فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 45، پاییز 1388)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 45، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سعید اسدی * صفحات 283-295
    در این پژوهش غنی سازی ماده موثره اسانس نعناع به وسیله شبیه سازی رایانه ای عملیات تقطیر چند جزئی پیوسته، مورد مطالعه قرار گرفته است. در شبیه سازی از روش نقطه حباب و الگوریتم Wang-Henke استفاده شده است. در این روش روابط MESH (روابط موازنه جرم و تعادل فازی برای هر جزء، مجموع اجزاء مولی و موازنه انرژی برای هر مرحله تعادلی) حل شده و برای حل معادلات از روش ماتریس سه قطری (روش توماس) استفاده شده است. همزمان با بدست آوردن نتایج شبیه سازی، نسبت به آزمایش با ستون تقطیر اقدام شده و نتایج آزمایشها نیز بدست آمده است. در آزمایشها، از ستون تقطیر پیوسته با تعداد سینی های یک عدد تا پنج عدد استفاده شده و تاثیر تعداد سینی ها در غنی سازی ماده موثره اسانس نعناع مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در انتها، نتایج شبیه سازی رایانه ای با نتایج آزمایشگاهی مقایسه شده است. نتایج حاصل از شبیه سازی به همراه نتایج حاصل از آزمایشها نشان می دهد که توسط ستون تقطیر دارای پنج عدد سینی، مقدار ماده موثره اسانس نعناع از 31% به بیش از 60% می رسد. همچنین نتایج نشان می دهد که اضافه کردن یک سینی به ستون تقطیر با تعداد سینی های کم، تاثیر بیشتری در جداسازی ماده موثره نسبت به اضافه کردن یک سینی به ستون تقطیر با سینی های زیادتر دارد. نتایج حاصل نشان می دهد که افزایش نسبت برگشت خارجی به ستون تقطیر از 2 به 3 باعث افزایش جداسازی ماده موثره می شود. این افزایش نسبت برگشت، برای ستون تقطیر با 5 سینی، باعث افزایش 4% وزنی ماده موثره در محصول خروجی می شود.
    کلیدواژگان: اسانس نعناع، جداسازی، غنی سازی، تقطیر پیوسته، شبیه سازی، روش نقطه حباب
  • محمدحسن زاده خیاط، رضا امیدبیگی، مجید عزیزی، تقی عبادی* صفحات 296-308
    به منظور بررسی تاثیر تاریخ کاشت و میزان بذر مصرفی بر عملکرد، درصد اسانس و درصد کامازولن بابونه آلمانی (Matricaria recutita L) اصلاح شده رقم پرسو (Presov)، بذر این رقم از کشور اسلواکی خریداری شد و آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده و در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اصلی شامل سه تاریخ کاشت (15 آبان، 15 اسفند و 15 فروردین ماه) و فاکتور فرعی شامل سه میزان بذر مصرفی (2/0، 4/0 و 8/0 گرم در متر مربع که معادل 2، 4 و 8 کیلوگرم در هکتار می باشد) بود. صفات مورد بررسی شامل ارتفاع بوته، تعداد بوته در کرت، قطر گل، عملکرد گل تازه و خشک، درصد اسانس، عملکرد اسانس و درصد کامازولن بود. نتایج نشان دهنده اثر معنی دار تاریخ کاشت بر تمام صفات مورد اندازه گیری بود، ولی میزان بذر مصرفی تنها بر تعداد بوته در کرت و عملکرد اسانس اثر معنی داری داشت. اثر متقابل این دو فاکتور بر تمامی صفات مورد اندازه گیری معنی دار بود. نتایج نشان داد که تاریخ کاشت 15 آبان دارای بیشترین ارتفاع بوته (4/47 سانتی متر)، تعداد بوته در کرت (4/135 بوته)، عملکرد گل تازه (1/749 گرم در متر مربع) و عملکرد گل خشک (1/175 گرم در متر مربع) بود، ولی بیشترین میزان اسانس و کامازولن (به ترتیب 59/0 و 62/5 درصد وزنی براساس وزن خشک) و عملکرد اسانس (79/0 گرم در متر مربع) به تاریخ کاشت 15 اسفند ماه تعلق داشت و تاریخ کاشت 15 فروردین دارای بیشترین قطر گل (9/17 میلی متر) بود. در بررسی اثر متقابل تاریخ کاشت و میزان بذر مصرفی، بیشترین ارتفاع بوته (7/49 سانتی متر)، عملکرد گل تازه و خشک (به ترتیب 810 و 2/198 گرم در متر مربع) به تیمار کاشت 15 آبان ماه و استفاده از 8/0 گرم بذر در متر مربع تعلق داشت، ولی بیشترین میزان اسانس و کامازولن (به ترتیب 63/0 و 9/5 درصد وزنی براساس وزن خشک) و بیشترین عملکرد اسانس (97/0 گرم در متر مربع) مربوط به تاریخ کاشت 15 اسفندماه و 4/0 گرم بذر در متر مربع بود. با توجه به نتایج حاصل به نظر می رسد 15 اسفندماه بهترین تاریخ کاشت و 4/0 گرم بذر در متر مربع بهترین میزان بذر مصرفی جهت کاشت بابونه آلمانی اصلاح شده رقم پرسو در محل مورد تحقیق می باشد.
    کلیدواژگان: بابونه آلمانی (Matricaria recutita L)، تاریخ کاشت، میزان بذر مصرفی، اسانس، کامازولن
  • فاطمه سفیدکن، فروزان نیکخواه*، ابراهیم شریفی عاشورآبادی صفحات 309-320
    به منظور بررسی تاثیر مراحل مختلف برداشت و همچنین روش های مختلف اسانس گیری بر بازده اسانس گیاه آویشن (Thymus vulgaris L) آزمایشهای جداگانه ای در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور انجام شد. در آزمایش اول، تیمارها شامل تاثیر مراحل مختلف برداشت (رویشی، اوایل گلدهی و گلدهی کامل) بر بازده اسانس استخراج شده از گیاه آویشن بود که با استفاده از روش تقطیر با آب انجام شد. ترکیبهای تشکیل دهنده کلیه اسانسها به وسیله دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و شناسایی قرار گرفتند. طبق نتایج بدست آمده از آزمایش اول مشخص شد که تاثیر مراحل مختلف برداشت بر بازده اسانس گیاه آویشن در سطح یک درصد معنی دار بود. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که بیشترین بازده اسانس مربوط به اوایل گلدهی بود که معادل 18/1% شد و نسبت به سایرین اختلاف معنی دار داشت. تجزیه و شناسایی ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسها نشان داد که در تمام مراحل برداشت و روش های استخراج، تیمول، پارا-سیمن و گاما-ترپینن ترکیبهای عمده اسانس بودند. مقدار تیمول در اسانس در مراحل اوایل گلدهی و گلدهی کامل تفاوت جزئی داشت، ولی در مرحله قبل از گلدهی مقدار آن پایین تر بود. آزمایش دوم نیز شامل تاثیر روش های مختلف اسانس گیری (تقطیر با آب، تقطیر با آب و بخار و تقطیر با بخار آب) بر بازده اسانس استخراج شده از گیاه آویشن در مرحله گلدهی کامل بود. نتایج حاصل از آزمایش دوم نشان داد که در مرحله گلدهی کامل، تاثیر روش های مختلف اسانس گیری بر بازده اسانس گیاه آویشن در سطح یک درصد معنی دار بود. مقایسه میانگینها مشخص کرد که بیشترین بازده اسانس تولیدی مربوط به روش تقطیر با بخار آب و معادل 20/1% شد که با روش تقطیر با آب در یک سطح قرار داشت ولی نسبت به روش تقطیر با آب و بخار اختلاف معنی دار نشان داد. در روش های مختلف تقطیر نیز میزان تیمول در اسانس تفاوت قابل ملاحظه ای نداشت ولی به صورت مشاهده ای درصد تیمول در روش تقطیر با آب کمی بالاتر بود. به طور کلی با توجه به نتایج این تحقیق، می توان مرحله اوایل گلدهی و روش تقطیر با بخار آب را به عنوان مناسبترین زمان برداشت و روش استخراج برای اسانس آویشن باغی معرفی نمود.
    کلیدواژگان: Thymus vulgaris L، اسانس، مراحل برداشت، روش تقطیر، تیمول
  • سمیه بهادر*، عبدالکریم نگاری، مجید عباسپور صفحات 321-332
    Bunium persicum (Boiss.) B. Fedtsch که در فارسی زیره کوهی یا زیره سیاه نامیده می شود، گیاهیست معطر، که به طور وحشی در بیشتر مناطق ایران پراکنش دارد. از زیره سیاه در صنایع داروسازی، غذایی، آرایشی، بهداشتی و نوشابه سازی استفاده می شود و همچنین یکی از گیاهان معروف طب سنتی به حساب می آید. بررسی های انجام شده نشان می دهد که توانایی خوبی برای تولید زراعی این گیاه ارزشمند در ایران وجود دارد و جهت بهبود تولید این گیاه، مطالعه و شناخت عوامل موثر بر عملکرد کمی و کیفی گیاه امری ضروریست. در این تحقیق به منظور بررسی اثر وزن غده و عمق کاشت روی صفات زراعی زیره سیاه، آزمایشی براساس طرح پایه بلوکهای کاملا تصادفی در قالب فاکتوریل با سه تکرار اجرا شد. فاکتور عمق کاشت در 5 سطح شامل 5، 10، 15، 20 و 25 سانتی متر بود و فاکتور وزن غده در 3 سطح ≤2، 4-2 و 6-4 گرم در نظر گرفته شد و در سال 1385 در مزرعه تحقیقاتی مرکز آموزش جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی اجرا شد. عمق کاشت بر درصد سبزشدن غده ها، ارتفاع، تعداد چتر در بوته، عملکرد بوته و وزن هزاردانه تاثیر بسیار معنی داری (99%≤ α) داشت. فاکتور وزن غده بجز در مورد صفت ارتفاع روی سایر صفات اثر معنی داری نداشت. اثر متقابل دو فاکتور عمق کاشت و وزن غده در مورد صفات ارتفاع، تعداد چترک در چتر و عملکرد بذر اثر بسیار معنی داری (99%≤ α) داشت. بیشترین عملکرد بذر در بوته مربوط به عمق 10 سانتی متر و کمترین عملکرد مربوط به عمق 25 سانتی متر بود. بیشترین وزن هزاردانه و کمترین وزن هزاردانه نیز مربوط به همین سطوح تیمارها بود. بنابراین توصیه می شود برای انتقال غده از خزانه به زمین اصلی، از غده های با وزن بالای 2 گرم استفاده شود و در عمق 10 سانتی متر کشت شود.
    کلیدواژگان: زیره سیاه، Bunium persicum (Boiss، ) B، Fedtsch، عمق کشت، وزن غده
  • محمدشاهین دانشمندی*، مجید عزیزی صفحه 333
    در این پژوهش اثر بازدارندگی اکالیپتوس (Eucalyptus golubulus Labill.) بر جوانه زنی و رشد علف هرز پنجه مرغی (Cynodon dactylon (L.) Pers.) به صورت: الف) غلظتهای متفاوت اسانس (ppm20، ppm50، ppm100) با روش محلول پاشی، ب) مقادیر مختلف برگ (2، 5 و 10 درصد وزنی) به صورت مالچ و مخلوط با خاک در چهار تکرار و ج) تاثیر غلظتهای مختلف اسانس (ppm20، ppm50، ppm100) و عصاره (25، 50 و 75 درصد) بر فرایند جوانه زنی ریزومهای این علف هرز با سه تکرار در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در سه آزمایش مجزا مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که تاثیر غلظتهای مختلف اسانس به صورت محلول پاشی باعث کاهش رشد و ارتفاع بوته ها شد. کمترین میزان رشد رویشی در تیمار محلول پاشی با اسانس (ppm100) بود که پس از گذشت چهار ماه بتدریج نشانه های زردی و خشکیدگی در آنها ظاهر شد. مالچ اکالیپتوس نیز تاثیر بازدارندگی قابل توجهی بر جوانه زنی ریزومها داشت، به گونه ای که در 50 درصد تیمار مالچ اکالیپتوس جوانه زنی ریزومها به طور کامل متوقف شد. بیشترین تعداد ساقه روییده شده از هر ریزوم در تیمار شاهد مشاهده شد. در آزمایش سوم فرایند جوانه زنی ریزومها تحت تاثیر اسانس و عصاره اکالیپتوس قرار گرفت. جوانه زنی و ظهور گیاهچه ها با افزایش غلظت اسانس کاهش می یافت. غلظت 25 درصدی عصاره، جوانه زنی را 66 درصد کاهش داد ولی غلظتهای 50 درصد و 75 درصد آن باعث توقف کامل جوانه زنی شد. از نتایج بدست آمده استنباط می شود که عصاره و بعد اسانس اکالیپتوس دارای پتانسیل بالقوه در کنترل و مدیریت علف هرز پنجه مرغی بوده و می توان در راستای تحقق کشاورزی ارگانیک و تهیه علف کشهای با منشا طبیعی از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: Eucalyptus golubulus، Cynodon dactylon، آللوپاتی، اسانس، عصاره، مالچ
  • ابراهیم شریفی عاشورآبادی*، محمدحسین لباسچی، ابوالقاسم متین، بهروز نادری، مهدی رضایی، مصطفی گلی پور، بهاره الهوردی ممقانی، کامبیز علیزاده انارکی صفحات 347-363
    به منظور بررسی تاثیر آبیاری و کشت دیم بر شاخصهای فیزیولوژیک رشد، آزمایشی در سالهای 85-1384 در ایستگاه تحقیقات البرز، واقع در جنوب شهرستان کرج انجام شد. در این تحقیق از گیاه دارویی بومادران (Achillea millefolium L) استفاده شد. در سال اول آزمایش و پس از استقرار گیاه، آبیاری انجام نشد. پس از قطع آبیاری، وضعیت زنده مانی گیاهان در کرتهای آزمایشی و شرایط بدون آبیاری آزمون شد و نسبت به تعیین شاخصهای فیزیولوژیک رشد اقدام شد. در سال دوم آزمایش، تاثیر مقادیر مختلف آب آبیاری بر شاخصهای فیزیولوژیک رشد گیاه مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارها شامل آبیاری کامل (بدون تنش آبی) و همچنین اجرای عملیات آبیاری براساس 30 (تنش ملایم)، 60 (تنش متوسط) و 90 (تنش شدید) میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A بود که در مقایسه با تیمار بدون آبیاری به عنوان شاهد مورد بررسی قرار گرفتند. زمان اعمال تیمارها از ابتدای رشد و پس از استقرار گیاه، تا انتهای دوره رشد در مزرعه بود. به این منظور، پس از رسیدن به سطح تبخیر هر کدام از مقادیر ذکر شده از تشتک تبخیر، بلافاصله به وسیله کنتور نسبت به افزایش رطوبت خاک تا حد ظرفیت زراعی اقدام شد. همچنین میزان رطوبت موجود در خاک، با استفاده از توزین نمونه های تر و خشک خاک در هر کدام از کرتهای آزمایشی نیز اندازه گیری شد. در این بررسی، شاخصهای فیزیولوژیک رشد ازجمله تولید ماده خشک، شاخص سطح برگ، سرعت رشد نسبی و سرعت رشد محصول تعیین شد. طبق نتایج حاصل، در سال اول آزمایش و در شرایط دیم، میزان تجمع ماده خشک تا میزان 2250 درجه روز رشد یا GDD افزایش یافت و از این مرحله به بعد کاهش نشان داد. در سال دوم آزمایش، میزان رشد مجدد گیاه در شرایط دیم به طور محسوسی کاهش یافت و خشک شد. با استفاده از مقادیر مختلف آبیاری و با افزایش رطوبت خاک از تنش شدید تا تنش ملایم، میزان تجمع ماده خشک و شاخص سطح برگ افزایش یافت. در تمام تیمارهای تنش آبی در حدود 3000 درجه روز رشد، کاهش و سیر نزولی رشد مشاهده شد. طبق نتایج بدست آمده تیمار مربوط به تنش ملایم بیشترین کارایی را نشان داد.
    کلیدواژگان: بومادران (Achillea millefolium L)، تنش آبی، شاخصهای فیزیولوژیک رشد، کشت دیم
  • پانته آسرخیل، منصور امیدی*، سیدعلی پیغمبری، سعید دوازده امامی صفحات 364-375
    به منظور بررسی تاثیر تیمارهای هورمونی بر کالزایی و باززایی در گیاه رازیانه، پنج ریزنمونه (برگ، هیپوکوتیل، مریستم انتهایی، ریشه و طوقه) انتخاب شد. بذر گیاه رازیانه بعد از استریل به محیط آب در لوله آزمایش روی پل کاغذی کشت و در دمای 24 درجه سانتیگراد با 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی قرار داده شد و بعد از گذشت 15 روز که گیاه به ارتفاع حدود 10 سانتی متر رسید ریزنمونه ها تهیه شدند. القای کالوس با کشت ریزنمونه ها روی محیط MS1⁄2 با 9 تیمار هورمونی شامل هورمون 2،4-D (2، 4 و 8 میلی گرم در لیتر) و BAP (25/0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر) تحت شرایط 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی و دمای 24 درجه سانتیگراد انجام شد. اندازه کالوس، وزن کالوس و درصد کالزایی در هر یک از تیمارهای بکار رفته اندازه گیری شد. با درنظر گرفتن صفات فوق هورمونی 2 و 4 میلی گرم در لیتر 2،4-D و 25/0 و 5/0 میلی گرم در لیتر BAP بهترین ترکیبهای هورمونی و نیز هیپوکوتیل و مریستم انتهایی بهترین ریزنمونه ها شناخته شدند. در مرحله باززایی کالوس محیط MS1⁄2 با 9 ترکیب هورمونی یاد شده به همراه 2،4-D (2/0 میلی گرم در لیتر) و BAP (5/0، 2، 4، 15، 20 و 25 میلی گرم در لیتر) و TDZ (15 و 20 میکرولیتر) و محیط MS1⁄2 بدون هورمون در نظر گرفته شد که محیط MS 1⁄2 بدون هورمون بهترین محیط باززایی را نشان داد. به منظور مطالعه تولید اسانس در فاز کشت سوسپانسیون سلولی بهترین تیمار در فاز کالزایی انتخاب شد و کالوس به محیط سوسپانسیون سلولی به محیط کشت MS 1⁄2 شامل 2،4-D (2 میلی گرم در لیتر) و BAP (25/0 میلی گرم در لیتر) منتقل و در شرایط تاریکی در دمای oC24 روی شیکر با 100 دور در دقیقه قرار داده شدند. بعد از 4 هفته طیف نگاری جرمی انجام شد که تولید موادی همچون آلفا-پینن و لیمونن در محیط کشت بافت گزارش شد.
    کلیدواژگان: رازیانه، کشت بافت، کالزایی، کشت سوسپانسیون
  • احمد اکبری نی*ا، فاطمه سفیدکن، سید رضا رزاز هاشمی صفحات 376-385
    مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm) گیاهی از خانواده Lamiaceae و انحصاری ایران می باشد. این گیاه علاوه بر استفاده سنتی از نظر کاربرد در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی نیز حائز اهمیت است. سه توده ژنتیکی این گونه جمع آوری شده از استان قزوین در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه کشت شد. سرشاخه های گلدار آنها از پایه های سه ساله در چین های مختلف برداشت شده و مورد مقایسه آماری قرار گرفتند. از سرشاخه های خشک شده به روش تقطیر با آب به مدت 3 ساعت اسانس گیری بعمل آمد و میزان اسانس براساس درصد ماده خشک محاسبه شد. در عرصه طبیعت شنین با 3/3% بالاترین میزان اسانس و پس از آن آبگرم با 3% و آروچان با 21/2% در مرتبه های بعدی قرار گرفتند. در مزرعه میزان اسانس توده های ژنتیکی در چین های مختلف روند یکسانی نشان نداد. در چین های اول و دوم آبگرم و در چین سوم آروچان بیشترین اسانس را دارا بودند. بیشترین کاهش اسانس در مقایسه بین گیاهان کشت شده و عرصه طبیعت مربوط به شنین بود. از لحاظ میزان تیمول بین توده ها در نمونه های جمع آوری شده از طبیعت در دامنه 35% تا 36% بود. اما در شرایط کشت شده بیشترین میزان تیمول مربوط به چین سوم آبگرم (6/49%) و بعد چین دوم آروچان (3/38 %) و چین اول شنین (1/38%) بود. کارواکرول در نمونه های طبیعت حدود 1% و بیشتر از نمونه های کشت شده بود.
    کلیدواژگان: مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm)، اسانس، تیمول، گاما، ترپینن، پارا، سیمن
  • محمد مهدی عطارپور یزدی*، محمد کمالی نژاد، نسیم سادات فلوایی کوچک، صادق منصوری صفحات 386-397
    زخم سوختگی محل مناسبی برای بروز عفونتهای مقاوم به درمان می باشد. بنابراین تحقیق در زمینه بدست آوردن داروهای موثر بر باکتری های مولد این عفونت ضروری به نظر می رسد. هدف از انجام این مطالعه، شناسایی اثر ضد باکتریایی عصاره متانولی میوه گیاه گارم زنگی (Terminalia Catappa L.) بر باکتری های جدا شده از عفونت زخم سوختگی و مقایسه آن با اثر آنتی بیوتیکهای منتخب برای هر باکتری بود. ابتدا عصاره متانولی میوه این گیاه تهیه شد و بعد فعالیت ضد باکتریایی آن بر علیه 8 نوع باکتری جدا شده از عفونت زخم سوختگی 100 بیمار ابتدا به روش انتشار در آگار (چاهک) در غلظت mg/ml40 و بعد رقت های متوالی در آگار در رقت های mg/ml20-039/0 بررسی شد و MIC (Minimal Inhibitory Concentration) گیاه برای انواع حساس تعیین شد. اثر آنتی بیوتیکهای منتخب بر باکتری ها نیز به روش دیسک بررسی شد. برای مقایسه اثر عصاره و آنتی بیوتیکها از آزمون Onava تک متغیره استفاده شد. نتایج بدست آمده از آزمایشها نشان داد که عصاره متانولی یاد شده، بر علیه 100% از Pseudomonas aeruginosa و Acinetobacter spp.، بیش از 80% از سه گونه Staphylococcus و 50% از Escherichia coli بدست آمده از نمونه های بالینی با MIC=20mg/ml موثر است. این در حالی است که بیشتر نمونه ها به آنتی بیوتیکها مقاوم بودند. تفاوت اثر آنتی بیوتیک و گیاه برای Pseudomonas aeruginosa (P<0/001)، Acinetobacter spp. (P<0/05) و انواع Staphylococcus (P<0/05) معنی دار بود. این مطالعه نشان می دهد که عصاره متانولی Terminalia Catappa اثر ضد باکتریایی بسیار خوبی بر علیه اغلب باکتری های مولد عفونت زخم سوختگی دارد. بنابراین می توان این عصاره را پس از مطالعاتی با طیف وسیعتر به صورت آزمایشگاهی و بالینی، به عنوان یک داروی ضد باکتریایی مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: Terminalia Catappa L، عفونت زخم سوختگی، عصاره متانولی، ضد باکتریایی
  • مهدی میرزا، مهردخت نجف پور نوایی* صفحات 398-402
    جنس Scaligeria از تیره چتریان است و در ایران 7 گونه دارد که یکی از گونه های معطر آن، گیاه Scaligeria assyriaca Freyn & Bornm است. این گیاه در رویشگاه های طبیعی کشور یافت می شود. هدف از این تحقیق مقایسه کمی و کیفی اسانس برگ و میوه این گونه بود. این گیاه از منطقه ای بین اسفراین و بجنورد در استان خراسان جمع آوری شد و با روش تقطیر با آب اسانس گیری شد. برای شناسایی ترکیبهای اسانس از دستگاه های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. بررسی و مقایسه نتایج نشان می دهد که در برگ؛ جرماکرن D (1/21%)، بتا-کاریوفیلن (4/13%)، آلفا-کوپائن (2/10%)، بتا-سزکویی فلاندرن (10%) و در میوه؛ میریستیسین (3/24%)، جرماکرن D (7/13%)، المیسین (11%)، کسان (5/9%) و بتا-سزکویی فلاندرن (7/8%) ترکیبهای اصلی اسانس گیاه را تشکیل می دادند.
    کلیدواژگان: Scaligeria assyriac Freyn & Bornm، چتریان، اسانس، میریستیسین، جرماکرن D
  • حمیدرضا زمانی زاده، امیر مدرسی، فرشاد رخشنده رو* صفحات 403-413
    گزنه دو پایه (Urtica dioica L)، دارای خاصیت درمانی در معالجه بیماری های مزمن انسان می باشد. در این پژوهش اثر ضد ویروسی عصاره های آبی و الکلی گزنه در مهار ویروسهای بیماری زای ایجاد کننده موزائیک گل رز در محیط کشت مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 530 نمونه از گونه های مختلف رز دارای علائم موزائیک و یا بدون علائم از مناطق محتلف تهران و حومه جمع آوری شد. نمونه ها توسط آزمونهای سرولوژیک الیزای مستقیم و غیرمستقیم برای عوامل ویروسی موزائیک آرابیس Arabis mosaic virus و لکه حلقوی نکروتیک درختان میوه هسته دار Prunus necrotic ringspot virus مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد 20 قلمه از نمونه های رز آلوده به هر دو ویروس به محیط کشت MS انتقال داده شدند. سه غلظت (0/5، 2 و 5 میلی گرم اسانس 0/1 میلی لیتر از محیط کشت) از عصاره های آبی و اتانولی تهیه شده از بافت خشک برگ و ریشه گیاه گزنه به محیط های کشت حاوی قلمه های آلوده اضافه شد. قلمه های تیمار شده 30 روز پس از تیمار از لحاظ غلظت آلودگی های ویروسی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج این بررسی نشان داد که عصاره آبی گزنه در مقایسه با عصاره الکلی از توان بیشتری در مهار عوامل ویروسی موزائیک رز برخوردار است. عصاره های آبی گزنه با غلظتهای 2 و 5 و الکلی (اتانول) با غلظتهای mg/ml5/0 و mg/ml2 موجب حذف به ترتیب 90% آلودگی ویروس ArMV و 42% آلودگی PNRSV از قلمه های رز مورد بررسی شدند. نتایج این بررسی نشان می دهد عصاره های آبی و الکی گزنه دارای اثر منفی در تکثیر عوامل ویروسی ایجاد کننده موزائیک در رز می باشند و این احتمال وجود دارد که بتوان جهت عاری سازی گونه های رز از آلودگی های ویروسی در محیط های کشت از آنها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آبی و الکلی گزنه، موزائیک رز، کشت بافت، Dot، Blot، Das، Elisa
  • سید علیرضا ولدآبادی*، محمدحسین لباسچی، حسین علی آبادی فراهانی صفحات 414-428
    هدف از آنالیز شاخصهای فیزیولوژیک رشد، تفسیر و تشریح چگونگی پاسخ گیاهان به یک وضعیت محیطی معین است. به منظور بررسی تاثیر قارچ میکوریز آربوسکولار (AMF)، کود P2O5 و دور آبیاری بر شاخصهای فیزیولوژیک رشد گشنیز، تحقیق حاضر در سال 1385 در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور انجام شد. آزمایش مزرعه ای به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل کاربرد و عدم کاربرد قارچ میکوریزی (Glomus hoi)، مقادیر صفر، 16 و 32 کیلوگرم در هکتار کود P2O5 (سوپر فسفات تریپل) و دو سطح دور آبیاری که آبیاری بعد از 30 میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر (شرایط بدون تنش خشکی) و آبیاری بعد از 60 میلی متر تبخیر (شرایط تنش خشکی) بودند. نتایج هفت مرحله نمونه برداری نشان داد که کاربرد قارچ میکوریزی، 32 کیلوگرم کود P2O5 در هکتار و شرایط بدون تنش، ماده خشک، شاخص سطح برگ، سرعت رشد نسبی، سرعت جذب خالص و سرعت رشد محصول را افزایش داد، ضمن آنکه این صفات در شرایط تنش بشدت کاهش یافتند. همچنین نتایج این بررسی نشان داد که قارچ میکوریزی با برقراری همزیستی با ریشه گشنیز، توانست جذب فسفر را افزایش دهد. این امر می تواند مصرف کودهای فسفره در مزارع را کاهش دهد بدون آن که عملکرد کمی و کیفی گیاه کاهش پیدا کند.
    کلیدواژگان: قارچ میکوریزی، کود P2O5، دور آبیاری، شاخصهای فیزیولوژیک رشد، گشنیز
  • محدثه محبوبی*، فاطمه قاضیان بیدگلی صفحات 429-440
    Artemisia aucheri Boiss گیاهی بوته ای از خانواده Asteraceae می باشد که در سراسر ایران پراکنده است. این گیاه در طب سنتی ایران، به عنوان قابض، ضدعفونی کننده، ضد میکروب، ضد انگل و ضد مسمومیت بکار می رود. هدف از این مطالعه، ارزیابی خاصیت ضد میکروبی اسانس حاصل از اندام هوایی این گیاه، بر طیف وسیعی از میکروارگانیسمها شامل باکتری های گرم منفی، گرم مثبت، قارچهای رشته ای و مخمر با استفاده از روش انتشار در آگار (دیسک دیفیوژن) و روش رقت سازی در لوله (میکروبراث دایلوشن) بود. شناسایی اجزای اسانس با استفاده از GC و GC/MS وجود 54 ترکیب را نشان داده که مجموعا 98% از کل اسانس را تشکیل می دهند. ژرانیل استات (2/17%)، آلفا- سیترال (1/17%)، لینالول (7/12%)، ژرانیول (7/10%) و Z-سیترال (5/10%) از اجزای اصلی اسانس می باشند. نتایج مطالعات ضد میکروبی نشان داد که اثر ضد میکروبی اسانس درمنه کوهی با افزایش غلظت، افزایش می یابد. اسانس حاصل از اندام هوایی گیاه، اثر ضد قارچی بسیار خوبی نشان داد. اثر ضد قارچی اسانس از اثر ضد باکتریایی آن بیشتر بود. باکتری های گرم منفی نسبت به باکتری های مثبت مقاوم تر بودند. متوسط میانگین قطر هاله عدم رشد اسانس درمنه کوهی بر باکتری های گرم مثبت و قارچها به ترتیب از اثر وانکومایسین و آمفوتریسینB بیشتر بود و این اثر در باکتری های گرم منفی از جنتامایسین کمتر بود. مطالعات بیشتری لازم است تا کارایی اسانس در مقابل ایزوله های بالینی ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: Artemisia aucheri Boiss، فعالیت ضد میکروبی، ژرانیل استات، لینالول
|
  • S. Asadi* Pages 283-295
    In this paper, the enriching of the main component of spearmint oil is studied by simulation of a continuous multicomponent distillation. The simulation is based on a bubble point method and Wang-Henke algorithm. The MESH equations are solved using three diagonal matrixes (Thomas method) in each iteration. The results of the experiment are obtained along with the simulation. These experiments were carried out in a continuous distillation column with one to five sieve trays. The effect of tray numbers on the main component enriching is analyzed. The results of the simulation are compared to those of the experiments. The results show that the main component of spearmint essential oil enriched from 31% to 60% by a distillation column with five trays. The results showed the effect of adding one tray with low tray numbers column on the main component enriching was more than adding one tray with several tray numbers column. The results show that the main component separation increased by the increasing of the external reflux ratio from two to three. Increasing the external reflux ratio causes four percent improvement of the main component extraction in the column with five trays.
    Keywords: Spearmint essential oil, separation, enriching, continues distillation, simulation, bubble point method
  • M. Ebadi*, M. Azizi, R. Omidbaigi, M. Hassanzadeh Khayyat Pages 296-308
    In this research, the effect of sowing date and seeding level on flower yield, essential oil and chamazulene content of chamomile (Matricaria recutita L.) CV. Presov, purchased from Slovakia, was studied. The experimental was split-plot in the basic of randomized complete blocked design (RCBD) with three replications. Main plots consisted of three sowing dates (6 Nov., 5 Mar. and 4 Apr.) and sub-plots included three seeding levels (0.2, 0.4 and 0.8 g/m2). Evaluated traits were plant height, number of plants in plot, diameter of flower, fresh and dry flower yield, essential oil yield, essential oil and chamazulene percent. The results showed that sowing date had significant effect but seeding levels had only significant effect on number of plants in plot and essential oil yield. There are significant effects between sowing date and seeding level as measured traits are concerned. Based on the results, highest plant (47.4 cm), the most number of plants in plot (135.4 plants), the most fresh and dry flower yield (749.1 and 175.1 g/m2) were obtained from the plants which sown on 6 of Nov. but highest percentage of essential oil and chamazulene (0.59 and 5.62 percent respectively) and essential oil yield (0.79 g/m2) was obtained from the plants which sown on 5 of Mar. According to the results of their interaction, highest plant (49.7 cm), the most yield of wet and dry flower yield (810 and 198.2 g/m2) were obtained from the plots which sown on 6 of Nov. with 0.8 g/m2 but the most essential oil and chamazulene content (0.63 and 5.9 w/w percent respectively) and essential oil yield (0.97 g/m2) was obtained from the plots that were sown on 5 of Mar. with 0.4 g/m2. According to the results, the most suitable sowing date and seeding level in Mashhad condition is 5th Mar. with 0.4 g/m2 seeds.
    Keywords: German chamomile, sowing date, seeding level, essential oil, chamazulene
  • F. Nikkhah, F. Sefidkon*, E. Sharifi Ashoorabadi Pages 309-320
    The aerial parts of Thymus vulgaris were collected in three stages of plant growth (before flowering, at the beginning and full flowering stage) from Research Field of Shahid Beheshti University (Tehran) at spring. The plant materials were dried in shade and their essential oils were isolated by hydro-distillation in three replications. In addition, the essential oils of plant materials at full flowering stage were obtained by water-steam distillation and direct steam distillation. The oil yields were calculated based on dried weigh and compared by statistic analysis. The oils were analyzed by capillary GC and GC/MS. Statistic analysis showed different stages of plant growth and different distillation methods had significant effect on oil yield. The highest oil yield was obtained at the beginning of flowering (1.18% w/w). Among distillation methods, the highest oil yield was obtained by direct steam distillation (1.20%). Analysis and identification of components showed thymol, P-cymene and -terpinene as main compounds in all samples. The percentage of thymol at the beginning and full flowering stage was the same, but at the beginning of flowering was lower. There was no remarkable difference between different distillation methods for producing thymol, but by hydro-distillation the thymol amount was little higher. Based on the results of this investigation it can be concluded that the beginning of flowering and hydro-distillation are the best for obtaining the higher oil content and thymol percentage.
    Keywords: Thymus vulgaris L., essential oil, plant growth stages, distillation methods, thymol
  • S. Bahador*, A.K. Negari, M. Abbaspoor Pages 321-332
    Bunium persicum (Boiss.) B. Fedtsch. is a perennial and aromatic plant from Apiaceae family that distributes in most Iranian habitats. It is used in medicinal, food, cosmetic-hygienic and drinks industries, moreover it is used in traditional medicine. The investigations show, there are suitable conditions to produce this precious plant in Iran and for a better production some studies needs to be done. In order to investigate the effect of planting depth and corm weight on agronomical characteristics Bunium persicum, an experiment was conducted based on factorial design in randomized complete block with three replications. Depths of planting were in 5 levels (5, 10, 15, 20, 25cm) and the corm weights were in 3 levels (≤2, 2-4, 4-6gr) in 2007 and the design was conducted in research farm of training organization of agriculture of Khorasan. The results showed, the effect of depth of planting on the emergence percent, height, the number of umbrella, the yield and the weight of thousand seeds in plant were very significant (≤α99%). The effect of corm weights was significant only on high plants. The interaction of two factors was significant in the high, the number of umbrella and yield characteristics. The most seed yield was related to 10 cm deep and the lowest to 25 cm depth. The highest weight of 1000 seeds and the lowest were related also to these levels (10 and 25 cm). As a result it is recommended in planting the corms of Bunium persicum the depth of planting must be about 10cm and the weight corm must be more than 2 gram.
    Keywords: Bunium persicum (Boiss.) B. Fedtsch., planting depth, weight corm
  • M.Sh. Daneshmandi*, M. Azizi Page 333
    In this research, the inhibitory effect of Eucalyptus globulus Labill. on germination and rhizome growth of Cynodon dactylon (L.) Pers. weed in three separate experiments were studied. In first experiment, after growing the weed, effects of different concentration of essential oils (20ppm, 50ppm, 100ppm) as spray treatment on growth of the weed were investigated. In second experiment, effect of different level of Eucalyptus leaf litter (2, 5 and 10 w/w) as mulch treatments on germination of weed rhizome growth in a pot experiment were studied. In third experiment, effect of different concentrations of essential oils (20ppm, 50ppm, 100ppm) and leaf extract (25%, 50% and 75% water alcoholic extract) on in vitro rhizome germination were studied. Results indicated that leaf mulch had strong inhibitory effects on rhizome germination, that rhizome germination completely stopped in 50% w/w of mulch treatments. The highest number of germinated node (10.75 node/rhizome) was obtained in control treatment and the lowest one (1.5 node/rhizome) was detected in 10% mulch treatment. Essential oils spraying also showed inhibitory effect. After four months of spraying, all weeds became dried and died. Extract treatments also reduced growth of the weed as in lower concentration of extract (25%), germination of the rhizome was almost 66%, but in higher concentration (50% and 75%) complete inhibition of germination process take place. It was concluded that Eucalyptus globulus has a good potential to control Cynodon dactylon weed and it can be used as a herbicide in organic culture of the agricultural crops.
    Keywords: Eucalyptus globulus, Cynodon dactylon (L.) Pers., allelopathic, essential oils, extract, mulch
  • E. Sharifi Ashoorabadi*, M.H. Lebaschy, A. Matin, B. Naderi, M. Rezaei, M. Gholypoor, B. Allahverdi, K. Alizadeh Anaraki Pages 347-363
    In order to study the effects of irrigation and dry farming condition on growth indices of yarrow (Achillea millefolium L.) an experiment was carried out in Alborz Research Center during 2005-2006. In the first year after planting, the plants viability investigated in dry farming condition and growth physiological indices were determined. In the second year, the treatments were irrigated based on total accumulated evaporation from class A pan namely at the rate of 30 mm (mild stress), 60 mm (medium stress), 90 mm (severe stress), full irrigation (no stress) and no irrigation (control). For each treatment, the soil moisture content was measured by weighting method (daily) before and after applying irrigation treatments. The amount of water requires for each treatment was measured by water meter.In the second year, the growth physiological indices were also determined. The results showed that, at the first year, dry matter cumulated to 2250 GDD then reduced during growth. In second year, the plants with no irrigation were died. In other treatments, by increasing soil moisture from severe to medium, the dry mater cumulative and Leaf area index increased. In all of the stress treatments, decreasing in plant growth was observed in 3000 GDD. The results showed that, mild water stress had highest performance than other treatments.
    Keywords: Yarrow (Achillea millefolium L.), water stress, physiological growth indices, dry farming
  • P. Sarkheil, M. Omidi*, S.A. Peyghambari, S. Davazdahemami Pages 364-375
    Seeds were cultured on Whatman paper by sterile water in cube, solid MS and solid MS. Seeds were not germinated on medium but 80% of seeds were germinated on Whatman paper, so this method is used as a basic method. Seeds were germinated after four days and after two weeks of culture they had normal roots, shoots and leaves. Cultures were incubated at 25◦ ±2◦C and exposed to 16 hours light per day. Explants were cultured on MS medium supplemented with 3% sucrose and solidified with 0.8% (w/v) agar. The pH of the medium was adjusted to 5.8 before autoclaving. Different types of explants were used for this experiment; root, crown, apical meristem, hypocotyls and leaf. Between different kinds of explants leaf didn’t response to callogenesis. The effects of different combinations of 2,4-D (2,4-Diclorophenoxy acetic acid) and BAP (6-Benzylaminopurine) were studied. Subculture was done every 3 weeks. In order to determine regeneration ability, the initiated callus were transferred to a regeneration medium which was composed of macronutrient, micronutrient and organic components of MS, 2,4-D (0.2 mgL-1), BAP (0.5, 2, 4, 15, 20 and 25 mgL-1) and MS without hormones, 0/3% sucrose, pH 5.8 for 4 weeks. In the presence of 2,4-D (2 and 4 mgL-1) and BAP (0.25 and 0.5 mgL-1) in the callus induction medium, high callus production percentage was reported. The hypocotyls, in contrast to the primary leaf explants, and apical meristem segments were more responsive to the tested combinations of 2,4-D and BAP. The callus from all explants was soft, watery and loose friable. During subculture period, hypocotyls and apical meristem were proliferated more on medium with the addition of (0.25 and 0.5 mgL-1) BAP and (2 and 4 mgL-1) 2,4-D than the medium contain BAP (1 mgL-1) and 2,4-D (8 mgL-1). The present study, in F. vulgare MS media without any hormone was sufficient to regenerate the plantlet from the hypocotyls, roots and apical meristems explants. In MS medium supplemented with BAP (0.5, 2 and 4 mgL-1) and 2,4-D (0.2 mgL-1) shoots were formed earlier when the number of subculture was increased 4 times.
    Keywords: fennel, plant regeneration, callogenesis, growth regulators
  • A. Akbarinia*, F. Sefikon, S.R. Razaz Hashemi Pages 376-385
    Satureja sahendica Bornm. is an endemic aromatic species in Iran. It is used very extensively in folk medicine of southern parts of Iran. In this study, chemical composition of cultivated S. sahendica was investigated for the first time. Three accessions of S. sahendica collected from natural sites in Qazvin province and cultivated in research farm of Qazvin Research Station in 2005. An experiment was undertaken to determine the oil production of S. sahendica in complete randomized block design with three replications. Accessions consisted of Arochan, Abgarm and Shenein. Aerial parts of wild and cultivated plants harvested at flowering stage in 2007. Essential oils of dried aerial parts were distilled with water for 3 hours. Statistical analysis showed significant difference between cultivated and wild plants of accessions. In natural site, Shenien had the highest essential oil content (3.3%) and then Abgarm (3.0%) and Arochan with 2.21% was the least. In cultivated plants accessions had not similar trend in different harvests. Abgarm samples at first and second cuttings and Arochan samples in third cutting showed the highest essential oil contents. There was high difference between cultivated and wild accessions of Shenien. Thymol was 35 to 36% at cultivated and wild samples, while among cultivated plants, Abgarm sample in third cutting showed the highest amount of thymol (49.6%). Second cutting of Arochan sample and first harvest of Shenien sample had 38.8 and 38.1 % thymol respectively. Carvacrol in wild plants was nearly 1% and was higher than cultivated plants.
    Keywords: Satureja sahendica Bornm., essential oil, thymol, γ terpinene, p, cymene
  • M.M. Attarpour Yazdi*, M. Kamalinejad, N.S. Falvaei Koochak, S. Mansouri Pages 386-397
    Burn wound is suitable site for incidence of resistant infections. Thus, the research for finding effective drugs against this problem is necessary. Medicinal herbs with antimicrobial activity have important role in traditional medicine. The purpose of this study was to determine antibacterial activity of methanolic extract of Terminalia catappa L. fruit against bacteria isolated from burn wound infections and to compare with effects of some selected antibiotics. First, a sample of methanolic extract of the Terminalia catappa fruit was prepared and then its antibacterial activity against 8 bacteria from 100 samples of burn wound infection were evaluated by well diffusion method at concentration of 40 mg/ml and then Agar Serial Dilution method in the range of 0.039-20mg/ml. Also, the MIC (Minimal Inhibitory Concentration) of extract was determined. The antibacterial activity of selective antibiotics was tested by disk diffusion method. The onava test was used to compare the results. The results from the antibacterial tests demonstrated that the Terminalia catappa methanolic extract had been effected against all of Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter spp. and more than 80% of Staphylococcus aureus/epidermidis/saprophyticus, and against 50% of Escherichia coli. The MIC of the extract against all the sensitive cases was 20 mg/ml. The bacteria were often resistant to selective drugs. There was significant difference between the effects of plant and antibiotics on Pseudomonas aeruginosa (P<0/001), Acinetobacter spp. (P<0/05) and Staphylococcus cases (P<0/05). This study demonstrated that methanolic extract of Terminalia catappa have excellent antibacterial activity against most of bacteria isolated from burn wound infections and its effect is better than selective antibiotics. However, we need more in vitro and in vivo investigation.
    Keywords: Terminalia catappa L., Burn wound infection, Methanolic extract, Antibacterial
  • M. Najafpour Navaei*, M. Mirza Pages 398-402
    Scaligeria (Apiaceae) is represented in Iran by seven species, which is located in natural habitat. In this Research the fruits and leaves of Scaligeria assyriaca Freyn & Bornm. were collected from Khorasan province. The oil constituents from fruits and leaves of this plant have been studied by GC and GC/MS. The major constituents in leaf oil were found to be germacrene D (21.1%), β-caryophyllene (13.4%) and α-copaene (10.2%). In the fruit oil the main components were myristicin (24.3%), germacrene D (13.7%) and elemicin (11%). β-Sesquiphellandrene and kessan were identified ranging (10% and 8.7%) and (7.4% and 9.5%) in leaf and fruit oils, respectively
    Keywords: Scaligeria assyriaca Freyn, Bornm., Apiaceae, essential oil, myristicin, germacrene D
  • F. Rakhshandehroo*, A. Modarresi, H.R. Zamani Zadeh Pages 403-413
    Stinging nettle has been used for treating several human chronic diseases. This research focused on the use of Urtica dioica L. (stinging nettle) aquatic and alcoholic extracts for the production of mosaic virus-free rose plants by explant culture from infected parent material. Toward this aim a survey was conducted to detect the viruses infecting Rosa species in main rose growing plantations of Tehran province and its suburbs. Using Enzyme-Linked Immunosorbent (DAS-ELISA) and Dot-Blot (DIBA) serological methods and polyclonal antibodies, 530 rose samples were tested for the presence of Prunus necrotic ringspot virus and Arabis mosaic virus. Transplant medium culture in MS medium was performed for a 20 infected rose transplants which were infected with ArMV and PNRSV viruses. Dried leaves and roots of nettle plants were extracted with water and 95% ethanol. Aquatic and alcoholic (ethanol) U. dioica extracts inoculated with three different concentrations (5, 2, 0.5 mg/ml) (extract/ml medium) into MS media. Rose transplants were serologically tested for the presence of viruses 30 days after treating. Results indicated that the aquatic extract of nettle plants at the concentration of 5 and 2 mg/ml and ethanol extract at the concentration of 0.5 and 2 (mg/ml) are effective in eliminating 90% of PNRSV and 42% of ArMV respectively. According to the results of this study U. dioica aquatic and alcoholic extracts are able to adversely affect the rose mosaic virus replication. They may be used as an herbal source as viricidal preparations against rose mosaic disease caused by ArMV and PNRSV.
    Keywords: Aquatic, alcoholic extracts, rose mosaic disease, tissue culture, Dot, Blot, Das, Elisa
  • S.A.R. Valadabadi*, M.H. Lebaschi, H. Aliabadi Farahani Pages 414-428
    Growth indices are useful for interpreting plant reaction to environmental factors. In order to study the effects of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF), P2O5 fertilizer and irrigation according to physiological growth indices of coriander, this experiment was conducted at Iran Research Institute of Forest and Rangelands in 2006. Field experiment was carried out in split factorial based randomized complete block design with 4 replications. The factors studied included application and non-application of mycorrhiza (Glomus hoi), 0, 16 and 32 kg/ha P2O5 fertilizer (triple super phosphate) and two levels of irrigation, irrigation after 30 mm water evaporation from evaporation pan (without drought stress conditions) and irrigation after 60 mm water evaporation (drought stress conditions). The results of 7 sample stages showed that applications of mycorrhiza and 70 kg/ha phosphorus without drought stress conditions increased dry matter, leaf area index, relative growth rate, net assimilation rate and crop growth rate and these characteristics decreased under drought stress conditions sorely. The results showed that mycorrhiza fungi could increase absorb of phosphorus by symbiosis between fungi and coriander root. This condition can reduce application of phosphorus fertilizers in fields, without reducing of yield and quality yield.
    Keywords: Mycorrhizal fungi, P2O5 fertilizer, irrigation, physiological growth indices, coriander
  • M. Mahboubi*, Qazian Bidgoli Pages 429-440
    Artemisia aucheri Boiss. is a shrub from Asteraceae family that spread all over Iran. In traditional medicine, A. aucheri is a plant with astringent properties, disinfectant, antimicrobial, antiparasit and antitoxicant activity. The aim of this study was to evaluate, the antimicrobial activity of aerial part essential oil of A. aucheri against a large number of microorganisms including gram positive, gram negative bacteria, filamentous fungi, and yeast by disc diffusion and micro broth dilution assays. Fifty four components were identified by GC and GC/MS in the essential oil of A. aucheri, representing 98% of total oil. The major components were geranyl acetate (17.2%), α-citral (17.1%), linalool (12.7%), geraniol (10.7%) and Z-citral (10.5%). The antimicrobial activity of A. aucheri oil was dose dependent. Aerial part essential oil showed the best antifungal activity and this effect is more than the antibacterial activity. Gram negative bacteria were less sensitive than gram positive bacteria. Means average of inhibition diameters of oil against gram positive bacteria and fungi were more than vancomycin and amphotricin B, respectively and this effect was smaller than gentamycin in gram negative bacteria.
    Keywords: Artemisia aucheri Boiss., antimicrobial activity, geranyl acetate, linalool