فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 8 (زمستان 1383)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 8 (زمستان 1383)

  • 184 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/11/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شادروان احمد ظریف فرد، حامد مهرجو صفحه 1
    در این تحقیق مساله اصلی بررسی بازده کوتاه مدت حاصل از خرید و فروش سهام شرکت های تازه وارد به بازار بورس تهران در مقایسه با بازده شاخص قیمت بورس طی دوره مشابه است. همچنین در این تحقیق الگوهای مشاهده شده در زمینه عرضه اولیه سهام شرکت ها در بازارهای بورس سراسر دنیا بررسی شده است. این سه الگو عبارتند از: بازده کوتاه مدت بیشتر شرکت های تازه وارد نسبت به بازده بازار، بازده بلندمدت کمتر این شرکت ها و وجود دوره های خاص در زمینه فعالیت شرکت های تازه وارد در بازار.جامعه آماری شرکت های تازه پذیرفته شده در بورس از ابتدای سال 1378 تا انتهای سال 1382 می باشد. اهمیت انتخاب این دوره از نظر گسترش چشمگیر بازار بورس طی آن و نیز حجم زیاد شرکت هایی است که برای اولین بار سهام خود را در بازار بورس تهران عرضه نموده اند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که در طی دوره مورد مطالعه، بازده کوتاه مدت شرکت های تازه پذیرفته شده در بازار بیشتر از بازده کوتاه مدت بازار است. از این نظر الگوی رفتار بازده کوتاه مدت سهام جدید (بازده اضافی کوتاه مدت شرکت های تازه وارد به بازار) در بورس اوراق بهادار تهران مشابه سایر کشورهای جهان است و شواهدی وجود دارد که نشان دهنده تاثیر اندک نوع موسسه حسابرسی شرکت تازه وارد به بازار بر روی بازده کوتاه مدت سهام جدید معامله شده در بازار بورس است. همچنین نتایج این تحقیق نشان دهنده حذف تاثیر نوع موسسه حسابرسی با توجه به تاثیر عوامل دیگر در نظر گرفته شده برای بررسی بازده کوتاه مدت شرکت های تازه وارد به بازار است.
  • جعفر باباجانی صفحه 29
    دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی پژوهشی تا قبل از انقلاب اسلامی از نظر مالی، اداری و استخدامی و تشکیلاتی مستقل و بر اساس مقررات مصوب هیئت های امنا اداره می شدند. از سال 1358 به بعد اداره کل امور این قبیل موسسات نیز (باستثنای مقررات استخدامی اعضای هیئت علمی) تابع مقررات عمومی کشور گردید. از همان سال دانشگاه های کشور و وزارتخانه های متبوع آنها تلاشهای زیادی در جهت کسب استقلال مجدد به عمل آوردند که نتیجه نهایی آن استقلال اعطایی موضوع ماده 10 قانون اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و ماده 49 قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مصوب سال 83 می باشد. به موجب مقررات مذکور دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی از ابتدای سال 84 دارای استقلال مالی، اداری استخدامی و تشکیلاتی بوده و صرفا بر اساس آئین نامه های خاص مصوب هیئت های امنای مربوط اداره خواهند شد.
    تسهیلات اعطائی موضوع مواد قانونی فوق، مقامات مسئول دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و تحقیقاتی را با چالشی بزرگ در زمان مدیریت خویش روبرو نموده است. به بیان دیگر، انتظار می رود مدیران این قبیل موسسات اهمیت تغییرات حاصله را به درستی درک و اقداماتی اساسی در جهت استفاده از تمام ظرفیتهای تسهیلات اعطایی به عمل آورند. در صورت تحقق چنین امری، از مجوزهای قانونی فوق به مثابه فرصتی طلایی در جهت ارتقای سطح اهداف آموزش عالی و تحقیقات استفاده می شود و در غیر این صورت شرایط لازم برای بازگشت به وضعیت گذشته فراهم خواهد گردید.
    کلیدواژگان: تسهیلات اعطائی، استقلال مالی، اداری استخدامی و تشکیلاتی، بودجه بندی عملیاتی، حسابداری بهای تمام شده
  • یحیی حساس یگانه، روح الله رجبی صفحه 55
    نظریات مختلفی به شکل دستوری و یا اثباتی ضرورت وجود فرآیند حسابرسی به عنوان رکن نظارت بر تولید و ارائه اطلاعات مالی را توجیه نموده اند. در رابطه با جایگاه حسابرسی تقریبا«بین همه نظریات این توافق وجود دارد که فرآیند حسابرسی با استفاده از مکانیزم حرفه ای و به نمایندگی از عموم جامعه برعهده نهادی مستقل از تولیدکنندگان اطلاعات مالی گذاشته شود. اثربخشی نقش نظارتی حسابرسی مستلزم وجود قدرت حرفه ای است تا حسابرسان با اعمال نظر و اصرار بر رعایت استانداردهای حسابداری بتوانند به هدف تامین منافع عمومی جامعه نائل شوند. قدرت حرفه ای حسابرسان پشتوانه آنها در حل و فصل اختلافات با صاحبکاران بوده و رابطه ای مستقیم با مطلوبیت ارائه صورتهای مالی دارد.
    هدف این تحقیق شناسایی ابعادی از قدرت حرفه ای حسابرسی مستقل و عوامل موثر بر آن و نیز ارزیابی آنها در شرایط موجود بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد قدرت حرفه ای از عوامل بسیاری اثرپذیر بوده و فعالان حرفه ای وضعیت موجود این عوامل را مطلوب ارزیابی نمی نمایند.
    کلیدواژگان: حرفه ای گری، حرفه حسابرسی مستقل، قدرت حرفه ای حسابرسی مستقل، پاسخگوئی
  • علی ثقفی، صابر شعری صفحه 87
    بازده سهام یکی از مفاهیم پیچیده است که مورد علاقه سرمایه گذاران و تصمیم گیرندگان می باشد. برای تبیین و پیش بینی بازده سهام مدل ها و نظریه های مختلفی شامل مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای(CAPM)، مدل های عاملی یا شاخصی (FM)، مدل آربیتراژ(APT)، تحلیل های فنی(TA) و تحلیل های بنیادی(FA) مطرح شده است. در تحلیل بنیادی بازده سهام تابعی از شرایط کلان اقتصادی، وضعیت صنعت و شرایط خاص شرکت می باشد. شرایط خاص شرکت شامل عملکرد و وضعیت مالی است که در قالب صورت های مالی اساسی ارائه می گردد.
    دانش حسابداری مدعی است که برای تصمیم گیرندگان اطلاعات سودمندی تهیه می کند. یکی از معیارهای سودمندی اطلاعات حسابداری، توان پیش بینی آن است.
    این پژوهش با انتخاب بازده سهام جهت پیش بینی، در صدد آزمون تجربی سودمندی اطلاعات حسابداری می باشد. هدف دیگر، ایجاد ارتباط بین متغیرهای حسابداری و اقتصادی می باشد که در صورت حصول نتیجه می توان از تجزیه و تحلیل صورت های مالی برای استخراج ارزش و بازده اقتصادی استفاده کرد.
    برای انتخاب متغیرهای حسابداری مرتبط با بازده، مدل قیاسی استوارت مبنای کار قرار گرفت و سپس عوامل تشکیل دهنده آن بسط داده شد. در نتیجه 42 متغیر مستقل انتخاب و مورد آزمون قرار گرفت. آزمون های آماری براساس رگرسیون های مبتنی بر مقادیر و علائم متغیرهای مستقل با نرم افزار SPSS به صورت گام به گام (Stepwise)، انجام گردید. مدل های رگرسیون برای دوره های80-1374، 78- 1374، 80- 1379 و همچنین تک تک سال های 1374 الی 1380 برای کل نمونه شامل 82 شرکت از صنایع مختلف برازش شد. این مدل ها برای دو صنعت سیمان و کانی غیر فلزی و شیمیایی و دارویی برای دوره های 78- 1374 و 80 -1379 نیز برازش شد.
    نتایج تجربی حاصل تاییدکننده توان پیش بینی اطلاعات حسابداری است. R2 تعدیل شده مدل های نمونه اصلی از 033/0 تا 665/0 متفاوت بود. ضرایب متغیرهای بازده دارایی ها (ROA)، بازده سرمایه گذاری ها(ROI)، رشد فروش به جمع دارایی ها (GSTTA)، رشد سود خالص به فروش (GNITS)، هزینه های مالی به فروش (FEXTS)، در 9 مدل معنادار بوده است. به عبارت دیگر این متغیرها سهم بیشتری (نسبت به سایر متغیرها) در پیش بینی بازده را داشته اند. بقیه متغیرهای پیش بینی کننده بازدهی در طول زمان همسان نبودند.
    استفاده از مدل های علائم به جای مدل های مقادیر باعث افزایش توان پیش بینی نشد. تنها متغیر رشد فروش به جمع دارایی ها (GSTTA) در هر دو مدل مقادیر و علائم مشترک بود.
    توان پیش بینی مدل های خاص صنعت، برای دو نمونه صنعت شیمیایی دارویی و سیمان و کانی غیرفلزی در هر یک از دوره های 78-74 و 80-79 نیز آزمون شد. R2 تعدیل شده مدل صنایع شیمیایی و دارویی در دوره های فوق به ترتیب 348/0 و 729/0 و همچنین در مدل صنایع سیمان و کانی غیرفلزی به تربیب 400/0 و 417/0 شد. نتایج حاصل از برازش مدل های خاص صنایع فوق به مراتب بهتر از نتایج مدل اصلی در دوره های مشبه بود.
    این پژوهش از طریق جمع آوری شواهد تجربی در خصوص سودمندی اطلاعات حسابداری و شناخت متغیرهای حسابداری مرتبط با بازدهی، می تواند در ارتقای دانش حسابداری، سهمی داشته باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل مالی، تحلیل بنیادی، بازدهی سهام، صورت های مالی، متغیرهای حسابداری
  • ایرج نوروش، مهدی حیدری صفحه 121
    به منظور بررسی محتوای اطلاعاتی سه معیار عملکرد سود عملیاتی، ارزش افزوده نقدی و جریانات نقدی عملیاتی به دو سوال زیر پرداخته می شود:1. آیا ارزش افزوده نقدی بهتر از سود عملیاتی و جریانات نقدی عملیاتی می تواند تغیرات بازده سهام را توضیح دهد؟
    2. آیا ارزش افزوده نقدی نسبت به سود عملیاتی و جریانات نقدی عملیاتی محتوای اطلاعاتی افزاینده تری دارد؟
    دوره زمانی تحقیق حاضر، سالهای 1382-1378 را در بر می گیرد. تعداد نمونه های انتخابی110 شرکت از مجموع چهارصنعت مواد غذائی، دارو و مواد شوینده، وسائط نقلیه و کانی های غیرفلزی می باشد. روش آزمون فرضیات تحقیق حاضر، محاسبه ضریب همبستگی و ضریب تعیین برای هر کدام از صنعتها و کل شرکتهای نمونه بصورت Pooled Time-series،Cross-sectional می باشد. نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان می دهد که:1. غیر از صنعت دارو و مواد شوینده و صنعت وسائط نقلیه در بقیه صنایع و در کل شرکتهای نمونه وجود رابطه معنادار بین ارزش افزوده نقدی و بازده سالانه سهام تایید شد.
    2. غیر از صنعت دارو و موادشوینده در بقیه صنایع و در کل شرکتهای نمونه، محتوای نسبی اطلاعاتی ارزش افزوده نقدی بیشتر از محتوای نسبی اطلاعاتی و جریانات نقدی عملیاتی می باشد.
    3. غیر از صنعت دارو و مواد شوینده در بقیه صنایع و در کل شرکتهای نمونه، محتوای اطلاعاتی ارزش افزوده نقدی افزاینده تر از سود عملیاتی و جریانات نقدی عملیاتی می باشد.
  • اکرم بدام پوریان صفحه 155
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    صفحات 1-10
|
  • Ahmad Zariffard, Hamed Mehrjoo Page 1
    In this paper the principle subject is to survey the short-run return of initial public offering (IPO) in Tehran security exchange market. Three empirical patterns are documented and analyzed: short-run underpricing, hot issue markets and long-run underperformance. In this article the IPOs in Tehran stock exchange market since 1378 to 1382 are analyzed. In this period market has extended very much and many IPOs entered it. In the period in question, the results of this paper indicate that the short-run return of IPOs is higher than the short-run return of the market. This observed pattern is similar to other markets performance around the world. Moreover, the influence of some factors on the underperformance of IPOs is analyzed. Among these factors, only audit firms have influenced the underperformance of IPOs in Tehran market. But considering the joint effect of this factors, also audit firms lost her effect and no one of these factors can explain the observed pattern (underperformance of IPOs) i n Tehran stock exchange.
  • Jafar Babajani Page 29
    In the middle of year l 383, universities and research institutions of Iran regained their independence. According to article 49 of the forth plan act, the financial and administration affairs of universities will be directed by approved boards of trustee's regulations, starting at the beginning of year 1384. These legal facilities provide the best opportunity for chief executives of universities and research institutions in order to change old financial and administration systems and establish the new structures. As a matter of fact, the big challenge that universities’ managers are facing during this time, is to find ways to accommodate and exploit changes. The concepts of empowerment and innovation summarize many of the current ways management is doing this. Empowerment involves requiring all staff to make decisions that will produce desired results. Innovation involves encouraging staff to continuously improve products and services and reduce their cost. Empowerment and innovation emphasize mainly obtaining results and often reducing controls. In short, if universities use all aspects of these legal facilities and solve their problems, we can consider it as an opportunity, otherwise it is assumed to be a threat.
    Keywords: Facilities, Opportunity, Threat, Financial, administration affairs, Forth plan act
  • Yahya Hassas Yeganeh, Ruhollah Rajabi Page 55
    A wide range of theories and hypotheses positively or normatively have justified the need for presences of audit process as a monitoring body for reassuring financial information provided to the public. There is a consensus that the audit function should be performed in a professional framework. Nowadays this function in most countries is performed by audit profession as a society whole agent. Auditors act in the interest of primary stakeholders, whilst having regard to the wider public interest.. Effectiveness of audit function strongly depends on professional power of auditors. Professional power provides auditor the ability to influence client's behavior regarding financial reporting to comply with Generally Accepted Accounting Standards, otherwise ability to disclose disagreements and other reportable conditions in their audit reports. As a result this ability helps auditors serving public interest. Professional power supports auditor resolving conflicts between them and their clients regarding proper accounting treatment, presentation, disclosure, etc. The main objectives of this research was to recognizing some aspects of professional power of independent audit in Iran, factors affecting professional power and appraisal of audit profession practitioners of factors current situation. Research finding show that professional power affects from wide range of factors and practitioners are not satisfied with current situation of them. Finally based on research findings some suggestions have been made both for application and future researches.
  • Ali Saghafi, Saber Sheri Page 87
    This Study is aimed at examining the usefulness of financial statements information. In particular, usefulness criteria of financial statements depend upon relevance and predictive ability. So far many models and hypotheses have been developed in order to evaluate and predict stock return through different viewpoints. A large number of empirical accounting researches have been done in order to achieve this goal. Different groups of investors and decision makers are interested in evaluation and prediction of Stock return. This guided research procedure is different from the mere statistical searches because, we have chosen the fundamental variables through theory and famous models. We developed Samuel Stewart’s model and ended up selecting 42 independent Variables (fundamentals). Eighty two listed companies were selected from Tehran Stock Exchange. The selection was done from various industries. Regression cross-sectional models were developed for the firms within the years 1374 to 1380; 1378 to 1380 and, for each single year of the research period. We constructed the following hypotheses: 1- The financial Statements information has ability to predict stock return. 2- Using Accounting models for selected industries, industries, increase the predictive ability of financial statements information. 3- Using models based upon sign of variables increase the predictive ability of financial statements information.
    Conclusion
    The concluding results of this study, confirms the predictive ability of accounting information. Variables such as rate of return on assets (ROA), rate of return on investments (ROI), growth of sales to total assets ratio (GSTTA), growth of net income to sales ratio (GNITS) and financial expenses to sales (FEXTS), have had the most influence among 9 regressed models, in prediction of stock return. The performance of models in short run was better than long run. Using models for special selected industries (drug and chemical; mineral and cement) improved the predictive ability of our selected variables. But the models based on sign of variables did not increase the predictive ability of the models.
  • Iraj Noravesh, Mehdi Heidari Page 121
    In order to examine information content of three performance measures of CVA, OP, OCF, we pose two questions as follows: 1. Does Cash Value Added (CVA) explain annual stock return variations better than Operating Profit (OP) and Operating Cash Flow (OCF)? 2. Does Cash Value Added (CVA) have information content more incrementally than Operating Profit (OP) and Operating Cash Flow (OCF)? The time period and number of samples respectively is 1378-1382, 110 company in four industry: Nutrition, Chemical, Automobile and non­metal minerals. Current research hypothesis tested as follows: the hypothesis tested through regressed pooled time series, cross-sectionally for each industry and the selected firms’ totals, that is, computing correlation coefficient and determinant coefficient. Current research results show: By the except ion of Chemical and Automobile industries, the existence of significant relation between cash value added and annual stock return in other industries and in level of the selected firms totals verified. By the exception of Chemical industry, the relative information content of cash value added (CVA) in other industries, and in level of the selected firms totals much than operating profit(OP) and operating cash flow(OCF) i. By the exception of Chemical industry, the information content of cash value added (CVA) in other industries, and in level of the selected firms totals relative to operating profit (OP) and operating cash flow(OCF) was incremental.
    Keywords: Cash value added (CVA), Operating cash flow (OCF), Operating profit (OP), Annual Stock Return, Relative information content, Incremental information content