فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 47 (پاییز 1394)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 47 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امید پورحیدری پورحیدری، مجتبی گلمحمدی شورکی صفحه 1
    هدف این تحقیق، درک عوامل موثر بر قیمت گذاری خدمات حسابرسی وسنجش رقابت پذیری بازار حق- الزحمه حسابرسی از طریق بررسی چسبندگی حق الزحمه حسابرسی میباشد. مطالعه رفتار حق الزحمه حسابرسی، می تواند علت عدم کاربرد الگوهای حق الزحمه حسابرسی را در برآورد مبلغ دقیق آن روشن سازد. برای این منظور، نمونه ای متشکل از 61 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله بین سال های 1387 تا 1392 انتخاب شده است. فرضیات تحقیق با استفاده از تحلیل رگرسیون مبتنی بر داده- های ترکیبی و مقطعی، آزمون شده است. شواهد تحقیق نشان میدهد که حق الزحمه های حسابرسی دارای چسبندگی است. به عبارتی با تغییر شرایط، تغییر قابل ملاحظه و سریع در مبلغ حق الزحمه صورت نمی گیرد. به علاوه، تغییرات مثبت در حق الزحمه، بیشتر از تغییرات منفی رخ می دهد و این یعنی واکنش صاحب کاران نسبت به افزایش در مبلغ حق الزحمه، کمتر است. این نتایح حاکی از این موضوع است که بازار حقالزحمه حسابرسی در ایران غیررقابتی است و تعیین مبلغ آن بر مبنای تمام اطلاعات موجود انجام نمی شود.
    کلیدواژگان: حق الزحمه حسابرسی، چسبندگی، بازار خدمات حسابرسی، رقابت پذیری
  • محمد عرب مازار یزدی، احمد بدری، مریم دولو صفحه 23
    هدف این پژوهش، آزمون تجربی قیمت گذاری ریسک غیرسیستماتیک در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1378 تا 1389 می باشد. پژوهش حاضر از نو ع پس رویدادی است که بر مبنای تجزیه تحلیل داده های مشاهده شده و با استفاده از رویکرد مطالعه پرتفوی انجام شده است. نمونه آماری شامل 11880 مشاهده فصل- شرکت از 270 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نتایج نشان می دهد سرمایه گذاران بابت تحمل ریسک غیرسیستماتیک، انتظار پاداش (صرف ریسک) دارند. عملکرد پرتفوی های مومنتومی مبتنی بر ریسک غیرسیستماتیک همواره مثبت و از نظر آماری معنادار است. افزون بر آن، آزمون های قوت نتایج موید آن است که این عملکرد مثبت با منظور نمودن تاثیر معاملات اندک، تغییر شیوه تخمین نوسان پذیری غیرسیستماتیک و الگوی وزنی محاسبه بازده کماکان به قوت خود باقی است.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری دارایی، ریسک غیرسیستماتیک، معاملات اندک
  • جعفر باباجانی، جواد عبادی، نسرین مرادی صفحه 47
    این تحقیق در پی پاسخ به این سوال است که آیا صندوق های سرمایه گذاری مشترک فعال در بورس اوراق بهادار تهران در سرمایهگذاری هایی که انجام می دهند از رفتار توده وار پیروی می کنند؟ اگر چنین رفتاری وجود دارد بر روی چه نوع سهامی(رشدی یا ارزشی) و سهام چه نوع شرکت هایی(از لحاظ اندازه، بزرگ یا کوچک) اعمال می شود؟ جامعه آماری تحقیق همه صندوق های سرمایه گذاری مشترک در بورس اوراق برای محاسبه رفتار توده وار صندوق های سرمایه گذاری مشترک LSV بهادار تهران بوده است و از مدل استفاده شده است. نتایج این تحقیق بیانگر آن است که بین صندوق های سرمایه گذاری مشترک فعال در بورس اوراق بهادار تهران رفتار توده وار وجود دارد.؛ رفتار توده وار صندوق های سرمایه گذاری مشترک بر روی سهام شرکتهای کوچک تر بیشتر است؛ رفتار توده وار صندوق های سرمایه گذاری مشترک بر روی سهام رشدی بیشتر است؛ رفتار توده وار صندوق های سرمایه گذاری مشترک در هنگام رشد شاخص کل بورس در خرید بیشتر از فروش نیست؛ رفتار توده وار صندوق های سرمایه گذاری مشترک در هنگام تنزل شاخص کل بورس در فروش بیشتر از خرید نیست.
    کلیدواژگان: مالی رفتاری، رفتار توده وار، صندوقهای سرمایه گذاری مشترک، مدل لاکونیشوک و همکاران، اثر اولین گروه
  • فرخ برزیده، افسانه قاسمی صفحه 73
    پژوهش داده های 130 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های 1386 تا 1390 گردآوری و از نظر آماری با بکارگیری مدل های رگرسیونی چند متغیره مبتنی بر داده های ترکیبی تجزیه و تحلیل شده است. در پژوهش حاضر برای تعریف عملیاتی و اندازه گیری محافظه کاری از مدل گیولی و هاین استفاده شده است. در این تحقیق، خالص دارایی های عملیاتی تحت دو زیر مجموعه ی خالص دارایی های سرمایه در گردش و دارایی های عملیاتی غیر جاری در نظر گرفته شده اند. یافته های تجربی پژوهش حاکی از آن است که بین خالص دارایی های سرمایه در گردش و محافظه کاری و همچنین بین دارایی های عملیاتی غیر جاری و محافظه کاری یک رابطه معنادار و منفی وجود دارد. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد که بین اهرم، رشد و بازده دارایی ها با محافظه کاری یک رابطه معنادار و منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: خالص دارایی های عملیاتی، محافظه کاری، خالص دارایی های سرمایه در گردش و خالص دارایی های عملیاتی غیر جاری
  • عالیه بالارستاقی، مهدی صفری گرایلی صفحه 93
    تحقیق حاضر به بررسی عوامل موثر بر کیفیت حاکمیت شرکتی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. بدین منظور از یک شاخص جامع متشکل از 18 مولفه مرتبط با حاکمیت شرکتی که با محیط گزارشگری ایران سازگار است به عنوان معیار سنجش کیفیت حاکمیت شرکتی استفاده شد. با انتخاب نمونه ای متشکل از 101 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 138 تا 1392 و با بهره گیری از مدل های رگرسیونی چند متغیره مبتنی بر تکنیک داده های تابلویی، یافته های پژوهش حاکی از آن است که اندازه شرکت، اهرم مالی و سودآوری شرکت بر کیفیت حاکمیت شرکتی تاثیر مثبت معناداری دارد. اما فرصت های سرمایه گذاری شرکت و کیفیت حسابرسی بر کیفیت حاکمیت شرکتی تاثیر معناداری ندارد. یافته های تحقیق ضمن پرکردن خلاء تحقیقاتی صورت گرفته در این حوزه، میتواند برای سرمایه گذاران، سازمان بورس اوراق بهادار و سایر ذی نفعان اطلاعات حسابداری در امر تصمیم گیری راه گشا باشد.
    کلیدواژگان: اندازه شرکت، سودآوری، فرصتهای سرمایه گذاری، کیفیت حسابرسی، کیفیت حاکمیت شرکتی ∗ عضو هیئت علمی دانشگاه
  • حجت الله صیدی، مرجانه موحدپور صفحه 113
    در این پژوهش، نمونه ای مشتمل بر 126 شرکت تولیدی و 11 شرکت ساختمانی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 تا 1391 انتخاب و دو فرضیه اصلی مبنی بر ضعیف تر بودن ضریب واکنش سود در شرکت های ساختمانی پذیرفته شده در بورس تهران در مقایسه با شرکت های تولیدی و بازرگانی و همچنین عدم وجود تفاوت معنی دار میان سود گزارش شده و قیمت سهام قبل و بعد از مجمع تدوین گردید و برای افزایش قابلیت اتکای فرضیه های اصلی، دو فرضیه فرعی مبنی بر عدم وجود رابطه معنی دار بین جریان های نقد عملیاتی و سود عملیاتی شرکت های ساختمانی پذیرفته شده در بورس تهران و وجود رابطه غیر خطی بین قیمت سهام شرکت های ساختمانی پذیرفته شده در بورس تهران و سود این شرکت ها، تدوین شد. نتایج آزمون فرضیه اصلی اول نشان داد که ضریب واکنش سود در شرکت های ساختمانی در مقایسه با ضریب واکنش سود در شرکت های تولیدی ضعیف تراست. بر اساس نتایج آزمون فرضیه اصلی دوم، در شرکت های ساختمانی قیمت سهام بعد از مجمع با قیمت سهام قبل از مجمع تفاوت معنی داری ندارد مهمترین نتیجه پژوهش حاضر این است که در قیمت گذاری سهام شرکت های ساختمانی در بازار اوراق بهادار، باید به عوامل مهم دیگری غیر از سود سهام سالیانه توجه شود. عواملی که نقش آنها در سایر شرکت ها به مراتب ضعیف تر است.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، قیمت سهام، صنعت ساختمان، ضریب واکنش سود، جریان نقد عملیاتی
  • مهدی حیدری، حمزه دیدار، بهمن قادری صفحه 141
    یکی از پیامدهای اقتصاد سیاسی، نفوذ دولت در واحدهای اقتصادی است. شرکت هایی که از ارتباط خوبی با دولت برخوردارند، مالیات کمتری می پردازند، سهم بازار بیشتری دارند، وام های بانکی با سهولت بیشتری برای آنان فراهم می شود، دولت در عرضه عمومی سهام به آن ها کمک می کند و نسبت به سایر شرکت ها، آسان تر و با پرداخت هزینه های کمتری از امتیازهای مهم بهره مند می شوند؛ بنابراین، حمایت سیاسی دولت ممکن است منجر به ایجاد ارزش برای شرکت شود و از این رو این قبیل شرکت ها می توانند از فرصت های رشد بیشتری برخوردار گردند. با توجه به این که کشور ایران از جمله کشورهایی است که حضور دولت در صنایع مختلف آن مشهود است و بسیاری از صنایع زیر نظر دولت مشغول به فعالیت هستند و اعمال کنترل های دولت بر سیاست های مالی و عملیاتی آن ها دیده می شود، در تحقیق حاضر به صورتتجربی رابطه بین هزینه های سیاسی با فرصت های رشد شرکت با استفاده از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش را شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1382 تا 1391 تشکیل می دهد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین هزینه های سیاسی و فرصت های رشد شرکت ارتباط مثبت و معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: روابط سیاسی، فرصت های رشد، فرضیه هزینه های سیاسی، مدل سازی معادلات ساختاری
|
  • Omid Pourheidari Pourheidari, Mojtaba Golmohammadi Shuraki Page 1
    The purpose of this research is to understand the factors that affect the pricing of audit services and measurement of competition in audit services market through examination of audit fee stickiness. The study helps to explain why the audit fee model does not fully explain the level of audit fees. For this purpose, a sample of 61 companies listed in TSE from 2009 to 2014 is selected. Hypotheses have been examined using panel data and cross-sectional data regression. Research evidence shows that audit fees are sticky. That is, audit fees do not immediately or fully adjust to changes in their determinants. Furthermore, audit fees also respond to changes leading to an increase more quickly than they respond to changes leading to a decrease. This means that audit clients respond less to the increase in the amount of audit fee. These results indicate that Audit services market in Iran is Non-competitive and is not determined on the basis of all available information.
    Keywords: audit fee, stickiness, audit services market, Competitiveness
  • Mohammad Arabmazar Yazdi, Ahmad Badri, Maryam Davallou Page 23
    The purpose of this research is the empirical test of idiosyncratic risk pricing in Tehran Stock Exchange during 1378 to 1389. The research is considered as “Ex-post facto” that has been done using “portfolio study approach” and is based on observational data. The statistical sample composed of 11880 firms/season observations from 270 listed companies in Tehran Stock Exchange. Results show that investors expect to compensate (obtain risk premium) for bearing idiosyncratic risk. The performance of momentum portfolios based on idiosyncratic risk always is positive and statistically significant. Furthermore, the robustness tests confirm that this positive performance is not influenced by weak trading effects, change in idiosyncratic volatility estimation method and weighting scheme of return computation.
    Keywords: Asset Pricing, Idiosyncratic Risk, Thin Trading
  • Jafar Babajani, Javad Ebadi, Nasrin Moradi Page 47
    Behavioural finance approach gives us the possibility that in addition to the traditional concept of finance, human behaviour and psychological factors also result in variances in stock prices. In fact, this paper uses behavioural approach to transparency and understanding the impact of accidental and non-rational factors such as emotions on decision making process, to help decision makers. The research tries to answer these questions: Do mutual funds active in the Tehran Stock Exchange act according to herding behaviour? If they do, what kind of stocks (growth or value) and what kind of companies stock (in term of size, large or small) are the target of these acts? The hypotheses are as follows:− Mutual fund joint venture between herding behaviour exists in the Tehran Stock Exchange.
    − Herding behaviour of mutual fund is more common on smaller companies.
    − Herding behaviour of mutual fund shares on further growth.
    − Herding behaviour of mutual fund when purchasing less than sales growth is in stock.
    Herding behaviour of mutual fund when purchasing more than sales degrade is in stock
    Keywords: Behavioural finance, Herding behaviour, Mutual fund, LSV, First, order effect
  • Farrokh Barzideh, Afsane Ghasemi Page 73
    The present study examines the relationship between net operating assets and conservatism. To this end, the data of about 130 firms listed in Tehran Stock Exchange (TSE) from 1386 to 1390 has been collected and statistically analyzed with multiple variable regression models based on combination data. This research uses Givoly and Hayn model to define operating assets and measure conservatism. In this study net operating assets is considered to be the subcategory of net working capital and net non-current operating assets. It was hypothesized that there is the significance relationship between net working capital assets and conservatism and also between net non-current operating assets and conservatism. Findings indicate that there are no significant relationship between net working capital assets and conservatism and also between net non-current operating assets and conservatism. The results also suggest that considering conservatism, there is a significant and negative relationship between leverage, growth and return on assets.
    Keywords: Net Operating Assets, Conservatism, Net Working Capital Assets, Net Non Current Operating Assets
  • Alieh Balarastaghi, Mehdi Safari Grayeli Page 93
    This study examines the factors affecting the quality of corporate governance in listed companies in Tehran Stock Exchange. In order to achieve this goal a comprehensive index of 18 factors related to corporate governance, which are compatible with Iran's reporting environment as a measure of the quality of corporate governance, was prepared. By using a sample consists of 101 firms listed in Tehran stock exchange in the period of 1388 to 1392 and by taking advantage of multivariate regression techniques based on the pattern of the data grew, results showed that firm size, leverage and profitability have a significant positive effect on the quality of corporate governance. But firm's investment opportunities and quality of auditing don’t have a significant effect on the quality of corporate governance. Findings While filling the research gap in this area, Can be helpful for investors, securities and stock exchange organization, and other users of accounting information, In decision-making.
    Keywords: firm size, profitability, investment opportunities, quality of audit, quality of corporate governance
  • Hojat Saydi, Marjaneh Movahedpour Page 113
    Because of specific characteristics of companies in specific industries such as construction industry, whose operation cycles are usually more than one fiscal year, there are different methods and policies for revenue recognition. Errors in accounting estimates in specific industries reduce the usefulness of accounting information. It makes reported profit in the financial statements vary from actual earnings and consequently causes volatility in companies’ stock prices. In this research we examine Specific Factors Affecting Earnings Quality and Stock Prices in Construction Industry. In this regard, a sample of 126 manufacturing companies and 11 Construction companies listed in Tehran stock exchange over the period of 2007- 2012 have been selected. In this study two main hypotheses and two subhypothesis to intensification the reliability were developed. The first main hypothesis results show Earnings response coefficients in Construction companies are weaker than manufacturing companies. The result of the second main hypothesis shows there was no significant difference between stock prices after general assembly and stock prices before general assembly because of dividends or other factors. The first sub-hypothesis results shows operating cash flow can bepredicted by operating profit in Construction Companies, but the adjusted coefficient determination indicate the relationship is too weak. The second subhypothesis results indicate nonlinear relation between stock prices and earnings per share. The main result of this research shows that in pricing of Construction Companies in capital markets, dividend factor is much weaker than other companies’ share pricing, and so other factors like net current asset value, replacement cost and etc play significant role in pricing.
    Keywords: Earnings Quality, stock prices, Construction companies, Earnings Response Coefficients, Operating Cash Flow
  • Mehdi Hiedari, Hamzeh Didar, Bahman Qaderi Page 141
    One of the consequences of political economy is the government's influence oneconomic units. Companies that have a good relationship with government; pay less tax, have a greater market share, receive additional bank loans, In comparison with the other companies use the government concessions and in the process of public offering, Government help them. Thus political patronage may lead to creation of additional value and growth opportunities for these companies. In our country, the government has a widespread presence in economic activities and its influence on the financial and operating policies of most industries in Tehran Stock Exchange is regulated. Therefore, in this research we investigation the relationship of political costs with growth opportunities using structural equation modeling approach. The research population consisted of 68 companies for the period of 2003 to 2012. Our finding indicates that the relationship between political costs and growth opportunities is positive and significant.
    Keywords: Growth Opportunities, Political Costs Theory, Political Patronage, Structural Equation Modeling