فهرست مطالب

تحقیقات حمایت و حفاظت جنگل ها و مراتع ایران - سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1390)

مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم عجم حسنی، جلال جلالی سندی، محمدجعفر فارسی، احمد محرابی صفحه 1
    کرم تارتن پاییزه یا پروانه ی برگ خوار سفید اشجار یکی از آفات مهم درختان جنگلی می باشد. خسارت ناشی از لاروهای این آفت که گاه منجر به بی برگی کامل درختان می شود، ضرورت اقدامی جدی را در زمینه کنترل آن ایجاب می کند. این تحقیق با هدف بررسی بیمارگری 4 جدایه از قارچBeauveria bassiana و یک جدایه از قارچ Isaria farinosae روی لاروهای سن 4 پروانه سفید اشجار انجام شد. آزمایش زیست سنجی با 5 تیمار قارچی (فاکتور اول) و 5 غلظت (فاکتور دوم) به همراه شاهد (آب مقطر) با 4 تکرار و در هر تکرار 10 عدد لارو سن 4 در طرح پایه کاملا تصادفی انجام شد. لاروها به روش Topical با قارچ آلوده شدند. لاروهای شاهد با آب مقطر حاوی 03/0 درصد 80Tween-، تیمار شدند. نتایج نشان داد که جدایه فشند از B. bassiana با ایجاد تلفات 39 درصد بیشترین و جدایه 1872c از I. farinosae با 82/30 درصد مرگ و میر در رده بعدی قرارداشت. این دو ایزوله در غلظت 108 به ترتیب 5/72 و 5/67 درصد تلفات را ایجاد کردند. LD50s محاسبه شده برای دو جدایه فوق به ترتیب 103×2/0 و 105×5/9 کنیدی در میلی لیتر بود. حساسیت لاروهای سنین دوم، سوم و پنجم به جدایه فشند به عنوان بیمارگرترین جدایه، در یک آزمایش جداگانه بررسی شد. حساسیت لاروهای سنین مختلف به جدایه فشند متفاوت بود.به طوری که لاروهای سنین دوم و سوم به ترتیب 57 و 51 درصد تلفات را نشان دادند در حالی که لارو های سن پنجم 29 درصد تلفات داشتند.
    کلیدواژگان: پروانه ی برگ خوار سفید اشجار، زیست سنجی، قارچ های بیمارگر
  • راضیه جعفری حاجتی، علی سلطانی صفحه 14
    تحقیق حاضر در جنگلکاری تهلیجان شهرکرد در شرایط اقلیمی پاییز و زمستان یک سال منطقه انجام‎شد. بذرهای دو گونه زبان‎گنجشک و آیلان از پایه های مادری با باردهی مطلوب جمع آوری شدند و تحت آزمایش تترازولیوم کلراید و لایه پردازی سرد (طی سه هفته، پنج هفته، شش هفته) قرار گرفتند. به‎منظور بررسی اثر تیمارهای مختلف روی قوه نامیه و شکستن خواب بذور در مرحله اول هر کدام از این تیمارها به علاوه تیمار کنترل طی 4 تکرار 50 بذری در شرایط آزمایشگاه کشت شدند، سپس درصد و سرعت جوانه زنی اندازه گیری شد. در مرحله بعد بذرهای این دو گونه طی 5 تیمار (1- سطح خاک 2- دفن سطحی 3- پوشش پلاستیک 4- توری 5- شیشه) با 16 تکرار در دو موقعیت درون و بیرون جوی آب پای درختان در محیط جنگلکاری قرار گرفتند و پس از زمستان گذرانی تیمارها جمع آوری شد. درصد و سرعت جوانه‎زنی آنها بررسی و با نتایج مرحله اول مقایسه شد. درصد جوانه زنی طی شش هفته لایه پردازی برای گونه زبان گنجشک و آیلان به‎ترتیب 93/59 و 14/15 درصد بود. درصد و سرعت جوانه زنی بذرها در داخل و بیرون جوی تفاوت معنی داری نشان ندادند. بالاترین درصد جوانه زنی پس از زمستان گذرانی برای گونه زبان گنجشک (35/53 درصد) در تیمار دفن سطحی و برای گونه آیلان (05/34 درصد) در تیمار شیشه مشاهده شد. تیمار دفن سطحی باعث شکسته شدن خواب بذرهای زبان گنجشک و افزایش سرعت جوانه زنی آن گردید (05/0 p<). تیمار سطح خاک که بذرها در حالت طبیعی تحت این تیمار قرار دارند باعث شکسته شدن خواب بذرها نشد
    کلیدواژگان: زبان‎گنجشک، آیلان، بذر، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی
  • نورعلی رجبی مظهر، سید ابراهیم صادقی، فرزانه عادل صفحه 26
    آویشن (Thymus spp.) از گیاهان دارویی و معطری است که در بیشتر مناطق معتدله ازجمله استان همدان رویش دارد. گونه های موجود در استان شاملT. daenensis، T. fallax، T. kotschyanus، T. pubescens، T. migricus، T. eriocalyx می باشد که در مناطق مختلف استان پراکنش دارند. طی سال های 90-1388 آفات و بیماری های آویشن در کشت های مزرعه ای و نیز در رویشگاه های طبیعی آن بررسی گردید. نمونه برداری از حشرات آفت و بیماری های آویشن به صورت معمول از روی بوته های آویشن انجام شد. نمونه های جمع آوری شده پس از شناسایی برای تایید نهایی نام علمی به مراجع صلاحیت دار داخلی و خارجی ارسال شد. آفات و بیماری های آویشن شناسایی شده به همراه گونه های میزبان آنهاعبارتند از: شته آویشن (Aphis serpylli) از روی گونه های T. daenensis T. fallax، T. kotschyanus، وT. Vulgaris، مینوز برگ آویشنApteropeda sp. از روی گونه های T. daenensis، T. fallax و T. kotschyanus، تریپس Thrips tabaci از روی همه گونه های آویشن، بیماری سفیدک سطحی آویشن (Golovinomyces biocellatus) از روی گونه های T. daenensis وT. fallax، زنگ آویشن(Puccinia serpylli) فقط از روی گونه T. daenensis و گیاه انگلی سس (Cuscuta aproximata) از روی گونه های T. daenensis وT. fallax.
    کلیدواژگان: آویشن، شته، سس، سفیدک سطحی، زنگ آویشن، همدان
  • حمید یارمند، احمد محرابی، اولیویه مونترویل صفحه 37
    در طول اجرای طرح تحقیقاتی جمع آوری و شناسایی فون حشرات جنگلها و مراتع ایران (1383-1372) و نیز جمع آوری های انجام شده طی سالهای 86-83 در مناطق شمالی کشور تعداد زیادی از سوسک های متعلق به خانواده Cetoniidae از بالا خانواده Scarabaeoidea با استفاده از روش های متداول ازجمله تله های درختی و شکار مستقیم با دست از روی درختان، درختچه ها، گیاهان گلدار علفی، گیاهان خاردار خانواده کاسنی و زیر چوبهای پوسیده یا درحال پوسیدگی درختانی مانند بلوط، توسکا، آزاد و ممرز در مناطق جنگلی و مرتعی جمع آوری و شناسایی گردید. در مجموع، تاکنون 14 گونه به شرح زیر شناسایی شده اند. به طوری که برای هر گونه، میزبان گیاهی، تاریخ و مکان جمع آوری و انتشار جغرافیایی مورد مطالعه قرار گرفت. گونه Netocia persica (Kraatz، 1886) برای نخستین بار از مناطق گولنگ، رامیان و تنگه گل در استان گلستان و همچنین از منطقه چهل دختر واقع در مرز استان سمنان و گلستان جمع آوری و گزارش گردید. همچنین برای نخستین بار گونه هایی از حشرات این خانواده از مناطق کوهسارکنده، سرخ گریوه، کنداب، بارکلا و ورسکدر استان مازندران و از مناطق رامیان، شاکوه پایین، چهارباغ، شاه کوه بالا، سفید چاه، شیرین آباد، یانه سر، تنگه و رامیان در استان گلستان گزارش شد. بنابراین تمام نمونه ها همراه با کلیه اطلاعات مکانی و زمانی مربوطه، در موزه بندپایان موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور موجود است.
    کلیدواژگان: جنگل، مرتع، سخت بالپوشان، ستونیده
  • مصطفی نیکدل، علی اصغر دردایی، محمدحسن پزشکی صفحه 46
    گونه های زیادی از جنس فرفیون (Euphorbia) از خانواده Euphorbiaceae در مراتع استان آذربایجان‎شرقی پراکنده هستند. گونه های این جنس دارای شیرابه ای سمی در تمام قسمت های گیاه می باشند. در طی این بررسی آفات برگ خوار دو گونه متداول فرفیون شامل Euphorbia seguieriana Neck و Jaub & Spach E. heteradenia به ترتیب در نواحی مرتعی تیکمه داش و هوراند جمع آوری و شناسایی گردید. شب‎پره های برگ خوار Hyles lineata (Fabricius) و Hyles euphorbiae L. از خانواده Sphingidae)در منطقه هوراند) و Simyra dentinosa Freyer از خانواده Noctuidae)در منطقه تیکمه داش)، به عنوان عوامل مهم کنترل بیولوژیک فرفیون ها تشخیص داده شدند. در طی پرورش آزمایشگاهی لارو شب پره های فوق برای دستیابی به حشرات بالغ آنها، سه گونه پارازیتویید لارو و شفیره برگ خواران مذکور بشرح زیر شناسایی شدند.
    1- Cotesia vanessae Reinhard (Hym. Braconidae)2- Hyposoter didymator (Thunberg) (Hym. Ichneumonidae)3- Masicera sphingivora (Rohineau-Desvoidy) (Dip. Tachinidae)دو گونه براکونید و ایکنئومونید از لاروهای سنین آخر برگ خوار Simyra dentinosa و پارازیتوئید سوم از شفیره شب‎پره های Hyles lineata و Hyles euphorbiae خارج شدند.
    کلیدواژگان: برگخواران، پارازیتوئیدها، فرفیون، Simyra dentinosa، Hyles lineata، Hyles euphorbiae
  • احمد حسینی صفحه 53
    تنش های ناشی از خشکسالی در سال های اخیر و به دنبال آن ضعف فیزیولوژیک درختان، افزایش جمعیت سوسک های چوبخوار را در جنگل های زاگرس به دنبال داشته است. به‎منظور ارزیابی میزان آلودگی درختان جنگلی به سوسک چوبخوار در شرایط متنوع رویشگاهی و خصوصیات مختلف ساختار توده، جنگل های بلوط شلم واقع در 10 کیلومتری جنوب شرق شهر ایلام انتخاب گردید. با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی 20 واحد همگن از نظر توپوگرافیک در منطقه مورد مطالعه تعیین شد و در هر کدام 3 پلات 1000 مترمربعی دایره ای شکل به صورت تصادفی سیستماتیک به فواصل 100 متر از یکدیگر پیاده گردید. متغیرها شامل قطر برابر سینه، قطر متوسط تاج درختان، فرم درختان، نوع گونه، درصد خشکیدگی تاج، آلودگی درختان به سوسک چوبخوار و موقعیت رویشگاه مورد ارزیابی و اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که عوامل توپوگرافیک و خصوصیات توده بر میزان آلودگی درختان به سوسک های چوبخوار تاثیر دارند. به‎طوری که بیشترین میزان آلودگی درختان به سوسک های چوبخوار در طبقه ارتفاعی 2000-1700 متر از سطح دریا و جهت جغرافیایی جنوب مشاهده گردید. ارتفاع از سطح دریا با میزان و شدت آلودگی درختان به سوسک های چوبخوار همبستگی مثبت معنی دار داشت، ولی جهت جغرافیایی همبستگی منفی معنی دار نشان داد. شیب با میزان و شدت آلودگی ارتباطی نشان نداد. میزان آلودگی در فرم شاخه زاد بیشتر از دانه زاد بود. میزان آلودگی با افزایش انبوهی توده و عرض تاج درختان رابطه مستقیم نشان داد. شدت آلودگی در طبقات قطری کوچکتر و در کلاسه های خشکیدگی تاجی بالاتر بیشتر بود. نتایج تاکید دارد که درختان پس از تنش خشکی و خشک شدن آلودگی شدید به حشرات چوبخوار پیدا می کنند و خسارت حشرات چوبخوار به‎عنوان عوامل ثانوی در مرگ درختان محسوب می شوند. بطور‎کلی نتایج نشان داد که تنوع در شرایط رویشگاه و ساختار توده موجب تنوع در شدت آلودگی درختان به سوسک چوبخوار شد. بر این اساس می‎توان کانون های آلودگی را شناسایی کرده و در حمایت جنگل استفاده نمود.
    کلیدواژگان: میزان آلودگی درختان جنگلی، سوسک چوبخوار، شرایط رویشگاه، ساختار توده، بلوط ایرانی، ایلام
  • سیده عظیمه مطلبی، مسعود طبری صفحه 67
    به منظور مطالعه صفات جوانه‎زنی بذر راش شرقی تحت ‎تاثیر مبداهای ارتفاعی و پیش تیمار آب‎اکسیژنه، اقدام به جمع آوری بذر از سه مبدا ارتفاعی 600، 1200 و1800 متر از سطح دریا واقع در جنگل‎های واز شهرستان نور (شمال ایران) گردید. بذرها بعد از خیساندن در آب اکسیژنه 1% (به مدت‎های 20 و 40 دقیقه) به همراه بذرهای شاهد در ماسه مرطوب لایه‎گذاری و در یخچال (°C4) به مدت 120 روز نگهداری شدند. شمارش هفتگی جوانه‎زنی بذرها نشان داد که مدت خواب بذر مبدا 1800 متر حدود 60 روز طول کشید و طولانی‎تر از دو مبدا دیگر بود. مبدا بذر بر صفات جوانه‎زنی بذر تاثیر معنی‎دار داشت، به طوری که با افزایش ارتفاع از سطح دریا درصد جوانه‎زنی، میانگین جوانه‎زنی روزانه و سرعت جوانه‎زنی افزایش یافت. آب اکسیژنه تاثیر معنی‎داری بر افزایش درصد جوانه‎زنی و میانگین جوانه‎زنی روزانه بذر نداشت. این تحقیق آشکارکرد که برای شکستن خواب بذر مبدا ارتفاعی بالاتر، مدت لایه‎پردازی یا سرمادهی بیشتری نیاز است. نظر به این که با انجام لایه‎گذاری، بذرهای شاهد مبداهای بالاتر، در مقایسه با بذرهای شاهد ارتفاعات پایین‎تر، درصد جوانه‎زنی بیشتری داشتند. بنابراین برای تولید نهال در نهالستان‎های کوهستانی (دائم یا موقت) و نیز بذرکاری و بذرپاشی به منظور احیا و بازسازی توده های جنگلی تخریب شده و یا تجدید حیات‎نشده جنگل‎های کوهستانی خزری استفاده از بذرهای ارتفاعات بالاتر پیشنهاد می‎شود.
    کلیدواژگان: آب‎اکسیژنه، جوانه‎زنی، راش‎شرقی، لایه‎گذاری، مبدا بذر
  • فرشاد حقیقیان، حمید یارمند، سید ‎ابراهیم صادقی، جرارد دلوار، حمزه علی شیرمردی، حسین لطفعلی زاده، وحیدرضا منیری صفحه 78
    جاشیر(L.) Prangus ferulacea گیاهی چند‎ساله و دارای پراکنش وسیع در زاگرس و به ویژه در استان چهارمحال و بختیاری است. این گونه علاوه بر ارزش علوفه ای و دارویی، نقش مهمی را به واسطه ریشه های قطور در حفاظت خاک دارد (مقیمی، 1384). آفات مختلفی نظیر ساقه خوارها، برگخوارها و به ویژه بذرخوارها حیات و بقای این گونه را تهدید و مانع از زادآوری گیاه می شوند. در بررسی هایی که به منظور جمع آوری و شناسایی آفات بذرخوار گیاهان مرتعی طی سال های 1388-1387 در این استان انجام شد، نمونه هایی از بذرهای جاشیر از مرحله خمیری تا رسیدگی کامل بذرهای جمع آوری، شمارش و بذرهای آلوده به زنبور تعیین و میزان خسارت به صورت درصد محاسبه گردید. جهت خروج حشرات کامل، بذرهای آلوده در درون ظروف شیشه ای با درب توری در آزمایشگاه قرار داده‎ شد و حشرات کامل زنبور خارج شده برای شناسایی در الکل 70 درصد نگهداری شد. نتایج به دست آمده نشان داد زنبور متعلق به خانواده Eurytomidae است. این گونه تحت نام علمی Bruchophagus abnormis Zerova، 1984 شناسایی‎گردید. این گونه قبلا فقط از کشور قزاقستان از روی بذرهای Trigonella arcuata C. A. Mey گزارش شده است (Zerova،1989). سوراخ های خروجی حشرات کامل روی غلاف گیاه میزبان به صورت گرد است. میزان خسارت این زنبور به طور متوسط 13-8 درصد بود. علاوه بر جاشیر، این زنبور از روی بذرهای گیاه مرتعی ترشک بختیاری (Rumex ponticus (E. H. L. Krause جمع آوری و شناسایی‎گردید. نمونه زنبور شناسایی شده در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرکرد نگهداری می شود. این اولین گزارش زنبور برای فون ایران می‎باشد.
    کلیدواژگان: زنبور، Bruchophagus abnormis، جاشیر، خسارت، استان چهارمحال و بختیاری
  • رسول امید، ابراهیم عزیزخانی، حمید یارمند، فرگام نینوایی، اکه لیندلو صفحه 80
    سطح اندک جنگل های ایران و ضرورت حفظ و صیانت از آنها، امکان برداشت و تامین چوب مورد نیاز صنایع مرتبط را در کشور فراهم نمی کند. بنابراین در حال‎حاضر برای تامین نیاز روزافزون به انواع چوب آلات، به دلایل مختلف ناگزیر از واردات آن هستیم. واردات چوب از کشور روسیه از طریق بنادر انزلی و آستارا در استان گیلان و بنادر نوشهر و امیرآباد در استان مازندران صورت می گیرد. یکی از مهمترین مباحث در بخش واردات، موضوع آفات و بیماری های قرنطینه ای می باشد. از‎این رو وضعیت آفات و بیماری های قرنطینه ای طی سال های 1386 تا 1388 به مدت سه سال، در قالب طرح تحقیقاتی در بنادر یاد‎شده مورد بررسی قرار‎گرفت.
    در این بررسی، تعدادی نمونه از سوسک های پوستخوار خانوادهScolytidae از روی چوب‎های وارداتی از این بنادر جمع آوری شد. نمونه های مذکور برای شناسایی به دانشگاه علوم کشاورزی کشور سوئد ارسال‎شد که دو گونه از آنها توسط دکتر آکه لیندلو با نام‎هایPityogenes chalcographus (Linnaeus، 1761) و (Gyllenhal، 1813) Hylurgops palliatus شناسایی‎گردید. این دو گونه برای فون ایران جدید بوده و در موزه بندپایان سسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور نگهداری‎ می شود.
    گونه Pityogenes chalcographus سوسک کوچکی است به طول 2 تا 3 میلیمتر که در آن قسمت سینه به رنگ سیاه و بالپوش ها به رنگ قهوه ای متمایل به قرمز است. در انتهای هر بال پوش 3 عدد دندانه وجود دارد که این دندانه ها در حشرات نر بزرگتر از حشرات ماده است. میزبان ترجیحی این حشره گونه)H. Karst. (L. Picea abies می باشد، ولی به سایر گونه های سوزنی برگان نیز حمله می کند. حشرات کامل در فصل بهار زمانی که دما به بیش از 20-18 درجه سلسیوس می رسد، ظاهر می شوند. حشرات ماده پس از جفت گیری دالانی را در زیر پوست ایجاد کرده و به صورت متناوب در دو طرف آن تخم گذاری می کنند. پس از تفریخ تخم و رشد لاروها این دالان ها به شکل یک ستاره در‎می آید که در این حالت هر یک از دالان های لاروی که به طول حدود 3 سانتیمترمی باشند، در واقع یک بازو یا شعاع آن را تشکیل می دهد. این گونه بسته به شرایط آب و هوایی بین یک تا دو نسل در سال ایجاد می نماید (Jackson، 2011; Byers، 1993). در گونه Hylurgops palliates نیز حشرات کامل سوسک هایی به طول 3/2 تا 5/3 میلیمتر هستند که سر و قسمت شکمی در آنها به رنگ سیاه و پیش‎گرده و بالپوش ها به رنگ قهوه ای متمایل به قرمز است. در این گونه تخم ها به رنگ سفید، لاروها بدون پا و c شکل بوده و مانند شفیره ها سفید رنگ هستند. گونه های مختلف خانواده Pinaceae (Abies spp.، Cedrus spp.، Larix spp.،. Picea spp و Pinus spp.) توسط این سوسک مورد حمله قرارمی گیرند. دالان های تخم این گونه حدود 3 تا 5 سانتیمتر طول دارد و حشرات ماده تخم های خود را به صورت تصادفی در گروه های کوچک در این دالان ها می گذارند. این حشره محیط های سایه و مرطوب را برای تغذیه و تولید مثل ترجیح می دهد. زمستان گذرانی در این گونه به صورت حشره کامل در زیر پوست تنه درختان میزبان و یا در خاک می باشد. این گونه نیز یک تا دو نسل در سال دارد (Jackson، 2011).
    با توجه به این که این دو گونه از روی چوب های وارداتی به بنادر فوق الذکر جمع آوری شده اند و استقرار آنها روی سوزنی برگان کشور گزارش نشده است و طبق اظهار‎نظر دکتر لیندلو این گونه ها قبلا از ایران گزارش نشده اند، لازم است سازمان های اجرایی ذیربط اقدامات و تمهیدات لازم برای اعمال قوانین قرنطینه و ضدعفونی مناسب چوب های وارداتی را به عمل آورند. همچنین به موازات آن سسات و مراکز تحقیقاتی در خصوص امکان استقرار آنها روی سوزنی برگان کشور را در دستور کار خود قرار‎دهند.
    کلیدواژگان: چوب‎های وارداتی، روسیه، سوسک پوستخوار
|
  • M. Ajamhassani, J. Jalali Sendi, M. J. Farsi, A. Mehrabi Page 1
    Hyphantria cunea Drury (fall webworm moth) is an important forest pest in Guilan province. Larval damage of the insect sometimes leads to severe host tree defoliation which in turn calls for drastic control measures. The objective of this study was to determine pathogenicity of four isolates of Beauveria bassiana and one isolate of Isaria farinosae on 4th larvae (2-days-old) of Hyphantria cunea. Susceptibility of different instars of this insect was also studied against the isolate having the highest percent mortality. Bioassay tests were conducted in the form of factorial and completely randomized design with 30 treatments and four replications. Ten larvae were topically infected with fungus spores. The control larvae were treated with distilled water plus Tween 80 0.03%. Results showed that Fashand isolate caused the highest percent mortality (39%), whereas 1872c was second in importance. LD50s of the above three isolates were 0.2×103(6.6×103-6.9×104), 9.5×105(0.3×105-4.9×106) and 7.8×106(1.5×106-0.2×107) conidia/ml., respectively. Susceptibility of different larval instars was varied too. Second and third instars had the most mortality rate (57 and 51%) respectively. In 108 concentrations Fashand caused the 85% mortality.
    Keywords: Hyphantria cunea, Bioassay, Entomopathogenic fungi
  • R. Jafari Hajati, A. Soltani Page 14
    This study was conducted in Tahlijan plantation near Shahrekord in autumn and winter climatic conditions in a given year. Seeds of two species, Ash (Fraxinus rotundifolia (and tree of heaven (Ailanthus altissima) were collected from selected trees and examined by Tetrazolium chloride and dormancy breaking tests (cold stratification for 3, 5 and 6 weeks). In order to investigate effect of different treatments on dormancy breaking and germination in the first step, each treatment as well as control were cultured in vitro in 4 replicates of 50 seeds, then the germination percentage and speed was measured. In the next step the effect of wintering on seeds germination was examined under 5 treatments; 1) scattering the seed on the soil surface 2) shallow burial, 3) plastic cover, 4) wire mesh-cage and 5) crystal jars by 16 replications inside and outside of water gutter in forest plantation. Following winter period these treatments were collected and the seeds viability was evaluated and compared with the first stage results. Germination percentage under 6 week’s stratification for ash and tree of heaven were 59.93 and 15.14, respectively. Seed germination percentage and speed- inside and outside of the water gutter- did not show any significant differences. The highest germination percentage was observed in shallow burial for Ash (53.35%) followed by crystal jars for tree of heaven (34.05%). Shallow burial treatment caused break seed dormancy break of Ash and an increase in speed of germination (p< 0.05). Seed dormancy break did not occur in soil surface treatment in which seeds were treated naturally.
    Keywords: percent germination, speed germination, seed, Ash, tree of heaven
  • N. Rajabi Mazhar, S. E. Sadeghi, F. Adel Page 26
    Thyme (Thymus spp.) is a medicinal and aromatic plant which grows in most temperate regions. Presently 14 Thymus species are reported from Iran and six have so far been collected and reported from Hamedan province. These include; T. daenensis, T. fallax, T. kotschyanus, T. pubescens, T. migricus and T. eriocalyx. Based on thyme distribution in the province, diseased samples together with associated pests were collected and transferred to the laboratory. Thyme plant distribution areas were regularly visited and sampled during 2008-2010. Several samples of pests and diseases on Thyme plants were collected. Insect pests collected on different thyme species are as follows: thyme aphid; Aphis serpylli on T. daenensis, T. fallax, T. kotschyanus, T. vulgaris, Leaf Miner beetle; Apteropeda sp. on T. daenensis, T. fallax, T. kotshyanus and Thrips tabasi on all Thyme species. Fungi diseases separated from diseased thyme plants of the province are; powdery Mildew Golovinomyces biocellatus on T. daenensis, T. fallax, Rust Puccinia serpylli on T. daenensis. Parasitic plant; (Dodder) Cuscuta aproximata collected on T. daenensis and T. fallax species.
    Keywords: Thymus, pests, Plant diseases, natural enemies, Hamadan
  • H. Yarmand, A. Mehrabi, O. Montreuil Page 37
    In the course of the survey of insect fauna associated with forests and rangelands of Iran (1993-2003) and the collections made in the period 2004-2007, the fauna of cetonid beetles were investigated. Specimens were mainly collected by banana trap and direct hand. Following transfer of insect specimen to the respective laboratory, preliminary identifications were carried out using diagnostic keys as well as close cooperation of the third author who determined or confirmed the identifications. All specimens together with relevant localities are currently maintained in arthropod museum of Research Institute of Forests & Rangelands. A total of 15 species were identified as follows. The species Netocia persica Kraatz, 1886 is collected and identified for the first time from Golank, Ramiyan and Tange Gol of Golestan province as well as Chehel-Dokhtar on the border of Semnan and Golestan provinces. The other species are mainly collected for the first time from the mentioned localities.* Species living in forests (collected in banana traps), larvae feeding upon decayed trees. Species not coming to banana traps or rerely, living in open areas, larvae larvae feeding upon roots of chardacea.*Cetonia aeratula Reitter, 1891 *Cetonischema speciosa (Adams, 1817) *Eupotosia affinis ssp. Pseudospeciosa Miksie, 1957 Netocia excavata (Faldermann, 835) Netocia hungarica ssp. armeniaca (Ménétriès, 1832) Netocia hungarica ssp.ignisternum Reitter, 1891 Netocia hungarica ssp.pseudoviridiana Medvedev, 1964 Netocia persica Kraatz, 1886 Netocia schekovnikovi Zaitzev, 1917Netocia trojana ssp. godeti (Gory & Percheron,1833) *Netocia vidua ssp. asiatica (Falderman, 1835) *Oxythyrea cinctella (Schaum, 1841)*Potosia cuprea ssp hieroglyphica (Ménétriès,1832)*Potosia funebris (Gory & Percheron, 1833)
    Keywords: Forest, Rangeland, žColeoptera, Cetoniida
  • M. Nikdel, A. A. Dordaei, M. H. Pezeshki Page 46
    Many species of spurges (Euphorbia spp.) are scattered in the pastures of East Azarbaijan province. The genus Euphorbia L. (Euphorbiaceae) typically have poisonous white sap in all plant parts. In this study defoliators of two common species of spurge including Euphorbia seguieriana Neck and E. heteradenia Jaub & Spach were collected and identified in Tikmedash and Horand rangelands, respectively. Two species of sphengid moth’s including Hyles lineata (Fabricius) and Hyles euphorbiae L. in Horand and the leafy spurge defoliator moth, Simyra dentinosa Freyerin in Tikmedash were detected as potential biological control agents of spurge. Study on natural enemies in laboratory rearing larvae of moths indicated that the larvae and pupae parasitized by three species of parasitoids as follows:1- Cotesia vanessae Reinhard (Hym., Braconidae)2- Hyposoter didymator (Thunberg) (Hym., Ichneumonidae)3- Masicera sphingivora (Rohineau-Desvoidy) (Dip., Tachinidae)The larvae of S. dentinosa were parasitized by the first two species of parasitoids and pupae of H. lineata and H. euphorbiae were parasitized by the tachinid fly.
    Keywords: defoliators, parasitoids, spurge, Simyra dentinosa, Hyles lineata, Hyles euphorbiae
  • Ahmad Hosseini Page 53
    Recent drought stresses and subsequent trees physiological weaknesses had drastic effect on borer beetles population increase in Zagros forests. Shalam forests located in Ilam province was selected to investigate borer beetle infestation rate of forest trees to the under various site conditions and stand structure in Persian oak forests. The study area was divided into 20 units using GIS and random systematic sampling and 3 1000m2 circle plot in any single unit was established across the landscape. In each plot, tree diameter (DBH), mean crown diameter, source and form of trees and shrubs, crown dieback condition, borer infestation rate and site situation was measured. Results showed that topographic factors and stand characteristics have significantly affected contamination rate of forest trees to borer attack. The highest contamination percent of trees to the borer beetles was observed southward in 1700-2000 m elevation from sea level. There were positive correlation between elevation and beetle’s infestation. Slope did not show any correlation with amount and intensity of beetle’s contamination. Abundance of beetles was higher in coppice stands than standard trees. With increase in stand density and tree crown width, beetle’s intensity increased. Contamination intensity was higher in smaller diameter classes as well as in dieback prevalent stands. The results emphasized that borer infestation usually occur following severe droughts and drying and thus borer beetles are considered as secondary agents causing tree mortality. The results indicated that site and stand diversity affect borers’ infestation rate. Thus we can pinpoint the hotspots and apply appropriate measures for forest protection.
    Keywords: contamination rate of forest trees, woodborer beetles, site condition, stand structure, Persian oak, Ilam
  • S. A. Motallebi, M. Tabari Page 67
    In order to evaluate seed source and pre-treatment hydrogen peroxide on the seed germination characters of Fagus orientalis Lipsky, some seeds were collected from three altitudes (600, 1200, 1800 m a.s.l.) in Vaz forests of Noor city (north of Iran). Following soaking in hydrogen peroxide (20 and 40 minutes) seeds were stratified together with the control in moist sand and maintained in refrigerator for 120 days. Germination initiation was recorded every week. The results showed that seed dormancy of 1800 m elevation took 60 days long which was longer than the other two seed sources. Seed source significantly affected seed germination, whereas seed germination rate, mean daily germination and germination speed increased with increase in altitude. Hydrogen peroxide did not increase seed germination as well as daily germination mean. This research revealed that to break dormancy of higher elevations seed, the longer stratification period is required. Considering applying stratification, control seeds of higher elevations had higher germination rate compared to the seeds of lower elevation. Thus it is advised to use seeds from higher elevations for seedling production in mountain nurseries and seed sowing or seed broadcasting for restoration of deforested or non-regenerated areas of Caspian mountain forests
    Keywords: Fagus orientalis, Hydrogen Peroxide, Seed germination, Seed source, Stratification
  • F. Haghighian, H. Yarmand, S. E. Sadeghi, G. Delvare, H. Shirmardi, H. Lotfalizadeh, V. R. Moniri Page 78
    Prangus ferulacea L.is a prennial plant widely distribute in Zagros Mountains, especially in Chaharmahal & Bakhtiary province. Further to fodder and medicinal values the plant can help to control soil erosion through its deep root system (Moghimi 1384). This species is infested by a diverse group of insect pests include stem borers, defoliators and in particular seed bugs which collectively threaten its survival. In the course of surveys conducted to collect and identify seed affecting pests of Prangus ferulacea L,in 2009-2010, premature to fully formed seeds were collected, counted and examined for wasp infection percentage. To collect adult wasp, seed samples were stored in glass jars in the laboratory and the emerging adults were kept in 70% alcohol for identification. The results revealed this wasp as Bruchophagus abnormis Zerova 1984. It has been recorded previously only on Trigonella arcuata C.A.Mey in Kazakhstan (Zerova, 1988). Exit holes of adult insect are round in appearance on infected seeds. Seed damage averaged 8-13percent. Further to P. ferulacea, the wasp was collected from Rumex ponticus E.H.L. Krase seeds as well. The collected specimens are presently maintained in the Agricultural and Natural Resources Research Center of Chaharmahal & Bakhtiary in Shahrekord. This is the first report of the wasp for Iranian insect fauna.
    Keywords: Wasp, Bruchophagus abnormis, Prangus ferulaceae, damage, Chaharmahal, Bakhtiary province
  • R. Omid, E. Azizkhani, H. Yarmand, F. Neinavai, A. Lindelow Page 80
    Low forest cover and the neccessity to protect and conserve, could not afford to harvest and supply wood for associated sectors in the country. Thus to meet the growing demand for various wooden materials, it seems inevitable to import wood from abroad. Wood inported from Russia is mainly conducted through Anzali and Astara harbours in Guilan and Nowshahr and Amir-Abad in Mazandaran provinces. Quarantine pests and diseases conveyed to Iran is one of the prime concerns in the context of timber trade. In the period 2007-2009 a research project was conducted to investingate timber-imported pests and diseases in the aforementioned harbours. In this project a number of bark beetles of Scolytidae family were collected on imported timber. Two species were identified as Pityogenes chalcographus (Linnaeus, 1761) and Hylurgops palliatus (Gyllenhal, 1813) by Ake Lindelow in Department of Ecology, Swedish University of Agriculture science. These two species are new for fauna of Iran.the specimens are maintained in Arthropod Museum of Research Institute of Forests and Rangelands.
    Keywords: imported woods, Russia, Iran, Pityogenes chalcographus, Hylurgops palliates