فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1385)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1385)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 18,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/01/21
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمدتقی درزی*، امیر قلاوند، فرهاد رجالی، فاطمه سفیدکن صفحه 276
    به منظور بررسی اثر کودهای زیستی بر عملکرد و اجزاء عملکرد گیاه دارویی رازیانه (Foeniculum Vulgare Mill.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل با استفاده از فاکتورهای تلقیح مایکوریزایی (تلقیح و عدم تلقیح)، کود فسفات زیستی (0، 30 و 60 کیلوگرم در هکتار) و ورمی کمپوست (0، 5 و 10 تن در هکتار) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با هیجده تیمار و سه تکرار در سال 1384 به اجرا در آمد. همچنین مقایسه ای نیز بین این تیمارها با یک تیمار شاهد کود شیمیایی (NPK به میزان 90، 60 و 90 کیلوگرم در هکتار) به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با نوزده تیمار و سه تکرار انجام گرفت. مقایسه میانگین ها توسط آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح احتمال پنج درصد انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع بوته (6/105 سانتیمتر)، تعداد چتر در بوته (31 چتر)، وزن هزار دانه (53/3 گرم)، عملکرد بیولوژیکی (3978 کیلوگرم در هکتار)و عملکرد دانه (1047 کیلوگرم در هکتار) در تلقیح با مایکوریزا حاصل شد، اما شاخص برداشت در مقایسه با عدم تلقیح کاهش یافت. کود فسفات زیستی دارای تاثیر معنی داری بر روی تعداد چتر در بوته، وزن هزار دانه، شاخص برداشت و عملکرد دانه نبود، ولی اثر معنی داری بر روی ارتفاع بوته و عملکرد بیولوژیک داشت، به طوری که بیشترین ارتفاع بوته (3/105 سانتیمتر) و عملکرد بیولوژیک (3734 کیلوگرم در هکتار) در سطح سوم آن بدست آمد. همچنین بیشترین ارتفاع بوته (6/106 سانتیمتر)، تعداد چتر در بوته (2/37 چتر)، وزن هزار دانه (79/3 گرم)، عملکرد بیولوژیکی (4544 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد دانه (1253 کیلوگرم در هکتار) در سطح سوم ورمی کمپوست حاصل گردید. در این تحقیق، اثرات متقابل دو فاکتور تلقیح مایکوریزایی و کود فسفات زیستی بر روی وزن هزار دانه و دو فاکتور تلقیح مایکوریزایی و ورمی کمپوست بر روی شاخص برداشت، نیز معنی دار گردید. مقایسه شاهد با تیمارهای کودهای زیستی، نیز معنی دار گردید، به طوری که از نظر تعداد چتر در بوته، وزن هزار دانه و عملکرد بیولوژیکی، تیمار کود زیستی حاوی تلقیح با مایکوریزا، سطح سوم کود فسفات زیستی و سطح سوم ورمی کمپوست (2/40 چتر، 02/4 گرم، 5033 کیلوگرم در هکتار) برتری محسوسی نسبت به تیمار شاهد (7/31 چتر، 71/3 گرم، 4002 کیلوگرم در هکتار) داشت. از نظر عملکرد دانه نیز، تیمار کود زیستی شامل تلقیح با مایکوریزا، سطح دوم کود فسفات زیستی و سطح سوم ورمی کمپوست (1292 کیلوگرم در هکتار) در مقایسه با شاهد (1097 کیلوگرم در هکتار) برتری چشمگیری داشت. همچنین، از نظر ارتفاع بوته، تیمارهای مطلوب کودهای زیستی تفاوت معنی داری نسبت به تیمار شاهد نداشتند.
    کلیدواژگان: رازیانه، کودهای زیستی، مایکوریزا، کود فسفات زیستی، ورمی کمپوست، اجزاء عملکرد
  • مریم نگهبان، سعید محرمی پور* صفحه 293
    در این تحقیق اثرات دورکنندگی و دوام اسانس گیاه درمنه Artemisia sieberi Besser روی حشرات کامل سه گونه آفت انباری شامل سوسک چهار نقطه ای حبوبات، Callosobrachus maculatus F.، شپشه برنج Sitophilus oryzae L. و شپشه آرد Tribolium castaneum (Herbst) در شرایط دمایی 1± 27 درجه سانتیگراد، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و در تاریکی مورد بررسی قرار گرفت. اسانسها به روش تقطیر با آب استخراج شدند. با توجه به LT50 محاسبه شده، سوسک چهار نقطه ای حبوبات در مقایسه با شپشه برنج و شپشه آرد حساسیت بیشتری از خود نشان داده و سریعتر تلف شدند. همچنین دوام سمیت تنفسی یا نیمه عمر اسانس در سوسک چهار نقطه ای حبوبات به طور معنی داری نسبت به شپشه برنج و شپشه آرد بیشتر بود. اما اثرات دورکنندگی اسانس درمنه به طور معنی داری روی حشرات کامل شپشه آرد بیشتر از شپشه برنج و سوسک چهار نقطه ای حبوبات بود. نتایج بدست آمده کارایی اسانس A. sieberi را برای کنترل آفات انباری به اثبات رساند.
    کلیدواژگان: Artemisia sieberi، سمیت تنفسی، دورکنندگی، نیمه عمر اسانس، حشرات محصولات انباری
  • صدیقه عسگری*، حسین مدنی، پروین محزونی، نرگس جعفری دینانی، غلامعلی نادری صفحه 303
    بیماری های کرونری قلب همواره فراوانترین دلیل مرگ و میر در کشورهای غربی بوده است. آترواسکلروز که عمومی ترین شکل از بیماری های کرونری قلب است با رسوب تدریجی لیپیدها و کلسیم در شریان های ماهیچه ای ایجاد می شود.درمنه گیاهی از خانواده کمپوزیته است که وجود ترکیبهایی با خاصیت هیپولیپیدمیک و آنتی اکسیدان در بسیاری از گونه های این جنس به اثبات رسیده است. هدف این تحقیق بررسی اثرات Artemisia sieberi بر لیپیدهای خون و توسعه آترواسکلروز در خرگوشهای تغذیه شده با رژیم پرکلسترول بود. در این تحقیق 15 سرخرگوش نر به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. گروه تحت رژیم معمولی، گروه تحت رژیم پرکلسترول(%1 کلسترول) و گروهی که رژیم پرکلسترول همراه با مصرف یکروز در میان عصاره درمنه دشتی با دوز mg/kg body wt100 داشتند. غلظت کلسترول تام (TC)، تری گلیسرید (TG)، LDL کلسترول (LDL) و HDL کلسترول (HDL) سرم در زمان قبل از شروع آزمایش وبعد از پایان ماه اول و پایان ماه دوم در خرگوش ها تعیین شده است. بعد از گذشت دو ماه خرگوشها با دوز بالای کلروفرم کشته وآئورت آنها برای تعیین شدت ضایعات آترواسکلروتیک برداشته شد. نتایج نشان می دهد که درمنه دشتی به طورمعنی دار سطح TC، LDL و TC/HDL را کاهش و سطح HDL را افزایش می دهد و سبب کاهش معنی دار ضایعات آترواسکلروتیک در آئورت می شود. نتایج بیانگر این مطلب است که عصاره درمنه دشتی از طریق ایجاد تغییرات مطلوب بر سطح لیپوپروتئینها در جلوگیری از پیشرفت بیماری آترواسکلروز در خرگوش موثر می باشد و مطالعات گسترده تری جهت بررسی تاثیر این عصاره بر پیشرفت بیماری آترواسکلروز در انسان مورد نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: Artemisia sieberi، آترواسکلروز، هیپرکلسترولمیک، گیاهان دارویی
  • فائزه قناتی*، زهرا احمدی، پرویز عبدالمالکی صفحه 315
    مصرف روز افزون ترکیبهای آلوده کننده هوا و کاهش ازن ناشی از آن باعث افزایش برخورد پرتوهای فرابنفش به سطح زمین می شود. محلهای هدف پرتوهای فرابنفش در گیاهان به طور عمده DNA، پروتئین ها، غشاها، رنگدانه های فتوسنتزی، فتوسیستم ها و هورمون های گیاهی است. در تحقیق حاضر تاثیر پرتوهای فرابنفش Cبا گستره طول موجی بین 100 تا 280 نانومتر، بر رشد طولی و عرضی برگ، ضخامت لایه کوتیکول و اندازه سلول های مزوفیل نحوه حضور ترکیبهای فنلی موجود در دیواره سلولها و میزان ترکیبهای جذب کننده UV (آنتوسیانین و فلاونوئید) موجود در برگ گیاه صبر زرد (Aloe vera L.) بررسی گردید. بر مبنای نتایج بدست آمده، میزان رشد طولی و عرضی برگ گیاهان پرتو دیده در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافت. افزایش مقدار آنتوسیانین و فلاونوئید در این گیاهان نشان دهنده راهبرد دفاعی گیاه در برابر پرتوها با توجه به خواص آنتی اکسیدانی این ترکیبها بود. همچنین مطالعه و مقایسه ریخت شناسی و بافت شناسی برگهای گیاهان تیمار شده با برگهای گیاهان گروه شاهد، افزایش ضخامت کوتیکول و کاهش تعداد سلولهای مزوفیل را در اثر تابش پرتوهای فرابنفش C نشان داد.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، ترکیبهای جاذب UV، پرتوهای فرابنفش C، فلاونوئید، صبر زرد
  • محمد امین السلطانی پور، رحمان اسدپور صفحه 332
    گونه دارویی Tanacetum fruticulosum Ledeb. از زمانهای قدیم به صورت سنتی در برطرف شدن دل درد، شکم درد و نفخ مصرف می شده است. به منظور شناخت برخی خصوصیات اکولوژیکی این گونه درمنه جهت معرفی به منظور کشت انبوه آن در اراضی زراعی و استفاده در صنایع دارویی و همچنین جلوگیری از تخریب رویشگاه های طبیعی گونه، این بررسی در سال 1382 در استان هرمزگان انجام شد. مشخصات اقلیمی، زمین شناسی، ژئومورفولوژی، تیپ های اراضی، گیاهان همراه، تیپ رویشگاه و نقشه پراکنش همراه اندازه گیری متغیرهای رویشی، تجزیه فیزیکی و شیمیایی خاک برای گیاه در رویشگاه آن انجام گرفت. این گونه در شیب شمالی کوه باغ چنار و گدارشاه از توابع فارغان شهرستان حاجی آباد در شمال استان، در ارتفاع 2400-2000 متر از سطح دریا پراکنش دارد. اقلیم محل پراکنش گونه خشک بیابانی معتدل است. خاک دارای بافت لومی با 2/8-06/8=pH و 06/1-58/0=Ec میلی موس بر سانتیمتر می باشد. تیپ رویشگاه ارس- بادام است و بیش از 40 گونه گیاهی از جمله گونه های توربید، خنجک، بادام تلخ، زیتون، بنه، کلپوره، تنگرس و گون در محدوده رویشی آن پراکنش دارند. مقایسه میانگین های متغیرهای رویشی اندازه گیری شده بین دو رویشگاه نشان داد که دو منطقه از نظر کلیه متغیرهای اندازه گیری شده تفاوت معنی دار دارند و منطقه گدارشاه از وضعیت مناسبتری نسبت به منطقه باغ چنار برخوردار است.
    کلیدواژگان: اکولوژی، Tanacetum fruticulosum، استان هرمزگان
  • الهام رجب بیگی، فائزه قناتی، فاطمه سفیدکن، پرویز عبدالمالکی صفحه 341
    در این تحقیق، تاثیر میدان الکترومغناطیسی با فرکانس kHz1 بر روی رشد و همچنین میزان ونوع اسانس بخش های هوایی گیاه ریحان (basilicum Ocimum) مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور گیاهان به مدت 6 روز و هر روز به مدت 5 ساعت به صورت ناپیوسته با میدان الکترومغناطیسی تیمار شدند. در گروه های تیمارشده میزان رشد گیاه نسبت به گروه شاهد کاهش نشان داد. میزان اسانس در گروه تیمار شده با میدان الکترومغناطیسی نسبت به گروه شاهد کاهش نشان داد که این امر می تواند به دلیل کاهش فعالیت آنزیم های دخیل در بیوسنتز اسانس ها در معرض تیمار با میدان الکترومغناطیسی باشد. ترکیب غالب اسانس در گروه تیمار و شاهد همواره متیل کاویکل، ژرانیول و نرول بود، اما مقدار این ترکیبهای غالب در گروه تیمارشده و شاهد با یکدیگر متفاوت بود. میزان متیل کاویکل آن در گیاهان تیمار شده با میدان الکترومغناطیسی نسبت به گروه شاهد افزایش نشان داد. تغییر محتوای اسانس ها و ترکیبهای سازنده آنها پیشنهاد می کند که بتوان از میدان الکترومغناطیسی به عنوان ابزاری برای افزایش اسانس ها و ترکیبهای مفید دارویی در گیاهان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اسانس، Ocimum basilicum، متیل کاویکول، میدان الکترومغناطیسی
  • فاطمه سفیدکن، زهرا اکبری، محمدحسن عصاره، غلامرضا بخشی خانیکی صفحه 351
    در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر روش های مختلف استخراج بر مبزان و کیفیت ترکیبهای معطر گل محمدی، Rosa damascena Mill.، گلبرگهای جمع آوری شده آن از مناطق مختلف از ایران (دو نمونه از باغ گیاه شناسی ملی ایران با منشا کاشان و اسکو (آذربایجان شرقی)، یک نمونه از کاشان و یک نمونه از جاده چالوس)، تحت آزمایش قرار گرفت. چهار روش مختلف استخراج در این تحقیق شامل دو روش تقطیر (1- تقطیر با آب 2- تقطیر با آب و بخار آب) و دو روش استخراج با حلال آلی(1- استخراج توسط هگزان 2- استخراج توسط پترولیوم اتر) بودند. ابتدا بازده اسانس حاصل از روش های تقطیر و کانکریت و عصاره مطلق حاصل از روش ها یا استخراج با حلال آلی محاسبه شد. سپس اجزای تشکیل دهنده نمونه های حاصل، با استفاده از دستگاه گازکروماتوگرافی (GC) و گازکروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/ MS) مورد شناسایی کمی و کیفی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که برای سه نمونه گل محمدی (به جز نمونه اسکو) اختلاف معنی داری بین بازده اسانس ها و عصاره های مطلق وجود ندارد ولی برای کلیه نمونه ها، بازده کانکریت از بازده اسانس و عصاره مطلق بالاتر است (در سطح 1%). در عصاره های مطلق، ترکیب عمده فنیل اتیل الکل است در حالیکه در اسانس های حاصل از روش های تقطیر این ترکیب دیده نمی شود. میزان سیترونلول و ژرانیول در اسانس برخی نمونه ها بالاتر از عصاره مطلق است در حالیکه برای برخی نمونه ها میزان این ترکیبها در اسانس و عصاره مطلق نزدیک به یکدیگر است. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که نه تنها از پترولیوم اتر برای تهیه کانکریت و عصاره مطلق می توان به جای هگزان استفاده کرد، بلکه در برخی موارد با استفاده از پترولیوم اتر کیفیت عصاره مطلق بهتر است.
    کلیدواژگان: Rosa damascena Mill، گل محمدی، اسانس، عصاره، کانکریت، روش های استخراج
  • حوریه صادری، پرویز اولیا، مهسا رادمنش صفحه 366
    استافیلوکوکوس اورئوس یکی از باکتری های شایع در عفونتهای انسانی است. افزایش روزافزون مقاومت آنتی بیوتیکی در این باکتری سبب شده است که مصرف آنتی بیوتیکها روز به روز افزایش یابد و داروهای جدیدی به بازار عرضه شود. از طرفی استفاده از گیاهان دارویی با اثر ضد میکروبی جایگاه خاص خود را در طب سنتی پیدا کرده است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر ضد میکروبی عصاره های هیدروالکلی و آبی بذر و ساقه سداب (Ruta graveolens) بر سویه استاندارد استافیلوکوکوس اورئوس (ATCC 25923) بوده است. برای این منظور ابتدا از روش انتشار در آگار استفاده شد و بعد مقدار حداقل غلظت ممانعت کننده رشد (MIC) و حداقل غلظت کشنده (MBC) عصاره های موثر با روش رقت در مایع تعیین گردید. در نهایت تغییرات تعداد باکتری در زمانهای مختلف در حضور عصاره با غلظت معادل MBC مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این آزمایشها نشان داد که برخلاف عصاره های آبی، عصاره های هیدروالکلی تهیه شده از بذر و ساقه سداب بر استافیلوکوکوس اورئوس اثر ندارند. مقدار MIC و MBC عصاره آبی ساقه سداب به ترتیب 10 و 20 درصد و برای عصاره آبی بذر 10 و بیشتر از 30 درصد بدست آمد. کاهش تعداد باکتری ها در مواجهه با عصاره آبی ساقه سداب به صورت تدریجی بود. با توجه به بومی و فراوان بودن گیاه سداب در ایران و اثر ضد میکروبی آن، احتمالا می توان با مطالعات بیشتر از این گیاه برای تولید فرآورده های دارویی جهت درمان عفونتهای ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس استفاده نمود.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، سداب، اثر ضد میکروبی
  • محمدباقر خدایی، ودود صمدی، حبیب سلحشور صفحه 373
    به منظور تعیین نقش صادرات گل محمدی و فرآورده های جانبی حاصل از آن در اقتصاد ملی و برنامه ریزی و سیاستگزاری مطلوبتر در این زمینه، آمار رسمی صادرات گلاب، اسانس، مربا و غنچه گلسرخ ایران به کشورهای آسیایی در یک دوره 6 ساله (از سال 1379 تا 1384) مورد بررسی قرار گرفت و سهم هر یک از این بازارها از صادرات محصولات مذکور طی دوره مورد مطالعه مشخص گردید. در طی دوره مورد مطالعه، از ایران به 23 کشور آسیایی گلاب صادر شده که بیش از 55 ٪ آن مربوط به بازار کشورهای شیخ نشین حوزه خلیج فارس بوده است و نیز به 7 کشور اسانس صادر شده که مقدار آن از ابتدای دوره تا سال 1382 روند افزایشی داشته، ولی در سال 1382 با نرخ رشد منفی و در سال 1383 با عدم تقاضا از سوی بازارهای هدف مواجه گردیده است. همین طور به 4 کشور صادرات مربا و نیز 3 کشور صادرات غنچه گلسرخ صورت گرفته است. صادرات مربای گلسرخ در انتهای دوره نسبت به ابتدای آن رشدی معادل 9 برابر داشته است. نوسانهای شدید صادرات در طی دوره بیانگر این است که این بازارها قابلیت افزایش صادرات را در سایه برنامه ریزی و سیاستگزاری بهتر دارند.
    کلیدواژگان: اسانس گل محمدی، مربا گل محمدی، گلاب، گل خشک و غنچه، صادرات
  • مجید عزیزی* صفحه 386
    بابونه با نام علمی (Matricaria chamomila L.) یک گیاه دارویی ارزشمند است که از گل های آن در صنایع داروسازی، آرایشی و بهداشتی استفاده فراوانی می شود. اسانس این گیاه دارای ترکیبات ارزشمندی چون کامازولن، آلفابیسابلول و آلفا بیسابلول اکسید A و B می باشد. باتوجه به نیاز صنایع داروسازی داخلی به این گیاه و با درنظر گرفتن خواص کیفی بابونه های خودروی ایران بذرهای چهار رقم اصلاح شده جرمانیا، بودگلد، بونا و گورال که از آلمان و اسلواکی خریداری شد در شرایط آب و هوایی مشهد کشت گردید. درمرحله گلدهی کامل شاخص های رشد مانند ارتفاع بوته، قطر گل، درصد ماده خشک، عملکرد گل و میزان اسانس و میزان کامازولن موجود در اسانس اندازه گیری شد. نتایج حاصل نشان داد که در ارقام بودگلد و گورال ارتفاع بوته به طور معنی داری بیشتر از دو رقم دیگر بود در حالی که اندازه گل در ارقام بودگلد و بونا به طور معنی داری بیشتر از ارقام گورال و جرمانیا بود. از نظر عملکرد گل، رقم گورال با مقدار 15/221 گرم گل خشک در متر مربع برتر از بقیه بود و از این نظر با رقم بودگلد اختلاف معنی داری نداشت. کمترین عملکرد گل برابر 95/104 گرم گل خشک در متر مربع و مربوط به رقم بونا بود. مقایسه میزان اسانس ارقام نشان داد که بین برداشت ها در هر رقم از این نظر اختلاف قابل توجهی وجود دارد. بیشترین میزان اسانس برابر965/0 درصد وزنی و در برداشت اول رقم بونا بدست آمد، در حالی که کمترین میزان اسانس برابر 627/0 درصد وزنی و از برداشت سوم رقم جرمانیا حاصل شد. مقایسه میزان کامازولن موجود در نمونه ها نشان داد که بابونه های مورد بررسی در تحقیق بین 6/9 تا 14 درصد کامازولن دارند. مقایسه کامازولن در برداشت های متوالی نشان داد که در هر چهار رقم مورد بررسی میزان کامازولن در برداشت دوم بیشتر از برداشت اول و سوم است. با توجه به کلیه نتایج بدست آمده می توان اظهار نمود که از نظر رشد و نمو و میزان اسانس و کامازولن در میان ارقام مورد بررسی در این تحقیق ارقام بودگلد و گورال برتر از بقیه بوده و برای شرایط آب و هوایی مشهد توصیه می گردند.
    کلیدواژگان: بابونه، ارقام اصلاح شده، اسانس، کامازولن
  • شهروز موذن*، جهانفر دانشیان، سید علیرضا ولد ابادی، حسن بغدادی صفحه 397
    کدوی تخم کاغذی Cucurbita pepo con var.styriaca ازگیاهان دارویی یکساله و بسیار ارزشمند می باشد که درچند سال اخیر وارد ایران شده است. از مواد موثر موجود در تخمه این گیاه برای درمان بیماری های هیپرپلازی پروستات، سوزش مجاری ادراری، تصلب شرائین، تنظیم دستگاه گوارش و تنظیم هورمون های جنسی در زنان و مردان استفاده می شود. فسفر ازجمله عناصری است که بررشد و نمو، توسعه ریشه و عملکرد میوه و دانه گیاهان موثر می باشد. همچنین به دلیل گسترش زیاد بوته این گیاه در طول فصل زراعی، تعیین تراکم مناسب و فاصله کاشت کافی جهت نیل به بیشترین عملکرد و تولید میوه های با کیفیت بسیار مهم است. در تحقیقی که به همین منظور در سال 1383 درایستگاه تحقیقاتی فیض آباد مرکزتحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی قزوین انجام شد، سه تراکم بوته 10000، 13000 و 16000 درهکتاربه همراه کاربرد 4 سطح فسفر خالص 0، 50، 100 و 150 کیلوگرم درهکتار با استفاده ازطرح فاکتوربل درقالب بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار مورد بررسی گرفت. ازبوته هادرسه مرحله شروع گلدهی، اوج میوه دهی و رسیدگی کامل نمونه برداری انجام شد. تجزیه وتحلیل نتایج و مقایسه میانگین ها به روش دانکن نشان داد که از نظر رشد و گسترش بوته تیمار تراکم 10000 بوته درهکتار اختلاف معنی داری در تعداد گره، طول بوته، تعدادبرگ، وزن خشک برگ و تعداد ساقه فرعی با سایر تیمارهای تراکم داشته و کود فسفر نیز بر رشد گیاه موثر بوده، به طوری که بیشترین وزن خشک برگ مربوط به تیمار 150 کیلوگرم فسفرخالص در هکتار، همچنین بیشترین تعداد گره درتیمار 100 کیلوگرم فسفر در هکتار مشاهده شد. از نظر عملکرد میوه و دانه نیز تراکم 10000 بوته در هکتار عملکرد میوه، تعداد دانه در بوته و وزن خشک دانه بیشتر از سایر تیمارها داشته همچنین تیمار 100 کیلو فسفر در هکتار نیز بیشترین تعداد دانه در بوته، وزن خشک دانه دربوته وبیشترین وزن خشک دانه در مترمربع را در مقایسه با سایر تیمارهای کودی از خود نشان داده است. تیمارهای تراکم و کود فسفر بر روی درصد روغن دانه ها تاثیر معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: Cucurbita pepo، کدوی تخمه کاغذی، تراکم بوته، فسفر
  • احمد اکبری نیا، جهانفردانشیان، فرزاد محمدبیگی صفحه 410
    به منظور بررسی اثر سطوح کود نیتروژن و تراکم بر عملکرد بذر، اسانس و روغن بذر گیاه گشنیز آزمایشی در سال 1384 در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قزوین اجرا گردید. طرح آزمایشی مورد استفاده، اسپلیت پلات در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار بود. تیمارهای کود نیتروژن شامل 30، 60 و 90 کیلو گرم در هکتار در کرت های اصلی و تیمارهای تراکم شامل 20، 30، 40 و 50 بوته در متربع در کرتهای فرعی قرار داده شدند. عملکرد بذر، بازده و عملکرد اسانس، درصد و عملکرد روغن بذرها اندازه گیری و مقابسه شدند. نتایج نشان داد که نیتروژن و تراکم بر تمامی صفات مورد بررسی اثر معنی داری داشت. با افزایش کود نیتروژن تا 60 کیلو گرم در هکتار عملکرد بذر افزایش و بعد با کاربرد بیشترآن عملکرد بذر کاهش یافت. در حالی که بیشترین درصد و عملکرد اسانس و درصد و عملکرد روغن مربوط به تیمار 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بود. عامل تراکم بر عملکرد بذر، اسانس و روغن تاثیر داشت. بیشترین عملکرد بذر، عملکرد اسانس، درصد و عملکرد روغن با تراکم 30 بوته در مترمربع بدست آمد و کمترین عملکرد بذر در تراکم 50 بوته در مربع مشاهده گردید. اما بالاترین بازده اسانس مربوط به تراکم 40 بوته در مترمربع بود که با تراکم 30 بوته در متربع تفاوت معنی داری نداشت. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که از لحاظ عملکرد بذر و عملکرد اسانس کاربرد 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و از لحاظ درصد اسانس، درصد و عملکرد روغن تیمار 90 کیلو گرم نیتروژن با تراکم 30 بوته در مترمربع بالاترین مقدار را دارا بودند.
    کلیدواژگان: Coriandrum sativum، گشنیز، نیتروژن، تراکم، اسانس، روغن
  • عفت جعفری*، عبدالحمید کریمی صفحه 420
    عسل به عنوان یک ماده غذایی مهم با طعم دلپذیر است، که به دلیل داشتن مقداری گرده گل (تا حدود 1 درصد) دارای خواص غذایی و دارویی فراوان است و همواره مورد استفاده بشر بوده است. شناسایی گرده های مورد استفاده زنبور عسل نقش مهمی در تشخیص منشا گیاهی و جغرافیایی عسل ها، شناخت نوع و کیفیت آنها و اکولوژی تغذیه زنبورهای عسل دارد. به همین منظور اختصاصات مورفولوژیک دانه گرده حدود 155 گونه گیاه دارویی مورد استفاده زنبورعسل در استان فارس بررسی گردید. نتایج حاصل از مطالعات گرده شناسی نشان می دهد که دانه های گرده در تاکسونهای مختلف مجموعا تنوع قابل توجهی در ویژگی های ریختی از قبیل: تیپ روزنه، اندازه و تعداد شیارها و الگوی معماری سطح خارجی نشان می دهند که تیپ های: Trizonocolpate، Monocolpate، Trizonocolporate، Fenestrate، Polypantoporate، Polyzonocolpate، Hexazonocolpate، Tetrazonocolporate تیپ های غالب گرده ای را تشکیل میدهند. همچنین مطالعات ماکروسکپی دانه های گرده تله های گرده گیر نشان میدهد که دانه های گرده جمع آوری شده توسط زنبور عسل حالت چسبنده دارند وازلحاظ رنگ بسیار متنوع میباشند.
    کلیدواژگان: گرده شناسی، گیاهان دارویی، زنبورعسل، استان فارس
  • مهدی میرزا*، زهرا باهر نیک صفحه 431
    از آنجایی که گیاه Salvia از روزگاران کهن در مجموعه گیاهان طبی مورد توجه خاص بوده و کاربرد امروزه اسانس گونه های مختلف آن در صنایع داروسازی، عطرسازی و فراورده های بهداشتی- آرایشی و نیز طعم دهنده در صنایع غذایی و نوشیدنی حائز اهمیت است، بنابراین در تحقیق حاضر اسانس گونه ای از جنس سالویا با نام Salvia compressa Vent. استخراج و ترکیبهای موجود در آن مورد بررسی و شناسایی قرار گرفت. بدین منظور سر شاخه های گلدار گیاه از اطراف جهرم (ارتفاع 900 متر) در استان فارس جمع آوری شده و اسانس آن به روش تقطیر با آب مورد استخراج قرار گرفت. سپس ترکیبهای موجود در اسانس با استفاده از دستگاه های گاز کروماتوگرافی ((GCو گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنجی جرمی ((GC/MS جدا سازی و شناسایی گردیدند. نتایج بدست آمده وجود 24 ترکیب را در اسانس S. compressa نشان داد. در میان ترکیبهای شناسایی شده به ترتیب ترکیبهای T-کادینول(36%) و کاریوفیلن اکسید (7/15%) بالا ترین مقدار را به خود اختصاص دادند. از سایر ترکیبهای اصلی این اسانس می توان ژرانیول (5/10%) و بورنئول (3/9%) را نام برد.
    کلیدواژگان: Salvia compressa، اسانس، T، کادینول، کاریوفیلن اکسید
|
  • M.T. Darzi*, A. Ghalavand, F. Rejali, F. Sefidkon Page 276
    In order to study the effects of biofertilizers on yield and yield components in fennel, an experiment was conducted at Hamand Research Station in Damavand in 2005. The factors were mycorrhizal inoculation (inoculated and non-inoculated), biophosphate fertilizer (0, 30, 60 kg/ha) and vermicompost (0, 5, 10 ton/ha). The experiment design was factorial experiment in the base of randomized complete blocks design with eighteen treatments and three replications. Also, these treatments with a fertilizer control treatment (NPK: 90, 60 and 90 kg/ha) was evaluated using a randomized complete blocks design with nineteen treatments and three replications. The measured traits were plant height, umbel no./plant, 1000 seed weight, biological yield, haevest index and seed yield. Mean comparison was conducted using duncan multiple range test (at 5% level). Results showed that the highest plant height, umbel no./plant, 1000 seed weight, biological yield and seed yield were obtained through mycorrhization but reduced harvest index. Biophosphate fertilizer also showed significant effects on plant height and biological yield. The maximum plant height and biological yield were obtained with consumption of 60 kg/ha from biophosphate fertilizer. The highest plant height, umbel no./plant, 1000 seed weight, biological yield and seed yield were obtained from vermicompost (10 ton/ha). Intractions of two factors of mycorrhizal inoculation and biophosphate fertilizer on 1000 seed weight and mycorrhizal inoculation and vermicompost on harvest index were significant. Comparison of control versus biofertilizer treatments was significant and umbel no./plant, biological yield and seed yield in two treatments of fifteenth (mycorrhizal inoculation-30 kg/ha biophosphate fertilizer-10 ton/ha vermicompost) and eighteenth (mycorrhizal inoculation-60 kg/ha biophosphate fertilizer-10 ton/ha vermicompost) from biofertilizer treatments were higher than that of control. There was a positive and significant correlation between seed yield with plant height, umbel no./plant, 1000 seed weight and biological yield.
    Keywords: fennel, Biofertilizers, mycorrhiza, biophosphate fertilizer, vermicompost, yield components
  • M. Negahban, S. Moharramipour* Page 293
    Repellent activity and persistence of essential oil of Artemisia sieberi Besser were investigated against three stored product insect speciesCallosobruchus maculatus F., Sitophilus oryzae L. and Tribolium Castaneum Herbst at 27±1˚C, 65 ± 5 %R. H under dark condition. In this study, dry ground leaves were subjected to hydrodistillation using a modified clevenger-type apparatus. On the basis of the LT50s, C. maculatus was killed faster than S. oryzae and T. castaneum. Also, persistence or half-life time of the oil for C. maculatus was significantly longer than S. oryzae and T. castaneum. However, the essential oil was significantly more repellent to T. castaneum than S. oryzae and C. maculatus. These results demonstrated the efficacy of A. sieberi oil for applying in organic food protection.
    Keywords: Artemisia sieberi, fumigant toxicity, repellency, half, life time, stored product insects
  • S. Asgary*, H. Madani, P. Mahzoni, N. Jafari, Gh. Naderi Page 303
    Coronary heart disease (CHD) is invariably the most frequent cause of death in most of the west countries. Atherosclerosis which is the most common risk factor for CHD caused by a gradual deposition of fats and lipids in muscular arteries. Many species of Artemisia from Compositeae family have hypolipidemic and antioxidative properties. The objective of this study was to determine the effect of Artemisia sieberi extract on blood lipids and development of atherosclerosis in rabbits fed by a high cholesterol diet. For this objective 15 male rabbits were randomly divided in three groups (normal diet, hypercholesterolemic diet (HCD) and HCD + 100 mg/kg body weight Artemisia sieberi extract). Total cholesterol (TC), LDL cholesterol, triglycerides (TG) and HDL cholesterol were measured before starting and after 1st and 2nd months of experimental period. After two months, rabbits were killed following chloroform over dose and their aortas were removed for assessment of atherosclerotic plaques. The results indicate that Artemisia sieberi significantly reduces the levels of TC, LDL, TG and TC/HDL and significantly increase the level of HDL. The atherosclerotic plaque formation was significantly reduced in Artemisia sieberi group as compared to the control hypercholesterolemic group.
    Keywords: Artemisia sieberi, atherosclerosis, hypercholesterolemic, Medicinal plants
  • F. Ghanati*, Z. Ahmadi, P. Abdolmaleki Page 315
    The increase of atmospheric pollutants and depletion of ozone, are subsequently the main causes for the increase of ultraviolet radiation on the earth. In the present research the effect of ultraviolet C (100-280 nm) on the content of some of the biochemical compounds and growth parameters of Aloe vera L. were examined. According to the results, exposure to ultraviolet C decreased both longitudinal and expansion growth, as well as the size of mesophyll layers of aloe leaves, but increased the thickness of cuticle layer. The histochemical methods also showed that phenolic compounds in the cell walls of those plants which were exposed to ultraviolet irradiation were deposited more esterified to the wall polysaccharides rather than being polymerized compared to those of the non-exposed plants. The content of the ultraviolet-absorbing compounds (i.e., anthocyanins and flavonoids) of UV-exposed plants were also changed. Increase of flavonoids and anthocyanins in these plants, may be related to defensive strategy of these compounds against irradiation.
    Keywords: Aloe vera L, anthocyanins, flavonoids, UV, absorbing compounds, ultraviolet C
  • M.A. Soltanipoor, R. Asadpoor Page 332
    Tanacetum fruticulosum is traditionally used for stomachache since ancient times. This investigation was carried out to understand some ecological characteristics of Tanacetum fruticulosum and using them in abundant cultivation and applying in medicinal industeries and prevent the natural habitats from destroying in Hormozgan Province in 1382. Climatic, geologic and geomorphologic characteristics, land types, companion plants, habitat types, distribution map, phonologic study, vegetative parameters measurement and soil analysis were done in its habitat. This species was located in the north slope of Godarshah and Bagh chenar mountain in Fareghan at 2000-2400m altitude. The climatic condition of the region is moderate and dry. This plant grows in loam soil with pH=8.06-8.2 and Ec=0.58-1.06 milimouse/cm. Type of habitate was Juniperus excelsa-Amygdalus scoparia and more than 40 species, Daphne oleoides, Pistacia khinjuk, Amygdalus scoparia,Olea ferruginea, Pistacia atlantica, Teucrium pollium, Amygdalus lycioides and Astragalus fasciculifolius were distributed in their habitats. Comparison of measured vegetative variables between two habitats showed significant difference and Godarshah region has better condition than Baghshenar region.
    Keywords: Ecology, Tanacetum fruticulosum, Hormozgan Province
  • E. Rajabbeigi, F. Ghanati, F. Sefidkon, P. Abdolmaleki Page 341
    The effects of electromagnetic field (1 kHz) on the growth and the amounts and composition of essential oils of sweet basil (Ocimum basilicum) were studied. Basil plants were exposed to the electromagnetic field for 6 days, each 5 hours, discontinuously. Compared to the control plants, the growth of treated plants and their essential oils were decreased. This may be resulted from decrease in the activity of certain enzymes involved in the essential oil biosynthesis pathway. Methyl chavicol, geraniol, and nerol were three major components of essential oil of basil. Treatment with electromagnetic field, however, increased the content of methyl chavicol, suggesting an increase in the activity of chavicol-o-methyl transferase. This in return, suggests that the electromagnetic field can effect on the metabolism of essential oils indirectly i.e., through enzymatic proteins such as chavicol-o-methyl transferase. The results of the present study indicate that the electromagnetic field can be considered as a tool to increase methyl chavicol and probably other medicinal compounds in the desired plants.
    Keywords: essential oils, basil (Ocimum basilicum), methyl chavicol, electromagnetic field
  • F. Sefidkon, Z. Akbari, M.H. Assareh, Gh. Bakhshi Khaniki Page 351
    Rosa damascena Mill is one of the important Rose species for production of aromatic compounds. The oil and distilled water of Rose are used vastly in medicinal, hygienic-cosmetic and food industries. In Iran, there are vast gardens of Rosa damascena in Kashan, Kerman, Tabriz, Sahand and Fars province. In this research, the effect of different extraction methods on yield and chemical composition of four Rosa damascena samples (two samples from national botanical garden of Iran with source of Kashan and Oskou, one sample from Kashan and one sample from Chaloos road) were examined. The aromatic compounds were obtained by four extraction methods consisted of two distillation methods (hydro-distillation and water & steam distillation), extraction with organic solvents (by use of hexane and petroleum ether, individually). The yields of essential oils (from distillation methods) and concrete and absolute (from solvent extraction) were calculated. The oils and absolutes were analyzed by GC and GC/MS. The result showed (except Oskou sample) there is no significant difference between oil and absolute yield, but for all samples, the yield of concrete was higher than the yield of oil and absolute, significantly. Distillation methods produced higher percentage of citronellol and sometimes geraniol, but the valuable compound, phenyl ethyl alcohol, was not found in the oils or exist in very little amount. In solvent extraction methods, the percentage of phenyl ethyl alcohol was considerably high and citronellol and also geraniol were found in the absolutes, of course in lower amounts. There were also some differences between the minor components.
    Keywords: Rosa damascene Mill, essential oil, Concrete, absolute, extraction methods
  • H. Saderi, P. Owlia, M. Radmanesh Page 366
    Staphylococcus aureus is one of the common bacteria in human infection. Increasing antibiotic resistance in Staphylococcus aureus lead to vast usage of antibiotics and releasing new drugs to market. In this respect, medical herbs with antimicrobial effect have had important role in traditional medicine. The purpose of this study was evaluating antimicrobial effect of hydroalcoholic and aqueous extracts of seed and stem of Ruta graveolens plant on Staphylococcus aureus (ATCC 25923). Agar diffusion method was used and relative MIC and MBC of effective extracts were determined with macro dilution method. The change of number of bacteria in the presence of extract with concentration equal to MBC was also determined for different period of times. The results showed that unlike aqueous extract, the hydroalcoholic extracts of Ruta graveolens have no effect on Staphylococcus aureus. MIC and MBC of aqueous extract of stem were 10% and 20%, whereas, aqueous extract of seed were measured 10% and >30%, respectively. In the presence of aqueous extract of stem of Ruta graveolens, bacterial population was reduced gradually. Since Ruta graveolens is a native and abundant plant species in Iran; it is likely to produce drugs against Staphylococcus aureus infection which require further research.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Ruta graveolens, antimicrobial effect
  • M.B. Khodaei, V. Samadi, H. Salahshoor Page 373
    In order to trace the role of rose water and its related products in the national economy, and subsequently to approach a sound planning and policy making in this regard, the statistics of rose water, essential oil, rose jam, and dried flower buds exports to Asian countries within a period of 6 years (2000-2005) were evaluated. The percentage contribution of each receiving markets were revealed. In the studied period, among 23 Asian countries receiving rose water, above 55 percents of products were exported to Southern Persian Gulf neighboring Arab countries. Essential oil exported to 7 counties, and trends in demand were positive for 4 years in the beginning of this period, and did get negative in 2003, and completely stopped in 2004. Therefore the reasons for the occurring of this phenomena in essential oil demands needs to be studied. Rose jam and rose dry flower buds were exported to 4 and 3 countries respectively. End of the studied period in compare with begging of this period the amount of rose jam exporting was increased about 9 folds. With considering the major fluctuation in rose water related products exports within this period to different Asian countries demonstrate the existence of high potential demanding markets which needs to be taken further consideration in future policy making and export planning.
    Keywords: Rose oil, rose Jam, rose water, dryed flower, export
  • M. Azizi* Page 386
    Chamomile (Matricaria chamomilla L. Rauch) is a highly valuable medicinal and aromatic plant and its anthodia used frequently in pharmaceutical and cosmetic industries. Pharmacological effects of the plants is related to flavonoids, coumarins and essential oils. The most important pharmacological effects include anti-inflammatory, spasmolytic and wound healing action. Its essential oils contain valuable constituents such as chamazulene, α-bisabolol and α-bisabolol oxides A and α-bisabolol oxides B. In consideration of the demand from the pharmaceutical industry for this plant and with respect to the quality of Iranian wild growing chamomile, seeds of Bodegold (tetraploid), Germania (diploid), Bona (diploid) and Goral (tetraploid) cultivars were purchased from Germany and Slovakia and cultivated in Mashhad climate. During the flowering period, growth indexes such as plant height, anthodia diameter, percent of dry matter, flower yield, essential oils content and chamazolene were measured. The results show that plant height of Goral and Bodegold (85.5 cm and 77.2 respectively) are significantly higher than Germania and Bona (74.2 cm and 70.4 cm, respectively). The anthodia diameter of Bodegold and Bona were significantly higher than anthodia diameter of Goral and Germania. The results on dry anthodia yield showed that Goral produced the highest anthodia yield (221.15 g.m-2) and there is not significant difference between Goral and Bodegold. The lowest dry anthodia yield was produced by Bona (104.95 g.m-2). There was a significant difference between any harvest number and essential oils content. The highest essential oils content (0.627% w/w) extracted from Bona in the first harvest but Germania produced the lowest essential oils (0.627 %w/w) at third harvest. Chamazolene content of the cultivars ranged between 9.6-14 %. Chamazolene comparison between three harvest time showed that in all cultivars, the second harvest had more chamazolene than the first and the third harvest. In conclusion Bodegold and Goral cultivars are the most suitable improved cultivar for chamomile production in Mashhad climate.
    Keywords: Matricaria recutita, improved cultivars, essential oil, chamazolene
  • Sh. Moazzen *, J. Daneshian, S.A. Valadabadi, H. Baghdadi Page 397
    Pumpkin (Cucurbita pepo) is an annual plant that has been introduced to Iran in recent years. Its effective components are used to cure some diseases such as prostat hyperplasia, control of taenia, Arleriosclerosis, regulation of alimentary canal and hormonal balance especially in women and strengthening men sexual appeal in advanced countries. Phosphate is one of the macro-elements affecting root growth and development and seed and fruit yield. On the other hand, regarding to its high and indefinite shoot development, planting density is highly important to get the highest yield. An experiment was conducted to study planting density and phosphate in a faeturial experiment level. Three stand density as 10000, 13000, 16000 per ha and four pure phosphate as 0, 50, 100, 150 kg/ha-1 were based on RBCD with three replications, in Feyz-Abad research station, Qazvin in 2004. Results showed 10000 density had significant effectiveness on node number, shoot length, leaf number, leaf dry weight and lateral shoot number. Phosphate also affected significantly the highest leaf dry weight which was achieved by using 150-kg/ha-1 phosphate. The highest node number has been produced by 100 kg/ha-1 phosphate. 10000 plant/ha caused the highest fruit yield, seed number and seed dry weight. Also, 100 kg/ha-1 phosphate treatment leaded to the most seed number and the highest seed dry weight. Plant population and phosphate fertilizer had no significant difference on the oil content.
    Keywords: Pumpkin (Cucurbita pepo), Phosphate, density, oil
  • A. Akbarinia, J. Daneshian, F. Mohmmadbiegi Page 410
    In order to study the effect of nitrogen levels and plant density on seed yield, essential oil and oil content of Coriander seeds, an experiment was conducted in agricultural station of Qazvin and natural resources research center in 2005. The experiment was laid out by adopting split plot design with four replications, main plots were nitrogen: 30, 60 and 90 kg/ha and subplots were plant density including: 20, 30, 40 and 50 plant/m2. Seed yield, essential oil, oil content and yield were determined. Results showed nitrogen and plant density effected on Seed yield, essential oil, fatty acids. With increasing of nitrogen to 60 kg/ha, there was a significant increase in seed yield. The seed yield was decreased with more nitrogen. But the highest essential oil content and fatty acids were obtained with 90 kg nitrogen /ha. With increasing of plant density, seed yield and oil content had a significant decrease. Seed yield and oil content were higher in 30 plant/m2, while essential oil was higher in 40 plant/m2 that there was no difference with 30 plant/m2 in this respect. Comparing of treatments showed that the highest seed yield and essential oil yield were obtained by using 60 kg nitrogen/ha while there was the highest essential oil content, content and yield of oil with the application of 90kg nitrogen/ha with 30 plant/m2.
    Keywords: medicinal plant, Coriandrum sativum, Nitrogen, plant density, essential oil
  • E. Jafari*, A.H. Karimi Page 420
    Pollen grain is an important nutritional source for honey bee. Morphological studies of pollen grains are important for identifying of typical growth in past and present. In addition, it is used for basic study of special diet provision and identifying original honey from copy. In order to study pollen grains in visited plants by honey bee in Fars province, the pollen was collected by making pollen traps in front of colony. The pollen was catalyzed according to Erdthman method. All pollen samples were prepared for microscopic study and their size measured by micrometer. We can observe different types of pollen grains based on morphological characteristics. These types are: Monocolpate, Trizonocolpate, Hexazonocolpate, Polypantoporate, Fenestrate, Trizonocolporate. Also according to macroscopic study, pollen grains showed different colors. Most of them were yellow, they had different size and colors based on season and flower types.
    Keywords: Polynological, Medicinal plants, honey bee, Fars province
  • M. Mirza*, Z. Baher Nik Page 431
    Since Salvia genus was used in ancient medicine and its application in culinary, flavor cosmetics, food and drinking industries is important, we investigated the composition of the essential oil of S. compressa. The aerial parts of this species were collected from Jahrom in Fars province at the altitude of 900 m and isolated by water distillation. Then the essential oil was analyzed by GC and GC/MS. Twenty-four compounds were identified in the essential oil of S. compressa and the major components were tau-cadinol (36%), caryophyllene oxide (15.7%), geraniol (10.5%) and borneol (9.3%).
    Keywords: Salvia compressa, essential oil, T, cadinol, caryophyllene oxide