فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1387)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1387)

  • 116 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/01/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • فاطمه حیدری، سعید زهتاب سلماسی، عزیز جوانشیر، هوشنگ آلیاری، محمدرضا دادپور صفحه 1
    نعناع فلفلی با نام علمیMentha piperita L.، از جمله گیاهان دارویی و معطر باارزش در صنایع دارویی، غذایی، آرایشی و بهداشتی است که به دلیل طیف وسیع کاربرد آن در صنایع مختلف دارویی در سطح وسیعی از مزارع کشت می شود. به منظور بررسی تاثیر عناصر ریز مغذی و تراکم بوته بر درصد و عملکرد اسانس آزمایشی در سال 1384، در دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در قالب فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد که فاکتورهای آن را عناصر ریز مغذی در دو سطح (عدم محلول پاشی و محلول پاشی) و تراکم بوته در چهار سطح (8، 12، 16 و 20 بوته در متر مربع)، تشکیل می دادند. داده های بدست آمده از هر دو چین به صورت آزمایش فاکتوریل بر مبنای بلوکهای کامل تصافی و داده های حاصل از یک سال به صورت اسپلیت پلات در زمان آنالیز شده است. نتایج حاصل از دو چین نشان داد که نعناع فلفلی در چین اول نسبت به چین دوم از رشد مناسب تری برخوردار بود. به طوری که این گیاه بیشترین عملکرد اسانس را در چین اول تولید نمود، اما میزان اسانس در برگ و بوته در چین اول نسبت به چین دوم کمتر بود. بیشترین درصد اسانس برگ در چین دوم و در اثر محلول پاشی با عناصر ریز مغذی به میزان 96/2 درصد حاصل شد. بیشترین عملکرد اسانس نیز در چین اول به میزان 02/20 لیتر در هکتار بدست آمد. نعناع فلفلی در تراکم 20 بوته در متر مربع و در اثر محلول پاشی با عناصر ریز مغذی بیشترین عملکرد خشک و عملکرد اسانس را در واحد سطح تولید نمود.
    کلیدواژگان: اسانس، تراکم بوته، عملکرد، عناصر ریز مغذی، نعناع فلفلی
  • فاطمه جهانسوز، حسن ابراهیم زاده، علی اکبر نجفی، محمدرضا تقوی، حسین فرزانه صفحه 10

    در این آزمایش اثر ضد قارچی اسانس بذر های باریجه (Ferula gummosa Boiss.) مربوط به شهر های کاشان، ایلام و سمنان بر روی دو قارچ بیماری زای گیاهی Botrytis cinerea و Rhizopus stolonifer بررسی شد. نتایج آزمون چند دامنه ای دانکن نشان داد که میانگین رشد قارچ B. cinerea در هر سه نمونه اسانس با افزایش غلظت اسانس کاهش می یابد، به طوری که کمترین و بیشترین میزان رشد این قارچ به ترتیب در غلظتهای 1200 و صفر میکرولیتر بر لیتر اسانس مشاهده گردید. در مقابل، تاثیر غلظتهای مختلف اسانس بر روی قارچ R. stolonifer نشان داد که در هر سه نمونه اسانس با افزایش غلظت، تقریبا میزان رشد قارچ افزایش یافته است و در حقیقت افزایش غلظت، تاثیر تشدید کننده رشد قارچ را داشته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که افزایش غلظت اسانس می تواند تاثیر متفاوتی بر روی قارچ های گیاهی داشته باشد.

    کلیدواژگان: باریجه (Ferula gummosa Boiss، )، قارچهای بیماری زا، غلظت اسانس
  • حسین علی ابادی فراهانی، عباس ارباب*، بهلول عباس زاده صفحه 18

    به منظور بررسی تاثیر سوپر فسفات تریپل، تنش کم آبی و کود بیولوژیک Glomus hoi بر تعدادی از صفات کمی و کیفی گیاه دارویی گشنیز (Coriandrum sativum L.)، این تحقیق در سال 1385 انجام گرفت. آزمایش مزرعه ای به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی، شامل مقادیر صفر، 16 و 32 کیلوگرم در هکتار P2O5 (سوپر فسفات تریپل)، دو سطح دور آبیاری که آبیاری بعد از 30 میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر (شرایط بدون تنش) و آبیاری بعد از 60 میلی متر تبخیر (شرایط تنش خشکی) و کاربرد و عدم کاربرد قارچ میکوریزا (Glomus hoi) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که اثر تنش خشکی بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد سرشاخه گلدار، عملکرد اسانس سرشاخه گلدار، عملکرد ریشه، درصد اسانس سرشاخه گلدار، طول و قطر ریشه در سطح 1 درصد معنی دار بود. بیشترین عملکرد بیولوژیک، عملکرد سرشاخه گلدار و عملکرد اسانس سرشاخه گلدار، عملکرد و قطر ریشه در شرایط بدون تنش و بیشترین درصد اسانس سرشاخه گلدار و طول ریشه در شرایط تنش بدست آمدند. همچنین اثر فسفر بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد سرشاخه گلدار، عملکرد اسانس سرشاخه گلدار، عملکرد ریشه، درصد اسانس سرشاخه گلدار و طول ریشه در سطح 1 درصد معنی دار و بر قطر ریشه معنی دار نبود. مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین عملکرد بیولوژیک، عملکرد سرشاخه گلدار و عملکرد اسانس سرشاخه گلدار، عملکرد ریشه و طول ریشه از کاربرد 70 کیلوگرم فسفر در هکتار و بیشترین درصد اسانس سرشاخه گلدار از کاربرد 35 کیلوگرم فسفر در هکتار بدست آمد. اثر میکوریزا بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد سرشاخه گلدار، عملکرد اسانس سرشاخه گلدار و عملکرد ریشه در سطح 1 درصد، بر طول ریشه در سطح 5 درصد و بر قطر ریشه و درصد اسانس سرشاخه گلدار معنی دار نبود. بیشترین عملکرد بیولوژیک، عملکرد سرشاخه گلدار، عملکرد اسانس سرشاخه گلدار، عملکرد و طول ریشه از کاربرد قارچ میکوریزا بدست آمدند. نتایج نشان داد که قارچ میکوریزا صفات کمی و کیفی گشنیز را افزایش داد و از طرفی موجب کاهش مصرف فسفر گردید.

    کلیدواژگان: سوپر فسفات تریپل، تنش کم آبی، Glomus hoi، صفات کمی و کیفی
  • زهرا جلالی، فاطمه سفید کن، محمدحسن عصاره، فریده عطار صفحه 31
    کامازولن، آلفا-بیسابولن اکسید A و آلفا-بیسابولول اکسیدهای A وB از سسکوئی ترپن های مهم و ارزشمند در بابونه هستند که به دلیل موارد استفاده متعدد در مواد آرایشی-بهداشتی مورد توجه هستند. در این تحقیق گلهای سه گونه Matricaria recutita L. (از سه رویشگاه در استان خوزستان، بوشهر و فیروزآباد فارس)، Matricaria aurea (Loefl.) Schultz-Bip. و Anthemis hyalina DC. هر کدام از یک رویشگاه به ترتیب در تنگ ارم و دشتستان جمع آوری گردید و پس از خشک شدن در محیط آزمایشگاه، به روش تقطیر با آب مورد اسانس گیری قرار گرفت. سپس ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسها با استفاده از کروماتوگرافی گازی تجزیه ای (Analytical GC) و گازکروماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) و محاسبه اندیس های بازداری، مورد شناسایی قرار گرفتند. بازده اسانس M. recutita در نمونه بوشهر 85/2%، در نمونه خوزستان 68/0% و در نمونه فارس 35/2% بود، در حالی که بازده اسانس M. aurea 63/0 % و بازده اسانس Anthemis hyalina 54/2% بدست آمد. تعداد 9 ترکیب در اسانس نمونه های مختلف M. recutita شناسایی شد که از بین آنها آلفا-بیسابولن اکسید A (4/92%-4/63%)، آلفا-بیسابولول اکسید A (4/15%-3/3%) و کامازولن (6/10%-6/2%) عمده ترین اجزا بودند. تعداد 7 ترکیب در اسانس M. aurea شناسایی شد که اجزای اصلی شامل آلفا-بیسابولن اکسید A (0/59%)، آلفا-بیسابولول اکسید A (3/22%) و کامازولن (8/8%) بودند. همچنین 6 ترکیب در اسانس Anthemis hyalina شناسایی شد. ترکیبهای عمده این اسانس آلفا-بیسابولن اکسید A (1/66%)، آلفا-بیسابولول اکسید A (5/15%) و کامازولن (9/6%) بودند.
    کلیدواژگان: بابونه، سسکوئی ترپن، آلفا، بیسابولول اکسید A، آلفا، بیسابولن اکسید A
  • مرضیه طاهرزاده، کیوان زندی، رامین یعقوبی، سعید تاج بخش، زهرا راستیان صفحه 38
    خانواده Avicenniaceae یکی از اعضای گیاهان مانگرو حقیقی است که دارای یک جنس، یازده گونه و چند زیر گونه می باشد. گیاه حرا با نام علمی Avicennia marina (Forssk.) Vierh. رایج ترین گونه این گیاهان در جنگلهای مانگرو ایران است. با توجه به وجود ترکیبهای بیولوژیک فعال موجود در آن و استفاده هایی که از این گیاه در طب سنتی به عمل می آید، بر آن شدیم که اثر ضد ویروسی عصاره حاصل از برگ گیاه مذکور را بر روی ویروس پولیو (سویه واکسنی) مورد بررسی قرار دهیم. در این پژوهش از محلول گلیسیرین 10% به عنوان حلال جهت عصاره گیری از برگ گیاه استفاده شد. سپس سمیت عصاره حاصل بر روی سلولهای Vero مورد بررسی قرار گرفت. همچنین میزان اثر عصاره مذکور بر عفونت زایی ویروس پولیو، قبل و بعد از اتصالش به سلول مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج این مطالعه غلظتی از عصاره که موجب آثار سمی در50 درصد از سلولها می شود (CC50)، به میزان g/ml 96/5750 محاسبه شد و متعاقبا غلظتی از عصاره که مانع بروز 50 درصد آثار تخریب سلولی می شود (IC50)، قبل و بعد از اتصال ویروس به ترتیب g/ml 7/145 و g/ml 3/314 بدست آمد. در نهایت معیار SI عصاره مذکور قبل و بعد از اتصال ویروس پولیو به سلول، به ترتیب 5/39 و 3/18 محاسبه شد. با توجه به SI های بدست آمده می توان نتیجه گرفت که عصاره گلیسیرینی برگ حرا اثر قابل توجهی در ممانعت از عفونت زایی این ویروس در کشت سلول Vero داشته و می تواند کاندید مناسبی جهت بررسی های بعدی و در نتیجه طراحی دارو با منشا طبیعی ضد ویروسی باشد.
    کلیدواژگان: اثر ضد ویروسی، عصاره گیاهی، گیاه حرا (Avicennia marina (Forssk، ) Vierh، )، ویروس پولیو
  • محمدجمال سحرخیز، مرتضی ستاری، غلامرضا گودرزی، رضا امیدبیگی صفحه 47
    بابونه گاوی گل سفید، گیاهی علفی، چند ساله و متعلق به خانواده کاسنی (Asteraceae) می باشد. این گیاه از جمله گیاهان دارویی ارزشمند است که طبق تحقیقات اخیر اثرهای مصرف آن در پیشگیری و معالجه میگرن به اثبات رسیده است. گیاه مذکور دارای اثرهای ضد التهاب، ضد درد، قاعده آور، تب بر و ضدعفونی کننده نیز می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد باکتریایی اسانس گیاه دارویی بابونه گاوی گل سفید با تعیین قبلی بازده و درصد ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس مورد آزمایش بود. استخراج اسانس از اندامهای هوایی در مرحله گلدهی کامل، با روش تقطیر با آب (Hydro-distillation) و با بکارگیری دستگاه Clevenger انجام شد. جداسازی و شناسایی ترکیبهای متشکله اسانس با استفاده از دستگاه های GC و GC/MS صورت گرفت. خواص ضد باکتریایی اسانس گیاه با استفاده از روش رقت در براث و ول دیفیوژن آگار بر چهار باکتری بیماری زا آزمایش شد. نتایج این تحقیق نشان داد که بازده اسانس گیاه مورد مطالعه 66/0 درصد است که حدود 50 درصد آن را ترکیب ضدعفونی کننده کامفور تشکیل داد. اسانس گیاه بیشترین اثر ضد باکتریایی را بر باکتری اشرشیاکلی و کمترین اثر را بر باکتری های سودوموناس آئروژینوزا و استافیلوکوکوس اورئوس نشان داد. به طور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که اسانس این گیاه می تواند به عنوان یک ماده آنتی سپتیک در صنایع داروسازی و غذایی مورد توجه و بررسی بیشتری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بابونه گاوی گل سفید (Tanacetum parthenium L، )، اسانس، کامفور، اثر ضد باکتریایی
  • محدثه محبوبی، محمد مهدی فیض آبادی، قاسم حقی، حسین حسینی صفحه 56
    گیاه لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.)، گیاهی است بوته ای از خانواده چتریان (Umbelliferae) که معمولا در مناطق جنوبی ایران یافت می شود. مردم این منطقه به طور گسترده ای از قسمتهای هوایی این گیاه در درمان بیماری های عفونی استفاده می کنند. هدف از این مطالعه، ارزیابی خاصیت ضد میکروبی اسانس حاصل از اندام هوایی این گیاه بر طیف وسیعی از میکروارگانیسم ها شامل باکتری های گرم منفی و مثبت، قارچهای رشته ای و مخمرها با استفاده از روش های دیسک دیفیوژن و میکروبراث دایلوشن در شرایط آزمایشگاه بوده است. شناسایی اجزای اصلی موجود در اسانس به وسیله دستگاه گاز کروماتوگراف (GC) انجام شد. ترکیبهای شناسایی شده در اسانس شامل تیمول (9/26%)، کارواکرول (25/0%)، پاراسیمن (3/13%) و گاما-ترپینن (11%) بود. اسانس حاصل از اندام هوایی با میانگین قطر هاله عدم رشد 86/34 میلی متر و MIC کوچکتر از l ml-1μ25/0 اثر ضد قارچی خوبی در مقابل قارچهای رشته ای و مخمر نشان داد. اثر 2 میکرولیتر از اسانس بر قارچها با قطر هاله عدم رشد بزرگتر از 3/27 میلی متر از اثر آمفوتریسین B با قطر هاله عدم رشد کوچکتر از 17 میلی متر بیشتر بود. باکتری های گرم مثبت نسبت به باکتری های گرم منفی در مقابل اسانس لعل کوهستان حساس تر بودند (9/21 در برابر 4/18 میلی متر). باکتری های تشکیل دهنده اسپور (جنس باسیلوس) نسبت به اسانس مقاوم بوده و اسانس لعل کوهستان در مقابل باسیلوس ها دارای اثر مهاری بود. پسودوموناس آئروجینوزا با قطر هاله عدم رشد کمتر از 8 میلی متر از سایر میکروارگانیسم ها نسبت به اسانس مقاوم تر بود. میکروارگانیسم ها از نظر مقاومت نسبت به اسانس گیاهی متفاوت بوده و باکتری ها (گرم مثبت و منفی) نسبت به قارچها و باکتری های گرم منفی نسبت به باکتری های گرم مثبت مقاوم تر بودند. این اثر به ترکیبهای فنلی اسانس، به ویژه تیمول آن مربوط می شود. مطالعات بیشتری لازم است تا کارآیی این اسانس به عنوان یک عامل ضد میکروبی ارزیابی گردد.
    کلیدواژگان: فعالیت ضد میکروبی، لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent، )، باکتری، قارچ، مخمر، تیمول
  • صدیقه عسگری، نرگس جعفری دینانی، علیرضا قنادی، علیرضا هلالات صفحه 66
    استفاده از گیاهان دارویی در معالجه هیپرکلسترولمی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. سیاه دانه از گیاهان موثر بر حالت هیپرکلسترولمی است اما اثرهای جانبی احتمالی آن بر فاکتورهای هماتولوژیک و دستگاه هموستاز مشخص نمی باشد. به همین دلیل در این تحقیق اثر این گیاه را بر فاکتورهای گفته شده در خرگوشهای تحت رژیم پرکلسترول و تحت رژیم معمولی بررسی نمودیم. در این تحقیق 20 سر خرگوش نر بالغ به 4 گروه آزمایشی،گروه معمولی، گروه پرکلسترول (%1 کلسترول)، گروه معمولی+ سیاه دانه (%5 سیاه دانه)، گروه پرکلسترول (%1 کلسترول) + سیاه دانه (%5 سیاه دانه) تقسیم شدند و به مدت 8 هفته تحت رژیمهای غذایی قرار گرفتند. در انتهای مطالعه، نمونه خون خرگوشها برای بررسی فاکتورهای هماتولوژیک بکار برده شد. نتایج نشان داد که سیاه دانه تاثیری بر گلبولهای سفید (WBC)، گلبولهای قرمز (RBC)، هماتوکریت (HCT)، هموگلوبین ((HGB، فیبرینوژن (FIB) و فاکتور VII انعقادی ندارد و تنها سبب افزایش معنی دار میزان پلاکتها می گردد و در نتیجه ممکن است سبب افزایش انعقاد گردد. بنابراین سیاه دانه به استثنای افزایش در میران پلاکتها، تاثیری بر سایر فاکتورهای هماتولوژیک ندارد و انجام مطالعات گسترده تر با تاکید بر اثرهای سیاه دانه همراه با رژیمهای غذایی مختلف (پرکلسترول و معمولی) بر فاکتورهای مختلف انعقادی و تاثیر نهایی آن بر سیستم هموستاز پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سیاهدانه، فاکتورهای هماتولوژیک، هیپرکلسترولمی
  • محمدرضا جلالی ندوشن، محمدحسن قوسیان مقدم، حسین جعفری، نادر فلاح صفحه 74
    یکی از عفونتهای مهم روده ای به خصوص در کشورهای در حال توسعه، عفونت با سالمونلا است. با افزایش مقاومت باکتریایی به آنتی بیوتیکها، توجه به توسعه انواع آنتی باکتریال ها برای کنترل عفونت افزایش یافته است. یکی از روش های درمانی و کنترل علائم که از زمانهای قدیم مرسوم بوده، استفاده از گیاهان دارویی می باشد. در این مطالعه، اثر سیر در درمان و کاهش علائم بالینی عفونت روده ای با سالمونلا تیفی موریوم بررسی شده است. این مطالعه روی 60 خرگوش نژاد Dutch-polish در سه گروه 20 تایی انجام شد. خرگوشها ابتدا با 1011باکتری سالمونلا تیفی موریوم آلوده شدند و 48 ساعت پس از آلودگی گروه 2 و 3 به ترتیب با دوز 20mg/kg و 40mg/kg عصاره آبی سیر سه بار در روز تحت درمان قرار گرفتند. علائم بالینی شامل ضربان قلب، وزن، درجه حرارت و وضعیت مزاجی حیوان 24، 48، 72، 96 و 168 ساعت پس از درمان و در گروه بدون درمان (گروه 1) در زمانهای مشابه مورد ارزیابی قرار گرفت. ضربان قلب، درجه حرارت و وضعیت مزاجی در سه گروه در روزهای مختلف و میان گروه های مختلف اختلاف معنی داری داشت (p=0.000). اما در مورد تغییر وزن، اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد (P>0.05). سیر در تسریع بهبود علایم بالینی عفونت روده ای سالمونلا تیفی موریوم موثر بوده و برای استفاده بالینی از این گیاه دارویی مطالعات وسیعتر به صورت کارآزمایی بالینی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سیر، سالمونلا تیفی، اسهال، تب، خرگوش
  • مجید عزیزی، فرهاد رضوانی، محمدحسن زاده خیاط، امیر لکزیان، حسین نعمتی صفحه 82
    بابونه آلمانی با نام علمی Matricaria recutita یکی از مهمترین گیاهان دارویی اسانس دار است که اسانس آن از اجزای متفاوت (کامازولن، آلفا-بیسابولول و آلفا-بیسابولول اکسیدA و B) تشکیل شده و از آن در صنایع مختلف داروسازی و آرایشی-بهداشتی استفاده فراوانی می شود. در این تحقیق اثر سطوح مختلف کود آلی ورمی کمپوست و آبیاری بر خصوصیات مورفولوژیک و میزان اسانس رقم اصلاح شده Goral مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در شرایط گلخانه و به صورت گلدان صورت گرفت. تیمارها شامل 4 سطح کود آلی ورمی کمپوست صفر، 5، 10 و 15 درصد وزنی و 3 سطح آبیاری (هر هفته 2 میلی متر، هر دو هفته 4 میلی متر و هر دو هفته 2 میلی متر) بودند. در مرحله گلدهی کامل شاخصهای رشد و نمو مانند زمان گلدهی، ارتفاع بوته، قطر نهنج، طول نهنج، عملکرد گل، درصد اسانس و عملکرد اسانس اندازه گیری شد. نتایج حاصل نشان داد که افزایش سطوح ورمی کمپوست باعث بهبود معنی دار صفات ارتفاع بوته، زود گلدهی، عملکرد گل، طول نهنج و قطر نهنج می گردد. اثر سطوح مختلف آبیاری با برتری تیمار هر دو هفته 2 میلی متر، در صفات ارتفاع بوته، عملکرد گل و زمان گلدهی، برتری تیمار هر هفته 2 میلی متر در صفات طول و قطر نهنج معنی دار شد. در واکنش متقابل آبیاری و ورمی کمپوست، بهترین نتایج در صفات ارتفاع بوته (82/64 سانتی متر)، وزن خشک گل (84/7 گرم در گلدان) و زود گلدهی (5/35 روز) در تیمار 15 درصد ورمی کمپوست و هر دو هفته 2 میلی متر آبیاری مشاهده شد. بیشترین عملکرد اسانس(2/23 میلی گرم در گلدان) در تیمار 10 درصد ورمی کمپوست و با آبیاری هر دو هفته 4 میلی متر مشاهده شد. مطابق نتایج بدست آمده به نظر می رسد کاربرد تیمار 15 درصد ورمی کمپوست و هر دو هفته 2 میلی متر آبیاری بهترین تیمار در تولید گل خشک رقم Goral بابونه آلمانی باشد.
    کلیدواژگان: بابونه آلمانی، اسانس، ورمی کمپوست، آبیاری
  • عبدالعزیز رستگار لاری، هاجر محمدی، فرامرز مسجدیان، مسعود محمودیان صفحه 94
    هر روزه بیماری های عفونی در جهان سبب گرفتاری میلیونها نفر می گردد که روزانه مرگ بیش از هزاران نفر را به دنبال دارد. در سالهای اخیر مقاومت دارویی در باکتری های بیماری زا در سراسر جهان رو به افزایش است. پاتوژنهای باکتریایی مقاوم به دارو نیازمند درمان پیچیده در افراد با نقص سیستم ایمنی، ایدز و بیماران سرطانی می باشند. از طرف دیگر، درمان عوامل عفونی مقاوم به چندین دارو، نیازمند مواد ضد میکروبی جدید از منابع خاص می باشد تا بتوان بوسیله راهکارهایی قدرت و طیف اثر ضد میکروبی را افزایش داده و یا اینکه اثر ضد میکروبی داروهای موجود را به حداکثر رسانده تا مقاومت میکروبی از بین رفته یا به حداقل برسد. در دو دهه اخیر، برای افزایش طیف اثر ضد میکروبی آنتی بیوتیکها از ترکیبهای مختلف، از جمله عصاره گیاهان استفاده شده است، در همین راستا، مطالعه ای برای بررسی اثر سینرژیک افلوکساسین با نوسکاپین بر روی سوشهای انتروباکتریاسیه های مقاوم به فلوروکینولون ها صورت گرفت. برای این منظور پس از تشخیص جنس و گونه باکتری ها، تعداد 25 اشریشیاکلی جدا شده از بیماران با استفاده از آنتی بیوگرام به روش انتشار در آگار مطابق استاندارد NCCLS مقاوم به افلوکساسین جدا گردید. سپس با استفاده از رقت سریال، میزان MIC (حداقل غلظت بازدارنده از رشد) هر یک از سوشها در برابر نوسکاپین و افلوکساسین به تنهایی و توام، به روش فوق تعیین گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد کهMIC 25 سوش مورد مطالعه نسبت به افلوکساسین از 8 تا 128 میکروگرم در میلی لیتر بوده است. همچنین MIC آنها نسبت به نوسکاپین 5/0 و 1 میکرومول در میلی لیتر بوده است. با توجه به نتایج MIC سوشها نسبت به نوسکاپین، از غلظت 25/. میکرومول در میلی لیتربرای تعیین اثر سینرژیسم با افلوکساسین مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج بدست آمده از تاثیر توام این دو ماده نسبت به سوشهای مورد مطالعه کاهش و MIC به میزان 2 تا 8 برابر بوده است که این خود تاثیر نوسکاپین به همراه افلوکساسین را در مهار باکتری های مقاوم نشان می دهد. با انجام مطالعات بیشتر، می توان اثر ترکیبهای مشابه را با آنتی بیوتیکهای مختلف مورد بررسی قرار داد.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، نوسکاپین، افلوکساسین
  • سید علیرضا ولدآبادی، نوید رحمانی، جهان فر دانشیان، محسن بیگدلی صفحه 101
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف تنش خشکی و نیتروژن بر عملکرد روغن و اجزای آن در گیاه دارویی همیشه بهار (.Calendula officinalis L)، در سال 1385 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی، شامل سطوح نیتروژن به ترتیب با صفر، 60 و 90 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار و دور آبیاری 40، 80 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر بودند. نتایج نشان داد که اثر دور آبیاری بر عملکرد روغن، عملکرد دانه، درصد روغن، وزن هزار دانه، تعداد دانه در طبق و قطر طبق در سطح 1 درصد معنی دار است. مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین عملکرد روغن و عملکرد دانه به ترتیب با 3/505 کیلوگرم در هکتار و 3044 کیلوگرم در هکتار از دور آبیاری 40 میلی متر تبخیر و بیشترین درصد روغن به میزان 15/24 درصد نیز از دور آبیاری 120 میلی متر تبخیر بدست می آید. همچنین اثر نیتروژن بر عملکرد روغن، عملکرد دانه، درصد روغن، وزن هزار دانه، تعداد دانه در طبق و قطر طبق در سطح 1 درصد معنی دار است. مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین عملکرد روغن، عملکرد دانه از کاربرد 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به ترتیب با 4/377 کیلوگرم در هکتار، 1998کیلوگرم در هکتار و بیشترین درصد روغن به میزان 16/22 درصد از کاربرد 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار حاصل می شود. نتایج این آزمایش نشان داد که تنش خشکی و کاربرد 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، درصد روغن در گیاه دارویی همیشه بهار را افزایش داده، اما عملکرد روغن در چنین شرایطی کاهش یافت.
    کلیدواژگان: همیشه بهار (، Calendula officinalis L)، نیتروژن، تنش خشکی، عملکرد روغن
  • علی سپهوند، حسین استرکی، محمدرضا نقوی، جهانفر دانشیان، علی محمدیان صفحه 109
    این مطالعه در سال 1384-1383 روی 16 اکسشن موسیر (Allium hirtifoliu Boissier) در استان لرستان انجام شد. این اکسشن ها از نظر تنوع موجود بین آنها مورد بررسی قرار گرفتند. ویژگی های مورفولوژیک شامل وزن پیاز، تعداد پیاز، ارتفاع گیاه، قطر پیاز، طول برگ و عرض برگ بر روی نمونه های اکسشن یاداشت شدند. جدول تجزیه واریانس نشان داد که اکسشن ها از نظر کلیه صفات بجز صفات قطر پیاز و طول برگ تفاوت معنی داری با همدیگر دارند. همبستگی مثبت و معنی داری بین وزن پیاز با تعداد پیاز (474/) و همچنین با قطر پیاز (624/.) مشاهده گردید که می تواند در انتخاب غیر مستقیم اکسشن های موسیر با عملکرد بیشتر بر اساس تعداد بیشتر پیاز ها مفید باشد. تجزیه کلاستر و تجزیه به مولفه های اصلی بر اساس 6 صفت مورفولوژیک اگرچه آنها را به 4 گروه اصلی تقسیم نمود، ولی ارتباط معنی داری را بین تنوع ژنتیکی و منشا جغرافیایی نشان نداد.
    کلیدواژگان: موسیر، صفات مورفولوژیک، همبستگی، تجزیه کلاستر
|
  • F. Heidari, S. Zehtab Salmasi, A. Javanshir, H. Aliari, M.R. Dadpoor Page 1
    Peppermint (Mentha piperita L.) from Lamiaceae family is one of the most important medicinal plants, used in food, sanitary and cosmetic industries. A field experiment was carried out in Tabriz University in 2005. In this study, the effects of four plant densities (8, 12, 16 and 20 plants/m2) and microelements of two level (nonspraying, spraying) on yield and essential oil production of peppermint were evaluated at two cuttings. The data obtained from each harvests by factorial experiment on the basis of randomized complete block design (RCBD) with three replications and two cutting analysis of compound variance (split plot on time). The results of the first cutting showed that microelements of spraying dry yield, bush and leaf essential oil percentage and essential oil yield increased. In the first cutting dry yield, the oil yield increased by increasing the plant density. In second cutting, microelement spraying cause dry yield and leaf essential oil percentage and essential oil yield of significant affected. Also dry yield increased by increasing the plant density. The results of two cutting indicated that peppermint plants grown better in the first cutting than the second cutting. Plants harvested in first cutting had higher dry yield and essential oil yield, but had lower bush and leaf essential oil. The maximum leaf essential oil percentage (2.96%) obtained with spraying in the second cutting. The maximum essential oil yield was obtained (20.02 li.ha-1) in the first cutting.
    Keywords: essential oil, plant density, Yield, microelement, Peppermint
  • F. Jahansooz, H. Ebrahimzadeh, A.A. Najafi, M.R. Naghavi, H. Farzaneh Page 10

    In this research antifungal activities of the essential oils of Ferula gummosa Boiss.from three localities (Kashan, Ilam and Semnan) against two plant phytopathogenic fungi (B. cinereaandRhizopus stolonifer) were evaluated. The antifungal activities of essential oils against B. cinereashowed that the essential oil of all samples were effective against the growth of this fungus. As the control with 0 ppm concentration of the essential oil showed the highest and the 1200 ppm the lowest growth of B. cinerea. In contrast, the effect of the essential oils on the growth of Rhizopus stolonifer revealed a relatively positive effect on the higher concentrations. Our results showed that the increasing amount of the essential oils of F. gummosa can conclude different effects on different fungi.

    Keywords: Ferula gummosa boiss, phytopathogenic fungi, essential oil concentrations
  • H. Aliabadi Farahani, A. Arbab, B. Abbaszadeh Page 18

    In order to study the effects of super phosphate triple, water deficit stress and Glomus hoi biological fertilizer on some quantity and quality characteristics of Coriander, this experiment was conducted at Iran Research Institute of Forest and Rangelands in 2006. Field experiment was carried out by a split factorial design with 4 replications. The factors which studied were 0, 16 and 32 kg ha-1 P2O5 (super phosphate triple) and two levels irrigation, irrigation after 30 mm water evaporation from evaporation pan (without stress conditions), irrigation after 60 mm water evaporation (drought stress conditions) and application and non-application of mycorrhiza (Glomus hoi). The results showed that drought stress has significant effect on biological yield, flowering shoot yield and essential oil yield of flowering shoot, root yield, root length, root diameter, essential oil percentage of flowering shoot (α=1%). Highest biological yield, flowering shoot yield, essential oil yield of flowering shoot, root yield and root diameter were achieved without stress conditions and highest essential oil percent of flowering shoot and root length were achieved under stress conditions. Also phosphorus significant effects on biological yield, flowering shoot yield, essential oil yield of flowering shoot, root yield, essential oil percentage of flowering shoot and root length (α=1%) and root diameter were not significantly affected due to phosphorus. Comparison of means showed that highest biological yield, flowering shoot yield, essential oil yield of flowering shoot, root yield and root length were determined under application of 70 kg ha-1 phosphorus and highest essential oil percentage of flowering shoot were achieved under application of 35 kg ha-1 phosphorus. Mycorrhiza significant effect on biological yield, flowering shoot yield, essential oil yield of flowering shoot, root yield (α=1%) and root length (α=5%) and root diameter and essential oil percent of flowering shoot were not significant. Highest biological yield, flowering shoot yield and essential oil yield of flowering shoot, root yield and root length were achieved under application of mycorrhiza. The result showed that quantity and quality characteristics of Coriander increased by mycorrhiza and decreased application of phosphorus.

    Keywords: super phosphate triple, water deficit stress, Glomus hoi, quantity, quality characteristics, Coriandrum sativum.L
  • Z. Jalali, F. Sefidkon, M.H. Assareh, F. Attar Page 31
    Chamazolene, a-bisabolene oxide A and a-bisabolol oxide A and B are important and valuable sesquiterpens in the flowers of Anthemis and Matricaria genus that are noticed because of their different usage in cosmetic and hygiene materials. In this research, the flowers of 3 specimens of Matricaria recutita L. (from Khuzestan, Booshehr and Fars provinces), M. aurea (Loefl.) Schultz-Bip.(fromTange eram) and Anthemis hyalina DC.(from Dashtestan) were collected. After drying the flowers in room temperature, the essential oils were obtained by hydro-distillation. Chemical composition of the oils were investigated by analytical GC, GC/MS and computing retention indices. The oil yield of M. recutita (Booshehr) was 2.85%, in specimen of Khuzestan 0.68% and in specimen ofFarswas 2.35%, in M. aurea 0.63% and in A. hyalina was 2.54%. Nine compounds were recognized in different specimens of M. recutita that their main components were a-bisabolene oxide A (63.4%-92.4%), a-bisabolol oxide A (3.3%-15.4%) and chamazolene (2.6%-10.6%). Seven compounds were identified in M. aurea that a-bisabolene oxide A (59.0%), a-bisabolol oxide A (22.3%) and chamazolene (8.8%) were main components. Six compounds were recognized in essential oil of A. hyalina that major compounds were a-bisabolene oxide A (66.1%), a-bisabolol oxide A (15.5%) and chamazolene (6.9%).
    Keywords: Matricaria, Anthemis, sesquiterpene, bisabolol oxide A, bisabolene oxide A
  • M. Taherzadeh, K. Zandi, R. Yaghobi, S. Tajbakhsh, Z. Rastian Page 38
    Avicenniaceae family is a member of true mangrove plants which has one genus, 11 species and several sub species. Avicennia marina (Forssk.) Vierh. is the most current species among these plants in Iranian mangrove forest. Regarding to the presence of some active biological constituents in this species and their applications in traditional and alternative medicine, an attempt was made to evaluate the antiviral effects of leaf extract on vaccine strain of polio virus (sabin) in Vero cell line. Glycerin 10% solution was used as solvent for leaf extraction. Cytotoxicity of the extract on Vero cells was studied. Also effect of the extract on the infectivity of vaccine strain of polio virus before and after its attachment to Vero cells were assessed. In this experiment, cytotoxic concentration 50(CC50) was estimated 5750.96 µg/ml and subsequently inhibitory concentration 50 (IC50) of the extract before and after the virus attachment were 145.7 µg/ml and 314.3 µg/ml, respectively. Finally, selectivity Index (SI) of the extracts were calculated 39.5 and 18.3, respectively. According to the obtained SI values, it could be concluded that hot glycerin extract of Avicennia marina leaf showed the significant inhibitory effect on infectivity of polio virus in Vero cell line and it is justified to be suggested for further research in order to formulate natural compounds with antiviral qualities.
    Keywords: antiviral activity, Plant extract, Avicennia marina (Forssk.) Vierh, Polio virus
  • M. Saharkhiz, M. Sattari, Gh. Goodarzi, R. Omidbaigi Page 47
    Feverfew (Tanacetum parthenium L.) is a perennial herbaceous essential oil bearing plant belongs to Astraceae family. This plant is a valuable and important medicinal herb which has many therapeutic properties. Recent investigations have shown its excellent anti-migraine effects of it. Other properties of this plant are anti-inflammatory, analgesic, promote menstrual flow and reduce fever, antiseptic and anti-rheumatic effects. This investigation was conducted to study the antibacterial properties of feverfew essential oil, as well as determination of the content and composition of essential oil before doing antibacterial assessments. The aerial parts of Tanacetum parthenium were harvested in summer when the plants were in full blooming stage. The collected aerial parts were then dried in the shade. The essential oil of aerial parts was extracted by hydro-distillation technique using Clevenger apparatus and was analyzed by capillary GC and GC/MS method. Anti bacterial properties of the essential oil on four pathogenic bacteria were determined by using broth dilution and well diffusion agar methods. The essential oil showed the maximum anti bacterial effect on E. coli and the minimum on S. aureus and P. aeuroginosa. The essential oil content of aerial parts was 0.66% (w/w) based on dry weight. The amount of camphor which is the main constituent of the oil and as an antiseptic component was 48.9%. In conclusion the results of this study showed thatthe essential oil of feverfew is rich of camphor and is considerable as an anti-bacterial agent in drug and food industries.
    Keywords: Feverfew (Tanacetum parthenium L.), essential oil, camphor, anti, bacterial properties
  • M. Mahboubi, M.M. Feizabadi, Gh. Haghi, H. Hosseini Page 56
    Oliveria decumbens Vent. (Umbelliferae) is a shrub commonly found in the South East of Iran. Its aerial part is extensively used in herbal medicine. In this study, the antimicrobial activity of O. decumbens essential oil extracted from aerial parts of plant against a panel of microorganisms including gram positive, gram negative bacteria, yeast and fungi were assessed by disc diffusion method and micro broth dilution assay. The chemical constitutes of this oil was analyzed by GC. The main components of essential oil are thymol (26.9%), carvacrol (0.25%), p-cymene (13.3%) and γ-terpinene (11%). This oil exhibited strong antifungal activity against filamentous fungi and yeast with average of inhibition zone (AIZ) 34.86 and MIC≤0.25µl ml -1. The effect of 2 µl of essential oil (IZ≥27.3 mm) is larger than Amphotricin B (IZ≤17) against fungi. The gram positive bacteria are more sensitive than gram-negative bacteria (21.9 Vs 18.4). Spore forming bacteria (Bacillus sp.) are resistant to essential oil and the effect of oil against Bacillus sp. had inhibitory effect (MIC>2 µl ml-1). Pseudomonas aeruginosa were more resistant than others (IZ<8 mm). Thus, microorganisms differ in their resistance to O. decumbens oil, i.e. bacteria are more resistant than fungi and gram negative bacteria are more resistant than gram positive bacteria. These effects are more concerned to phenol components especially thymol. Therefore, further studies are required to evaluate in vivo efficacy.
    Keywords: antimicrobial activity, Oliveria decumbens Vent, Bacteria, fungi, Yeast, thymol
  • S. Asgary, N. Jafari Dinani, A.R. Ghanadi, A.R. Helalat Page 66
    Hypercholesterolaemia is among the most common health problems treated with traditional remedies. Nigella sativa is an effective plant for hypercholesterolemia treatment. However the effect of this herb on hematologic factors and hemostase system has not been elucidated. This study was designed to investigate the effect of Nigella sativa on these factors in both normal and hypercholestderolemic rabbits. In this research, twenty rabbits were randomly distributed into four groups of five each. Having normal diet and normal diet + Nigella sativa (5٪), hypercholesterolemic diet (1٪) and hypercholesterolemic diet + Nigella sativa groups. Animal groups received their own diets and water and libitum for a period of 8 weeks. The results indicate that Nigella sativa diet only significantly increase numbers of platelet and do not effect on white and red blood cell, hemoglobin, hematocrit and VII factors. Dietary use of Nigella sativa except increasing platelet number that may be causes increase coagulation don’t have effect on other hematologic factors. Thus these results call for more research on effect of different diet (hypercholesterolemic and normal diet) supplemented with Nigella sativa on different coagulation factors and hemostase system.
    Keywords: Nigella sativa L, Hematological factors, hypercholesterolemia
  • M.R. Jalali Nadoushan, M.H. Ghosian Moghadam, H. Jafari, N. Fallah Page 74
    One of the most important intestinals, especially in developing countries is Salmonella infection. Today, antimicrobial resistance is increased and we need new antimicrobial drugs. One of these drugs is herbal drugs. The effects of garlic extract on Salmonella typhimurium infection were studied. 60 Dutch-polish rabbits were divided in 3 equal groups. The rabbits inoculated with 1011 colony forming unit orally. After 48 hours, two groups treated with 20 mg/kg and 40 mg/kg aqueous garlic extracts three times a day. Clinical manifestations are heart rate, weight, temperature and bowel habitus were evaluated after 24, 48, 72, 96 and 168 hours after treatment and at similar times in untreated group. Heart rate, temperature and bowel habitus status were significantly different in 3 groups and different days (p=0.000). Weight did not change significantly (p>0.05). Garlic extract decreased clinical manifestations in salmonella typhimurium infected rabbits. As a result, clinical trials for further studies.
    Keywords: Garlic, Salmonella typhi, diarrhea, fever, Rabbit
  • M. Azizi, F. Rezwanee, M. Hassanzadeh Khayat, A. Lackzian, H. Neamati Page 82
    German chamomile (Matricaria recutita) is one of the most important essential oil bearing plants that its essential oil constituent (Chamazulene, Bisabolol and Bisabolol oxide A, B) is used in different medicinal industries. In this research, effect of different levels of vermicompost and irrigation was evaluated on morphological characteristics and essential oil content of “Goral” an improved German chamomile. The research was conducted in pot and greenhouse system. The treatments included four amounts of vermicompost (0, 5, 10 and 15% w/w) and three irrigation regimes (2 mm per week, 4mm per 2 weeks and 2 mm per 2 weeks). The studied factors were flower dry yield, plant height, flowering time, anthodia height, anthodia diameter, oil content (%) and essential oil yield. The results indicated that the vermicompost application improved plant height, early flowering, flowers dry weight, anthodia height and diameter significantly. Irrigation also affects plant height, flower dry weight and flowering time significantly and 2mm irrigation per two weeks was the best method and 2mm irrigation per week increased anthodia height and diameter significantly. The interactions between vermicompost and irrigation was significant as plant height (64.82 cm), flowers dry weight(7.84 gr per pot) and flowering time (35.5 days) as concerned and the best treatments was 15% vermicompost and irrigation 2mm per two weeks. The highest essential oil yield detected in 10% vermicompost and irrigation 4mm per two weeks (2.23 mg/pot). According to the results, it appears that 15% vermicompost plus 2 mm irrigation per two weeks was the best treatment to produce the flower yield in Goral cultivar of German chamomile in organic system.
    Keywords: German chamomile, essential oil, vermicompost, Irrigation
  • A.A. Rastgar Lari, H. Mohammadi, F. Masjedian, M. Mahmoodian Page 94
    Infections diseases afflict millions of people every day inflicting over thousands of death each day. Antibiotic resistance in pathogenic bacteria has been occurring with increasing proportions in all parts of the world. This can complicate therapeutic approaches especially in people with immunodeficiencies, AIDS patients, and in cancer victims. This problem also necessitates introduction of new antimicrobial agent with increased potency or trying to maximize therapeutic potencies of the available drugs in order to counter the problem of antimicrobial resistance. Plant extracts have been used in the last two decades to increase the antimicrobial potencies of various antibiotics. In this survey, the synergistic effect of Noscapin on Ofloxacin has been tested on a range of clinical Enterobacteriaceae isolates which were resisted to fluoroquinolones. Twenty five Escherichia coli strains isolated from sick people which were resistant to ofloxacin according to agar diffusion NCCLS advised methods were collected. Subsequently, the minimal inhibitory concentration (MIC) of each of the isolate, performed by serial dilution method, was determined toward Ofloxacin alone or in combination with Noscapin. The results indicated that the MIC of the 25 E. coli isolates towards Ofloxacin alone was in the range of 8-128 µg/ml. The MIC values to Noscapin alone were in the ranges of 0/5-1.0 µmol/ml. According to these results, Noscapin was used at the final concentration of 0.25 µmol/ml for all of the synergestic studies. Combination of Noscapin with ofloxacin was able to decrease the MIC values 2-8 fold for the E. coli isolates. This clearly points to the additive and synergistic effect of Noscapin on Ofloxacin against drug-resistant bacteria. By performing further studies, the additive effects of other plant extracts on various antibiotics can be studied.
    Keywords: Eshersia coli, noscapin, ofloxacin
  • N. Rahmani, S.A. Valadabadi, J. Daneshian, M. Bigdeli Page 101
    In order to study the effect of water deficit stress and nitrogen on oil yield of Calendula (Calendula officinalis L.), an experiment was conducted at research field of Islamic Azad University of Takestan branch in 2006. Field experiment was carried out as split plot design with 4 replications. Water deficit stress set as main factor with three levels (Irrigation after 40, 80 and 120 mm evaporation from pan class A) and Nitrogen level was 0, 30, 60 and 90 kg ha-1. The results showed that water deficit stress had significant effect on oil yield, seed yield, oil percent, seed weight, seed per capitulum and capitulum diameter (α=1%). Means comparison showed that irrigation with 40 mm evaporation had and the highest oil yield and seed yield with 505.3 kg ha-1 and 3044 kg ha-1 and highest oil percent with 24.15% was achieved under irrigation with 120 mm evaporation. Moreover nitrogen had significant effect on oil yield, seed yield, oil percent, seed weight, seed per capitulum and capitulum diameter (α=1%). Means comparison showed that highest oil yield and seed yield with 377.4 kg ha-1and 1998 kg were achieved under application of 90 kg ha-1 nitrogen and the highest oil percentage with 22.16% was achieved under application of 60 kg ha-1 nitrogen. The results showed that water deficit stress and 60 kg ha-1 nitrogen increased oil percent, while oil yield of calendula decreased in this condition.
    Keywords: Calendula officinalis L, Nitrogen, water deficit stress, Oil yield
  • A. Sepahvand, H. Astereki, M.R. Naghavi, J. Daneshian, A. Mohammadian Page 109
    In this study since 2004 to 2005, 16 accession of Persian shallots were collected from Lorestan province andevaluated to determine the diversity among them. The studied morphological characters were: Bulb weight, number of bulb, plant height, bulb diameter leaf length and leaf width. Duncan’s multiple range tests showed that the accession of Persian shallot were significantly different in all evaluated parameters except bulb diameter and leaf length. Correlation coefficients showed that bulb weight was positively correlated with number of bulb (r = 0.474) and bulb diameter (r = 0.624), which is useful for indirect selection of accession with high number of bulb and bulb diameter and therefore high amount of bulb weight. Cluster and principal component analyses based on six morphological traits separated the accession into four main groups, but did not indicate significant relationship between genetic diversity and geographical origins.
    Keywords: Allium hirtifolium Boissier, morphological traits, Correlation, Cluster analysis