فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 63، بهار 1395)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 63، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/11
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقاله پژوهشی
  • میلاد زارعی گلباغی، مهرداد نیکوی*، جواد ترکمن، لیلا کرمیان عمرانی صفحات 1-8
    ایجاد مسیر چوب کشی همراه با اثراتی بر درختان حاشیه آن است. پژوهش پیش رو با هدف ارزیابی تغییرات پهنای دوایر سالیانه درختان راش و توسکای ییلاقی حاشیه مسیر نسبت به درختان شاهد داخل توده در سری یک ناو اسالم انجام شد. چهل نمونه از درختان همسال راش و توسکا حاشیه مسیر و داخل توده که در اثر عملیات بهره برداری قطع شده بودند، به طور تصادفی انتخاب و از آنها دیسک تهیه شد. دیسک ها با دستگاه سمباده زن برقی به طور کامل صیقل داده شدند و پهنای دوایر سالیانه آن ها با دقت 0/10 میلی متر اندازه گیری شد. بررسی اثر گونه (در دو سطح راش و توسکا) و موقعیت (با دو سطح کنار جاده و داخل توده) بر متوسط پهنای رویش سالیانه با استفاده از آنالیز واریانس دوعامله در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که میانگین پهنای دوایر سالیانه درختان حاشیه مسیر چوب کشی نسبت به درختان شاهد بیشتر بود که این اختلاف برای راش و توسکا به ترتیب 0/20 و 0/38 میلی متر به دست آمد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر مستقل گونه و موقعیت بر متوسط پهنای رویش سالیانه معنی دار بود، اما اثر متقابل آنها معنی دار نبود. همچنین نتایج نشان داد که افزایش رویش درختان حاشیه مسیر، تا حدودی می تواند حجم از دست رفته در اثر ایجاد مسیر را جبران کند.
    کلیدواژگان: اسالم، پهنای دوایر سالیانه، دیسک، مسیر چوب کشی
  • سید محمد مهدی رضایی سنگدهی، اصغر فلاح*، محمدرضا پورمجیدیان، سید محمد حجتی صفحات 9-20
    طرح جنگل داری سنگده در سال 1348 در قالب شیوه پناهی به اجرا درآمد و برش نهایی بین سال های 1370 تا 1374 انجام شد. این پژوهش به منظور مقایسه برخی مشخصه های کمی قطعه شاهد و یکی از قطعات دانگ واحد با نمونه برداری به روش منظم- تصادفی و ابعاد شبکه 150×100 متر در جنگل های سری سه طرح جنگل داری مذکور انجام شد. نتایج نشان داد که میانگین موجودی در هکتار قطعه شاهد و دانگ به ترتیب 464/27 و 240/95 سیلو، میانگین تعداد در هکتار، 232 و 599 اصله، متوسط سطح مقطع در هکتار، 31/69 و 22/74 متر مربع، میانگین قطر درختان، 39/9 و 21 سانتی متر، متوسط ارتفاع، 28/3 و 21/27 متر و ساختار جنگل در قطعه شاهد دو و سه اشکوبه بود، اما در دانگ یک و دواشکوبه بود. متوسط تعداد در هکتار پایه های با قطر کمتر از 12/5 سانتی متر (زادآوری) در قطعه شاهد 1487 و در دانگ 715 اصله بود که به جز در طبقه قطری 7/5 تا 12/5 سانتی متر، در طبقه های دیگر فراوانی پایه ها در دانگ نسبت به قطعه شاهد کمتر بود. در مورد متوسط موجودی، تراکم، سطح مقطع، قطر و ارتفاع درختان، بین قطعه شاهد و دانگ واحد اختلاف معنی داری وجود داشت، بنابراین با این که در برخی از مشخصه ها نتایج مورد انتظار به دست آمد و شیوه مذکور به نسبت موفق عمل کرده بود، اما با توجه به وجود پایه های مادری و زادآوری پیش بجا و آمیختگی، نتایج مورد انتظار به دلیل نحوه و دقت اجرای آن با شرایط مطلوب تا حدودی فاصله داشت.
    کلیدواژگان: طرح جنگل داری سنگده، نمونه برداری منظم، تصادفی، زادآوری، شیوه پناهی
  • زهرا باباپور علیار، عباس بانج شفیعی*، نسرین سیدی صفحات 21-31
    امروزه افزایش غلظت آلاینده های هوا در شهرهای بزرگ تبدیل به مشکل بزرگی شده است که می تواند بر ویژگی های ریخت شناسی و فیزیولوژی اندام های درختان به ویژه برگ آنها تاثیر بگذارد. به منظور مطالعه این تاثیر، ابتدا با استفاده از اطلاعات ایستگاه های هواسنجی (ثابت و سیار) سازمان حفاظت محیط زیست استان آذربایجان غربی، اقدام به انتخاب پنج منطقه با آلودگی های متفاوت شد. در مردادماه 1392 به طور تصادفی پنج درخت از سه گونه زبان گنجشک (Fraxinus rotundifolia Mill.)، چنار (Platanus orientalis L.) و افرازینتی (Acer negundo L.) در هر منطقه گزینش شدند. سپس برگ ها از درختان مورد نظر جمع آوری و بلافاصله برای اندازه گیری صفات طول دمبرگ، طول پهنک، بیشینه عرض پهنک و سطح برگ به آزمایشگاه منتقل شدند. در اردیبهشت 1393 دوباره برگ ها از درختان انتخاب شده،جمع آوری شدند و اندازه گیری ها تکرار شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون های تجزیه واریانس، دانکن و t جفتی استفاده شد. نتایج نشان داد که صفات ریخت شناسی برگ هر سه گونه مورد بررسی به طور معنی داری در سطح اطمینان 95 درصد تحت تاثیر آلاینده های هوا قرار دارند و میزان تاثیر آلاینده های هوا بر صفات ریخت شناسی برگ هر سه گونه در مردادماه بیشتر از اردیبهشت ماه بود.
    کلیدواژگان: آلاینده های هوا، جنگل داری شهری، سطح برگ، طول پهنک، طول دمبرگ
  • یحیی خداکرمی*، مهدی پورهاشمی، معصومه خان حسنی، هوشمند صفری، مرتضی پوررضا صفحات 32-42
    از آنجایی که در جنگل های شاخه زاد پتانسیل رویشی کنده بین جست های مختلف در یک جست گروه تقسیم می شود، این پژوهش به منظور تعیین پاسخ رویشی جست گروه های بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) به تنک کردن و انتخاب بهترین شدت تنک کردن با توجه به اثر آن بر رویش جست گروه ها انجام شد. این پژوهش در قالب طرح آماری کامل تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار در جنگل داربادام استان کرمانشاه اجرا شد. تیمارهای مورد استفاده شامل تنک کردن سبک، متوسط و سنگین بود که به ترتیب 10، 20 و 30 درصد از سطح مقطع در ارتفاع 0/5 متری جست گروه ها تنک شدند و تیمار چهارم بدون دخالت به عنوان شاهد درنظر گرفته شد. پس از یک دوره پنج ساله، با محاسبه رویش قطری، ارتفاعی و سطح تاج جست گروه های باقیمانده در هر تیمار، تاثیر تنک کردن بر رویش آنها بررسی شد. نتایج نشان داد که تنک کردن سنگین، تاثیر معنی داری بر افزایش رویش متغیرهای سطح تاج و سطح مقطع جست گروه ها داشته است، اما در مورد متغیرهای قطر جست گروه و ارتفاع جست گروه، تفاوت معنی داری مشاهده نشد. براساس نتایج، بهترین شدت تنک کردن مربوط به تنک کردن سنگین با حذف 30 درصد از سطح مقطع جست های یک جست گروه بود که می تواند در کارهای اجرایی درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، تنک کردن، جنگل های زاگرس، رویش، شاخه زاد
  • فرشید مریخ*، محمدکاظم عراقی، رضا باقری صفحات 43-52
    بقایای گیاهی نهالستان های جنگلی یکی از مناسب ترین و در دسترس ترین مواد اولیه برای تولید کمپوست به منظور تقویت و اصلاح خاک است. اندازه مواد اولیه در مدت زمان تولید کمپوست و کیفیت آن تاثیر زیادی دارد. ماشین های زیادی برای خرد کردن مواد وجود دارد. مکانیزم، در دسترس بودن و سهولت کار با خرمنکوب، این ماشین را دستگاهی مطلوب برای این منظور کرده است. پژوهش پیش رو با هدف طراحی و ساخت دو نوع تیغه با لبه صاف و لبه تیز با قابلیت به کارگیری در سیستم خرمنکوب موجود و خرد کردن ضایعات گیاهی در نهالستان ها و باغ ها انجام شد. تیمار بقایای گیاهی در شش سطح شامل مخروط کاج، سرشاخه های پهن برگ، سرشاخه کاج، گیاهان خشبی، گیاهان علفی و سوزن کاج و تیمار نوع تیغه شامل دو نوع لبه صاف و لبه تیز انتخاب شد و عملکرد آنها در سه تکرار ارزیابی شد. نتایج بررسی نشان داد که عملکرد تیغه با لبه تیز برای بیشتر نمونه ها مناسب تر از تیغه لبه صاف بود. بقایای گیاهی مختلف در زمان های متفاوت و به ابعاد مختلفی خرد شدند که اختلاف معنی داری داشتند. عملکرد زمانی تیغه لبه تیز با میانگین 0/069290 کیلوگرم در ثانیه از تیغه لبه صاف با میانگین 0/035661 کیلوگرم در ثانیه به مراتب بهتر بود. تیغه لبه تیز بهترین عملکرد زمانی را با میانگین 1321/0 کیلوگرم در ثانیه برای خرد کردن مخروط کاج داشت. به طور کلی هر چه ضایعات گیاهی یکنواخت تر و شکننده تر بودند، در زمان کوتاه تری خرد شدند. درمجموع، سیستم خرمنکوب با تیغه های طراحی شده از بازده قابل قبولی برای تبدیل ضایعات گیاهی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: بقایای گیاهی، تیغه، خرمنکوب، کمپوست، نهالستان جنگلی
  • احسان تقوایی پور، علیرضا صالحی *، یوسف عسکری صفحات 53-64
    در پژوهش پیش رو یک توده جنگلی به وسعت حدود 25 هکتار در منطقه تل گاه در نزدیکی شهر یاسوج برای ارزیابی الگوی پراکنش مکانی درختان خشکیده بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl) بررسی شد. برای جمع آوری اطلاعات کمی و کیفی، از روش های قطعه نمونه با مساحت ثابت و روش نمونه برداری خوشه ایانطباقی استفاده شد. مشخصات کمی کلیه درختان بلوط خشکیده موجود در منطقه مورد مطالعه با استفاده از 65 قطعه نمونه 10 آری به همراه مشخصات سایر درختان سالم موجود در قطعات نمونه، آماربرداری شد، به نحوی که هر درخت خشکیده احتمالی در هر قطعه نمونه، خود مرکز قطعه نمونه دیگری بود. علاوه بر مختصات جغرافیایی درختان خشکیده، قطر برابر سینه، ارتفاع کل و قطر تاج درختان در هر قطعه نمونه اندازه گیری شد. برای کمی کردن الگوی پراکنش درختان خشکیده از شاخص های جانسون- زیمر، ابرهارت و پیلو که براساس فاصله نقطه نمونه برداری تا فرد (درخت) استوار هستند و از شاخص های نسبت واریانس به میانگین، موری سیتا و استانداردشده موری سیتا که برمبنای به کارگیری قطعات نمونه هستند، استفاده شد. تمام شاخص های مربوط به قطعه نمونه، الگوی کپه ای را برای درختان خشکیده نشان دادند. از میان شاخص های فاصله ای، شاخص جانسون- زیمر و ابرهارت الگوی کپه ای و شاخص پیلو الگوی یکنواخت را نشان دادند.
    کلیدواژگان: الگوی پراکنش، زوال بلوط، شاخص های فاصله ای، شاخص های قطعه نمونه
  • اسماعیل قجر*، رامین نقدی، مهرداد نیکوی صفحات 65-76
    پژوهش پیش رو با استفاده از روش خوشه بندی کاهنده در سیستم عصبی- فازی تطبیقی به ارایه مدلی برای برآورد میزان خطای جهت افت درخت در قطع هدایت شده می پردازد. بدین منظور 95 اصله درخت در پارسل 207 سری دو حوضه آبخیز ناو توسط اکیپ عملیات قطع و صرف نظر از مهارت اره موتورچی ها، قطع شدند. اختلاف جهت پیش بینی شده و جهت افت واقعی درختان به عنوان خطای افت اندازه گیری شد. با درنظر گرفتن 12 عامل به عنوان عامل های موثر در میزان خطای افت و با به کارگیری دو نوع الگوریتم یادگیری، دو نوع تابع استنتاج و پنج نوع تابع عضویت برای متغیرهای ورودی، مدل های مختلف عصبی- فازی با روش خوشه بندی کاهنده ساخته و ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که تابع عضویت ذوزنقه ای در ترکیب با سیستم استنتاج سوگنو مرتبه یک و الگوریتم یادگیری پس انتشار خطا بهترین عملکرد را در میان کلیه ترکیبات مورد نظر داشته اند. تحلیل حساسیت مدل نشان داد که مهم ترین عامل ها به ترتیب شیب زمین، زاویه سطح بن بری و بن زنی در امتداد حاشیه برش، قطر و زاویه دهانه بن زنی بوده اند و بقیه عامل ها تاثیر کمتری داشته اند. نتایج برآورد مدل نشان داد که گمان گروه قطع در تعیین انتخاب جهت افت درخت در شرایط پرشیب تر به واقعیت نزدیک تر بود. به علاوه، افزایش قطر درخت و باز کردن بیش از حد دهانه بن زنی با افزایش خطای قطع همراه بود.
    کلیدواژگان: اره موتوری، تابع عضویت، سوگنو، سیستم استنتاج عصبی، فازی تطبیقی، قطع، محاسبات نرم
  • کریم بیابانی، بابک پیله ور*، امیر صفری صفحات 77-88
    الگوی پراکنش مکانی و کنش متقابل بین گونه های گیاهی برای درک روابط بین گونه ای و گونه - محیط از اهمیت به سزایی برخوردار است. باتوجه به اهمیت جنگل های زاگرس و نقش مطالعات الگوی پراکنش مکانی در شناخت و مدیریت رویشگاه های جنگلی، پژوهش پیش رو به بررسی الگوی پراکنش مکانی دو گونه دارمازو (Quercus infectoria Oliv.)و وی ول(Quercus libani Oliv.) پرداخت. در جنگل های خدرآباد آذربایجان غربی دو توده تخریب شده و کمتر دست خورده هر کدام به مساحت پنج هکتار انتخاب شده و آماربرداری صددرصد شدند. مختصات دکارتی همه درختان موجود در هر دو توده محاسبه و درنهایت نقشه مکانی ترسیم شد. به منظور تحلیل الگوهای پراکنش مکانی و کنش متقابل گونه ها از تابع K رایپلی استفاده شد. نتایج نشان داد که الگوی مکانی در توده کمتر دست خورده با استفاده از تابع برای دارمازو کپه ای و برای وی ول کپه ای متمایل به تصادفی و با استفاده از تابع برای هر دو گونه کپه ای متمایل به تصادفی بود. الگوی مکانی در توده تخریب شده نیز برای هر دو گونه با استفاده از هر دو تابع به صورت کپه ای بود. در توده کمتر دست خورده با استفاده از هر دو تابع، کنش متقابل دو گونه مورد بررسی در مقیاس های کوچک جاذبه بود و در مقیاس های بزرگ تر حضور گونه ها به صورت مستقل از هم درآمد. شکل کنش در توده تخریب شده با استفاده از هر دو تابع در همه مقیاس ها به صورت جاذبه ای بود، بنابراین توصیه می شود در جنگل کاری های احیایی از آمیختگی فردی استفاده شود.
    کلیدواژگان: تابع L، تابعO، زاگرس شمالی، K رایپلی
  • مازیار حیدری*، مجید لطفعلیان، مرتضی تشکری، احمد ولی پور صفحات 89-102
    در جنگل های زاگرس جنبه های محیط زیستی، حفاظتی، جلوگیری از فرسایش و پتانسیل تولید محصولات غیرچوبی دارای ارزش بیشتری نسبت به تولید چوب هستند. هدف از این پژوهش سیاست گذاری و برنامه ریزی بهره برداری از محصولات غیرچوبی گزو، مازوج و بذر برودار بود. برای انجام این پژوهش سامان های عرفی گندمان، میرحسام و کوخ مامو از روستاهای توابع بخش آرمرده شهرستان بانه استان کردستان انتخاب شدند. به کمک نظرسنجی از دست اندرکاران بوم سازگان به شیوه نمونه گیری هدفمند، تحلیل چهارگانه سوآت انجام شد. جامعه آماری شامل 12 نفر از جوامع محلی و 18 نفر از کارشناسان خبره و صاحب نظر بودند. براساس نتایج تحلیل سوآت و ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام راهبردی برای محصولات غیرچوبی مورد پژوهش، راهبرد مدیریتی (تهاجمی، رقابتی، تدافعی یا محافظه کارانه) مشخص شد. نتایج نشان داد که برای بهره برداری گزو مهمترین قوت، ضعف، فرصت و تهدید به ترتیب عبارت بودند از: پذیرش اجتماعی جوامع محلی، فرسایش خاک، کاهش مهاجرت روستا به شهر و آلودگی ناشی از ریزگردها. در رابطه با بهره برداری گال مازوج این موارد به ترتیب شامل اشتغال و درآمد بیشتر اعضای خانوار، جمع آوری توسط افراد غیربومی و آسیب به جنگل، کاهش مهاجرت از روستا به شهر، وجود دلالان و عدم وجود شرکت های تعاونی بهره برداری محصولات غیرچوبی بودند. همچنین مهم ترین قوت، ضعف، فرصت و تهدید برای جمع آوری بذر برودار به ترتیب عبارت بودند از: تامین خوراک دام روستاییان، احتمال از بین رفتن زادآوری دانه زاد جنگل، ایجاد معیشت جایگزین و به خطر افتادن استمرار و پایداری جنگل. درنهایت، با تحلیل نظرات کارشناسان، راهبرد مدیریتی تهاجمی برای بهره برداری از محصول غیرچوبی گزو و مازو و راهبرد مدیریتی رقابتی برای بهره برداری از بذر درختان برودار ارایه شد.
    کلیدواژگان: تحلیل سوآت، جنگل های زاگرس شمالی، ضعف، قوت
  • علی اصغر واحدی*، خشایار سالار، علیرضا بیژنی نژاد صفحات 103-115
    خشکسالی و بحران محیط زیستی ناشی از پدیده گرمایش زمین و تغییرات اقلیم یکی از مهم ترین چالش های عصر حاضر محسوب می شود. از آنجایی که جذب دی اکسیدکربن اتمسفر به عنوان مهم ترین عامل گرمایش زمین در اکوسیستم های جنگلی بسیار مهم است، برآورد صحیح ترسیب کربن در اجزای درختان یکی از راه حل های مهم برای برنامه ریزی و مدیریت بحران پیش رو است. در پژوهش پیش رو 20 درخت پلت (Acer velutinum Bioss.) با حداکثر چهار تکرار در طبقات قطری مختلف در جنگل های اشتروش چمستان انتخاب شدند و پس از قطع به دو قسمت تنه و تاج تقسیم بندی شدند. سپس چگالی ویژه و ضریب کربن بخش های مختلف آنها به دست آمد. برآورد روش غیرتخریبی ترسیب کربن از حاصل ضرب حجم بخش های مختلف (تنه، تاج)، چگالی ویژه و ضریب کربن به دست آمد. مدل سازی آلومتریک نیز با استفاده از روش توزین کلیه بخش های استحصال شده با استفاده از اندازه گیری ضریب خشکی هر بخش انجام شد. نتایج به دست آمده از آزمون تجزیه واریانس نشان داد که ضریب کربن اندازه گیری شده بین بخش های مختلف درخت معنی دار نبود، در صورتی که تغییرات چگالی ویژه بین تاج و بخش های پایینی و میانی تنه درختان معنی دار بود. مدل سازی آلومتریک نشان داد که مدل نمایی بازتبدیلی شامل قطر برابر سینه و قطر تاج به عنوان مدل بهینه با حداکثر دقت پیش بینی ترسیب کربن روی زمینی درختان پلت بود. برای مقایسه دقت برآورد روش های مذکور، نتایج به دست آمده از آزمون t جفتی بین مشاهدات و برآورد به دست آمده از روش غیرتخریبی نشان داد که برآورد ترسیب کربن روی زمینی (زی توده تنه + زی توده تاج) درختان پلت دارای عدم قطعیت زیاد و غیر قابل اعتماد بود. درمقابل، نتایج آزمون t جفتی بین خروجی های کلیه مدل ها و مشاهدات نشان داد که آلومتریک بهینه ترسیب کربن روی زمینی درختان پلت با حداکثر اعتماد دارای قطعیت برآورد بود.
    کلیدواژگان: پلت، ترسیب کربن، چگالی ویژه، معادلات آلومتریک
  • هادی درودی، عباس صفرنژاد*، مسلم اکبری نیا، سیدمحسن حسینی، محمد حاجیان شهری صفحات 116-127
    یکی از گونه های بومی و ارزشمند خراسان رضوی، انگور فرنگی خراسانی یا قره قات ( Ribes khorasanicum Saghafi & Assadi) است که در ارتفاعات رشته کوه هزارمسجد در محدوده کوچکی از شهرستان های درگز و کلات به صورت توده های پراکنده وجود دارد. این گونه به دلیل دخالت های انسانی، نیاز اکولوژیکی زیاد و قوه نامیه کم بذر آن، در حال از بین رفتن است. هدف از پژوهش پیش رو بررسی نقش میکروارگانیسم های همزیست در بهبود رشد و زنده مانی گیاهچه های به دست آمده از کشت بافت قره قات بود. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کامل تصادفی انجام شد. تیمارها شامل قارچ میکوریزی (فاقد میکوریز، تلقیح گونه های Rhizophagus intraradices، Glomus mosseae، Rhizophagus intraradices + Glomus mosseaeو قارچ های جداسازی شده از رویشگاه) و تیمار باکتری (فاقد باکتری و تلقیح باکتری Pseudomonas fluorescens) بودند. نتایج بررسی ها نشان داد که تلقیح باکتری باعث بهبود درصد زنده مانی، سطح تاج و تعداد برگ گیاهچه ها شد. همچنین تلقیح قارچ های میکوریزی استخراج شده از رویشگاه باعث بهبود درصد استقرار میکوریز در ریشه گیاهچه ها، درصد زنده مانی، ارتفاع، سطح تاج و تعداد برگ گیاهچه ها شد. ترکیب قارچ های میکوریزی Rhizophagus intraradices +Glomus mosseaeنیز باعث بهبود درصد زنده مانی نهال ها شد. در مجموع می توان گفت که تلقیح قارچ و باکتری باعث بهبود سازگاری گیاهچه ها به شرایط خارج شیشه شده است.
    کلیدواژگان: زنده مانی، قره قات، کشت بافت، میکوریز، Pseudomonas fluorescens
  • سوما اعتماد*، محمود زبیری، منوچهر نمیرانیان، لقمان قهرمانی صفحات 128-139
    تنوع گونه های چوبی برای آگاهی از تغییرات موجود در اکوسیستم های جنگلی برآورد می شود که لازمه آن جمع آوری اطلاعات کمی و کیفی مناسب با استفاده از آماربرداری جنگل است. هدف پژوهش پیش رو تعیین مناسب ترین روش نمونه برداری برای برآورد تنوع گونه های چوبی در جنگل های زاگرس شمالی بود. برای این منظور 40 هکتار از جنگل سامان عرفی روستای بلکه انتخاب شد و در آن 40 قطعه نمونه مربعی هر کدام به مساحت یک هکتار (100×100 متر) انتخاب شدند. در هر قطعه نمونه اطلاعات مربوط به گونه، مختصات مکانی درختان، تعداد درختان و قطر بزرگ و کوچک تاج همه درختان ثبت شد. داده های آماربرداری صددرصد در نرم افزار Arc GIS وارد شدند و نقشه پراکنش درختان به دست آمد. روش های نمونه برداری با قطعات نمونه مستطیلی به ابعاد 50×20 متر، خط نمونه 100 متری و 50 متری و همچنین روش مربعی با ابعاد 10×10 متر، 15×15 متر، 20×20 متر و 40×40 متر در شبکه آماربرداری 100×100 پیاده شدند و نتایج آنها با آماربرداری صددرصد مقایسه شد. برای مقایسه از معیار T ×%E2 استفاده شد. همچنین از شاخص های تنوع شانون- وینر، سیمپسون، غنای مارگالف و منهنیک برای مقایسه روش های نمونه برداری مربعی استفاده شد. براساس نتایج، مناسب ترین روش برای برآورد مشخصه های تعداد در هکتار و درصد تاج پوشش درختان منطقه، به ترتیب روش مربعی با ابعاد 40×40 متر و روش مربعی با ابعاد 20×20 متر بود.
    کلیدواژگان: تاج پوشش، تراکم، زاگرس شمالی، روش نمونه برداری مربعی، شاخص های تنوع
  • محسن کلاگری*، رفعت الله قاسمی، رضا باقری صفحات 140-149
    درختان بید (Salix L.) به طور طبیعی در حاشیه رودخانه ها و دره ها در استان های کشور انتشار دارند که نقش ارزنده ای در حفاظت اراضی حاشیه رودخانه ای و تولید زی توده ایفا می کنند. هدف از پژوهش پیش رو ارزیابی رشد نهال های دورگ های به دست آمده از تلاقی سه گونه بید و مقایسه آنها با والد بود. نهال های دورگ به دست آمده از تلاقیS. alba x S. alba ، S. alba x S. fragilis و S. alba x S. excelsانتخاب و در فروردین 1391 به مزرعه منتقل شدند. در مرحله اول، دورگ های برتر براساس ویژگی های رویشی انتخاب شدند و در مرحله دوم ارزیابی نهال های دورگ به همراه نهال های والد آنها از طریق کاشت قلمه انجام شد. صفات رویشی در هر دو مرحله شامل زنده مانی، قطر در ارتفاع 30 سانتی متری از زمین، ارتفاع، تعداد شاخه های بلندتر از نیم متر و ویژگی کیفی ساقه بود. نتایج نشان داد که هفت دورگ از تلاقی S. alba x S. alba، هفت دورگ از تلاقی S. alba x S. excelsو دو دورگ از تلاقی S. alba x S. fragilisاز رشد قطری و ارتفاعی و نیز فرم ساقه مناسبی برخودار بودند. میانگین رشد قطری و ارتفاعی دورگ های کاشته شده از طریق قلمه نشان داد که دو کلن دورگ S. alba x S. albaبا بیشتر از 7/1 سانتی متر قطر و دو متر ارتفاع بیشترین رشد را نسبت به والد داشتند. همچنین چهار کلن دورگ از تلاقی S. alba x S. excelsو یک دورگ از تلاقی S. alba x S. fragilisاز نظر رشد در گروه اول قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: بید، دورگ، صفات رویشی، نهال
  • احمد حسینی* صفحات 150-162
    شناخت خصوصیات فنولوژی گیاه نیمه انگلی موخور (Loranthus europaeus Jacq.)گامی اساسی برای مدیریت کنترل آن در زمان مناسب است. برای این منظور جنگل های بلوط دامنه جنوبی کوه مانشت واقع در میان تنگ هیانان در شمال شرقی شهر ایلام انتخاب شد. در منطقه مورد مطالعه سه منطقه تحقیقاتی در ارتفاعات 1600 تا 1800، 1800 تا 2000 و 2000 تا 2200 متر از سطح دریا درنظر گرفته شد. در هر منطقه پنج درخت بلوط ایرانی مبتلا به موخور گزینش شدند و پایش صفات فنولوژی آنها طی پنج سال انجام شد. نتایج نشان داد که صفات فنولوژی موخور متاثر از موقعیت ارتفاعی بود. پدیده های فنولوژیک در ارتفاعات پایین با اختلاف چندروز زودتر از ارتفاعات بالاتر رخ داد. همچنین زمان ظهور پدیده های فنولوژیک و بازه زمانی آن ها در سال های متوالی با هم تفاوت داشت. براساس نتایج ظهور پدیده های فنولوژیک در ارتفاعات مختلف و سال های مختلف، می توان گفت که زمان پیش از رسیدن میوه که تا مردادماه است، مناسب ترین زمان برای قطع موخور است. در صورت توجه به زمان مناسب قطع، می توان پیش از رسیدن میوه موخور به حذف مطمئن کپه های موخور از روی درختان بلوط ایرانی کمک کرد و از بروز مشکلات جمع آوری و حذف میوه های موخور و احتمال پراکنش بعدی بذرها جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: ایلام، بلوط ایرانی، فنولوژی، کنترل مکانیکی، موخور
  • فاطمه اکبرپور، سید غلامعلی جلالی، امید اسماعیل زاده* صفحات 163-175
    هدف از پژوهش پیش رو، ارزیابی نتایج بانک بذر خاک در جنگل جلگه ای دانشگاه تربیت مدرس با استفاده از دو روش با شستشو و بدون شستشو بود. برای این منظور، چهار قطعه نمونه 40×40 متر مربعی که هریک شامل چهار قاب فرعی 400 متر مربعی بودند، به عنوان توده معرف انتخاب شدند. نمونه برداری از پوشش گیاهی روزمینی در 16 قطعه نمونه 400 متر مربعی در دو زمان اسفند و خرداد انجام شد. مطالعه بانک بذر خاک نیز با استفاده از روش کشت گلخانه ای به مدت هفت ماه براساس 64 (2 روش × 4 قطعه نمونه × 4 تکرار × 2 عمق صفر تا پنج و پنج تا 10 سانتی متری) نمونه خاک 40×40 سانتی متر مربعی انجام شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از طرح قطعه نمونه های خردشده در مکان در قالب طرح بلوک کامل تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که اندازه و غنای گونه ای بانک بذر خاک در روش بدون شستشو (در عمق اول 63 گونه و 1872 بذر در هر متر مربع و در عمق دوم 46 گونه و 975 بذر در هر متر مربع) به طور معنی داری بیشتر از روش با شستشو (در عمق اول 45 گونه و 1137 بذر در هر متر مربع و در عمق دوم 33 گونه و 699 بذر در هر متر مربع) بود. نتایج همچنین نشان داد که در هر دو روش مطالعه، با افزایش عمق خاک از درجه تشابه گونه ای بانک بذر خاک و پوشش گیاهی متناظر کاسته می شود، اما در این رابطه نتایج این دو روش با یکدیگر اختلاف معنی داری را نشان نداد. به طور کلی نتایج پژوهش پیش رو نشان داد که در مطالعه بانک بذر خاک استفاده از روش کشت گلخانه ای بدون شستشو نسبت به روش با شستشو به دلیل ارایه نتایج بهتر در اولویت است.
    کلیدواژگان: بانک بذر خاک، تشابه گونه ای، جنگل جلگه ای دانشگاه تربیت مدرس، شستشوی خاک
  • ایوب گلیج*، ایرج حسن زاد ناورودی، سلیمان محمدی لیمایی صفحات 176-187
    همسو با این موضوع که پایداری به عنوان یک اصل اولیه در مدیریت جنگل ها باید مورد توجه قرار گیرد، اتکا بر ابزاری کاربردی که مکانیسم این پایداری را مشخص و کمی کند، لازم است. اگرچه معیارها و شاخص های متعددی با ساختار کلی مشابه در سطح بین المللی توسعه یافته است، اما چالش اصلی امروز بومی سازی معیارها و شاخص ها و عملیاتی کردن آن ها در سطح ملی، منطقه ای و محلی برای اجرای مدیریت پایدار جنگل است. هدف پژوهش پیش رو، تبیین و ارایه معیارها و شاخص های مناسب مدیریت پایدار جنگل، در حوضه ناو اسالم استان گیلان بود. برمبنای چهار فرآیند جهانی مونترال، هلسینکی، خاور نزدیک (که توسط فائو ارایه شده) و همچنین معیارها و شاخص های ارایه شده توسط CIFOR و با استفاده از روش تصمیم گیری چندمعیاره و فرآیند تحلیل شبکه، فهرستی از شاخص ها و معیارهای مناسب برای منطقه مورد مطالعه انتخاب و اولویت بندی شد. فهرست منتخب شامل 11 معیار و 65 شاخص بود. از این تعداد به ترتیب پنج، دو و چهار معیار مربوط به رویکردهای اکولوژی، اقتصادی- اجتماعی و مدیریتی بودند. نتایج مربوط به وزن نهایی و اولویت های شاخص های منتخب نشان داد که شاخص های جنگل های طبیعی با زادآوری مطلوب، نشانه گذاری اصولی درختان محصول و بذری و موازنه بین رویش و برداشت چوب، مهم ترین شاخص های توسعه پایدار جنگل در منطقه اسالم بودند. در انتهای فهرست نیز شاخص های ورود و بومی سازی فن آوری های مناسب، ایجاد ظرفیت برای اجرای اسناد بین المللی و پراکنش اکوسیستم های جنگلی قرار داشتند.
    کلیدواژگان: روش تحلیل شبکه، شاخص، مدیریت جنگل، معیار
|
  • Milad Zarei Golbaghi, Mehrdad Nikooy*, Javad Torkaman, Leila Karamyian Omrani Pages 1-8
    Each skid trail construction affects the trees located on the road margins in various extents. The present study was conducted with the aim to assess the changes in annual ring widths of Beech and Alder trees compared to the control trees inside the Nav District in Asalem forests. To this aim, 40 samples from previously felled Alder and Beech even-age trees were randomly drawn alongside and inside the forest stands. Disks were acquired from the trees and were perfectly polished with sanding machine. They were finally used to measure annual ring widths with an accuracy of 0.01 mm. Effect of species (Alder and Beech) and location (along the skid trail and inside of stand) on the average width of annual ring were analysed using a two-way ANOVA test in a complete randomized design. Results indicated larger average annual ring width of marginal trees (0.20mm and 0.38mm for Beech and Alder trees, respectively) compared to those located inside the stand. Moreover, ANOVA results indicated highly significant main effect of species and location on the average of annual ring width, while their interaction was shown to be insignificant. It can be concluded that this increase of trees growth in marginal trees may compensate the loss of volume caused by skid trails construction.
    Keywords: Annual ring width, Asalem, disc, skid trail
  • Seyyed Mohammad Mehdi Rezaei Sangdehi, Asghar Fallah*, Mohammad Reza Pourmajidian, Seyyed Mohammad Hodjati Pages 9-20
    The forest management plan of Sangdeh (Mazandaran province) was first implemented in in1969 under a Shelterwood system, which led to final cuttings conducted between 1991 and 1995. This study was planned to compare some of the major quantitative characteristics of compartments managed under a unique block method to a selected control compartment. The forest inventory was carried out in a systematic random sampling with a 100×150 m grid size.The results showed the average growing stock of 464.27 and 240.95 silve per hectare in control and unique block, respectively. In addition, the average number of trees per ha were 232 and 599 trees, the average basal areas per ha were 22.74 and 31.69 m2, the average tree diameters were 39.90 and 21.00 cm and the average heights were 28,30 and 21,27 m, respectively. Furthermore, the vertical forest structure consisted of three and two stories in control stand, while it consisted of one and maximum two layers in the unique block. The average rates for total regeneration accounted for 1487 and 715 tree per ha in control and unique block, respectively. Furthermore, regeneration frequency in unique block showed a reduction compared to the control for all of class except in 7.5-12.5 cm class. Significant differences were observed for the average stock density, basal area, tree height and diameter between the control and unique block stands. All in all, although the unique block was evaluated relatively successful in the light of the majority of measured characteristics, the achieved results are assessed to be still sup-optimal when considering the mother trees and the expected advanced regeneration mixture.
    Keywords: Forest management plan, regeneration, shelterwood, systematic random sampling
  • Zahra Babapour Alyiar, Abbas Banj Shafiei *, Nasrin Seyedi Pages 21-31
    The increasing amount of air pollutants in large cities has turned into a crucial factor that affects morphological and physiological tree characteristics, particularly on leaf level. In order to study those effects, 5 areas ranging from least to most polluted areas were initially selected in Urmia, the capital of West Azerbaijan province, using fixed and mobile air pollution recording stations of the Environment Office in August 2013. From each three species in each area 5 individuals were randomly selected and the leaves were measured in terms of their length of petiole, length of blade, maximum width of blade and leaf area. The above-mentioned parameters were repeatedly measured in May 2014. The ANOVA, Duncan and paired-t tests were performed analyze the data. The results revealed that the morphological properties of all species are affected by air pollutions (α = 0.05), with the greater effects occurred in August 2013 compared to May 2014.
    Keywords: Air pollutants, urban forestry, leaf area, blade length, petiole length
  • Yahya Khodakarami *, Mehdi Pourhashemi, Masoumeh Khanhasani, Houshmand Safari, Morteza Pourreza Pages 32-42
    The vegetative potential of stump is divided among various sprouts in coppice stands. The main objectives of this research were to 1) identify the growth respond of Brant`s oak (Quercus brantii Lindl.) sprout clumps to thinning and 2) to choose the best intensity of thinning. This study was done based on completely randomized design with four treatments and three replications in Kermanshah province (Darbadam forests).We assessed the effect of different thinning intensities on growth of oaks in Darbadam region, Kermanshah, during a 5-year period. Four treatments including heavy (decreasing 30 percent of basal area), medium (decreasing 20 percent of basal area) and light (decreasing 10 percent of basal area) thinning, each with 3 replications was used. One treatment was considered as control with no intervention. Prior to thinning quantitative characteristics of sample trees were measured. In the last year of research, the measurements were repeated to calculate the growth values. Based on results, heavy thinning had considerably positive impact on growth of sprout-clumps crown area and basal area of sprouts. However, no significant difference was observed between treatments regarding to height of sprout-clumps and diameter of sprouts. We concluded that the heavy thinning with removing 30% of basal area was the most influential on sprout clumps growth that is applicable in thinning projects in Zagros oak coppice stands.
    Keywords: Quercus brantii, thinning, Zagros forests, increment, coppice
  • Farshid Merrikh*, Mohammad Kazem Araghi, Reza Bagheri Pages 43-52
    Plant residue of forest nurseries is among the best available raw materials for producing compost to amend and strengthen forest nurseries soil. The size of raw materials has a major effect on shortening the time of composting as well as on increasing its quality. The mechanism, availability and working convenience with the threshers in different site conditions to convert plant residue into small pieces that are suitable for composting shows the suitability of threshers for such tasks. In this research, two kinds of knives with flat and sharp edges applicable to threshers were designed and applied to study the crushing quality of common plant residues. Treatments included pine cones, branches of deciduous, pine branches, coarse plants, herbs and pine needles. The performance of both flat and sharp edge knives were evaluated in a design with three repetitions. For most samples, the results showed that performance of the sharp knife exceeded that of flat knife. The crushing quality of different materials in different dimensions were significantly different at the α = 0.01 level. The time performance of sharp knife with an average mean 0.069290 kg per second was far better than flat knife with an average mean of 0.035661 kg per second. Sharp knife performed best for grinding pine cones with an average 0.01321 kg per second. Generally, more uniform and brittle plant residue can be crushed in a shorter time. Finally, the efficiency of threshers system with the designed knife is acceptable and suitable for the crushing of plant residue.
    Keywords: Plant residue, knife, thresher, compost, forest nursery
  • Ehsan Taghvayipour, Alireza Salehi *, Yousef Askari Pages 53-64
    A forest stand of 25 ha in Tol-e Gah region nearby Yasuj (Kohgiluyeh and Boyer Ahmad province) was selected to assess the spatial distribution pattern of its dead trees of Brant`s oak (Quercus brantii Lindl). The fixed area plot samples and adaptive cluster sampling method were employed to collect qualitative and quantitative information of the forest stand. Using sixty-five, 10-Ar sample plots, quantitative characteristics of all dead trunks together with those for the healthy trees in the sample plots were recorded in a way that each dead trunk found in each of the plots was considered as the center of another sample plot. In addition to determining the geographical coordinates of the dead trunks, diameter at breast height, tree height, and crown diameter of trees were measured. The Johnson-Zimmer, Eberhart, and Pielou indices (based on the distance of the sampling spot to the individual trees) and the variance to mean ratio, Morisita index, and standardized Morisita indices (efficient in using plot samples) were applied to quantify the distribution pattern of dead trees. All sample plot-related indices indicated a clumping distribution pattern for the dead trees. Among the distance indices, the Johnson-Zimmer and Eberhart indices also showed a clumping and a uniform pattern of dead tree distribution, respectively.
    Keywords: Distribution pattern, oak decline, distance indices, sample plot indices
  • Esmaeil Ghajar*, Ramin Naghdi, Mehrdad Nikooy Pages 65-76
    The study presents models of error estimation in trees’ directional felling according to several effective factors using the subtractive clustering in the Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System. A total number of 95 trees in the compartment 207 of 2nd district of Nav watershed in Guilan province were felled by felling group and regardless to the group’s skill, using manual chainsaw. The difference between predicted and real falling direction of trees was measured as felling error. To generate models, twelve independent variables were assumed to be the effective factors, and the two types of learning algorithm (LA), two inference types (IT) and five types of membership function (MF) for input variables were applied through the subtractive clustering method in the ANFIS. Results indicated that the trapezoidal type of MF in combination with the first-order type of Sugeno IT and the back propagation LA had the best performance among all combinations of setting parameters. The sensitivity analysis of the optimal model showed that the model was very sensitive to the changes in terrain slope, the angles of backcut and undercut surfaces and DBH, respectively. Results also revealed that felling group properly predicted the fall direction and performed the directional felling in the steeper terrain. In addition, the increase of DBH and opening too much the undercut notch have accompanied with the increase of felling error.
    Keywords: Chainsaw, membership function, Sugeno, ANFIS, cutting, soft computing
  • Karim Biabani, Babak Pilevar*, Amir Safari Pages 77-88
    Spatial pattern and interspecific association between plant species are two important measures for understanding relation between species and their surrounding environment. Regarding the importance of Zagros forests as well as the role of spatial patterns in forest management, this study aimed to investigate spatial patterns of two important species “Quercus infectoria Oliv. and Q. libani Oliv.” in northern Zagros forest. Two forest stands of 5 ha each located in Khedr Abad of West Azerbaijan province were fully calipered. Cartesian coordinates for all trees location were computed and the trees locations were mapped for both stands. Riply’s K function and L(r) and O (r) statistics were used to analyze spatial patterns and interspecific association between plant species. Results showed a clumped pattern for Q. infectoria in less degraded stand using L(r) statistics, while Q. libani tended to random pattern. Using O (r) statistics, the spatial pattern for both species in less degraded stand were clumped that tended to random. However, both species showed a clumped pattern in degraded stand using both statistics. Bivariate statistical analysis showed a positive association between the two species at small scales in less degraded stand, whereas at larger scales the species were independent. Furthermore, the two species were positively correlated at all scales as shown by both statistics. Based on the results, mixed tree plantation is recommended to restore degraded stands via reforestation programs.
    Keywords: L(r)_O (r) statistics_Northern Zagros_Riply's K function
  • Maziar Heidari *, Majid Lotfalian, Morteza Tashakori, Ahmad Valipour Pages 89-102
    Non-wood forest products (NWFPs) and environmental values are preferred to woody products in Zagros forests. This study aimed to plan a utilization policy for NWFPs including Gazu, Mazouj and acorns. Therefore, three villages (Gandoman, Mirhesam and Kokh-e Mamo) in the Armardeh municipality in southwest of the city of Baneh in the Kurdistan province of Iran were investigated. The SWOT analysis technique was applied for planning. Field data were collected via an empirical survey based mainly on face-to-face interviews and questionnaires distributed amongst the ecosystem stakeholders. Respondents were selected among stakeholders of local community (12 individuals of local people and 18 individuals of experts). The results of SWOT and Space Matrix analyses revealed that an aggressive, competitive, defensive and conservative strategy is appropriate for NWFP utilization. Results also showed that the most important strength, weakness, opportunity, and threats concerning the utilization of Gazu included social acceptance from local communities, soil erosion, reduction of rural-urban migration, and air pollution due to dust storm, respectively. For Mazouj, utilization those factors included household’s income, collection by non-local people (resulted in conflicts and tree damages), people motivation for participatory management, and lack of marketing and formal supports, respectively. Finally, livestock feeding, damaging to high forest regeneration, creating alternative livelihoods, and jeopardizing the continuity and sustainability of the forest are m to be of major concern when utilizing acorns. By analyzing the opinions of experts, an aggressive management strategy for the utilization of Gazu and Mazouj and a competitive management strategy for acorn are prescribed by this study.
    Keywords: SWOT, Northern Zagros forests, weakness, strength
  • Ali Asghar Vahedi *, Khashayar Salar, Alireza Bijaninejad Pages 103-115
    Drought and environmental crisis caused by climate change are amongst the most crucial challenges in Iran. Due to the essential importance of absorbing CO2, the most crucial factor of global warming, in forest ecosystems, accurate estimation of carbon sequestration in different parts of the trees is of high significance for forest planning and management under climate change scenarios. In this study, 20 velvet maple (Acer velutinum Boiss.) individuals distributed in different diameter classes were initially felled and divided into separate parts of bole and crown. The specific wood density and carbon factor of each fraction and their product were directly calculated and used for non-destructive method to estimate above-ground carbon sequestration (AGC). Allometric equations were developed by weighing of harvested tree parts and measuring each section’s drought coefficient. The ANOVA revealed no tree-specific significant difference among carbon factors. However, the specific wood density was significantly different among the each part of tree individuals. Allometric models showed that the highest accuracy of AGC (R2adj = 0.98, RMS = 0.101, CF = 1.05) was achieved by the exponential model considered re-conversional equation that included DBH and crown diameter. The result of paired t-test showed that the non-destructive estimation method was associated with the highest uncertainty with the low confidence (S% = 318.4, t = -3.5). However, the result of paired t-test between the observations and predictions of the optimal allometric model here showed that the aforementioned model estimation was confident (S% = 22.6, t = 1.36).
    Keywords: Maple, carbon sequestration, specific wood density, allometric equations
  • Hadi Darroudi, Abbas Safarnejad*, Moslem Akbarinia, Seyyed Mohsen Hosseini, Mohammad Hajian Shahri Pages 116-127
    Ribes khorasanicum Saghafi & Assadi is considered as one of the valuable medicinal native species of Razavi Khorasan province that is distributed across high-altitudes of Hezar Masjed Mountains in a small range of Dargaz and Kalat cities as scattered patches. Because of human interference, high ecological requirements and low seeds germination this species is currently endangered and as even considered to be prone to extinction. The aim of this study was to investigate the role of symbiotic microorganisms in the growth and survival of plantlets produced by tissue culture techniques. For this purpose a factorial experiment was conducted in a completely randomized design. Mycorrhiza fungi treatments included treatments without mycorrhiza, those with Rhizophagus interaradics, Glomus mosseae, as well as R. interaradics G. mosseae and fungus that were separated from the test site. Bacteria treatments included those without bacteria and those with Pseudomonas fluorescens inoculation. The results showed that bacteria inoculation could improve survival, crown area and number of leaves. The results also showed that the inoculation of mycorrhizal fungi separated from the site habitat improved root colonization, survival, height, number of leaves and crown area. Furthermore, the combination of mycorrhizal fungi R. intraradices G. mosseae improved the survival rate. It was concluded that the inoculation of fungi and bacteria improved plant acclimatization in ex vitro conditions.
    Keywords: Survival, Ghareghat, tissue culture, mycorrhiza, Pseudomonas fluorescens
  • Souma Etemad*, Mahmoud Zobeiri, Manouchehr Namiranian, Loghman Gharamany Pages 128-139
    To assess the diversity of woody species (as a major task to understand the changes in forest ecosystem), collection of appropriate qualitative and quantitative data is of particular importance. This study attempts to introduce the most appropriate sampling method for estimating woody species diversity in the northern Zagros forests. An area of 40 ha in Blakeh forest was selected, in which 40 quadrangular samples of one ha each in a 100 m × 100 m grid were established. In each plot a set of characteristics such as species, tree position, the number of trees and smallest/largest crown diameter were measured. All inventory data were processed in GIS to produce a dispersion map of trees. Different sampling methods (rectangular samples with 20 × 50 m, transect methods with 50 and 100 m length, quadrangular method with 10 × 10 m, 15 × 15 m, 20 × 20 m, 40 × 40 m sample sizes) were implemented in a 100×100m sampling grid. The %E2 ×T criterion was used to compare the results. In addition, quadrangular methods were analyzed using the Shannon-Wiener and Simpson diversity and the Margaleff and Minhinick enrichment indices. The quadrangular method with 40 × 40 m and 20 × 20 m sample size was shown to be the most appropriate method for estimating stem number per ha and percentage of canopy cover.
    Keywords: Crown cover, density, Northern Zagros forests, quadrangular sampling method, diversity indices
  • Mohsen Calagari *, Rafatollah Ghasemi, Reza Bagheri Pages 140-149
    Willow (Salixsp.) is one of the main trees occurring within valleys, plains and the river margins in Iran. The aim of study was to evaluate and compare the growth of willow hybrids and parents. Therefore, hybrid seedlings from S. alba (female) x S. alba (male), S. alba x S. excels and S. alba x S. fragilis crosses were planted in the field in April 2012. In first stage, superior hybrids were selected based on growth characteristics. In the second stage hybrid seedlings and parents were tested by planting cuttings (5 cuttings for each hybrid and parents) in the nursery. Growth traits such as survival rate, collar diameter, height, number of branches and stem form were measured at the end of growth season. Measuring growth characteristics of hybrids showed that 7 hybrids from S. alba x S. alba , 7 hybrids form S. alba x S. excelsa and 2 hybrids from S. alba x S. fragilis crosses were associated with straight stem form as well as the highest diameter and height growth. The average diameter and height growth of hybrid seedlings from planted cuttings cuttings showed two hybrid S. alba x S. alba crosses with the highest growth. Moreover, four S. alba x S. excelsa crosses and one seedling from S. alba x S. fragilis hybrid showed the highest height growth compared to the parents. The superior hybrids also showed straight stems. It is concluded that the superior hybrid seedlings from this study can be evaluated in the next phase of compatibility.
    Keywords: Willow, hybrid, growth traits, sapling
  • Ahmad Hosseini * Pages 150-162
    Understanding the phenological characteristics of the semi-parasitic continental mistletoe (Loranthus europaeus Jacq.) is an essential step for a timely control management of its expansion. To this aim, a portion of oak stands of the southern slope of the Manesht mountain located in Hyanan region in the North East of Ilam was investigated. Three test sites located in altitudes of 1800-1600, 2000-1800 and 2200-2000 m above sea level were considered, in each of which five mistletoe-infested Persian oak trees were selected. The phenological traits were monitored over five years. The results showed that phenological traits are affected by elevation, i.e. the phenological events at lower altitudes occur a few days earlier than the higher elevations. In addition, the appearance time of phenological events was different during successive years. According to the results of our phenological analysis at different altitudes and in different years, it is concluded that the optimal time span for removing mistletoe is prior to its fruit ripening until August. In order to avoid the problems of collecting and dispersing of mistletoes seeds, we can remove the mistletoes on the Brant`s oak trees before the ripening of fruits in the proper time of cutting.
    Keywords: Ilam, Brant's oak, phenology, mechanical control, mistletoe
  • Fateme Akbarpour, Seyyed Gholam Ali Jalali, Omid Esmaeilzadeh* Pages 163-175
    This study aimed to evaluate the results of soil seed bank in Tarbiat Modares Lowland Experimental Forest by using the two methods of washing and non-washing. Therefore, four main plots (40×40 m2)with each of them comprising 4 sub quadrats of 400 m2 were considered as representative stands. Aboveground vegetation was sampled by 16 plots of 400 m2 in two time steps of March and June. Seed bank flora was studied using seedling emergence method based on 64 soil samples (2 methods×4 main plots×4 replications×2 depths of 0-5 and 5-10 cm) which had been hammered by a hollow 400 cm2 metal frame. Statistical analysis was performed using split plot in space set within a randomized complete block experimental design. Results showed that both species richness and density of soil seed bank in non-washing method (63 species with 1872 seed density per m2 in upper layerand 46 species with 975 seed density in lower layer) were significantly higher than in washing method (45 species with 1137 seed density per m2 in upper layerand 33 species with 699 seed density in lower layer). Results also showed that similarity between soil seed bank with corresponding extant vegetation decreased with increasing soil depth. However, the two methods were not significantly different. We concluded that seedling emergence method without washing results in better soil seed bank assessment.
    Keywords: Soil seed bank, similarity, lowland forest of Tarbiat Modares, soil washing
  • Ayoub Goleij *, Iraj Hasanzad Navroodi, Soleiman Mohammadi Limaei Pages 176-187
    Whereas sustainability is a principle in forest management, a mechanism to identify and quantify the sustainability is of great importance, too. Although several indicators and criteria exist at the international level, the main challenge is to define criteria and indicators and implement them at the national, regional and local levels of implement sustainable forest management. The purpose of this paper is to define appropriate criteria and indicators for sustainable forest management through a network of multi-criteria decision analysis methods in the Nav-e Asalem forests in Guilan province. The result included a set of 11 criteria and 65 indicators (5 ecological, 2 social and 4 economic criteria). In addition, the results showed that the area of natural forests with healthy regeneration, tree marking of seed stock and balance between growth and harvesting are the most important indicators for sustainable forest management in local scale across the study site. Of least importance were import and localization of appropriate technologies and capacity to implement international instruments.
    Keywords: Network analysis process, indicator, criteria, forest management