that arise.
    This study is based on a standard model of two factors such that the aggregate energy intensity index is the product of the real energy intensity index and the structural change index. The proposed attribution analysis, however, is not restricted to the number of factors. It can be similarly employed in other IDA studies, such as energy-related carbon dioxide emissions where the number of factors is often more than two. This approach can be defined as long as these factors are expressed in either geometric mean or arithmetic mean indices.
    This study present a numerical illustration of the proposed method using the energy consumption and real value added data of the Iranian manufacturing industry.
    Keywords: Energy Decomposition Analysis, Energy Intensity, Structural Effect, Pure Intensity Effect, Divisia Index, Attribution Analysis
  • Mohammad Sardoei Nasab, Mohammadhassan Akhgar * Pages 195-216
    From economic point of view, liability rules are efficient provided that they induce individuals to observe optimal cares & activities concurrently. Due to inefficiency of global maritime liability law in terms of oil pollution, special liability regime has been gradually evolved and Developed from 1969, which consist of some different features including Strict Liability with the Defense of Contributory Negligence, Channeling of liability of oil tanker owner and great increasing in limits of liability. As well as, damages resulting from oil pollution could be recovered by International Oil Pollution Compensation FUND of 1992 and its Supplementary Fund of 2003 which are financed by contribution levied on oil companies. In this paper, the effects of determining financial limits & channeling of liability rle on tanker owners 'motivations to take optimal care, As well as, reconstruction of financial contribution mechanism of the FUNDs so that contributions are more risk related & generally speaking, analysis of this legal system in prevention of loss has been surveyed.
    Keywords: Oil pollution, optimal care, Strict Liability with the Defense of Contributory Negligence, Channeling of Liability of oil tanker owners, Limitation of Liability
  • Kamran Mahmodpour *, Yasser Sistani Badoii, Milad Soleimani, Mohammad Karimi Pages 217-244
    The importance of improving energy efficiency in the industry and its sub-sections is that reduce the cost of production at the macro level, Pay less subsidies and reduce the cost of industrial products. In this way, enhanced the value added of these sectors and increase competitiveness, enhance product quality, and ultimately, reduce imports some of important goods and increase exports of some products that made. This study examines the effect of eliminating energy subsidies on the energy intensity in iran industry using the approach of seasonal time series data in during 1385-1392 with Cobb-Douglas cost function that negative correlation between energy intensity and energy prices approved. Also results show that over time with advances in technology, energy intensity is decreased. Then energy price liberalization scenario, assuming a steady rise in nominal prices for the period 1393-1389 is studied. The results show that after the liberation of energy prices, energy intensity is decreased so that the highest reduction in the first year of liberalization and in the years following the reduction of energy intensity has decreased.
    Keywords: Energy intensity, Price liberalization, Time series, Cobb Douglas cost function, Dvizhia mean index, Industry