فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 64، تابستان 1395)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 64، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/19
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقاله پژوهشی
  • راضیه باباپور، رامین نقدی *، اسماعیل قجر، سهند مظفری صفحات 189-199
    عملیات خاکی جاده های جنگلی مهم ترین مرحله ساخت جاده است که بخش قابل توجهی از هزینه های ساخت جاده را به خود اختصاص می دهد. در این میان طراحی هوشمندانه خط پروژه جاده جنگلی تاثیر مهمی در میزان حجم عملیات خاکی دارد. برای تولید برنامه ای رایانه ای به منظور طراحی خط پروژه ای که حجم عملیات خاکی را کمینه سازد، ابتدا به مدلی نیاز است که بتواند با داشتن عدد قرمز در محل هر پیکه هکتومتری، سطح عملیات خاکی را با دقتی قابل قبول محاسبه کند. در پژوهش پیش رو با هدف تولید چنین مدلی، ابتدا سطح دقیق خاکبرداری و خاکریزی به ازای اعداد قرمز مثبت و منفی، در فواصل عمودی یک متری از پیکه های هکتومتری و در 275 پروفیل عرضی جاده مورد بررسی توسط نرم افزار اتوکد اندازه گیری شد و به عنوان نمونه های شاهد درنظر گرفته شد. برنامه ابتکاری محاسبه سطح عملیات خاکی با توجه به شاخص های هندسی عرضی استاندارد جاده جنگلی در محیط نرم افزار MATLAB تولید شد و برای برآورد سطح عملیات خاکی در همه 275 پروفیل عرضی آزمایش شد. آزمون t جفتی نشان داد که اختلاف معنی داری (p < 0.01) بین نتایج به دست آمده از به کارگیری روش ابتکاری با روش متداول در محاسبه مساحت وجود نداشت و مدل از اعتبار مناسب برخوردار بود. برنامه ابتکاری بدون کاهش دقت محاسبات، با ضریب تبیین 0/99، ساعت ها زمان انجام محاسبات را نسبت به روش متداول کاهش داد. مدل ابتکاری ارایه شده می تواند در مدت زمان کوتاه با اندک تغییر در پارامترها برای جاده هایی با استانداردهای متفاوت استفاده شود.
    کلیدواژگان: جاده جنگلی، حجم عملیات خاکی، خاکبرداری و خاکریزی، عدد قرمز، مدل ابتکاری MATLAB
  • ابوذر حیدری صفری کوچی، یعقوب ایرانمنش، تیمور رستمی شاهراجی* صفحات 200-213
    ترسیب کربن اتمسفری در اندام های گیاهی و خاک های زیر آنها از سازوکارهای مقابله با بحران گرمایش زمین است. این مطالعه به منظور بررسی ترسیب کربن در ساختار زی توده و خاک تحت کشت صنوبر کبوده (Populous alba L.) در فواصل کشت مختلف در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. ابتدا چهار قطعه یک هکتاری صنوبرکاری شده با کبوده با سن یکسان (10 ساله) و با فواصل کاشت مختلف (0/5×0/5، 1×1، 2×2 و 4×4 متر) در شرایط مشابه اقلیمی در استان چهارمحال و بختیاری انتخاب شدند. سپس از هر یک از مناطق، 10 اصله درخت (درمجموع 40 اصله درخت) انتخاب و قطع شدند. درختان قطع شده در عرصه بلافاصله وزن شدند و وزن تر درختان به تفکیک اندام های مختلف ثبت شد. پس از نمونه گیری از قسمت های مختلف درختان، با روش احتراق در کوره الکتریکی، کربن اندوخته شده در زی توده به دست آمد. همچنین از هر منطقه 10 نمونه از عمق صفر تا 30 سانتی متری خاک برداشت شد و مقدار کربن خاک اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین ذخیره کربن در اندام های درختان به ترتیب مربوط به تنه اصلی، شاخه، سرشاخه، پوست و برگ درختان بود. بیشترین اندوخته کربن روی زمینی مربوط به درختان با فاصله کاشت 0/5×0/5 متر به میزان 226/5 تن در هکتار به دست آمد. براساس نتایج، افزایش فاصله کاشت صنوبر باعث کاهش 50 درصدی در میزان ترسیب کربن در خاک زیر آن شده بود، به طوری که در خاک توده های با فواصل 0/5 و یک متری به ترتیب 79/6 و 76/3 تن و در تراکم کم، 37/6 تن در هکتار کربن ترسیب شده بود.
    کلیدواژگان: اندوخته کربن، تراکم کاشت، چهارمحال و بختیاری، خاک، کبوده
  • محمود بیات *، منوچهر نمیرانیان، محمود امید، آرمان رشیدی، سجاد بابایی صفحات 214-226
    به طور کلی برای اداره و بهره برداری بهینه و پایدار از جنگل، آگاهی از موجودی حجمی جنگل و تولید آن ضروریست. برآورد دقیق موجودی حجمی به روش های متداول به طور عموم مستلزم وقت و هزینه زیادی است و گاهی نیز دارای دقت کافی نیست. یکی از روش های نوین در برآورد مشخصه های کمی جنگل استفاده از الگوریتم شبکه عصبی مصنوعی است که با الگوبرداری از شبکه عصبی مغز انسان، با اجرای فرآیند آموزش روابط درونی بین داده ها را استخراج می کند و در موقعیت دیگر تعمیم می دهد. در پژوهش پیش رو از داده های 258 قطعه نمونه دائم که در بخش گرازبن به وسعت 934/24 هکتار به طور منظم- تصادفی مستقر شده بودند، استفاده شد. پس از رفع نواقص آماری و حذف داده های پرت، 80 درصد داده ها برای آموزش و 20 درصد برای آزمون شبکه استفاده شد. پس از استاندارد کردن داده ها با استفاده از داده های سری آموزش، شبکه عصبی با الگوریتم پس انتشار ایجاد شد. همچنین با استفاده از داده های سری آموزش، رابطه رگرسیونی بین داده های حجم و پارامترهای تعیین کننده آن بررسی شد. به منظور ارزیابی نتایج دو روش از داده های سری آزمون و از معیارهای RMSE، MAE و R2 استفاده شد. نتایج نشان دهنده دقت بیشتر برآوردهای مدل شبکه عصبی (متر مکعب در هکتار 006/1=RMSE، متر مکعب در هکتار 0/69=MAE و 0/98=R2) در مقایسه با برآوردهای مدل رگرسیونی (m3/ha 2/5=RMSE، m3/ha 0/95=MAE و 0/85=R2) بود. بیشتر بودن ضریب تعیین به دلیل زیاد بودن داده ها و رابطه منطقی بین داده های ورودی و خروجی بود.
    کلیدواژگان: بخش گرازبن، شبکه عصبی مصنوعی، مدل های رگرسیونی، موجودی سرپای توده
  • معصومه خان حسنی*، خسرو ثاقب طالبی، یحیی خداکرمی، هوشمند صفری صفحات 227-235
    پژوهش پیش رو به منظور بررسی ارتباط بین صفات رویشی درختچه های آلبالو وحشی (Cerasus microcarpa C. A. Mey.)با عامل های خاکی و فیزیوگرافی در جنگل های استان کرمانشاه انجام شد. پس از شناسایی رویشگاه های عمده این گونه و با توجه به ارتفاع از سطح دریا، جهت جغرافیایی و فرم زمین، 17 قطعه نمونه پنج آری دایره ای شکل طوری درنظر گرفته شدند که در هر قطعه نمونه، درختچه ها به طور دسته ای یا گروه کوچک (حداقل سه درختچه در یک قطعه نمونه و درمجموع 122 درختچه) حضور داشته باشند. در مطالعات خاک شناسی پس از حفر 17 نیم رخ خاک، خصوصیات نمونه های هر یک از افق ها مانند درصد مواد آلی، درصد آهک، اسیدیته، قابلیت هدایت الکتریکی و بافت خاک تعیین شد و تجزیه و تحلیل ها با نرم افزار PC-ORD انجام شد. نتایج نشان داد که جهت جغرافیایی در انتخاب فرم زمین برای استقرار این گونه نقش مهمی داشت، به طوری که در شیب های شمالی، یال ها و دره ها و در شیب های جنوبی، دامنه ها و دشت ها بیشترین محل پراکنش این گونه بود. ارتفاع کامل درختان در شیب های شمالی و یال ها بیشتر از شیب های جنوبی و دشت ها بود. با افزایش میزان رس، کربنات کلسیم و هدایت الکتریکی خاک و کاهش درصد شیب منطقه، طول تنه افزایش و طول تاج کاهش نشان داد. همچنین ارتفاع کامل درختان با افزایش ارتفاع از سطح دریا و افزایش میزان شن خاک ارتباط مستقیمی داشت. شرایط محیطی حاکم بر جهت های جنوبی و دشت ها که همراه با افزایش میزان اسیدیته و سیلت خاک بود، باعث افزایش سطح تاج پوشش و قطر برابر سینه درختچه های آلبالو وحشی شده بود.
    کلیدواژگان: آلبالو وحشی، تجزیه و تحلیل تطبیقی متعارفی، زاگرس شمالی، شرایط رویشگاهی
  • هومن عباسی*، حمید جلیلوند صفحات 236-248
    امروزه گسترش پارک های جنگلی نه تنها نیازمند فعالیت و حمایت همه جانبه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مسئولان و مردم است، بلکه نیاز به متخصصان آگاه به امر جنگل داری را می طلبد. هدف از پژوهش پیش رو، کنترل و اصلاح طرح های مدیریت، برآوردن نیازهای تفریحی گردشگران و بازنگری در حفاظت و بهره وری پایدار از پارک جنگلی میرزا کوچک خان آمل با استفاده از پرسش نامه به دست آمده از روش کلاسون بود. صد پرسش نامه بین گردشگران پارک توزیع شد و تجزیه و تحلیل عامل ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ انجام شد. نتایج نشان داد که مقدار آلفای کرونباخ 0/251 است و مشخص شد که این پرسش نامه فاقد پایایی لازم است. در مرحله بعد با حذف بیشترین اعداد موجود مقدار آلفای کرونباخ به 0/55 ارتقا یافت. سپس با استفاده از آزمون مربع کای میزان ارتباط مشخصه ها بررسی شد. نتایج نشان داد که به غیر از دو مورد یعنی ارتباط بین نوع تجهیزات با دریافت حق استفاده از فضای پارک و همچنین بین آگاهی و شناخت از جنگل با بقیه متغیرهای مورد بررسی اختلاف معنی داری مشاهده نشد. درواقع اگر در پارکی همه موارد درست و به موقع و در محل خود طرح ریزی و برنامه ریزی شده باشد، مردم نیز که استفاده کننده هستند، کمتر تمایل به انجام کارهای نادرست دارند و درنتیجه اراضی پارک صدمه کمتری می بیند. این پژوهش نشان داد که فرهنگ عمومی جامعه دارای آگاهی ها و شناخت عرفی لازم نسبت به ارزش های پارک ها ازنظر بقای حیاتی نیست.
    کلیدواژگان: آلفای کرونباخ، کلاوسون، گردشگران، هراز
  • زهرا جمشیدنیا، کامبیز ابراری واجاری*، اکبر سهرابی، غلامحسن ویس کرمی صفحات 249-259
    پژوهش پیش رو به منظور بررسی گیاگان و تنوع گونه های گیاهی در جنگل دست کاشت 20 ساله ریمله خرم آباد استان لرستان با دو توده سوزنی برگ کاج بروسیا (Pinus brutia Ten.) و سرو نقره ای (Cupressus arizonica Green.) و یک توده پهن برگ بادام کوهی (Amygdalus scoparia Spach.) انجام شد. در هر توده 10 قطعه نمونه 100 متر مربعی و درمجموع 30 قطعه نمونه به طور تصادفی پیاده شد. سپس در مرکز و چهار گوشه آنها ریزقطعه نمونه های 2/5×2/5 متر مربعی درنظر گرفته شد (درمجموع 150 ریزقطعه نمونه) و تعداد گونه های علفی شمارش و درصد تاج پوشش آنها ثبت شد. نتایج نشان داد که گیاگان منطقه شامل 24 خانواده، هشت جنس و 93 گونه گیاهی بود. مهم ترین خانواده های گیاهی عبارت بودند از: Asteraceae (18 گونه)، Fabaceae (17 گونه)، Poaceae (12 گونه)، Apiaceae و Caryophyllaceae (هر کدام با شش گونه). ازنظر شکل زیستی، تروفیت ها با 64/5 درصد بیشترین درصد گونه های گیاهی منطقه را تشکیل می دادند. بررسی کوروتیپ گونه ها نشان داد که گونه های انحصاری ناحیه رویشی ایران- تورانی بیشترین فراوانی (36/5 درصد) را به خود اختصاص داده اند. همچنین شاخص تنوع شانون- وینر و غنای گونه ای در توده های سوزنی برگ بیشترین مقدار را داشت و ازنظر شاخص یکنواختی هیل اصلاحی، بین سه توده اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، زاگرس، گیاگان
  • محمد امینی*، روجا امینی، خسرو ثاقب طالبی، سیف الله خورنکه صفحات 260-272
    این پژوهش با هدف بررسی تغییرات ساختار جنگل در قطعه بررسی دایمی شش هکتاری در طرح جنگلداری نکاظالمرود با استفاده از دو آماربرداری صددرصد در سال های 1385 و 1391 انجام شد. نتایج آماربرداری سال 1391 از 2375 اصله درخت، حاکی از یک توده سه آشکوبه ناهمسال در تیپ راش- ممرز بود. متوسط تعداد درخت 389 اصله در هکتار، متوسط رویه زمینی 43 متر مربع، متوسط حجم درختان سرپا و افتاده 538 متر مکعب در هکتار و ضریب دولیوکور 38/1، سهم خشکه دارها از تعداد درختان 3/1 درصد و از حجم جنگل 5/7 درصد بود. مقایسه نتایج دو آماربرداری نشان داد که راش در همه طبقات قطری دارای سطح و سهم بیشتری بود و ممرز در همه طبقات قطری سهم بیشتری را از دست داده بود. در طبقات قطری کمتر از 30 سانتی متر اختلاف سهم راش و ممرز مشهود بود. انجیلی و خرمندی در طبقات قطری 30 تا 50 سانتی متر نسبت به ممرز وضعیت تثبیت شده ای را نشان دادند. حجم درختانی که دارای یکی از چهار نوع صدمه (سرشکسته، توخالی، خشک سرپا و افتاده) بودند، 97 متر مکعب و سهم خشکه دارها 30/6 متر مکعب در هکتار بود. در دوره شش ساله، درختان قطور توخالی به گروه درختان افتاده تغییر وضعیت داده بودند. خشک شدن درختان در طبقات قطری کمتر از 50 سانتی متر باعث ایجاد فضاهای رویش با تعداد زیاد و پراکنده و افزایش درختان جوان در طبقات قطری 10 و 15 سانتی متر شده بود. سالانه 9/6 متر مکعب در هکتار معادل 1/6 درصد موجودی سرپا تجزیه شده بود که تقریبا 28 درصد خشکه دارها و 8/9 درصد حجم درختان صدمه دیده بود. به طور کلی این جنگل در سیر توالی، در گذر از مرحله متمایل به پیری به مرحله متمایل به جوانی قرار داشت.
    کلیدواژگان: ترکیب توده، خشکه دار، راش، ساختار، قطعه بررسی دایمی، ممرز
  • محمدحسین صادق زاده حلاج*، داود آزادفر، حسین میرزایی ندوشن، محمدحسین ارزانش، مسعود توحیدفر صفحات 273-283
    پژوهش پیش رو به منظور بررسی اثر رطوبت خاک و نیز سایبان های مصنوعی بر روند رشد، تولید و تسهیم زی توده در اندام های مختلف نهال بنه (Pistacia atlantica Desf.) در ایستگاه تحقیقات البرز کرج انجام شد. نهال های بنه به مدت شش ماه از خرداد تا آذرماه 1393 تحت تیمارهای رطوبت خاک (در سه سطح 100، 50 و 20 درصد ظرفیت زراعی) و سایبان مصنوعی (در سه سطح 100، 50 و 30 درصد نور کامل) در قالب طرح کرت های خردشده با پایه بلوک های کامل تصادفی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که عامل رطوبت خاک اثر معنی داری بر ارتفاع، قطر یقه و زی توده تر و خشک ساقه و برگ و زی توده تر کل داشت. رژیم سایبان به طور معنی داری باعث کاهش ارتفاع، زی توده خشک ریشه و کل و نسبت زی توده تر ریشه به کل شد. براساس نتایج، نهال های بنه در سطوح مختلف رطویت رفتار متفاوتی نسبت به سایه از خود نشان دادند، به ویژه افزایش سایه باعث کاهش معنی دار ارتفاع، زی توده تر برگ و نسبت زی توده تر ریشه به اندام هوایی در رطوبت کامل و افزایش این مشخصه ها در نهال های تحت تنش شد. بررسی روند تغییرات مشخصه ها تحت سطوح مختلف رطوبت و نور نشان داد که سایه در حالت بروز تنش خشکی برای نهال های بنه کمک کننده بوده است و باعت کاهش عوارض ناشی از تنش خشکی بر این گونه شده است.
    کلیدواژگان: ارتفاع، اندام، بنه، زی توده، قطر یقه
  • رویا موسی زاده، اردوان زرندیان، فرشته میرزایی، هانیه قره بخش* صفحات 284-296
    قلعه دره سی (دره قلعه) دره ای جنگلی و سرسبز است که در جنگل های ارسباران در شمال استان آذربایجان شرقی و در سه کیلومتری جنوب غرب شهرستان کلیبر قرار دارد. تنوع زیستی و اکولوژیکی حاکم بر منطقه، جنگل های ارسباران را تبدیل به یکی از مناطق منحصربه فرد ایران کرده است. در پژوهش پیش رو، ارزش تفریحی پارک قلعه دره سی به عنوان حداقل ارزش تفریحی جنگل های ارسباران با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط برآورد شد. پس از طراحی پرسشنامه ها و جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، ابتدا آماره های توصیفی متغیرها معرفی شد. سپس نتایج برآورد الگوهای لوجیت و درنهایت نتایج محاسبات مقدار مورد انتظار تمایل به پرداخت ارایه شد. نتایج تحلیل داده ها در سال 1386 نشان داد که افراد تمایل دارند 3908 ریال برای هر بار بازدید از پارک قلعه دره سی بپردازند. تعداد بازدیدکنندگان سالانه از این پارک 275 هزار نفر بود که با حاصل ضرب آن در مبلغ تمایل به پرداخت، ارزش تفریحی پارک قلعه دره سی برابر با 1/074 میلیارد ریال در سال پایه 1386 برآورد شد که براساس شاخص قیمت کالا و خدمات مصرفی اعلام شده از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، ارزش تفریحی پارک قلعه دره سی در سال 1393 برابر با 4/14 میلیارد ریال به روز می شود.
    کلیدواژگان: ارزش تفریحی، پارک قلعه دره سی، تمایل به پرداخت، جنگل های ارسباران، روش ارزش گذاری مشروط
  • رقیه ذوالفقاری *، سید معین الدین زمانی صفحات 297-309
    پژوهش پیش رو برای بررسی زادآوری گونه های درختی و درختچه ای و ارتباط آن با عامل های محیطی مختلف در منطقه حفاظت شده دنا انجام شد. پنجاه قطعه نمونه 450 متر مربعی به طور منظم-تصادفی با ابعاد شبکه 500 × 250 متر پیاده شدند. سپس زادآوری گونه های مختلف در سه طبقه ارتفاعی (کمتر از 30 ، 30 تا130 و بیشتر از 130 سانتی متر) شمارش شد. نتایج نشان داد که زادآوری گونه های مختلف تحت تاثیر عامل های محیطی مختلف قرار دارد و در بین عامل های فیزیوگرافیکی، ارتفاع بیشترین تاثیر را بر زادآوری دارد؛ به طوری که با افزایش ارتفاع از سطح دریا، زادآوری بلوط، دافنه و راناس کاهش یافت، اما زادآوری ارژن و شن افزایش یافت. همچنین زادآوری بلوط و راناس در جهت شمالی و شیب متوسط بیشتر بود. نتایج عامل های خاکی نیز نشان داد که میزان نیتروژن خاک ارتباط مثبت با زادآوری راناس و ارتباط منفی با زادآوری شن داشت. نتایج همبستگی بین گونه ها نیز نشان داد که اجتماعات گیاهی بلوط و راناس با یکدیگر در ارتفاع پایین، اما اجتماع گیاهی ارژن و شن با یکدیگر در ارتفاع بالا حضور داشتند. همچنین زادآوری گونه های بنه و بادامک نیز با یکدیگر انجام شده است. با توجه به نتایج می توان دریافت که عامل های محیطی، انسانی و نیز رقابت گونه ها با یکدیگر می توانند بر فراوانی زادآوری گونه های مختلف جنگلی تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، زادآوری، عامل های خاکی، عامل های فیزیوگرافیکی
  • علی جهانی* صفحات 310-322
    ارزیابی اثرات محیط زیستی به عنوان یک ابزار اساسی برای مدیریت محیط زیستی و توسعه پایدار شناخته شده است، اما زمانی که به مقادیر کمی برای تصمیم گیری نیاز است، ارزیابی اثرات دچار مشکل می شود و نیاز به مدل سازی آشکار است. هدف از پژوهش پیش رو طراحی و پیاده سازی یک سامانه مبنی بر شبکه عصبی مصنوعی با استفاده از اجزای اکوسیستم، فعالیت های طرح جنگلداری و میزان آشفتگی تراکم تاج پوشش اکوسیستم جنگلی (انبوهی جنگل) بود. پژوهش پیش رو در سه بخش پاتم، نم خانه و گرازبن جنگل خیرود نوشهر انجام شد. واحدهای همگن محیط زیستی با استفاده از منابع اکولوژیکی و ابزار دقیق GIS تهیه شد. با انتخاب الگوریتم مناسب در محیط شبکه های عصبی مصنوعی در نرم افزار NeuroSolutions 5، انبوهی جنگل براساس مقادیر کمی و کیفی شرایط اکولوژیک و فعالیت های انسانی شبیه سازی شد. شبکه پرسپترون چندلایه با یک لایه پنهان و چهار نرون در هر لایه با توجه به بیشترین مقدار ضریب تعیین (برابر با 0/9864)، بهترین عملکرد بهینه سازی توپولوژی را نشان داد. براساس نتایج تحلیل حساسیت، عامل های انسانی مانند تراکم دام در واحد سطح جنگل (تعداد در هکتار) در کنار عامل های طبیعی و اکولوژیکی مانند متوسط قطر درختان توده (سانتی متر) و عمق خاک به ترتیب بیشترین تاثیر را در میزان انبوهی جنگل نشان دادند. ارزیابی اثرات پروژه های اجرا شده علاوه بر اینکه تجربه ای در زمینه ارزیابی اثرات توسعه به شمار می رود، می تواند راه گشای تصمیم گیری در مورد اجرای پروژه های مشابه در مکان های مشابه باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات محیط زیستی، انبوهی جنگل، پرسپترون چندلایه، تحلیل حساسیت، شبکه عصبی مصنوعی
  • احمد رحمانی*، مریم تیموری، محمد متینی زاده، یوسف کلافی، بیت الله امان زاده صفحات 323-331
    هدف این مطالعه بررسی عناصر غذایی در برگ و خاک راش (Fagus orientalis Lipsky) در راشستانی با مراحل مختلف تحولی به منظور آگاهی از رابطه وضعیت خاک و تغذیه درختان با ساختار اکوسیستم بود. اطلاع از چگونگی تغییرات عناصر و ارتباط این تغییرات با مراحل تحولی راش که در سطح جنگل قابل مشاهده است، امکان مدیریت بهتر این توده ها را فراهم می سازد. سه قطعه نمونه یک هکتاری در سه مرحله تحولی راش (جوانی، اوج و پوسیدگی) درنظر گرفته شدند. در هر قطعه نمونه یک خط نمونه و در هر خط نمونه چهار قطعه نمونه 400 متر مربعی انتخاب شدند. برای بررسی خصوصیات خاک از چهار گوشه و مرکز هر قطعه نمونه، نمونه هایی از عمق های صفر تا 10 و 10 تا 20 سانتی متری برداشت و تجزیه شد. همچنین از 10 درخت نمونه برداری برگ انجام شد و عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، روی، آهن و منگنز اندازه گیری شدند. براساس نتایج به دست آمده، درصد کربن و مواد آلی در خاک منطقه ای که در مرحله پوسیدگی قرار داشت، بیشتر از دو مرحله دیگر بود. پتاسیم تبادلی و فسفر قابل جذب در خاک درختانی که در مرحله جوانی قرار داشتند، بیشتر بود. عناصر غذایی و مواد آلی خاک در خاک سطحی بیشتر از عمقی بود. تجزیه برگ نیز نشان داد که عنصر نیتروژن در مرحله پوسیدگی بیشتر از مراحل دیگر بود و عناصر دیگر تغییرات زیادی نداشتند. جذب عناصر غذایی نیز مستقل از میزان عناصر غذایی در خاک بود. اگرچه مقدار عناصر غذایی برگ درختان راش در مراحل مختلف تحولی تفاوت هایی با هم داشتند، اما دامنه تغییرات و نسبت عناصر غذایی در محدوده مشخصی بود که نشان دهنده سلامت این اکوسیستم بود.
    کلیدواژگان: اکوسیستم جنگلی، تجزیه برگ، خصوصیات خاک، مدیریت جنگل، مراحل تحولی
  • صابر قاسم پور، احمد علیجانپور *، عباس بانج شفیعی صفحات 332-343
    توده های جنگلی متشکل از گونه های چندمنظوره مانند سماق (Rhus coriaria L.)، زرشک و پسته وحشی به طور خالص یا آمیخته در شمالی ترین مناطق جنگل های زاگرس گسترش دارند. در پژوهش پیش رو سعی شد نیازهای رویشگاهی و مهم ترین ویژگی های کمی و کیفی توده های طبیعی سماق در شهرستان ارومیه مورد بررسی قرار گیرد. دو منطقه کچله و دره خان در محدوده شهرستان ارومیه به عنوان مناطق پژوهش انتخاب شدند و از هر منطقه 30 قطعه نمونه دایره ای به مساحت یک آر انتخاب و آماربرداری شدند. مشخصه های قطر یقه، قطر برابر سینه، ارتفاع تنه اصلی، ارتفاع تاج، قطر متوسط تاج، تعداد جست، سلامت و منشا درختان بررسی شدند. همچنین ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک رویشگاه های مورد بررسی نیز با برداشت 10 نمونه خاک در منطقه کچله و سه نمونه خاک در منطقه دره خان از عمق صفر تا 30 سانتی متری اندازه گیری شد. براساس نتایج، قطر یقه تنه اصلی، قطر برابر سینه، ارتفاع و متوسط قطر تاج در رویشگاه کچله به طور معنی داری بیشتر از رویشگاه دره خان بود. بررسی مشخصه های خاک نشان داد که مقدار آهک (51/8%) و پتاسیم ( p.p.m276) در رویشگاه دره خان به طور معنی داری بیشتر از رویشگاه کچله (به ترتیب برابر با 1/25% و p.p.m224/5) بود. در رویشگاه کچله مقدار کربن آلی و پتاسیم (به ترتیب 1/6% و p.p.m210/75) در خاک فضای زیر تاج به طور معنی داری بیشتر از فضای باز (به ترتیب 0/9 % وp.p.m 146/60) بود. همچنین در رویشگاه کچله بین وزن میوه تولیدی و قطر تاج همبستگی معنی داری وجود داشت.
    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، سماق، نمونه برداری، نیاز رویشگاهی
  • فاطمه احمدلو *، مسعود طبری کوچکسرایی، غلامرضا گودرزی صفحات 344-355
    پژوهش پیش رو به منظور یافتن شیوه نامه مناسب برای ریشه زایی و تولید نهال زالزالک ایروانی (Crataegus pseudoheterophylla Pojark.) از طریق قلمه چوب سخت با تیمارهای ایندول بوتیریک اسید (IBA)، باکتریایی و قارچی با دو منشا متفاوت جست و نهال انجام شد. قلمه ها در دو آزمایش جداگانه در قالب طرح کامل تصادفی با 11 تیمار و سه تکرار 10 تایی در بستر شاسی گرم کشت شدند. تیمارها شامل قرار دادن انتهای قلمه در 5/3 درصد وزنی حجمی آب اکسیژنه (H2O2) و سپس کاربرد IBA با غلظت های صفر (شاهد)، یک، دو، سه، پنج، هشت و 10 گرم در لیتر، قرار دادن انتهای قلمه در محلول چهار گرم در لیتر IBA و سپس قرار دادن در سوسپانسیون باکتریایی (Agrobacterium rhizogenes A13، Pseudomonas fluorescens 169 وBacillus subtilis FzB24) و مایه تلقیح قارچی Glomus intraradicesبود. در آزمایش اول قلمه هایی با منشا جست در بستر شاسی کشت شدند و پس از گذشت سه ماه در شرایط عرصه بازکاشت نهال ها انجام شد و خصوصیات ریشه زایی نهال ها پس از گذشت یک فصل رویشی ارزیابی شد. در آزمایش دوم از نهال های تولیدشده از آزمایش اول قلمه تهیه شد و آزمایش در شرایط گلخانه و عرصه و با تیمارهایی همانند آزمایش اول انجام شد. نتایج نشان داد که در آزمایش اول بیشترین درصد ریشه زایی در ترکیب H2O2 با غلظت سه گرم در لیتر IBA و بیشترین مشخصه های سطح ریشه، سطح ویژه برگ، وزن خشک نهال، ارتفاع و کلروفیل مربوط به تیمار ترکیبی IBA با سوسپانسیون باکتریایی A. rhizogenes بود. در آزمایش دوم، بیشترین درصد ریشه زایی در تیمارهای ترکیب H2O2 باغلظت سه گرم در لیتر و پنج گرم در لیتر IBA و تیمار ترکیبی IBA با سوسپانسیون باکتریایی A. rhizogenes مشاهده شد.
    کلیدواژگان: اکسین، بستر شاسی، تلقیح باکتریایی، ریشه زایی، سطح ریشه، منشا قلمه
  • داریوش مهدیفر*، مهدی پورهاشمی، رضا کرمیان صفحات 356-365
    پژوهش پیش رو در بخشی از جنگل های شاخه زاد برودار (Quercus brantii Lindl.) منطقه چگنی خرم آباد با استفاده از عملیات پرورشی تنک کردن به منظور کاهش رقابت بین جست ها در یک جست گروه و با هدف انتقال پتانسیل رویشی بر جست های برتر انجام شد. این پژوهش برای یک بازه زمانی 16ساله در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار طراحی شده است که در این مقاله نتایج چهارساله اول آن ارایه شده است. تیمارهای تنک کردن شامل تیمارهای سبک، متوسط و سنگین بودند که در سال اول در این تیمارها به ترتیب 10، 20 و 30 درصد سطح مقطع جست گروه ها تنک شدند و تیمار چهارم بدون تنک کردن به عنوان شاهد درنظر گرفته شد. در هر جست گروه هرساله قطر در ارتفاع نیم متر، ارتفاع جست ها و دو قطر عمود بر هم جست گروه ها اندازه گیری شد. در پایان چهار سال، با محاسبه رویش های قطری و ارتفاعی جست ها و همچنین رویش قطر و سطح تاج جست گروه ها به تفکیک تیمار، تاثیر تنک کردن بر رویش درختان بررسی و بهترین تیمار مشخص شد. نتایج به دست آمده نشان داد که تیمار تنک کردن سنگین نسبت به تیمارهای دیگر تاثیر مثبت بیشتری بر متغیرهای رویشی درختان داشته است و باعث بهبود ساختار توده جنگلی شده است.
    کلیدواژگان: تنک کردن، جست گروه، رویش، زاگرس، سطح تاج
  • سمیه سلگی*، علی صالحی، سیدجلیل علوی، حسن پوربابایی، محمود شعبانپور صفحات 366-378
    توان تولید یکی از شاخص های کلیدی خدمات اکوسیستم جنگل است و معیاری مهم برای پیش بینی میزان تولید، بهره برداری مجاز سالانه و همچنین میزان رویش رویشگاه است. در پژوهش پیش رو از معیار ارتفاع غالب که معیار مطمئنی برای ارزیابی کیفیت توده است، استفاده شد. برای این منظور در توده های صنوبر دلتوئیدس (Populus deltoides Marsh.) به روش انتخابی 52 قطعه نمونه مربعی به مساحت 400 متر مربع پیاده شد و در هریک ارتفاع و قطر درختان صنوبر و ارتفاع از سطح دریا ثبت شد. همچنین از عمق صفر تا 20 و 20 تا 40 سانتی متری، نمونه خاک برداشت شد و متغیرهای مورد نظر اندازه گیری شدند. ارزیابی توان تولید توده های صنوبر با استفاده از مدل جمعی تعمیم یافته و معیار اطلاعاتی آکائیک در بسته GRASP در نرم افزار آماری R نشان داد که ارتفاع از سطح دریا و متغیرهای فسفر، درصد رطوبت اشباع، کربن آلی، درصد سنگریزه و نیتروژن در عمق 20 تا 40 سانتی متری و همچنین کلسیم، جرم مخصوص ظاهری خاک و pH در عمق صفر تا 20 سانتی متری، بیشتر از 90 درصد تغییرات توان تولید را توجیه می کنند. به کارگیری معیار اهمیت نسبی نشان داد که ارتفاع از سطح دریا، فسفر در عمق 20 تا 40 سانتی متری و جرم مخصوص ظاهری خاک در عمق صفر تا 20 سانتی متری، به طور انفرادی و ارتفاع از سطح دریا، کربن آلی در عمق 20 تا 40 سانتی متری و جرم مخصوص ظاهری خاک در عمق صفر تا 20 سانتی متری، در ترکیب با بقیه متغیرها مهم ترین عامل ها در تغییرات توان تولید توده صنوبر بوده اند.
    کلیدواژگان: ارتفاع غالب، اهمیت نسبی، توان تولید توده، خصوصیات خاک، مدل جمعی تعمیم یافته
|
  • Razie Babapour, Ramin Naghdi *, Esmaeil Ghajar, Sahand Mozaffari Pages 189-199
    Earthwork operation is a complicated part in forest road construction that accounts for ca. 25% of the associated costs. Thus, accurate forest road profile planning is an important factor of determining earthwork volume. Planning a profile design with the aim of minimizing earthwork volumes entails a computer program that is capable to calculate earthwork area in different intervals of every cross section. The aim of this study was to incorporate ground shape at cross sections as a first step of determining an optimal vertical alignment of forest roads. First, AutoCAD was used to calculate the exact extensions of cut and fill areas in 1m intervals at every 275 cross sections as a witness sample. Then cross sections with different slopes were investigated by means of MATLAB heuristic programming. The accuracy of results was validated by AutoCAD. Paired sample T-Test was used for comparing the results of the suggested method against the commonly used method. The results revealed a good performance of the suggested method, which not only reduced computational burden but also keep the design's rectitude constantly by R2=0.99. The flexibility of the MATLAB heuristic programming makes it a powerful tool in rapid redesigning of new road standards.
    Keywords: Forest road, earthwork volume, cut, fill, red number, MATLAB heuristic programming
  • Abouzar Heidari Safari Kouchi, Yaghoub Iranmanesh, Teimour Rostami Shahraji* Pages 200-213
    Sequestration of atmospheric carbon in plant and the underlying soil is a mechanism to encounter the global warming. This study investigated carbon sequestration in biomass and soils of Chaharmahal and Bakhtiari’s poplar plantations. To this aim four one-ha regions were initially selected, in which Populus alba seedlings were planted. The 10-year individuals were planted at four different planting spaces (0.5×0.5, 1×1, 2×2 and 4×4 m). From each of the areas 10 trees (total number of 40 trees) were selected and felled. They were immediately weighted, and the wet weights for different tree parts were recorded separately. Biomass was derived after sampling carbon stocks, which revealed that the highest sequestration rates in tree organs is accumulated in trunk, branches, twigs and leaves, respectively. The sequestrated carbon in the biomass was derived by burning in electrical kiln. In addition, 10 soil samples were randomly drawn from two different depths (0 to 15 and 15 to 30 cm) across each region. The Walkley-Black method was applied to obtain the amount of carbon sequestration in the soil. The highest amount of sequestrated carbon (226.465 ton per ha) was recorded for 0.5×0.5 m planting space. The results indicated a 50% decrease in carbon sequestration along with increasing the planting space, with 79.6 and 76.3 tons per ha in 0.5 m and 1 m space, whereas 37.6 tons per ha was sequestrated in low-density plantation.
    Keywords: Carbon stock, planting density, Chaharmahal, Bakhtiari, soil, Populus alba
  • Mahmoud Bayat*, Manouchehr Namiranian, Mahmoud Omid, Arman Rashidi, Sajjad Babaei Pages 214-226
    Knowledge on stand’s quantitative and qualitative characteristics (tree volume and growth) are fundamental requirements for monitoring close-to-nature forest management plans. In addition, future planning is based on statistics and information obtained from the forest. Thus, structural information such as standing stock, growth and diameter distribution are highly required. Volume increment provides the amount of allowable annual cut. In this study 768.4 ha of virgin forests located in Gorazbon district in Kheyroud educational- experimental Forest was inventoried by 258 permanent sample plots measured in 2012. Following elimination of statistical deficiency and exclusion of deviated points, the data were divided into 80% training and 20% test data to examine the applied neural network. The data was initially standardized by using training data. Neural network with back propagation error algorithm was developed. Furthermore, volume was regressed against diameter, height, slope and aspect using the allocated training data. Model diagnostics including R2, MAE and RMSE were applied for evaluating those two methods. The analysis resulted in R2=0.98, MAE=0.69 and RMSE=1.006, respectively. For the regression method the diagnostics amounted in R2=0.85, MAE=0.95 and RMSE=2.5. The results have suggest the higher accuracy of neural network for growing stock estimation compared to regression approach. However, care must be taken during data preparation, network design and network training to reach an optimum final model. It is concluded that this model should be further considered and applied for the estimation of volume across the study area.
    Keywords: Gorazbon section, artificial neural network, regressions models, volume
  • Masoume Khanhasani *, Khosro Sagheb Talebi, Yahya Khodakarami, Houshmand Safari Pages 227-235
    This study aimed to determine the relationship between vegetation properties of Cerasus microcarpa C. A. Mey. and physiographic and soil conditions in forests of Kermanshah province. After identifying the main habitats of C. microcarpa habitats, min and max range of altitude were determined. Concerning geographic expositions and terrain condition, 17 circular sample plots of 500 m2 each were established, in which C. microcarpa individuals could be grouped, with at least three of the total 122 shrubs in a plot. Furthermore, 17 soil profiles were dug, in which the parameters including pH, EC, C%, CaCo3 and soil texture were determined. The PC-ORD software was used for Canonical Correspondence Analysis on the data. The results suggested that the geographical aspect plays an important role in selecting land form for C. microcarpa establishment, so that the shrubs are more distributed at the edges and valleys in northern slopes, while they are more presented in foothills and plains in southern slopes. The total height of shrubs in northern slopes and edges was higher than those in both southern slopes and plains. Both trunk and crown length reduce by increasing clay, CaCo3, EC and decreasing slope%. A direct relationship was observed between total height of shrubs and altitude and sand. Finally, the environmental conditions in southern slopes and plains which are accompanied by increasing the acidity and silt, which in turn contribute to increase the crown area and diameter at breast height of C. microcarpa shrubs.
    Keywords: Cerasus microcarpa, Canonical Correspondence Analysis, Northern Zagros, habitat conditions
  • Houman Abbasi *, Hamid Jalilvand Pages 236-248
    The development of forest parks not only entails the governmental and public support in multiple (political, economic, social and cultural) aspects, but it also requires an in-depth expert knowledge on forest management. The purpose of this study was to control the conducted management plans and review the recreational needs of tourists across Mirza Kouchak Khan forest park in Amol. A total number of 100 questionnaires were distributed among park visitors using the Clawson method. The analysis was performed using Cronbach's alpha coefficient. Results showed that the Cronbach's alpha = 0.251, turning out that the questionnaires were not valid. By excluding the outliers (i.e. highest numbers) the value of Cronbach's alpha was improved up to 0.55. The relationship amongst the parameters was surveyed by a chi-square test. Except two cases, namely the relationships between the type of park equipment and the right to use parking space as well as between the knowledge and understanding the forest with the other variables, no other significant differences were found. In fact, the public willingness to violate the regulations significantly decreases if the park would be associated with a proper design and planning, which in turns results in reduced damage to a given park. Therefore, this study revealed that the public culture of the park visitors is currently lacking an intuitive understanding and awareness about the biological and ecological values of the studies forest park.
    Keywords: Cronbach's alpha, Clawson, tourists, Haraz
  • Zahra Jamshidnia, Kambiz Abrari Vajari *, Akbar Sohrabi, Gholam Hasan Veiskarami Pages 249-259
    The purpose of this study was to investigate flora and plant species diversity in a mixed plantation in western Iran. Therefore, a 20-year mixed coniferous and deciduous plantation (Pinus brutia Ten., Cupressus arizonica Green. and Amygdalus scoparia Spach) was selected in Remela region, Lorestan province. In each of the three stands, 10 plots of 100 m2 (10 ×10m) each were randomly established, in each of which 5 subplots (2.5 ×2.5 m) were positioned in center and corner points. Plant species cover (%) and diversity indices were calculated for each site. Totally, 93 plants from 24 families and 8 genera were identified. The results showed that the main families included Asteraceae (18 species), Leguminosae (17 species), Labiatae (13 species), Graminae (12 species), and Apiaceae / Caryophyllaceae (6 species). The most frequent life form was therophytes (64.51%). From the chorotypical perspective, the highest frequency belonged to Irano-Turanian region (36.55 %(. The result also indicated that Shanon-weaver's diversity index and species richness (SR) were higher in coniferous plantation compared to the deciduous one, yet no significant difference was observed among the Hill's evenness indices of the three test sites. All in all it can be concluded that the habitats are associated with a high diversity due to the presence of 93 species, which is presumably driven by the climate and geomorphologic conditions of the region.
    Keywords: biodiversity, Zagros, flora
  • Mohammad Amini *, Rouja Amini, Khosro Sagheb Talebi, Seifollah Khorankeh Pages 260-272
    A permanent sample plot with an area of 6 ha is located on mid elevation of the Neka-Zalemrood forest, south of Sari in northern Iran. After fencing the plot, a metal tag indicating tree number was installed on each tree. A full calipering was conducted, which was followed by measuring the diameter at breast height (DBH) and height of selected trees. Forest structure, proportion of dead wood, and proportion of tree species were studied for a period between 2006 and 2012. Results of the inventory of the total 2375 trees in 2012 showed three storeys and an uneven-aged structure in Fagus orientalis-Carpinus betulus forest type. Further results included mean tree number of 389 ha-1, mean basal area of 43 m2ha-1, mean stand volume of 538 m3ha-1, and De' Liocourt factor of 1.38. Dead trees accounted for 3.1% of the total tree number and 5.7% of the stand volume. Comparison between the two inventories (2006 and 2012) showed that beech trees gained a higher proportion among the tree species in almost all diameter classes, while hornbeam lost more of its presence in the diameter classes. Amongst the DBH classes
    Keywords: Stand composition, dead wood, beech, structure, permanent sample plot, hornbeam
  • Mohammad Hossein Sadeghzadeh Hallaj*, Davoud Azadfar, Hossein Mirzaei Nodoushan, Mohammad Hossein Arzanesh, Masoud Tohidfar Pages 273-283
    A study on the impacts of soil humidity and artificial shading on growth, biomass production and its allocation to different organs of wild pistachio (Pistacia atlantica Desf.)saplings was carried out in Alborz research station complex (Karaj, Iran). One year seedlings were treated by soil humidity (20, 50 and 100 percent of field capacity) and shading (100, 70 and 50 percent of full sunlight) factors in a split plot experiment based on a randomized complete block design from June to December 2014. Results showed significant impact of oil humidity on height, collar diameter, fresh and dry biomass of leaves and stem as well as on total fresh biomass. Shade significantly decreased height, root and total dry biomass and root to shoot fresh biomass ratio. Moreover, wild pistachio saplings with different soil humidity treatments show different responses to shade. In particular, shade significantly decreases height, fresh leaves biomass and R/S fresh biomass ratio for well-irrigated saplings and increases these parameters for saplings under drought stress. Response trends of different parameters under humidity × shade treatments showed that shade can reduce undesirable effects of drought stress on wild pistachio saplings.
    Keywords: Height, organ, Pistacia atlantica, biomass, collar diameter
  • Roya Mousazadeh, Ardavan Zarandian, Fereshte Mirzaei, Hanieh Gharehbakhsh* Pages 284-296
    Dareh Si is a forested valley located 3 km from southwest of Kalaybar county within the Arasbaran forests in the north of East Azerbayijan Province. High Biodiversity and ecological conditions that generally govern Arasbaran area had turned those forests to a unique biogeographic area of Iran. In this study, the recreational value of the Dareh Si Castle Park (as the minimum recreational value of Arasbaran forests) was estimated using Contingent Valuation Method (CVM). Questionnaires were used to collect the required information. Descriptive statistics of variables were introduced, followed by providing results of LOGIT models and expected WTP values. Analytical results indicated that for each visit to the park the visitors would like to pay 3908 IRR. Annually, 275000 individuals visit the park, which results in the estimated recreational value of 1.074 billion IRR when multiplied by the WTP (The base year was 2007). This was updated based on Consumer Price Indexes (CPI) announced by Central Bank of Islamic Republic of Iran in 2014, accounting for 4.14 billion IRR.
    Keywords: Recreational value, Dareh Si Castle park, willingness to pay, Arasbaran forests, contingent valuation method
  • Roghayyeh Zolfaghari *, Seyyed Moeinoddin Zamani Pages 297-309
    Concerning the importance of tree and shrub regeneration and its effect on the feature of forests, the present study was designed to evaluate the regeneration of forest species and its relationship with environmental factors in Dena protected area. To this aim, 50 plots of 450 m2 each were selected in a randomly- systematic design based on a 500 × 250 m grid. Then the regeneration of species in three different height classes ( 130 cm) was counted. The results showed that the regeneration of different species was affected by various environmental factors. Among the physiographic factors, height had the greatest impact on regeneration, i.e. increasing the height from sea level leads to reducing the regeneration of Quercus brantii, Cerasus microcarpa, and Daphne mucronata, Whereas Amygdalus reuteri and Lonicera nummulariifolia showedincrease ofregeneration. However, the regeneration of Q. brantii and C. microcarpawas was higher in medium slopes on northern aspects. The results of soil elements also showed positive correlation between that soil nitrogen levels were with C. microcarpa regeneration and negatively correlated between L. nummulariifolia and soil nitrogen levels. On the other hand the correlation results revealed that the association of Q. brantii and C. microcarpa occurs jointly in low altitudes, while association of A. reuteri and L. nummulariifolia jointly occurs across high altitudes. Also regenerations of Pistacia atlantica and A. scoparia were observed to be jointly, similar to those of A. orientalis and L. nummulariifolia. Finally, the anthropogenic and environmental factors as well as the competition between species are concluded to affect the regeneration of variety of forest species.
    Keywords: Zagros forests, regeneration, edaphic factors, physiographic factors
  • Ali Jahani* Pages 310-322
    Environmental Impact Assessment (EIA) is well-known as a basic tool for environmental management and sustainable development. However, modelling approaches are generally preferred when quantitative entities are required for decision-making. The purpose of this study was to test artificial neural network incorporating ecosystem components, forest management activities and the forest canopy density confusion. The study area embraced three districts of Patom, Namkhaneh and Gorazbon within Khyroud research and educational forest of University of Tehran. Land Management Units were formed using available ecological databases and GIS. Based on qualitative and quantitative measures of ecological condition and human activities, the forest canopy density was simulated using artificial neural networks in Neuro Solutions ver. 5 software. Multilayer Perceptron network with one hidden layer and four neurons created the best function for optimizing topology with highest coefficient of determination ~ 0.9864. The results of sensitivity analysis revealed that human activities like the cattle density in land unit (ha), ecological and natural factors such as the average diameter of forest type trees and soil depth are associated with the highest effects on forest canopy density. As a conclusion, the impact assessment of implemented projects could offer an improved solution in decision making for similar projects across similar locations.
    Keywords: Environmental Impact Assessment, forest canopy density, multilayer perceptron, sensitivity analysis, artificial neural network
  • Ahmad Rahmani *, Maryam Teimouri, Mohammad Matinizade, Yousef Kalafi, Beitollah Amanzade Pages 323-331
    This study evaluated soil and nutrient concentration in different phases of developmental cycle in untouched habitat of oriental beech (Fagus orientalis Lipsky) in Guilan province. Three sampling plots (one ha in each site) were selected, with each plot divided into four sub-plots of 10 ×10 m each. Soil samples were taken from the corner and center of each sub-plot. After air drying, soil properties were measured. At each plot, 10 trees were randomly selected and leaves were sampled from different expositions. The samples were transferred to the laboratory, dried at 40 ° C, ground and further used for the analysis. Nitrogen, phosphorus, calcium, magnesium, potassium, zinc, manganese and iron were measured. Analysis of variance (ANOVA) was conducted on the data. Mean comparisons were carried out by Duncan’s multiple range tests (P ≤ 0.05). Percentage of organic carbon and soil organic matters in decay stage were greater than the other stages. Furthermore, the exchangeable content of K and available P in initial stage was greater in both depths. Mineral nutrition and organic matter in soil surface was greater than soil depth. In addition, leaves analysis showed that the nitrogen in the decay stage was greater than in other stages, whereas the other elements do not notably change. Nutrient uptake was independent of the amount of nutrients in the soil. The results showed that despite differences in the amount of nutrients leaves of beech trees in various stages of evolution the range of nutrients show the health of this ecosystem.
    Keywords: Forest ecosystem, leaf refraction, soil characteristics, forest management, evolution steps
  • Saber Ghasempour, Ahmad Alijanpour*, Abbas Banj Shafiei Pages 332-343
    In western Iran, forest stands containing multi-purpose species such as Sumac (Rhus coriaria), Barberry (Berberis sp.) and Pistachio (Pistacia sp.) in pure or mixed form mainly occur in the Northern Zone of Oak forests. The present paper aimed to study the site demands as well as the most important quantitative and qualitative characteristics of sumac in Urmia, West-Azerbaijan province. Therefore, two regional stands in Kachale and Khan Valley regions were selected. Total number of 30 circular plots, each 100m2 were established, in which attributes including collar diameter, diameter at breast height (DBH), height of main stem, crown height, mean crown diameter, the origin and vigor (health) of the trees were measured. Physicochemical properties of the soil were studied within 10 soil samples in Kachale and three samples in Khan Valley. Results indicated that collar diameter of main stem, DBH, height and mean crown diameter in Kachale were significantly higher than in Khan Valley stand. Surveying soil samples in Khan Valley and Kachale also showed that lime (51.8%) and potassium (276 p.p.m) in Khan Valley stand were significantly higher than in Kachale (1.25% and 224.5 p.p.m, respectively). Moreover, stand organic matter (1.6%) and potassium (210.75 p.p.m) under the canopy were more than in open space (%0.9 and 146.60 p.p.m respectively) across Kachale test site. This test site also revealed a significant correlation was observed between fruit weight and crown diameter.
    Keywords: Zagros forests, sumac, sampling, site demands
  • Fateme Ahmadloo*, Masoud Tabari Kouchaksaraei, Gholam Reza Goodarzi Pages 344-355
    This study was carried out to determine appropriate methods for rooting and seedling production of Crataegus pseudohetrophylla Pojark. from hardwood cuttings by IBA, bacterial and mycorrhizal treatments and two different sources of sprout and seedling. For this purpose, cuttings were sown in two separate experiments in a Complete Randomized Design (CRD) with 11 treatments and 3 replications of 10 cuttings in greenhouse benches. Treatments contained dipping the basal end of cuttings in H2O2 (3.5% w/v) followed by the application of IBA at concentrations (0, 1, 2, 3, 5, 8, and 10 g l-1) or dipping in 4 g l-1 IBA and then application of bacterial suspension of Agrobacterium rhizogenes A13, Pseudomonas fluorescens 169, Bacillus subtilis FzB24, and mycorrhizal inoculums of Glomus intraradices. In the first experiment, cuttings from sprout source were sown in greenhouse benches. The seedlings were transplanted to the open field condition after three months, and were assessed for rooting characteristics after a season of growth. In the second experiment, cuttings were prepared from seedlings produced from the first experiment, and the experiment was conducted in greenhouse and open field conditions and with similar treatments to those applied in the first experiments. Results showed that in the first experiment the highest rooting percentage was obtained in the combination of H2O2 with 3 g l-1IBA, and the highest root area, specific leaf area, total seedling dry weight, height, and total chlorophyll contents were obtained when a combination of IBA with bacterial suspension of A. rhizogenes was applied. In the second experiment, the highest rooting percentage was observed for the combination of H2O2 with 3 and 5g l-1IBA, as well as for the combination of IBA with bacterial suspension of A. rhizogenes.
    Keywords: Auxin, greenhouse benches, bacterial inoculation, rooting, root area, source of cutting
  • Dariush Mehdifar*, Mehdi Pourhashemi, Reza Karamian Pages 356-365
    As the first phase of a 16-year project, this research was carried out in a section of coppice Brant`s oak (Quercus brantii Lindl.) trees in Chegeni, Khorramabad, Lorestan province. We assessed the effect of different thinning treatments on growth of Brant`s oaks during a 4-year period. Three treatments with 3 replications were used including heavy (decreasing 30 percent of basal area), medium (decreasing 20 percent of basal area) and light (decreasing 10 percent of basal area) thinnings. One treatment was considered as control with no intervention. Quantitative characteristics of sample trees were measured prior to thinning. The measurements were repeated during 4 years to calculate the growth values. Based on results, heavy thinning had considerably positive impact on growth of diameter, height and basal area of sprouts as well as on growth of sprout-clumps crown area. It is concluded that thinning operations can improve the unsustainable structural characteristics of young coppice stands within Zagros forests.
    Keywords: Thinning, sprout, clump, growth, Zagros, crown area
  • Somayyeh Solgi *, Ali Salehi, Seyyed Jalil Alavi, Hasan Pourbabaei, Mahmoud Shabanpour Pages 366-378
    Site productivity is a key indicator of forest ecosystem, and is therefore an important criterion for forest managers to estimate the yield, annual exploitation and site growth. In this study, dominant height index was used as the most reliable criterion for evaluating site productivity of even-aged stands. A selective sampling method was used to locate 52 square sample plots of 0.04 ha each in poplar stands. The height and diameter of Populus deltoides Marsh. trees and altitude of each plot was recorded. Also, in each plot, soil samples from 0-20 cm and 20-40 cm depths were taken for analyzing several soil properties. Evaluation of stands productivity by using generalized additive models and AIC showed that altitude, P, saturation, organic carbon , gravel, N from 20-40 cm depth as well as Ca, bulk density and pH from depth 0-20 cm were the significant variables explaining the 90% of variability in productivity of P. deltoides. Using the relative importance criterion showed that altitude, P from 20-40 cm depth and bulk density from 0-20 cm depth were associated with dominant roles, yet the overall contribution of altitude, organic carbon from 20-40 cm depth, bulk density from 0-20 cm depth, together with other variables, were the most significant drivers of poplar site productivity.
    Keywords: Dominant height, relative importance, site productivity, soil chemical, physical properties, generalized additive model