فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 17 (بهار 1386)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 17 (بهار 1386)

  • 220 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن خوش طینت، حامد فلاح جوشقانی صفحات 1-25

    در این پژوهش، تاثیر اهرم مالی بر ضریب واکنش سود در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. هدف از این تحقیق  تعیین این موضوع است که آیا سرمایه گذاران، تحلیل گران و... در واکنش به اخبار خوب و بد ناشی از انتشار اطلاعات حسابداری به ساختار سرمایه شرکتها و میزان اهرمی بودن آنها توجه داشته و یا واکنش آنها این اخبار را تحت تاثیر خود قرار میدهد یا خیر.
    معیارهای اندازه گیری اهرم مالی به دو دسته طبقه بندی میشود:1-      سود و زیانی 2-      ترازنامه
    در این پژوهش از رویکرد ترازنامه استفاده شده است. در رویکرد ترازنامه دو تعریف برای اهرم قایل شده اند:1-      نسبت بدهیها به داراییها     2-      نسبت بدهیها به حقوق صاحبان سهام
    هر دو تعریف در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته اند. بررسی تنها فرضیه تحقیق به کمک تجزیه و تحلیل رگرسیون در دوره زمانی 1379-83 نشان میدهد که در تعریف نخست از اهرم در سطح کل نمونه و در سطح بالای اهرم و در تعریف دوم از سطح بالای اهرم، بین اهرم مالی و ضریب واکنش سود رابطه معکوس وجود دارد. ولی در تعریف نخست از اهرم در سطح پایین اهرم و در تعریف دوم در سطح کل نمونه و در سطح پایین اهرم بین اهرم مالی و ضریب واکنش سود رابطه معناداری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: اهرم مالی، سود غیرمنتظره، بازده غیرنرمال، ضریب واکنش سود
  • حمید خالقی مقدم، پرویز پیری صفحات 27-61

    تغییرات قیمت سهام در بازار سرمایه تحت تاثیر متغیرهای مختلف  و متنوعی است که فراتر از سطح شرکتها و حتی بازار است. بسیاری از نظریه پردازان بازارهای مالی معتقدند با استفاده از مبانی صحیح ارزش گذاری، میتوان تغییرات قیمت سهام را پیش بینی کرده و از آنها در مدل تصمیم گیری خود بهره گرفت.
    این مقاله تحقیقی علمی کاربردی در مورد اثر و ارتباط بین نماگرهای مختلف ساختاری، جریان نقدی و انتظاری، با تغییرات قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران است. براساس آزمون فرضیه های تحقیق، پنج متغیر اندازه شرکت ها، نرخ رشد سود، پهنای بازار، نرخ شناوری سهام و ضریب  ارزش دفتری بر ارزش بازار یا قیمت، توانایی تخمین 53.5 درصد تغییرات قیمت را دارا میباشند.
    نتایج تحقیق حاضر مانند تحقیقات مشابه انجام شده در سطح جهان، نشان دهنده آن است که تغییرات قیمت و بازده سهام در بازار بورس و مخصوصا بازار بورس تهران علی رغم شباهت زیادی که به رفتار تصادفی و اتفاقی دارد، اتفاقی نیست، بلکه از نوع آشوبگونه است. بنابراین فعالان بازار میتوانند با استفاده از معیارهای مناسب ارزیابی و مدلهای پیچیده و قوی مانند مدل های جامع سنجش نماگرهای بازار، با مدل های الگوریتمی و یا ترکیب های مختلف، در پیش بینی تغییرات قیمت سهام به مبانی اصولی کشف قیمت دسترسی داشته و در فرایند تصمیم گیری خود از آنها بهره گیرند.

  • صابر شعری، محمد مرفوع صفحات 63-104

    افشای اطلاعات در شرکتهای مختلف تفاوت های قابل توجهی دارد. شناسایی عوامل موثر بر تصمیمات مربوط به افشای اطلاعات توسط مدیریت، موضوعی است که میتواند برای سیاستگذاران بازار،  جامعه تجاری و دانشگاهیان مفید باشد. یکی از انواع اطلاعاتی که شرکت ها افشا مینمایند،  پیش بینی سود است. حاکمیت (راهبری) شرکتی عاملی است که میتواند موجب  بهبود عملکرد شرکت و به ویژه بهبود کیفیت اطلاعات ارایه شده از سوی مدیریت شرکت شود. در این پژوهش رابطه دو سازوکار حاکمیت شرکتی یعنی عضویت اعضای غیرموظف در ترکیب هییت مدیره و مالکیت سرمایه گذاران نهادی با دقت، سوگیری، به موقع بودن و دفعات تجدید نظر در پیش بینی سود شرکتها بررسی شده است.
    نمونه پژوهش از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1382 تا 1384 انتخاب شده است. برای آزمون فرضیه های مربوط به رابطه  ترکیب هییت مدیره شرکت و سرمایه گذاران نهادی با به موقع بودن و دفعات تجدید نظر در پیش بینی،  از روش لاجیت (لاجستیک) دوتایی و برای آزمون فرضیه های مربوط به رابطه درصد حضور مدیران غیرموظف در ترکیب هییت مدیره و سرمایه گذاران نهادی با دقت و سوگیری پیش بینی سود از رگرسیون دوگانه و چندگانه استفاده شده است. نمونه پژوهش به تناسب هر فرضیه،  براساس  درصد اعضای غیرموظف هییت مدیره و یا درصد سرمایه گذاران نهادی به دو گروه تقسیم شده و ضرایب رگرسیون برای یک از دو گروه به طور جداگانه نیز محاسبه شده است. همچنین از آزمون ناپارامتریک من – ویتنی برای آزمون فرضیه ها استفاده شده است. در این پژوهش پنج متغیر کنترلی  اندازه شرکت، حسابرس شرکت، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سهام، تعداد روزهای بین تاریخ پیش بینی و تاریخ پایان دوره مالی و نوع خبر (خوب یا بد بودن آن) نیز مدنظر قرارگرفته اند. به طور کلی یافته های تحقیق بیانگر کم اهمیت بودن مدیران غیرموظف و سرمایه گذاران نهادی در اثرگذاری بر ویژگی های پیش بینی سود شرکت ها است.

  • جعفر باباجانی، محمدجواد مرادمند صفحات 105-128

    در این پژوهش عمبکرد اجرای ماده 272 ق.م.م. توسط حسابداران رسمی جهت بررسی وجود تفاوت معنادار بین درآمد مشمول مالیات تشخیصی توسط ماموران سازمان امور مالیاتی و درآمد مشمول مالیات تعیین شده توسط حسابداران رسمی مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    این موضوع با استفاده از اطلاعات مستخرجه از پرونده های مالیاتی تعداد 462  شرکت که مودی اداره کل مالیات بر شرکتها یا اداره کل مودیان بزرگ تهران بوده اند، برای عملکرد سال 1381 لغایت 1383 بررسی شده است. فرضیه های تحقیق با استفاده از آزمون فرض درباره میانگین جامعه مورد آزمون قرار گرفته است.
    نتایج تحقیق بیانگر وجود تفاوت معنادار بین درآمد مشمول تشخیصی توسط ماموران سازمان امور مالیاتی و درآمد مشمول مالیات تعیین شده توسط حسابداران رسمی است. این در حالیست که نتایج آزمون منحصرا مربوط به شرکتهایی است که بین درآمد مشمول مالیات دوگروه نامبرده اختلاف وجود داشته است وشرکتهای زیادی نیز وجود داشته اند که درآمد مشمول مالیات تعیین شده توسط حسابداران رسمی مورد قبول و پذیرش سازمان امور مالیاتی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: مودی مالیاتی، ماموران مالیاتی، حسابداران رسمی، مالیات تشخیصی، قانون مالیات های مستقیم
  • محمدرضا نیکبخت، محمدرضا عسگری، حمیدرضا گنجی، آرش تحریری صفحات 129-150

    در این تحقیق وجود بازده غیرعادی در سهام شرکتهای جدید الورود به بورس اوراق بهادار تهران و عوامل موثر بر آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده ها بیانگر وجود بازده غیرعادی کوتاه مدت مثبت طی شش ماه پس از ورود به بورس اوراق بهادار در سهام شرکتهای نمونه میباشد. از بین هفت متغیر اندازه شرکت، افق زمانی پیش بینی سود، تغییرات سود، بازده بازار یک ماه قبل از عرضه سهام، نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار سهام، موسسه حسابرس و نوع صنعت، تنها دو متغیر اندازه شرکت به صورت معکوس و بازده بازار یک ماه قبل از عرضه سهام به صورت مستقیم با بازده غیرعادی در رابطه بودند؛ امابه طور کلی تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که هر هفت متغیر مستقل به طور همزمان توانایی توجیه کنندگی تقریبل 20 درصدی  بازده غیرعادی کوتاه مدت را دارند.

    کلیدواژگان: عرضه های اولیه سهام، بازده غیرعادی کوتاه مدت، سهام جدید، رگرسیون و همبستگی
  • یحیی حساس یگانه، نرگس یزدانیان صفحات 151-171

    این تحقیق در پی یافتن پاسخی به این پرسش است که تاثیر برخی از سازو کارهای حاکمیت شرکتی بر مدیریت سود در ایران چگونه است؟ از جمله اصول حاکمیت شرکتی که در این تحقیق تاثیر آنها  بر کاهش مدیریت سود مورد بررسی قرار گرفته است عبارت است از مالکیت سرمایه گذاران نهادی، وجود مدیران غیرموظف (غیر اجرایی) در ترکیب هییت مدیره، عدم وجود مدیرعامل شرکت به عنوان رییس یا نایب رییس هییت مدیره، وجود حسابرسان داخلی.
    در این تحقیق از اقلام تعهدی اختیاری با استفاده از مدل تعدیل شده جونز به عنوان شاخصی برای تعیین مدیریت سود در شرکتها استفاده گردیده است. بدین منظور  اطلاعات 177 شرکت طی سالهای 1382 الی 1384 به کار گرفته شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد زمانیکه درصد مالکیت سرمایه گذاران نهادی در شرکتها بیش از 45 درصدباشد، مدیریت سود کاهش میابد. علاوه بر این یافته های پژوهش حاکی از این است که بین وجود مدیران غیرموظف در ترکیب هییت مدیره، عدم وجود مدیرعامل شرکت به عنوان رییس یا نایب رییس هییت مدیره، وجود حسابرسان داخلی در شرکتها در ایران و مدیریت سود رابطه معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، مدیریت سود، سرمایه گذار نهادی، عضو غیرموظف هیئت مدیره، حسابرس داخلی
  • حمید بداغی، حمیدرضا بزاززاده صفحات 173-212

    بخش زیادی از ادبیات مرتبط با مدیریت سود، معطوف به چرایی، چگونگی و تبعات مدیریت سود بوده است و بررسی راهکارهایی جهت کنترل و مهار کردن این عمل، کمتر مورد توجه محققین بوده است. تحقیق حاضر افشاء بیشتر و کاملتر اطلاعات را به عنوان راهکارهایی جهت کاهش مدیریت سود مورد توجه قرار داده است.
    در این تحقیق، کیفیت افشاء با استفاده از چک لیستی متشکل از 235 قلم افشاء اجباری (مطابق با استانداردهای حسابداری ایران) و مدیریت سود با استفاده از مدل اصلاح شده جونز براساس اقلام تعهدی اختیاری، اندازه گیری شده اند و نهایتا برای آزمون فرضیه تحقیق مورد استفاده قرار گرفته اند. آزمون فرضیه تحقیق به دو صورت مقطعی برای هر یک از سالهای 1382 تا 1384 و تجمعی سه ساله انجام شده است.
    نتایج حاصل از آزمون های به عمل آمده در این تحقیق در بررسی مقطعی سال به سال، تنها برای سال 1384 حاکی ازتایید فرضیه و وجود رابطه منفی و معنادار بین کیفیت افشا و مدیریت سود میباشد. و در مجموع سه سال نیز نتایج نشان دهنده عدم وجود رابطه معنادار است.

    کلیدواژگان: مدیریت سود، افشاء اجباری، اقلام تعهدی اختیاری، اقلام تعهدی غیراختیاری
|
  • Mohsen Khoshtinat, Hamed Fallah Joshaghani Pages 1-25

    In this study the effect of "Financial Leverage (FL) on Earning Response Coefficient (ERC)" for accepted members of Tehran Stock Exchange is considered. The purpose is to find out whether or not the investors, analysts, etc. consider the capital structure and leverages of the firms when reacting to the good and bad news caused by revealing the accounting in formation.
    Financial   Leverage   measurement   approaches   are   of   two divisions as follows:I)  Income Statement
    2) Balance sheet
    In this research balance sheet approach i s used. In this approach, two definitions have been considered for leverage.
    I)  Debit/ assets Ratio
    2) Debit I equity Ratio
    Both definitions are used here. Studying the only research hypotheses  using   the  regression   analysis  during  2000-20004 indicates  that  in  the  first  leverage  definition  there  is  a  reverse relationship between  FL & ERC in the whole sample and  in high leverage and  in  the second  definition  i n  high  leverage. However in the first definition in low leverage and i n the second one in the whole sample and in low leverage there's no considerable relationship between ERC and FL.

    Keywords: Financial Leverage, unexpected earnings, Abnormal Return, ERC
  • Hamid Khaleghi Moghadam, Parviz Piri Pages 27-61

    In the view or market theoreticians, investors and other participants, attain more successful with appropriate valuation measures. This article tries to show and compare the effect and relevance between various market indicators and stock price predictions.
    For  this purposes,  market  indicators have been  categorized  in three groups of: structural  indicators, flow  of  fund  indicators and sentiment  indicators.
    Single  and  multiple  regression  was  used  to  test  the  research hypothesis   and   various   market   indicators. At   last   this  paper concludes that the price variation can be predicted with  indicators of   I )firm   size    2)earnings  per  share  grouch   3)market  breadth 4)free float rate and S)book value per share to price ratio. In other words, 53.5 % of stock price variations in Tehran stock exchange can be predicted with these four variables.

  • Saber Sheri, Mohammad Marfo Pages 63-104

    There are significant differences in disclosure of information among firms. Identification of factors affecting management in formation disclosure is a useful research area and wide variety of    users such as: market pol icy makers, investors and academicians could take advantage of the results.
    Earning forecast is important information that firms usually disclose. Corporate   governance improves   the   performance of companies and their quality of disclosure.
    This empirical  research  investigated  the relationship  between properties  of  management  earning  forecast,  with  two  important corporate governance mechanism; outside directors and institutional investors.
    Our sample is selected  from  listed companies in Tehran  Stock Exchange (TSE)  for  a  period  of  the  years  2003  to  2005.  The percentage of outside directors and firms aggregated common stock held by institutions are independent variables. Properties of management earnings forecasts are dependent variables. Forecast precision,  forecast  timeliness,  forecast  bias  and  the  number  of forecasts  that   is  revised  are  proxies  for  those  properties.  The control variables are: size of the firm, the firm's auditor. the  ratio of  market  to  book  value of  the  common  equity,  number of days between the  forecast date and  fiscal ending period date and good or bad news.
    We established hypotheses based on the above variables and tested them by using single and Multiple Regression Analysis and Mann-Whitney U.
    The result showed that; there is no significant relationship between two corporate governance mechanisms and proper ties of management earnings forecasts. The result as a whole doesn't discern any significant relationship between outside directors and in situational investors to precision, bias, timeliness of earning forecasts and revise on them.

  • Jafar Babajani, Mohammad Javad Moradmand Pages 105-128

    In this research the function of the enforcement 272 clause of the direct taxes law by the CPAs for the examination of the existing meaningful difference between the recognized income taxable by the officers of the fiscal affair organization and the recognized income taxable by the CPAs, has been evaluated.
    This subject has been examined by the abstract information from the fiscal files related to 462 companies which have been the taxpayer of the inland revenue, for the function of the years of 1 381 to 1383.
    The research hypothesis has been examined by the assumption of test concerning to average society.
    The results of the research are demonstrative of the existing meaningful difference between the recognized taxable income by the officers of the fiscal affair organization and the recognized taxable income by the CPAs.
    This is whereas the results of the test is related solely to the companies which there is a difference between the taxable income of the above-mentioned groups and there are many companies too, which their recognized taxable income by the CPAs has been accepted by the fiscal affair organization.

    Keywords: Taxpayer, Fiscal officers, CPAs, Recognized tax, Direct taxes law
  • Mohammad Reza Nikbakht, Mohammad Reza Asgari, Hamidreza Ganji, Arash Tahriri Pages 129-150

    In this study the existence of abnormal return and its effective factors were examined. The results show that there is positive short term abnormal return during six month after the acceptance of sampled corporations in exchange. Among seven variable s; Size, Horizon, Coefficient of Variances, Stock Market Return one month  before the offering of stock , Audit Firm  and  Industry Type,  only  Size  (reversely)  and  Stock  Market  Return  (directly) had  a  relation  with  abnormal   return;  however,   multi  variable regression  analyses  demonstrated   that  al l  of  the  variables  can simultaneously justify just around 20% of abnormal return.

    Keywords: Initial public offering, Short term abnormal, return regression, Correlation
  • Yahya Hassas Ycganeh, Narges Yazdanian Pages 151-171

    This research seeks to find an answer to this quest ion ''how do some corporate governance practices affect earning management in Iran?"
    The investigated corporate governance principals in this research are: the percentage of institutional investors' ownership, the existence of non-executive directors  i n the board of  directors,  the  absence  (non-existence)  of  executive  directors as  the  chief   or   ......  of  board  of  directors,  the  existence  or internal auditors.
    In   this research Jones modified   model   has been used   to determine earning management which is measured by discretionary accruals.  For this purpose, the data of   l77 firms during the years 1382 to 1384 have been used. The results of this research show that   when the percentage of institutional investors' ownership in firms is more than 45%,the earning management decreases.  Moreover the results show that there  is no meaningful correlation  between  the  existence  of  non-executive  directors  in the board  of  directors, the  absence (non-existence)  of  executive directors as the chief or  ...... of  board  of d i rectors, the existence of internal auditors and earning management.

    Keywords: Corporate Governance, earning management, institutional investor
  • Hamid Bodaghi, HamidReza Bazaz Zadeh Pages 173-212

    The most investigation of earnings Management literature are about why and how earnings management are done and what the results of this behavior i s. But there have been very few researches on the ways to controlling this. This research pays attention to more and more complete disclosure as an approach for reducing earnings management.
    In this research, disclosure quality is prepared and measured, using a check list containing 235 mandatory disclosure items (as Iranian accounting standards). Earnings management is also measured, using modified Jones Model, on discretionary accruals, and are finally used for testing the hypothesis. Hypothesis are tested as cross- sectional for the years 1382 to 1384 and accumulated.
    The  results  in  year  to  year  investigations  only  for  the  year 1384 show  statistically  significant  negative relationship between disclosure  quality  and  earnings  management.  And in total of three years, investigations show no significant relationship.

    Keywords: Earnings management, Mandatory disclosure, Discretionary accruals, Nondiscretionary accruals