فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1390)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1390)

  • 188 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/05/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • هدا اکرمی، سعید محرمی پور*، سهراب ایمانی صفحه 1

    سوسک چهار نقطه ای حبوبات (Callosobruchus maculates F.) یکی از آفات مهم محصولات انباری پس از برداشت محصول می باشد. به طوری که بذرهای آسیب دیده برای تغذیه انسان و دام و حتی برای کشت در مزرعه نامناسب خواهند بود. در نتیجه برای کنترل این آفت در انبارها، اسانس های گیاهی به عنوان جایگزین مناسبی برای سموم شیمیایی مورد توجه هستند. بنابراین در این تحقیق اثر بازدارندگی تخم ریزی و دورکنندگی اسانس گیاه آویشن کوهی (Thymus kotschyanus Boiss. & Hohen.) و پونه (Mentha longifolia L.) روی سوسک چهار نقطه ای حبوبات مورد بررسی قرار گرفت. این گیاهان از اطراف تهران جمع آوری شدند. اسانس های گیاهی با استفاده از روش تقطیر با آب به مدت 3 ساعت اسانس گیری شدند. آزمایش در شرایط دمایی 1±27 درجه سانتی گراد و رطوبت 5±65% در تاریکی انجام شد. اسانس های مورد مطالعه به طور معنی داری موجب کاهش تخم ریزی آفت شدند. به طوری که 500 میکرولیتر از محلول ppm1800 اسانس آویشن کوهی و پونه به ترتیب موجب 36/86% و 64/87% بازدارندگی تخم ریزی در حشرات کامل سوسک چهار نقطه ای شدند. همچنین اسانس های مذکور دارای اثر دورکنندگی روی حشره کامل بوده و در غلظت ppm800 برای آویشن کوهی 33/73% و برای پونه 90% بدست آمد.

    کلیدواژگان: سوسک چهار نقطه ای حبوبات، آویشن کوهی، چونه، اسانس گیاهی، بازدارندگی تخم ریزی، دورکنندگی
  • نادر چادری، علی نوبخت، یوسف مهمان نواز صفحه 11
    این آزمایش جهت بررسی اثرهای استفاده از گیاهان دارویی مرزه (Satureja hortensis L.)، کاکوتی (Ziziphora tenuir L.) و گزنه (Urtica dioica L.) و مخلوط های آنها بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و فراسنجه های خونی و ایمنی مرغ های تخم گذار انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل 23، در قالب طرح کاملا تصادفی، با 8 تیمار، شامل تیمارهای 1- در آن از گیاهان دارویی استفاده نشده بود، 2- حاوی 2% گیاه دارویی مرزه، 3- حاوی 2% گیاه دارویی کاکوتی، 4- حاوی 2% گیاه دارویی گزنه، 5- حاوی 2% مخلوط گیاهان دارویی مرزه و کاکوتی، 6- حاوی 2% مخلوط گیاهان دارویی مرزه و گزنه، 7- حاوی 2% مخلوط گیاهان دارویی کاکوتی و گزنه، 8- حاوی 2% مخلوط گیاهان دارویی مرزه، کاکوتی و گزنه؛ با 3 تکرار در هر تیمار و نیز 12 قطعه مرغ در هر تکرار و در مجموع با 288 قطعه مرغ تخم گذار سویه ی های لاین (W-36) به مدت 12 هفته از سن 25 تا 37 هفتگی آنها انجام گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که استفاده از گیاهان دارویی مختلف دارای اثرهای معنی داری بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ ها می باشد (05/0>p). حداکثر درصد تولید تخم مرغ، 622/86 و نیز حداکثر مقدار تولید توده ای، 497/47 گرم با استفاده از 2%گزنه بدست آمد. حداکثر وزن پوسته ی تخم مرغ 804/5 گرم و نیز بالاترین واحدها، 635/94 در گروه آزمایشی حاوی 2 % مرزه حاصل گشت. گروه آزمایشی حاوی 2% گزنه اثرهای مثبتی بر روی فراسنجه های بیوشیمیایی و درصد سلول های ایمنی خون نسبت به سایر گروه های آزمایشی داشت. بنابراین نتیجه گیری می شود که استفاده از 2% گیاه دارویی گزنه در جیره های غذایی مرغ های تخم گذار دارای اثرهای مثبتی بر عملکرد و میزان فراسنجه های بیوشیمیایی و درصد سلول های ایمنی خون آنها در مقایسه با سایر گروه های آزمایشی می باشد.
    کلیدواژگان: سلول های ایمنی، گیاهان دارویی، عملکرد، مرغ تخم گذار
  • مجید حجازی مهریزی، حسین شریعتمداری، امیرحسین خوشگفتار منش، فریبرز معطر صفحه 25
    رزماری (Rosmarinus officinalis L.) یکی از گیاهان دارویی است که قابلیت خوبی برای تولید متابولیت های ثانویه از خود نشان داده است. در این پژوهش، برهم کنش شوری و تغذیه روی بر رشد رزماری، غلظت ترکیب های فنلی، فعالیت پالایندگی رادیکال DPPH و ظرفیت کاهش آهن در یک خاک دچار کمبود روی مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل (3×2) شامل دو سطح روی (صفر و 10 میلی گرم در کیلوگرم از منبع سولفات روی) و سه سطح شوری شامل صفر، 50 و 100 میلی مولار کلرید سدیم در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام شد. شوری تاثیر معنی داری بر عملکرد وزن خشک شاخسار نداشت که نشان از مقاوم بودن رزماری به شوری دارد. شوری 100 میلی مولار کلرید سدیم موجب افزایش 3 درصدی غلظت ترکیب های فنلی برگ، افزایش 8 درصدی فعالیت پالایندگی رادیکال DPPH و افزایش 5 درصدی ظرفیت کاهش آهن شد. با افزودن 10 میلی گرم روی به خاک موجب غلظت ترکیب های فنلی به میزان 2%، فعالیت پالایندگی رادیکال DPPH به میزان 4% و ظرفیت کاهش آهن رزماری به میزان 3% افزایش یافت. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی رزماری رشد یافته در شرایط شور، ناشی از افزایش غلظت ترکیب های فنلی است. نتایج این تحقیق نشان داد که شوری و تغذیه روی تولید ترکیب های آنتی اکسیدانی رزماری را افزایش داده است.
    کلیدواژگان: شوری، رزماری، فعالیت آنتی اکسیدانی، ترکیب های فنلی، تغذیه روی
  • بهلول عباس زاده، محمدباقر رضایی، فرزاد پاک نژاد صفحه 36
    به منظور بررسی عملکرد سرشاخه گلدار، صفات مورفولوژیک، عملکرد اسانس و روابط بین صفات دو اکوتیپ پونه (Mentha longifolia (L.) Huds. Var. amphilema)، این تحقیق از سال 1378 تا 1383 به مدت 6 سال در مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور اجرا گردید. این آزمایش در قالب طرح اسپلیت پلات در زمان و با استفاده از بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. عامل اصلی اکوتیپ و عامل فرعی سال بود. نتایج نشان داد که بین اکوتیپ های مختلف از لحاظ عملکرد اسانس برگ، عملکرد اسانس سرشاخه گلدار و عملکرد سرشاخه گلدار اختلاف آماری در سطح احتمال 5% وجود داشت، بین سالهای مختلف به لحاظ تمام صفات مورد بررسی (ارتفاع گیاه، طول برگ، عرض برگ، قطر ساقه، تعداد ساقه جانبی، عملکرد گل، درصد اسانس گل، عملکرد اسانس گل، عملکرد برگ، درصد اسانس برگ، عملکرد اسانس برگ، عملکرد اسانس سرشاخه گلدار و عملکرد سرشاخه گلدار) در سطح احتمال 1% اختلاف معنی دار وجود داشت. عملکرد اسانس کل با عملکرد گل، درصد اسانس گل، عملکرد اسانس گل، عملکرد برگ، درصد اسانس برگ و عملکرد اسانس برگ در سطح احتمال 1% همبستگی مثبت و معنی دار نشان داد. عملکرد سرشاخه گلدار با ارتفاع گیاه و تعداد ساقه جانبی در سطح احتمال 5% و با عملکرد گل، درصد اسانس گل، عملکرد اسانس گل، عملکرد برگ، درصد اسانس برگ، عملکرد اسانس برگ و عملکرد اسانس کل در سطح احتمال 1% همبستگی مثبت معنی دار داشت. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام صفات بر عملکرد اسانس کل نشان داد که چهار صفت عملکرد اسانس برگ، درصد اسانس گل، عملکرد گل و قطر ساقه به ترتیب وارد مدل گردیدند. تجزیه علیت نشان داد که صفت عملکرد اسانس برگ بالاترین اثر مستقیم و مثبت (907/0) را بر عملکرد اسانس کل داشت و بعد از آن درصد اسانس گل (019/0) بیشترین تاثیر مستقیم را بر تولید اسانس کل داشت.
    کلیدواژگان: (Mentha longifolia (L) Huds، Var، amphilema)، اکوتیپ، پونه، تجزیه علیت، همبستگی
  • یحیی سلاح ورزی، علی تهرانی فر، وحید جهانبخش صفحه 47
    در بسیاری از کشورها، ضایعات محصولات کشاورزی اکثرا به علت فرایندهای اکسیداسیونی و حمله میکروارگانیسم ها در انبار صورت می گیرد. در عین حال، بسیاری از گیاهان حاوی ترکیب هایی با فعالیت آنتی اکسیدانی بالا و خواص ضدقارچی قوی می باشند که می توانند به صورت نگهدارنده های طبیعی بکار برده شوند. به منظور بررسی اثر آنتی اکسیدانی و ضدقارچی انار (Punica granatum L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار انجام شد. در این پژوهش اثر سه قسمت مختلف گیاه انار (پوست میوه، بذر و برگ) و دو حلال مصرفی (آبی و متانولی) با 4 غلظت (ppm 0، 500، 1000 و 1500) بر روی دو نوع قارچ پس از برداشت (Alternaria citri و Aspergillus niger) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عصاره متانولی پوست میوه انار با میانگین های 6/47% و 7/37% به ترتیب بیشترین اثر بازدارندگی را بر رشد میسلیوم ها (Inhibitory of Mycelia Growth (IMG)) و جوانه زنی اسپور (Inhibitory of Spore Germination (ISG)) قارچ ها دارد. همچنین محتوای فنولیک پوست میوه انار 8/1 برابر محتوای فنولیک برگ آن و ظرفیت آنتی اکسیدانی پوست میوه، بذر و برگ درخت انار به ترتیب برابر 3/55%، 7/35% و 4/16% مشخص گردید. بنابراین به نظر می رسد که محتوای فنولیکی بالای پوست و بذر انار می تواند خاصیت ضدقارچی و ظرفیت آنتی اکسیدانی قوی این عصاره ها را بوجود آورد.
    کلیدواژگان: برگ انار، بذر انار، پوست میوه انار، عصاره متانولی، فعالیت ضد قارچی
  • محمدهادی گیویان راد، زهرا پوری، کامبیز لاریجانی صفحه 57
    چای پس از آب، پرمصرف ترین نوشیدنی در سراسر جهان است. ترکیب های فنولیک 50 تا 70 درصد از عصاره آبی نوشیدنی چای را تشکیل می دهند که از مهمترین آنها می توان به تئافلاوین ها و تئاروبیجین ها که تعیین کننده کیفیت چای سیاه می باشند، اشاره کرد. نوع رقم، فصل و شرایط آب و هوایی و موقعیت جغرافیایی منطقه رویش از عوامل تاثیرگذار بر کیفیت چای می باشد. در این پژوهش میزان پلی فنل کل، تئافلاوین کل، تئاروبیجین کل و دو گروه عمده تشکیل دهنده آن (TRSI، TRSII)، شفافیت و رنگ کل به روش اسپکتروفتومتری در چای سیاه بدست آمده از کلون امید بخش 100 در سال زراعی 1388 در ماه های خرداد، تیر، مرداد، شهریور و مهر مورد مطالعه قرار گرفت. براساس نتایج حاصل از تجزیه واریانس میزان ترکیب های فنولیک در سطح 05/0 دارای تفاوت معنی داری در زمان های مختلف برداشت بودند. نوشیدنی چای بدست آمده از برگ سبز برداشت شده در تیرماه دارای بالاترین میزان پلی فنل کل (83/15%)، تئافلاوین کل (μmol/g 33/22)، رنگ کل (01/3%) و شفافیت (85/28%) بود. بررسی نتایج ضریب های همبستگی نشان داد که همبستگی تئاروبیجین کل و TRSII با شفافیت معنی دار نمی باشد، اما سایر ویژگی های کیفی مورد مطالعه دارای همبستگی معنی داری با یکدیگر بودند. از نظر چشنده ها، چای حاصل از ماه های تیر و مرداد دارای بالاترین مجموع امتیازات حسی بودند، اما از نظر عطر چای، چشنده ها رتبه بالاتری به چای حاصل از خرداد ماه اختصاص دادند. ضریب های همبستگی رتبه ای اسپیرمن نشان داد که بین عطر با سایر ویژگی های حسی همبستگی معنی داری وجود ندارد، ولی بین سایر ویژگی های حسی به صورت دو به دو همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد. این مطلب بیانگر آن است که چای با کیفیت شیمیایی مناسب دارای ویژگی های حسی مطلوب است.
    کلیدواژگان: چای سیاه (Camellia sinensis L)، ترکیب های فنولیک، تغییرات فصلی، ارزیابی حسی
  • شهرام نعمتی، فاطمه سفیدکن، محمدرضا پورهروی صفحه 72
    جنس آویشن به دلیل دارا بودن خواص دارویی و بیولوژیکی یک جنس کاملا شناخته شده است. Thymus daenensis Celak یکی از گونه های اندمیک این جنس در ایران است. اسانس این گونه یک منبع غنی از تیمول است و به همین دلیل دارای خواص ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی است. در این تحقیق برای بررسی اثر روش خشک کردن بر میزان اسانس و نوع و درصد اجزای تشکیل دهنده آویشن دنایی، اندام های هوایی این گونه از ایستگاه تحقیقات البرز (کرج) در مرحله گلدهی کامل برداشت شد. گیاهان برداشت شده در چهار شرایط مختلف (آون C°30، آون C°40، آون C°50 و سایه) خشک شدند. سپس اسانس آن ها در سه تکرار به وسیله روش تقطیر با آب استخراج و به وسیله دستگاه های GC و GC/MS تجزیه و شناسایی شدند. داده های بدست آمده به وسیله نرم افزار SAS و با استفاده از آزمون دانکن مورد تجزیه آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بازده اسانس آویشن دنایی بر حسب وزن خشک در روش های خشک کردن با آون C°30، آون C°40، آون C°50 و سایه به ترتیب 42/1%، 12/1%، 24/1% و 29/1% می باشد. همچنین تیمول به عنوان جزء اصلی و مهم در اسانس های حاصل از نمونه های خشک شده در آون C°30، آون C°40، آون C°50 و سایه به ترتیب به میزان 3/75%، 7/75%، 0/72% و 2/67% موجود می باشد. تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که تفاوت معنی داری بین بازده اسانس نمونه خشک شده در آون C°30 با سایر روش های خشک کردن وجود دارد. بالاترین میزان تیمول نیز در اسانس نمونه های خشک شده در آون C°30 و C°40 وجود داشت که اختلاف معنی داری با دو روش دیگر نشان داد.
    کلیدواژگان: Thymus daenensis Celak، اسانس، خشک کردن، تیمول، تقطیر
  • سعیده رحیم زاده، یوسف سهرابی، غلامرضا حیدری، علیرضا عیوضی، طاهر حسینی صفحه 81
    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر کودهای زیستی بر عملکرد و کیفیت محصول گیاه دارویی بادرشبو (Dracocephalum moldavica L.)، در سال 1387 در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات کشاورزی آذربایجان غربی انجام شد. طرح به صورت بلوک های کامل تصادفی با 9 تیمار و در 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد، کود شیمیایی (NPK)، نیتروکسین، فسفاته بارور2، بیوسولفور، نیتروکسین + فسفاته بارور2، نیتروکسین + بیوسولفور، فسفاته بارور2 + بیوسولفور و نیتروکسین + بیوسولفور + فسفاته بارور2 بود. نتایج نشان داد بین تیمارها به لحاظ عملکرد ماده خشک برگ، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک، درصد و عملکرد اسانس و وزن هزاردانه، اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1% وجود داشت، در حالی که تاثیر تیمارها روی صفت شاخص برداشت دانه و شاخص برداشت ماده خشک برگ معنی دار نبود. بیشترین عملکرد دانه، عملکرد ماده خشک برگ و عملکرد بیولوژیک به تیمار کود شیمیایی (NPK) تعلق داشت. بالاترین میزان اسانس در تیمار نیتروکسین + بیوسولفور + فسفاته بارور2 و بیشترین عملکرد اسانس و شاخص برداشت ماده خشک برگ در تیمار نیتروکسین حاصل گردید. با توجه به این که نتایج حاصل از کاربرد کود شیمیایی و کود زیستی نیتروکسین اختلاف معنی داری با هم نداشتند، می توان اظهار داشت که با کاربرد نیتروکسین حداکثر عملکرد دانه و اسانس (عملکرد اقتصادی) از گیاه بادرشبو بدست می آید. در کلیه صفات، کاربرد برخی کودهای زیستی در مقایسه با شاهد (عدم مصرف کود) برتری معنی داری داشت.
    کلیدواژگان: اسانس، بادرشبو (Dracocephalum moldavica L)، شاخص برداشت، عملکرد، کود زیستی
  • نسرین اصفهانیان فرد، فاطمه سفیدکن، غلامرضا بخشی خانیکی صفحه 97
    در این پژوهش برای بررسی اثر زمان برداشت بر کمیت و کیفیت اسانس برگ سه گونه اکالیپتوس به نام های E. melliodora Cunn. ex Schauer و E. kingsmilli Maiden & Blakely و E. dundasii Maiden در مناطق گرمسیری شوشتر و دزفول، برگهای آنها در اواسط چهار فصل سال و طی دو سال متوالی (1385-1384) جمع آوری گردید. اسانس برگها به روش تقطیر با آب استخراج و با دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و شناسایی قرار گرفت. بالاترین بازده اسانس E. melliodora در شوشتر، زمستان (9/3%-1/3%) و بهار (7/2%-6/2%) و در دزفول در فصل پاییز (2%-7/1%) بدست آمد. بیشترین مقدار 8،1-سینئول در اسانس گونه نامبرده نیز در در هر دو منطقه، زمستان و پاییز بود. بالاترین بازده اسانس E. kingsmilli شوشتر در زمستان (1/3%-8/2%) و دزفول در پاییز (2/3%-7/2%) مشاهده شد. بالاترین مقدار 8،1-سینئول نیز در شوشتر، پاییز و زمستان و در دزفول پاییز، بهار و زمستان بود. گونه E. dundasii در شوشتر بیشترین بازده اسانس را در زمستان (7/4%-8/2%) و در دزفول بیشترین بازده اسانس را در تابستان (9/0%) دارا بود. بیشترین مقدار 8،1-سینئول در شوشتر در بهار و زمستان و در دزفول در بهار دیده شد. تغییراتی نیز در سایر ترکیب های عمده و جزئی اسانس هر سه گونه در فصول مختلف سال مشاهده شد. براساس نتایج حاصل از این تحقیق و برای دستیابی به کمیت و کیفیت قابل قبولی از اسانس اکالیپتوس به صورت هم زمان، کشت گونه E. melliodora در شوشتر و دزفول قابل توصیه است. بهترین فصل برداشت برگهای E. melliodora به منظور اسانس گیری در شوشتر بهار و زمستان و در دزفول پاییز است. کشت گونهE. kingsmilli نیز در دزفول بهتر از شوشتر است. بهترین فصل برداشت برگهای E. kingsmilli به منظور اسانس گیری در شوشتر بهار و پاییز و در دزفول پاییز است. کشت گونه E. dundasii نیز در شوشتر قابل توصیه است. مناسبترین زمان برداشت این گونه در شوشتر برای دستیابی به بالاترین بازده اسانس فصل زمستان و بالاترین کیفیت اسانس بهار است. کشت این گونه در دزفول با توجه به بازده و کیفیت پایین اسانس قابل توصیه نیست.
    کلیدواژگان: اکالیپتوس، اسانس، زمان برداشت، بازده، 1، 8، سینئول
  • لیلا ابراهیم زاده سروستانی، محمد جواد آروین، کبری مقصودی صفحه 127
    در یک سری مطالعه های مزرعه ای طی دو سال زراعی، تاثیر مصرف سایکوسل به صورت محلول پاشی در مراحل اولیه رشد (4-3 برگی) بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد آن در گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.)، رقم محلی اصفهان، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه باهنر کرمان، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مطالعه گردید. در سال اول اثر غلظت های 0، 1000 و 2000 میلی گرم در لیتر آزمایش شدند. در مقایسه با شاهد، سایکوسل تاثیری بر طول و قطر ساقه نداشت و باعث افزایش معنی دار انشعابات کل، تعداد برگ در گیاه، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هزاردانه، عملکرد بیولوژیک و دانه گردید، ولی تاثیری بر درصد پروتئین و روغن و شاخص برداشت نداشت. در سال دوم اثر غلظت های 0، 1000، 2000، 3000 و 4000 میلی گرم در لیتر آزمایش شد. در مقایسه با شاهد، افزایش غلظت سایکوسل تا غلظت 3000 میلی گرم در لیتر باعث افزایش انشعابات کل، انشعابات فرعی، تعداد طبق در بوته، وزن طبق، وزن هزاردانه، عملکرد دانه و بیولوژیک گردید و در برخی موارد غلظت 3000 میلی گرم نسبت به بقیه غلظت ها مؤثرتر بود. با توجه به نتایج دو ساله، به نظر می رسد مؤثرترین غلظت سایکوسل جهت افزایش محصول دانه 1000 میلی گرم در لیتر باشد.
    کلیدواژگان: سایکوسل، مرحله تیمار، گلرنگ (Carthamus tinctorius L)
  • مریم مکی زاده تفتی، روزبه فرهودی، محسن ربیعی، محمد راستی فر صفحه 135
    امروزه بدنبال پیامدهای حاصل از مصرف علف کش ها و کاهش تدریجی محصولات زراعی، روش های بیولوژیکی قابل قبولی در رابطه با کنترل علف های هرز شناسایی شده است. در این زمینه آللوپاتی می تواند پتانسیل ارزشمندی برای کنترل اقتصادی - بیولوژیکی از طریق آزادسازی مواد آللوشیمیایی از گیاهان زنده و یا مواد گیاهی در حال تجزیه نشان دهد. لذا این تحقیق با هدف بررسی اثر آللوپاتیک عصاره هیدروالکلی گیاه دارویی اسفند (Peganum harmala L.) بر جوانه زنی و رشد علف های هرز سلمه تره (Chenopodium album)، تاج خروس (Amaranthus retroflexus) و یولاف وحشی (Avena fatua)، به صورت آزمایشگاهی و گلخانه ای انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل عصاره گیاه اسفند در 6 غلظت 1/0، 25/0، 5/0، 1، 5/2 و 5 درصد و آب مقطر (شاهد) بود. نتایج نشان داد که غلظت های مختلف عصاره گیاه اسفند کاهش معنی داری بر درصد جوانه زنی و طول ریشه چه و ساقه چه بذر علف های هرز در آزمایشگاه ایجاد می کند. همچنین نتایج نشان می دهد که غلظت های مختلف این عصاره، کاهش معنی داری بر درصد سبز شدن، وزن تر و خشک بوته و ارتفاع بوته در گلخانه ایجاد می کند. غلظت 1% عصاره گیاه اسفند در گلخانه درصد سبز شدن بذرهای سلمه تره، تاج خروس و یولاف وحشی را به ترتیب میزان 60، 50 و 40 درصد نسبت به شاهد کاهش می دهد و غلظت 5% عصاره تقریبا باعث توقف سبز شدن بذرهای سلمه تره و تاج خروس می شود. نتایج نشان می دهد که عصاره گیاه اسفند دارای اثرهای آللوپاتیکی قوی بوده و از جوانه زنی بذر علف های هرز جلوگیری می نماید که این امر می تواند در تولید علف کش هایی با منشا طبیعی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، جوانه زنی، اسفند (Peganum harmala L)، علف هرز
  • الهام افشاری، غلامعلی رنجبر، سیدکمال کاظمی تبار، مهرناز ریاست، حسین کاظمی پشت مساری صفحه 147
    به منظور مطالعه پینه زایی، جنین زایی بدنی و باززایی گیاه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.)، آزمایشی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1387 انجام شد. در این مطالعه از دو محیط کشت پایه MS و B5، چهار ریزنمونه ساقه، برگچه حاوی دمبرگ، جنین و هیپوکوتیل و 5 نوع هورمون شامل: 2،4-D (در سه سطح)، Kin (در چهار سطح)، NAA (در چهار سطح)، BAP (در چهار سطح) و IBA (در سه سطح) استفاده شد. نتایج نشان داد در بررسی اثر متقابل دو هورمون 2،4-D و Kin، محیط حاوی 2 میلی گرم بر لیتر 2،4-D و 5/0 میلی گرم بر لیتر Kin، بهترین ترکیب هورمونی جهت القاء پینه در هر دو محیط کشت B5 و MS است. بهترین ریزنمونه ها از نظر بیشترین وزن کالوس القایی در محیط MS، جنین و در محیط B5، برگچه حاوی دمبرگ و جنین بود. در مطالعه جنین زایی بدنی، ترکیب هورمونی شامل 5/0 میلی گرم بر لیتر NAA و 5/2 میلی گرم بر لیتر BAP، با بالاترین درصد جنین زایی، به عنوان ترکیب برتر در هر دو محیط کشت شناخته شد. از بین ریزنمونه ها، ریزنمونه جنین، بیشترین میزان جنین زایی را نشان داد. باززایی از طریق جنین زایی بدنی و تنها در ریزنمونه جنین مشاهده شد. ترکیب هورمونی شامل 5/0 میلی گرم بر لیتر NAA و 5/1 میلی گرم بر لیتر BAP، بهترین ترکیب هورمونی جهت القاء اندام هوایی در هر دو محیط کشت بود. نتایج نشان داد که مناسبترین ترکیب هورمونی جهت القاء ریشه در محیط کشت MS، محیط حاوی 1 میلی گرم بر لیتر هورمون IBA بود.
    کلیدواژگان: کشت بافت، پینه، جنین زایی بدنی، باززایی، شنبلیله (Trigonella foenum، graecum L)
  • اکرم فرزانه، محمدتقی عبادی، سید حسین نعمتی، حسین آرویی صفحه 161
    به منظور بررسی واکنش جوانه زنی بذرهای دو رقم اصلاح شده گیاه دارویی گل گندم (Centaurea cyanus L.) و توده بومی ایران به تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1388 در محل آزمایشگاه های تحقیقاتی گروه علوم باغبانی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا گردید. عامل اول شامل یک توده ی ایرانی و دو رقم اصلاح شده گل گندم به نام های Ball blue و Ball junge بود و عامل دوم شامل 7 سطح شوری (0، 50، 100، 150، 200، 250، 300 میلی مولار) حاصل از نمک کلرید سدیم خالص که شوری صفر (آب مقطر) به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. مؤلفه های جوانه زنی شامل درصد و سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه، طول ریشه چه و طول ساقه چه اندازه گیری شد. نتایج آنالیز واریانس نشان دهنده اثر معنی دار سطوح مختلف شوری بر تمام صفات مورد اندازه گیری بود ولی اثر نوع رقم تنها در مورد درصد و سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه معنی دار گردید. همچنین اثر متقابل شوری و رقم بر تمام صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. نتایج نشان داد که با افزایش تنش شوری هر یک از صفات اندازه گیری شده کاهش معنی داری یافتند. بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی (به ترتیب 04/51% و 82/11 بذر در روز) مربوط به رقم Ball blue در تیمار شاهد و کمترین میزان (به ترتیب 32/9% و 5/0 بذر در روز) مربوط به توده بومی ایران و رقم Ball junge در تیمار 300 میلی مولار بود. طول ساقه چه نیز نسبت به طول ریشه چه کاهش بیشتری در مقابل شوری نشان داد. ارقام اصلاح شده گل گندم و توده بومی ایران به دلیل تفاوت های ژنتیکی نسبت به تنش شوری واکنش متفاوتی نشان دادند. به طور کلی به نظر می رسد رقم Ball blue در بین ارقام مورد مطالعه دارای بیشترین تحمل به شوری در مرحله جوانه زنی باشد.
    کلیدواژگان: گیاه دارویی، تنش شوری، گل گندم (Centaurea cyanus L)، جوانه زنی
  • بهرام میرشکاری صفحه 173
    به منظور بررسی تاثیر زمان آبیاری و مقادیر کود اوره بر دوره رشد و عملکرد کمی و کیفی بابونه (Matricaria chamomilla L.) رقم Bodegold، آزمایشی دوساله در شرایط نیمه خشک و سرد تبریز به صورت اسپلیت فاکتوریل با زمان آبیاری (بعد از 60، 120 و 180 میلی متر تبخیر از تشتک)، مقدار کود نیتروژن دار (50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره به ترتیب معادل 23، 46 و 69 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص) و تقسیط کود (100% در زمان کاشت، به طور مساوی در زمانهای کاشت و ساقه روی، 25%:50%:25% به ترتیب در زمانهای کاشت، ساقه روی و آستانه گلدهی) اجرا شد. برای تجزیه اسانس از دستگاه GC/MS استفاده شد. یافته ها حکایت از این دارد که ظهور جوانه گل در کرت های برخوردار از آبیاری براساس 180 و 60 میلی متر تبخیر از تشتک به ترتیب بعد از 70 و 78 روز تکمیل شد. افزایش کود مصرفی زمان پایان گلدهی را به تاخیر انداخت. تاخیر در آبیاری از 60 به 120 میلی متر تبخیر از تشتک عملکرد گل خشک را 3/2% کاهش داد. کاربرد کود در دو مرحله کاشت و ساقه روی موجب افزایش عملکرد گل تا 351 کیلوگرم در هکتار گردید. وزن خشک اندامهای هوایی بابونه از 76 گرم در مترمربع در سطح سوم آبیاری به 126 گرم در مترمربع در میانگین سطوح اول و دوم آبیاری رسید. بیشترین عملکرد اسانس برابر 82/2 لیتر در هکتار موقعی حاصل شد که کود اوره به طور مساوی در دو مرحله کاشت و ساقه روی بابونه بکار رود. مقدار کامازولن از حداقل 5/12% در سطح کودی 150 تا حداکثر 15% در سطح 100 کیلوگرم در هکتار تغییر کرد. تولید کامازولن در سطوح 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار اوره به ترتیب 31/0، 44/0 و 36/0 لیتر در هکتار محاسبه شد. توصیه می شود در کشت بابونه در منطقه و سایر مناطق مشابه، آبیاری این گیاه بعد از 120 میلی متر تبخیر از تشتک انجام شده و 46 کیلوگرم در هکتار نیتروژن به نسبت مساوی در دو مرحله کاشت و ساقه روی به خاک افزوده شود.
    کلیدواژگان: تبخیر از تشتک، تقسیط کود، عملکرد گل، کامازولن، وزن خشک اندام های هوایی
|
  • H. Akrami, S. Moharramipour, S. Imani Page 1

    Cowpea weevil Callosobruchus maculatus (F.) is one of the serious post-harvest pests of stored products. The damaged seeds are unsuitable for human or animal consumption and also for farm cultivation. To control this pest in warehouses, usage of essential oils is considered as an appropriate alternative to synthetic pesticides. Therefore, a study was conducted to investigate oviposition deterrence and repellency effects of Thymus kotschyanus Boiss & Hohen and Mentha longifolia L. on C. maculatus. These plants were collected from around of Tehran. Essential oils were subjected to hydrodistillation using a Clevenger-type apparatus for 3 h. The experiments were done under dark condition in 27 ± 1 ˚C and 65 ± 5 % R.H. Essential oils significantly reduced oviposition of the adults as 500 µl of T. kotschyanus and M. longifolia essential oils (1800 ppm) caused 87.64 and 86.36% oviposition deterrence respectively. Also, essential oils had repellent activity on C. maculatus. At 800 ppm, repellency of M. longifolia and Thymus kotschyanus was recorded 90% and 73.33 % respectively.

  • N. Jaderi, A. Nobakht, Y. Mehman-Navaz Page 11
    This experiment was conducted to evaluate the effects of Satureja hortensis L., Ziziphora tenuir L., Urtica dioica L. and their different mixtures on yield, egg quality, blood and immunity parameters of laying hens. A 23 factorial experimental design was applied with 8 treatments in 1- control treatment or no medical plants, 2- 2% of S. hortensis, 3- 2% of Z. tenuir, 4- 2% of U. dioica, 5- 2% of (S. hortensis and Z. tenuir), 6- 2% of (S. hortensis and U. dioica), 7- 2% of (Z. tenuir and U. dioica) and 8- 2% of (S. hortensis, Z. tenuir and U. dioica) including 3 replicates in each treatment and 12 hens in each replicate for 12 weeks)25-37 weeks of laying period). The results showed that the use of different medicinal plant mixtures had significant effects on yield, and egg quality of laying hens (P<0.05). Maximum egg yield (86.622%) and egg mass (47.497 g) were recorded for 2% of U. dioica treatment whereas the maximum eggshell weight (5.804g) and unit (94.635%) were obtained by using 2% of S. hortensis. Using 2% of U. dioica also had positive effects on blood biochemical parameters and percentage of immunity cells. According to the results, using 2% of U. dioica in laying hen's diet could have positive effects on their yield, blood biochemical parameters and percentage of immunity cells.
  • M. Hejazi Mehrizi, H. Shariatmadari, A.H. Khoshgoftarmanesh, F. Moattar Page 25
    Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) is one of the medicinal plants exhibiting potential for secondary metabolite production. In the present study, the interaction effects of zinc nutrition and salinity on growth of Rosemary, total phenolic content, DPPH radical scavenging activity and ferric reducing antioxidant power (FRAP) were studied in a Zn deficient soil. Two zinc levels (0 and 10 mg kg-1 Zn as ZnSO4) and three salinity levels (0, 50 and 100 mM NaCl in irrigation water) were used as treatments in a factorial experiment based on completely randomized design with four replications. According to the results, salinity did not show significant effect on shoot dry weight production which indicates salinity tolerance of Rosemary. 100 mM NaCl salinity increased total phenolic content, DPPH radical scavenging activity and FRAP up to 3, 8 and 5 percent respectively. 10 mg Zn added to the soil also increased total phenolic content (2%), DPPH radical scavenging activity (4%) and FRAP (3%). The results of correlation test showed that increase of antioxidant activity in Rosemary grown under salinity condition was due to the increase of total phenolic content. Our findings suggest that salt stress and suitable Zn nutrition increase antioxidant compounds in Rosemary.
  • B. Abaszadeh, M.B. Rezaiee, F. Paknejad Page 36
    This research was performed in order to investigate flowering shoot yield, morphological characters, percentage and yield of essential oil and relationship between characters of two ecotypes of Mentha longifolia var. amphilema L. at Research Institute of Forest and Rangelands for six years in 1999 to 2004. This experiment was conducted as a split plot on time by using of randomized complete block design (RCBD) with three replications. Main and sub factors were ecotypes and years, respectively. The results showed significant differences between leaf oil yields, flower oil yields and flower yields in different ecotypes. There were also significant differences between all evaluated characters (plant height, leaf long, leaf width, stem diameter, lateral shoot, yield of flower, percentage and yield of flower essential oils, leaf yield, percentage and yield of leaf essential oils, yield of flowering shoots and their oils) at 0.01% level of probability in different years. There was significant relationship between total essential oil with yield of flowers and leaves and their essential oils at 0.01%level of probability. There was significant relationship between yield of flowering shoot with leaf long and lateral stem at 0.05% level of probability, and between yield of flowering shoot with leaf yield, essential oil percentage and yield of flower, leaf yield, essential oil percentage and yield of leaf at 0.01% level of probability. The results of stepwise showed that the model compounded of 4 characters: leaf oil yield, flower oil percentage, flower yield and stem diameter. The results of path analysis revealed that leaf oil yield (0.907) had a high direct effect on the dependent (total essential oil yield) variable. So results of path analysis revealed that flower oil percentage (0.019) had a high direct effect on the dependent variable after, yield of leaf essential oil.
  • Y. Salahvarzi, A. Tehranifar, V. Jahanbakhsh Page 47
    In many countries, wastage of agricultural products is due to oxidative processes and microorganisms activity in warehouses. On the other hand, many plants are the sources of compounds with high antioxidant and antifungal activities that might be used as natural preservatives. To investigate the antioxidant and antifungal properties of pomegranate, a factorial experiment based on completely randomized design with 5 replications was conducted. In this study, the effect of 3 different pomegranate parts (peel, seeds and leaf) and 2 different kind of extracts (aqueous and methanolic) with 4 concentrations (0, 500, 1000 and 1500 ppm) were investigated on 2 post-harvest fungi (Alternaria citri and Aspergillus niger). According to the results, the methanolic peel extract showed the highest inhibitory effects on the mycelia growth (IMG) and spore germination (ISG) with 47.6 and 37.7 percent respectively. Also, phenolic compounds of peel extract were 1.8 times higher than that of pomegranate leaf extract. Antioxidant capacity of peel, seeds and leaf extracts was respectively 55.3, 35.7 and 16.4%. Therefore, it seems that high antifungal and antioxidant activity of peel and seeds of pomegranate are because of high percentage of phenolic compounds in these plant parts extracts.
  • Z. Pouri, M.H. Givianrad, S.M. Seyedeyn Ardebili, K. Larijani Page 57
    After water, tea is the most consumed beverage around the world. Phenolic compounds constitute 50-70 % of tea water extract that Theaflavins (TF) and Thearubigins (TR) among them are of most important polyphenols as quality parameters of black tea. Agroclimatic conditions, tea variety and geographical origin are of effective factors on tea quality. This study was undertaken to quantify seasonal variations in quality- related, biochemical, and sensory parameters in manufactured orthodox Iranian tea over various months (June, July, August, September and October). TF, TR, TRSI and TRSII, total color, total polyphenols and brightness were measured by spectrophotometer method and the tea quality was estimated and scored by professional tea tasters. According to the results of ANOVA, phenolic compounds significantly differed in different tea plucking seasons (P<0.05). Drink obtained from green leaves in July tea plucking season had the highest total polyphenols (15.83%), Theaflavins (22.33 µmol/g), total color (3.01%) and brightness (28.85). Results of Pearson's correlation coefficients showed that correlation of total TR and TRSII with brightness was not significant while other measured parameters showed a significant correlation to each other. In view point of tea tasters, tea obtained from July and August had the highest total sensory scores while tea obtained from June received the highest tea aroma score. Spearman rank correlation coefficients indicated that there was no significant correlation between tea aroma and other sensory attributes while mutual correlation of other sensory attributes was positive and significant. This suggests that tea with high chemical quality should have good individual tea sensory attributes.
  • Sh. Nemati, F. Sefidkon, M. Poorherave Page 72
    Thymus species are well known as medicinal plants because of having biological and pharmacological properties. Thymus daenensis is an endemic aromatic medicinal plant to Iran. Essential oil of Thymus daenensis is a rich source of thymol which gives high antimicrobial and antioxidant activity to this plant. In this research, the aerial parts of Thymus daenensis were collected at full flowering stage from Alborz Research Station in Karaj. For finding the effect of drying methods on essential oil yield and composition, the plant material were dried in four different conditions (oven 30°C, 40°C, 50°C and shade). After drying the samples, their essential oils were obtained by water distillation in three replications and were analyzed by GC and GC/MS. Oil yield and percentage of main components were statistically compared by Duncan's test in SAS software. Oil yields (w/w) of the oven-dried 30°C, 40°C, 50°C and shade-dried samples were 1.42%, 1.12%, 1.24% and 1.29%, respectively. Thymol (75.3%, 75.7%, 72.0% and 67.2%), allo-aromadendrene (5.7%, 5.2%, 5.4% and 3.9%), γ-terpinene (2.9%, 2.8%, 5.9% and 10.2%), p-cymene (4.2%, 4.1%, 5.1% and 5.5%) and carvacrol (2.2%, 4.1%, 1.6% and 2.4%) were identified as the main components in oven-dried 30°C, 40°C, 50°C and shade-dried samples, respectively. Statistical analysis showed a significant difference between oil yields of oven-dried 30°C sample with other samples. The highest percentage of thymol was obtained from oven-dried 30°C and 40°C that showed a significant difference with other drying methods.
  • S. Rahimzadeh, Y. Sohrabi, Gh.R. Heidari, A.R. Eivazi, T. Hoseini Page 81
    In order to evaluate the effect of biofertilizers on the yield and quality of Dracocephalum moldavica L. essential oil, a field experiment was conducted at the Western Azarbaijan Agricultural Research Station in 2008. Randomized Complete Block Design was used including 9 treatments and 4 replications. Treatments were nitroxin, biological phosphorus, bio-sulfur, nitroxin + biological phosphorus, biological phosphorus + biosulfur, nitroxin + biosulfur, nitroxin + biological phosphorus + bio-sulfur, chemical origin of nitrogen + phosphorus + potassium and control (no fertilizer treatment). According to the results, the effect of treatments on dry matter yield (leaves), seed and biological yield, percentage and yield of essential oil and thousand seed weight was significant (P<0.01) while it was not significant on harvest index of leaves and harvest index of seed. Means comparison showed that applying chemical fertilizer (NPK) resulted in highest leaves dry matter, seed and biological yield. The highest essential oil content and essential oil yield respectively obtained from nitroxin + biological phosphorus + bio-sulfur and nitroxin biofertilizer. Considering the fact that no significant difference was observed between applying nitroxin and chemical NPK, it can be concluded that applying nitroxin may result in maximum seed and essential oil yield. In all studied traits, application of some biofertilizers was significantly better than control treatment (no fertilizer).
  • N. Esfahanianfard, F. Sefidkon, Gh. Bakhshi Khaniki Page 97
    To investigate variations in the essential oil content and composition, leaves of three Eucalyptus species named E. melliodora, E. kingsmilli and E. dundasii were collected in the middle of four seasons during two years from two warm regions, Dezful and Shushtar in South of Iran. The essential oils were obtained by hydrodistillation and the oils were analyzed by GC and GC/MS. The maximum oil yield of E. melliodora was obtained in winter (3.1-3.9%) and spring (2.6-2.7%) from Shushtar samples, and in autumn (1.7-2.0%) from Dezful samples. The highest percentage of 1,8-cineole was found in winter and autumn in both regions. The maximum oil yield of E. kingsmilli was obtained in winter (2.8-3.1%) from Shushtar samples, and in authumn (2.7-3.2%) from Dezful samples. The highest percentage of 1, 8-cineole was found in winter and autumn in Shushtar and autumn, spring and winter in Dezful. The maximum oil yield of E. dundasii was obtained in winter (2.8-4.7%) from Shushtar samples, and in summer (0.9%) from Dezful samples. The highest percentage of 1, 8-cineole was found in spring and autumn in Shudhtar and spring in Dezful. There were also some variations in the amounts of other major and minor components. According to the results and to achieve a suitable quality and quantity of Eucalyptus essential oil, cultivation of E. melliodora in Shushtar and Dezful is recommended. For obtaining the highest oil yield and 1,8-cineole content from the mentioned Eucalyptus species, the best harvesting time for E. melliodora is spring and winter in Shushtar and autumn in Dezful. Cultivation of E. kingsmilli in Dezful is more suitable than that in Shushtar and the best harvesting time is spring and autumn in Shushtar and autumn in Dezful. Cultivation of E. dundasii is also recommended in Shushtar while not in Dezful due to its low yield and quality of essential oil. The best harvesting time for E. dundasii in Shushtar is winter (the highest oil yield) and spring (the highest 1, 8-cineole percentage).
  • L. Ebrahimzadeh Sarvestani, M.J. Arvin, K. Maghsoudi Page 127
    Field studies were conducted over two growing seasons to study the effects of foliar application of cycocel (CCC) at early growth stage on grain yield and its components of (Carthamus tinctorius L.) cv. Isfahan, at Agricultural Research Station of Kerman University, using randomized complete block design with three replications. In the first year, the effects of 0, 1000 and 2000 mgL-1 was studied. Compared with control treatment, CCC had no effects on stem diameter and length, but significantly increased total branches, leaf number, flower head biomass, flower head number, 1000-grain weight, seed yield and biological biomass, with no effect on seed oil, seed protein percentage and harvesting index. In the second year, the effects of 0, 1000, 2000, 3000 and 4000 mgL-1 was studied. Compared with control treatment, cycocel up to 3000 mgL-1 increased total and lateral branches, flower head number, flower head biomass, 1000-grain weight, grain yield and biological biomass. In some cases, 3000 mgL-1 CCC was more effective than other concentrations. However, it can be concluded that, 1000 mg/lit cycocel applied at early growth stage significantly increases grains in safflower.
  • M. Makkizadeh Tafti, R. Farhoudi, M. Rabiee, M. Rasifar Page 135
    Nowadays, in response to the consequences of herbicide application and gradual reduction of farm crops, suitable biological methods have been identified to control the weeds. This research was conducted to evaluate the allelopathic effect of harmel (Peganum Harmala L.) on seed germination of oat (Avena fatua L.), fat hen (Chenopodium album L.) and pig weed (Amaranthus retroflexus L.) in laboratory and greenhouse conditions using hydroalcoholic extracts of harmel dried fruit powder. The treatments were 0.1, 0.25, 0.5, 1, 2.5 and 5% extract of harmel and distilled water (control). Laboratory results indicated that germination percentage and radicle and plumule lengths of weed species were significantly reduced by different harmel extracts in comparison with control. According to the results of greenhouse experiments, germination percentage, fresh and dry weight and height of weed species were significantly reduced by using hydroalcoholic extracts. Greenhouse results also showed that seed germination percentage of Chenopodium album, Amaranthus retroflexus and Avena fatua at concentration of 1% was reduced 60%, 50% and 40% respectively in comparison with control. Our results showed that harmel extract had strong allelopathic effects and inhibited seed germination of weeds recommended in production of natural herbicides.
  • E. Afshari, G.A. Ranjba, S.K. Kazemitaba, M. Riasat, H. Kazemi Poshtmasari Page 147
    In order to study callus induction, somatic embryogenesis and plant regeneration in fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) an experiment was conducted in Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University during 2008. In the current experiment, different explants including stem segments, embryos, hypocotyls, etc. were cultured on two basal culture media viz. B5 and MS. Moreover, 2, 4-D, Kin, NAA, BAP and IBA were used as plant growth regulators. Result showed that the medium containing 2mgl-1 2, 4-D in combination with 0.5mgl-1Kinetin was the best treatment for callus induction in both MS and B5 media. Combination of 0.5mgl-1 NAA and 2.5mgl-1 BAP was the best treatment for somatic embryogenesis in both basal media. Also, combination of 1.5mgl-1 BAP and 0.5mgl-1 NAA was the best hormonal treatment to shoot regeneration in both basal media. According to the results, the treatment containing 1 mgl-1 IBA was optimum for root induction from regenerated shoots on MS medium.
  • A. Farzaneh, M.T. Ebadi, S.H. Nemati, H. Arouiee Page 161
    In order to investigate the germination factors of two improved cultivars and one Iranian landrace of cornflower (Centaurea cyanus) under salt stress conditions a factorial experiment based on completely randomized design with two factors in three replications was conducted at experimental laboratory of department of horticulture, Ferdowsi University of Mashhad during 2009. The main factor included two improved cultivars of cornflower (Ball blue and Ball junge) and one Iranian landrace and second factor included seven salinity levels (0, 50, 100, 150, 200, 250 and 300 milli molar NaCl). Measured characteristics were germination percentage, germination velocity, vigor index, radicle and plumule length. According to the results of ANOVA, different levels of salt stress had significant effects on all measured characteristics while the effect of cultivar type was only significant on germination percentage, germination velocity and vigor index. The interaction between salinity and cultivar type had significant effect on all measured characteristics. The results showed that with increase in salinity level, all measured characteristics were significantly decreased. The most germination percentage and germination velocity (51.04 percent and 11.82 seed/day respectively) were obtained from Ball blue in control treatment and the lowest (9.32 percent and 0.5 seed/day respectively) was obtained from Iranian landrace and Ball junge cultivar in 300 mili molar NaCl. Decrease of plumule length was more than that of radicle length under salinity stress. In this study, improved cultivars of cornflower and Iranian landrace showed different responses to salt stress due to the diversity in their genotypes. Generally, Ball blue was identified as the most salt tolerance cultivar in germination stage.
  • B. Mirshekari Page 173
    In order to study the effects of irrigation time and nitrogen fertilizer on growth period, essential oil and chamazulene yield of German chamomile (Matricaria chamomilla L.), Bodegold variety, an experiment was conducted in a cold and semi-arid region, Tabriz, Iran, as split factorial with irrigation times (after 60, 120, 180 mm evaporation from pan), urea rates (50, 100, 150 kg ha-1, equivalent with 23, 46 and 69 kg ha-1 pure nitrogen) and urea splitting (100% in planting time, equally in planting and stem elongation stages, 25%:50%: 25% in planting, stem elongation and early flowering stages). Analysis of flower essential oil was done by GC/MS. Results showed that emergence of flower bud in treatments irrigated after 180 and 60 mm evaporation from pan, happened after 70 and 78 days respectively. Increasing of urea application delayed full flowering of chamomile. Delay in irrigation from 60 to 120 mm evaporation reduced dry flower yield up to 2.3%. Application of nitrogen fertilizer at two stages of planting and stem elongation increased flower yield up to 351 kg ha-1. Shoot dry weight of chamomile increased from 76 g m-2 in the third level of irrigation to 126 g m-2 in average of first and second levels of irrigation. The highest essential oil yield (2.82 l ha-1) was obtained when urea was equally applied at planting and stem elongation stages. After applying 50, 100 and 150 kg ha-1 urea, chamazulene content was respectively calculated as 0.31, 0.44 and 0.36 l ha-1. According to the results, for chamomile cultivation in this region and also other similar areas it is recommended that irrigation is done after 120 mm evaporation from pan and 46 kg ha-1 nitrogen is equally applied at planting and stem elongation stages.