فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 34 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آریو صدر اصفهانی، علی ثقفی صفحه 1
    تحقیق حاضر بر مبنای مدل های دستکاری سود گانی (2010) و رویچودهری (2006) انجام شده و به بررسی پیامدهای دستکاری سود از طریق فعالیت های واقعی و مقایسه آن با پیامدهای دستکاری اقلام تعهدی - می پردازد. جامعه مورد تحقیق، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 2000 - 2011 می باشد. مرور ادبیات تحقیق نمایانگر آنست که دستکاری اقلام واقعی از طریق روش هایی نظیر ارائه تخفیف فروش، تسهیل شرایط اعتباری فروش، تولید بیش از اندازه و کاهش هزینه های اختیاری انجام می پذیرد. بر اساس ادبیات نظری، شرکت های کم بازده)اولین طبقه بعد از سود صفر(به عنوان شرکت های مشکوک به دستکاری سود شناسایی گردید و سطح دستکاری اقلام تعهدی و واقعی در این گروه از شرکت ها مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج آزمون مدل ها نمایانگر افزایش غیرعادی اقلام تعهدی و هزینه های تولید و همچنین کاهش غیرعادی هزینه های اختیاری و جریان های نقدی عملیاتی در طبقه شرکت های مشکوک به مدیریت سود می باشد. پس از شناسایی شاخص های دستکاری سود، پیامدهای مدیریت سود از طریق فعالیتهای واقعی بر عملکرد سالهای آتی مشتمل بر سودآوری و جریان های نقدی عملیاتی شرکت مورد بررسی قرار گرفت و با پیامدهای مدیریت سود از طریق دستکاری اقلام تعهدی مقایسه گردید که نتایج حاصل نمایانگر اثرات منفی دستکاری اقلام واقعی بر عملکرد سنوات آتی شرکت ها می باشد.
    کلیدواژگان: دستکاری سود، مدیریت سود از طریق دستکاری فعالیت های واقعی، اقلام تعهدی، تولید بیش از اندازه
  • علی رحمانی، المیرا نجف تومرایی صفحه 33
    این پژوهش ارتباط تجدید ارائه صورتهای مالی و قیمت گذاری ریسک اطلاعاتی را در شرکتهای پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران بررسی می کند. قیمت گذاری ریسک اطلاعاتی با منظور کردن ریسک اطلاعاتی بر مبنای کیفیت سود در مدل سه عاملی فاما و فرنچ آزمون شده است. کیفیت اقلام تعهدی به عنوان معیار کیفیت سود به دو جزء ذاتی واختیاری تفکیک و عوامل ریسک اطلاعاتی ذاتی و اختیاری با استفاده از معیارهای کیفیت اقلام تعهدی ذاتی و اختیاری محاسبه شده است. دوره بررسی سال های 1389 - 1384 و نمونه شامل 144 شرکت می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که بعد از تجدید ارائه صورت های مالی، ریسک اطلاعاتی اختیاری افزایش می یابد و همچنین تجدید ارائه حساب های اصلی در مقایسه با حساب های غیر اصلی باعث افزایش بیشتر در ریسک اطلاعاتی ذاتی می شود، اما با افزایش ریسک اطلاعاتی اختیاری همراه نیست. شرکت هایی که بیشتر از یک بار تجدید ارائه داشته اند نسبت به شرکت هایی که فقط یک بار تجدید ارائه داشته اند، افزایش در ریسک اطلاعاتی ذاتی را تجربه می کنند.
    کلیدواژگان: تجدید ارائه صورت های مالی، ریسک اطلاعاتی، کیفیت سود، کیفیت اقلام تعهدی
  • فرخ برزیده، علیرضا شهریاری صفحه 55
    در این مقاله فرضیه ثبات کارکردی از جنبه تاکید بر خالص دارایی های عملیاتی (تورم ترازنامه ای) توسط سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران و در سطح شرکت مورد آزمون قرار گرفته است. فرضیه ثبات کارکردی بیان میکند اگر سرمایه گذارانی که توجه محدود دارند بر سودآوری حسابداری تمرکز نمایند و اطلاعات مربوط به سودآوری نقدی را نادیده بگیرند، خالص دارایی های عملیاتی یعنی تفاوت انباشته بین سود عملیاتی و جریان نقدی آزاد، میزان خوش بینی مازاد ناشی از محصولات گزارشگری را اندازه گیری می نماید. برای آزمون این فرضیه ما از اطلاعات 153 شرکت طی سالهای 1382 تا 1389 استفاده نمودیم. نتایج آماری به دست آمده از اجرای مدل های تک متغیره و چند متغیره نشان میدهد که فرضیه فوق بر مبنای مدلهای چند متغیره تایید و بر مبنای مدلهای تک متغیره رد میگردد. این موضوع نشان میدهد که با لحاظ نمودن اثر متغیرهای کنترلی، تورم ترازنامه ای بر تصمیم گیری های سرمایه گذاران در ایران نیز اثر گذار است.
    کلیدواژگان: فرضیه ثبات کارکردی، سرمایه گذار بی تجربه، ارزش افزوده حسابداری، ارزش افزوده نقدی، تورم ترازنامه ای
  • غلامرضا کردستانی، سید مرتضی مرتضوی صفحه 77
    افزایش نسبت هزینه های عملیاتی به فروش را می توان از دو زاویه متفاوت مورد بررسی قرار داد. در تفسیر منفی، افزایش این نسبت، نشانه ضعف در کنترل هزینه ها است، اما در تفسیر مثبت، افزایش این نسبت به عنوان سرمایه گذاری برای بهبود فرآیندهای عملیاتی تلقی می شود. به دلیل تناقض دو تفسیر، تشخیص این که افزایش نسبت هزینه های عملیاتی به فروش، به صورت هدفمند و به منظور افزایش سودآوری آتی توسط مدیریت انجام می شود یا دلیل آن، ناکارایی در کنترل هزینه است، از اهمیت زیادی برخوردار است که در این تحقیق، مورد توجه قرار گرفته است. برای این منظور، تاثیر کارایی هزینه ها بر رابطه بین نسبت هزینه های عملیاتی و عملکرد آتی 150 شرکت در طول سال های 1380 تا 1389 مورد مطالعه قرار گرفته است. براساس یافته های تحقیق، افزایش هدفمند نسبت هزینه های عملیاتی، موجب افزایش معنادار سود عملیاتی آتی و فروش آتی می شود، اما افزایش غیرهدفمند این نسبت، موجب کاهش سود عملیاتی آتی می شود. همچنین، افزایش نسبت هزینه های عملیاتی، در شرکت های کارا و ناکارا، موجب کاهش هزینه های عملیاتی دوره بعد می شود، اما بر بهای تمام شده کالای فروش رفته دوره آتی، تاثیر معناداری ندارد. برای بررسی بیشتر، کارایی هزینه های عملیاتی و کارایی بهای تمام شده کالای فروش رفته به صورت یکجا در مدل قرار گرفت و نتایج نشان داد فقط در صورتی که هزینه های عملیاتی، کارا باشد و فرصت های کافی برای کاهش بهای تمام شده کالای فروش رفته وجود داشته باشد، سود عملیاتی دوره بعد افزایش می یابد؛ زیرا تنها در این حالت، افزایش هدفمند هزینه های عملیاتی می تواند صرف سرمایه گذاری در بهبود کارایی تولید شود.
    کلیدواژگان: نسبت هزینه های عملیاتی، عملکرد آتی، تحلیل بنیادی وابسته به قراین، کارایی هزینه
  • محمد علی باقرپور ولاشانی، مصطفی باقری، حمید خادم، رضا حسینی پور صفحه 103
    مالیات به عنوان یکی از مهمترین منابع مالی دولت، نقش به سزایی در رشد اقتصادی و توزیع درآمد ایفا می کند. سازمان امور مالیاتی به عنوان متولی وصول قانونی درآمدهای مالیاتی کشور، با موضوع گریز مالیاتی مودیان مواجه می باشد. انحراف مالیات ابرازی مودیان از مالیات قطعی شده آنان، می تواند مصداقی از گریز مالیاتی باشد که به نوبه خود تاثیرات مخربی بر اقتصاد کشور وارد می کند. رویکرد سازمان امور مالیاتی جهت رویارویی با این چالش، استفاده از روش های سنتی ممیزی و زمانبر می باشد. استفاده از این رویکرد در بلندمدت موجب کاهش درآمدهای مالیاتی دولت و افزایش هزینه های آن می شود. پژوهش حاضر قصد دارد تا با استفاده از تکنیک های طبقه بندی داده کاوی، تاثیر 23 متغیر مالی و غیرمالی را بر گریز مالیاتی شرکت های بورسی فعال در صنعت خودرو و ساخت قطعات بررسی کند. نتایج پژوهش راهکارهایی به سیاستگزاران حوزه مالیاتی در خصوص قانونگذاری و چارچوبی را به ممیزان مالیاتی جهت رسیدگی کارا و اثربخش (خصوصا«حسابرسی مبتنی بر ریسک»)ارائه می دهد. نتایج حاصله نشان می دهند که متغیرهای «نسبت دارایی ها به درآمد خالص»، «قدر مطلق نسبت هزینه بهره به درآمد خالص» و «استقلال هیات مدیره» رابطه مستقیم و متغیرهای «نسبت سود و زیان خالص به دارایی ها» و «عملکرد شرکت (سود یا زیان) رابطه عکس با احتمال گریز مالیاتی مودیان مالیاتی دارند.
    کلیدواژگان: گریز مالیاتی، داده کاوی، درخت تصمیم، شبکه های عصبی مصنوعی
  • کیهان مهام، علی محمد علی محمدی صفحه 129
    هدف این تحقیق، مطالعه رابطه بین وضعیت پرداخت سود سهام و کیفیت سود است.کیفیت سود با استفاده از چهار معیار: اقلام تعهدی اختیاری، انحراف معیار خطای اندازه گیری اقلام تعهدی، قدر مطلق خطای اندازه گیری اقلام تعهدی و ارتباط سود با بازده اندازه گیری شده است. به منظور آزمون فرضیه ها، از اطلاعات مربوط به 75 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1384 تا 1389 استفاده شده است. مدل به کار رفته، رگرسیون خطی چند متغیره است. یافته ها نشان می دهد، در شرکت های دارای وضعیت عادی در پرداخت سود سهام در مقایسه با شرکت های دارای وضعیت غیرعادی، اقلام تعهدی اختیاری و قدر مطلق خطای اندازه گیری اقلام تعهدی کمتر است و در مقابل ارتباط سود و بازده آنها بیشتر است. نتایج در خصوص انحراف معیار خطای اندازه گیری اقلام تعهدی معنی دار نبود. همچنین سود تقسیمی بالاتر سبب تقویت یافته ها شد.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، وضعیت عادی و غیرعادی پرداخت سود سهام، سود تقسیمی بالاتر
  • ولی خدادادی، مهدی عربی، فرشته طاهری ده قطب الدینی صفحه 151
    زمان بندی ارائه گزارشهای مالی، یکی از تصمیماتی است که مدیران در خصوص افشای اطلاعات باید اخذ نمایند. از دید کاربران صورتهای مالی نیز، به موقع بودن گزارشگری مالی یکی از ویژگی های با اهمیت در مفید بودن اطلاعات حسابداری است. زیرا، به هنگام بودن اطلاعات میتواند به استفاده بهتر و مفیدتر استفاده کنندگان اطلاعات مالی منجر شود. این تحقیق، به بررسی رابطه بین مجموعه ای از متغیرهای توضیحی (از جمله بازده حقوق صاحبان سهام، تغییرات بازده سهام، ریسک مالی و اندازه شرکت) و زمان بندی گزارش گری مالی پرداخته است. داده های تحقیق با استفاده از جامعه آماری شامل 88 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، برای دوره زمانی 1383 تا 1389 به روش داده های ترکیبی و رگرسیون حداقل مربعات معمولی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج حاصل از تخمین مدل رگرسیون بیان میدارد که زمان بندی گزارشگری مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از شاخصهای سودآوری اثر می پذیرند. نتایج تحقیق نشان داد که بازده حقوق صاحبان سهام و تغییرات بازده سهام با تسریع در گزارشگری صورتهای مالی نسبت به سال قبل رابطهی مثبت معناداری داشته است و ریسک مالی و تغییرات ریسک مالی با تسریع در گزارشگری صورتهای مالی رابطه منفی معناداری داشته است. همچنین، نتایج حاکی از این بوده است که شرکتهای بزرگتر گزارشگری مالی به موقع تری ارائه می کنند.
    کلیدواژگان: گزارشگری مالی، بهموقع بودن، بازده حقوق صاحبان سهام، بازده سهام، ریسک مالی
|
  • A. Sadr Esfahani, A. Saghafi Page 1
    This research examines the consequences of earnings manipulation through real activity and campares it with cosequenses of accrual manipulation based on earnings manipulation models provided by Roychowdhury (2006) and Gunny (2010). Statistical sample consists of listed companies in Tehran Stock Exchange over the years of 2000 to 2011. Literature Review indicates that real manipulation take place by using mehods such as offering discount, extend more lenient credit terms for sale, overproduction and reduced discretionary expense.Based on literature, firms with low return (first interval to the right of zero inearnings distributions) were detected as suspet firms to real and accrual manipulation. Results indicate an increase in abnormal accruals and abnormal production costs, and abnormal discretionary expenses and operating cash flows in suspect firms. After detecting earnings manipulation proxies, consequence of earnings management through real activities on future profitability and cash flow from operation were examined and compared with accrual manipulation. The Results of testing hypotheses indicate a negative effect of real manipulation on future performance.
    Keywords: Earnings Manipulation, Earnings Management Tthrough Real Activities Manipulation, Accruals, Overproduction
  • A. Rahmani, E. Najaf Toumrai Page 33
    This study examine the association between accounting restatements and the pricing of information risk in companies listed in Tehran Stock Exchange. And the period of the study is from 1384 uo to 1389.Using the Fama and French three-factor model augmented with discretionary and innate information risk factors, we find a significant increase in the factor loadings on the discretionary information risk factor for restatement firms after a restatement announcement.We study several potential determinants of the change in information risk pricing and find evidence consistent with the core account restatements and the number of times a firm restates affecting the change in the pricing of innate information risk.
    Keywords: Restatements, Information Risk, Earnings Quality, Accrual Quality
  • F. Barzideh, A. Shahriari Page 55
    In this paper the functional fixation hypothesis is tested from investors’ viewpoint of net operating assets (bloated balance sheet phenomena). The study is at firm level in Tehran Stock Exchange using the data of 153 firms for 7 years (1382- 1389). The functional fixation hypothesis states that If investors with limited attention focus on accounting profitability, and neglect information about cash profitability, then net operating assets, the cumulative difference between operating income and free cash flow, measures the extent to which reporting outcomes provoke over-optimism. Our findings from Univariate and Multivariate regressions show that the hypothesis is accepted based on multivariate test and is rejected based on univariate test. These findings show that with control variables consideration bloated balance sheet affect investor decision process in Iran, too.
    Keywords: Accrual, Cash flow, Net Operating assets, Operating Earning, Accrual Reversal
  • Gh. Kordestani, S. M. Mortazavi Page 77
    An increase in the ratio of sales, general and administrative costs to sales (SG&A ratio) is associated with contradictory interpretations, namely a negative one due to deficient cost control and a positive one derived primarily from investments for improvement of operational processes. Based on these conflicting explanations, it is crucial to distinguish between whether an increase in the ratio of SG&A costs to sales is actually intended by management in order to enhance future profitability or it is because of deficient cost control. These explanations were investigated in this research. So the impact of cost efficiency on the relation between SG&A ratio and future performance is examined among 150 firms during 1380 to 1389. Findings show that intended increases significantly enhance future operating income and future sales, but non-intended increases in this ratio, decreases future operating income. Moreover, increases in SG&A ratio, cause decreases in future SG&A expenses in both efficient and inefficient firms, but dosen’t have a significant impact on future cost of goods sold (COGS). To study in more details, the SG&A efficiency and COGS efficiency were used in model at the same time and findings show that the impact of SG&A ratio on future operating income is significantly positive only if SG&A efficiency exists and also there is ample latitude for reduction of COGS. Because only in this way, SG&A costs represent investments in improving manufacturing efficiency.
    Keywords: SG, A ratio, Future Performance, Contextual Fundamental Analysis, Cost Efficiency
  • M.A. Bagherpour, M. Bagheri, H. Khadem, R. Hosieni Pour Page 103
    Tax revenue is one of the most important financial sources of the Government, which has a leading role in the economic development of each country. However, some companies try to avoid paying their correct taxes, which creates a problem called "tax evasion". The difference between the tax stated by the company and the tax payment identified by the tax authorities (Tax Organization) can be considered as an example of tax evasion. At this time, Tax organization is applying traditional methods to deal with this challenge, which can reduce the Government's revenue and increase its expenses in the long-term. The objective of this research is to apply data mining techniques to examine the effects of financial and non-financial variables on tax evasion by the companies operating in automotive and parts manufacturing industry. The findings show that "assets to net revenue ratio", absolute value of interest expense to net revenue ratio", and board independence" increase and "net income (loss) to assets ratio", and company's performance (net income or loss) decrease the likelihood of tax evasion. These findings can help tax authorities in both policy making as well as conducting tax audit.
    Keywords: Tax Evasion, Data Mining, Decision Tree, Artificial Neural Networks
  • K. Maham, A.M. Alimohammadi Page 129
    This study investigates whether dividend paying status is associated with the Quality of earnings. Four measures are defined as proxies for earnings Quality; discretionary accruals, standard deviation and absolute magnitude of the accruals errors, and value relevance.To test the hypotheses, 450 year firms were selected from companies listed in Tehran Securities Exchange (TSE) during 2005 to 2011. We used a multiple linear regression model. Findings show that firms with dividend paying have (1) lower absolute values of discretionary accruals; (2) lower absolute magnitude of the errors associated with the mapping of accruals into cash flows; and (3) more value relevant earnings. But results is not significant for standard deviation of the accruals errors. Larger dividends strengthen the positive association between dividend paying status and earnings quality.
    Keywords: Earnings Quality, Ordinary Dividend Paying Status, Larger Dividend Payer
  • V. Khodadadi, M. Arabi, F. Taheri Page 151
    The timing of an annual report announcement is a disclosure decision that managers must make. The users recognize timeliness as an important characteristic of usefulness of accounting information. In this research, we investigate relationship between a set of explanatory variables (such as returns on equity, changs of stock return, financial risk and size) and timing of annual financial reporting. we have used the financial data of 88 firms listed at Tehran Stock Exchange (TSE), that have analyzed for during 2004 to 2010 by using of the Panel Data System and Ordinary Least Square Regressions (OLS) Model. The results of regression show that timeliness in reporting by TSE listed companies is influenced by their profitability. We find that returns on equity and changes in stock returns are positively associated with the annual financial reports earlier and financial risk and changes in financial risk are negatively associated with the annual financial reports earlier. In addition, the results indicate that the timing of annual report releases is significantly affected by company size.
    Keywords: Financial Reporting, Timeliness, Returns On Equity, Stock Returns, Financial Risk