فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 48 (زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 48 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داریوش فروغی*، نرگس حمیدیان، مینا محمدیان صفحات 1-28
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر معیارهای کیفیت سود بر قدر مطلق مازاد بازده سهام و بررسی توانایی هر یک از این معیارها در توضیح مازاد مذکور می باشد. بدین منظور در این پژوهش از هشت معیار کیفیت سود در چهار دسته کلی شامل معیارهای سری زمانی (پایداری و قابلیت پیش بینی سود)، معیارهای هموارسازی سود (نوسان سود یا اقلام تعهدی به نوسان جریان نقد عملیاتی)، معیارهای مبتنی بر اقلام تعهدی (اقلام تعهدی غیرعادی و کیفیت اقلام تعهدی) و معیارهای مبتنی بر بازار (ضریب واکنش سود و ارتباط ارزشی) استفاده شده است. نمونه پژوهش شامل 62 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1376 تا 1392 می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد از بین معیارهای کیفیت سود، معیارهای مبتنی بر اقلام تعهدی و ارتباط ارزشی تاثیر منفی و معناداری بر قدر مطلق مازاد بازده سهام دارند. معیارهای سری زمانی، معیار نوسان اقلام تعهدی به نوسان جریان نقد عملیاتی (هموارسازی) و ضریب واکنش سود تاثیر معنادار ولی مثبت بر قدر مطلق مازاد بازده سهام دارند و معیار نوسان سود به نوسان جریان نقدی (هموارسازی) تاثیر معناداری بر قدر مطلق مازاد بازده سهام ندارد. همچنین از بین معیارهای کیفیت سود، معیارهای مبتنی بر اقلام تعهدی نسبت به سایر معیارها توانایی بیشتری در توضیح قدر مطلق مازاد بازده سهام دارند.
    کلیدواژگان: مازاد بازده، کیفیت سود، هموارسازی سود، کیفیت اقلام تعهدی، ارتباط ارزشی
  • علی قاسمی*، محمدرضا نیک بخت صفحات 29-51
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر بیش ارزشیابی سهام بر بازده غیر عادی و نوسان آنها در طول زمان در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. جهت سنجش بیش ارزشیابی سهام، پژوهش رودرزکروپف و همکاران ( 2005 ) و جهت سنجش بازده غیر عادی و نوسان آنها در طول زمان، مدل سه عاملی فاما و فرنچ ( 1995 ) مبنای عمل بوده است. جامعه آماری مورد بررسی، مشتمل بر 64 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده که از طریق نمونه گیری به روش حذف سیستماتیک، برای 1384 انتخاب و آزمون های آماری لازم بر روی آنان صورت گرفت. نتایج - دوره زمانی ده ساله 1393 حاصله با استفاده از رگرسیون خطی چند متغیره، استفاده از داده های تابلویی و روش اثرات ثابت، بیانگر این مطلب بود که بیش ارزشیابی سهام بر بازده غیر عادی و نوسان آنها در طول زمان تاثیر مثبت و معناداری دارد. به عبارت دیگر، با افزایش ارزشیابی خلاف واقع و بیش از حد سهام در طول زمان، بازده غیر عادی و نوسان آنها بصورت معناداری افزایش می یابد. لذا به مدیران واحدهای تجاری پیشنهاد می گردد با فراهم آوردن زمینه های لازم در جهت ارزشیابی واقع بینانه سهام، تمهیدات لازم در جهت کاهش بازده غیر عادی سهام و نوسان آنها را در طول زمان فراهم آورند.
    کلیدواژگان: بیش ارزشیابی سهام، بازده غیر عادی سهام، نوسان بازده غیر عادی سهام
  • محمدحسین ستایش، مهدی ابراهیمی میمند* صفحات 53-75
    امروزه شرکت ها تلاش می کنند تا از راه افشای اطلاعات خود را به عنوان گزینه ای مناسب برای سرمایه گذاری معرفی و ارزش سهام شان را بهبود دهند. این پژوهش به بررسی رابطه بین انواع مالکیت نهادی شامل مالکیت نهادی اختصاصی، شبه شاخصی و گذرا با کیفیت افشا می پردازد. برای این منظور داده های مربوط به 103 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای سال های بین 1386 تا 1391 618 سال- شرکت) جمع آوری شد و با استفاده از مدل رگرسیون لوجستیک مورد بررسی قرار گرفت. ) برای سنجش متغیر کیفیت افشا، از امتیاز شرکت ها در زمینه افشا و اطلاع رسانی که توسط سازمان بورس و اوراق بهادار تعیین می شود، استفاده شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که انواع مالکان نهادی به گونه ای متفاوت بر کیفیت افشا اثر می گذارند. نتایج بیانگر وجود رابطه مثبت و معنادار بین مالکیت نهادی اختصاصی و کیفیت افشا و رابطه منفی و معنادار بین مالکیت نهادی گذرا و کیفیت افشا است؛ اما رابطه معناداری بین کیفیت افشا و مالکیت نهادی شبه شاخصی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: کیفیت افشا، مالکیت نهادی اختصاصی، مالکیت نهادی گذرا، مالکیت نهادی شبه شاخصی
  • غلامرضا کرمی، مریم فرج زاده* صفحات 77-104
    در پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین قیمت گذاری نادرست اقلام تعهدی و عدم تقارن اطلاعاتی در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. فرضیه این پژوهش آن است که بین سطح عدم تقارن اطلاعاتی و قیمتگذاری نادرست اقلام تعهدی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد . برای بررسی قیمت گذاری نادرست اقلام تعهدی از آزمون میشکین و برای آزمون ارتباط آن با عدم تقارن اطلاعاتی ازروش پرتفوی بندی استفاده گردیده است. هم چنین برای اندازه گیری اقلام تعهدی از رویکرد ترازنامه ای غیر مستقیم و برای سنجش عدم تقارن اطلاعاتی از اختلاف بین قیمت پیشنهادی خرید و فروش نسبی سهام استفاده شده است. برای آزمون فرضیه تحقیق، اطلاعات 82 شرکت در طی 5 سال ( 1387 تا 1391 ) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که، به موازات افزایش در سطح عدم تقارن اطلاعاتی، اختلاف بین ضرایب پیش بینی و ارزشیابی اقلام تعهدی در آزمون میشکین به طورمعناداری افزایش می یابد. در نتیجه با افزایش در سطح عدم تقارن اطلاعاتی، قیمت گذاری نادرست اقلام تعهدی تشدید می شود
    کلیدواژگان: قیمت گذاری نادرست اقلام تعهدی، عدم تقارن اطلاعاتی، بازار کارا، آزمون میشکین
  • الناز تجویدی، حمیده اثنی عشری*، احمد حاج نوروزی صفحات 105-122
    تصمیمات مدیریت در خصوص هزینه ها همواره از مباحث مورد توجه بوده است. به طور سنتی در مدل های تحلیل سود فرض برآن بود رفتار هزینه متقارن و وابسته به نوسانات تولید و فروش است؛ اگرچه تحقیقاتی که در دهه 90 انجام شد نشان داد چندان نمی توان به این فرض پایبند ماند. چنین نتایجی ضرورت پرداختن به چرایی مشاهده رفتار نامتقارن هزینه را بسترساز شد. در این پژوهش، رابطه تغییرات فروش دوره گذشته با رفتار نامتقارن هزینه بررسی شد و اثر نگرش مثبت و منفی مدیریت بر این رابطه مورد آزمون قرار گرفت. به منظور سنجش رفتار نامتقارن هزینه، به پشتوانه ادبیات پژوهش، از رابطه همزمان تغییرات هزینه های فروش، اداری و عمومی با تغییرات فروش دوره جاری استفاده شد؛ تغییرات فروش دو دوره گذشته نیز به عنوان شاخص سنجش نگرش مدیریت لحاظ شد. در این راستا اطلاعات 105 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره 1383 الی 1392 با در نظر گرفتن برخیویژگی ها ( 1050 شرکت- سال) بررسی گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها، تحلیل رگرسیون ( حداقل مربعات عادی)- روش اثرات ثابت بکار گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد هزینه رفتاری نامتقارن دارد؛ تغییرات فروش دوره گذشته با کاهش ابهام پیش روی مدیریت با رفتار نامتقارن هزینه رابطه مثبت دارد؛ و نگرش مدیریت می تواند اثر تغییرات فروش دوره گذشته را بر رفتار هزینه تعدیل کند؛ به این ترتیب که نگرش مثبت، رابطه مستقیم فروش دوره گذشته بر رفتار نامتقارن هزینه را تقویت می کند و نگرش منفی موجب تقارن بیشتر رفتار هزینه در شرایط کاهش فروش دوره گذشته می شود.
    کلیدواژگان: فروش دوره گذشته، رفتار نامتقارن هزینه، نگرش مدیریت
  • محمدحسین صفرزاده*، احمد ثقفی پور صفحات 123-144
    این تحقیق به بررسی تاثیر محافظه کاری حسابداری بر ارزیابی بازار از سودها و زیان های غیرمستمر در 126شرکت نمونه طی بازه زمانی 1386 تا 1392 در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد . سوده او زیان های غیرمستمر که تحت عنوان اقلام خاص نیز شناخته می شوند، ارزیابی نامتقارن چندگانه ای توسط بازار دارند که در این تحقیق توسط ضریب واکنش سود اندازه گیری شده است. یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد: 1. در رابطه با قیمت گذاری سودها و زیان های غیرمستمر، یک عدم تقارن در بازار و جود دارد و 2. محافظه کاری حسابداری را می توان به عنوان توضیحی برای این عدم تقارن معرفی کرد که بیانگر گرایش شرکتها در شناسایی و گزارش به موقع تر زیان ها در مقایسه با سودها می باشد. یافته های فوق بیانگر بالاتر بودن ضریب واکنش سود اقلام غیرمستمر منفی در مقایسه با اقلام غیرمستمر مثبت می باشد. دلیل این موضوع گزارش به هنگام تر زیان های غیرمستمر در مقایسه با سودهای غیرمستمر می باشد. علاوه بر این، زمانی که سطح محافظه کاری افزایش می یابد، عدم تقارن یادشده بزرگ تر می شود که نشان می دهد محتوای اطلاعاتی زیان های غیرمستمر به دلیل افزایش سطح محافظه کاری از محتوای اطلاعاتی سودهای غیرمستمر بیشتر است.
    کلیدواژگان: اقلام غیرمستمر، ضریب واکنش سود، محافظه کاری حسابداری
  • یحیی کامیابی*، اسماعیل توکل نیا صفحات 145-164
    روابط موجود در تجزیه و تحلیل هزینه، حجم، سود، دلالت بر ارتباط خطی بین فروش، هزینه و سود دارد. این در حالی است که مطالعات اخیر، رفتار غیرخطی مهمی برای هزینه و سود را مستند نموده اند که چسبندگی هزینه ها یکی از مهمترین این موارد است. چسبندگی هزینه ها مستلزم تغییرات مفهومی قابل توجهی در مدل هزینه، حجم، سود است که به محدودیتهای مفهومی و تجربی این مدل اشاره دارد. بنابراین، در این مطالعه با استفاده از داده های 140 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1385 تا 1392 ، مدل نامتقارن تجزیه و تحلیل هزینه، حجم، سود ارائه گردید که چسبندگی هزینه- ها را وارد معادلات میکند. نتایج بررسی ها نشان داد که در صورت استفاده از مدل اندرسون و همکاران 2003 ) و مقادیر کل درآمدها و هزینه ها، با توجه به عدم تاثیرپذیری آنها از اقدامات مدیریت سود مربوط ) به تغییر طبقه بندی، مدل هزینه، حجم، سود استاندارد مستلزم تعدیل از بابت چسبندگی هزینه ها است. به- عبارت دیگر، با توجه به سطح فروش تحقق یافته، اگر سطح فروش نسبت به دوره قبل افزایش داشته، نسبت به حالتیکه سطح فروش نسبت به دوره قبل کاهش یافته، سود بیشتر است.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، چسبندگی هزینه ها، سود استاندارد، مدل هزینه، حجم، سود نامتقارن، بورس اوراق بهادار تهران
|
  • Daryoush Foroughi*, Narges Hamidian, Mina Mohammadian Pages 1-28
    The present study aims at investigating the influence of earnings quality measures on excess stock return and the capability of each one of those measures in explanation for this excess. For so doing, in the current research, eight measures for earnings quality in four total categories have been used: time series measures (persistence and earnings predictability), smoothness measures (volatility of earnings or accruals to operating cash flows volatility), accruals-based measures (abnormal accruals and accruals quality) and market-based measures (earnings response coefficient and value relevance). Research sample consists of 62 firms listed in Tehran Stock Exchange in time interval of 1376-1392 (1997-2013). Findings indicate that among measures for earnings quality, accruals-based measures and value relevance have negative and significant influence on the absolute of excess stock return. Time series measures, accruals volatility to operating cash flows volatility (earnings smoothing), and earnings response coefficient have significant but positive influence on the absolute of excess stock return. Furthermore, earnings volatility to operating cash flows volatility (earnings smoothing) does not have significant influence on the absolute of excess stock return. Also, among the Criteria for earnings quality, accruals-based measures have more ability than other measures in explanation of the absolute of excess stock return.
    Keywords: Excess Return, Earnings quality, Earnings Smoothing, Accruals quality, Value Relevance
  • Mohammad Reza Nikbakht, Ali Ghasemi* Pages 29-51
    This study examines the impact of stock overvaluation on abnormal stock returns and their volatility over time in listed companies of Tehran Stock Exchange. To measure stock overvaluation, Rhodes-Kropf et al (2005) research and to measure abnormal stock returns and their volatility over time, the Fama and French (1995) three-factor model has been used. The population of this study, included of 64 companies in listed companies of Tehran Stock Exchange was selected systematically, and ten-year period from 2005 to 2014 was used for the statistical & necessary tested on them. The results using multivariate linear regression using panel data and fixed effects approach suggest that stock overvaluation has a positive and significant impact on abnormal stock returns and volatility of in over time. In other words, by increasing the stock over valuation over time, abnormal stock returns and their volatility significantly increased. It is recommended to business executives by providing the necessary background for a realistic evaluation of the stock, the necessary fields in order to reduce the abnormal returns of stocks and their volatility to bring over time.
    Keywords: Stock overvaluation, Abnormal stock returns, Abnormal stock returns Volatility
  • Mohammad Hossein Setayesh, Mehdi Ebrahimi Meimand* Pages 53-75
    Today companies try to say that they are a good investment choice and Attempt to improve firm value by disclosure of information. In this study relationship between ownership by different types of institutional investors - including Dedicated, Quasi-Indexing and Transient institutions - and disclosure quality, is examined. For this purpose data from 103 companies listed in Tehran Stock Exchange for period of 2007 to 2012 was analyzed using the logistic regression model. Companies’ score for disclosure, issued by Security and Exchange Organization, is used to measure the disclosure quality. Results show that quality of disclosure is different for companies owned by different types of institutions. Results show that there is direct and significant relationship between ownership by dedicated institutions and quality of disclosure, and ownership by Transient institutions and quality of disclosure are in an indirect significant relationship. Also there were no significant relationship between Quasi-indexing institutions and quality of disclosure.
    Keywords: Disclosure quality, Dedicated institution, Quasi, indexing institution, Transient institution
  • Gholamreza Karami, Maryam Farajzadeh* Pages 77-104
    The purpose of the present study is to investigate the relationship between information asymmetry and mispricing of accruals in Tehran Stock Exchange. Hence, we hypothesize that there is a significant positive relationship between the level of information asymmetry and mispricing of accruals. We implement Mishkin test and classification of portfolios method to respectively investigate whether there is any mispricing of accruals and its relationship with information asymmetry. Furthermore, the indirect balance sheet approach and bid-ask spread have been utilized to measure respectively accruals and information asymmetry. Thus, information of 82 entities during the time span of 5 years between 2008 to 2012 have been analysed to test our hypothesis. The results depict that as the level of information asymmetry enhances, the difference between coefficients of predictions and evaluation of accruals in the Mishkin test increases. In other words, as the level of information asymmetry increases, the mispricing of accruals intensifies.
    Keywords: mispricing of accruals, Information asymmetry, efficiency market, Mishkin test
  • Elnaz Tajvidi, Hamideh Esnaashari*, Ahmad Haj Noruzi Pages 105-122
    One of the most considered discussions in recent years is management decision about expense. Traditionally, profit analysis models have assumed expense behavior depends on production and sales volatility. Although researches which are done in the 90s show holding this assumption is not true. So these kinds of conclusions cause trying to answer why such behavior occurs. This Research Examines the Relationship Between prior sales Changes and Asymmetric Expense Behavior and Positive or Negative Management attitude effect on it. In order to measure of asymmetric expense behavior, backing research literature, current relationship between sg & a changes and sales changes is utilized; sales changes relating to two last periods are calculated as a proxy for management attitude too. So 105 corporation's financial data listed on Tehran Stock Exchange (TSE) are collected (1050firm-year) during 1383 to 1392. OLS – fixed effect method is used to analysis data. the results reveal that expense behave in asymmetric manner; prior sales changes has positive relationship with expense asymmetric behavior by reducing uncertainty; and management attitude can moderate the effect of it on Asymmetric Expense Behavior. As a Consequence, Positive Attitude Strengthen the positive Relationship between Prior sales changes and Expense Asymmetric Behavior and Negative Attitude causes more Symmetric Expense Behavior.
    Keywords: prior sales changes, Asymmetric Expense behavior, Management Attitude
  • Mohammad Hossein Safarzadeh*, Ahmad Saghafipour Pages 123-144
    This research investigates the impact of accounting conservatism on the stock market’s valuation of nonrecurring gains and losses. The sample is comprised of 126 publicly traded firms listed in Tehran Stock Exchange (TSE) during 1386-1392. The nonrecurring gains and losses, also known as special items, have asymmetric market valuation multiples, which are proxied by the earnings response coefficient (ERC) in this research. The results show that: (1). an asymmetry exists in the valuation of nonrecurring gains and losses; and (2) the asymmetry can be explained by the idea of accounting conservatism, which is the tendency that firms report economic losses on a timelier basis than economic gains. The above findings show that nonrecurring losses have a higher earnings response coefficient than nonrecurring gains, due to the fact that nonrecurring losses (non-operational losses) are impounded in earnings much quicker than the gains (non-operational gains). Furthermore, as the level of conservatism increases within a firm, this asymmetry of market valuation becomes larger, signifying that the information content of negative nonrecurring items increases at a rate greater than that of positive nonrecurring items.
    Keywords: Nonrecurring Items, Earnings Response Coefficient, Accounting Conservatism
  • Yahya Kamyabi*, Esmail Tavakolnia Pages 145-164
    Relations in the analysis of CVP, implies a linear relationship between sales, costs and profit. However, recent studies have documented a significant non-linear behavior of costs and profit, and cost stickiness is one of the most important behavior. Cost stickiness requires considerable conceptual changes in CVP model, which refers to conceptual and empirical limitations of this model. Therefore, this study uses the data of 140 companies listed in Tehran’s Stock Exchange over the 1385 to 1392 period to present the asymmetric model of CVP analysis, and enters cost stickiness into the equation. The results of the study showed that the standard model of CVP requires adjustment of cost stickiness, in case of using Anderson et al. (2003) model, and total amounts of revenues and costs, due to the lack of their efficacy of earnings management measures relating to the changes of classification. In other words, given the realized sales level, the profit is less if the sales level has increased compared to the prior period, than when the sales level has decreased compared to the prior period.
    Keywords: Management Accounting, Cost Stickiness, Standard CVP Model, Asymmetric CVP Model, Tehran Stock Exchange