فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مجید حسنی، منوچهر امانی صفحه 163
    این مطالعه در توده های طبیعی راش در مرحله تحولی بلوغ (اوج؛ Optimal) حاصل از زادآوری طبیعی بدون دخالت های فنی انسان واقع بر روی یال «مرس سی»، جنگلهای بخش 2 سنگده در سال 1378 انجام شد. در این مطالعه از شش قطعه نمونه 36 آری با فاصله بینابینی 25 متر و در امتداد هم که به منظور یک طرح آزمایش تنک کردن استقرار یافته بود، با آماربرداری صددرصد از 1244 درخت استفاده شد. نتایج نشان داد که توزیع فراوانی پایه ها برحسب طبقات قطر برابرسینه همگن بوده و نمای عمومی آن زنگوله ای (Bell shape) و به ساختار همسال نزدیک است. ولی نتایج مرتبط با سن حکایت از اختلاف سن تا 40 سال را داشت. سن متوسط توده نیز با استفاده از مته سال سنج 137 سال تخمین زده شد (دامنه سنی 120 تا 160 سال) که از لحاظ قطری همگن بود. با توجه به تصویر افقی تاج پوشش و نمایش اشکوب بندی درختان در فضای سه بعدی می توان به پایه های چیره، چیره نما، مغلوب و زبون اشاره نمود که در توده های همسال از آنها به عنوان طبقات اجتماعی درختان یاد می شود. الگوی مکانی درختان و توزیع آنها در سطح عرصه نیز تصادفی بود. در نهایت توده از نظر ساختار یک توده خالص و نسبتا همسال راش با اختلاف سنی 40 سال، با طبقات اجتماعی متنوع و تاج پوشش بسته است که توزیع درختان در سطح عرصه تصادفی سازماندهی شده است.
    کلیدواژگان: مرحله تحولی بلوغ (اوج)، توزیع افقی، راش شرقی، ساختار مکانی
  • غلامعلی غلامی، علیرضا مدیر رحمتی، رفعت الله قاسمی صفحه 177
    طرح مقدماتی صنوبر تحت عنوان بررسی خصوصیات نهالهای صنوبر 1/1 ساله در خزانه سلکسیون به منظور انتخاب کلن های برتر برای مراحل بعدی تحقیقات صنوبر، در ایستگاه تحقیقات چالکی گرگان طی سالهای 1380 تا 1383 اجرا گردید. ارقام بومی به تعداد 4 کلن از نقاط مختلف عرصه های جنگلی و صنوبرکاری استان جمع آوری شدند و ارقام غیربومی به تعداد 31 کلن از مرکز تحقیقات البرز کرج تهیه گردید. در سال اول از همه کلن ها قلمه تهیه شده و به فاصله 20 سانتی متر در ردیف هایی به فاصله 30/1 متر در خزانه کاشته شدند. ازجمله مشخصه های مورد بررسی در این خزانه، اندازه گیری رشد ارتفاعی و قطری نهالها در ریشه و ساقه یکساله (1/1 ساله)، تعیین درصد زنده مانی در پایان دوره رشد، درصد سبز شدن قلمه ها در تاریخ های مختلف کاشت، تعیین یکنواختی رشد نهالها و مقاومت کلن ها در برابر آفات و بیماری ها می باشد. در تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار SAS و مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن استفاده شد. از لحاظ رشد ارتفاعی و قطری در بین گروه های مختلف اختلاف معنی داری مشاهده شد. به نحوی که کلن های متعلق به Populus deltoides و P. euramericanaa از رشد ارتفاعی و قطری بیشتری در مقایسه با سایر کلن ها برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: صنوبر، کلن، خزانه سلکسیون، رشد، استان گلستان
  • علی اصغر زهره وندی، حسین سردابی، هوشمند صفری صفحه 190
    از آن جا که مشکلات اقتصادی مهمترین عامل تخریب جنگلهای زاگرس می باشند، جنگل کاری در مناطق روستایی با گونه هایی که دارای ارزش اقتصادی هستند از اهمیت فراوانی برخوردار است. در این راستا، این تحقیق به منظور بررسی موفقیت جنگل کاری با گونه بادام خوراکی (Prunus dulcis) در استان کرمانشاه انجام گردید. ابتدا دوازده ژنوتیپ بادام خوراکی مقاوم به سرما و خشکی از سطح استان کرمانشاه جمع آوری و در خزانه کاشته شد، سپس از میان آنها شش ژنوتیپ انتخاب و مورد آزمایش قرار گرفتند. قالب آماری این بررسی آزمایش فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی با شش ژنوتیپ بادام خوراکی و سه روش کاشت بانکت هلالی، بانکت خطی و روش معمولی به عنوان شاهد انجام شد. در این بررسی هر ساله پس از پایان دوره رویشی، متغیرهایی مانند درصد زنده مانی، مقاومت به آفت، ارتفاع و قطر یقه اندازه گیری گردیدند. نتایج بدست آمده نشان داد که تفاوت معنی داری بین درصد زنده مانی ژنوتیپ های کاشته شده در روش های مختلف وجود دارد و زنده مانی ژنوتیپ ها در روش بانکت هلالی و بانکت خطی نسبت به روش معمولی (شاهد) بیشتر است (P<0.01). نتایج مربوط به تجزیه پایداری برای روش های مختلف کاشت در مدت آزمایش نشان داد که زنده مانی و استقرار نهالها در روش کاشت بانکت هلالی از پایداری بیشتری برخوردار است. همچنین نتایج حاصل از تجزیه پایداری زنده مانی ژنوتیپ ها در روش های مختلف کاشت نشان داد که زنده مانی و استقرار ژنوتیپ های مربوط به مناطق لولان و گنداب علیا از پایداری بیشتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: زنده مانی، ارتفاع، قطر، آفت، بانکت، پایداری
  • ابراهیم همت بلند، مسلم اکبری نیا، عباس بانج شفیعی صفحه 205
    بسیاری از ویژگی های فیزیکی، شیمیایی، معدنی و بیولوژیکی خاک تحت تاثیر آتش سوزی تغییر می نماید. آتش سوزی در جنگلهای بلوط مریوان یکی از عوامل بسیار مهم تخریب جنگلها بوده، به طوری که سالانه مساحت قابل توجهی از این جنگلها دستخوش حریق می شود و با توجه به شدت آتش سوزی اثرات متفاوتی بر شرایط اکولوژیکی محیط تحمیل می گردد. نظر به این که خاک به عنوان بستر رشد و زادآوری جنگل محسوب می گردد، بنابراین بررسی اثر آتش سوزی بر خصوصیات خاک دارای اهمیت ویژه ای می باشد. منطقه مورد مطالعه در دو کیلومتری غرب مریوان واقع شده و این تحقیق در پاییز سال 1385 به منظور مقایسه تاثیر آتش سوزی بر ویژگی های شیمیایی خاک در دو عمق 0 تا 5 سانتی متر (خاک سطحی) و 5 تا 20 سانتی متر (خاک عمقی) توده جنگلی که در سال 1381 در سطح 3/1 هکتار دچار حریق شده بود در مقایسه با خاک توده ای شاهد که در مجاورت آن با شرایط یکسان انتخاب شده بود، انجام شد. بدین منظور در هر عرصه پنج چاله حفر و نمونه های خاک در عمق های موردنظر برداشت و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حکایت از اثر معنی دار آتش سوزی بر اغلب ویژگی های شیمیایی خاک سطحی ازجمله افزایش اسیدیته، فسفر قابل جذب، هدایت الکتریکی و پتاسیم قابل جذب داشت. همچنین آتش سوزی باعث افزایش نیتروژن کل و ظرفیت تبادل کاتیونی در خاک سطحی شده و در خاک عمقی نیز مشخصه های بررسی شده در عرصه سوخته بیشتر از عرصه کنترل بود، ولی به لحاظ آماری معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، بلوط، مریوان، ویژگیهای شیمیایی خاک
  • احمد حسینی صفحه 219
    به منظور بررسی اثر تاج پوشش بر زادآوری طبیعی، منطقه ای به وسعت 460 هکتار از جنگلهای بلوط دامنه جنوبی کوه مانشت در شمال استان ایلام انتخاب شد. سپس تعداد 46 قطعه نمونه 20 آری (به ابعاد 50×40 متر) و به مرکزیت آنها 46 زیرقطعه نمونه 4 آری به صورت منظم- تصادفی در عرصه پیاده شدند. متغیرهای مورد بررسی در داخل قطعات نمونه تعداد پایه های درختی، قطر برابرسینه و قطر کوچک و بزرگ تاج درختان و در سطح زیرقطعه نمونه ها تعداد نهالها و جست ها، ارتفاع آنها و کیفیت نهالها بود. داده های بدست آمده بعد از تجزیه و تحلیل مقدماتی بوسیله نرم افزارهای آماری Excel و Spss با استفاده از آزمون دانکن و همبستگی مورد مقایسه آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که به طور کلی زادآوری طبیعی به میزان کم در منطقه وجود دارد. فراوانی نهالهای بلوط و بنه به طور معنی داری با تاج پوشش همبستگی مثبت داشته و در مورد شن و بخورک همبستگی منفی وجود داشت. بلندترین نهالهای بلوط (حدود 160 سانتی متر) در طبقات انبوه تر تاج پوشش و در توده های با تاج پوشش تنک تر حدود 88 سانتی متر ارتفاع داشتند. اما در مورد شن و بخورک بلندترین نهالها (154 سانتی متر) در پوشش های تنک تر یافت شد. میانگین بلندی نهالها، نسبت نهالهای بلند به کل نهالها و شادابی آنها در تاج پوشش های انبوه تر (واقع در جهت های شمالی و طبقات میانی ارتفاع از سطح دریا) بیشتر از توده های با تاج پوشش تنک تر (واقع در جهت های جنوبی و طبقات فوقانی ارتفاع از سطح دریا) بود. این نتایج نشان دهنده شرایط رویشی بهتر در جهت های شمالی و طبقات میانی ارتفاع از سطح دریا به لحاظ وجود تاج پوشش غنی تر است.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، تاج پوشش، زادآوری طبیعی، مانشت، ایلام
  • زیبا پیرمحمدی، جهانگیر فقهی*، قوام الدین زاهدی امیری، مرتضی شریفی صفحه 230

    قبل از هر استفاده ای از یک منبع، آگاهی از قابلیت و توان آن ضروریست تا سیاستگزاری و برنامه ریزی براساس توان منبع و به صورت پایدار انجام شود. ارزیابی توان زیست محیطی، فرایندی برای تنظیم رابطه انسان با طبیعت و رفع تعارض بین کاربری های ممکن برای رسیدن به توسعه پایدار و درخور تلقی می گردد. در این بررسی ارزیابی توان اکولوژیک و اقتصادی- اجتماعی سامان عرفی چم حاجی از جنگل کاکارضا واقع در استان لرستان برای گردشگری متکی به طبیعت به عنوان راهکاری برای بهره برداری و حفاظت از منابع جنگلی با استفاده از مدل اکولوژیکی اکوتوریسم برای ایران با در نظر گرفتن ویژگی های منطقه انجام شد. در گام نخست شناسایی منابع اکولوژیکی و اقتصادی- اجتماعی منجر به تهیه نقشه های منابع شد، سپس با تجزیه و تحلیل و جمع بندی داده ها با بهره گیری از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، نقشه زون های مناسب برای اکوتوریسم حاصل شد. براساس نتایج بدست آمده، 06/6 درصد منطقه مورد مطالعه به تفرج متمرکز، 07/68 درصد به تفرج گسترده و 87/25 درصد به حفاظت اختصاص یافت. در مرحله نهایی با دخالت دادن معیارهای اقتصادی- اجتماعی مانند تقاضای تفرجی، فاصله از رودخانه، دسترسی و کاربری فعلی اراضی، اولویت بندی زون های مناسب برای تفرج انجام شد. نتایج بررسی نشان داد که ارتفاع از سطح دریا، کاربری اراضی و تقاضای تفرجی، عوامل کلیدی در ارزیابی توان زیست محیطی منطقه مورد مطالعه می باشند. به طوری که این عوامل، عوامل محیطی دیگر منطقه را تحت الشعاع قرار داده و در نهایت کاربری اراضی مهمترین عامل تاثیرگذار می باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی توان زیست محیطی، مدل اکولوژیکی اکوتوریسم، کاربری اراضی، تفرج، جنگلهای زاگرس
  • امین خادمی، ساسان بابایی کفاکی، اسدالله متاجی صفحه 242
    به منظور بررسی توان ذخیره کربن و جذب CO2 در جنگلهای شاخه زاد بلوط، مطالعه ای در منطقه جنگلی شاخه زاد اوری در شمال شرقی خلخال در مساحتی حدود 278 هکتار انجام شد. پس از تلفیق نقشه های شیب، جهت، ارتفاع و درصد تاج پوشش، تعداد واحدهای همگن و مساحت آنها تعیین شده 60 جست گروه اوری به عنوان نمونه انتخاب و به گونه ای در عرصه پراکنده شدند که کلیه شرایط محیطی و تیپولوژی توده در آن لحاظ شده باشد. پس از کف بر کردن نمونه ها، ریشه ها نیز جمع آوری شدند. وزن تر اندام ها جداگانه توزین و برای تعیین وزن خشک، اندام ها به کوره چوب خشک کنی منتقل شدند که بر این اساس میزان بیوماس اندام ها محاسبه شد. پس از کسر خاکستر اندام ها از میزان بیوماس، کربن آلی ذخیره شده در آنها تعیین و میزان CO2 جذب شده محاسبه گردید. برای تعیین میزان کربن ذخیره شده در خاک، نمونه هایی از عمق صفر تا 10 و 10 تا 30 سانتی متری برداشت شد. نتایج نشان می دهد که توده جنگلی سالانه به طور متوسط 51/1 تن در هر هکتار از طریق بیوماس و 1/0 تن در هکتار در خاک کربن ذخیره می کند. بر این اساس جذب سالانه CO2 در هر هکتار از توده به طور متوسط 94/5 مگاگرم (52/5 مگاگرم از طریق بیوماس و 42/0 مگاگرم از طریق خاک) می باشد.
    کلیدواژگان: تثبیت کربن، CO2، جنگل شاخه زاد، زی توده، اوری، گازهای گلخانه ای
  • هومن روانبخش، محمدرضا مروی مهاجر، محسن نورزاد مقدم صفحه 253
    ذخیره گاه جنگلی ارس- شیرخشت اوشان در جنوب البرز مرکزی ازجمله لکه های جنگلی ناحیه رویشی ایران- تورانی است که بخشهایی از آن خصوصیات یک اکوسیستم کمتر دست خورده را حفظ کرده است. به رغم این که این توده جنگلی به عنوان ذخیره گاه توسط سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور ثبت شده است، اما متاسفانه آثار تجاوز و ساخت و ساز در حواشی این توده ارزشمند مشاهده می گردد. هدف از این پژوهش، شناسایی و مطالعه ویژگی های زیستی و اکولوژیکی این توده جنگلی بوده تا آغازی باشد برای تعمق و مطالعات بیشتر بر ارزشهای ناشناخته این زیست بوم منحصر بفرد. داده های مورد نیاز به روش مونه بندی و سپس اجرای آماربرداری نواری در هریک از مونه ها برداشت شد. ویژگی های ساختاری، تجدیدحیات و سلامت توده به تفکیک تیپ های جنگلی موجود مورد بررسی قرارگرفت. شیرخشت (Cotoneaster kotschyi Klotz.) با 51 درصد گونه غالب از لحاظ فراوانی بوده و ارس (Juniperus excelsa M.Bieb.) با فراوانی 10 درصد و ارتفاع غالب 5/6 متر به عنوان گونه غالب اشکوب درختی است. براساس درصد حضور و فراوانی گونه ها، در این توده دو تیپ جنگلی اصلی شیرخشت- ارس و شیرخشت- راناس متمایز گردید. گونه های این توده در اشکوب درختی شامل ارس، بنه، پلاخور و تا بوده و در اشکوب درختچه ای، شیرخشت، راناس، تنگرس، نسترن و زرشک دیده می شوند. توده دارای ساختار ناهمسال نامنظم است. تجدیدحیات توده در بخش انبوه 7 برابر بیش از بخش تنک است. شادابی و سلامت توده با رتبه دهی به 7 گونه اصلی، مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: توده جنگلی، ارس، شیرخشت، اوشان، ایران و تورانی، البرز مرکزی
  • بهروز کرد، اسدالله متاجی، ساسان بابایی کفاکی، سارا سعادتمند صفحه 265
    ارزیابی تجمع عناصر سمی در خاک و گیاهان در محیط زیست، از نظر سلامت و حیات موجودات زنده بسیار مهم و ضروریست. این تحقیق با هدف بررسی میزان جذب سرب در اجزای درختان کاج الدار در سطح شهر تهران انجام شد. برای این منظور در رویشگاه های آلوده (آزادی، بهمن و بازار) و رویشگاه شاهد (اقدسیه)، در مقاطع زمانی متفاوت (دی، اسفند، تیر و شهریور) و در فواصل مختلف از ایستگاه سنجش آلودگی هوا (0، 500 و 1000 متر)، تعداد 432 نمونه از برگها، شاخه ها و ریشه های سطحی درختان تهیه و میزان غلظت سرب موجود در هر یک از آنها با استفاده از دستگاه جذب اتمی مدل واریان 220 اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میزان جذب سرب در ریشه درختان کاج تهران بیشتر از اندام هوایی (برگ و شاخه) آنهاست. جذب سرب در اندام های درختان، در رویشگاه آزادی دارای بیشترین و در رویشگاه اقدسیه دارای کمترین مقدار بوده، این در حالی است که بیشترین میزان جذب سرب در شهریورماه و کمترین آن در اسفندماه مشاهده شد. همچنین بررسی ها نشان داد که با افزایش فاصله از ایستگاه سنجش آلودگی هوا، میزان جذب سرب در اجزای درختان کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، جذب سرب، کاج الدار، شهر تهران
  • محمدحسن عصاره، عباس قمری زارع، زهرا آبروش، بهاره الهوردی ممقانی، مرتضی شریفی پور، شکوفه شهرزاد صفحه 278
    درختان صنوبر به دلیل سرعت رشد زیاد، تنوع محصولات چوبی و سازگاری با شرایط متنوع آب و هوایی، گونه های مناسبی برای جنگل کاری و احیاء جنگلهای تخریب شده هستند. شوری خاک و درجه حرارت زیاد در فصل تابستان از عمده محدودیت های زیستی استان خوزستان به شمار می آید. گونه پده (Populus euphratica) از لحاظ تحمل به شوری و قلیاییت خاک، درجه حرارت زیاد و شدت اشعه های خورشیدی، گونه ای بسیار مقاوم بوده ولی دارای تنه کج و غیر استوانه ای می باشد. در صورتی که گونه کبوده (P. alba) دارای تنه مستقیم و استوانه ایست ولی از مقاومت کمتری نسبت به تنش های محیطی برخوردار می باشد. پیش تر به منظور تجمع صفات مطلوب دو گونه، دورگ هایی بین گونه های مذکور با استفاده از روش های بیوتکنولوژیکی نجات و کشت جنین ایجاد شده است. سه ژنوتیپ شامل پده محلی استان خوزستان، دورگ پده با کبوده و گیاهان حاصل از تنوع گامتوکلونال پده در باغ گیاه شناسی فدک دزفول در شمال غرب استان خوزستان که معرف منطقه گرمسیری جنوب غرب ایران است، کاشته و عملکرد آنها در پنج سال اول رشد بررسی شد. نتایج حاصل از بررسی صفات ارتفاع، قطر برابرسینه و قطر یقه درختان به عنوان عملکرد این 3 ژنوتیپ نشان دهنده برتری ژنوتیپ دورگ نسبت به دو ژنوتیپ دیگر است. درختان دورگ و پایه های گامتوکلونال پده عملکرد بهتری را نسبت به پایه های پده بومی خوزستان نشان دادند. همچنین اثر هتروزیس در درختان دورگ مشاهده شد. بنابراین با توجه به خصوصیات برجسته درختان دورگ همچون تنه مستقیم، ارتفاع و قطر بیشتر می توان از پایه های یادشده برای جنگل کاری و تولید چوب بهره برد.
    کلیدواژگان: رشد، عملکرد، پده، کبوده، دورگ، گامتوکلونال، هتروزیس، دزفول، ایران
  • محمدهادی راد، محمدحسن عصاره، مهدی سلطانی صفحه 285
    در این تحقیق تاثیر تنش خشکی بر پراکنش وزنی و طولی ریشه درختان سه ساله اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis Dehnh.) در ایستگاه تحقیقات بیابان زدایی شهید صدوقی یزد مورد بررسی قرار گرفت. درختان در داخل لایسیمترهای وزنی و زهکش دار کشت و تحت تاثیر تیمارهای رطوبتی شامل 100% (آبیاری به حد کافی)، 70% (تنش ملایم) و 40% (تنش شدید) قرار گرفتند. تامین رطوبت خاک به وسیله آبیاری و از طریق اندازه گیری رطوبت در اعماق مختلف با دستگاه TDR انجام شد. پراکنش وزنی و طولی ریشه ها در اعماق کمتر از 30، 30 تا 60، 60 تا 90 و 90 تا 120 سانتی متری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی های به عمل آمده نشان داد که تنش خشکی موجب کاهش وزن و طول ریشه گردید، به گونه ای که بین هر یک از تیمارهای رطوبتی اختلاف معنی داری (P<0.001) مشاهده شد. پراکنش ریشه از نظر وزنی و طولی در اعماق مختلف نیز معنی دار بود (P<0.001)، به گونه ای که با افزایش عمق میزان وزنی ریشه کاهش و مقدار طولی آن افزایش یافت. تاثیر تیمارهای رطوبتی بر مقدار پراکنش وزنی و طولی ریشه در اعماق مختلف نیز معنی دار (P<0.001) بود. طول ریشه در تیمارهای 100% و 70% ظرفیت زراعی با افزایش عمق افزایش یافت، با وجود این در تیمار تنش شدید (40% ظرفیت زراعی) مقدار آن با افزایش عمق، کاهش یافت. بنابراین نفوذ عمقی ریشه E. camaldulensis به طور کامل به میزان رطوبت موجود در خاک وابسته بوده، به گونه ای که تنش شدید موجب توقف رشد ریشه در اعماق خاک می گردد.
    کلیدواژگان: اکالیپتوس، تنش خشکی، پراکنش وزنی ریشه، پراکنش طولی ریشه
  • هرمز سهرابی، سیدمحسن حسینی، محمود زبیری صفحه 297
    وجود خطاهای رادیومتریک متعدد در تصاویر هوایی موجب می شود که برآورد موجودی حجمی جنگل با استفاده از شاخص های طیفی از دقت زیادی برخوردار نباشد. در مقایسه با شاخص های طیفی، شاخص های بافتی پایداری بیشتری نسبت به این خطاها دارند. در تحقیق حاضر، برآورد موجودی حجمی جنگل براساس شاخص های بافتی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور 150 قطعه نمونه با طرح منظم- تصادفی (سیستماتیک) برداشت شد. تصاویر هوایی مورد استفاده در این تحقیق مربوط به دوربین UltraCamD و باند های مورد استفاده شامل سبز، قرمز و مادون قرمز بود. شاخص های بافتی شامل گشتاور مرتبه دوم، تباین، آنتروپی و همگنی براساس پنجره های با ابعاد مختلف از تصاویر استخراج گردید. با استفاده از رگرسیون گام به گام، باند، شاخص و پنجره مناسب انتخاب گردید که براساس آن باند مادون قرمز، شاخص ناهمگنی و ابعاد پنجره 31×31 انتخاب شد. جذر میانگین مربعات خطای نسبی و اریبی نسبی به ترتیب 43 و 2 درصد بود. براساس نتایج این تحقیق، صحت برآورد موجودی حجمی با استفاده از شاخص های بافتی تصاویر هوایی، اگرچه برای اهداف نقشه کشی مناسب است، اما برای بکارگیری این روش در برنامه ریزی عملیات جنگل داری هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز است.
    کلیدواژگان: موجودی حجمی جنگل، تصاویر هوایی، شاخص های بافتی، رگرسیون گام به گام
  • علیرضا علی عرب، مسعود طبری، محمدعلی هدایتی، کامبیز اسپهبدی، غلامعلی جلالی صفحه 307
    در این تحقیق اثر مبدا و رطوبت داخلی بذر بر قدرت حیاتی، صفات جوانه زنی و بنیه بذر بلندمازو (Quercus castaneifolia) در آزمایشگاه مطالعه گردید. به این منظور 1500 بذر سالم و رسیده از سه مبدا مختلف جنگل لوه (شمال شرق ایران) با ارتفاع از سطح دریای 400، 1000 و1600 متر، به ترتیب با رطوبت اولیه 8/42، 1/43 و 1/47 درصد جمع آوری شدند. به منظور شکل دهی رطوبت های داخلی 4/39%، 1/35%، 1/30% و 9/25%، بذرها حداکثر به مدت 7 روز در مجاورت ماده خشک کننده Silica gel قرار گرفتند. سپس تمامی بذرها پس از 24 ساعت آبنوشی با استفاده از طرح فاکتوریل کاملا تصادفی با 4 تکرار، به مدت 30 روز در اتاق رشد (8 ساعت روشنایی، دمای C°30 و 16 ساعت تاریکی، دمای C°20) قرار داده شدند و هر دو روز یکبار بذرهای جوانه زده شمارش گردیدند. نتایج آشکار ساخت که در تمامی مبداهای مورد مطالعه، کاهش رطوبت داخلی بذر باعث کاهش قدرت حیاتی، درصد، سرعت، ارزش و انرژی جوانه زنی و شاخص بنیه بذر شده است. بنابراین می توان اظهار داشت که بذر بلندمازو صرفنظر از این که از چه مبدا جغرافیایی جمع آوری شده باشد دارای رفتار ذخیره ای ریکالسیترانت است. میانگین مقادیر حد آستانه، حد بحرانی و حد کشنده رطوبت داخلی بذر (صرفنظر از مبدا بذر) به ترتیب 5/35، 1/30 و 3/24 درصد بدست آمد. این مسئله نشان می دهد که برای جلوگیری از افت قدرت حیاتی بذر بلندمازو باید اقداماتی به عمل آید تا در طی مراحل مختلف جمع آوری، نگهداری و کاشت، رطوبت داخلی بذر از حد آستانه (5/35%) کمتر نشود. البته بذرهای با رطوبت داخلی کمتر از 5/35 درصد را نیز می توان استفاده کرد، اما باید توجه داشت که تا رطوبت داخلی 1/30 درصد (رطوبت حد بحرانی)، قدرت حیاتی بذرها نصف می شود. همچنین با توجه به این که در بذرهایی با رطوبت داخلی کمتر از 24% (رطوبت حد کشنده بذر)، آبنوشی نیز نمی تواند قدرت حیاتی بذرها را احیاء کند، توصیه می شود از این بذرها در تولید نهال و جنگل کاری استفاده نشود.
    کلیدواژگان: بلندمازو، مبدا بذر، رطوبت داخلی بذر، قدرت حیاتی بذر، جوانه زنی بذر، بنیه بذر
  • رضا اخوان، خسرو ثاقب طالبی، مجید حسنی، پژمان پرهیزکار صفحه 322
    یکی از آشکارترین جنبه های ساختار یک توده جنگلی، الگوی مکانی یا نحوه توزیع درختان در آن است. تعیین الگوی مکانی درختان در هر مرحله تحولی، پویایی (dynamic) جنگل را در طول زمان نشان داده و می تواند اطلاعات مفیدی در مورد فرایندهای طبیعی به ویژه در جنگلهای ناهمسال در اختیار قرار دهد. به این منظور سه قطعه یک هکتاری به ابعاد 100×100 متر در سه مرحله تحولی اولیه (initial)، بلوغ (اوج؛ optimal) و پوسیدگی (تخریب؛ decay) در یک جنگل طبیعی دست نخورده راش در منطقه کلاردشت انتخاب شد. سپس در داخل این قطعات، مختصات کلیه درختان قطورتر از 5/7 سانتی متر به روش فاصله- آزیموت تعیین گردید و در نهایت الگوی مکانی درختان با استفاده از تابع K رایپلی تجزیه و تحلیل شد. نتایج این بررسی نشان داد که در حالی که تعداد درختان از مرحله اولیه تا پوسیدگی رو به کاهش می گذارد، الگوی پراکنش درختان در مراحل اولیه، بلوغ و پوسیدگی به ترتیب خوشه ایشدید، تصادفی و خوشه ایضعیف است. نتایج این تحقیق، کاربرد آمار مکانی را در بررسی الگوی مکانی درختان نشان می دهد. عقیده بر این است که مدیران جنگل برای آگاهی از فرایندهای طبیعی در جنگل، به چنین اطلاعاتی از توده های دست نخورده به عنوان یک کلید راهنما برای مدیریت بهتر جنگلها احتیاج دارند تا همگام با طبیعت در سایر توده های تحت مدیریت عمل کنند و به مدیریت پایدار اکوسیستم های طبیعی بپردازند.
    کلیدواژگان: الگوی مکانی، مراحل تحولی، تابع K رایپلی، توده دست نخورده، راش
|
  • M. Hassani, M. Amani Page 163
    In order to study the spatial structure of oriental beech (Fagus orientalis Lipsky) stand at ptimal stage, this research was carried out in the Caspian forests of Iran. The studied site consisted of a natural stand located at Sangdeh district (Mers-e-se) with three hectare area. It is located between 1900 and1950 m.a.s.l. Six sample plots each with 0.36 ha area, were systematically selected and all trees (1244 stem) within the plots were measured and recorded. Using increment borer, the mean age of the stand was estimated as 137 years; the age difference of trees was 40 years. Results showed that the stand has a closed canopy cover and distribution of stem number per diameter class was more or less homogenous (Bell shape) with a semi even-aged structure. Using Ripley's K function, the distribution of trees within the stand was random.
  • Gh. Gholami, A.R. Modir Rahmati, R. Ghasemi Page 177
    The project of investigation on characteristics of poplar saplings (1/1) was carried out to select the best poplar clones in Chalaki research nursery of Golestan province during 2001 to 2004. For this purpose, 4 clones of Native poplars were collected from different areas of the province and planted beside 31 exotic clones provided from research center of Alborz Karaj. In the first year‚ cuttings were prepared from all clones and planted in 20 cm spacing within rows with 1.3m distance. Parameters including survival rate, diameter and height growth of saplings were recorded. Analysis of variance and Duncan multiple rangetest were applied using SAS software. Results indicated significant statistical differences between studied poplar clones. Populus deltoids and P. euramericana showed higher diameter and height growth compared to the other clones.
  • A.A. Zohrevandi, H. Sardabi, H. Safari Page 190
    Since the economical problems are the most important factors in degrading of Zagros forests in Iran, plantation of species with economical values in rural areas can be useful. In order to investigate the success of different genotypes of Almond (Prunus dulcis), this research was conducted in Kermanshah province. At first, 12 Almond genotypes which were resistant to cold and drought conditions were collected and then planted in a nursery. Six genotypes with high performance were selected for the trial.This research was conducted under Factorial Experimental design in the base of Complete Randomized Blocks design with two factors: six genotypes and three water catchments methods, including linear banquet, crescent banquet, and common method as control. Some variables including survival, pest resistance, stem base diameter and height were measured every year after the growing season. In survival point of view, results showed that there was a significant difference between water catchments methods and the planted genotypes. The linear banquets and crescent banquet had more vitality than those planted in common method (p<0.01). The stability analysis for water catchments methods at the research period showed that the seedlings planted in the crescent banquet had the most stability in survival and establishment.
  • I. Hemmatboland, M. Akbarinia, A. Banej Shafiei Page 205
    Most of soil physical, chemical, mineral and biological attributes are changed by forest fires. Fire is one of the most important factors of forests destruction in Marivan region and considerable area of the region are annually exposed to fire. Depend on environmental conditions and also fire intensity, different effects will impose on ecological conditions of the environment. Whereas soil is considered as a base for forest’s growth and regeneration, study of fire effects on it’s properties takes an important place. The study area is located in 2 km far from Marivan. The study was carried out in autumn 2006 and the objective of this research was to compare the effect of fire on some soil chemical properties in surface soil (0-5 cm depth) and subsurface soil (5-20 cm depth) in a forest stand that was burned in 2002 in an area of 1.3 ha. A control stand with similar conditions was selected beside of the burned area. Five holes were dug in each site and soil samples were collected from the above mentioned depths and analyzed. Results showed significant effects of fire on most chemical attributes of surface soil including: pH, available phosphorous, electrical conductivity and available potassium increasing. The fire caused increasing of total nitrogen and cation exchangeable capacity in surface soil. All of chemical properties of subsurface soil were measured higher in burned area than control however; these differences were not significant, statistically.
  • A. Hoseini Page 219
    In order to study the effect of canopy and stand density on natural regeneration, 460 ha from oak forests of southern aspect of Manesht mountain in north of Ilam province was selected. Forty six sample plots each 2000 m2 for recording stands characteristics and 46 micro plots, each 400 m2 for recording regeneration characteristics were established by random systematic sampling method. Variables in macroplots included dbh, maximum and minimum crown diameter of all tree species. Number, height and quality of seedlings were studied in the micro-plots. The collected data were analyzed by Excel and Spss softwares (ANOVA test) and then compared using of Dancan test and correlation. Results showed that the abundance of seedlings in this area were low. The number of Quercus brantii and Pistacia atlantica seedlings has a positive correlation with canopy density, whereas Lonicera nummularifolia and Amygdalus orientalis had negative correlation. The maximum height of Quercus brantii seedlings (160 cm) found in denser canopy, while it was 88 cm in stands with open canopy. The maximum seedling height (154 cm) of Lonicera nummularifolia and Amygdalus orientalis were measured in the stands with open canopy. The mean height of seedling, the ratio of tall seedlings to whole seedlings and their vitalityin denser canopy (located in northern aspect and medium elevation) were more than those in the stands with open canopy (located in southern aspect and higher elevation). These results indicate the best growth condition in northern aspect and medium elevation due to the richer canopy.
  • Z. Pirmohammadi, J. Feghhi, Gh. Zahedi Amiri, M. Sharifi Page 230

    In order to achieve a sustainable management of land resources and to improve land quality, quantitative ssessment of effective factors and environmental indicators are required. Environmental apability valuation regulates the relationship between socio-economic impacts and land use changes to monitor the sustainable development. The aim of this study was to evaluate environmental capability of the Saman-e-Orfie-Cham-Haji of Kakareza forest in Lorestan province for ecotourism management. Digital topographic map, classified tree crown cover density map, some soil properties and socio-economic data have been prepared to appropriate different management practices such as recreational and conservational zoning using GIS application. Results indicated that 6%, 68% and 26% of total areas in the study site were specified as appropriate zone for intensive recreation, extensive recreation and conservation, respectively. The evaluation of environmental capability and the ranking of the suitable zones for intensive recreation (in order to choose the best zone for physical development planning) were performedby considering the socio-economic criteria such as recreational demand, distance from rivers, accessibility and the present land use. The results showed that the most important factors affecting the process of environmental capability evaluation in the study site for ecotourism zoning are altitude, land use and recreational demand.

  • A. Khademi, S. Babaei Kafaki, A. Mataji Page 242
    Regarding to the importance of forest in carbon sequestration, this study attempted to investigate the carbon storage potential and CO2 uptake in a coppice oak stand. An area of 278 ha of Khalkhal forest located in Ardebil province, north of Iran was selected as the study area. After combining slope, aspect and hypsometric maps, 63 land units (polygons) as well as their area were determined. Then 60 sample trees were selected in such a way that all environmental and typological conditions were taken into account. After determining the fresh weight of different parts of trees in the field, their dry weight andbiomass was determined after drying in the kiln. The humus was collected and weighted from an area of 400 cm2 under canopy of each tree. To determine the organic carbon content of the biomass, ash content was deduced from dry biomass. To determine the amount of stored carbon in soil, samples were collected from 0-10 and 10-30 cm soil depths. The amount of annual sequestrated carbon in biomass and soil was estimated as 1.51 and 0.1 tons per hectare, respectively. The annual carbon dioxide uptake was 5.94 tons per ha.
  • H. Ravanbakhsh, M.R. Marvi Mohajer, M. Nourzad Moghadam Page 253
    Juniperus-Cotoneaster reserve of Ooshan located in central Alborz (north of Iran), is one of the Irano- Turanian forest stands which shows the characteristics of a semi-virgin ecosystem. Although the stand has registered as a "forest reserve" by Forest and Rangeland organization of Iran, some evidences of deforestation and changing the landuse are obvious. The aim of this research was identification and study of biologic and ecologic characteristics of the stand to provide the situation of subsequent studies as a first step for further investigations. Data obtained using stratification method by one strip transect in each stratum. After analysis of the data, structural and ecological characteristics and healthiness of the stand were considered. In this stand, Cotoneaster kotschyi is the dominant species with a frequency of 51%.Juniperus excelsa with a frequency of 10% and 6.5 meter height is the dominant species of the tree layer.According to the abundance of species, two forest types were distinguished in this stand: Cotoneaster kotschyi-Juniperus excelsa and Cotoneaster kotschyi-Cerasus microcarpa. Species in the tree storey were Juniperus excelsa, Lonicera nummularifolia, Pistacia atlantica and Celtis caucasica while species in shrub storey were Cotoneaster kotschyi, Cotoneaster nummularioides, Cerasus microcarpa, Rosa spp.,Rhamnus pallasii, Colutea persica and Berberis spp.. The structure of the stand is uneven-aged and irregular. Regeneration in the areas with closed canopy is 7 times more than the areas with sparse canopy. The healthiness of stand was considered by ranking to main 7 species.
  • B. Kord, A. Mataji, S. Babaie Kafaki, S. Saadatmand Page 265
    Evaluation of toxic metal concentration in soil and plants are the most important subject according to the health of ecosystem. This study was carried out to investigate on the lead content absorption in different parts (leaf, root and branch) of Eldar pine (Pinus eldarica Medw.) trees in Tehran city. For this aim in polluted sites (Azadi, Bahman and Bazar) and controlled site (Aghdasiyeh), in defferent seasons (January, March, July and September) and in different distance of air pollution measurment station (0, 500m and1000m), 432 samples from leaves, branches and top root were collected and lead content density in each samples determined by atomic absorption instrument model Varian 220. Result indicated that lead content absorption in root of pine was higher than aerial parts (leaf and branch). Lead absorption in parts of tree in Azadi site was higher than other sites and the lowest content of lead was measured in Aghdasiyeh site.However, the highest lead content in parts of trees was observed in September and the lowest in March.The results also showed that by increasing of distance from air pollution measurment station, lead content absorption in parts of trees decreased.
  • M.H., Assareha., Ghamari Zarez., Abravesh, B. Allahverdi Mamaghani, M. Sharifipour, S. Shahrzad Page 278
    Poplar trees are appropriate species for plantation and forest rehabilitation because of fast growing and high wood yield, as well as adaptability to unfavorable climate. Salinization of soil and high temperature are the inhibitory factors in Khuzestan province. Populus euphratica is a tree species that tolerates soil salinity and high temperature. Acclimatization of cut seedling of three Populus genotypes including P. euphratica, gametoclonal of P. euphratica and hybrids of P. euphratica with P. alba were studied inDezful botanical garden of Khuzestan province in southwest of Iran. Heterosis effect was observed for hybrid trees and they had higher yield than the Khuzestan's endemic P. euphratica during the experiment. Maximum values of height and diameter were measured in the hybrid genotype. Because of morphological properties of the hybrid trees such as straight trunk and high diameter, they could be exploited in wood production among these three genotypes. Moreover, the survival rate of hybrid ofP. euphratica with P.alba was higher than other poplar genotypes. Therefore, these hybrids could be introduced as promising genotypes for forest rehabilitation and wood farming projects.
  • M.H. Rad, M.H. Assareh, M. Soltani Page 285
    Root distribution of three-year-aged Eucalypt (Eucalyptus camaldulensis Dehnh.) seedlings was determined under different soil moisture regimes in Yazd, Shahid Sadoge Desert Research Station. The seedlings were grown in lysimeters which subjected to three soil moisture regimes including; 100% (well watered), 70% (medium drought stress) and 40% (high drought stress) of field capacity (FC). Soil moisture was restored by adding the required volume of water in the basis of time domain reflectometry (TDR) reading taken from tubes installed in each lysimeters. The roots were harvested at 0-30, 30-60, 60-90 and 90-120 cm depth of the soil at the end of the experiment. Results showed that root dry weight and length decreased significantly when soil water content reduced (P <0.001). The effects of various soil moisture content treatments on root dry weight and length distribution at different depths of soil were significant (P< 0.001). Therefore, deep root development of E. camaldulensis was related to soil moisture content and intensive soil drought stress inhibited root growth in high depth of soil.
  • H. Sohrabi, S.M. Hosseini, M. Zobeiri Page 297
    Because of several radiometric errors, precise estimation of forest stand volume based on spectral indices is not achievable. In contrast to spectral indices, textural indices are more consistent dealing with these errors. In this research, estimation of forest stand volume based on textural indices was studied. For this aim, 150 plots were collected using systematic random design. Green, red and near infra red bands were used. Textural indices included second moment, contrast and homogeneity extract by different windowsize. Appropriate band, index and window size were chosen by stepwise regression. Based on this analysis, near infra red band, homogeneity index and 31×31 pixel window size were selected. RMSE and bias of estimation was 43 and 2 percent, respectively. Although, estimation accuracy of forest stand volume by textual indices was suitable for mapping purposes, however, its application in forestry operations needs more researches.
  • A.R. Ali-Arab, M. Tabari, M.A. Hedayati, K. Espahbodi, Gh.A. Jalali Page 307
    Effects of provenance and seed moisture content (SMC) on viability, germination and vigor of chestnutleaved oak (Quercus castaneifolia) acorns were investigated in laboratory. For this purpose, 1500 sound and mature acorns were selected from three different provenances in Loveh forest, north eastern of Iran, located in elevations of 400, 1000 and 1600 meter above sea level, with initial moisture content of 47.0%,43.0% and 42.8%, respectively. In order to set up 5 different SMC levels (including control, 39.4%, 35.1%, 30.1% and 25.9%) in each seed provenance, acorns were dried for 7 days close to silica gel in 27°C. All dried acorns imbibed in tap water for 24h and incubated under optimum growth condition (8h light in 30°C, and 16h dark in 20°C) for 30 days using a complete randomized factorial design, with 4 replications. At the mentioned period, number of germinant, and characteristics of emerged seedlingswere recorded every other day. Results showed that acorn quality decreased with seed MC reduction. So that, in all studied provenances, reduction of SMC lead to reduce seed viability, germination percent, germination speed, germination value, germination energy, and vigor index. Accordingly, it can be said that Q. castaneifolia seed apart from provenance has recalcitrant seed storage behavior. In this study, we found that threshold water content (TWC), critical water content (CWC), and lethal water content (LWC)of chestnut-leaved oak seed are %35.5, %30.1 and %24.3, respectively. Incidentally, aforesaid limits changed slightly in different provenances. Totally, in order to retain chestnut-leaved oak seed quality, the results suggest that seed technologists should retain SMC above %35.5 (TWC). Because in lower SMC, seed viability decreases gradually. So that until CWC (%30.1) half of seeds lost their viability.Furthermore, because rehydration of seeds with SMC bellow %24.3 (LWC) can not restore their viability, silviculturists and forest nursery managers should avoid sowing acorns with SMC bellow %24.0.
  • R. Akhavan, Kh. Sagheb-Talebi, M. Hassani, P. Parhizkar Page 322
    Determination of trees spatial patterns in each development stage illustrates the dynamic of stands during the time and can provide valuable information on the underlying processes, particularly in case of uneven-aged forests. For this purpose, three one- hectare (100m×100m) plots were closely selected at three development stages of initial, optimal and decay in an untouched, unmanaged and uneven-aged beech (Fagus orientalis Lipsky) dominated forest in the Kelardasht region. Diameter of all trees with dbhgreater than 7.5cm together with their coordinates, using azimuth-distance method, were recorded and fully mapped. Spatial point pattern analyses by Ripley's K- function showed that, while the number of stems decreases from initial stage toward decay stage, the spatial pattern of trees in initial, optimal and decay stages are highly aggregated, random and slightly aggregated, respectively. This research emphasizes the application of spatial statistics for investigating tree spatial patterns. It's believed that forest managers for any insight of natural processes, need to such information from untouched stands as akey reference for any close to nature intervention in under managing forests and for sustainable management of forest ecosystems, as well.