فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1388)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1388)

  • 146 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/08/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی روحبخش*، غلامرضا کریمی صفحه 139
    تولید بیش از اندازه اسید اوریک بوسیله آنزیم گزانتین اکسیداز باعث بروز بیماری نقرس می شود. مهارکننده های این آنزیم ازجمله داروی آلوپورینول از مهمترین داروهای ضد نقرس موجود می باشند. گیاهان دارویی ازجمله منابع طبیعی در دسترس هستند که ممکن است در درمان نقرس موثر و مفید باشند. در این مطالعه اثر مهاری عصاره آبی گیاهان کنگر فرنگی (Cynara scolymus L.)، بادیان رومی (Trachyspermum copticum (L.) Link)، بابونه (Matricaria chamomilla L.)، عشقه (Hedera helix L.)، ذرت (Zea mays L.)، زبان گنجشک (Fraxinus excelsior L.) و هوفاریقون (Hypericum perforatum L.) بر آنزیم گزانتین اکسیداز ارزیابی شد. آزمایش بدین شرح است که تحت شرایط کنترل شده، گزانتین در مجاورت آنزیم گزانتین اکسیداز به اسیداوریک تبدیل می شود. میزان جذب اسید اوریک در طول موج 295 به وسیله اسپکتروفتومتر UV قابل اندازه گیری می باشد. افزودن عصاره های گیاهی یا آلوپورینول (به عنوان گروه کنترل) به محلول حاوی آنزیم، با مهار آن می تواند باعث کاهش تولید اسید اوریک شود. ابتدا اثر مهاری آلوپورینول بر آنزیم و تکرارپذیری روش طی سه سری آزمایش مورد ارزیابی قرار گرفت و EC50 معادل g/mlμ43/0 بدست آمد. بعد از تثبیت روش، اثر عصاره های گیاهی در غلظتهای mg/ml 1/0، 5/0، 1، 5/1، 2 و 3 بر آنزیم مورد بررسی قرار گرفت. بابونه با 68% مهار آنزیم (001/0P<) در غلظت mg/ml3 دارای اثر بارز مهاری و هوفاریقون و کنگرفرنگی به ترتیب با 36% (001/0P<) و 21% (001/0P<) مهار آنزیم، اثر متوسط و بقیه گیاهان فاقد اثر مهاری بر آنزیم بودند. نتایج ما نشان داد که بخشی از اثرهای ضد نقرس گزارش شده بابونه، کنگرفرنگی و هوفاریقون بدلیل مهار آنزیم گزانتین اکسیداز در بدن می باشد.
    کلیدواژگان: Matricaria chamomilla L، _ Hypericum perforatum L، _ Fraxinus excelsior L، _ Zea mays L، _ Trachyspermum copticum (L، ) Link، Cynara scolymus L، _ Hedera helix L
  • فریده ظفری زنگنه*، لیلا معزی، اشرف امیرزرگر صفحه 149
    خرما با نام علمیPhoenix ductylifera L.، میوه ای حیات بخش و پرمصرف در رژیم غذایی کشورهای عربیست. این میوه دارای چندین اثر مهم فارماکولوژیک نظیر آنتی اکسیدان و آنتی موتاژنی است. انجیر با نام علمی Ficus carica L. دارای فعالیت آنتی موتاژن و آنتی اکسیدانی بالا بوده و افزایش معنی داری از ظرفیت آنتی اکسیدانی را برای مدت چهار ساعت بعد از مصرف تولید می نماید. زیتون با نام علمی Olea europea L. دارای پلی فنل و خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است. در این تحقیق با توجه به اهمیت میوه های خرما، انجیر و زیتون و خصوصیات یاد شده این میوه ها در گذشته و حال، تاثیر سه رژیم مغذی حاوی خرما، انجیر و زیتون بر تغییرات احتمالی وزن، حافظه و آستانه درد در موشهای سفید مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی اثر میوه های فوق بر آستانه درد از روش صفحه داغ (Hot plate) و از دستگاه Step down برای اندازه گیری میزان حافظه به روش اجتنابی فعال Passive avoidance در موش سوری استفاده شد. نتایج نشان داد که هر سه میوه به میزان معنی داری سبب افزایش حافظه در موش سوری می شوند.
    کلیدواژگان: خرما، انجیر، زیتون، وزن، آستانه درد، حافظه
  • شهلا احمدی*، فاطمه سفیدکن، پرویز باباخانلو، فاطمه عسگری، کریم خادمی، ناهید ولیزاده، محمدعلی کریمی فر صفحه 159
    جنس مرزه در دنیا حدود 30 گونه دارد که Satureja bachtiarica Bunge یکی از گونه های اندمیک این جنس در ایران است. به منظور بررسی تغییرات ترکیبهای اسانس مرزه بختیاری، نمونه ها در سال 1382 در خرم آباد و به روش اسپلیت فاکتوریل در سه تکرار در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در 36 کرت کشت شدند. سرشاخه های گیاه جهت بررسی کمیت و کیفیت اسانس در سال دوم و در دو مرحله قبل از گلدهی و گلدهی از رویشگاه گیاه و مزرعه جمع آوری شدند و از آنها اسانس تهیه شد. اسانسهای حاصل با استفاده از دستگاه های آنالیز GC و GC/MS مورد شناسایی کیفی و کمی قرار گرفتند. در اسانس مرزه بختیاری جمع آوری شده از رویشگاه در مرحله قبل از گلدهی، عمده ترین ترکیبهای شناسایی شده پارا-سیمن (5/36٪)، کارواکرول (0/20٪) و تیمول (2/19٪) و در مرحله گلدهی کامل پارا-سیمن (2/23٪)، کارواکرول (8/25٪)، تیمول (3/1٪) و منتون (5/18٪) بودند. در اسانس مرزه بختیاری جمع آوری شده از مزرعه در مرحله قبل از گلدهی عمده ترین این ترکیبها پارا-سیمن (6/28٪) و کارواکرول (6/48٪) و در مرحله گلدهی کامل پارا-سیمن (2/21٪) و کارواکرول (3/62٪) بودند. بازده اسانس مرزه بختیاری کشت شده و جمع آوری شده از رویشگاه در مراحل قبل از گلدهی و گلدهی کامل به ترتیب (1/1% و 1/2%) و (8/1% و 1/1%) بود. مقایسه میزان کارواکرول در مرزه بختیاری کشت شده و وحشی در مراحل قبل از گلدهی و گلدهی کامل که به ترتیب 6/48%، 3/62% و 20%، 8/25% بودند، نشان دهنده این است که تغییرات شرایط اکولوژیک ازجمله: ارتفاع از سطح دریا، دما، خاک، رطوبت، اقلیم و... بر درصد کارواکرول تاثیر مثبت داشته است.
    کلیدواژگان: Satureja bachtiarica Bunge، اسانس، کارواکرول، پارا، سیمن، تیمول
  • مهناز کسمتی*، احمد زند مقدم، اشرف هوشمندنیا، زهرا عباسی صفحه 170
    مطالعات نشان داده که گیاه بابونه (Matricaria recutita L.) دارای ترکیبهای فیتواستروژنی است. فیتواستروژنها به عنوان اگونیست ضعیف و یا آنتاگونیست گیرنده های استروژنی عمل می کنند. از سوی دیگر نشان داده شده که هورمونهای جنسی در وابستگی به مواد مخدر موثر هستند. در این تحقیق اثر تجویز حاد عصاره آبی و هیدروالکلی گیاه بابونه بر علائم قطع مصرف مرفین در حضور و غیاب آنتاگونیست گیرنده های استروژنی در حیوان معتاد مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. برای این منظور از موش نر بالغ با میانگین وزنی 30±240 استفاده شد. جهت معتاد نمودن موشها از مرفین و برای قطع مصرف مرفین از نالوکسان استفاده شد و رفتارهای ایستادن روی دو پا، پرش و تیمار ناشی از قطع مرفین مورد ارزیابی قرار گرفت. برای بررسی اثر ترکیبهای فیتواستروژنیک هر دو نوع عصاره بابونه از داروی تاموکسیفن (5/0 میلی گرم بر کیلوگرم) به عنوان آنتاگونیست گیرنده های استروژنی و از کروماتوگرافی مایع با کارکرد بالا (HPLC) برای بررسی میزان ترکیبها با خاصیت فیتواستروژنی در دو نوع عصاره فوق استفاده شد. نتایج نشان داد: 1) عصاره هیدروالکلی بابونه به میزان 25 میلی گرم بر کیلوگرم باعث کاهش معنی دار رفتار روی دو پا ایستادن و تیمار شد، در حالی که عصاره آبی فقط رفتار روی دو پا ایستادن را کاهش داد. بنابراین عصاره هیدروالکلی تسکین بهتری نسبت به عصاره آبی بر رفتارهای ناشی از قطع مرفین داشت. 2) تاموکسیفن از کاهش رفتار روی دو پا ایستادن ناشی از هر دو عصاره بابونه ممانعت کرده و اثر افزایشی بر رفتار تیمار داشت. 3) مصرف تاموکسیفن به تنهایی اثر افزایشی بر رفتار پرش و تیمار اعمال کرده ولی اثر عکس بر رفتار روی دو پا ایستادن نشان داد. 4) ترکیبهای فیتواستروژنیک آپی ژنین و کرایزین هم در عصاره آبی و هیدروالکلی به کمک کروماتوگرافی مایع با کارکرد بالا مشاهده شد، ولی میزان استخراج هر دو در عصاره هیدروالکلی بیشتر بود. بنابراین به نظر می رسد که ترکیبهای فیتواستروژنیک عصاره، در ایجاد اثر تسکینی بابونه در برخی علائم قطع مصرف مرفین سهیم بوده و احتمالا این عمل را از طریق گیرنده های سیستمهای نوروشیمیایی مربوط به پدیده وابستگی در سیستم عصبی مرکزی انجام می دهند.
    کلیدواژگان: Matricaria recutita L، _ فیتواستروژن، تاموکسیفن، قطع مصرف مرفین
  • مجید عزیزی*، میترا رحمتی، تقی عبادی، محمدحسن زاده خیاط صفحه 182
    به منظور بررسی تاثیر روش های مختلف خشک کردن بر زمان خشک کردن، سرعت کاهش وزن، میزان اسانس و درصد کامازولن گلهای بابونه (Matricaria recutita L.) اصلاح شده، آزمایشی به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال 87-1386 به اجرا درآمد. شش توان مختلف میکروویو شامل 100، 180، 300، 450، 600 و 900 وات، سه دمای مختلف آون شامل 50، 60 و 70 درجه سانتی گراد و روش طبیعی (سایه و آفتاب) در این آزمایش مورد مقایسه قرار گرفتند. در روش های مختلف، خشک کردن نمونه ها تا زمانی که وزن آنها به محتوای رطوبتی 10/0 بر پایه وزن خشک (یا 10 درصد بر پایه وزن تر) رسید، ادامه داشت. نتایج نشان دهنده تاثیر معنی دار روش های مختلف خشک کردن بر زمان خشک کردن، میزان اسانس و درصد کامازولن نمونه ها بود. کمترین زمان خشک کردن (6 تا 102 دقیقه با توجه به توان مورد نظر) در روش میکروویو و بیشترین آن (120 ساعت) در روش سایه حاصل شد. بالاترین درصد اسانس در دمای 50 و 60 درجه آون و روش خشک کردن در سایه بدست آمد و کمترین آن مربوط به خشک کردن در توانهای بالای میکروویو، دمای بالای آون و روش آفتاب بود. بالاترین درصد کامازولن در روش طبیعی و میکروویو و کمترین درصد آن به وسیله خشک کردن در آون بدست آمد.
    کلیدواژگان: Matricaria recutita L، _ خشک کردن، آفتاب، سایه، آون، میکروویو
  • زهرا باهر نیک*، مریم تیموری، مهدی میرزا صفحه 193
    در این تحقیق تاثیر تیمارهای مختلف آبیاری بر ترکیب شیمیایی و خواص ضد باکتریایی اسانس گل گیاه وایول (Parthenium argentatum A. Gray) مطالعه شده است. اجرای مطالعات تیمار آبیاری گیاهان در قالب طرح آماری اسپلیت پلات در چهار سطح آبیاری کامل (در حد ظرفیت زراعی)، تنشهای ملایم (75% و 50% ظرفیت زراعی) و شدید (25% ظرفیت زراعی) و در سه تکرار انجام شد. بعد اسانس گیاهان تحت تیمار استخراج شده و مورد بررسی کمی و کیفی قرار گرفت. همچنین اثر ضد باکتریایی اسانسهای بدست آمده از گیاهان تحت تیمار بر روی 4 باکتری گرم مثبت و 4 باکتری گرم منفی به روش انتشار روی دیسک بررسی شد. نتایج حاصل نشان داد که نه تنها کمیت اسانس بلکه کیفیت آن نیز تحت تاثیر قرار گرفته و میزان ترکیبهای آلفا-پینن، بتا-پینن و نیز گاما-اودسمول و بتا-اودسمول نیز تغییر یافته است. همچنین نتایج نشان داد که اثر ضد باکتریایی اسانس حاصل از تیمار تنش متوسط (50% ظرفیت زراعی) بر باکتری های گرم مثبت و منفی بیش از سایر اسانسها بوده که می تواند ناشی از میزان بالای آلفا-پینن و بتا-پینن در ترکیبهای تشکیل دهنده آن در مقایسه با سایرین باشد. بعلاوه حساسیت باکتری های گرم مثبت بیش از باکتری های گرم منفی بوده است.
    کلیدواژگان: وایول (Parthenium argentatum A، Gray)، تیمار آبیاری، اسانس، خواص ضد باکتریایی
  • کرامت الله سعیدی، رضا امیدبیگی* صفحه 203
    نسترن کوهی (Rosa canina L.) یکی از مهمترین گیاهان دارویی است که میوه های آن حاوی ترکیبهای دارویی و غذایی ارزشمند می باشد. در همین خصوص مطالعه ای به منظور تعیین میزان ترکیبهای فنولی، کربوهیدراتهای محلول، کارتنوئیدها و عناصر معدنی در میوه های نسترن کوهی، جمع آوری شده از 5 منطقه اکولوژیکی مختلف در جنوب غربی ایران (کیار و گردبیشه در استان چهارمحال بختیاری، میمند و یاسوج در استان کهگیلویه و بویراحمد و سمیرم در استان اصفهان) در سال 1386 انجام شد. مجموع ترکیبهای فنولی 14/94-13/83 (میلی گرم اکی والان اسید گالیک بر گرم وزن خشک)، کربوهیدراتهای محلول 14/17%-34/13% و مجموع کارتنوئیدها 495-36/408 (میکروگرم بر گرم وزن تر) بود. میزان ازت، فسفر، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، آهن، روی و منگنز نمونه های میوه به ترتیب 15/1%-73/0%، ppm 4278-2816، ppm 3325-2036، ppm 1092-689، ppm 1243-821، ppm 34-52، ppm 29-15 و ppm 43-23 بود. در نتیجه، می توان گفت میوه های نسترن کوهی حاوی میزان بالایی از ترکیبهای فنولیکی، کربوهیدراتهای محلول، کارتنوئیدها و مواد معدنی می باشد. میزان این مواد موثره تحت تاثیر شرایط آب و هوایی مناطق مورد مطالعه قرار گرفت.
    کلیدواژگان: Rosa canina L، _ ترکیبهای فنولی، کربوهیدرات، کارتنوئید، عناصر معدنی
  • محمود نادری حاجی باقرکندی*، فاطمه سفیدکن، محمدرضا پورهروی، مهدی میرزا صفحه 216
    برگ بو با نام علمی Laurus nobilis L. گیاهیست به صورت درخت و درختچه، همیشه سبز و ناخزان که در شرایط مساعد ارتفاع آن به 15-20 متر می رسد. از اسانس برگ بو به عنوان داروی ضد لارو و نیز برای رفع درد مفاصل، تشنجهای عضلانی، گرفتگی عضلات و ایجاد بی حسی موضعی استفاده می شود. همچنین برگهای آن جهت خوشبو کردن و نیز به عنوان ادویه در تهیه ترشیجات بکار می رود. در این تحقیق، به منظور بررسی کمی و کیفی اسانس برگ بو کاشته شده در ایران، برگ این گیاه از باغ گیاه شناسی ملی ایران (تهران) و اندامهای مختلف سرشاخه (شامل ساقه، برگ و میوه) آن از باغ گیاه شناسی نوشهر در زمستان 1387 جمع آوری و پس از خشک کردن در سایه، اسانس آنها به روش تقطیر با آب استخراج شد. اسانسها به کمک دستگاه های کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی مجهز به طیف سنج جرمی تجزیه و شناسایی شدند. بازده اسانس (w/w نسبت به وزن خشک) برای برگ نمونه باغ گیاه شناسی ملی ایران 86/3% و برای برگ نمونه باغ گیاه شناسی نوشهر 35/1%، میوه 43/0% و در ساقه 22/0% بدست آمد. در اسانس برگهای برداشت شده از باغ گیاه شناسی ملی ایران، 20 ترکیب شناسایی شده که از بین آنها 8،1-سینئول (0/47%)، سابینن (9/13%) و آلفا-ترپینیل استات (5/11%) اجزای عمده بودند. در نمونه های برداشت شده از نوشهر، 27 ترکیب در اسانس برگ، 37 ترکیب در اسانس میوه و 24 ترکیب در اسانس ساقه شناسایی شدند. از بین ترکیبهای موجود در اندامهای مورد بررسی، برخی ترکیبها ازجمله 8،1-سینئول (2/58%)، آلفا-ترپینیل استات (0/10%) و سابینن (2/7%) در اسانس برگ، 8،1-سینئول (9/42%)، آلفا-ترپینیل استات (8/16%) و سابینن (7/4%) در ساقه و ترانس–بتا-اوسیمن (8/20%)، 8،1-سینئول (4/14 %)، آلفا-ترپینیل استات (5/8%)، جرماکرن B (8/7%)، آلفا-پینن (6/6%)، جرماکرن D (6%)، سابینن (4/5%) و بتا-پینن (1/5%)، در اسانس میوه بیشترین مقدار را به خود اختصاص داده اند. نتایج این تحقیق نشان داد که گرچه بازده اسانس ساقه بسیار کمتر از برگ است، اما اسانس این دو اندام از نظر ترکیب مشابه می باشند، در حالی که اسانس میوه دارای میزان 8،1-سینئول پایین تر از برگ و ساقه بوده و در عوض دارای مقدار قابل توجهی ترانس-بتا-اوسیمن است. همچنین اسانس برگ نمونه تهران بازده اسانس بالاتر ولی میزان 8،1-سینئول پایین تری دارد.
    کلیدواژگان: برگ بو (Laurus nobilis L، )، اسانس، 8، 1، سینئول، آلفا، ترپینیل استات، ترانس، بتا، اوسیمن
  • زهره حبیبی*، مریم یوسفی صفحه 228
    در این تحقیق اسانس و عصاره قسمتهای هوایی گیاه Codonocephalum stenocalathium Rech. f. مورد بررسی قرار گرفت. روغن اسانسی به وسیله روش تقطیر با آب بدست آمد و با کروماتوگرافی گازی کوپل شده با طیف سنج جرمی جداسازی و شناسایی شد. 27 ترکیب که 2/70% از کل اسانس را تشکیل می دادند، شناسایی شدند. ترکیبهای اصلی تشکیل دهنده اسانس عبارت از E-نوسیفرول (4/10%)، ژرانیل-n-پروپیونات (4/6%)، Z-لانسئول استات (7/4%) و آلوآرومادندرن اپوکساید (4/3%) بودند. از عصاره کلروفرمی گیاه C. stenocalathium دو ترکیب شناخته شده به نامهای ψ-تاراکساستریل استات و ایلیسیک اسید خالص سازی شد که با استفاده از روش طیف بینی رزونانس مغناطیسی شناسایی شدند. اثر ضد میکروبی عصاره خام کلروفرمی در برابر سه باکتری گرم مثبت و سه باکتری گرم منفی بررسی شد. عصاره خام به ویژه در برابر دو گونه باکتری گرم مثبت (Staphylococcus aureus و Bacillus subtilis) و یک گونه باکتری گرم منفی (Escherichia coli) فعالیت ضد باکتریایی بالایی نشان داد.
    کلیدواژگان: Codonocephalum stenocalathium Rech، f، _ اسانس، عصاره کلروفرمی، اثر ضد میکروبی
  • رویا یارایی*، طوبی غضنفری، محسن ناصری، سمیه فلاح نژاد، مرضیه اقتداردوست صفحه 244
    سیستم ایمنی در اتیولوژی و پاتوفیزیولوژی بیماری های متعددی دخالت می کند. بنابراین تعدیل پاسخهای ایمنی، ازجمله پاسخهای ایمنی هومورال می تواند در بهبود و کنترل این بیماری ها موثر باشد. گیاهان دارویی به عنوان یکی از منابع غنی ایمونومدولاتورها (تنظیم کننده های پاسخ ایمنی) مطرح هستند. در این مطالعه به بررسی تاثیر فرآورده گیاهی- دریایی MS14 بر پاسخ ایمنی هومورال اولیه و ثانویه در موش پرداخته شده است. برای بررسی پاسخ هومورال اولیه، تعداد 19 راس موش 8-6 هفته ای Balb/C، به دو گروه 7تایی دارو و یک گروه 5تایی کنترل تقسیم شدند. دوزهای 50 و 100 میلی گرم در کیلوگرم MS14 به مدت 5 روز به موشهای گروه دارو و حلال MS14 به موشهای گروه کنترل خورانده شد. همزمان با روز اول تجویز دارو، گلبول قرمز گوسفند (SRBC) به داخل صفاق موشها تزریق و خونگیری از قلب موشها در روز ششم انجام شد و تیتر آنتی بادی آگلوتین کننده سرم اندازه گیری شد. برای بررسی پاسخ ثانویه، موشها در پنج نوبت با تزریق SRBC ایمیونیزه شدند و همزمان MS14 با دوز 100 میلی گرم در کیلوگرم به آنها خورانده شد و در روز دهم خونگیری انجام شد. در پایان، بعد از جدا کردن سرم، تیتر آنتی بادی آگلوتین کننده بررسی شد و همچنین بخشی از سرم برای سنجش IgG در فریزر 70- درجه سانتی گراد قرار گرفت. غلظت IgG در این نمونه ها به روش الایزا اندازه گیری شد. داروی MS14 موجب کاهش تیتر آنتی بادی سرم در پاسخ هومورال اولیه در مقایسه با گروه کنترل دارو می شود. به این ترتیب که میانگین تیتر آنتی بادی در گروه کنترل،571/44 و در گروه دارو با دوز 50 میلی گرم در کیلوگرم، 6/27 و در گروه دارو با دوز 100 میلی گرم در کیلوگرم، 33/7 بوده است. در پاسخ ثانویه اگرچه کاهش مختصر در تیتر آنتی بادی در چند بار تکرار تست آگلوتیناسیون دیده شد، ولی نتایج از نظر آماری معنی دار نبوده است (میانگین تیتر در گروه کنترل 6/25 و در گروه دارو 2/11). میزان IgG سرم موشهای کنترل و دریافت کننده MS14 نیز اختلاف معنی دار از نظر آماری نداشته است (گروه کنترل 9/374 نانوگرم در میلی لیتر و گروه دارو 1/382 نانوگرم در میلی لیتر). فرآورده گیاهی MS14 می تواند موجب کاهش آنتی بادی در پاسخ اولیه که عمدتا IgM هستند شود ولی در شرایط آزمایش ما تاثیری بر آنتی بادی در پاسخ ثانویه که عمدتا IgG است ندارد. با بررسی بیشتر این فرآورده و مکانیسمهای احتمالی آن می توان MS14 را به عنوان یک ایمونومدولاتور بالقوه با قدرت کاهش پاسخهای IgM معرفی و در موارد بیماری هایی که پاتوژنز آنها با IgM مرتبط است بکار برد.
    کلیدواژگان: تنظیم پاسخ ایمنی، MS14، پاسخ هومورال، آگلوتیناسیون، IgG، IgM
  • نوید معزی*، حسین نجف زاده ورزی، سالومه شیرعلی صفحه 253
    کاهش عوارض ترمیم زخم و افزایش سرعت بهبودی از جنبه های مورد تحقیق علم جراحی می باشد. شناخت داروهای ارزان و موثر که قابل دسترسی باشند، به خصوص فراورده های گیاهی، می تواند ازجمله موارد مشترک در مطالعات مربوط به جراحی و علم فارماکولوژی باشد. از آنجایی که عصاره میوه سنجد (Elaeagnus angustifolia L.) و حنا (Lowsonia intermis L.) در مطالعات قبلی اثر ضد التهابی و ضدعفونی کنندگی داشته اند، بنابراین در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفتند. در چهار گروه از رت های ماده (هر گروه، 5 سر) که توسط فرمول معمول کتامین/ زایلازین بیهوش شده بودند، توسط تیغ جراحی و در شرایط استریل، برشی به طول 6 سانت بر روی خط پشتی ایجاد شده و با فواصل 1 سانتی متری بخیه شد. طول زخم از روز اول تا بهبودی کامل اندازه گیری شد و درصد بهبودی در گروه های مختلف مقایسه شد. عصاره الکلی میوه سنجد و خمیر حنا و کرم سولفادیازین نقره هر یک به میزان نیم گرم در هر روز بر روی طول زخم مالیده شد و یک گروه هم به عنوان شاهد، دارویی دریافت نکردند. میانگین درصد بهبودی در هفته اول برای گروه های شاهد، حنا، سنجد و سولفادیازین نقره به ترتیب 50، 70، 90 و 90 درصد بوده است. بهبودی کامل زخم در تمام طول برش در گروه های شاهد، حنا، سنجد و سولفادیازین نقره به ترتیب پس از 13، 12، 10 و 8 روز حاصل شد. با توجه به میانگین درصد بهبودی در گروه های مختلف، در هفته اول دوره بهبودی، می توان گفت که عصاره سنجد می تواند با سرعتی معادل سولفادیازین نقره ترمیم زخم را تسریع نماید. در حالی که خمیر حنا در بازه زمانی فوق عملکرد مشابهی را نشان نمی دهد، ولی در طول کل دوره در بهبود زخم نسبتا موثر است.
    کلیدواژگان: ترمیم زخم، سنجد، حنا، سولفادیازین نقره، رت
  • عسکر غنی *، مجید عزیزی، علی تهرانی فر صفحه 261
    بومادران ازجمله گیاهان دارویی و زینتی متعلق به خانواده کاسنی (Asteraceae) می باشد و گونه های مختلف آن به صورت وحشی در مناطق مختلف ایران رویش دارند. این گونه ها به عنوان گیاهانی کم توقع می توانند در فضای سبز مناطق خشک مورد استفاده قرار گیرند. به منظور بررسی اثر تنش خشکی ناشی از پلی اتیلن گلیکول (PEG) بر روی درصد و سرعت جوانه زنی و طول ریشه چه 6 گونه بومادران وحشی، آزمایشی بر پایه فاکتوریل و در قالب بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار اجرا شد. فاکتور اول شامل پنج سطح خشکی (صفر، 5-، 7-، 9- و20- بار) حاصل از پلی اتیلن گلیکول که پتانسیل صفر بار به عنوان شاهد در نظر گرفته شد و فاکتور دوم شامل شش گونه بومادران به اسامی A. eriophora، A. millefolium،A. filipendula، A. nobilis، A. wilhelmsii و A. biebersteinii بود. بذر این نمونه ها از گونه های وحشی مناطق شیراز، مشهد و کرج جمع آوری شد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که سطوح مختلف خشکی و نوع گونه بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و طول ریشه چه تاثیر معنی داری (P<0.01) دارد و اثر متقابل خشکی و گونه نیز در مورد صفات فوق الذکر معنی دار شد. نتایج این بررسی نشان داد که در گونه های بومادران طول ریشه چه کمتر تحت تاثیر پتانسیل خشکی قرار گرفته و درصد جوانه زنی نسبت به دیگر مولفه های جوانه زنی فاکتور بهتری برای ارزیابی مقاومت به خشکی این گونه ها می باشد. به طور کلی، گونه های A. millefolium و A. eriophora به ترتیب بیشترین مقاومت و گونه های A. biebesteinii و A. nobilis کمترین مقاومت را نسبت به تنش خشکی در مرحله جوانه زنی داشتند و مقاومت گونه های A. wilhelmsii و A. filipendula حد واسط این دو گروه بودند.
    کلیدواژگان: بومادران، تنش خشکی، پلی اتیلن گلیکول، جوانه زنی
  • الهام مرتضی*، غلامعلی اکبری، سید علی محمد مدرس ثانوی، بهروز فوقی، محمد عبدلی، حسین علی آبادی فراهانی صفحه 272
    به منظور بررسی تاثیر تاریخ کاشت و تراکم بوته مختلف بر مقدار و ترکیبهای اسانس گیاه سنبل الطیب (Valeriana officinalis L.)، این آزمایش در سالهای 1385-1384، در مزرعه آزمایشی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران انجام شد. آزمایش به صورت کرتهای خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا شد. عامل اصلی زمان کاشت، در سه سطح 20 مرداد، 10 و 30 شهریور و عامل فرعی تراکم کاشت، در سه سطح 40000، 80000 و 120000 بوته در هکتار بود. بذرهای سنبل الطیب از واحد تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه شهید بهشتی تهیه شد. پس از استخراج اسانس از ریشه خشک شده به روش تقطیر با آب، ترکیبهای آن توسط دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد شناسایی قرار گرفت. تعداد 81 ترکیب در اسانس سنبل الطیب شناسایی شد. در میان همه این ترکیبها، بورنیل استات، والرنال، کامفن و والرانون بیشترین درصد را در میان دیگر ترکیبهای اسانس دارا بودند. با توجه به نتایج، تیمارهای تاریخ کاشت و تراکم بوته، در سطح 1 درصد تاثیر معنی داری بر مقدار اسانس و ترکیبهای بورنیل استات، والرنال، کامفن و والرانون داشت و اثر متقابل تاریخ کاشت و تراکم بوته در سطح 5 درصد بر صفت درصد اسانس، معنی دار بود. نتایج نهایی این آزمایش نشان داد که بیشترین مقدار اسانس و ترکیبهای بورنیل استات، والرنال، کامفن و والرانون از تیمار تاریخ کاشت 30 شهریور و تراکم 40000 بوته در هکتار حاصل شد.
    کلیدواژگان: سنبل الطیب (Valeriana officinalis L، )، تاریخ کاشت، تراکم بوته، اسانس
|
  • A. Roohbakhsh*, G. Karimi Page 139
    Over production of uric acid by xanthine oxidase (XO) causes gout. XO inhibitors for example allopurinol are the most important available anti gout drugs. Medicinal herbs are available natural sources that may be useful for the treatment of gout. In this study the inhibitory activity of aqueous extracts of Matricaria chamomilla L., Hypericum perforatum L., Fraxinus excelsior L., Zea mays L., Trachyspermum copticum (L.) Link, Cynara scolymus L. and Hedera helix L. were measured. In these experiments, under controlled conditions xanthine turns into uric acid by XO. Uric acid absorbance was measured at 295 nm using a UV spectrophotometer. Adding allopurinol (as positive control) or aqueous extracts to the solution containing XO, can decrease uric acid production by inhibition of this enzyme. At first, XO inhibitory activity of allopurinol and reproducibility of the method was evaluated by conducting three experiments. The results showed an EC50= 0.43 μg/ml for allopurinol. Then, XO inhibitory activity of aqueous extracts at 0.1, 0.5, 1, 1.5, 2 and 3 mg/ml were measured. Matricaria chamomilla could inhibit enzyme up to 68% (P< 0.001) while maximum XO inhibitory activities of Hypericum perforatum and Cynara scolymus were 36% (P< 0.001) and 21% (P< 0.001) respectively. Other extracts did not have any significant effect on XO. Our obtained results showed that part of anti gout effects of Matricaria chamomilla, Hypericum perforatum and Cynara scolymus is due to XO inhibition.
    Keywords: Matricaria chamomilla L., Hypericum perforatum L., Fraxinus excelsior L., Zea mays L., Trachyspermum copticum (L.) Link, Cynara scolymus L., Hedera helix L
  • F. Zafari Zangeneh*, L. Moezi, A. Amir Zargar Page 149
    Fruit of date Palm (Phoenix dactylifera L.) is very commonly consumed, especially in Arabic countries. This fruit has important pharmacologic properties such as antioxidant and antimutagenic effects. Fig (Ficus carica L.) shows highly efficient antioxidant and antimutagenic activity as well and produces a significant increase in plasma antioxidant capacity for 4 hours after consumption. Olive (Olea europaea L.) with polyphenols has potent antioxidant and anti-inflammatory properties. In this study due to antioxidant and antimutagenic activity in date, fig and olive fruits are quite potent, we investigated the effects of these fruits on weight, pain threshold and memory in day regimen of mice. We used hot plate to study pain threshold and also the passive avoidance apparatus for measurement of memory 24 hours in mice was step down. Our results showed that, these fruits significantly increase memory and do not affect weight and pain threshold.
    Keywords: Date palm, fig, olive, weight, pain threshold, memory
  • Sh. Ahmadi*, F. Sefidkon, P. Babakhanlo, F. Asgari, K. Khademi, M.A. Karimifar Page 159
    The genus of Satureja consist of 30 species in world. Satureja bachtiarica Bunge is one of the endemic species of this genus in Iran. In order to identify the quality changes of essential oil of Satureja bachtiarica, we planted the specimen in 1382 in Khorram Abad on the 36 plot, using the split factorial design in randomized complete block with 3 replications. Aerial parts of plants were collected in two stages (before and full flowering) from field and provenance in the second year. The plant materials were dried and hydro-distilled in order to obtain their essential oils. The oils were analyzed by capillary GC and GC/MS. The main component of essential oil before flowering stage were carvacrol (20٪), P-cymene (36. 5٪) and thymol (19. 2. (٪ In the flowering stage 21 compounds were characterized in the oil with carvacrol (25. 5٪), p-cymene (23. 2٪), thymol (0. 5(٪ and mentone (18. 5 (٪as the main constituents. Fifteen compounds were characterized in the oil of field sample (Khorram Abad). The main constituents of the oil were carvacrol (48. 6٪) and p-cymene (28. 6٪) before flowering stage. In the flowering stage 13 compounds were characterized in the oil with carvacrol (62. 3٪) and p-cymene (21. 2٪) as the main constituents. The oil yields of cultivated and wild S. bachtiarica samples were 1. 1, 2. 08% and 1. 8, 1. 1% before and full flowering stages, respectively. The amount of carvacrol in Satureja bachtiarica oils were 48. 6%, 62. 3% and 20%, 25. 8% before and full flowering stages, in field and provenance, respectively. These results showed that variation of ecological characters like altitude, temperature, humidity and climate had effect on percentage of carvacrol.
    Keywords: Satureja bachtiarica Bunge, essential oil, carvacrol, p, cymene, thymol
  • M. Kesmati*, A. Zande Moghadam, A. Hoshmand Nia, Z. Abasizadeh Page 170
    Various studies indicated that the phytoestrogenic components exist in the Matricaria recutita L. Phytoestrogens act as a weak agonist and/or antagonist of estrogen receptors. On the other hand, it has been showed that the sex hormones affect dependency of narcotic drugs. In the present study the effect of aqueous and hydroalcholic extract of Matricaria recutita on morphine withdrawal signs in presence and/or absence of estrogen receptor antagonist were investigated. Male adult wistar rats weighing 240±30 gram classified in groups of seven were used. Morphine and naloxone were applied for dependence and withdrawal syndrome induction, respectively. Rearing, jumping and grooming were evaluated. Tamoxifen (0.5 mg/kg) as an estrogen antagonist was applied. High performance liquid chromatography (HPLC) was used for comparison between phytoestrogenic components of both extracts. Results showed that: 1) Hydroalcoholic extract of Matricaria recutita decreased rearing and grooming significantly but aqueous extract attenuated only rearing, therefore hydroalcoholic extract of MR had more sedative effect than the aqueous extract. 2) Tamoxifen prevented the MR induced rearing decline, but increased grooming sign in presence of both extract. 3) Tamoxifen increased jumping and grooming behaviors but decreased rearing sign. 4) HPLC showed the presence of apigenine and chrysin (phytoestrogenic components) in aqueous and hydroalcoholic extract of MR but the extraction amount of them was more in hydroalcoholic than the aqueous extract. It seems the phytoestrogenic components of both MR extracts induce sedative effect on some of morphine withdrawal behaviors and probably by interaction with some neurochemical systems of dependence phenomena in central nervous system.
    Keywords: Matricaria recutita L., phytoestrogen, tamoxifen, morphine withdrawal syndrome
  • M. Azizi*, M. Rahmati, T. Ebadi, M. Hasanzadeh Khayyat Page 182
    Field experiment was carried out at the Ferdowsi University Research Field, Mashhad, Iran during 2007-2008, to determine the effect of different drying temperatures, microwave powers and natural method (shaded and sunny area) in Chamomile (Matricaria recutita L., Asteraceae) essential oil content, chamazolene content, drying time and drying rate. The experimental design was completely randomized block design having three temperatures: 50, 60 and 70 °C, six microwave powers: 100, 180, 300, 450, 600 and 900w and drying in shaded and sunny area, replicated thrice. The drying process was continued until the mass of the sample reduced to a moisture content of about 0.10 on a dry basis or 10% on a wet basis. The results indicate that different treatments of drying had a significant effect on the drying time and rate and essential oil and chamazolene content. The maximum essential oil content obtained at drying by the lowest temperatures and drying in shaded area. Whereas, higher drying temperatures of oven and microwave powers and drying in sunny area decreased the essential oil content. Maximum chamazolene content obtained at microwave drying (except 100w power) and natural method. Minimum chamazolene content was obtained at drying by oven.
    Keywords: Chamomile, drying, microwave, oven, natural method
  • Z. Baher Nik*, M. Teimori, M. Mirza Page 193
    In this research, the effects of different irrigation treatments on chemical constituents and antibacterial effects of the essential oil of P. argentatum were studied. The experimental design was ran¬domized complete block design with four replications. Four irrigation treatments were determined, consisting of: (a) control, which was irrigated to full field capacity (FC); (b) low water stress treatment (LS1=75% of FC); (c) moderate water stress treatment (LS2=50% of FC); (d) sever water stress (HS=25% of FC). Then the volatile constituents of the flowers were isolated and their quantities, qualities and antibacterial effect determined against four gram negative and four gram positive bacteria on the basis of disc-diffusion method. The result showed that not only the quantity of the essential oils but also the qualities varied. The percentage of α-pinene, β-pinene, γ-eudesmol and β-eudesmol has changed. The LS2 treatment of essential oils showed more antimicrobial activity against both gram positive and gram negative bacteria compared to other essential oils. This higher activity of essential oil may be related to higher amount of α-pinene and β-pinene in LS2. In addition gram positive bacteria were more susceptible than gram negative bacteria.
    Keywords: Parthenium argentatum A. Gray, irrigation treatments, essential oil, antibacterial effects
  • K.A. Saeedi, R. Omidbaigi* Page 203
    Dog rose (Rosa canina L.) is considered as one of the most important medicinal plants, which contain valuable medicinal and nutritional compounds in its fruits. In order to determine total phenolic, soluble carbohydrates, carotenoid contents and minerals in dog rose fruits collected from five different ecological regions in south-west of Iran (Kiar and Gerd Bishe in Charmahal & Bakhtiari, Yasuj and Meymand in Kohgiluye & Boyer Ahmad and Semirom in Isfahan), an evaluation was carried out during 2006-2007. Total phenolic contents, total soluble carbohydrates and total carotenoids varied from 83.13-94.14 mg GAE/g DW, 13.34–17.14% and 408.36–495 µg/g FW, respectively. The N, P, K, Mg, Ca, Fe, Zn and Mn values of fruit samples differed from 0.73-1.15%, 2816–4278 ppm, 2036–3325 ppm, 689–1092 ppm, 821–1243 ppm, 34–52 ppm, 15–29 ppm and 23–43 ppm, respectively. This study showed that fruits of dog rose are a rich source of phenolic contents, soluble carbohydrates, carotenoids and minerals. In this study, content of active substances affected by climatic factors of case studies was investigated.
    Keywords: Rosa canina L., phenols, carbohydrate, carotenoid, minerals
  • M. Naderi Hagibaghercandi*, F. Sefidkon, M.R. Poorherave, M. Mirza Page 216
    Laurus nobilis L. (Lauraceae) is an evergreen tree and growing in favorable condition to a height of about 15-20 meter. This ornamental tree is indigenous to the Mediterranean area and southeast part of Europe. The essential oil obtained from Laurus nobilis has been used for anti larvae, rheumatic pains and muscular convulsion. Laurel is usually considered as the natural source of this compound, used in the flavor, cosmetic and fragrance industries. In the present study the leaves of Laurus nobilis were collected from two locations (Botanical Garden of Noshahr and National Botanical Garden of Iran in Tehran) in March 2009 and dried in shade. In addition the green stems and fruits were collected from Noshahr. The essential oil of all samples were obtained by hydro-distillation and analyzed by capillary gas chromatography (GC) and gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS). The oil yields based on dry weight for stem, leaf and fruit are respectively 0.22%, 0.43% and 1.35% (for Noshahr samples) and 3.86% for the leaves of Tehran sample. Twenty-fore, 27, 37 and 20 components were identified in the essential oils of stem, leaf, fruit (for Noshahr) and leaf (for Tehran) of Laurus nobilis (representing 95%, 98.5%, 95.6% and 98.4% of the oils), respectively. The major components in the stem oil were 1,8-cineole (42.9%), α-terpinyl acetate (16.8%) and sabinene (4.7%). The main compounds in leaf oil were 1,8-cineole (58.2%), α-terpinyl acetate (10%) and sabinene (7.2%) and main compounds in leaf oil in Tehran sample were 1,8-cineole (47%), sabinene (13.9%) andα -terpinyl acetate (11.5%). The major components in fruit oil were E-β-ocimene (20.8%), 1,8-cineole (14.4%), α-terpinyl acetate (8.5%), germacrene B (7.8%), α-pinene (6.6%), germacrene D (6%), sabinene (5.4%) and β-pinene (5.1%). The results obtained from this study showed that the oil yields from the stem was lower than leaves but in both stem and leaf oils the major components were similar. The fruit oil contained high amount of E-β-ocimene.
    Keywords: Laurus nobilis L., essential oil, 1, 8, cineole, α terpinyl acetate, E, β ocimene
  • Z. Habibi*, M. Yousefi Page 228
    The chemical constituents of essential oil and the extract of Codonocephalum stenocalathium Rech. f. were investigated. The oil of the aerial parts was obtained with hydrodistillation by Clevenger apparatus and analyzed by gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS). Twenty-seven compounds, representing 70.9% of oil were identified. ‏The main constituents were (E)-nuciferol (10.4%), geranyl-n-propionate (6.4%) and (Z)-lanceol acetate(4.7%). The chloroform extract of C. stenocalathium yielded two known compounds as pseudotaraxasterol acetate and ilicic acid. The structures of these natural products were elucidated by using 1H and 13C Nuclear Magnetic Resonance (NMR) spectroscopy. The antibacterial activity of the crude extract was examined against three Gram-positive and three Gram-negative bacteria. The extract showed inhibitory effects on the growth of bacteria especially against Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis and Escherichia coli.
    Keywords: Codonocephalum stenocalathium Rech. f., essential oil, chloroform extract, antimicrobial effect
  • R. Yaraee*, T. Ghazanfari, M. Naseri, S. Fallahnejad, M. Eghtedardoost Page 244
    Immune system participates in etiology and pathophysiology of numerous diseases. Modulation of immune responses including humoral immune responses has been considered as a useful approach in control and disease treatments and immunomodulators can be effective in this regard. Herbal drugs are known as a source of immunomodulators. In this study the effect of MS14, a herbal – marine preparation, on humoral immune response in animal model is considered. MS14 have been orally administered (50 and 100 mg/kg) to 6-8 weeks old female Balb/C mice 5 days, the mice were immunized once using SRBC and were bled at day 6 (primary humoral response). Alternatively the mice were immunized multiple times during two weeks for secondary immune response in control group and MS14 (100 mg/kg). Serial dilutions of serum were prepared and agglutination test was performed using SRBC for primary and secondary sera. Serum IgG level in secondary sera has been determined by sandwich ELISA test. Antibody titer of primary serum was significantly reduced in agglutination test (the mean titer of antibody was 44.571 in control group and 27.6 in 50 mg/kg of MS14 and 7.33 in 100 mg/kg of MS14). Although, a little reduction has been observed in level of agglutinating antibody titer for secondary serum, but the reduction was not statistically significant (the mean titer of antibody was 25.6 in control group and 11.2 in MS14 group). Serum IgG level in control and MS14 group was not statistically significant as well (374.9 ng/ml in control and 382.1ng/ml in MS14 group). It can be concluded that MS14 possibly induces part of its immunomodulatory effect by reducing the production of IgM in primary humoral response but it has not any effect on IgG production in secondary humoral response.
    Keywords: Immunomodulator, MS14, humoral immune response, agglutination, IgG, IGM
  • N. Moezzi*, H. Najafzadeh Varzi, S. Shirali Page 253
    Decrease of collateral effect of wound repairing is one of the important objects of radiology and surgery studies. Identification of the effective, cheap and available drugs that have public grace is necessary. Whereas the Oleaster (Elaeagnus angustifolia L.) extract and Henna (Lowsonia intermis L.) had anti-inflammatory effect in previous studies, so, in this study we compared their effect with silver sulfadiazine in wound healing. Female rats divided to four groups (four rats in each group). Rats anesthetized with standard combination of Ketamin-HCl and Acepromazine and incised with surgical blade on the mid dorsal line, then sutured with nylon suture. The wound was six centimeter length and five knobs with one centimeter distances applied. The wound length measured every day until complete recovery. Five hundred milligrams of oleaster extract, Henna paste and silver sulfadiazine ointment applied on wounds every day and one group didnt have any drugs as a control group. Average of repairing percent in first week in sulfadiazine and Oleaster groups were 90%, whereas this was 70% for henna group and 50% for control group. Complete wound healing in control groups; Henna, Oleaster and Sulfadiazine were observed in 13, 12, 10 and 8 days after surgery, consecutively. As a result, Olester extract can repair the wound same as silver sulfadiazine, whereas the Henna did not show the same effect in that definite time.
    Keywords: Wound healing, Henna, Oleaster, silver sulfadiazine, rat
  • A. Ghani*, M. Azizi, A. Tehranifar Page 261
    Achillea (Yarrow) is one of the most important genera of the Asteraceae family and different species grow wild in different parts of Iran. These species have ornamental and medicinal potential for use in drought area. The aim of this study was evaluating the effect of drought stress induce by Poly Ethylene Glycol 6000 (PEG) on germination percentage and rate of Achillea species. An experiment in randomized complete block design (RCBD) with two factors in three replications was conducted. The first factor included 5 drought level (0, -5, -7, -9 and -20 bar that zero bar as control) and second factor included 6 species of Achillea (A. eriophora, A. millefolium, A. filipendula, A. nobilis, A. wilhelmsii and A. biebersteinii). The seed were collected from Shiraz, Mashhad and Karaj area. According to the results of statistical analysis, different levels of drought stress and type of species had significant effect (p<0.01) on measured characteristics (germination percentage, germination rate and radicle length). In this species radicle length affected by drought stress less than other traits and germination percentage was the best trait for drought stress evaluation. Finally, A. millefolium and A. eriophora have the highest drought tolerance and the lowest drought tolerance belongs to A. biebesteinii and A. nobilis. The A. wilhelmsii and A. filipendula have relative drought tolerance in germination stage.
    Keywords: Achillea, drought stress, poly ethylene glycol, germination
  • E. Morteza*, Gh.A. Akbari, A.M. Modares Sanavi, B. Foghi. M. Abdoli, H. Aliabadi Farahani Page 272
    In order to investigate the effect of sowing date and planting density on the essential oil content and composition of valerian, this experiment was conducted in the years of 2005-2006 at Experimental Farm in Abureyhan Campus, University of Tehran. This experiment performed in split plot form based on a complete randomized block design with four replications. The main factor was the sowing date with three levels (11th August, 1st and 22nd September), sub factor was the density with three levels (40000, 80000 and 120000 plants/ hectare). Seeds of valerian provided by research department on medicinal plants in University of Shahid Beheshti. After isolating essential oil from dried roots by the hydrodistillation method, composition of essential oil were identified by gas chromatography (GC) and GC/Mass spectrometry analysis. Number of 87 composition were identified in essential oil. Bornyl acetate, valerenal, camphene and valeranone were the highest percentage in other compositions of essential oil. According to the results, sowing date and planting density had significant effect on essential oil percentage and its composition (bornyl acetate, valerenal, camphene and valeranone) (P≤0.01). Interaction of sowing date and planting density had significant effect only on essential oil percentage (P≤0.05). Final results showed that the highest amount of essential oil percentage and its composition (bornyl acetate, valerenal, camphene, and valeranone) was obtained on 22nd September and 40000 plants per hectare.
    Keywords: Valeriana officinalis L., sowing date, planting density, essential oil