فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 57 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهداد آرندیان، مرتضی محمدی اردهالی صفحات 1-37
    استفاده از سیستم های تولید همزمان حرارتی و الکتریکی، به دلیل بازدهی بالای آن ، رو به افزایش است. با توجه به این که حداکثر بازدهی سیستم های تولید همزمان برق و حرارت به پارامترهای گوناگونی وابسته است، هدف از این مطالعه بهینه سازی اندازه، مکان و بهره برداری از فناوری های مختلف سیستم های تولید همزمان در شبکه های انرژی حرارتی و الکتریکی به منظور افزایش سود بهره بردار شبکه، با در نظر گرفتن قیود فنی- اقتصادی و زیست محیطی می باشد. در مدل سازی مسئله، فروش انرژی های حرارتی و الکتریکی، کاهش تلفات شبکه های انرژی حرارتی و الکتریکی و کاهش هزینه به روزرسانی تجهیزات به عنوان درآمد بهره بردار و مجموع هزینه های سرمایه گذاری، تعمیر و نگهداری و انتشار آلاینده های زیست محیطی به عنوان هزینه های بهره بردار در نظر گرفته شده است. همچنین جهت دستیابی به مناسب ترین پاسخ، الگوریتم هوشمند ترکیبی جدیدی بر مبنای الگوریتم های جهش قورباغه متحرک و اجتماع پرندگان ارائه گردیده است. نتایج شبیه سازی ضمن تائید روش پیشنهادی، نشان می دهند استفاده ترکیبی از فناوری های تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر در سیستم های تولید همزمان برق و حرارت باعث افزایش سود سالیانه بهره بردار شبکه به میزان 09/134937 دلار می شود. همچنین لحاظ نمودن قیود زیست محیطی باعث می گردد سیستم تولید همزمان برق و حرارت مبتنی بر فناوری موتور احتراق داخلی در ترکیب بهینه فناوری ها نقشی نداشته باشد.
    کلیدواژگان: آلاینده های زیست محیطی، الگوریتم های بهینه سازی، شبکه های انرژی حرارتی و الکتریکی، منابع انرژی تجدیدپذیر، منابع انرژی تجدیدناپذیر
  • سمیه اعظمی ، مجتبی الماسی، زهرا علی نیایی صفحات 39-64
    این مقاله ارتباط میان مصرف گاز طبیعی و رشد اقتصادی را در 11 کشور صادر کننده گاز طبیعی؛ ایران، قطر، ونزوئلا، مصر، الجزایر، روسیه، امارات متحده عربی، لیبی، نیجریه، بولیوی، ترینیداد (کشورهای عضو GECF) در فاصله زمانی 2014-1992 با استفاده از مدل تولید چندگانه بررسی می کند. نتایج نشان می دهد رشد اقتصادی، مصرف گاز طبیعی، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص و درجه باز بودن تجاری با در نظر گرفتن شکست ساختاری هم انباشته هستند. نتایج تخمین DOLS و FMOLS حاکی از آن است که مصرف گاز طبیعی در کشورهای GECF به طور مثبتی رشد اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد. علاوه بر این، نتایج آزمون مشترک (کوتاه مدت و بلندمدت) علیت گرنجری Panel VECM در گروه کشورهای صادر کننده گاز طبیعی بیان کننده علیت یک طرفه از مصرف به رشد می باشد که حمایتی از فرضیه رشد است. نتایج آزمون علیت Dumitrescu-Hurlin در مورد جهت علیت هر کشور در پانل حکایت از آن دارد که فرضیه رشد در کشورهای ایران، ونزوئلا، مصر، الجزایر، امارات متحده عربی، نیجریه، بولیوی و فرضیه بازخورد تنها در کشور روسیه و فرضیه خنثی در کشورهای قطر، لیبی و ترینیداد مورد تایید است.
    کلیدواژگان: مصرف گاز طبیعی، رشد اقتصادی، GECF، شکست ساختاری
  • مریم کشاورزیان صفحات 65-86
    از دیرباز راه های آبی با صرفه ترین راه انتقال کالا می باشد به همین دلیل حمل و نقل دریایی نسبت به سایر شیوه های جابه جایی به خصوص در مورد محموله های سنگین از مزیت بالایی برخوردار است. در این مقاله تقاضای دو نوع سوخت رایج مورد استفاده در کشتی های تجاری و مسافرتی (نفت کوره بانکر کشتی و نفت گاز) در کل دنیا بررسی می شود. با توجه به ماهیت و بازار متفاوت این دو نوع سوخت، از دو معادله جدا برای تخمین استفاده می شود.
    نتایج نشان می دهد که مقدار تقاضای نفت کوره و نفت گاز با حجم تجارت دریایی رابطه مثبت و معنی داری دارند. بر اساس مشاهدات نیز تغییرات اقتصادی منجر به تغییر در میزان تجارت و تقاضای سوخت دریایی می گردد. هر یک از این فرآورده ها با قیمت های واقعیشان رابطه منفی و معنی داری دارند.
    کلیدواژگان: حمل و نقل دریایی، مصرف نفت کوره و دیزل، تجارت دریایی، تولید ناخالص داخلی، مدل های رگرسیون به ظاهر نامرتبط
  • حسن حیدری ، آرش رفاح کهریز، فرزانه طالبی صفحات 87-123
    هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر نوسانات قیمت نفت بر شاخص ریسک کشوری در کشورهای عضو اوپک در رژیم های مختلف با استفاده از داده های ماهیانه بازه زمانی 2015-2002 می باشد. بدین منظور، ابتدا نوسانات قیمت نفت با استفاده از مدل های واریانس ناهمسانی شرطی خودرگرسیون نمایی (EGARCH) محاسبه شده و سپس تاثیر نوسانات قیمت نفت بر شاخص ریسک کشوری در کشورهای عضو اوپک با استفاده از مدل های مارکف سوئیچینگ برآورد شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که نوسانات قیمت نفت اثرات متفاوتی بر شاخص ریسک کشوری اعضای اوپک در رژیم های متفاوت دارد، بدین صورت که نوسانات قیمت نفت بر شاخص ریسک کشوری کشورهای امارات متحده عربی و کویت، اثر مثبت و برای کشورهای قطر، نیجریه، لیبی و الجزایر تاثیر منفی و برای کشورهای آنگولا، عراق، عربستان و ونزوئلا اثرات نامتقارنی دارد. علاوه بر این، نتایج مطالعه نشان می دهد که در میان کشورهای عضو اوپک، نوسانات قیمت نفت بیشترین تاثیر مثبت را به ترتیب در کشورهای امارات، عراق، اکوادور، عربستان و آنگولا و کمترین میزان تاثیر مثبت نوسانات قیمت نفت در کویت و ونزوئلا بوده است. همچنین، کمترین تاثیر منفی نوسانات قیمت نفت بر شاخص ریسک کشوری ایران و عراق و بیشترین تاثیر منفی برای قطر بوده است. بنابراین توصیه می شود که برنامه ریزان، سرمایه گذاران و دیگر نهادها قبل از سرمایه گذاری و بر شاخص ریسک کشوری کشورهای اعضای اوپک و تاثیر نوسانات قیمت نفت بر آن توجه نمایند.
    کلیدواژگان: شاخص ریسک کشوری، کشورهای عضو اوپک، مدلهای مارکف سوئیچینگ، نوسانات قیمت نفت
  • فاطمه قلی پور خطیر، علی مزیکی ، حامد حوری جعفری صفحات 125-146
    میزان و عوامل تعیین کننده کارایی فنی نیروگاه ها در مطالعات مختلفی بررسی شده اند. در این راستا اگرچه عوامل متعددی چون ملاحظات زیست محیطی نیز مورد توجه قرار گرفته، اما کمتر به اثر نسبت قیمت نهاده ها به ستانده ها بر تحولات کارایی پرداخته شده است. لذا در این مطالعه از روش پارامتریک تحلیل مرزی تصادفی به بررسی اثر دوره هدفمندسازی یارانه ها در ایران و تحولات قیمت های داده و ستانده بر کارایی نیروگاه ها پرداخته ایم. نتایج نشان می دهند که اثر مثبت دوره هدفمندسازی بر کارایی کاملا قابل تایید نیست؛ اما افزایش نسبت قیمت نهاده به ستانده به طور معنی داری موجب افزایش کارایی، به خصوص در نیروگاه های خصوصی شده است.
    کلیدواژگان: کارایی فنی، نیروگاه تولید برق، حذف یارانه، تحلیل مرزی تصادفی
  • شهرام فتاحی ، مریم حیدریان، سارا مرادی صفحات 147-171
    آثار رشد اقتصادی بر محیط زیست یکی از مهم ترین بحث های مطرح امروز در اقتصاد محیط زیست است. صنعتی شدن جوامع منجر به بهره برداری بیشتر و فشرده تر از سوخت های فسیلی ازجمله زغال سنگ، نفت و گاز شده است. احتراق این سوخت ها منجر به افزایش انتشار آلاینده های سمی و خطرناک می شود که آسیب های جهانی نظیر گرم شدن کره زمین و تغییرات آب وهوایی، از پیامدهای غیرقابل اجتناب آن به شمار می رود. از همین رو در مطالعه حاضر تلاش شد با استفاده از روش خودرگرسیون برداری پانلی، به بررسی اثرات فنی، مقیاسی و ترکیبی رشد اقتصادی بر محیط زیست طی دوره زمانی 1395-1384 برای استان های ایران پرداخته شود. نتایج برآورد مدل نشان می دهد که تکانه وارده به درآمد سرانه (معیار اثرات فنی) باعث کاهش آلودگی زیست محیطی (میزان انتشار CO2) شده است، ولی تکانه های وارده به مجذور GDP (معیار اثرات مقیاسی) و نسبت سرمایه به نیروی کار (معیار اثرات ترکیبی) تغییرات افزایشی ناچیزی بر آلودگی زیست محیطی داشته است. نتایج تجزیه واریانس نیز حاکی از آن بود که در ایران، درآمد سرانه افراد نسبت به سایر معیارهای رشد اقتصادی، نقش مهمی درروند کیفیت محیط زیست و افزایش آلودگی دارد.
    کلیدواژگان: اثرات فنی، اثرات مقیاسی، اثرات ترکیبی، آلودگی زیست محیطی، روش خودرگرسیون برداری پانلی
  • نورالدین کلانتری، رحمت الله محمدی پور، مسعود صیدی *، اردشیر شیری، مسعود عزیزخانی صفحات 173-199

    در حال حاضر سهم گاز طبیعی در سبد انرژی کشور بیش از 70 درصد است. بهره وری نیز یکی از سیاست های محوری اقتصاد مقاومتی و پشتوانه آن محسوب می شود. این تحقیق با معرفی بهره وری برای ارزیابی عملکرد پالایشگاه های گاز، معیارهای ضروری و قابل سنجش برای ارزیابی عملکرد از منظر بهره وری را در قالب یک الگو ارائه نموده و با استفاده از آن بهره وری پالایشگاه های گاز کشور را طی سال های 94-1390 محاسبه و در مواردی با اهداف کمی تعیین شده در برنامه پنج ساله پنجم توسعه کشور تطبیق داده و تحلیل نموده است. محاسبات مورد نیاز با کمک نرم افزارهای Excel و GAMS انجام گردید. در نتایج، منابع بهره ور پالایشگاه ها شناسایی و منابعی که بایستی بهبود یابند نیز مشخص گردید. در پایان با به کار گرفتن میانگین روش های تصمیم گیری چند شاخصه (MADM) ، پالایشگاه های گاز کشور رتبه بندی شدند که پالایشگاه گاز فجر جم، در رتبه اول و پالایشگاه بید بلند، در رتبه آخر قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، بهره وری، تحلیل پوششی داده ها(DEA)، پالایشگاه گاز، MADM
  • زهرا عبادی ، فاطمه حسین پور، حمیدرضا عبدالهیان، سید ناصر سعیدی صفحات 201-234
    انرژی به عنوان محرک و نهاده ضروری اکثر فرآیندهای تولیدی می باشد. در ایران و بیشتر کشورهای تحصیلدار، بخش بزرگی از انرژی مورد نیاز از منابع تجدیدناپذیر (به علت وفور و ارزانی آن) تهیه می شود. به نظر می رسد ارزانی این نهاده سبب شده در این کشورها تلاش قابل توجهی در زمینه بهره وری مصرف انرژی صورت نگیرد. اثبات تجربی این موضوع می تواند یکی دیگر از ابعاد پدیده نفرین منابع را روشن نماید. این امر فرضیه اصلی این مطالعه است. در مطالعه حاضر برای بررسی اثر فراوانی منابع بر کارایی انرژی نمونه ای از کشورهای تحصیلدار و کشورهای غیرتحصیلدار انتخاب شده اند. این مطالعه بر مبنای داده های پانل نامتوازن در طی دوره 2012-1998 است. نتایج پژوهش حاکی از این امر است که بین نسبت رانت منابع طبیعی به تولید ناخالص داخلی و شدت کاربرد انرژی رابطه مثبتی وجود دارد، به عبارتی با افزایش رانت منابع، کارایی انرژی کاهش خواهد یافت و به این ترتیب فرضیه تحقیق تایید می شود. همچنین نتایج نشان می دهد که رابطه منفی میان متغیر قیمت انرژی و شدت انرژی برقرار است و بنابراین رابطه مثبتی با کارایی انرژی دارد.
    کلیدواژگان: وفور منابع، نفت و گاز، دولت تحصیلدار، تابع تقاضای انرژی، لم شفارد، کارایی انرژی
|
  • Pages 1-37
    Due to favorable efficiencies, industry increasingly utilizes combined heat and power (CHP) units. This paper reviews options for optimal location, size and operation of various CHP technologies in heat and electricity distribution networks with given techno-economic-environmental constraints, which maximizd the economic profit of CHP technologies. In our cost benefit model, heat and electricity sold to customers, loss reduction of heat and electricity distribution networks, and cost reduction in required equipment investment are considered as benefits for the utility company and, the sum of costs for capital equipment investment, operation and maintenance, and environmental emission are considered as costs. We obtain the optimal values through use of a newly developed hybrid algorithm based on shuffled frog leaping algorithm and particle swarm. The simulation results show that combination of renewable and non-renewable CHP technologies increase yearly utility company economic profit by $ 134937.09. Internal combustion engines have no role in this combination due their high environmental emission costs
    Keywords: environmental emission, heat, electricity distribution networks, non-renewable resources, optimization algorithm, renewable resources, prices, Iran
  • Pages 39-64
    This paper examines the relationship between natural gas consumption and economic growth in 11 gas exporting countries including Iran, Qatar, Venezuela, Egypt, Algeria, Russia, UAE, Libya, Nigeria, Bolivia, and Trinidad (GECF countries), using a multivariate production model for the period 1992 to 2014. The study reveals that natural gas consumption, economic growth, gross fixed capital formation and degree of trade openness are cointegrated with regard to structural breaks. When we use the Fully Modified Ordinary Least Square (FMOLS) and Dynamic Ordinary Least Square (DOLS) tests, we see that natural gas consumption in GECF countries positively affects economic growth. Furthermore, results of the joint test (short-run and long-run) of the VECM Granger causality test reveals unidirectional causality from natural gas consumption to growth for GECF countries, which proves the growth hypothesis. Regarding the direction of causality of each country in the panel, the results of the Dumitrescu-Hurlin causality test (2012) support the growth hypothesis in the case of Iran, Venezuela, Egypt, Algeria, the United Arab Emirates, Nigeria, Bolivia, while for Russia it confirms the feedback hypothesis and for Qatar, Libya and Trinidad it confirms the neutral hypothesis.
    Keywords: Natural Gas Consumption, Economic Growth, GECF, Structural Breaks
  • Maryam Keshavarzian Pages 65-86
    Maritime transport has a major cost advantage in the transport of bulky and heavy cargo due to its low per tonne cost. This paper assesses the demand for the two types of fuel that are used in cargo and passenger ships (bunker fuel oil and gas oil –diesel) in the world. We first estimate the total demand for maritime transport and then proceed to calculate the associated demand for fuel demand. Given the differential market characteristics of the two fuel types, we use two different equations to estimate the demand for them.
    The results show that both fuel oil and diesel demand are positively correlated with the volume of maritime traffic in a significant manner. Our observations indicate that the changes in overall economic conditions affect the volume of international trade and resultant demand for fuels used in maritime transport. We also see that the demand for each of the two fuels, namely fuel oil and diesel are negatively correlated with their respective real prices in a significant manner.
    Keywords: maritime transport, fuel oil, diesel consumption, maritime trade, GDP, seemingly unrelated
  • Hassan Heidari , Arash Refah Kahriz , Farzaneh Talebi Pages 87-123
    This study investigates the effect of oil price volatility on country risk index of Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) members for the period 2002 to 2015. We calculate oil price volatility by using an exponential autoregressive conditional heteroskedasticity (EGARCH) approach. The impact of oil price volatility on country risk index in OPEC is estimated using a Markov switching model. The result indicate that oil price volatility has different effects on the risk index in different OPEC countries. Oil price volatility has positive effect on country risk index for the United Arabic Emirates and Kuwait; negative effects for Qatar, Nigeria, Libya and; asymmetric effects for Angola, Iraq, Saudi Arabia and Venezuela. Moreover, the study results indicate that oil price volatility has the most positive effects for the United Arabic Emirates, Iraq, Saudi Arabia, Angola and the least positive impact for Kuwait and Venezuela. Furthermore, the lowest negative impact of oil price volatility on country risk index is seen for Iran and Iraq and the greatest negative impact for Qatar. It is therefore recommended that planners, investors and others institutions pay attention to the country risk index and the likely impact of oil price volatility on it before investing in OPEC member countries.
    Keywords: Country Risk Index, Markov Switching Models, Oil Price Volatility, OPEC
  • Fatemeh Gholipour Khatir , Ali Mazyaki , Hamed Houri Jafari Pages 125-146
    There are many studies of the determinant factors of technical efficiency of power plants, but few studies have dealt with the efficiency effect of change in prices of inputs and outputs. In this paper we report on a study that uses the parametric stochastic frontier analysis to assess the effect of reduction of energy subsidies and resultant changes in input and output prices on the efficiency of power plants. The results show that while the direct effect of subsidy reform has not been significant at the macro level in Iran, increasing the input-to-output price ratio of power plants has led to significant increases in the technical efficiency of power plants, especially those operated by the private sector
    Keywords: Technical Efficiency, Power Plants, Cutting Subsidies, Stochastic Frontier Analysis
  • Shahram Fatahi , Maryam Heidarian , Sara Moradi Pages 147-171
    The effects of economic growth on the environment is one of the most important factors in current discussions in environmental economics. Industrialization of societies leads to further exploitation of fossil fuels such as coal, oil and gas. The combustion of these fuels leads to increased emission of toxic and dangerous gases and damages such as global warming and climate change. Therefore, in this study we use the VAR panel method to calculate the technical, scale and combination effects of economic growth on the environment of Iranian provinces for the 2005 to 2016 period. The results show that shocks to per capita income (a measure of technical effects) reduced environmental pollution (CO2 emissions). However, shocks to GDP2 (a measure of scale effects) and capital-labor ratio (a measure of combined effects) increased environmental pollution. Analysis of variance also showed that in Iran, per capita income has greater impact on environmental quality and pollution than other measures of economic growth.
    Keywords: Technical Effects, Scale Effects, Combined Effects, Environmental Pollution, Panel VAR Method
  • Nouraldin Kalantari Mr, Rahmatolah Mohammadi Pour Dr., Masoud Seidi Dr., Ardashir Shiri Dr., Masoud Azizkhani Dr. Pages 173-199

    The share of natural gas in Iran's energy basket is curremtly more than 70 percent. The efficient use of gas is thus a key feature of a resilient economy. This research uses productivity and data envelopment analysis to assess the productivity of gas powered power generating plants for the period 2011-2015 and where possible compares them to the targets set in the fifth development plan of the country. We use Excel and GAMS software to perform the necessary computations. We identify factors that affect productivity and pinpoint areas where improvements are needed. In the end, we use the average of the most popular multi-attribute decision-making methods (MADM) to rank gas powered power generation plants. The Fajre_Jam power plant is the most efficient and the Bid_Boland power plant is the least efficient

    Keywords: Evaluation of performance, Productivity, Data Envelopment Analysis (DEA), Gas refinery, MADM
  • Zahra Ebadi , , Fatemeh Hosseinpour , , Hamidreza Hallafi , , Nasser Saeidi Seied Pages 201-234
    Energy is a driver and essential input of most production processes. In Iran and other oil rentier states, the bulk of energy consumption is from non-renewable resources (due to its abundance and cheapness). It seems that the low price of non-renewable energies in these countries lessens the incentive for increasing energy efficiency in these countries. The empirical proof of this hypothesis can clarify another dimension of the resource curse. To study the effect of resource abundance on energy efficiency, we use the sample of rentier and non-rentier countries, based on unbalanced panel data for the period 1998-2012. Our results indicate that there is a positive relationship between the ratio of natural resource rent to GDP and energy intensity, implying that higher resource rents lead to lower energy efficiency. The results also show that there is a negative relationship between energy price and energy intensity, indicating that higher fuel prices lead to higher energy efficiency.
    Keywords: abundance resources, oil, gas, rentier state, energy demand, Shephard’s Lemma, energy efficiency