فهرست مطالب

مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا بابایی صفحات 1-9
    شب پره ی برگ خوار Ennomos quercinaria (Lep.: Geometridae) نقش مهمی در ایجاد خسارت روی درختان جنگلی در مناطق مختلف دنیا دارد. در طی سالیان اخیر این آفت به طور متناوب در جنگل های استان مازندران طغیان داشته است. مطالعه ی ویژگی های زیستی حشره در شرایط آزمایشگاهی نشان داد که دارای 6 سن لاروی است. متوسط طول دوره ی لاروی این حشره 74/3± 16/46 روز می باشد. رنگ لاروها از سبز تا قهوه ای متفاوت می باشد. شفیره در بین شاخ و برگ درختان میزبان تشکیل می شود. طول دوره ی شفیرگی حشرات نر و ماده به ترتیب 25/0± 85/13 و 16/0±44/12 روز بود. طول دوره ی زندگی حشرات کامل نر 44/0± 7 و ماده 25/0 ± 76/5 روز بود. متوسط چرخه ی زندگی حشره 86/5 ± 52/64 روز محاسبه شد. دوره ی پرواز آفت از اوایل خرداد شروع و تا اواخر این ماه ادامه داشت. این آفت یک نسل در سال داشته و به صورت تخم روی سرشاخه و تنه ی درختان میزبان زمستان گذرانی می کند. در این بررسی 6 گونه عنکبوت، 2 گونه سوسک، 4 گونه زنبور و یک گونه مگس به عنوان دشمنان طبیعی آفت معرفی شدند.
    کلیدواژگان: Ennomos quercinaria، Geometridae، زیست شناسی، درختان جنگلی، مازندران
  • لیلا درویشی، مهرداد قدس خواه، وحید غلامی صفحات 10-20
    شناسایی نواحی مستعد وقوع آتش سوزی یکی از اقدامات اولیه در مدیریت اراضی جنگل و کاهش خسارتهای ناشی از این پدیده محسوب می شود. به طوری که تعیین احتمال وقوع خطر آتش سوزی در مدیریت و جلوگیری از آتش سوزی موثر است. در این تحقیق نقشه ی پهنه بندی خطر وقوع آتش سوزی با استفاده از مدل سازی آماری در شهرستان دورود تهیه و کارایی آن مورد بررسی قرار گرفت. برای ارائه ی مدل، از روش رگرسیون چند متغیره در محیط نرم افزار SPSS استفاده شد. 63 نمونه شامل اراضی آتش سوزی شده و اراضی بدون وقوع آتش سوزی شناسایی شد. سطح آتش سوزی به عنوان متغیر وابسته و عوامل موثر در وقوع آن شامل میزان بارش سالانه، فاصله از مناطق مسکونی، فاصله از جاده، ارتفاع مکان، شیب، درصد تاج پوشش گیاهی و... به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شدند. مقادیر کمی پارامترهای مذکور با بکارگیری داده ها و نقشه های موجود در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و سنجش از دور (RS) و همچنین مطالعات میدانی برآورد شد. تجزیه و تحلیل رگرسیونی برای ارائه ی مدل انجام و بعد اعتباریابی یا آزمون کارایی مدل با استفاده از مناطق آتش سوزی شده انجام شد. عوامل میزان تاج پوشش گیاهی و میزان بارش منطقه مهمترین عوامل موثر در وقوع آتش سوزی شناسایی شدند. درنهایت نقشه ی پهنه بندی خطر وقوع آتش سوزی با بکارگیری مدل اعتباریابی شده در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی تهیه گردید. نتایج تحقیق دلالت بر کارایی مدل ارائه شده در ارزیابی خطر وقوع آتش سوزی داشته و استفاده از آن در این منطقه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، مدل آماری، GIS، پهنه بندی، جنگل دورود
  • کرم سپه وند، محمد علی علیزاده، علی اشرف جعفری صفحات 21-30
    گیاه اسپرس زراعی یا Onobrychis viciifoliae L. از گیاهان علوفه ای و مرتعی حساس به سفیدک سطحی است. به منظور بررسی شدت بیماری سفیدک سطحی در جمعیت های مختلف این گیاه، بذر 34 جمعیت مختلف آن در ایستگاه تحقیقاتی چند منظوره ی سراب چنگایی در شمال غربی شهرستان خرم آباد در کرت های 1 در2 متر با سه تکرار در شرایط آبی کشت شدند. ارزیابی شاخص شدت بیماری سفیدک سطحی چین های آلوده این جمعیت ها طی سه سال انجام شد. داده های مربوط به شدت بیماری سفیدک سطحی هر سه سال با نرم افزار SAS آنالیز شدند و درصد شاخص شدت بیماری جمعیت های مختلف براساس مقدار به سه گروه متحمل، نیمه حساس و حساس تبدیل گردیدند. نتایج حاصل از مقایسه ی میانگین کل شدت بیماری سفیدک سطحی در 34 جمعیت اسپرس در چین های دوم و سوم 3 سال نشان داد که از نظر شدت بیماری به 22 گروه آماری تقسیم شدند. به طوری که جمعیت پلی کراس و اشنویه به ترتیب با 17 و 19 درصد کمترین شدت بیماری را داشتند و متحمل به بیماری شناخته شدند. جمعیت های خوانسار 2 و خلخال به ترتیب با40 و 37 درصد بیشترین شدت بیماری را داشتند و نیمه متحمل شناخته شدند. بقیه جمعیت ها در گروه های آماری مختلفی بین این دو گروه قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، اسپرس، سفیدک سطحی، شاخص شدت بیماری، لرستان
  • کبری خورشیدی کاشانی، منصوره میر ابوالفتحی، یونس رضایی دانش صفحات 31-45
    چمن ها از دیر باز به لحاظ تاثیر در فرح بخشی محیط زندگی انسان اهمیت زیادی داشته و قسمت اصلی فضای سبز شهری و زمین های ورزشی در ایران را تشکیل می دهند.چمن ها به گونه های فوزاریوم حساس می باشند. تحقیق حاضردر سال های 1389 و 1390 با هدف بررسی نقش گونه های فوزاریوم در پوسیدگی طوقه و ریشه و سوختگی اندام های هوایی چمن انجام و نمونه های دارای این علائم از فضاهای سبز تهران، خراسان، اردبیل و خوزستان با شرایط آب وهوایی معتدل، سرد و گرم جمع آوری گردید. نمونه ها بر اساس روش های متعارف برای جداسازی گونه های فوزاریوم ضدعفونی سطحی، کشت و با استفاده از کلید های شناسایی معتبر تشخیص داده شد.از مجموع 101 جدایه حاصل، هشت درصد Fusarium oxysporum، نه درصد F. subglutinans، هشت درصد F. chlamydosporum، 13 درصدF. graminearum، 33 درصدF. solani، 28 درصد F. Compactum و 2 درصد F. proliferatum شناسایی گردید. آزمایش بیماری زایی جدایه های هر یک از گونه های فوزاریوم با استفاده از سوسپانسیون کنیدی آنها روی چمن یک ماهه تجاری بارن بروگ (Barenbrug) که مخلوطی از 10 درصد Poa pratensis، 20 درصد Lolium perenne، 20 درصد Cynodon dactylon، 20 درصدstolonifera Agrostis و 30 درصد از دو نوع F. arundinacea، Festuca rubra بود، در گلخانه انجام شد. در مقایسه نسبی بیشترین بیماری زایی به ترتیب مربوط به گونه های F. solani، F. subglutinan، F. chlamydosporum، F. oxysporum، F. compactum، F. graminearum و F. poliferatum بود. همچنین بیماری زایی جدایه هایی از گونه های فوق روی هریک از چمن های P. pratensis، L. perenne، Festuca spp،A. stolonifera و C. dactylon به تنهایی و در شرایط فوق انجام شد. به طوری که از بین پنج چمن مورد آزمایش بیشترین مقاومت نسبت به گونه های فوزاریوم به ترتیب در چمن های Lolium، Poa، Festuca،Cynodon و Agrostis مشاهده شد.
    کلیدواژگان: چمن، پوسیدگی طوقه و ریشه، گونه هایFusarium، بیماری زایی
  • فاطمه هادیان، حسین بشری، رضا جعفری، سید مهدی ادنانی صفحات 46-59
    استفاده ی نامناسب از اراضی موجب افزایش سرعت بیابان زایی در مناطق خشک و نیمه خشک می گردد. هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات بیابان زایی پیرامون تغییرات پوشش و کاربری اراضی در استان قم در یک بازه ی زمانی 33 ساله با استفاده از تصاویر لندست TM 1976، 1992 و 2009 می باشد. داده های بارش، تعداد دام و شاخص SPI نیز برای تفسیر دلیل این تغییرات در این دوره مقایسه شد. ابتدا پیش پردازش های هندسی، اتمسفری و توپوگرافی بر روی تصاویر اعمال شدند و نقشه های کاربری و پوشش اراضی با استفاده از طبقه بندی نظارت شده و فازی استخراج گردید. سپس صحت نقشه ها با استفاده از صحت کلی و ضریب کاپا محاسبه شدند. براساس نتایج، نقشه های تولیدی با روش فازی صحت بیشتری نسبت به طبقه بندی نظارت شده داشتند. در این بازه ی زمانی، میزان مراتع از 784281 به 662910 هکتار کاهش یافته و 34112 هکتار از اراضی به زمین های شوره زار تبدیل گردیدند. نتایج همچنین نشان داد که میزان اراضی مسکونی، صنعتی و کشاورزی به ترتیب 2864 و 13308 هکتار افزایش یافته است و دریاچه ی نمک در سال 2009 به طور کامل خشک شده است. نتایج حکایت از آن داشت که ساخت سد و قطع آب های ورودی به استان، بهره برداری شدید از آب های زیرزمینی، خشک سالی های متوالی و افزایش تعداد دام موجب افزایش سرعت روند بیابان زایی بخصوص در بخش شرقی استان قم شده است. البته نحوه ی مدیریت اراضی و تغییرات زیست محیطی، هر دو می توانند عامل این تغییرات باشند. مدیریت جامع و تطبیقی و بخصوص اصلاح مدیریت منابع آب استان می تواند منطقه را به شرایط گذشته بازگرداند.
    کلیدواژگان: استان قم، بیابان زایی، سنجش از دور، کاربری اراضی
  • سمانه هوشمند، عباس قمری زارع، آناهیتا شریعت، خدیجه کیارستمی صفحات 60-67
    سرب یکی از خطرناک ترین آلاینده های محیط زیست است. این عنصر قابلیت ماندگاری بالایی در خاک دارد و برای گیاهان، حیوانات و انسان سمی می باشد. یکی از روش های حذف سرب از خاک، کاشت گیاهان انباشته کننده ی این عنصر است. پژوهش حاضر میزان تحمل سه گونه ی بید را در اثر افزایش غلظت عنصر سمی سرب و اثرات جذب آن روی صفات فیزیولوژیک مقدار قندهای محلول، پرولین آزاد و صفات مورفولوژیک کلروفیل کلرا بررسی کرد. نهال های 130 روزه سه گونه Salix alba، S. acmophylla و S. fragilisبا غلظت های 0، 50، 100 و 200 میلی مولار سرب تیمار شدند. هفتاد و پنج روز پس از اعمال تیمارها، مقدار قندهای محلول، پرولین آزاد، کلروفیل کل و سرب در برگ، ساقه و ریشه اندازه گیری شد. کلیه آزمایش ها در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه ی طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام شد. بیشترین میزان جذب سرب در برگ S. alba (mg/kg dwt91/311) و در ریشه S. fragilis (mg/kg dwt4 /1631) بود. همچنین گونه S. alba بیشترین میزان قند و پرولین را در تیمار 200 mM و 100 mM به ترتیب به میزان 78/1477 و 18/14 میکرو گرم بر گرم وزن خشک داشت. با توجه به این که میزان جذب عنصر سرب در برگ گونه S. alba و در ریشه گونه S. fragilis بیش از حد سمیت گیاه (mg/kg dwt300-30) بود و اثر قابل توجهی بر صفات فیزیولوژیک و مورفولوژیک نداشت، می توان از این گونه ها برای کاهش آلودگی های محیط زیست استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بید، سرب، گیاه پالایی، قندهای محلول، پرولین، کلروفیل
  • صمد خاقانی نیا، یاسر قراجه داغی صفحات 68-77
    طی سال های 1388 تا 1392 گونه های گیاه خوار مراتع استان آذربایجان شرقی متعلق به دوبالان خانواده ی Chloropidae مورد بررسی قرار گرفت. هفت گونه متعلق به دو جنس از این دوبالان شناسایی شدند. البته شش گونه برای فون کشور جدید هستند (Chlorops adjunctus، C. calceatus، C. figuratus، C. puncticornis، C. serenus و Meromyza variegate).
    کلیدواژگان: مراتع، حفاظت، رکورد جدید، استان آذربایجان شرقی، کلروپیده
|
  • Pages 1-9
    August thorn, Ennomos quercinaria (Lep.: Geometridae) has been recognized as an important defoliator of forest trees throughout the world. Several outbreaks have been observed in Mazandaran province during the last decade. Study on the biology of this pest in laboratory conditions revealed that it has six larval instars. Average larval longevity estimated as 46.16±3.74 days. Larvae are green to brown in color and pupate among folded leaves. The pupal period of males and females were 13.85±0.25 days and 12.44±0.16 days, respectively. Males had longer life span (7±0.44 days) compared with the females (5.76±0.25 days). Life cycle averaged 64.52±5.86 days. The flight period was recorded from May through late June. Agust thorn is a univoltine insect and overwinters as an egg among foliage of the host trees. In this study, six spiders, two beetles, three wasps and a fly were identified as natural enemies.
    Keywords: Ennomos quercinaria, Geometridae, Biology, Forest trees, Mazandaran
  • Pages 10-20
    One of the initial actions in the management of forest lands and reduce the losses caused by this phenomenon is identifying areas prone to fire risk. Determine the probability of a fire hazard is effective in the prevention and management of fires. In this study, fire hazard zonation map in Doroud city was prepared and examined using statistical modeling. For the modeling, multivariate regression analysis in the SPSS software was used. 63 samples include burned and non burned lands were detected. Burned area as the dependent variable and the factors affecting fire occurrence consists of annual rainfall, the proximity (roads and residential areas), elevation, slope, percentage of vegetation cover, etc. were considered as independent variables. The quantitative values of above parameters were estimated using available maps in the Geographical Information System (GIS) and Remote Sensing (RS) environment as well as field studies. Regression analysis performed for the proposed model and validation of the model's performance was carried out. The amount of vegetation cover and rainfall were the most important factors affecting fire incidences. Finally fire hazard zonation map was prepared by applying validated model in GIS environment. The research results substantiate the effectiveness of the proposed model for fire hazard assessment.
    Keywords: Fires, statistical model, GIS, zonation, forests of Doroud city
  • Pages 21-30
    The sainfoin "Onobrychis sativa L." is a forage and rangeland plant which is susceptible to powdery mildews. For surveying of 34 populations to the disease severity of powdery mildew, seeds of populations were planted in research station of Serab Changai, at North West of Khorramabad by 1 2 m plots with 3 replications. The measurement of disease severity of each population was done for each harvest by 3 years. Then the data were analyzed by SAS and then the populations divided to 4 group of tolerant, semi susceptible and susceptible to this disease. According of disease severity index, 34 populations were divided to 22 statistical groups (p<0.05). The population of Polycrass and Oshnavieh with 18 and 19 percent of disease severity had lowest disease severity in comparison with other populations, therefore they evaluated as tolerant groups. Disease severity index of the populations of Khansar2 and Khalkhal were 40 and 37 percent of disease severity and they stand as semi suecceptible group. Another population, were evaluated between this 2 group for disease severity index.
    Keywords: Estimate, Powdery mildew, disease severity, Sainfoin, Khorramabad
  • Pages 31-45
    Turfgrasses have been recognized for their importance to our quality of life for many years. Today, they are cultured as a main component of cool-season grasses in the landscape and sport fields in Iran. Turfgrasses are susceptible to Fusarium species. To study the role of Fusarium species as the causal agents of foliar blight, crown and root rot of turfgrass, samples were collected from infected turfgrass plants from different areas in landscapes of Tehran, Ardebil, Khorasan and Khoozestan provinces during 2009 - 2010. Based on morphological and physiological characteristics and the diagnostic keys a total of 101 isolates seven species of Fusarium recovered. These include: F. solani (33%), F. chlamydosporum (8%), F. proliferatum (2%), F. graminarum (13%), F. oxysporum (8%), F. subglutinans (9%) and F. compactum (28%). Fusarium isolates were found pathogenic using their conidial suspensions in the soil of the one month- old turfgrass seedlings used in Iran as Baronburg trade mark which is mixed of Lolium perenne, Festuca rubra and Poa pratensis seeds in the greenhouse conditions. Based on the more pathogenic effect, the order of Fusarium species were: F. solani, F. subglutinan, F. chlamydosporum, F. oxysporum, F. compactum, F. graminearum, F. poliferatum, respectively. Pathogenicity test for above Fusarium isolates against five major genera of turfgrasses including: Poa pratensis (Kentucky bluegrass), F. rubra (Fescue), Agrostis stolonifera (Bentgrass), Lolium perenne (Rye grass) and Cynodon dactylon (Bermudagrass)– were also performed under greenhouse conditions. The results showed that Rye grass, Fescue, Kentucky bluegrass Bermuda grass and Bentgrass were more resistant to isolates of tested Fusarium species, respectively Pathogenicity test for any of five turfgrasses against above Fusarium species was performed on one month- old seedlings under greenhouse conditions. The virulence of the fungal isolates was evaluated.
    Keywords: Turfgrass, Root, crown rot, Fusarium species, Pathogenicity
  • Pages 46-59
    Inappropriate land use triggers and accelerates desertification process in arid and semi arid regions. The aim of this study was to evaluate the desertification impacts in Qom province through land cover/ land use changes in 33 years using Land sat 1976 TM, 1992 and 2009. Population data, livestock numbers and SPI indices were also compared during this period. First, geometric, radiometric and topographic preprocessing techniques were applied to the images and land use/cover maps were extracted using supervised classification (Maximum likelihood) and fuzzy method. The maps accuracies were assessed through overall accuracy and Kappa statistics. According to the results, the maps produced by Fuzzy methods had more accuracy than the Maximum likelihood method. The results also indicated that the size of rangelands decreased from 784281.to 662910 hectares and 34112 hectares of lands were transformed into salty areas during this period. The results showed that the size of urban and industrial areas and agricultural lands in the province were increased to 2864 and 131308 hectares, respectively. The Namak Lake was also completely dried in 2009. The results revealed that dam constructions, pumping underground water, continuous droughts and increasing livestock numbers were among the reasons of accelerating the desertification trend in Qom province especially in the eastern part; hence both management and environmental variables were responsible for these changes. Holistic and adaptive management approaches in natural resources management, and especially in water resource management can restore the province into the past conditions.
    Keywords: Qom province, desertification, Remote Sensing, Land use
  • Pages 60-67
    Lead (Pb) is one of the most dangerous contaminants to environment. This element has ability to remain in soil for long time and being poisonous to human, animal and plants. Using lead hyper-accumulator plants is a useful method for lead elimination from plotted environment. Lead tolerance determined in three Salix species (Salix alba, S. acmophylla and S. fragilis), in a completely randomized design experiment at Pb concentrations of 0, 50, 100 and 200 mM with 3 replications in form of Pb(No3)2 applied in water of irrigation on 130 days old seedlings. Physiological characters such as sugar soluble, proline, total chlorophyll and Pb concentration in leaves, stem and root measured with ICP (Inductivity Coupled Plasma) device by fresh oxidation's method on the Salix's seedlings, after 75 days of lead treatments. The maximum amount of Pb fund in leaves of S. alba (311.91 mg/kg dwt) and in roots of S. fragilis (1631.4 mg/kg dwt). With due attention to, S. alba had the most soluble sugar and free proline at 200 and 100 mMPb treatments (1477.78 and 14.18 mg/kg dwt respectively), it can be used for lead reduction from polluted environmental.
    Keywords: Phytoremediation, Salix, Lead, soluble sugar, proline, chlorophyll
  • Pages 68-77
    In order to study the phytophagous flies of the family Chloropidae in grasslands of East Azarbayjan province, a survey was carried out during 2009-2013.Seven species belonging to two genera were identified of which six species are newly recorded for the Iranian insect fauna as Chlorops adjunctus, C. calceatus, C. figuratus, C. puncticornis, C. serenus and Meromyza variegate.
    Keywords: Grasslands, protection, new records, East Azerbaijan province, Chloropidae