فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 3 (پاییز 1382)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 3 (پاییز 1382)

  • 180 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/08/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید خالقی مقدم، وهاب رستمی صفحه 1

    در این تحقیق، کارایی بازار نسبت به تداوم فعالیت شرکت و احتمال انعکاس آن روی نسبت قیمت به سود آزمون شده است که آیا وقتی تداوم فعالیت شرکتی بالاتر ارزیابی شد، نسبت قیمت به سود آن نیز به نسبت قیمت به سود صنعت نزدیکتر می باشد و برعکس. در این تحقیق، برای رتبه بندی و درجه بندی شرکتها براساس تداوم فعالیت از یکی از مدل های پیش بینی ورشکستگی به نام مدل زاوگین استفاده شده است که خروجی آن به صورت عددی در دامنه صفر و یک، احتمال ورشکستگی و تداوم فعالیت شرکت را نشان میدهد. در استفاده از این مدل از آنجا که مدل، براساس محیط فعالیت ها و ساختار شرکتها در کشورهای دیگر تدوین شده و برای محیط فعالیت شرکتهای ایران سازگار نبود پس از انتخاب نمونه ای مرکب از 40 شرکت در بورس، ضرایب آن تعدیل و با خصوصیات شرکتهای ایرانی سازگار شد و در راستای انجام تحقیق، ابتدا اعتبار و روایی مدل با نمونه ای مرکب از 14 شرکت عادی و ورشکسته آزمون شد. بعد از اطمینان از کارایی مدل، احتمال تداوم فعالیت و ورشکستگی نمونه شرکتهای مورد نظر از صنعت خودرو محاسبه شد. همچنین با توجه به مشکل بودن ارزیابی بالا یا پایین بودن قیمت به سود، میزان دوری یا نزدیکی نسبت قیمت به سود شرکتها از نسبت قیمت سود صنعت به عنوان پارامتر مطلوب در نظر گرفته شده و محاسبه گردید. سپس وجود رابطه همبستگی معنی دار بین توانایی نسبی تداوم فعالیت محاسبه شده و میزان مغایرت نسبت قیمت به سود شرکت از نسبت به سود صنعت آزمون شد. نتایج بررسی نشان داد که درصد خطای قابل تحمل 5درصد رابطه معنی داری بین این دو متغیر وجود ندارد و نمیتوان از ارزیابی تفاوتهای میان نسبت قیمت به سود شرکتها برای پی بردن به میزان توانایی تداوم فعالیت آنها در آینده استفاده کرد.

  • یحیی حساس یگانه، سارا یعقوبی منش صفحه 27

    وجود اطلاعات مالی درخور اعتماد، لازمه ی بقای جامعه امروزی است و تصمیم گیری های اقتصادی به اطلاعات قابل اعتماد و اتکا نیاز دارد و نقش حسابرس، اعتباردهی به صورتهای مالی است که باعث حصول اطمینان از مطلوبیت در ارائه و قابلیت اعتماد صورتهای مالی میشود.
    هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی و نتیجه گیری از فعالیتهای حرفه حسابرسی در ایران در اعتباردهی به صورتهای مالی میباشد و در این راستا، انعکاس آن بر رفتار گروهی سهامداران بررسی شده است. در این مقاله، تاثیر انواع اظهار نظر حسابرسی بر قیمت سهام ارزیابی و نتایج آزمون فرضیات تحقیق حاکی از آن است که بین نوع اظهار نظر حسابرسان و قیمت سهام رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار، حسابرسی، اظهار نظر مقبول، اظهار نظر مشروط، نظر مردود، عدم اظهار نظر، بندهای شرط گزارش حسابرسی، ضریب پاسخ سود
  • محسن دستگیر، مهران حسینی افشاری صفحه 60

    پس از قیمت گذاری اولیه سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، شاهد تغییرات قیمت های یاد شده با ارزش های تعیین شده توسط بازار معاملات سهام هستیم. سوال این است که شکل گیری قیمت سهام در بازار بورس از چه مدلی پیروی میکند؟ بنابراین، هدف تحقیق، مشخص کردن این است که از میان مدل های قیمت گذاری استفاده شده در این مطالعه، کدام یک ارزشی نزدیک به قیمت بازار ارائه میکند؟
    در این تحقیق سه مدل قیمت گذاری مطرح در نظریه های مدیریت مالی انتخاب و قیمت های به دست آمده از مدل های مذکور با قیمت سهام در بازار بورس اوراق بهادار تهران مقایسه شده است. به این منظور اطلاعات واقعی مربوط به سودهای پرداختی طی دوره ی تحقیق، در هریک از مدل ها قرار گرفته و قیمت سهام به دست آمده از مدل با قیمت بازار مقایسه گردیده است. نتیجه این مطالعه نشان میدهد استفاده از نرخ بازده به دست آمده از مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای در مدل والتر، نسبت به دو مدل گوردون و مدل ارزش فعلی جریان های نقدی آنی، ارزش های نزدیک تری به قیمت های بازار ارائه میکند. همچنین طبق نتایج تحقیق، در صورت استفاده از نرخ بازده مورد انتظار ثابت (40درصد) مدل گوردون نسبت به دو مدل دیگر ارزشی نزدیکتر به قیمت بازار نشان میدهد.

    کلیدواژگان: سهام عادی، مدل گوردون، مدل والتر، ارزش فعلی جریان های نقدی آنی، مدل قیمت گذاری دارایی سرمایه ای
  • حسنعلی سینایی، فرزاد احمدی صفحه 95

    این تحقیق درصدد بررسی این موضوع است که آیا بین شاخص های بهره وری و سودآوری رابطه ی معنی داری وجود دارد یا خیر؟ آیا تغییرات سود متاثر از تغییر سطح بهره وری است؟ نحوه ی این ارتباط چگونه است؟
    برای بررسی این موضوع از میان جامعه آماری شرکتهای سهامی عام گروه مواد غذایی و آشامیدنی های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران یک نمونه 27 عضوی به روش تصادفی انتخاب و در یک دوره ی پنج ساله از ابتدای سال مالی 1375 تا انتهای دوره ی مالی 1379 مورد مطالعه قرار گرفت.
    معیارهایی که سودآوری واحد انتفاعی را ارزیابی می نماید شاخص های سودآوری هستند که در این تحقیق عبارتند از: نسبت بازده فروش، نسبت بازده دارایی ها و نسبت بازده حقوق صاحبان سهام، اطلاعات لازم از صورتهای مالی اساسی و یادداشت های پیوست، گزارشات مجامع وسایر اسناد شرکت های نمونه، موجود در بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و براساس این اطلاعات شاخص های بهره وری نیروی کار و سرمایه براساس رویکرد ارزش افزوده به عنوان متغیر مستقل محاسبه گردید و در مرحله ی بعد نیز نسبتهای سودآوری شرکتهای نمونه نیز به عنوان متغیر وابسته محاسبه شد و به وسیله روش آماری ضریب همبستگی ارتباط متغیرهای مستقل و وابسته، مورد آزمون قرار گرفت.

  • مدیریت سود و پاداش مدیران / مطالعه ای جهت شفاف سازی اطلاعات مالی
    محسن خوش طینت، عبدالله خانی صفحه 125

    از مهمترین ویژگی های شرکت های سهامی، تفکیک مالکیت از مدیریت آنها است. براین اساس، برای مدیران امکان دسترسی انحصاری به بخشی از اطلاعات و نیز تهیه و ارسال اطلاعاتی همچون اطلاعات مالی به وجود آمده است. این ویژگی و نیز ویژگی حسابداری تعهدی، به خاطر وجود معوقات (مابه التفاوت بین سود نقدی و سود تعهدی) و انگیزه هایی همچون انگیزش پاداش، هموارسازی سود و مقررات گریزی، این امکان و انگیزه را در مدیران به وجود می آورد تا در جهت منافع خود و در تضاد با منافع سایر گروه ها، اطلاعات را دستکاری کنند و یا به عبارت کاملتر، دست به اعمال مدیریت سود بزنند.
    در این تحقیق، مدیریت سود در قالب چهار فرضیه، در رابطه با پاداش مدیران، پیش بینی پاداش و سود، هموارسازی سود و نظارت مراجع قیمت گذاری، بررسی فرضیه های تحقیق به کمک تجزیه و تحلیل رگرسیون و آزمون ویلکاکسون، آزمون شده است. براساس نتایج تحقیق و با در نظر گرفتن محدویت در دسترسی به اطلاعات مالی بعضی از شرکت های جامعه آماری، مدیران، تمایل دارند تا در جهت افزایش پاداش خود به اعمال مدیریت سود در دوره های سود ده و زیان ده شرکت، پرداخته و در دوره های سود ده به هموارسازی سود بپردازند.

  • در باب چارچوب مفهومی مبتنی بر مسئولیت پاسخگویی
    یوجی ایجیری ترجمه: جعفر باباجانی، امیر پوریا نسب صفحه 153

    ایجیری در این نوشتار ابتدا تعریف و مقایسه ای کوتاه از چهارچوب مفهومی مبتنی بر تصمیم و چهارچوب مفهومی مبتنی بر مسئولیت پاسخ گویی به دست میدهد. وی، براین اساس نتیجه میگیرد که چهارچوب مفهومی مبتنی بر مسئولیت پاسخگویی نظامی منصفانه از جریان اطلاعات میان پاسخ گو و پاسخ خواه به دست میدهد و به حق هر دو طرف رابطه ی مسئولیت پاسخگویی میپردازد. سپس نگارنده ادله ای را برای پشتیبانی از چهارچوب مفهومی مبتنی بر پاسخگویی مطرح میکند. از آن میان، عینیت، اثبات پذیری، و پایایی را به عنوان ویژگی های اطلاعات حسابداری در چهارچوب های مفهومی مبتنی بر مسئولیت پاسخگویی برمی شمرد و بهای تاریخی را به عنوان تنها مبانی ارزش گذاری به رسمیت میشناسد که میتواند ضامن عینیت، اثبات پذیری و پایایی اطلاعات حسابداری باشد. افزون بر این ایجیری نتیجه میگیرد که سود مبتنی بر بهای تاریخی عینی تر و اثبات پذیرتر از سود مبتنی بر بهای جاری است. با وجود این ایجیری معتقد است که عینیت، اثبات پذیری و پایایی هدف نظام حسابداری نیست. وی، انصاف را هدف نظام حسابداری میداند.

    کلیدواژگان: چهارچوب مفهومی مبتنی بر مسئولیت پاسخ گویی، چهارچوب مفهومی مبتنی بر تصمیم، پاسخ گو، پاسخ خواه
|
  • Hamid Khaleghi Moghaddam, Vahab Rostami Page 1

    In this research, the Market efficiency related to going concern entity and its Probability reflect on the price/earnings ratio (P/E) was tested that whether, when going concern entity evaluated above later it's PIE become near to industry's P/E and vice versa? In this research, one of the bankruptcy production models wdll- known as zargin Model is used for sorting and ranging the entities on the base of going concern, which its output data is limited on zero and one, indicates the probability of the bankruptcy and going concern of the entity. In the use of this model, since the model was prepared on the entitie's activity environment and its structure in the other countries and it wasnt consistent for Iranian corporation's activity environment, so after selection of the sample consisted of 40 corporations in the SEC, its coefficients are corrected and constituted with Iranian corporation's qualitative and in the along of doing research at first, the efficiency of the model was tested with the sample consisted of 14 normal and bankrupt and going concern probabilities for the sample corporations of the car industry was computed. Also as regards the evaluating high and low of the P/E ratio was problem, the amount of farness and nearness of the entity's P/E to industry’s P/E are adopted and computed as favorable parameter. Then the existence of meaningful correlation relationship between computed going concern relatively ability and amount of contradiction of entity's P/E than industry's P/E was tested. The results of study showed that there isnt any meaningful relationship between these two parameters in the level of supportable error of 5 percent and we cannot use the evaluating of differences between entity's PIE to find out the amount their going concern ability in the future.

  • Page 27

    The existence of the reliable financial information is necessary for the permanence Eternity of the today world financial (economic) decision making needs to confident and reliable information. The role of the ·auditors is to attest (verify) the financial statements that results in being confident and sure about the desirability of the presentation and reliability of the financial statements. The main goals of this research is study and make conclusion about the auditing functions in attesting to financial statements in Iran and its reflecting on the stock-holders behavior has been Studied. In this paper the effect of the different opinions and qualifications in auditing reports on the stock prices has been assessed. Testing research hypothesis shows that there is a meaningful relation between auditing reports and stock prices.

  • Page 60

    After initial Pricing of stocks at Tehran stock exchange, security prices will fluctuate according to the market prices. The question is which theoretical model, the market price of securities, will follow? The aim of this study is to identify among the best theoretical models, a model, which can best define the market price. In this research, three valuation models which are best recommended in financial management literature are chosen, and the stocks which are traded at Tehran stock exchange are valued by them. Then the actual security prices, revealed by market are compared with those calculated values. The results of this study shows that if the required rate of return is calculated by CAPM, the Walter model compared to Gordon growth model and present value model of future cash flows, calculate security values closer to the market prices of the securities. The results also indicate when the fixed required rate of return of 40% is used; Gordon growth model will give values closer to the market prices of the securities.

  • Page 95

    The aim of this research is to find any relationship between productivity and profitability indexes; the fact that whether productivity level movement affects the profit movement or not? And if there is any relationship between them, how is it? To Study the subject, among population of private and public companies of foodstuffs and drinkables groups - which had been accepted in Tehran stock exchange - a sample of 27 members was selected by random method; they were studied from 1375 (the beginning of financial year) to 1374 (the end of financial period). In this research, profitability indexes determine the profitability of the firm unit. These indexes are consisting of sale return ratio, return on assets ratio and equities return ratio. Necessary information collected from basic statements of affairs enclosure notes, meeting reports and documents of other companies in Tehran Stock exchange. Finally all of them were analyzed. According to this information, productivity indexes of labor forces and capital - based on the value added approach – was determined as dependent variable. In the next step, Profitability ratios of companies in the sample was determined as dependent variable and the relationship between dependent and independent variables was determined by statistical methods of coefficient of correlation.

    Keywords: Productivity, profitability, Profitability index, sales return ratio, Return on assets, equities return ratio
  • Income Management and Management Bonus: Study for Financial Information disclosure
    Page 125

    One of the most important characteristics of corporation is distinction between ownership and management. On this basis, manager exclusively available to access to apart of information and he/she is responsible to preparing and transferring financial information. Because of such authority and other characteristics such as characteristic of accounting, because of accruals (difference between cash basis income and accrual basis income) and incentives such as bonus incentive, income smoothing, desert of regulation, manager available and willing to manipulate information (income management), specially financial information, in direct of his/her benefit and in contrast with benefit of other groups. This object, in this research and in form of four hypotheses, in connection of management bonus, prediction of bonus and income, income smoothing and monitoring of regulation of pricing is tested. These hypotheses are analyzed by regression analyzing and Wilcoxon test. On basis of research result and considering of limit in available to financial information of some statistic popular corporations, managers are willing to manage the income in periods that corporation has loss or income, in order to increase the bonus; and in profitability periods, in order to smooth the income.

  • On the Accountability - Based Conceptual Framework of Accounting
    Page 153

    A conceptual framework of accounting can be decision based or accountability based. The choice critically affects the resulting framework. A framework that is decision based is centered on the decision maker, namely, the user of accounting information. Suppliers of accounting information might as well be inanimate objects since their interest in the now of information is not considered in this type of frameworks. A framework built on the accountability relation, on the other hand, focuses on the relation between the accountor, the supplier of the accounting information, and the accountee, the user of the accounting information. In a decision-based framework, the objective of accounting is to provide information useful for economic decisions. It does not matter what the information is about. More information is always preferred to less as long as it is cost effective. Subjective information is welcome as long as it is useful to the decision maker. In an accountability-based framework, the objective of accounting is to provide a fair system of information now between the accountor and the accountee. It is built upon the accountability relationship between the two parties. Based on the underlying accountability relation, the accountee has a certain right to know, at the same time, the accountor has a right to protect privacy. More information about the accountor is not necessarily better. It is perhaps better from the standpoint of the accountee the not necessarily from the overall accountability relation. Subjective information can seriously damage the interest of the accountor, even if it is highly useful to the accountee. Most conceptual frameworks seem to be decision based. They are unidirectional- oriented solely toward user. A conceptual framework that is accountability based must weigh the interest of the two sides; it is bidirectional.