فهرست مطالب

تحقیقات حمایت و حفاظت جنگل ها و مراتع ایران - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1394)

مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعیده اسکندری صفحات 1-10
    آتش سوزی یکی از مهمترین عوامل تخریب بوم سازگان های جنگلی محسوب می شود. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر عوامل اقلیمی بر آتش سوزی جنگل های گلستان انجام شد. بدین منظور آمار تعداد و وسعت آتش سوزی های به وقوع پیوسته در دو دهه اخیر (از سال 1369 تا 1389) در جنگل های استان گلستان از اداره کل منابع طبیعی گلستان و داده های اقلیمی دو دهه اخیر از اداره کل هواشناسی گلستان تهیه گردید. برای بدست آوردن متوسط داده های اقلیمی استان گلستان، از داده های اقلیمی متوسط درجه حرارت سالانه، متوسط بارندگی سالانه و متوسط رطوبت نسبی سالانه مربوط به چهار ایستگاه هواشناسی استان، میانگین گیری شد. سپس نمودار مربوط به داده های اقلیمی ترسیم و تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزارSPSS انجام شد. بررسی آماری داده های اقلیمی بر اساس ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین تعداد آتش سوزی های به وقوع پیوسته در استان گلستان و متوسط درجه حرارت سالانه در سطح اطمینان 95% و بین تعداد آتش سوزی ها و متوسط رطوبت نسبی سالانه در سطح اطمینان 99% رابطه معنی داری وجود دارد، اما بین تعداد آتش سوزی ها و میانگین بارندگی سالانه ارتباط معنی داری وجود ندارد. از طرف دیگر بین وسعت آتش سوزی های به وقوع پیوسته در استان گلستان و متوسط رطوبت نسبی سالانه در سطح اطمینان 95% رابطه معنی داری وجود دارد، اما بین وسعت آتش سوزی ها و متوسط درجه حرارت سالانه و همچنین متوسط بارندگی سالانه ارتباط معنی داری مشاهده نمی شود. نتایج کلی حکایت از آن دارد که بین آتش سوزی های استان گلستان و میانگین درجه حرارت سالانه رابطه مستقیم و بین این آتش سوزی ها و میانگین رطوبت نسبی سالانه رابطه معکوس وجود دارد.
    کلیدواژگان: آتش سوزی جنگل، تغییر اقلیم، تعداد آتش سوزی، وسعت آتش سوزی، جنگل های گلستان
  • ابوالفضل جعفری، اکبر نجفی صفحات 11-19
    عملیات بهره برداری جنگل و چوبکشی زمینی به دلیل ایجاد کوبیدگی شدید و تخریب خاک، می تواند موجب تغییر در خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک شود. از سویی دیگر اطلاعات کمی در خصوص زمان لازم برای بازیابی خصوصیات خاک تخریب شده وجود دارد. از این رو تحقیق حاضر به منظور بررسی تغییرات مواد آلی، به عنوان یکی از خصوصیات مهم شیمیایی خاک، در اثر عملیات چوبکشی و روند بازیابی آن طی ده سال پس از عملیات چوبکشی انجام شد. بررسی تغییرات مواد آلی در سه بخش ترددی کم، متوسط و زیاد یک مسیر چوبکشی که اخیرا کار چوبکشی در آن به پایان رسیده بود و سه مسیر که یک، پنج و ده سال از آخرین تردد ماشین آلات در آنها می گذشت، انجام شد. نتایج حاصل نشان داد که عملیات چوبکشی با توجه به شدت تردد ماشین آلات، باعث کاهش مواد آلی به میزان 5/32، 5/53 و 5/58 درصد به ترتیب در ترددهای کم، متوسط و شدید نسبت به تیمار شاهد می شود و میزان بازیابی نیز با توجه به شدت های ترددی در سنین مختلف متغیر است و بستگی به شدت تخریب خاک دارد؛ به طوریکه با گذشت زمان، شدت تردد کم، بیشترین میزان بازیابی را نسبت به دو تردد دیگر نشان می داد. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که تخریب مواد آلی خاک در اثر عملیات چوبکشی بیش از حد آستانه تخریب است و حتی پس از گذشت ده سال این تغییرات به طور کامل بازیابی نشدند و اختلافاتی را با تیمار شاهد نشان دادند.
    کلیدواژگان عملیات بهره برداری؛ مسیر چوبکشی؛ تخریب خاک؛ بازیابی خاک؛ مواد آلی
  • علی مهدوی، وحید میرزایی زاده، مریم نیک نژاد، امید کرمی صفحات 20-33
    تنش های ناشی از خشکسالی های اخیر و نفوذ ریزگردها سبب ضعف فیزیولوژیک درختان بلوط شده است به طوری که حملات حشرات و عوامل بیماری زا منجر به خشکیدگی درختان بلوط در جنگل های زاگرس شده است. برای ارزیابی تاثیر عوامل فیزیوگرافی شکل زمین، تراکم پوشش جنگلی و خاک منطقه بر میزان و پراکنش خشکیدگی درختان بلوط در جنگل های بیوره شهرستان ملکشاهی در استان ایلام از مدل رگرسیون لجستیک استفاده شد. بدین منظور در قطعه نمونه ای به مساحت 540 هکتار با استفاده از سیستم موقعیت یاب جهانی اقدام به برداشت موقعیت درختان خشکیده شد. سپس با استفاده از این نقاط و مدل رقومی ارتفاع منطقه مورد مطالعه نقشه های درختان خشکیده بلوط، ارتفاع از سطح دریا، جهت شیب و درصد شیب، تراکم پوشش جنگلی و خاک منطقه تهیه شد. برای درک ارتباط هر یک از عوامل با خشکیدگی درختان بلوط از مدل رگرسیون لجستیک استفاده شد، به طوری که نقشه های عوامل ذکر شده به عنوان متغیر مستقل و نقشه موقعیت درختان خشکیده بلوط به عنوان متغیر وابسته وارد مدل رگرسیونی شدند. نتایج حاصل از مدل نشان داد که با افزایش ارتفاع از سطح دریا و در جهت های جنوبی و غربی و افزایش تراکم پوشش جنگلی و در مناطق با عمق کم خاک و افزایش درصد شیب منطقه میزان و پراکنش درختان خشکیده بلوط افزایش می یابد. در نهایت بر اساس تاثیر هر یک از متغیرهای مستقل و نقشه کنونی موقعیت درختان خشکیده، نقشه احتمال خشکیدگی درختان بلوط در آینده تهیه شد.
    کلیدواژگان: درختان سرپای خشک، رگرسیون لجستیک، عوامل فیزیوگرافی، ملکشاهی، ایلام
  • جلیل کرمی، محمدرضا کاوسی، منوچهر بابانژاد صفحات 34-45
    در سال های اخیر شیوع بیماری ذغالی ناشی از قارچ Biscogniauxia mediterranea (De Not.) Kuntze،در جنگل های بلوط ایران در حال گسترش است. تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین برخی از متغیرهای محیطی بر روند اپیدمی بیماری ذغالی در دوره زمانی یکساله (1393-1392) در درختان بلوط بلندمازو در پارک جنگلی قرق در استان گلستان انجام شد. برای این منظور، وضعیت سلامت 385 اصله درخت در هفت ترانسکت با 102 گره بررسی شد. نتایج نشان داد که 8/25، 4/14 و 8/59 درصد درختان نمونه برداری شده به ترتیب سالم، کاملا خشک و دارای درجات مختلف آلودگی به بیماری ذغالی بودند. میزان آلودگی و افزایش شدت خسارت در درختان قطور بیشتر از درختان جوان است، با وجود این میزان مرگ و میر در درختان جوان بالاتر بود. در مجموع، میزان مرگ و میر و آلودگی درختان بلندمازو در منطقه مورد مطالعه به ترتیب 5/1 و 5/49 درصد در سال می باشد. علاوه بر این نتایج نشان داد که ارتفاع از سطح دریا و شیب زمین از عوامل موثر بر چگونگی توزیع شدت و میزان آلودگی بیماری ذغالی هستند. شیوع بیماری ذغالی، اثرات مخربی بر ساختار جنگل های بلوط دارد به طوری که تحت تاثیر متغیرهای محیطی قرار می گیرد. در نهایت، تهیه مدل های اپیدمی بیماری، نیاز به درک درستی از چگونگی اثرگذاری متغیرهای محیطی بر تعامل میزبان- پاتوژن، دارد و یافته های این پژوهش می تواند الگوی مناسبی برای مدیریت و کنترل بیماری ذغالی فراهم کند و برای حفاظت و احیاء اکوسیستم های جنگلی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: بلوط بلندمازو، بیماری ذغالی، متغیرهای محیطی، Biscogniauxia mditerranea
  • جواد میرزایی، نجمه نوربخش صفحات 46-56
    این تحقیق به منظور شناسایی قارچ های میکوریزی با درختان بادام (Amygdalus scoparia) در ذخیره گاه جنگلی کلم در استان ایلام، انجام شد. بدین منظور در ریزوسفر درختان بادام نمونه های خاک از عمق 0-30 سانتی متری تهیه شد. آنگاه نمونه های خاک پس از انتقال به آزمایشگاه در هوای آزاد خشک شده و بعد اسپور قارچ ها به روش الک تر و سانتریفیوژ جدا شد. پس از استخراج اسپور قارچ ها، اسلایدهای دائمی تهیه گردید و قارچ ها با استفاده از ویژگی های مرفولوژیکی شناسایی شدند. در این مطالعه، 13 گونه قارچ میکوریز آربوسکولار متعلق به هفت جنس: Funneliformis، Acaulospora،Gigaspora، Septoglomus، Diversispora، Claroideoglomusو Rhizophagus در ریزوسفر بادام شناسایی شدند که جنس Rhizophagus با 8/30 درصد، جنس غالب در منطقه بود. علاوه بر این گونه های Funneliformis caledonius، F. mosseae، Rhizophagus intraradices، R. fasciculatus، R. clarum، Claroideoglomus drummondii و Gigaspora gigantea بیشترین فراوانی و گونه ی C. etunicatumکمترین فراوانی را در ریزوسفر بادام داشتند. همچنین بیشترین فراوانی اسپور قارچ، متعلق به گونه Funneliformis mosseaeبود.
    کلیدواژگان: بادام کوهی، قارچ، اندومیکوریز، اکوسیستم، ایلام
  • فاطمه جعفری، رضا جعفری، حسین بشری صفحات 57-73
    ارزیابی ساختار و عملکرد پیش نیاز مدیریت صحیح اکوسیستم های مرتعی می باشد و می تواند در تشخیص میزان تخریب و انتخاب روش مناسب مدیریتی به مرتع داران کمک کند. این مطالعه با هدف ارزیابی عملکرد مراتع استپی و نیمه استپی استان اصفهان با استفاده از رویکردهای میدانی و دورسنجی انجام شد. در این تحقیق با استفاده از روش زمینی تجزیه و تحلیل عملکرد چشم انداز ((LFA و شاخص دورسنجی نشت (LI) 50 زیرحوزه با عملکرد بالا و در معرض تخریب شناسایی شد. بدین منظور در منطقه استپی جنوب اصفهان در شهرستان شهرضا تعداد 15 سایت در مراتع با وضعیت خیلی ضعیف و در مراتع نیمه استپی غرب اصفهان در منطقه آغچه- شهرستان فریدن تعداد 21 سایت در مراتع ضعیف، خیلی ضعیف و متوسط انتخاب و طبق دستورالعمل روش LFA امتیازدهی شد. برای زیرحوزه های رستری تهیه شده شاخص متریک LI برآورد گردید. همچنین برای مناطق مطالعاتی نقشه DEM و شاخص های طیفی NDVI و SAVI از تصاویر لندست TM سال 2009 استخراج شد. نتایج نشان داد که در هر دو منطقه مطالعاتی رابطه خطی مثبت معنی داری (05/0P<) بین شاخص های LFA با شاخص های NDVI و SAVI وجود دارد. همچنین همبستگی منفی معنی داری در سطح 5 درصد بین عملکرد حاصل از شاخص LI و شاخص های LFA وجود داشت. از این رو با توجه به وسعت مراتع خشک و نیمه خشک کشور، می توان از این شاخص ها برای ارزیابی عملکرد این عرصه ها و اولویت بندی زیرحوزه ها برای استفاده از برنامه های پایش به منظور حفاظت عرصه های طبیعی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: عملکرد مرتع، تجزیه و تحلیل عملکرد چشم انداز، شاخص نشت، NDVI و SAVI
  • عاطفه شهبازی، سید حمید متین خواه، جهانگیر خواجه علی صفحات 74-83
    حشرات گرده افشان و بذرخوار نقش مهمی در زادآوری برخی گیاهان دارند. شناسایی این نقش در زادآوری گونه های دارای پراکنش لکه ای به خصوص لگوم های خوش خوراک و دارای ارزش غذایی بالا با توانایی تثبیت نیتروژن، در حفظ و توسعه آنها اهمیت ویژه ای دارد. این مطالعه با هدف بررسی نقش این حشرات و تعیین برهم کنش آنها در تولید بذر گونه اسپرس همدانیHedysarum criniferum در استان اصفهان انجام شد. به این منظور در رویشگاه طبیعی این گیاه، تیمارهای حذف گرده افشان و حضور بذرخوار، حذف گرده افشان و بذرخوار، حضور گرده افشان و حذف بذرخوار و شاهد یعنی حضور گرده افشان و بذرخوار اعمال گردید. برای ممانعت از ورود حشرات گرده افشان و بذرخوار بر روی پایه های گیاه از قفس های با پوشش توری پارچه ای استفاده شد. متغیرهایی از قبیل تعداد کل بند بنشن تولیدشده، بذر تولیدشده در بند بنشن و نسبت بذرآلوده به بذرخواران به ازای هر پایه گیاه ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که حضور حشرات گرده افشان مفید بوده و باعث شده بندبنشن ها 6/47 برابر و بذر تولیدی 6/62 برابر نسبت به غیاب آن ها افزایش یابد به علاوه سوسک های بذرخوار خانواده Bruchidae توانستند 27٪ بذرها را نسبت به حالت غیاب آلوده کنند. به این ترتیب گرده افشان ها اهمیت بیشتری نسبت به بذرخواران در زادآوری این گیاه دارند. نتایج نشان داد که بذرخواران عامل اصلی محدودیت پراکنش این گونه محسوب نمی شوند و باوجود تخریب بخشی از بذرها توسط بذرخواران، وجود گرده افشانی باعث می شود که اختلالی در بقای آن به وجود نیاید. همچنین اثر متقابل بین گرده افشان ها و بذرخواران در زادآوری این گونه در سطح احتمال 95٪ معنی دار نشد.
    کلیدواژگان: حشرات گرده افشان، حشرات بذرخوار، اسپرس همدانی، برهم کنش گیاه، حشره
  • احمد محرابی، ابراهیم فرآشیانی، حمید یارمند، عیسی جبله، اولیویر مونترویل صفحات 84-86
    معرفی گونه ها و زیرگونه های خانواده ستونیده به عنوان یکی از اجزای مهم و مفید اکوسیستم، هدف این بررسی قرار گرفت. فعالیت حشرات این خانواده را می توان به عنوان شاخص سلامت در اکوسیستم در نظر گرفت. این بررسی با توجه به بازه زمانی ظهور حشرات کامل خانواده ستونیده (از اواسط اردیبهشت ماه تا اواخر شهریور ماه)، در نقاط مختلف استان قزوین از تیر 1387 تا شهریور 1392، با استفاده از روش های جمع آوری مستقیم و تله گذاری اقدام به نمونه برداری شد. تعداد 12 گونه و زیرگونه از هفت جنس، جمع آوری و مراحل مختلف آماده سازی، شناسایی مقدماتی و نهایی نمونه ها، در موزه بندپایان موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور انجام شد. Potosia cuprea ssp. mehrabii به عنوان زیرگونه بومی از منطقه قزوین گزارش می شود.
    کلیدواژگان: گونه بومی، فونستیک، استان قزوین، خانواده Cetoniidae، سخت بالپوشان
|
  • Saeideh Eskandari Pages 1-10
    Fire is one of the most destructive factors in forests. This research was carried out to investigate the impact of climatic factors on fire in Golestan forests. Statistics of the area and the number of fires in Golestan forests in the two past decades (from 1990 to 2010) was provided by the Golestan Natural Resources Administration and the climatic data of the two past decades was provided by the Golestan Aerology Administration. Climatic data with the mean annual temperature mean annual precipitation and mean annual relative humidity in the four stations was obtained to get the mean climatic data of Golestan Province. Then the flowchart of the climatic data was drawn. After normal testing of data، Pearson’s correlation coefficient was used to explore the relationship between climatic data and fires. Data analysis was performed using SPSS. Statistical analysis s of climatic data based on Pearson’s correlation coefficient showed that there was a significant relationship between number of occurred fires in Golestan forests and mean annual temperature with a 95% confidence level and also between the number of occurred fires in Golestan forests and mean annual relative humidity with a 99% confidence level; but there was no significant relationship between the number of occurred fires in Golestan forests and mean annual precipitation. On the other hand، there was a significant relationship between the area of occurred fires in Golestan forests and mean annual relative humidity with a 95% confidence level، but there was no significant relationship between the area of occurred fires in Golestan forests and mean annual temperature and mean annual precipitation. The overall results showed that there was a direct relationship between fires of Golestan Province and the mean annual temperature، and there was an indirect relationship between fires in Golestan Province and mean annual relative humidity.
    Keywords: fire, Climate change, Fire number, Fire area, Golestan forests
  • Abolfazl Jafari, Akbar Najafi Pages 11-19
    Logging operation due to soil disturbance and compaction changes soil physical and chemical properties. On the other hand، there is a paucity of data on the time required for recovery of disturbed soil properties. This research was therefore carried out to investigate the effects of ground-based skidding on organic matter، which is one of the important chemical soil properties، and it''s process of recovery over a period of 10 years after timber skidding. Changes in organic matter was quantified at three traffic levels including low، medium and heavy on a skid trail that has recently been established. Three skid trails have been left without skidding and traffic for one، five and ten years. The results indicate that skidding with regard to traffic intensity، when compared with the control، significantly decreased organic matter by 32. 5، 53. 5 and 58. 5% at low، medium and heavy traffic، respectively.. Furthermore، the rate of recovery with regard to traffic intensity varied depending on degree of soil disturbance، where low traffic showed more recovery than medium and heavy traffic. The results revealed that soil organic matter removal by skidding was beyond the disturbance threshold and even after a ten-year period، no complete recovery was observed.
    Keywords: Logging operations, Skid trail, Soil disturbance, Soil recovery, Organic matter
  • Ali Mahdavi, Vahid Mirzaei Zadeh, Maryam Niknezhad, Omid Karami Pages 20-33
    Stresses caused by recent droughts and fine dust lead to physiological weakness of oak trees as the insect outbreaks and pathogens lead to oak tree decline in the Zagros forests. To evaluate the effect of physiographic factors (terrain relief)، forest cover density and soil on the amount and distribution of dead standing oak trees، a logistic regression model was used. An area of 540 ha of oak forests in the Bivareh region from Malekshahi country in Ilam province was selected. Global positioning system was used for recording all dead standing oak trees. Then، using the recorded points of dead standing trees and digital elevation model، different required maps of the study area like distribution map of dead standing oak trees، elevation classes map، aspect and slope percentage maps، forest density map and soil map were developed. In order to understand the relationship of each factor with dead standing oak trees a logistic regression model was used، with the maps of aforementioned factors as independent variables and the map of location of dead standing oak trees as the dependent variable. The results showed that with increasing altitude in the western and southern aspects، increasing forest cover density and in areas with shallow soils and steep terrain the amount and distribution of dead standing oak trees were increased. Finally، based on the current position map of dead standing oak trees، the effects of independent variable probability maps of dead standing oak trees for the future was produced.
    Keywords: Dead standing trees, Logistic regression, Physiographic factors, Oak forest, Malekshahi, Ilam
  • Jalil Karami, Mohamadreza Kavosi, Manouchehr Babanezhad Pages 34-45
    Outbreak of charcoal disease caused by Biscogniauxia mediterranea (De Not.) Kuntze، have occurred periodically in oak forests of Iran in recent years. This study was performed to investigate the relationship between some environmental variables and charcoal epidemic disease during the years 2013 - 2014 at chestnut leaved oak trees in the national park of Qoroq in Golestan province. For this purpose، the health status of 385 trees were examined in seven transects with 102 nodes. The results showed that 25. 8، 14. 4 and 59. 8 percent of the selected trees were not infected، completely dried or with different infection levels، respectively. The infection rate and severity of the damage increased more in the old trees than the young; however، the mortality rate was higher than in the young trees. Overall، the mortality rate and infection of the oak trees in the study area were 49. 5 and 1. 5 percent per year، respectively. The results showed that elevation and slope were the main factors affecting the severity distribution and infection rate of charcoal disease. Outbreak of charcoal disease had profound adverse effects on the structure of oak forests، and this was influenced by environmental variables. Finally، preparing the epidemic models of disease requires an understanding of how environmental variables influence the interaction between host and pathogen. The findings of this study may provide an appropriate model for the management and control of the charcoal disease and provide protection and restore the forest ecosystem.
    Keywords: Quercus castaneifolia, charcoal disease, environmental variables, Biscogniauxia mediterranea
  • Javad Mirzaei, Najme Noorbakhsh Pages 46-56
    This study was conducted to identify the arbuscular mycorrhizal fungi in the roots and rhizosphere of Amygdalus scoparia in the forests of Kolm reservoir in Ilam province. Therefore، in the rhizosphere of almond trees، soil and root samples were collected from a depth of 0-30 cm. Soil samples for isolation and identification of fungi were transported to the laboratory and spores of arbuscular fungi were isolated using the wet sieving and decanting method on Sucrose followed by centrifuging. Isolated spores were mounted on slides and Spore morphological characteristics were considered for identification. In total، 13 species belonging to 7 genera of arbuscular mycorrhizal fungi including Funneliformis، Acaulospora، Gigaspora، Septoglomus، Diversispora، Claroideoglomus، Rhizophagus، were identified in the rhizosphere of almond trees. Rhizophagus was the dominant genus at 30. 8 percent. Further، the Funneliformis caledonius، F. mosseae، Rhizophagus intraradices، R. fasciculatus، R. clarum، Claroideoglomus drummondii، Gigaspora gigantea were the most and C. etunicatum was the least found species in the area. Most abundance of spores belonged to the Funneliformis mosseae species.
    Keywords: Amygdalus scoparia, Fungi, endomycorrhizal fungi, ecosystem, Ilam
  • Fatemeh Jafari, Reza Jafari, Hosein Bashari Pages 57-73
    Assessing the structure and functionality of rangelands is required to detect early changes in the ecosystem and assist managers to evaluate the effects of their management practices. This study was aimed to evaluate the functionality of steppe and semi-steppe rangelands in Isfahan province using field and remote sensing approaches. For this purpose، the functionality and land degradation status in 50 sub-basins were identified using the field- based landscape function analysis (LFA) method in 15 sites in steppe rangelands of Shahreza in south of Isfahan with very poor conditions، and also 21 sites with very poor، poor and moderate conditions in the semi-steppe rangelands of Aghcheh in west of Isfahan. The remotely- sensed leakiness index (LI) was calculated on the basis of the 50 sub-basins and a DEM map of the study area and also NDVI and SAVI vegetation indices were extracted from Landsat TM images in June 2009. The results showed that the outputs of the LFA method had positive and negative relationships with vegetation indices and LI with a 95% confidence level (P-value<0. 05)، respectively. Hence، in broad arid and semi-arid rangelands of Iran، these functionality indices can be used to prioritize rangeland functionality levels and protect these natural lands from degradation in the future using appropriate monitoring programs at the sub-basin scale.
    Keywords: Ragland function, Landscape function analysis (LFA), Leakiness index (LI), NDVI, SAVI
  • Atefeh Shahbazi, Seyed Hamid Matinkhah, Jahangir Khajehali Pages 74-83
    Pollinators and seed predators may strongly influence some of the plant reproductive fitness measures. For supporting conservation and development of the plant species with local dispersal، identification of favorable and unfavorable factors on the species reproduction is needed، especially in the case of palatable and nitrogen-fixing legumes with high nutritional value. This study aimed atdetermining the role of pollinators and seed predators and their interaction in seed production of Hedysarum criniferum Boiss. To achieve the goal، the following treatments were applied in the natural habitat of the plant: pollinators excluded/seed predators present; seed predators excluded/pollinators present; seed predators excluded/pollinators excluded; and a control (neither excluded). Tulle-mesh cages were used to prevent insect pollinators and seed predators to affect the plants. The response variables were the number of seeds produced per plant، the number of loments produced per plant and the proportion of attacked fruits by seed predators per plant. The results showed that the pollination impact was supportive and caused a 47. 6 fold increment in loments and a 62. 6 fold increase in produced seeds compared to their absence. It was found that the pollinators were more effective than the seed predators on the reproduction of this plant. In addition، the seed predators infected 27% of the seeds compared to the control. Despite the fact that seed predators caused the loss of about one-fourth of the seeds، the healthy seeds produced by the plant was sufficient such that seed predators were not a significant threat to the plant’s survival. Consequently، seed predators possibly could not be considered as the main factor for patchiness in the distribution of H. criniferum. Moreover، a non-significant herbivory × pollination interaction on seed production of H. criniferum (p≥0. 05) was found.
    Keywords: pollinator insects, seed predator insects, Hedysarum criniferum, plant insect interaction
  • Ahmad Mehrabi, Ebrahim Farashiani, Hamid Yarmand, Isa Jebeleh, Olivier Montreuil Pages 84-86
    The aim of this study was to introduce species and sub-species of Coleoptera، Cetoniidae family، as one of the important and useful components of the ecosystem. Activities of insects of this family could be regarded as health indicators in an ecosystem. The present study was performed on the duration of emergence of adult beetles from April to mid and late August in different areas in Gazvin Province، and was repeated from July 2008until September 2013. Sampling was done by direct collecting by hand and trapping methods. Preparation of insects for their preservation in collections and final determination of the specimens was conducted at the Arthropods Museum of the Research Institute of Forests and Rangelands. Overall، a total of 12 species and sub-species of 7 genera were collected. Potosia cuprea mehrabii (Montreuil & Legrand، 2008)، is reported as the only endemic Cetoniidae taxa in Qazvin area.
    Keywords: Endemic, Founestic, Gazvin Province, Cetoniidae Family, Coleoptera