فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 4 (زمستان 1382)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 4 (زمستان 1382)

  • 155 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/11/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد عرب مازار یزدی، شهناز مشایخ صفحه 1

    مدل های ارزیابی عملکرد شرکت های سرمایه گذاری که از اواسط دهه 1960 توسعه یافت، در پژوهش ها متعددی مورد استفاده قرار گرفت. از سه مدل مطرح شده توسط ویلیام شارپ، جک ترینور و مایکل جنسون، بیشتر پژوهش ها از مدل جنسون که بازده اضافی را به صورت تفاضلی محاسبه می نماید، استفاده کردند.
    بیشتر پژوهش ها انجام شده در دنیا نشان می دهد که شرکت های سرمایه گذاری دارای مدیریت فعال (حرفه ای)، غالبا بازده اضافه ای بصورت ناخالص کسب کرده اند. البته این بازده معمولا درصد با اهمیتی نیست و پس از کسر هزینه های عملیاتی، از بین رفته یا منفی می شود.
    این مقاله نتایج پژوهشی را نشان می دهد که عملکرد پرتفوی بورسی 14 شرکت سرمایه گذاری ایرانی پذیرفته شده در بورس تهران را در دوره 1380 – 1374 بررسی کرده است. پژوهشگر برای محاسبه ریسک و بازده پرتفوی، مدل شارپ و برای سنجش عملکرد از مدل جنسون استفاده کرد.
    پژوهش فوق 8 فرضیه را بررسی می کند. نتایج حاصل از آزمون فرضیات آن نشان می دهد که شرکت های سرمایه گذاری ایرانی بطور متوسط در دوره بررسی 9/26 درصد بازده اضافه بصورت ناخالص کسب کرده اند. این بازده اضافه پس از کسر هزینه های عملیاتی، بازده اضافه خالصی معادل 8/25 درصد را نشان می دهد که درصدی با اهمیت است. کوتاه تر شدن دوره های محاسبه تقریبا نتایج مذکور را تایید می نماید. به طور خلاصه آزمون فرضیات پژوهش نشان داد که مدیریت فعال در شرکت های سرمایه گذاری ایرانی در بخش سرمایه گذاری های داخل بورس بهتر از مدیریت غیرفعال عمل کرده و منجر به کسب بازده اضافه با اهمیتی برای این شرکت ها شده است. البته در این بین شرکت های سرمایه گذاری که پرتفوی خود را به صورت مالکیتی نگهداری می کردند، عملکردی بسیار بهتر نسبت به شرکت های سرمایه گذاری دارای پرتفوی مالی داشتند

  • محمد علی آقایی، سیدعلی حسینی * صفحه 25

    در این پژوهش با استفاده از چند مدل گام تصادفی تعدیل شده براساس تغییرات گذشته نماگرهای پیشروی اقتصادی، به بررسی قابلیت پیش بینی سود حسابداری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. در مدل گام تصادفی فرض بر این است که رفتار سود حسابداری از یک فرایند تصادفی تبعیت می نماید. از آنجائیکه نماگرهای پیشروی اقتصادی علائم صحیحی درباره تغییرات آینده متغیرهای هدف (مانند سودحسابداری و قیمت سهام شرکت ها) از خود بروز می دهند، تعدیل سودهای واقعی با استفاده از نسبت تغییرات این نماگرها در مدل های متداول پیش بینی سود نظیر مدل گام تصادفی می تواند منجر به پیش بینی های بهتری از سود گردد.
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که مدل گام تصادفی تعدیل شده براساس تغییرات دو نماگر پیشرو شامل عرضه پول یا نقدینگی و مجموع تسهیلات اعطائی سیستم بانکی کشور به بخش های دولتی و غیردولتی در سه سال گذشته، نسبت به مدل گام تصادفی ساده، پیش بینی های بهتری را منجر می گردد.

    کلیدواژگان: مدل گام تصادفی، نماگرهای پیشروی اقتصادی، فرایندهای تصادفی، پیش بینی سود حسابداری، عرضه پول، خطاسنجی
  • ویدا مجتهد زاده صفحه 47

    «حسابداری فرایند شناسایی، اندازه گیری و گزارشگری اطلاعات اقتصادی است که برای استفاده کنندگان اطلاعات مزبور، امکان قضاوت و تصمیم گیری آگاهانه را فراهم می سازد. » این تعریف سرآغازی در تشخیص ماهیت، دامنه و موضوع حسابرسی است. حسابرسی اغلب جزء لاینفک انتقال اطلاعات اقتصادی به شمار می آید و در نتیجه بازتاب با اهمیتی در شناسایی و اندازه گیری اطلاعات پیشگفته دارد. گسترش روزافزون جوامع و پیچیدگی مسایل خاص آن ها، افزایش نیاز به اطلاعات اقتصادی مربوط و در نتیجه افزایش تقاضا برای وجود سیستم ها و فرایندهایی که فراهم کننده ی چنین اطلاعاتی هستند را ایجاد کرده است. همین عوامل موجب افزایش و گسترش نیاز به حسابرسی به عنوان قسمتی از کل فرایند انتقال اطلاعات شده است. در سال های اخیر بحث های فراوانی در مورد تغییرات و آینده حرفه ی حسابرسی مطرح شده است. این امر بیانگر تایید تلویحی نیاز حرفه به تطبیق خود به منظور برآوردن نیازهای جامعه اقتصادی فعلی است. پیش از تحقق تغییرات، درک روشن وظیفه ی حسابرسی، توسط هر یک از استفاده کنندگان، به منظور تعیین ضرورت یا اثربخشی تغییرات پیشنهادی اهمیت دارد. از این رو هدف اصلی تحقیق، تعیین دیدگاه های استفاده کنندگان خدمات حسابرسی در مورد اهمیت و اثربخشی حسابرسی است. برای این تحقیق چهار فرضیه طراحی گردید. اطلاعات لازم برای آزمون فرضیه ها با استفاده از پرسش نامه جمع آوری شد. دو فرضیه اول با استفاده از روش آماری توزیع نرمال و دو فرضیه دوم با استفاده از تحلیل آماری خی دو آزمون گردیدند. آزمون ها در سطح معنی داری 05/0 انجام پذیرفت و نتایج حاکی از آن است که از دید پاسخ دهندگان، خدمات حسابرسی اهمیت دارد و به طور اثربخش انجام می شود.

    کلیدواژگان: میزان اهمیت حسابرسی، میزان اثر بخشی انجام حسابرسی، حسابرسان مستقل، خدمات حسابرسی و استفاده کنندگان خدمات حسابرسی
  • یحیی حساس یگانه، حسین علوی طبری صفحه 71

    در حال حاضر دو حوزه مشخص عملیات بنگاه اقتصادی نیازمند استفاده از خدمات حرفه ای حسابرسی است. خدمات ارایه شده در این دو حوزه به موازات یکدیگر قرار دارند. در حوزه اول نیاز به گزارشگری مالی برون سازمانی، شامل ارایه مجموعه صورتهای مالی گواهی شده توسط اشخاص مستقل وجود دارد. حسابرسان مستقل به عنوان حسابرسان برون سازمانی نقش اصلی را در این حوزه ایفا می کنند. در حوزه دوم، علاوه بر ضرورت حسابرسی مستقل صورت های مالی، نیاز به اطلاعات مدیریت و حسابرسی داخلی احساس می شود. هدف این پژوهش، شناسایی عوامل تعیین کننده حق الزحمه حسابرسی مستقل و داخلی، شناسایی تاثیر وجود حسابرسی داخلی در کاهش حق الزحمه حسابرسی بنگاه اقتصادی و بررسی اثر بخشی افزایش سطوح مدیریتی که حسابرسان داخلی به آن گزارش می کنند در کیفیت کار حسابرسان داخلی و در نهایت مفید بودن آنان به عنوان جانشین حسابرسان مستقل می باشند. با توجه به مدل های استفاده شده در پژوهشها قبلی، از جمله پژوهش آقایان سیمیونیک (1980)، آقای پالمرز (1986) در ارتباط با قیمت گذاری خدمات حسابرسی و آقای مایکل اتریچ تحت عنوان تجزیه و تحلیل روابط تئوریکی و تجربی بین هزینه های حسابرسی داخلی و مستقل، مدل جامع هزینه های حسابرسی بنگاه اقتصادی، شامل دو معامله همزمان جهت آزمون فرضیه ها بنا نهاده شد. نتیجه نهایی پژوهش حاکی از آن است که حق الزحمه حسابرسی مستقل با پیچیدگی بنگاه اقتصادی مرتبط است؛ افزایش منابع صرف شده برای بخش حسابرسی داخلی بنگاه موجب کاهش حق الزحمه حسابرسی مستقل می شود و این کاهش در بنگاه های اقتصادی که حسابرسان داخلی به سطوحی بالاتر از معاون مالی و اداری گزارش می کنند بیشتر است ضمن اینکه پاسخ به مفید بودن گزارش حسابرس داخلی برای حسابرسان مستقل در شرکت هایی که حسابرس داخلی به هیات مدیره و مدیر عامل گزارش می دهد، همانند شرکت هایی است که به معاون مالی و اداری و یا پایین تر از آن گزارش می نماید

    کلیدواژگان: منابع مصرف شده برای حسابرسی داخلی، مخارج حسابرسی مستقل، پیچیدگی مالی مفید بودن حسابرسی داخلی از دیدگاه حسابرس مستقل
  • محمد هاشم بت شکن صفحه 97

    اندازه و روند شاخص های قیمت سهام امروزه یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر تصمیمات سرمایه گذاران در بازارهای مالی می باشد. با توجه به اینکه سرمایه گذاران با علایق و سلایق خاصی اقدام به سرمایه گذاری در بورس های اوراق بهادار می نمایند، لذا در اکثر بورس های پیشرفته علاوه بر شاخص های کل، شاخص های معینی جهت نمایش رفتار بخش خاصی از بازار طراحی و محاسبه می گردند. با توجه به واقعیت های فوق، در این تحقیق ضمن بررسی روش محاسبه شاخص های معتبر در بورس های پیشرفته، به کالبد شکافی شاخص های بورس اوراق بهادار تهران پرداخته و پس از بیان نواقص و معایب آنها، با روش تحقیق هنجاری به معرفی شاخصی جدید تحت عنوان بیندکس در بورس اوراق تهران پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: شاخص صنعتی بهمن، شاخص، بورس اوراق بهادار تهران، شاخص های بورس اوراق بهادار تهران، شاخص سهام برتر، بیندکس
  • حسنعلی سینایی، عبدالحسین نیسی صفحه 129

    اکثر مدیران مالی بر این عقیده اند که اهرم مالی از مهمترین مفاهیم اهرمی است. این مفهوم دارای جایگاه ویژه ای در مدیریت ساختار سرمایه است. ساختار سرمایه یک شرکت ترکیب بدهی و حقوق صاحبان سهام است. شرکتی که هیچگونه بدهی نداشته باشد، یک شرکت با ساختار سرمایه ای است. از آنجایی که ساختار سرمایه بیشتر شرکت ها، متشکل از بدهی و حقوق صاحبان سهام است، مدیران مالی نسبت به دریافت وام و اثرات آن بسیار حساس و دقیق هستند. اما سوال این است که شرکت چقدر باید از بدهی استفاده کند؟ آیا معیار مشخصی برای میزان بدهی در ساختار سرمایه شرکت وجود دارد؟ در اکثر کشورهایی که دارای بازار سرمایه کارا هستند، نسبت های اهرمی برای صنایع و شرایط مختلف تهیه می شوند و شرکت ها در تعیین ساختار سرمایه خود و همچنین سرمایه گذاران در اوراق بهادار و بانک ها و موسسات مالی هنگام سرمایه گذاری و دادن وام به یک شرکت این معیارها را در نظر می گیرند. اما در کشور ما چنین معیارهایی وجود ندارد و این پژوهش بدنبال آن است که رابطه اهرم مالی شرکت ها را با نوع صنعت، اندازه شرکت، ریسک تجاری و اهرم عملیاتی بررسی کند و نوع ارتباط آنها را تعیین کند و در این ارتباط اطلاعاتی جمع نماید تا مدیران مالی در جهت بهینه سازی تصمیمات مربوط به ساختار مالی از آن استفاده کنند. از طرف دیگر یکی از شرایط بازار سرمایه کارا این است که اطلاعات صحیح، دقیق و شفاف مربوط به شرکت در دسترس همگان قرار گیرد. در چنین بازاری قیمت اوراق بهادار بیان کننده تمام اطلاعات مربوط به آن اوراق است. در بورس اوراق بهادار تهران، استفاده از این اطلاعات کمتر رایج است تا سرمایه گذاران بتوانند از آن به عنوان مقیاسی برای اندازه گیری ریسک مالی یک شرکت و میزان مطلوبیت سهام استفاده کنند. اگر ارتباط چهار عامل فوق با اهرم مالی شرکت تعیین شود هم در بازار سهام می توان از این اطلاعات استفاده کرد و هم اینکه بانک ها می توانند از اطلاعات به دست آمده در جهت ارزیابی اعتبار یک شرکت استفاده کنند. بدین منظور در این پژوهش اطلاعات مالی مربوط به 88 شرکت در دو دوره زمانی مورد بررسی قرار گرفت. پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش های مختلف آماری مشخص شد که فرضیه ارتباط مستقیم بین اندازه و اهرم مالی تنها در بعضی از صنایع تایید می شود اما سه فرضیه دیگر در هر دو دوره رد می شوند.

    کلیدواژگان: اهرم مالی، صنعت، اندازه شرکت، ریسک تجاری، اهرم عملیاتی
  • خط مشی فصلنامه برای چاپ مقاله ها
    صفحه 149
  • مرضیه عبداللهی صفحه 151
  • چکیده مقالات به انگلیسی
    صفحه 1
|
  • Mohammad A. Mazar Yazdi, Shahnaz Mashayekh Page 1

    The Performance Evaluation Models that developed from Middle of 1960s was used in many researches. Between three Models that were developed by William Sharp, Jack Treynor and Michael Jensen, many researches used differential excess return of Jensen Model. Some of researches that were previously done showed that investment company with active management usually obtain gross excess return. However this return almost was not important and after deduction of operating expense would be eliminated or negative. This article shows results of research that investigate the performance of 14 Iranian investment companies between 1374 -1380. Sharp and Jensen models were used respectively in determining portfolio Risk and Return and evaluating performance. This research tested eight hypotheses. The result demonstrates 26.9 percent average gross excess return. This excess return will become 25.8 percent after deducting operating expenses. Shortening the calculation Periods almost confirm above results. In summary, the results of testing eight hypotheses demonstrate that active management in Iranian investment companies for Marketable securities performed better than passive management and could obtain important excess return. Of course investment holding companies had a much better performance than mutual fund.

  • M. A. Aghaee, S. Ali Hoseini Page 25

    This study examines the predictability of accounting profit of the firms accepted at the Tehran Stock Exchange by adjusted Random Walk with past changes of Economic Leading Indicators. In random walk model, actual profit numbers of past years are independent variables. This model is based on assumption that behavior of accounting profit is a random Process. Since the economic lead indicators produce accurate signals about future changes of target variables (e.g. accounting profit and stock price of firms), adjustment of actual profit by proportion of change of this indicators in profit forecasting models like random walk model, can produce better forecasting. The result suggests that adjusted random walk model by proportion of change of two lead indicators, broad money supply and aggregate loans paid to governmental and non-governmental sectors by banking system of Iran including the three-year lag, can produce better forecasting.

  • Vida Mojtahedzadeh Page 47

    The Committee to Prepare a Statement of Basic Accounting Theory defines accounting as "the process of identifying, measuring and reporting economic information in a way that facilitates judgment and informed decision - making for the users of such information". This definition is a beginning in recognition of the essence, extent, and subject of auditing. Auditing is often an inseparable part of transmission of economic information; therefore it plays an important role in reflection of recognition and measurement of the aforementioned information. The Ever-increasing development of communities and the complexity of their particular problems have created a demand for relevant economic information, and thus an increasing demand for systems and processes that can help to meet this demand. These factors have resulted in an increasing need of auditing as a vital part in the whole process of transmission of information. In recent years, there have been a lot of debates and discussions about the changes in and about future of the profession of auditing. This fact indicates tentative confirmation of the need of this profession to adapt itself to the needs and demands of the current economic communities. Before realization of the changes, a clear understanding of the function of auditing by each user is of great importance in order to decide about expediency and effectiveness of the proposed changes. Therefore the primary aim of the research is finding out the viewpoints of users of auditing services about the importance and effectiveness of auditing. To do this research, we came up with four hypotheses. The necessary data for testing the hypotheses were collected through questionnaires. The first two hypotheses were tested by statistical method of normal distribution, the second two by chi2 statistical analysis. The tests were conducted at meaningful level of 0/05, and the results indicated that the participants in the survey thought auditing services are important, and are carried out effectively.

  • Y. Hassas Yeganeh, S. H. Alavi Tabari Page 71

    There are two readily identifiable areas of a business firm’s operations that require the use of professional auditing services. These areas parallel the organizational forms that the audit services take. In the first area, there is a need for external financial reporting which consists of a set of financial accounting statements certified by an outside agent. Second, there is a need for management information and auditing within the firm beyond the need for an independent financial statement audit. The main goals of this research are identifying fees for external and internal auditing, recognizing the effect of existence of internal auditing on reducing the auditing expenses of the firm, and studying the effectiveness of raising the management levels whom internal auditors report to in the quality of their work. And eventually the usefulness of internal auditors as substitutes for external auditors. Bearing in mind the models used in previous researches including the one done by Simunic (1980), another done by Palmrose (1986) to measuring the costs of auditing services, and experimental relation between the costs of internal and external auditing, we contrived a comprehensive model for auditing expenses of the firm, including two simultaneous equations to test our hypotheses against. The final result of the research indicates that increased amounts of internal audit resources in the firm lower the external audit fee, and internal audit resources which report to the levels in the firm above the controller will exhibit a greater decrease in the external audit fee then internal audit resources which report to the controller, ceteris paribus. Also the rate of usefulness to external auditors of reports provided by internal auditors in the firm in which they report to the board of directors and the managing director is similar to that rate for firms in which the auditing division reports to the director for financial and administrative affairs or lower levels of management.

  • M.H. Botshekan Page 97

    Now a days, the size and trend of price indices i s one of the most effective factors of the investors, decisions in financial markets. Bearing i n mind the variety of investment sty les, Blue chip indices which reflect the behavior of a specific segment for the market are introduced in developed stock exchanges. In this research, we study the methodology of measuring indices generally used in developed stock exchanges, and selecting qualified companies. Then we scrutinize the T.S.E. indices to identify its shortcomings and afterwards introduce the new index, entitled Bindex, using normative research method.

  • H. Sinaei, A. Neisi Page 129

    Most of the financial managers believe that financial leverage is one of the most important leverage concepts. This concept has a key position in capital structure. Management capital structure of a firm is a combination of debt and equity holders. A firm which has not any debt is a firm without debt in structure. As capital structure in more firms is consist of debt and equity holders, financial managers are very sensitive and minute about loan delivery and its effects. But there is a question that how much debt should a firm use? Is there any marked criterion for debt measure in the firm capital structure? In most countries which have efficient capital market, leverage ratios provide for different conditions and industries, so the firms in determination of capital structure, investors in securities and banks and financial institutions when investment and giving loan to a firm consider these standards. But there aren’t any standards in our country. This research analysis the relationship between the firms’ financial leverage and the industry type, the firm's size, business risk and operation leverage and their relationship. We search for some information for the financial managers use to make the best financial decision. On the other hand, one of the conditions of liberty investment market is giving correct, clear and subtle information to the whole people. In this market, the security price indicates al I information about those securities. In Tehran stock exchange, using this information is not common for investors to use it as a criterion to measure a firm financial risk and desirability of dividend. If one may determine the relationship of four above factors with the firm financial leverage, not only we can use of this information in stock market, but also in determination of validity of a firm for banks. In this research, we considered the financial information which is related to 88 firms i n two periods. After the information analysis using different statistical methods, it was distinguished that the hypothesis of direct relationship between financial leverage and financial measure, is confirmed only in some of the industries, but the other three hypotheses in two period are rejected.

    Keywords: Financial Leverage, Industry, Firm size, Business risk, Operation Leverage