فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 54، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/20
  • تعداد عناوین: 16
|
  • جواد اسحاقی راد*، آمنه خانعلی زاده صفحات 594-605
    تحقیق حاضر به منظور بررسی خردزیستگاه ها در پارسل 317 (پارسل مدیریت شده) و پارسل 318 (پارسل شاهد) سری جمند گلبند واقع در نوشهر مازندران انجام شد. روش آماربرداری منظم تصادفی با ابعاد شبکه 200×100 متری و قطعات نمونه 10 آری انتخاب شد. در هر قطعه نمونه نوع و تعداد هر یک از خردزیستگاه های تعریف شده ثبت گردید. همچنین گونه درخت میزبان هر خردزیستگاه تعیین شد و قطر برابرسینه آن اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که میانگین تعداد در هکتار درختانی که میزبان انواع خردزیستگاه قرارگرفته اند در پارسل مدیریت شده 1/28 اصله و در پارسل شاهد 7/26 اصله است و با انجام آزمون t مشخص شد که این اختلاف معنی دار نمی باشد. میانگین تعداد انواع خردزیستگاه در هکتار در پارسل مدیریت شده و پارسل شاهد بدین شرح بوده است: درخت دارای شکاف سطحی 6/0 و 3، خشکه دار سرپا 6/5 و 5/11، خشکه دار افتاده 6/5 و 4/5، دارکوب زده 4/4 و 4/5، سرشکسته 5 و 8/0، قارچ زده 6/0 و 5/1، ریشه کن شده 6/0 (فقط در پارسل مدیریت شده) و درخت حفره دار و در حال پوسیدگی 10 و 8/3. نتایج آزمون من ویتنی نشان داد که تنها بین میانگین تعداد درخت حفره دار و در حال پوسیدگی بین دو پارسل تفاوت معنی داری وجود دارد، اما در پارسل مدیریت شده تعداد درختان میزبان خردزیستگاه ها در طبقات قطری 30 و 60 سانتی متر نسبت به پارسل شاهد بیشتر است و در طبقه قطری90 سانتی متر، پارسل شاهد دارای تعداد درختان میزبان بیشتری نسبت به پارسل مدیریت شده است؛ اما تفاوت معنی داری از لحاظ تعداد درختان میزبان در طبقات قطری مختلف در دو پارسل مشاهده نشده است. در پارسل مدیریت شده گونه ممرز و در پارسل شاهد گونه راش میزبان خردزیستگاه های بیشتری بوده اند. البته در هر دو پارسل گونه راش میزبان خردزیستگاه های متنوع تری قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: راش، ممرز، منظم تصادفی، تراکم، قطر، درخت میزبان
  • احمد حسینی، سیدمحسن حسینی*، احمد رحمانی، داوود آزادفر صفحات 606-616
    به منظور مقایسه خصوصیات محیط های رقابتی توده ها و درختان سالم بلوط ایرانی (Quercus branti Lindl.) و توده های متاثر از زوال بلوط، جنگل های منطقه شلم در شمال استان ایلام انتخاب شد. به کمک سامانه اطلاعات جغرافیایی، منطقه مورد مطالعه به 20 واحد همگن از نظر توپوگرافیک تقسیم شد و براساس نتایج بررسی میزان خشکیدگی درختی، پنج واحد همگن با میزان خشکیدگی مختلف انتخاب گردید. در هر واحد همگن منتخب شش ترانسکت 100متری پیاده و در روی هر کدام پنج نقطه تصادفی به فاصله های 25 متر تعیین گردید و نزدیک ترین دو درخت خشکیده و سالم به نقاط تصادفی مشخص شدند. سپس فاصله نزدیک ترین درختان اطراف آنها به انضمام نوع گونه، قطر تاج و ارتفاع کل آنها و درصد خشکیدگی تاج اندازه-گیری و یادداشت شد. وضعیت رقابتی درختان خشکیده و سالم در توده به وسیله شاخص کمی وابسته به فاصله (Hegyi) محاسبه شد. نتایج تجزیه واریانس (ANOVA) نشان داد که میزان رقابت درختی در سطح واحدهای همگن منتخب با هم فرق دارد. همچنین نتایج آزمون تی نشان داد که میزان رقابت درختی پیرامون درختان خشکیده و درحال خشکیدن بیشتر از پیرامون درختان سالم یا کمترخشکیده بود. کمترین و بیشترین میزان رقابت درختی به ترتیب در واحدهای همگن دارای کمترین و بیشترین خشکیدگی تاجی مشاهده شد. درختان خشکیده هدف نسبت به درختان سالم تر هدف از قطر تاج کمتر، بلندی کمتر و فاصله نزدیک تر به درختان مجاور برخوردار بودند. همچنین درختان مجاور درخت خشکیده هدف از تاج بزرگ تر، بلندی بیشتر و تراکم بیشتری برخوردار بودند. بنابراین مشخص شد که میزان رقابت درختی با انبوهی توده یا تراکم گروه های درختی ارتباط مستقیم دارد که بسته به میزان رطوبت در دسترس درختان، فشار رقابتی در نقاط مختلف توده تغییر می کند. نتایج این پژوهش می تواند اهمیت رقابت درختی وابسته به انبوهی توده را به عنوان یک عامل مستعدکننده مرگ و میر درختان بلوط ایرانی در شرایط خشکسالی به وجود آمده اخیر نشان داده و در مدیریت احیایی جنگل های بلوط دچار خشکیدگی مفید باشد.
    کلیدواژگان: سامانه اطلاعات جغرافیائی، خشکیدگی، ترانسکت، قطر تاج، ارتفاع، شاخص کمی وابسته به فاصله
  • حامد آقاجانی*، محمدرضا مروی مهاجر، علی جهانی، محمدرضا آصف، انوشیروان شیروانی، مجتبی آذریان صفحات 617-628
    یکی از مزایای شبکه عصبی مصنوعی قابلیت کاربرد آن در مدیریت و برنامه ریزی اکوسیستم های طبیعی است. با توجه به اینکه جنگل های شمال ایران دارای تنوع رویشگاهی بالایی هستند و برای مدیریت آنها نیاز به شناخت اکوسیستم این جنگل ها داریم، بررسی این موضوع که استفاده از شبکه عصبی مصنوعی تا چه حدی در کلاسه بندی حضور و فراوانی قارچ های ماکروسکوپی جنگل ها موثر است، از اهمیت خاصی برخوردار است. بنابراین برای کسب اطلاعات در این زمینه، جنگل آموزشی و پژوهشی خیرود در نوشهر انتخاب شد و بعد از انجام جنگل گردشی های مقدماتی و انتخاب قطعه های مورد نظر نمونه برداری، در فصول تابستان و پاییز طی چندین برداشت در قطعه های 110، 207 و 311 به ترتیب در بخش های پاتم، نم خانه و گرازبن این جنگل، آماربرداری صددرصد از کلیه درختان بلندمازو و ممرز قارچ زده انجام گردید. درمجموع، از این سه قطعه، 231 نمونه قارچ ماکروسکوپی از روی درختان بلندمازو و ممرز جمع آوری گردید که 112 نمونه آنها مربوط به قارچ های چوب زی بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که شبکه عصبی مصنوعی طراحی شده، قابلیت خوبی در کلاسه بندی فراوانی قارچ های ماکروسکوپی درختان مورد مطالعه دارد. شبکه با دو لایه پنهان و 11 نرون در هر لایه با توجه به بیشترین مقدار ضریب تعیین، بهترین عملکرد بهینه سازی توپولوژی را نشان می دهد. تعداد ورودی ها برابر با 112 نمونه با 11 متغیر و تعداد خروجی ها شامل چهار طبقه یا کلاس فراوانی قارچ است. نتایج مربوط به آنالیز حساسیت مولفه های بکار برده شده به منظور مدل سازی در پیش بینی هریک از کلاسه های قارچ با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی نیز نشان داد که درجه پوسیدگی خشکه دار، سلامت درخت، وضعیت درخت و ریزاقلیمی توده به ترتیب بیشترین تاثیر را در حضور و فراوانی قارچ های ماکروسکوپی از خود نشان می دهند.
    کلیدواژگان: جنگل شناسی، سلامت و وضعیت درخت، بلندمازو، پوسیدگی خشکه دار، ریزاقلیمی، ممرز
  • هوار مدرس گرجی*، مهتاب پیرباوقار، لقمان قهرمانی صفحات 629-642
    این تحقیق با هدف پیش بینی پراکنش بالقوه تیپ های جنگلی حوزه آرمرده بانه به مساحت 44/16842 هکتار انجام شد. تعیین و طبقه بندی تیپ های جنگلی منطقه بر مبنای داده های 448 قطعه نمونه 1/0 هکتاری دایره ای شکل انجام شد. هشت تیپ جنگلی شناسایی شد که از میان آنها چهار تیپ “مازودار- برودار”، “برودار- سایر گونه ها همراه مازودار”، “برودار، وی ول همراه سایر گونه ها” و “برودار خالص” با استفاده از عوامل فیزیوگرافی مدلسازی شدند. مدلسازی به وسیله رگرسیون لجستیک و روش گام به گام (نسبت احتمال) با انتخاب 70 درصد از نمونه ها برای مدلسازی و30 درصد از آنها برای اعتبارسنجی، انجام گردید. نتایج نشان داد که مدل بدست آمده برای تیپ هایی که دارای دامنه پراکنش محدود در منطقه مورد بررسی هستند، دقیق تر است. بر اساس آزمون منحنیRoc بیشترین دقت به ترتیب به مدل تیپ های “برودار خالص”، “برودار، وی ول همراه سایر گونه ها”، “برودار- سایر گونه ها همراه مازودار” و “مازودار- برودار” اختصاص یافت. همچنین جهت دامنه با توجه به حضورش در بیشتر مدل ها، مهمترین عامل موثر در پراکنش تیپ های منطقه شناخته شد. بر اساس چگونگی رابطه فزاینده یا کاهنده حضور هر تیپ با متغیرهایی که وارد مدل لجستیک شده اند و مقدار همخوانی آن با نتایج بدست آمده از همپوشانی نقشه تیپ بندی با عوامل مورد بررسی و نیز تحقیقات مشابه قبلی، می توان گفت که رگرسیون لجستیک روش مناسبی برای بررسی تاثیر عوامل مختلف بر پراکنش مکانی تیپ های مختلف است. نقشه های احتمال پیش بینی شده تیپ های مختلف می تواند برای اهداف مدیریتی در توسعه و احیاء اکوسیستم های جنگلی کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: عامل های فیزیوگرافی، منحنی راک، پراکنش بالقوه، سیستم اطلاعات جغرافیایی، جنگل های زاگرس
  • سمیه دهنوی*، سید حمیدمتین خواه، فرشید نوربخش صفحات 643-653
    درختان تثبیت کننده نیتروژن یا درختانی که دارای توانایی ترسیب نیتروژن هوا در خاک می باشند، موجب افزایش میزان مواد آلی در خاک تحت اشکوب خود می شوند. این درختان با افزودن مقادیر بالایی از نیتروژن به خاک، موجب حاصلخیزی آن شده و نیاز گیاهان متاثر از درختان مذکور و بخصوص خود درخت تثبیت کننده به این عنصر را تا حد زیادی مرتفع می سازد. تحقیق حاضر با هدف بررسی اثرات حضور درخت داغداغان با نام فارسی «تادار» و نام علمی“Celtis caucasica” بر حاصلخیزی خاک و گیاهان تحت اشکوب، در ذخیره گاه جنگلی اردسته واقع در شهرستان دهاقان از توابع استان اصفهان، به اجرا درآمد. برای انجام این مطالعه، نمونه برداری خاک تحت تسلط تاج پوشش داغداغان و نمونه ی شاهد، در سه عمق 0-20، 20-40 و 40-60 سانتی متری در قالب طرح آزمایشی بلوکهای کامل تصادفی انجام شد. سپس پارامترهای آهک، pH، EC، کربن آلی، نیتروژن معدنی و نیتروژن کل خاک تحت اشکوب اندازه گیری شد. همچنین آنالیز گیاه محک به لحاظ بررسی اثرات درخت مورد مطالعه بر میزان نیتروژن کل، پروتئین و تولید گیاهان زیراشکوب در مقیاس آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمایش ها نشان داد که مقادیر آهک، نیتروژن معدنی، درصد نیتروژن کل در خاک و درصد کربن آلی بعلاوه نیتروژن کل، پروتئین و تولید گیاه محک در عمق 0-20 سانتی متری خاک تحت اشکوب داغداغان، بیشترین مقدار را داشته و با افزایش عمق، از میزان آنها کاسته شد.
    کلیدواژگان: حاصلخیزی خاک، اسیدیته، هدایت الکتریکی، آهک، کربن آلی، گیاه محک
  • هادی بیاتی، اکبر نجفی*، پرویز عبدالمالکی صفحات 654-665
    بهره برداری بهینه جنگل یکی از مهمترین اهداف سیستم مدیریت جنگل است، که به هر روشی اجرا شود به توده باقی مانده آسیب می رساند. ولی روش های بهبود یافته ی بهره برداری می توانند این اثراث را کاهش دهند. یکی از این روش ها، استفاده از قطع هدایت شده می باشد. در این تحقیق سعی شده است تا تاثیر قطع هدایت شده در تعداد درختان صدمه دیده در مرحله قطع و وینچینگ و همچنین زمان قطع و وینچینگ بررسی گردد. مشاهدات و اندازه گیری ها در جنگل های شرکت نکا چوب انجام پذیرفت. تعداد 84 درخت از کل درختان نشانه گذاری شده انتخاب و از این تعداد 42 درخت را با کمک ناظر طرح تعیین جهت نموده و جهت قطع و افتادن درخت نشانه گذاری شده پیش از عملیات قطع با رنگ مشخص گردید. زمان قطع و وینچینگ و هم چنین تعداد درختان آسیب دیده در هر دو مرحله ثبت گردید. نتایج مرحله قطع نشان داد که میانگین زمان خالص برای قطع درخت در قطع هدایت شده 95/2 دقیقه بوده در صورتی که این مقدار در درختان هدایت نشده 04/4 دقیقه ثبت گردید. هم چنین در قطع هدایت نشده نسبت به قطع هدایت شده تعداد درختان باقطر بالاتر از 10سانتی متر بیشتری آسیب دیدند (100 در مقابل 25 درخت). مقایسه زمان وینچینگ درختان هدایت نشده نشان داد که این زمان بیشتر از 2 برابر گروه هدایت شده بوده و هم چنین تعداد درختان سرپای باقی مانده بیشتری درقطع هدایت نشده در زمان وینچینگ صدمه دیدند (50 در مقابل 14 درخت).
    کلیدواژگان: مدیریت جنگل، صدمات بهره برداری، قطع درخت، قطع هدایت شده
  • مقداد جورغلامی*، شکوه سلطانپور، مریم اتحادی ابری، باریس مجنونیان صفحات 666-677
    سیستم های بهره برداری با تراکتور، معمولی ترین انواع تجهیزات کوچک مقیاس هستند. در جنگل های شمال ایران، تراکتورهای کشاورزی مجهز شده به تریلی دو چرخ، به طور فراوانی برای عملیات پیش حمل چوب آلات کاتینی و هیزمی استفاده می شود. این مطالعه در بخش گرازبن جنگل خیرود انجام شد. اهداف این تحقیق شامل ارزیابی اثرات شیب، شدت تردد تراکتور و عمق خاک بر روی وزن مخصوص ظاهری خاک، تخلخل خاک و مقاومت به نفوذ در خاک قهوه ای جنگلی دارای بافت لومی تا لوم رسی در مسیرهای حمل چوب با تراکتور بود. این پژوهش در قالب طرح فاکتوریل کامل تصادفی در سه تکرار در سه کلاسه شیب (شیب 0-10 درصد (رو به پایین)، شیب 10-20 درصد (رو به پایین) و شیب 0-10 درصد (رو به بالا))، سه شدت ترافیک (کمتر از 5 تردد، 5-10 تردد و بیش از 10 تردد) و چهار عمق خاک از سطح زمین (5، 10، 15 و 20 سانتی متری) در مسیرهای حمل و نقاط دست نخورده اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که شیب، شدت تردد تراکتور و عمق خاک دارای اثر معنی داری بر وزن مخصوص ظاهری خاک هستند. مسیرهای حمل رو به بالا دارای بیشترین مقدار وزن مخصوص در بین کلاسه های شیب هستند. تخلخل خاک با افزایش تعداد تردد به طور معنی داری کاهش یافت. بیشترین کاهش تخلخل خاک بعد از 10 تردد رخ داده است که مقدار آن 6/38 درصد است. همچنین مسیرهای حمل رو به بالا دارای بیشترین مقدار مقاومت به نفوذ در بین کلاسه های شیب بودند. با افزایش عمق خاک، مقدار مقاومت به نفوذ در مسیرهای حمل افزایش یافت. مسیرهای با شیب 0-10 درصد (رو به پایین) کمترین مقدار وزن مخصوص و مقاومت به نفوذ را نشان دادند، درحالی که مسیرهای با شیب 10-20 درصد (رو به پایین) دارای مقادیر متوسط و مسیرهای 0-10 درصد (رو به بالا) دارای بیشترین مقدار کوبیدگی خاک بودند. بنابراین، می توان نتیجه گیری نمود که عملیات پیش حمل با تراکتور باید در مسیرهای با شیب ملایم برنامه ریزی شده و تا حد امکان مسیرهای پیش حمل با شیب رو به بالا از عملیات چوبکشی مستثنی شوند.
    کلیدواژگان: عملیات پیش حمل، کوبیدگی خاک، تخلخل خاک، مقاومت به نفوذ، شیب، عمق خاک
  • انوشیروان عالمی، علیرضا اسلامی*، شعبان شتایی صفحات 678-689
    سرخدار از گونه های بومی سوزنی برگ ایران و جزو گونه های در حال انقراض است. این گونه در گذشته گستره وسیعی را دربر گرفته ولی هم اکنون در مناطق محدودی دیده می شود. به دلیل حمایت از این گونه دارویی انجام بررسی های بیشتری از جنبه های پراکنش مکانی و امکان توسعه کاشت آن ضروریست. هدف از انجام این پژوهش تطبیق خواهش های اکولوژیک این گونه با خصوصیات اکولوژیک منطقه مورد پژوهش در استان گلستان به منظور مکان یابی و تعیین مناطق مستعد کاشت بوده است. بدین منظور از روش های ارزیابی چند معیاره مبتنی بر تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است. طی این فرایند ابتدا شاخص های طبیعی مورد نیاز و تاثیرگذار در رشد گونه سرخدار (ارتفاع، شیب، جهت شیب، سنگ شناسی، رطوبت نسبی هوا، بارش، دما، تیپ خاک، پوشش گیاهی، تراکم تاج پوشش) در قالب 10 شاخص تعیین و پس از مشخص شدن وزن آنها، سرانجام نقشه نهایی مناطق مناسب کاشت گونه سرخدار براساس مدل ارزیابی چند معیاره (Multi Criteria Evaluation) تهیه گردید. براساس یافته های تحقیق، در روش ارزیابی چند معیاره، از کل مساحت 30554 هکتاری محدوده مورد پژوهش حدود 2482 هکتار از اراضی دارای توان بسیار خوب و 10982 هکتار دارای توان خوب و 10909 هکتار دارای توان متوسط و 6181 هکتار فاقد توان رویشگاهی جهت کاشت گونه سرخدار برآورد گردید. با استفاده از نتایج این تحقیق می توان مناطق مستعد حضور گونه سرخدار را مشخص و در آینده نسبت به انجام برنامه ای مدون جهت تسهیل کاشت آن در مناطق جنگلی شمال اقدام کرد.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، ارزیابی چند معیاره، خاک، آب و هوا، سنگ شناسی، پستی و بلندی
  • حمید امیرنژاد، علیرضا علی پور* صفحات 690-701
    در این پژوهش، با استفاده از شاخص های مزیت نسبی به بررسی بازار صادراتی فراورده های جنگلی ایران برای بازه زمانی 2009-1970 پرداخته شد. نتایج کاربرد شاخص های مزیت نسبی آشکار شده و آشکار شده متقارن نشان داد که کشور ایران در صادرات این فراورده ها فاقد مزیت نسبی است. همچنین، با بررسی شاخص ثبات عملکرد صادراتی مشخص شد که روند حرکت تجاری کشور در زمینه صادرات فراورده های جنگلی دچار نوسان های عدیده همراه با رشد کاهشی و منفی می باشد. در نهایت، به منظور افزایش صادرات این فراورده ها و برخورداری از مزیت نسبی صادراتی، پیشنهاد شد چشم اندازهای از پیش تعیین شده تجاری مانند شناسایی بازارهای هدف صادراتی این فراورده ها، مورد بررسی قرار گیرد. همچنین، به منظور افزایش صادرات جنگلی از طریق افزایش تولیدات، واگذاری بیش از پیش منابع جنگلی به بهره بردار های خصوصی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: فراورده های جنگلی، مزیت نسبی آشکار شده (RCA)، مزیت نسبی آشکار شده متقارن (RSCA)، شاخص کای دو ()، ثبات عملکرد صادراتی
  • اکرم آزادی ریمله*، سید محمد حجتی، حمید جلیل وند، حامد نقوی صفحات 702-715
    در جنگل کاری، انسان در پی دستیابی به یک بوم نظام جدید و سازگار با شرایط حاکم در منطقه می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ترسیب کربن خاک، ارزش اقتصادی آن و تنوع زیستی گونه های علفی کف در توده های جنگل کاری شده مورد مطالعه و معرفی عوامل تاثیر گذار در ترسیب کربن می باشد. در هر توده 10 درخت سالم و غالب انتخاب شد و در زیر تاج پوشش (در چهار جهت جغرافیایی) و در جهت شمالی (در فضای باز) درختان منتخب اقدام به اندازه گیری تنوع زیستی در پلات-های 1×1 متر گردید. نمونه های خاک نیز از عمق سطحی در زیر تاج پوشش درختان تهیه شد. نتایج نهایی (وزن نهایی محاسبه شده از روش سلسله مراتبی) نشان داد که به ترتیب گونه های کاج بروسیا، ارغوان و ون به عنوان بهترین گونه از نظر معیار های مورد بررسی می باشند، که برای جنگل کاری در مناطق مشابه جهت دسترسی به اهداف مذکور توصیه می شوند. نتایج رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که درصد سنگلاخی، رطوبت، چگالی ظاهری و ماده آلی از مهمترین عوامل تاثیر گذار در ذخیره کربن هستند.
    کلیدواژگان: جنگل کاری، ارزش اقتصادی، روش سلسله مراتبی (AHP)، کاج بروسیا، ارغوان، ون
  • علی اصغر واحدی*، اسدالله متاجی صفحات 716-728
    میزان ترسیب کربن درختان جنگلی و توزیع مکانی آنها ازجمله عوامل تاثیرگذار بر پویایی کربن جهانی محسوب شده و یک مبنای اساسی در پیش بینی تغییرات اقلیم تلقی می شود. به منظور مطالعه مورد نظر ابتدا در قطعه های شماره2 و 4 سری3 جنگل گلندرود به ازای 5-2 متر طول تنه پایه های قطع شده بلوطT دیسک هایی با ضخامت دو سانتیمتر برداشت شد. متعاقبا تکه برداری با حجم ثابت و فاصله ثابت (دو سانتیمتر) از مقاطع مختلف دیسک انجام شد. به منظور تعیین چگالی خشک چوب قطعات تکه برداری شده به مدت 24 ساعت در آون در دمای c 105 قرار گرفتند. همچنین ضریب کربن با استقرار نمونه های مورد نظر در کوره حرارتی و در نظر گرفتن نسبت وزنی کربن آلی و ماده آلی، محاسبه شد. برای تعیین میزان ترسیب کربن تنه درختان بلوط و توزیع مکانی آن در واحدهای فیزیوگرافی، قطعه 3 با سطح معادل 38 هکتار به عنوان قطعه شاهد در جنگل مذکور مبنای مطالعه قرار گرفت. سپس به صورت سیستماتیک قطعات نمونه ای با فواصل 100 متر و مساحت 400 متر مربع در آن پیاده گردیدند. در داخل هر قطعه مشخصات کمی ازجمله قطر برابر سینه و ارتفاع کل تنه درختان بلوط اندازه گیری گردیده و مقدار ترسیب کربن با ترکیب رابطه حجم، دانسیته خشک و ضریب کربن محاسبه شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مقادیر وزن مخصوص خشک نشان داد که گرچه مقادیر بدست آمده از مرکز مقطع عرضی دیسک های تهیه شده درون پایه ای به سمت پوست دارای تغییرات معنی داری می باشند (P < 0.01)، ولی بین پایه های مختلف با ابعاد قطری مختلف اختلاف معنی داری مشاهده نشد. با توجه به نتایج حاصل، از آنجایی که میانگین وزن مخصوص خشک تنه بلوط 0083/0 ± 81/0 گرم بر سانتی متر مکعب و میانگین ضریب کربن نیز 108/ 0 ± 37/57% می باشد نتایج آزمون تی جفتی در رابطه با مقایسه میزان ترسیب کربن محاسباتی (واقعی) و تخمینی، نشان داد که مقادیر محاسباتی به صورت معنی داری بیشتر از مقادیر تخمینی است (P < 0.01)؛ به طوری که اختلاف میانگین آنها 39/1 ± 267/4 تن در هکتار بود. رویهمرفته، نتایج آنالیز واریانس نشان داد که توزیع مقادیر ترسیب کربن تنه درختان بلوط در واحدهای مختلف فیزیوگرافی دارای اختلاف معنی دار نمی باشند که نشان می دهد توزیع ترسیب کربن تنه درختان بلوط در منطقه مورد مطالعه مستقل از تاثیرات فیزیکی محیط می باشد.
    کلیدواژگان: چگالی خشک چوب، قطر، ارتفاع، ضریب کربن، تغییر اقلیم، توزیع مکانی کربن
  • مرتضی پوررضا، سیدمحسن حسینی*، علی اکبر صفری سنجانی، محمد متینی زاده، وارن دیک صفحات 729-741
    در این پژوهش با نگرش به ارزش اکوسیستم های جنگلی زاگرس و آتش سوزی های اخیر، بر هم کنش شدت آتش سوزی، ویژگی های خاکی و ماکروفون خاک بررسی شد. برای این منظور سه شدت آتش سوزی: سوختگی ضعیف مربوط به کف جنگل (بیرون جست گروه ها)، سوختگی میانه و شدید در درون جست گروه ها در نظر گرفته و به ترتیب با کف جنگل (بیرون از جست گروه ها) و درون جست گروه ها در جایگاه آتش سوزی نشده سنجش شد. برای هریک از تیمارهای گفته شده 15 نمونه 50×50 و ژرفای 20 سانتی متر به روش تصادفی و در راستای ترانسکت هایی در دو جایگاه آتش سوزی شده و آتش سوزی نشده پیاده شد. ماکروفون خاک به روش دستی جدا و پس از شناسایی، گروه بندی شدند. نمونه برداری از ماکروفون خاک در دو زمان شامل 13 ماه (پاییز) و 20 ماه (بهار) پس از آتش سوزی انجام شد. یافته ها نشان داد که در آتش سوزی ضعیف نه تعداد کل ماکروفون خاک تغییر معنی داری داشت و نه ویژگی های مورد بررسی خاک ولی در سوختگی شدید کاهش معنی-داری در ماکروفون خاک دیده شد و ویژگی های خاک نیز تغییر معنی داری داشت. یافته های آنالیز متعارفی تطبیقی (CCA) نشان داد که کرم خاکی و ماهی نقره ای با فاکتورهای ژرفای لاشبرگ، کربن آلی، نیتروژن و رطوبت خاک همبستگی مثبتی دارد. در سوختگی میانه و شدید نابود شدن کرم خاکی و ماهی نقره ای با کاهش فاکتورهای بالا همراه بود که در اثر سوختگی ایجاد شده بود.
    کلیدواژگان: جست گروه، آنالیز متعارف تطبیقی، کرم خاکی، ماهی نقره ای، کربن آلی
  • مژده میرکی، مسلم اکبری نیا*، هدایت غضنفری، ستار عزتی، ارکان حیدری صفحات 742-755
    یکی از مهمترین عوامل تهدیدکننده جنگل های زاگرس، آتش سوزی های عمدی و غیرعمدی است که در چند سال اخیر منجر به تخریب بخش وسیعی از این جنگل ها شده است. مطالعه و ارائه تدابیر مدیریتی می تواند نقش کنترل کننده ای را برای مقابله با این بحران ایفا کند. بدین منظور مطالعه حاضر به منظور شناسایی و ارزیابی مهمترین فاکتورهای تاثیر گذار بر روش های مهار آتش سوزی در جنگل های مریوان با روش تجزیه و تحلیل سوات (SWOT) طراحی شد. با توجه به متفاوت بودن راهبردهای مدیریتی در مهار آتش سوزی، این راهکارها به دو دسته مدیریت بحران و مدیریت خطر تفکیک شدند. شناسایی و تعیین معیارهای موثر با استفاده از روش پرسشنامه باز و شناسایی ذینفعان دخیل در این امر با استفاده از تحلیل دست اندرکاران انجام شد و در نهایت ارزش معیارهای موثر بر این فرایند از طریق فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) کمی گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که معیار اشتغال زایی و درآمد با وزن نهایی 106/0 و دسترسی به هنگام با وزن نهایی 069/0 و کارایی با وزن نهایی 068/0 به عنوان مهمترین عوامل تاثیر گذار بر راهکارهای مدیریت بحران و معیار جلوگیری از گسترش آتش در جنگل با وزن نهایی 123/0، سرعت عمل با وزن نهایی 120/0 و امکان ایجاد اشتغال با وزن نهایی 118/0 به عنوان مهمترین راهکارهای مدیریت خطر در منطقه تشخیص داده شد. در این راستا بازسازی و بهبود روحیه جوامع محلی نسبت به محیط پیرامون خود، فرهنگ سازی در بین روستاییان، زمینه سازی ایجاد عزم ملی در حفاظت از منابع ملی و دوری از مدیریت فقط دولتی در مدیریت و کنترل بهتر و علمی تر آتش سوزی در جنگل در این مناطق پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تحلیل سوات، تحلیل سلسله مراتبی، مهار آتش، مدیریت خطر، مدیریت بحران، پرسشنامه
  • علی اکبر عامری*، هاشم کنشلو صفحات 756-767
    برای تعیین مناسب ترین روش ذخیره نزولات و دور آبیاری روی رشد و استقرار اولیه دو گونه درختی، به منظور جنگلکاری در مناطق جنوب استان سیستان و بلوچستان، این تحقیق در منطقه دشتیاری چابهار به اجرا درآمد. آزمایش بصورت طرح آماری کرت های خرد شده (split-plot) در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار طی پنج سال روی دو گونه کهور ایرانی (Prosopis cineraria) و کنار (Ziziphus spina-christi) اجرا شد. فاکتور اصلی روش ذخیره نزولات در دو سطح (تورکینست و بند خاکی) و فاکتور فرعی دور آبیاری در سه سطح (10، 20 و 30 روز) بود. تیمارهای بند خاکی و دور آبیاری 20 روزه با توجه به شرایط رایج در منطقه به عنوان تیمار شاهد انتخاب شدند. نتایج آزمایش نشان داد تیمار دور آبیاری 10 روزه مناسب ترین تیمار آبیاری برای استقرار گونه ها بود و باعث درصد زنده مانی بالاتر و صفات رویشی و استقرار بهتر نهال ها شد. گونه کهور ایرانی از نظر زنده مانی و استقرار نسبت به گونه کنار شرایط مناسب تری داشت. تیمار ذخیره نزولات به روش تورکینست و بند خاکی، از نظر تاثیر روی زنده مانی و سایر صفات گونه های کاشته شده در بسیاری موارد معنی دار نبود، اما از نظر تاثیر روی صفات رویشی و استقرار گونه ها، روش ذخیره نزولات به شیوه بند خاکی موثرتر بود.
    کلیدواژگان: تورکینست، بند خاکی، زنده مانی، ارتفاع، قطر، تاج پوشش
  • معصومه همایی، حسین میرزایی ندوشن*، فرشته اسدی کرم، غلامرضا بخشی خانیکی، محسن کلاگری صفحات 768-779
    پده (Populus euphratica Oliv.) یکی از گونه های مهم جنس صنوبر است که بیشتر از طریق غیر جنسی تولید مثل کرده و تنوع ژنتیکی زیادی در توده های آن دیده نمی شود. این تحقیق تعدادی از ویژگی های مورفولوژیک و ریزمورفولوژیک برگ را در چهار نتاج ناتنی پده هر یک از یازده کلن موجود صنوبر که به عنوان ژنوتیپ های جدید محسوب می شوند و در مرکز تحقیقات البرز کرج نگهداری می شوند، مورد مطالعه و ارزیابی قرار داده است. به این منظور تعداد 44 کلن از نتاج ناتنی 11 پایه مادری در قالب یک طرح آماری آشیانه ای از نظر برخی از صفات مورفولوژیک و ریزمورفولوژیک برگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنوع وسیعی در بین پایه های مادری و نیز نتاج حاصل از آنها وجود دارد که می تواند منشا تولید ارقام جدید تجاری در این گونه قرار بگیرند. میانگین صفاتی نظیر طول و عرض برگ در نتاج افزایش یافت، درحالی که عمق کنگره ها و تضرس برگ کاهش یافته بود که همه این عوامل به افزایش سطح برگ و بهبود قابلیت گیاه در انجام فتوسنتز کمک می کند. از طرفی افزایش دامنه برخی از این صفات در نتاج نشان از وجود زمینه مناسب در گزینش ژنوتیپ هایی با قابلیت های بیشتر در بین نتاج داشت. طول دمبرگ و عرض برگ با ویژگی های روزنه ازجمله طول روزنه همبستگی مثبت و با تعداد روزنه همبستگی منفی نشان داد. با توجه به نقش روزنه ها در فتوسنتز این همبستگی می تواند در گزینش های غیرمستقیم پایه های مطلوب مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، روزنه، صنوبر، پایه مادری، سطح برگ، فتوسنتز
  • جواد رشیدی*، حسین سردابی صفحات 780-787
    گونه زیتون خوراکی (olea europaea) به لحاظ چند منظوره بودن، به ویژه مثمر بودن و تثبیت بیولوژیکی خاک حائز اهمیت است. در این بررسی در اسفند ماه سال 1377 نهالهای گلدانی دوازده رقم زیتون خوراکی (Olea europaea) شامل: آربکین، زرد زیتون، روغنی رودباری، ماری، میشن، لچیو، لمسکی، شنگه، سبز زیتون، سویلانا، بلیدی و مانزالینا در ایستگاه تحقیقاتی چهوک بخش تنگ ارم شهرستان دشتستان استان بوشهر در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار کاشته شدند. نتایج پس از 10 سال اجرای این پروژه تحقیقاتی نشان داد که بین رقم ها از نظر زنده مانی، درصد پایه های میوه ده، قطر تاج پوشش و ارتفاع کل اختلاف معنی داری در سطح پنج درصد وجود دارد. ارقام لمسکی، سبز، سویلانا، لچیو و روغنی دارای صد در صد و رقم بلیدی دارای کمترین درصد زنده مانی (60) بودند. همچنین ارقام شنگه (5/97) و میشن (75/57) دارای بیشترین و رقم های مانزالینا (5)، سبز (5/2) و لمسکی (5/2) دارای کمترین درصد پایه های میوه ده بودند. ارقام سویلانا (66/10) و روغنی (78/9) دارای بیشترین و رقم شنگه (55/4) دارای کمترین قطر تاج پوشش (متر) بودند. ارقام روغنی (17/3) و سویلانا (32/3) دارای بیشترین و شنگه (27/2) دارای کمترین ارتفاع کل (متر) بودند. به طور کلی با توجه به شرایط آب و هوایی استان که شامل اقلیم های بیابانی گرم شدید تا گرم خفیف است، در صورت عدم وجود محدودیت بافت و املاح خاک، امکان کاشت زیتون وجود داشته و با انجام آبیاری، محصول دهی آن دارای توجیه اقتصادی خواهد بود. از سوی دیگر امکان تعمیم نتایج این پروژه در نقاط مشابه استان با کاشت رقم های مناسب حاصل از این تحقیق می باشد.
    کلیدواژگان: Olea europaea، تاج پوشش، ارتفاع کل، زنده مانی، میوه دهی، چند منظوره
|
  • J. Eshaghi Rad*, A. Khanalizadeh Pages 594-605
    This study was performed in order to investigate microhabitats in compartments 317 (managed) and 318 (control) at Jamand district of Golband forest, located in Noshahr (Mazandaran province). Random systematic sampling method was selected with regular gird of 100 × 200 m and 1000 m² area sampling plots. Type and number of defined microhabitats were recorded in each sampling compartment. Species of host trees at each microhabitat were determined and its diameter at breast height (dbh) was measured as well. Results showed that average density of the host trees of different microhabitat types at managed and control compartments were 28.12 and 26.66 per hectare, respectively and the difference was not significant, based on t-student test. Average number per hectare of different microhabitat types at the managed and the control compartments were as follows, respectively: burst bark: 0.6 and 3, snag: 5.6 and 11.5, deadwood: 5.6 and 5.4, woodpecker: 4.4 and 5.4, broken tree top: 5 and 0.8, conks: 0.6 and 1.5, uprooted Stumps: 0.6 (only in the managed compartment), cavities or scars 10 and 3.8. Results of Mann-Whitney test showed that there was only significant difference between the compartments in respect to their average number of cavity or scar trees. Although there were not significant differences between the two compartments in respect to their host trees number at different diameter classes, but the number at the managed compartment at diameter classes of 30 and 60 cm was greater than that one at the control compartment, whereas the number at 90 cm. diameter class at the control compartment was greater than that one at the managed compartment. Furthermore, Carpinus betulus in the managed compartment and Fagus orientalis in the control compartment were host of more microhabitats. Fagus orientalis was host of more diverse microhabitats in both compartments.
    Keywords: Carpinus betulus, Fagus orientalis, random systematic, density, diameter, host tree
  • A.Hosseini, S.M. Hosseini*, A. Rahmani, D. Azadfar Pages 606-616
    This research was carried out to compare two oak (Quercus brantii) stands (healthy and affected by oak decline) in respect to characteristics of competitive environments in Shalam Forest، located at north of Ilam province of Iran. The study area was divided into 20 topographical homogeneous units، using GIS method. Considering the dieback rate at the units، five homogeneous units with different dieback rates were selected. After that، six transects (100 m. length) were allocated at each of the units and five points were laid on them at 25 m. intervals، using the systematic random statistical method. The two closest dead and alive trees to the points were identified. Finally، some characteristics of the focal trees around the two selected trees were measured and recorded، including their distance to the focal trees، species، crown diameter and total height. Competitive condition of the focal alive and dead trees in the stands was computed by Hegyi index. The data were analyzed، using ANOVA and t-test statistical methods. Results showed that there was significant difference between the homogeneous units in respect to the tree''s competition rate. According to the t-test results، competition rate of the dry and almost dry trees was greater than that of the healthy or less dried trees. The lowest and the greatest tree competition rates were found in the homogenous units with lowest and greatest crown dieback rate، respectively. The focal dieback trees had lower crown diameter، total height and distance to the neighboring trees in comparison to the focal healthy trees، whereas the neighboring trees to the focal dieback trees had greater crown diameter، total height and density. It might be concluded that tree''s competition rate has direct correlation with stand or tree groups density which varies، depends on available soil moisture content and competitive stress at different parts of the stand. The results of this research can highlight importance of tree competition، dependant on stand density as a predisposing factor of oak trees mortality at drought conditions، occurred at recent years and can be useful for rehabilitation management of the oak forests under dieback condition.
    Keywords: GIS, dieback, Hegyi index, transect, crown diameter, height
  • H. Aghajani*, M.R. Marvie Mohadjer, A. Jahani, M.R. Asef, A. Shirvany, M. Azaryan Pages 617-628
    One advantage of artificial neural networks is application in the management and planning of natural ecosystems. Considering the high biological diversity of northern forests of Iran، it is necessary to know forests ecosystems. Thus، using artificial neural networks is important for modeling and forecasting of presence and abundance of wood macrofungi in forests. Fungi samples were collected in summer and fall seasons on oak and hornbeam trees from compartments 110، 207 and 311 in educational and research forest of the University of Tehran. Totally 231 samples of macrofungi were collected that 112 samples of them belong to wood decay fungi. Results showed that the designed artificial neural network، has suitable potential for modeling of abundance of wood fungi. Network with two hidden layers and 11 neurons in each layer with the highest coefficient of determination، show the best performance of topology optimization. The number of inputs and outputs equal to 112 samples with 11 variables including density class 4 or class of fungi. Sensitivity analysis showed the decay stage of tree، tree health status and its condition and stand microclimate have the most effect on presence and abundance of wood macrofungi.
    Keywords: Silviculture, tree health, condition, oak, hornbeam, decay stage, stand microclimate
  • H. Modares Gorji*, M. Pir Bavaghar, L. Ghahramani Pages 629-642
    This research was carried out to predict potential distribution of Armardeh forests types (16482. 44 hectares). Determination and classification of forest types was made، based on data of 448 circular sample plots (0. 1 hectare area). Eight forest types were identified، in which four types، including “Quercus infectoria- Quercus brantii”، “Quercus brantii-other species، mixed with Quercus infectoria”، “Quercus brantii، Quercus libani mixed with other species” and “Quercus brantii” were modeled using physiographical factors. Modeling was performed by both logistic regression and stepwise methods (likelihood ratio)، using 70% of the samples for modeling and 30% of them for model validation. Results showed that the achieved models for the forest types with limited distribution range، had more accuracy than the other types. According to ROC curve test، the greatest precision was allocated to models related to “Q. brantii”، “Q. brantii، Q. libanii mixed with other species”، “Q. brantii -other species، mixed with Q. infectorai” and “Q. infectoria- Q. brantii” forest types، respectively. Furthermore، due to presence of aspect in most of the models، it was distinguished as an important physiographical parameter in local forest type''s distribution. Overall، according to positive and negative correlation between presence of each forest type with variables which take part in the logistic model process، its accordance with results obtained from forest type map adaptation with other studied parameters، and further similar research results، it might be concluded that logistic regression is an appropriate method to study effects of different factors on spatial distribution of various forest types. Forest types predicted probability maps، could be used as a management tools for development and rehabilitation of forest ecosystems.
    Keywords: Physiographic factors, Roc curve, Potential distribution, Geographic Information System, Zagros forests
  • S. Dehnavi*, S.H. Matinkhah, F. Nourbakhsh Pages 643-653
    Nitrogen-fixing trees (NFT) or trees that have the ability to sequestrate nitrogen in soil، could increase organic matter in the understory’s soil. These trees can increase fertility of soil by adding large amount of nitrogen to soil and also supply necessity of the understory’s plants or NFTs to this element. This study was conducted to investigate the role of “Celtis caucasica” as nitrogen-fixing tree on understory’s soil fertility and plants in a reserved area called Ardasteh-Dehaghan at Isfahan province of Iran. For this reason، soil sampling was made from two locations (the tree’s understory and outside it or control) and three depths from soil surface (0-20، 20-40 and 40-60 cm) under the randomized complete blocks statistical design. The studied soil properties consisted of: pH، EC، CaCO3، organic carbon، mineral nitrogen، total nitrogen and particle density. Furthermore، a criterion plant from the tree’s understory was analyzed at laboratory scale to test effects of the trees on amount of total nitrogen، protein and plant production. Results showed that the greatest amounts of soil’s lime، mineral nitrogen and total nitrogen as well as the criterion plant’s organic carbon، total nitrogen، protein and production was gained at soil depth of 0-20 cm of the hackberry’s understory. These amounts were reduced as soil depth increased.
    Keywords: criterion plant, soil fertility, pH, EC, CaCO3, organic carbon
  • H. Bayati, A. Najafi*, P. Abdolmaleki Pages 654-665
    Forest harvesting is one of the most important objectives of forest management، in which it will cause damages to the residual stand، using any of the current methods، but the improved harvesting methods might reduce these effects. One of these methods is application of the directional felling. It was tried to investigate effect of directional felling on number of damaged trees at both felling and winching processes، as well as on felling and winching times. Observation and measuring was made in Neka-Choob Company’s forests. Overall، 84 trees were selected from the total marked trees، from which 42 trees were painted before the felling operation to specify the cutting and the felling direction on them by the project supervisor support. The time required for cutting and winching operations and number of the damaged trees at both operations were recorded. Results showed that the average net time required for the cutting operation at directed trees was 2. 95 minutes per tree whereas it was 4. 04 minute per tree for undirected trees. Furthermore، the number of the damaged trees with diameter greater than 10 cm at the undirected felling was more than the directed felling method (100 vs. 25 trees). In addition، winching time at undirected trees was more than two times in comparison to directed trees and more residual trees were damaged at undirected felling method at winching process (50 vs. 14 trees).
    Keywords: Forest Management, Harvesting Damages, Tree Felling, Directional Felling
  • M. Jourgholami*, Sh. Soltanpour, M. Etehadi Abari, B. Majnounian Pages 666-677
    Tractor-based logging systems are the most common type of small-scale equipments. Farm tractors equipped with a 2-wheel trailer are mostly used to perform forwarding operations of pulpwoods and fuelwoods in the Hyrcanian forests of Iran. This study was carried out in Gorazbon district of Khyrud forest. The aim of the study was to evaluate effects of slope gradient، tractor traffic intensity over skid trails and soil depth on brown soil bulk density (BD)، total porosity (TP) and penetration resistance (PR) with clayey loam to loamy texture. The trial was conducted under the completely randomized factorial design at three replicates and three treatments، including: three slope gradients (0-10% (downhill)، 10-20% (downhill) and 0-10% (uphill))، three traffic intensity classes (<5، 5-10 and >10 passes) and four soil depths (5، 10، 15 and 20 cm) on skid trails and undisturbed locations adjacent to the study area. Results indicated that mean BD was significantly influenced by slope gradient، traffic intensity and soil depth. Skid trail on the uphill tractor forwarding slopes، showed the greatest value among the other ones. Results showed that TP significantly decreased as number of machine passes increased and high level of decrease occurred after further than 10 machine passes performed (TP= 38. 6%). Skid trail on the uphill tractor forwarding slopes showed the greatest PR value among the other ones. Penetration resistance increased significantly by increase in soil depth under the skid trails. Skid trails with 0-10% slope (downhill) had the lowest BD and PR values، whereas the trails with 10-20% slope (downhill) had the moderate values and the trails with 0-10% slope (uphill) had the highest compaction values. Overall، it might be concluded that forwarding operations with farm tractor should be planned in gentle slopes and uphill forwarding should be excluded from ground-based logging systems، if it’s possible.
    Keywords: Forwarding operation, soil compaction, total porosity, penetration resistance, slope gradient, soil depth
  • A. Alemi, A.R. Eslami*, Sh. Shataee Joibari Pages 678-689
    Taxus baccata is a native endangered coniferous species of Iran. Although the species had a wide range distribution in the past، but now has limited habitats. Therefore، further studies of the species spatial distribution and its possible development and extant by plantation projects، is necessary due to vital support of this medicinal species. The aim of the study was to compare the Yew’s ecological requirements with the ecological characteristics of the studied area at Golestan province in order to identify the most appropriate sites for forest plantation. For this reason، the multi-criteria evaluation (MCE) method، based on analysis of hierarchical process (AHP) was used. At first، the 10 required natural criteria which affect T. baccata’s growth، including altitude، slope gradient، slope aspect، geology، relatively air moisture، precipitation، temperature، soil type، plant cover and canopy cover density were considered and at the end after identifying their weight، final map of the area suitable for the Yew’s plantation was developed، based on the Multi Criteria Evaluation model. The results showed that from the studied total area of 30554 hectares، the classified lands for the Yew’s plantation were as follows: 2482 ha. Excellent، 10982 ha. fine، 10909 ha. moderate and 6181 ha poor. Overall، it’s easy to specify the areas suitable for Yew’s plantation as well as to develop a registered program and plan for its plantation at the Caspian forests of Iran.
    Keywords: Multi, criteria evaluation, analysis of hierarchical process, soil, climate, geology, topography
  • Hamid Amirnejad, Alireza Alipour* Pages 690-701
    Islamic Republic of Iran''s forest products export market at time interval of 1970 to 2009 was investigated، using comparative advantage indices. Based on application of Revealed Comparative Advantage (RCA) and Revealed Symmetric Comparative Advantage (RSCA) indices and Stability Export Performance، results showed that the country had a non-comparative advantage in forest products export issue and the country''s trade movement in respect to forest products export was subject to numerous fluctuations with descendant and negative growth. Overall، in order to increase the forest products exports and have benefits in Export Comparative Advantage، the following comments were suggested: 1- Study the intended commercial perspectives such as identifying the target markets of these products. 2- Cession of forest resources to private sector، in order to increase forest exports via increasing forest products
    Keywords: Forest products, Revealed Comparative Advantage (RCA), Revealed Symmetric Comparative Advantage (RSCA), () Index, Stability Export Performance
  • A. Azadi*, S.M. Hojati, H. Jalil¬Vand, H. Naghavi Pages 702-715
    In forestry، human seeks to achieve a new ecological system which suits local conditions. The aim of the research is to investigate soil carbon sequestration and its economic value، herbaceous cover biodiversity of the studied forest plantation stands and introduce factors affecting carbon sequestration. In order to measure biodiversity in five stands، 10 healthy and dominant trees were selected at each stand and 1 x 1 m. plots were allocated under each canopy cover (at four geographical aspects) and out of it at north aspect Sampling was made from soil surface beneath each tree''s canopy cover. The results showed that the greatest species according to the studied criteria، using Analytical Hierarchy Process، were Pinus brutia، Cercis siliquastrum and Fraxinus excelsior، respectively and they are recommended for forest plantation at similar ecological conditions. Furthermore، step by step regression analysis showed that gravel %، moisture %، bulk density and organic content % are the most effective parameters for carbon storage.
    Keywords: Forestry, Economic value, AHP (Analytical Hierarchy Process), Pinus brutia, Cercis siliquastrum, Fraxinus
  • A.A. Vahedi*, A.A. Mattagi Pages 716-728
    Carbon sequestration rate of forest trees and their spatial pattern are prominent factors which affect global carbon dynamic and can be basically applied to predict climate change. For this reason، compartments2 and 4 of district3 of Glandrood Forest were selected for this study and few disks (2 cm thick) were sampled from each felled oak tree at 2-5 m. interval of its bole. Further samplings were made from each disk at constant volumes (3x3x3 cm) and intervals (2 cm). The samples were oven dried in lab for 24 hours (105°C) in order to determine their dry density. Carbon factor was obtained directly by exposing the wood samples in the oven and was estimated، based on organic carbon/organic material ratio. Compartment3 of district3 (38 hectares) was selected as a control due to its undisturbed and virgin characteristics، to determine carbon sequestration of the oak trees and their spatial pattern in relation to the physiographical units. After that، 400 m2 sampling plots were allocated in the compartment، using the random systematic method at 100 m. grids، then diameter at breast height and total height of the aimed trees were measured. Carbon sequestration was estimated، using the volume x dry density x carbon ratio equation. The results of one-way Anova analysis showed that although there was significant difference between the dry wood density values at different intervals، with respect to pith to periphery (bark) of cross-section of disks (P < 0. 01)، but there was no significant difference between the individual oak trees at different diameter dimensions (P > 0. 05). As the average value of oak wood dry density is 0. 81± 0. 0083 g. cm-3 and average carbon factor is % 57. 37 ± 0. 108، so according to the results of Paired-Samples t test، the values of calculated carbon sequestration were significantly more than the estimated values (P < 0. 01) and their difference was 4. 267 ± 1. 39 t / ha. Overall، the result of one-way Anova analysis showed that there was not significant difference among the carbon sequestration values of the oak trees at various physiographical units (P >0. 05) which indicates that the spatial pattern of carbon sequestration values in the oak bole trees at the aimed study area were not associated with the environmental physical affects.
    Keywords: Dry wood density, diameter, height, carbon ratio, climate change, carbon spatial pattern
  • Morteza Pourreza, Seyed Mohsen Hosseini*, Ali Akbar Safari Sinegani, Mohammad Matinizadeh, Warren Dick Pages 729-741
    Regarding the importance of Zagros forest ecosystems and the recent wildfires، interaction between fire severity and soil properties and macrofauna was investigated in this study. For this purpose three burning severity levels including: low (occurred at forest floor or outside oak sprout clumps)، moderate and high severity (occurred inside the oak sprout clumps) were considered and compared respectively to control plots inside and outside the oak sprout clumps. Fifteen 0. 5 × 0. 5× 0. 2 m. sample plots were randomly selected for each above-mentioned treatment along transects in the both burned and control blocks. Sampling was performed for two times، including 13 months (autumn) and 20 months (spring) after fire. Soil macrofauna were hand sorted and classified after their determination. Results indicated that low burning level changed neither the soil properties nor the macrofauna total number، whereas high burning level changed significantly both the macrofauna total number and the soil properties. Presence of earthworm and silverfish was positively correlated to litter thickness، soil organic carbon، nitrogen and moisture، based on canonical correspondence analysis (CCA)، whereas elimination of earthworm and silverfish was positively correlated to decrease of the soil and litter properties at moderate and high burning levels.
    Keywords: CCA, earthworm, silver fish, organic carbon, sprout clump
  • M. Miraki, M. Akbarinia*, H. Ghazanfari, S. Ezzati, A. Haidari Pages 742-755
    Intentional and unintentional fire occurrences are known as main threat factors of Zagros forests which destructed wide areas of these forests in recent years. Investigating and offering management solutions in this respect can play a controller role in tackling this crisis. The aim of the study was to identify and evaluate the most important factors influencing forest firefighting techniques in Marivan forests، using SWOT technique. Due to variation of fire control management solutions، they were classified into two categories، risk and crisis management. Identification and specification of the affecting criteria on fire control was employed، using an open answer-sheet method، based on stockholder analysis. Then the obtained results of SWOT technique were quantified by AHP approach. Results showed that employment generation and income، on-time accessibility and staff efficiency (overall weight of 0. 106، 0. 069 and 0. 068، respectively) were identified as the most important factors affecting crisis management solutions. Furthermore، prevention of fire expanse in forest، action speed and possibility of job generation (overall weight of 0. 123، 0. 120 and 0. 118، respectively) were identified as the most important solutions for risk management. It is recommended to: 1- reconstruct and improve the local societies morale to their surrounding environment، 2- develop the villagers culture، 3- develop national decision for natural resources conservation and finally 4- avoid absolute governmental management and administration for appropriate and scientific control of forest fire.
    Keywords: Forest fire, SWOT, Analytical Hierarchical Process, risk, crisis management, questionnaire
  • Ali Akbar Ameri*, Hashem Keneshloo Pages 756-767
    In order to determine the most suitable water storage method and irrigation interval level on growth and primary establishment of Prosopis cineraria and Ziziphus spina-christi، a trial was conducted under split plots experimental design based on randomized complete blocks، with four replications at Dashtyari territory of Chabahar township (south of Sistan and Baluchestan province of I. R. Iran) for five year period to support reforestation projects. The main factor was water storage method at two levels (turkey nest and terrestrial dam) and the sub factor was irrigation interval with three levels (10، 20 and 30 days). The terrestrial dam and irrigation interval treatments were chosen as control due to local conventional conditions. Results showed that the 10 day irrigation interval was the most suitable treatment for the species establishment and it increased the seedlings survival، growth and establishment significantly. Survival and establishment of P. cineraria was significantly greater than Z. spina christii. Effects of turkey nest and terrestrial dam on survival and species characteristics were often not significant، whereas effects of terrestrial dam on the species vegetative characteristics and establishment were greater than the other treatment.
    Keywords: Turkey nest, terrestrial, survival, total height, diameter, crown cover
  • M. Homaie, H. Mirzaie-Nodoushan*, F. Asadicorom, Gh.R. Bakhshi-Khaniki, M. Calagari Pages 768-779
    Populus euphratica Oliv. is one of the important poplar species which regenerate mainly through asexual reproduction، for which there is not enough genetic variation within its plant populations. This work investigated several morphological and micro-morphological traits on four half-sib progenies of each eleven parental clones of the species which was grown in a collection at Alborz Research Station، located at Karaj، Iran، as new produced genotypes. Therefore، 44 new clones of progenies of 11 parental clones were studied، based on a nested statistical model for the traits. Results indicated a vast variation between the studied parents and their progenies that may be used to produce new commercial varieties of the species. Average performance of the studied progenies increased on the traits such as leaf length and width، of which leaf area would be increased; resultantly this would improve plant photosynthesis. The higher performances of the progenies for the traits imply a suitable potential for selecting the genotypes with higher performance within the new produced progenies. Petiole length and leaf width showed a significant positive correlation to stomata length as well as significant negative correlation to number of stomata. Regarding the role of stomata on plant photosynthesis، the correlation values may be used for indirect selection of suitable genotypes of the species.
    Keywords: Genetic variation, Stomata, leaf area, photosynthesis, parental clones
  • Javad Rashidi*, Hossein Sardabi Pages 780-787
    The aim of the study was to develop forest plantation at appropriate sites of Bushehr province for environmental purposes and to extend olive plantation on marginal lands for economical purposes and to improve local people livelihood. For this reason 12 varieties of Olea europaea including Arbakin، Zard zeitoon، Roghani Roodbari، Mari، Mishen، Lichio، Lemski، Shengeh، Sabz Zeitoon، Sevilana، Beledi and Manzalina were planted on a site located in Chahvak Agricultural Experimental Station in 1997 under statistical design of Randomized Complete Blocks with three replicates and 7 x 8 m. spacing and 10 seedlings per plot. The variance analysis and Duncan test were applied to analyze the data. The data analysis showed that there was significant difference (p<0. 05) between the olive varieties in respect to total height، survival، fruiting percentage and Crown cover area. According to Duncan test، the results are as follows: - Survival: The greatest values belonged to Lemski، sabz Zeitoon، Sevilana، Lichio and Roghani varieties (100 %) and the lowest value belonged to Beledi variety (60 %). - Crown cover area: The highest values belonged to Sevilana and Roghani Roodbari varieties (10. 6 and 9. 8 m2، respectively) and the lowest value belonged to Shengeh variety (4. 6 m2). - Fruiting: The greatest values belonged to Shengeh and Mishen varieties (97. 5 and 57. 8 %، respectively) and the lowest values belonged to Sabz zeitoon، Lemski and Manzalina varieties (2. 5، 2. 5 and 5 %، respectively). - Total height: The highest values belonged to Roghani and Sevilana varieties (3. 3 and 3. 2 m.، respectively) and the lowest value belonged to Shengeh variety (2. 3 m.).
    Keywords: Multipurpose, fruiting, survival, total height, crown cover, olive