فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 51 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد احمد پور، معصومه شهسواری*، علیرضا عموزاد خلیلی صفحات 9-34
    در عصری که شرکت ها برای بقا در بازارهای رقابتی با چالش های فراوانی روبرو هستند؛ سلامت مالی و شناسایی عواملی که منجر به بحران های مالی می شوند از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر محافظه کاری و ویژگی های کیفی مبتنی بر اطلاعات حسابداری بر ریسک ورشکستگی مالی شرکت های آلتمن و جهت z '' پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. برای سنجش ریسک ورشکستگی از امتیاز تعیین ویژگی سود مبتنی بر داده های حسابداری از معیارهای کیفیت اقلام تعهدی، پایداری، قابلیت پیش بینی و هموار بودن استفاده شده است. نتایج برآورد رابطه فرضیه های پژوهش با استفاده از تکنیک داده های پانلی در نرم افزار ایویوز نسخه 7، برای 126 شرکت بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره 5 ساله 1389 تا 1393 حاکی از این است که استفاده از محافظه کاری مشروط در حسابداری نه تنها تغییرات چشمگیری در کاهش ریسک ورشکستگی ایجاد نکرده است بلکه توانایی افزایش ریسک ورشکستگی مالی شرکتهای بورسی ایرانی را نیز داشته است. حتی مستعد افزایش درماندگی مالی شرکت های ایرانی بوده است. نتایج همچنین وجود رابطه تاثیر با اهمیت ویژگی های کیفی مبتنی بر اطلاعات حسابداری را (کیفیت اقلام تعهدی، پایداری، پیش بینی پذیری) بر ریسک ورشکستگی مالی شرکت ها را تایید می کند. به طور کلی یافته ها بیانگر آن است که ریسک ورشکستگی مالی شرکت بیشتر تحت تاثیر شرایط اقتصادی کشور، سیاست های تامی ن مالی ، اندازه شرکت، نو ع صنعت و بهبو دویژگی های کیفی مبتنی بر اطلاعات حسابداری است تا رویکردهای محافظه کارانه.
    کلیدواژگان: ریسک ورشکستگی، ویژگی های کیفی، محافظه کاری مشروط
  • موسی بزرگ اصل، آزاده ادیبی* صفحات 35-54
    موضوع این پژوهش، بررسی اثر اخبار منفی در طول یک فصل بر محتوای اطلاعاتی اعلامیه های سود
    فصلی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. ارزش فرآیند گزارشگری سود که به
    عنوان یک منبع اطلاعاتی برای سرمایه گذاران محسوب می شود بستگی زیادی به میزان تاخیر در افشای اخبار بد دارد. این فرآیند چه به سبب ایجاد انگیزه برای افشای اختیاری و زودهنگام اطلاعات و چه در قالب افشای اجباری اطلاعات، منجر به افشای دقیق تر و بهنگام تر اخبار بد میشود. در حالت اول اعلامیه سود نقش تایید داشته و در حالت دوم سود به خودی خود وسیله ای برای افشای اخبار بد است. چنین به نظر میرسد که مدیران در زمان وجود اخبار خوب و کم بودن میزان عدم تقارن اطلاعاتی تمایل بیشتری به افشای اختیاری دارند تا زمانیکه اخبار بدی درباره شرکت وجود دارد. سوال اصلی در این تحقیق این است که آیا بین وجود اخبار منفی در طول فصل با محتوای اطلاعاتی سود رابطه معناداری وجود دارد؟ بدین منظور از اطلاعات 80 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله سالهای 1387 تا 1391 که تمام اطلاعات فصلی آنها در کدال موجود بود استفاده و جهت سنجش این رابطه از آزمون رگرسیون اثرات ثابت استفاده شد. نتایج تحقیق بیانگر این موضوع است که وجود اخبار منفی در طول یک فصل بر محتوای اطلاعاتی سود آن فصل تاثیری مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: انگیزه های افشای اختیاری، محتوای اطلاعاتی سود، اخبار منفی ∗
  • زهرا دیانتی دیلمی*، امیر علم بیگی، مرتضی برزگر صفحات 55-86
    امروزه، اصلاحات اقتصادی ازنوع خصوصی سازی دربسیاری ازکشورها به ویژه کشورهای درحال توسعه به عنوان یک رویکرد راهبردی محسوب می شود. هرچه دولت ها بزرگتر شوند، عرصه رقابت در بازارکمترمی شود، بنابراین به نظر می رسد حوزه هایی باید به بخش خصوصی واگذار گردد، تا از این طریق رقابت ایجاد گردد. با حرکت به سمت خصوصی سازی و تغییرات درالگوی رقابت و مطرح شدن تجارت جهانی، اهمیت حسابداری مدیریت به وضوح قابل اندرسون و لنن ) 1999 ( است که به بررسی رابطه میزان ) CT( مشاهده است. پژوهش حاضر مبتنی بر تئوری احتمال خصوصی سازی بر عملکرد مالی شرکت های خصوصی شده با تاکید بر استفاده از ابزارهای حسابداری مدیریت به عنوان متغیر میانجی می پردازد. داده های مربوط به ابزارهای حسابداری مدیریت مورد استفاده توسط شرکت ها در طی 6 سال، از طریق پرسش نامه و داده های مربوط به خصوصی سازی و عملکرد مالی از طریق اطلاعات مندج در صورت های مالی برای 48 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که تاریخ پذیرش آن ها قبل از سال 1387 می باشد و تا سال 1392 به طور مستمر به فعالیت خود ادامه داده اند، جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزار نسخه 2014 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق بیانگر وجود رابطه مثبت بین عملکرد مالی و PLS خصوصی سازی است که حسابداری مدیریت به عنوان متغیری میانجی باعث تشدید این رابطه می گردد. همچنین استفاده از ابزارهای حسابداری مدیریت، با عملکرد مالی شرکت ها و نیز با خصوصی سازی آن ها رابطه مثبتی دارد .
    کلیدواژگان: عملکرد مالی، خصوصی سازی، ابزارهای حسابداری مدیریت، تئوری احتمال اندرسون ولنن
  • جواد شکرخواه، کیوان قاصدی دیزجی* صفحات 87-120
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی بر تصمیمات تامین مالی مدیران میپردازد. بدین منظور نرخ تورم، نرخ برابری ارز، نرخ رشد اقتصادی، نرخ بهره بانکی و میزان اعتبارات بانکی به عنوان نماینده متغیرهای کلان اقتصادی و نسبت کل بدهی ها به حقوق صاحبان سهام به شاخصی جهت تصمیمگیری نحوه تامین مالی توسط مدیران در نظر گرفته شدند. داده های مورد نظر برای انجام این پژوهش از اطلاعات شرکتهای فعال در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های 1375 تا 1390 گردآوری و از نظر آماری با بهکارگیری مدل های رگرسیونی چند متغیره مبتنی بر داده های ترکیبی، تجزیه و تحلیل شده است. با توجه به نتایج پژوهش، از بین متغیرهای کلان اقتصادی سه متغیر نرخ تورم، نرخ رشد اقتصادی و نرخ بهره بانکی با نسبت بدهی به عنوان شاخصی جهت تصمیمات تامین مالی مدیران رابطهای معنادار و با جهت منفی دارد، ولی متغیرهای نرخ برابری ارز و میزان اعتبارات بانکی با نسبت بدهی رابطهای معنادار ندارند.
    کلیدواژگان: نسبت بدهی، نرخ تورم، نرخ رشد اقتصادی، نرخ بهره بانکی، نرخ برابری ارز، میزان اعتبارات بانکی
  • نوید پایدار منش*، مهدی صالحی، مهدی مرادی صفحات 145-160
    با توجه به تئوری نمایندگی، نظریه علامت دهی، تئوری ذینفعان، نظریه عدم تقارن اطلاعاتی و در نهایت اثبات نیاز استفاده کنندگان از صورتهای مالی به این اطلاعات و تایید آن از سوی حسابرسان مستقل، لذا در این تحقیق به بررسی تاثیر کیفیت حسابرسی مستقل انجام شده بر کیفیت افشای اطلاعات صورتهای مالی می پردازیم. این تحقیق در بازه زمانی سالهای 1388 تا 1392 برای شرکتهای فعال در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. متغیر مستقل این تحقیق کیفیت حسابرسی مستقل است که با متغیرهای تخصص صنعت حسابرس، دوره تصدی حسابرس، کیفیت موسسه حسابرسی، قدمت و تجربه ی موسسه حسابرسی و حق الزحمه حسابرسی سنجیده می شود. متغیر وابسته این تحقیق نیز کیفیت افشای اطلاعات صورتهای مالی است که با استفاده از امتیازات سالانه تعلق گرفته به شرکتها محاسبه تجزیه و تحلیل شده اند با توجه به نتایج گرفته شده از تجزیه و R می شود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری تحلیل های آماری، برخلاف تصور جامعه، بین کیفیت حسابرسی مستقل و کیفیت افشای اطلاعات صورتهای مالی رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، کیفیت افشای اطلاعات، بورس اوراق بهادار تهران، حسابرسی مستقل
  • سید کاظم ابراهیمی، صادق سربازی آزاد* صفحات 161-184
    امروزه اقتصاد دانش بنیان نشان دهنده انتقالی عظیم از منابع مادی به دانش است. اگرچه نقش و جایگاه دارایی های فیزیکی و مالی به منظور دستیابی به اهداف سازمان را نمیتوان انکار کرد، اما آنچه که اهمیت دارد این است که امروزه دانش، پیشرفت فناوری، روابط خوب با مشتریان، سیستم های طلاعاتی و... که سرمایه فکری سازمان را تشکیل میدهند، به عنوان عوامل کلیدی موفقیت در عصر اطلاعات شناخته می- شوند به طوری که میتوان اذعان نمود امروزه سرمایه فکری نقش بسزایی در عملکرد شرکت داشته و بر دستاوردهای مالی همچون، ارزش بازار، سودآوری، بهرهوری و... موثر میباشد. این پژوهش به بررسی اثر تعاملی سرمایه فکری و اجزای آن و کارایی سرمایه گذاری بر ارزش شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میپردازد. بدین منظور اطلاعات 105 شرکت طی سالهای 1388 تا 1393 از شرکتهای پذیرفته شده در بورس به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج حاصل از پژوهش نشان دهنده ارتباط منفی و معنادار بین ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری و ارزش شرکت میباشد. در نهایت نتایج بدست آمده بیانگر ارتباط مثبت و معنادار بین اثر تعاملی ضریب ارزش افزوده سرمایه فکری و اجزای آن شامل کارایی سرمایه ارتباطی و ساختاری و کارایی سرمایه گذاری بر ارزش شرکت میباشد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، ارزش شرکت، کارایی سرمایه گذاری
|
  • Ahmad Ahmadpour, Masoumeh Shahsavari*, Alireza Amouzad Khalili Pages 9-34
    In the age that firms deal with various challenges, financial safety and the Factors which end with recession are of great importance. Along with the fact mentioned, the present study considers the investigation of the effect of conditional conservatism and accounting-based earnings attributes on risk of bankruptcy in Firms Listed at the Tehran Stock Exchange. The Z’altman is used for measuring the risk of bankruptcy and accruals quality, earnings persistence, earnings predictability, and earnings smoothness used for measuring the Accounting-based Earnings Attributes.The results of estimating of research hypotheses using the panel data techniques in eviews software for 126 firm of Tehran’s Stock Exchange during a period of five years from 2010 To 2014, suggest that not only using the accounting conditional conservatism does not make any important change in decreasing of risk of bankruptcy, but also it is able to increase the financial distress of Iranian firms. Also, the result show the significant negative relation between the accounting-based earnings attributes (Accruals quality, persistence and predictability) with risk of bankruptcy of firms. Generally, The results reveal that risk of bankruptcy of firms are mostly influenced by economical condition of the country, the politics of financing, the size of the firms, the sort of industry ,and improvement of accounting-based earnings attributes rather than conditional conservatism approaches.
    Keywords: Risk of Bankruptcy, Earnings Qualitative Attributes, Conditional Conservatism
  • Moussa. Bozorgasl, Azadeh Adibi* Pages 35-54
    The present study is to analyze the impact of bad news on quarterly earnings in formativeness of Tehran listed companies during a quarter. The value of earnings reporting process, which is considered an information source for investors, highly depends on the delay in the release of the bad news. This process, be it either due to creating incentives for early and voluntary disclosure or as a result of mandatory disclosure, leads to more precise and prompt release of bad news. It seems managers are more inclined to voluntary disclosure when there is good news or there is no information asymmetry rather than when there is bad news about the company. The main question of this research is whether or not there is a meaningful relation between presence of bad news during a quarter and quarterly earnings in formativeness. In pursuance of answering this question, the data of 80 Tehran listed companies from 2008 to 2012, whose entire information can be found on CODAL, were analyzed using fixed effects regression. The result shows that there is meaningful positive relation between the presence of bad news during a quarter and quarterly earnings in formativeness.
    Keywords: Voluntary disclosure incentives, Earnings in formativeness, Bad news
  • Zahra Dianati Deylami*, Amir Alam Baigi, Morteza Barzegar Pages 55-86
    Today, in many countries, particularly the developing countries, economic reform, such as privatization, is considered a strategic approach. The more governments grow, the tighter the competitions become in the market, so, it appears that some fields should be privatized in order to create competition. By moving towards privatization and the changes in competition methods and the presentation of the World Trade, the importance of management accounting is more pronounced. This research is based on the Contingency Theory of Anderson and Lenan (1999) and it investigates the relation of the level of privatization on the performance of privatized companies with emphasis on the use of management accounting tools as an intermediary variable. The data, related to management accounting tools and used by the companies during 6 years, was collected through questionnaires and the data related to privatization and financial performance was collected using the information registered in the statements of 48 accepted companies on Tehran’s Stock Market whose dates of acceptance are before 1387 and were continuously active until 1392. This data was analyzed by PLS 2014. The results indicate a positive relation between financial performance and privatization, and management accounting, as an intermediary variable, enhances this relation. Furthermore, the use of management accounting tools has a positive relation with the financial performance and the privatization of companies.
    Keywords: Financial performance, Privatization, Management accounting tools, Stages of development of management accounting
  • Javad Shekarkhah, Keivan Ghasedi* Pages 87-120
    In this study we evaluate the effects of macroeconomic factors on managements financing decision. Inflation rate, exchange rate, economic growth, interest rate and the amount of bank credits are considered as proxies of macroeconomic factors, furthermore the ratio of debt to equity is appointed as the proxy of managements financing decision. We gather the required data from published information by listed companies in Tehran stock exchange during the period of 1375 to 1390. In order to analyze the data we apply multiple variable regressions based on panel data. Our results show that inflation rate, economic growth rate and interest rate have significant negative relation with managements financing decision. In contrast, our findings show that exchange rate and amount of bank credits have no significant relation with managements financing decision.
    Keywords: Managements financing decision, Macroeconomic factors, Inflation rate, Economic growth rate, Interest rate, Exchange rate, Bank credits
  • Seyed Abbas Hashemi*, Shadi Jandaghyan Pages 121-144
    Financial reports are tools that transfer accounting information to users, particularly investors. When the reporting quality is poor, investors rely on industry and market-level information. This action contributes to greater stock return movement with market and industry return, and Increases stock return synchronicity. Factors such as free cash flow agency problem may cause distortion of information quality by managers as a result outsider investors are misled. The purpose of this study is to investigate the effects of free cash flow agency problem on stock return synchronicity and financial reporting quality. In order to test the hypotheses, data of 105 firms listed in Tehran Stock Exchange during the years 1388 to 1392 were used. Findings of research signify that companies with strong free cash flow agency problem have a greater stock return synchronicity. Results also indicate that free cash flow agency problem has a significant and negative impact on the financial reporting quality. Thus investors who invest in the stock exchange and their main attention is focused on free cash flow, must to consider free cash flow agency problem as a factor affecting decisions.
    Keywords: Free Cash Flow, Free Cash Flow Agency Problem, Financial Reporting Quality, Discretionary Accruals, Stock Returns Synchronicity
  • Navid Paidarmanesh*, Mahdi Salehi, Mahdi Moradi Pages 145-160
    According to the agency theory, signaling theory, Stakeholder theory, asymmetry information theory and proof of the users of financial statements need to this information and its confirm by independent auditor, therefore we study the relationship between independent audit quality and disclosure quality of financial statement In this research. The study covers a period from 2009 to 2013 for companies in the Stock Exchange of Tehran. Audit quality is the independent variable in this research that measured by auditor industry specialization, auditor tenure, reputation and quality of audit firm, antiquity and experience of auditor and audit fees and disclosure quality is dependent variable that measured by given annually point to companies. We use the R software for analyze the model. This study has six hypothesis for each of six independent variables. According to the statically results for research model, all of the six hypothesis rejected and we find that there is no significant relationship between each of independent variables and disclosure quality. According to rejection of all the hypothesis, we conclude that there is no relationship between independent audit quality and disclosure quality of financial statement Tehran Stock Exchange companies.
    Keywords: Audit Quality, Disclosure Quality, Independent Audit, Tehran Stock Exchange
  • Seyed Kazem Ebrahimi, Sadegh Sarbazi Azad* Pages 161-184
    Todays, knowledge-based economy represents a great change and shift from financial resources to knowledge. Although the role of physical and financial assets in order to achieve the organization's objectives cannot be denied, but what is important is that today's science, technology, good customer relations, information systems, those constitute organization’s Intellectual Capital, are known as key success factors in information era. It’s believed that intellectual capital, including human capital and structural capital, has important and growing role in firm’s performance and effects on its financial achievements. This study examined the interactive effects of intellectual capital and its components on the value of the investment efficiency of listed companies in Tehran Stock Exchange. To do so, the information of 105 companies during 1388 to 1393 was selected from companies listed on the stock exchange. The results of the study indicate a significant and positive relationship between Interactive effects of the coefficient value added and intellectual capital and its components including efficiency of communicational and structural capital and investment efficiency on the value of the company.
    Keywords: Intellectual capital, Human capital, structural capital, firm value, investment efficiency