فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 40 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد نمازی*، فهیمه ابراهیمی صفحه 1
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ترکیب هیات مدیره بر عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با تاکید بر کارایی ارزش افزوده کل منابع شرکت و همچنین کارایی ارزش افزوده منابع مربوط به سرمایه فیزیکی و فکری به صورت جداگانه است. بدین منظور از نمونه ای متشکل از 64 شرکت طی سال های 1380 الی 1389 استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها با استفاده از الگوی رگرسیون حداقل مربعات معمولی بیانگر این است که رابطه مثبت و معناداری بین متغیر حضور یکی از اعضای غیرموظف در ریاست هیات مدیره و کارایی ارزش افزوده کل منابع شرکت و همچنین کارایی ارزش افزوده سرمایه های فیزیکی و نیز کارایی ارزش افزوده سرمایه های فکری وجود دارد، در حالی که رابطه معناداری بین متغیرهای درصد اعضای غیرموظف هیات مدیره و حضور حداقل سه عضو غیرموظف در ترکیب هیات مدیره با کارایی ارزش افزوده کل منابع شرکت و کارایی ارزش افزوده سرمایه های فیزیکی و نیز کارایی ارزش افزوده سرمایه های فکری یافت نشد.
    کلیدواژگان: ترکیب هیات مدیره، کارایی ارزش افزوده کل منابع شرکت، کارایی ارزش افزوده سرمایه های فیزیکی، کارایی ارزش افزوده سرمایه های فکری، بورس اوراق بهادار تهران
  • حمید حقیقت*، هادی حیدری صفحه 27
    شرکتهایی که جریان نقدی مثبت دارند، بطور قابل توجهی فرصتهای سرمایه گذاری بیشتری دارند اما وقتی شرکت با جریان نقدی منفی مواجه می شود نباید میزان یکسانی از وجه نقد را نگهداری کند که این موضوع منجر به حساسیت جریان نقدی به وجه نقد می شود. تحقیق حاضر، به بررسی حساسیت جریان نقدی نامتقارن به وجه نقد نگهداری شده میپردازد. بدین منظور، نمونه ای مشتمل بر 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1381- 1390 انتخاب گردید؛ برای برآورد - مدل آماری تحقیق، روش رگرسیون با استفاده از داده های تابلویی مورد استفاده قرار گرفته است. برای طبقه بندی شرکتها در دو گروه محدودیت مالی و فاقد محدودیت مالی، از معیارهای وایتد وو، نسبت سود تقسیمی و اندازه شرکت استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که تاثیر تغییر در وجه نقد نگهداری شده به جریان نقدی مثبت و منفی متفاوت است. بر اساس معیارهای وایتد وو و اندازه شرکت، شرکتهایی با محدودیت مالی، حساسیت جریان نقدی نامتقارن به وجه نقد کمتری داشتند. همچنین، میزان حساسیت جریان نقدی به وجه نقد برای شرکتهایی که نظارت بیرونی قویتری دارند، بیشتر است.
    کلیدواژگان: حساسیت جریان نقدی، وجه نقد نگهداری شده، عدم تقارن
  • محمدحسین قائمی، طاهر اسکندرلی* صفحه 53
    در این مقاله رفتار مدیران شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در پیش بینی سود سالیانه مورد مطالعه قرار می گیرد. مطابق مقررات پیش بینی سود سالیانه برای شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار الزامی است ولی جرائم و محدودیتی برای انحراف ارقام پیش بینی شده از سود واقعی، صریحا مطرح نشده است. در این پژوهش سو گیری مدیران در پیش بینی سود سالیانه و اثر چهار متغیر، عملکرد گذشته شرکت، رویکرد مدیران در پیش بینی سود سال گذشته، اندازه و نوع مالکیت شرکت در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. سو گیری مدیران دراین مطالعه با استفاده از دو معیار، رشد پیش بینی و خطای پیش بینی سود اندازه گیری می شود. نمونه شامل 1135 سال شرکت و 5334 مورد اعلان پیش بینی سود توسط شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1386- 1390 می باشد. تجزیه و تحلیل انجام شده نشان - می دهد عملکرد گذشته، رویکرد گذشته مدیران در پیش بینی و نوع مالکیت شرکت در سو گیری مدیران در پیش بینی سود نقش دارد.
    کلیدواژگان: پیش بینی سود، سو گیری مدیران
  • شهناز مشایخ*، نازنین بشیری منش، سیده سمانه شاهرخی صفحه 77
    مخارج سرمایه ای برای موفقیت شرکت ها با ارزش و مهم تلقی می شود. زیرا وضعیت و میزان این مخارج بیانگر وضعیت شرکت در آینده می باشد. این گونه تصمیمات اغلب تعهدات مالی عمده ای ایجاد می کند که با خط مشی ها و سیاستهای بلندمدت سازمان ها و تصمیمات مدیر درباره نوع و میزان مدیریت سود در ارتباط می باشد. این تحقیق به بررسی تاثیر مدیریت سود بر رفتار سرمایه گذاری شرکت می پردازد. کیفیت اطلاعات حسابداری با استفاده از رویه های مدیریت سود مخدوش می شود. اطلاعات حسابداری مبنای تصمیمات درون سازمانی مدیران است و کاهش کیفیت آنها تبعات مهمی در برخواهد داشت. دوره زمانی پژوهش سالهای 1382 تا 1390 و روش این پژوهش از نوع همبستگی بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از رگرسیون چند متغیره به روش پنل دیتا استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد، در شرکت های با مدیریت سود جسورانه، فرصت های سرمایه گذاری در دوره های آتی افزایش می یابد. همچنین شرکت هایی که از رویه های مدیریت سود جسورانه استفاده می کنند، سطح سرمایه گذاری بیشتری دارند و برای تامین منابع مالی مورد نیاز جهت سرمایه گذاری بیشتر از تامین مالی خارجی استفاده می کنند. نتایج این پژوهش اهمیت کیفیت اطلاعات حسابداری برای تصمیمات درون سازمانی را نشان می دهد که می تواند برای تهیه کنندگان اطلاعات و استاندارد گذاران مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: تصمیمات سرمایه گذاری، مدیریت سود جسورانه، مدیریت سود محافظه کارانه، تامین مالی
  • بیتا مشایخی، وحید منتی* صفحه 101
    در این پژوهش ضمن بررسی ارتباط میان نوسان پذیری سود و قابلیت پیش بینی آن (کوتاه مدت و بلندمدت)، محتوای اطلاعاتی نوسان پذیری سود نیز مورد تحقیق قرار گرفته است. مدل ارتباطی نوسان پذیری و قابلیت پیش بینی آن براساس چارچوب دیچو و تانگ (2009) منطبق می باشد. لذا براساس چارچوب دیچو و تانگ (2009)، اطلاعات مالی 400 شرکت از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار از سال 1380 الی 1390 مورد بررسی قرار گرفت. هر چند روند پیش بینی ها به صورت نزولی اکید نبوده؛ ولی نتایج تحقیق بطور کلی نشان می دهد که قابلیت پیش بینی سود در اثر نوسان پذیری سود کاهش می یابد و مضافا در بلند مدت از قدرت پیش بینی ها، کاسته می شود. همچنین با کنترل شرکتهای زیان ده)که براساس چارچوب نظری از عوامل بوجود آورنده نوسان سود هستند.(، نتایج تغییری نکرد. در بررسی ارتباط میان واکنش بازار و نوسان پذیری سود، شواهد حاکی از آن است که بازار از شرکتهای با نوسان بالا (ریسک بالاتر)، بازدهی بالاتری مطالبه می کند.
    کلیدواژگان: نوسان پذی سود، قابلیت پیش بینی سود، بازده سهام
  • جواد مرادی، احمد رحمانیان* صفحه 125
    نمایل مدیران به بیش سرمایه گذاری، یکی از هزینه های نمایندگی است که به سبب تضاد منافع میان مدیران و سهامداران ایجاد میشود. این بیش سرمایه گذاری ها در حالیکه منافع شخصی مدیران را حداکثر می سازد، ارزش شرکت را کاهش می دهند. یک راه حل بالقوه برای مشکل بیش- سرمایه گذاری، انتشار بدهی است. پژوهش حاضر به دنبال بررسی تاثیر بدهی های بلندمدت(استقراض) بر بیش سرمایه گذاری (در وجه نقد و مخارج سرمایه ای) و تاثیر پتانسیل رشد بر بیش سرمایه گذاری (در وجه نقد و مخارج سرمایه ای) می باشد. جامعه آماری این تحقیق شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که بر اساس شرایط در نظر گرفته شده برای انتخاب نمونه، 90 شرکت طی دوره 1379 تا 1389، انتخاب گردیده است. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از تکنیک رگرسیون چندمتغیره و آزمون مقایسه میانگین استفاده شده است. یافته ها بیانگر آن است که بین بدهی های بلندمدت و بیش سرمایه گذاری)در وجه نقد و مخارج سرمایه ای(ارتباط منفی و معناداری وجود دارد و میانگین بیش سرمایه گذاری در وجه نقد و مخارج سرمایه ای در شرکت هایی با فرصتهای رشد کم، بالاتر می باشد.
    کلیدواژگان: بیش سرمایه گذاری، استقراض، هزینه های نمایندگی، وجه نقد، مخارج سرمایه ای
  • نظام الدین رحیمیان*، محمود قربانی، کیوان شعبانی صفحه 151
    وجه نقد، از منابع مهم و حیاتی هر واحد انتفاعی است مهمترین عامل سلامت اقتصادی این واحدها، ایجاد توازن بین وجوه نقد در دسترس و نیازهای نقدی، است. از آنجایی که شرکتهایی که وجه نقد کافی نگهداری نمی کنند و شرکتهای دارای وجه نقد مازاد، با مشکلاتی مواجه می شوند؛ این مطالعه به بررسی عوامل موثر بر نگهداشت وجه نقد و رابطه تداوم نگهداری مازاد وجه نقد با ارزش سهام در شرکت های بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. از این رو، 73 شرکت در طی سال های 1384 تا 1390، با توجه به محدودیت های موجود به عنوان نمونه انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. با توجه به اینکه داده های مورد بررسی از نوع داده های تابلویی بودند، از رگرسیون اثرات ثابت استفاده شد. نتایج حاکی از این بود که متغیرهای اندازه شرکت، سرمایه در گردش، وجه نقد عملیاتی و وجه نقد حاصل از فعالیت های تامین مالی با وجه نقد نگهداری شده توسط شرکت ها، دارای رابطه مثبت و معنادار هستند و متغیرهای اهرم مالی، فرصت های رشد، تغییرات جریان های نقدی، جریان های نقدی ناشی از فعالیت های سرمایه گذاری و تغییرات جریان های نقدی عملیاتی با میزان نگهداشت وجه نقد، رابطه آماری معناداری نداشتند. همچنین نتایج تجزیه و تحلیل های آماری بیانگر این بود که نگهداری مازاد وجه نقد توسط شرکت ها به صورت مداوم و مقطعی، تاثیری بر ارزش حقوق صاحبان سهام ندارد.
    کلیدواژگان: نگهداشت وجه نقد، ارزش سهام، ارزش حاشیه ای وجه نقد
|
  • M. Namazi *, F. Ebrahimi Page 1
    This study aims to investigate to the effect of board composition on performance of companies Tehran Stock Exchange listed with emphasis on efficiency of value added by a firm’s total resources and efficiency of value added by a firm’s physical capital and intellectual capital resources separately. For this purpose, a sample consisting of 64 companies between 2001 and 2010 was selected. The results of testing hypotheses by applying the ordinary least square regression model statistically show that there is a weak positive and meaningful relationship between the variable of the presence of one of the non-executive members in the chairman position and the efficiency of value added by a firm’s total resources and efficiency of value added by a firm’s physical capital and intellectual capital resources. However, no meaningful relationship was found between variables of the percentage of non-executive directors on the board and presence of at least three non-executive members in the board composition and the efficiency of value added by a firm’s total resources and efficiency of value added by a firm’s physical capital and intellectual capital resources.
    Keywords: board composition, efficiency of value added by firm's total resources, efficiency of value added by firm's physical capital resources, efficiency of value added by firm's intellectual capital resources, Tehran Stock Exchange (TSE)
  • H. Haghighat*, H. Heydary Page 27
    Firms experiencing positive cash flow have substantially more investment opportunities. When facing negative cash flows, a firm would not save the same magnitude of cash holdings, which leads to a cash flow sensitivity of cash. The present research, examines the Asymmetric cash flow sensitivity of cash holdings. In this order, The samples included over 120 sample of companies listed in Tehran Stock Exchange During the years of 2003-2012 was chosen. In order to estimate the statistical model, regression method with panel data has been used. For classification companies in two groups financial constraints and unconstrained, the ww index, Payout ratio and Firm size be used. The results show that, the Positive and negative cash flow sensitivity of cash holdings is different. According to ww index and Firm size, The magnitude of the asymmetry of the cash flow sensitivity of cash is less for a financially constrained firm than for a financially unconstrained firm. Also, The magnitude of the cash flow sensitivity of cash is larger for firms with stronger outside monitoring.
    Keywords: Cash flow sensitivity, Cash holdings, Asymmetry
  • M. Ghaemi, T. Eskandarli* Page 53
    This paper studies the behavior of managers in annual Earnings Forecasts. According to SEC regulations, annual earnings forecasts for companies listed in Tehran the Stock Exchange are mandated but manager have considerable latitude over the numbers they release. In this study has been investigated the management bias in annual earnings forecast and effect of the three-variable: past performance, management approach in last year's forecast earnings, and type of ownership of listed companies in Tehran Stock Exchange. In this study Management bias is measured by using two criteria, forecast innovation and forecast errors. The sample includes the 1135announcements of annual earnings forecasts during the period 1386-1390 (Iranian Calendar). The analysis performed shows, managers initial forecast optimism is inversely related to firm performance, and is more pronounced for firms with higher levels ownership, and with a history of forecast optimism.
    Keywords: Earnings forecast, Management bias, Forecasts innovation, Forecasts errors
  • Sh. Mashayekh*, N. Bashiri Manesh, S. S. Shahrokhi Page 77
    Capital expenditure for the success of the company is valuable and important. Because the state and amount of the expenditure reflects the company's status in the future. Such decisions are often a major financial commitment that related long-term policies and policy of organizations and management decisions about the type and level of earnings management. This study examines the impact of earnings management on firm investment behavior. information quality using earnings management practices are declined. Decisions of enterprise managers based on this information will include important consequences. The period of this study is 2004 to 2012, and the methodology of this study is correlation and multiple regression analysis used panel data method. The findings show that firms with aggressive earnings management increases investment opportunities in future periods. Also, companies with aggressive earnings management practices have higher levels of investment and more using of external financing. The results of this study show, the quality of accounting information for internal decision is important and it is useful for information providers and standard-setting.
    Keywords: investment decisions, aggressive earnings management, conservative earnings management, financing
  • B.Mashayekhi, V.Mennati* Page 101
    In this study we investigate the relationship between earnings volatility and earnings predictability (short and long-term), in addition we investigate information content of earnings volatility. Our framework is based on Dichev and Tang (2009). There is a belief that higher earnings volatility indicates lower earnings predictability. So according to their framework, financial information of the 400 companies listed in the Tehran Stock Exchange (TSE) from 2002 to 2012 were investigated. Although the predictability trend is not to be strict lower, But the results of this section suggest that earning volatility reduces the predictability of earnings. Moreover, the strength of long-term predictability is reduced. Additionally the loss company (Based on the theoretical framework that losses causes earnings volatility.) excluded and the tests were repeated but similar results were obtained. In the second section of the paper the relationship between the market reaction and earnings volatility was examined. Evidence suggests that the market will demand a higher return for companies with high volatility (higher risk).
    Keywords: Earnings Volatility, Earnings Predictability, Stock Return
  • J. Moradi, A. Rahmanian* Page 125
    Manager's tendency to overinvestment is one of the agency costs that due to conflict of Interests between managements and shareholders the firms are encountered with. Whilesuchactivities increase personal interestsof managements, they will reduce the firm value. Increasing the debt is a potential solution for the overinvestment problem. This study investigates the impact of long term debts on overinvestment (with respect to cash and capital expenditures) and also, it examines the impact of growth opportunities on this overinvestment.The statistical society of this research includes companies accepted in Tehran Stock Exchange (TSE) andthe sample consists of 90 firms which are selected based on some constraints for the period of 1379 to 1389. Regression analysis and t-test are utilized to examine the hypothses.The resultsshow that there is a negative and significant relationship between long-term debt changes and overinvestment (in cash and capital expenditure) and the mean of overinvestment in cash and capital expenditure in firm with less growth opportunities, is more.
    Keywords: Overinvestment in Cash, Overinvestment in Capital Expenditures, Long, term Debts, Agency Costs, FreeCash Flows, Growth Opportunities
  • N.Rahimian*, M.Ghorbani, K.Shabani Page 151
    Cash is one of the most crucial resources in every enterprise and making a balance between available cash and its requirements is the most important criteria for safety economic in every entity. All the companies that have enough cash for their operation and those that hold cash more than their need, have some troubles. So in this study the elements that may have influence on cash holding and the association between persistent excess cash holding on the Tehran stock exchange were examined for achieving this target. Regard to existing constraints. 73 companies for a seven years period (1384-1390) were selected as sample. With respect to the data, fixed effect regression was used. Our result show that there is a positive and significant association between firm size, net working capital, operating cash flows and financing cash flows with cash holding and variables such as leverage, growth option, variability of cash flows, close cash substitutes and level of investment opportunities have no significant relationship with cash holding. Furthermore the results of second part of this research shows that excess cash holing in both form of transitory and persistent have no influence on shareholder value.
    Keywords: Cash holding, Shareholder value, Marginal value of cash