فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 53، پاییز 1390)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 53، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/26
  • تعداد عناوین: 16
|
  • زینب رحیمی، محمد کافی، احمد نظامی، حمیدرضا خزاعی صفحه 359
    خرفه (Portulaca oleracea L.) گونه ای هالوفیت یک ساله می باشد که می تواند به عنوان سبزی، علوفه یا گیاه دارویی در شرایط شور مورد توجه قرار گیرد. سیلیسیم دومین ترکیب معدنی بعد از اکسیژن در کره زمین می باشد. هر چند هنوز نقش آن در گیاهان کاملا روشن نیست، ولی اثرهای مثبتی بر عملکرد و مقاومت به تنش های محیطی در گیاهان داشته است. به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری و سیلیسیم بر برخی پارامترهای مورفوفیزیولوژیکی گیاه خرفه آزمایشی به صورت کرت های خرد شده با چهار سطح شوری (6/0، 7، 14 و 21 دسی زیمنس بر متر) و دو سطح سیلیسیم (عدم کاربرد و کاربرد (1 میلی مولار سیلیکات سدیم)) و با سه تکرار در سال 1387 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. نتایج نشان داد وزن تر برگ و ساقه، وزن خشک برگ، تعداد برگ و شاخه فرعی در بوته، شاخص سطح برگ، سطح ویژه برگ و ارتفاع ساقه اصلی، تا سطح شوری 14 دسی زیمنس بر متر تفاوت معنی داری با شاهد نداشتند، ولی در 21 دسی زیمنس بر متر کلرید سدیم کاهش معنی داری یافتند، در حالی که وزن ویژه برگ با افزایش شوری افزایش معنی داری یافت. کاربرد سیلیسیم تاثیر مثبت و معنی داری در تعداد برگ در بوته، ارتفاع ساقه اصلی و شاخص سطح برگ داشت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که این گیاه تا حد زیادی به شوری مقاومت دارد و می تواند در مناطق تحت تنش شوری به عنوان گیاه دارویی مورد توجه قرار گیرد. همچنین شاید بتوان از سیلیسیم به عنوان یک عنصر مفید در افزایش عملکرد گیاهان زراعی و همچنین افزایش مقاومت آنها به تنش های محیطی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: خرفه (Portulaca oleracea L، )، برگ، ساقه، شاخساره، کلرید سدیم
  • فرامرز حریری مقدم، سعید محرمی پور، فاطمه سفیدکن صفحه 375
    کنه تارتن دولکه ای (Tetranychus urticae Koch) یکی از پلی فاژترین آفات شناخته شده محصولات کشاورزی دنیا به حساب می آید. با توجه به اثرهای نامطلوب استفاده از سموم شیمیایی نظیر بروز مقاومت در کنه های گیاهی، این تحقیق به منظور معرفی ترکیب های جایگزین کم خطر برای محیط زیست انجام شد. به همین منظور در پژوهش حاضر اثر دورکنندگی و دوام اسانس گیاهان Eucalyptus salmonophloia F. Muell و Eucalyptus kingsmillii (Mauden) Maiden & Blakely روی کنه های ماده بالغ تارتن دولکه ای در شرایط دمایی 5/0±27 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±50 درصد و طول دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی مورد بررسی قرار گرفت. اسانس ها به روش تقطیر با آب، توسط دستگاه کلونجر استخراج شدند. با توجه به فرمول شاخص دورکنندگی، مشخص شد که هر دو اسانس گیاهی E. salmonophloia و E. kingsmillii از 4 غلظت استفاده شده تنها در 2 غلظت دورکننده بوده و در 2 غلظت دیگر بی اثر می باشند، به طورکلی می توان نتیجه گرفت که اسانس دو گیاه E. salmonophloia و E. kingsmillii در غلظت های مختلف از نظر دورکنندگی با یکدیگر اختلاف معنی داری ندارند. به هر حال، در آزمایش بررسی دوام سمیت تنفسی اسانس ها روی ماده بالغ کنه تارتن دولکه ای مشخص شد که اسانس حاصل از دو گیاه E. salmonophloia و E. kingsmillii با توجه به حدود اطمینان 95% LT50، با یکدیگر اختلاف معنی داری ندارند. بنابراین نتایج این پژوهش نشان داد که گونه های اکالیپتوس اثر دورکنندگی و دوام خوبی روی کنه تارتن دولکه ای دارند، اما تحقیقات بیشتری برای کاربردی کردن این ترکیب ها احساس می شود.
    کلیدواژگان: Eucalyptus salmonophloia F، Muell، Eucalyptus kingsmillii (Mauden) Maiden & Blakely، دورکنندگی، دوام اسانس، کنه تارتن دولکه ای
  • علیرضا رضاپور، مصطفی حیدری، محمد گلوی، محمود رمرودی صفحه 384
    به منظور بررسی اثرهای تنش خشکی و مقادیر مختلف کود گوگرد بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی سیاه دانه (Nigella sativa L.) آزمایشی به صورت کرت های یک بار خرده شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1388 در شهرستان قائن اجرا گردید. تیمارهای خشکی به صورت آبیاری پس از 50، 100 و 150 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A به عنوان عامل اصلی و چهار سطح کود گوگرد شامل 0، 75، 150 و 225 کیلوگرم در هکتار از منبع گوگرد بنتونیت دار به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج تجزیه آماری داده ها نشان داد که تنش خشکی تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه گیاه دارویی سیاه دانه دارد. به طوری که عملکرد دانه در تیمار150 میلی متر در مقایسه با تیمار 50 میلی متر تبخیر از سطح تشتک 8/22% کاسته شد. تنش خشکی بجز وزن هزاردانه، تاثیر معنی داری بر کلیه اجزای عملکرد دانه شامل بیوماس، تعداد کپسول در بوته و تعداد دانه در کپسول داشته و سبب کاهش آنها گردید. به نحوی که بیشترین مقدار کاهش در بالاترین سطح تنش مربوط به تعداد دانه در کپسول به میزان 64/31% بود. به طوری که تحت تنش خشکی میزان دو تنظیم کننده اسمزی کربوهیدرات و پرولین افزایش و از درصد اسانس و عملکرد اسانس دانه گیاه سیاه دانه کاسته شد. کاربرد کود گوگرد سبب افزایش عملکرد دانه شد و مصرف 225 کیلوگرم در هکتار کود گوگرد عملکرد دانه را 2/7% افزایش داد. بنابراین تاثیر معنی دار و مثبت کود گوگرد بر کلیه اجزای عملکرد دانه، تنظیم کننده های اسمزی و عملکرد اسانس به ویژه تا سطح 150 کیلوگرم گوگرد در هکتار مشاهده
    کلیدواژگان: عملکرد و اجزای عملکرد دانه، تنظیم کننده های اسمزی، تنش خشکی، گوگرد، سیاه دانه (Nigella sativa L
  • امیر عزیزی، عبدالمجید عزیزی، غلامرضا عزیزی، شهره زندی، شهاب خاقانی صفحه 397
    تانن پوست و جفت میوه بلوط ایرانی (Quercus persica Jaub. & Spach) با دو حلال متفاوت، اول با متانول و بعد با اتیل استات استخراج گردید و بعد اثر آنتی اکسیدانی آنها به طور جداگانه روی روغن نباتی خوراکی در مقایسه با آنتی اکسیدان سنتزی گریندوکس 117 به دو روش AOM و Rencimat بررسی شد. روش AOM در دمای 120 درجه سانتی گراد و جریان هوای 35/8 لیتر بر ساعت و روش Rencimat در دمای 110 درجه سانتی گراد و جریان هوای 20 لیتر بر ساعت انجام شد. مدت زمان مقاومت روغن از نظر پایداری بر حسب ساعت محاسبه گردید. زمان دوره القایی روغن آفتابگردان با اضافه کردن ppm 200 عصاره استخراج شده با متانول 90% از30/5 ساعت به 85/10 ساعت افزایش یافت و با افزایش ppm 200 عصاره استخراج شده با اتیل استات 99/99% این زمان به 9/10 ساعت افزایش پیدا کرد. دوره القایی روغن نباتی سویا با اضافه نمودن ppm 200 عصاره استخراج شده با متانول 90% از 9/5 ساعت به 87/8 ساعت افزایش یافت و با اضافه کردن ppm 200 عصاره استخراج شده با اتیل استات 99/99% به 73/8 ساعت افزایش یافت. در نمونه دیگری از روغن سویا دوره القایی با اضافه کردن ppm 200 مخلوطی از عصاره متانولی و اسید سیتریک خالص به نسبت 1:3 از 65/4 ساعت به 2/7 ساعت افزایش یافت و با اضافه نمودن ppm 200 مخلوطی از عصاره استخراج شده با اتیل استات و اسید سیتریک 1:3، مدت زمان القا به 15/7 ساعت افزایش یافت.
    کلیدواژگان: عصاره، بلوط (Quercus persica Jaub، & Spach)، فعالیت آنتی اکسیدانی، روغن سویا، روغن آفتابگردان
  • منصوره صرامی، حسین زینلی، غلامرضا بخشی خانیکی، سعید اسماعیل خانیان، زرین تاج بردبار صفحه 407
    این تحقیق در سال 1388 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان بر روی 6 جمعیت ماریتیغال (Silybum marianum (L.) Gaertn.) انجام شد. کاریوتیپ سلول های میتوزی در مرحله متافاز مریستم انتهایی ریشه بذرهای جوانه دار شده بررسی و مطالعه شد. عدد پایه کروموزومی در تمام جمعیت های مورد مطالعه 17=x و تعداد کروموزوم 34=x2=n2 بود. از لحاظ سطح پلوئیدی، همه جمعیت ها دیپلوئید بودند. براساس جدول دو طرفه Stebbins، همه جمعیت ها در کلاس B2 قرار گرفتند که این امر بیانگر وضعیت تکاملی مشابه آنها می باشد. تجزیه واریانس صفات، نشان داد که بین جمعیت ها از لحاظ صفات طول کوتاهترین کروموزوم، شاخص عدم تقارن و ضریب تغییرات شاخص سانترومری اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1% و از لحاظ صفات طول کل کروموزومی، مجموع بازوهای کوتاه، مجموع بازوهای بلند و طول بلندترین کروموزوم اختلاف معنی داری در سطح احتمال 5% وجود دارد که این امر موید وجود تنوع کروموزومی در جمعیت های مورد بررسی می باشد. در تجزیه به عامل ها، دو عامل اول و دوم در مجموع بیش از 94% از کل تنوع موجود بین جمعیت ها را توجیه نمودند. به طوری که در عامل اول، طول کل کروموزوم (TL) و مجموع بازوهای بلند (Sla) بیشترین نقش را در تشکیل این عامل داشتند. در عامل دوم، صفات شاخص عدم تقارن (AI) و ضریب تغییرات شاخص سانترومری (CVci) بیشترین سهم را در تشکیل این عامل برخوردار بود. تجزیه خوشه ایجمعیت ها براساس خصوصیات کاریوتیپی، آنها را در 4 گروه مجزا قرار داد. در این بررسی بیشترین شباهت بین دو جمعیت اهواز و ساری و کمترین شباهت بین دو جمعیت اهواز و آمل بود. نتایج تجزیه واریانس بین گروه ها نشان داد که تمام صفات مورد مطالعه تفاوت معنی داری را در بین گروه ها داشتند. جمعیت های اهواز، ساری و اصفهان در گروه اول از نظر صفات TL، SSa، SLa، LC و SC نسبت به سایر گروه ها برتر بودند. جمعیت آمل در گروه دوم از نظر صفات SC، Cvci و AI کمترین مقادیر را دارا بود. جمعیت کردستان در گروه چهارم از نظر صفات CVci و AI بیشترین مقادیر و از لحاظ صفات TL، SSa، SLa و LC کمترین مقادیر را به خود اختصاص داد. همچنین نمودار پراکنش جمعیت ها براساس مقادیر مولفه اول و دوم رسم شد که موید نتایج حاصل از تجزیه خوشه ایبود.
    کلیدواژگان: ماریتیغال (Silybum marianum (L، ) Gaertn، )، کاریوتیپ، کروموزوم، تجزیه به عامل ها، تجزیه خوشه ای
  • مریم رحیمی پناه، منوچهر حامدی، مژگان میرزاپور صفحه 419
    پوست سبز گردو حاوی ترکیب های فنولی می باشد که باعث کاهش بیماری های قلبی- عروقی، جلوگیری از اکسایش LDL در سلول، جلوگیری از سرطان های مختلف و جلوگیری از جهش زایی، جلوگیری از فعالیت اکسایش لیپیدها گردیده و به عنوان عوامل ضدمیکروبی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در این پژوهش، اثر چند عامل شامل آنزیم بری، غلظت حلال، زمان برداشت، زمان استخراج و روش استخراج بررسی گردید. ترکیب های فنولی پوست سبز گردو، با استفاده از متانول خالص، 80 % و 60 % و به روش های خیساندن، سوکسله، فراصوت و مایکروویو از پوست سبز گردوی برداشت شده در تیر، مرداد و شهریورماه استخراج گردید. نتایج نشان داد که تیمار آنزیم بری به طور معنی داری (p<0.05) بر میزان ترکیب های فنولی استخراج شده تاثیر دارد. همچنین بهترین زمان برداشت پیش از رسیدن کامل میوه گردو و در ماه تیر بود. بنابراین استخراج به روش مایکروویو و با متانول 60% به طور معنی داری نسبت به روش های دیگر موثرتر است.
    کلیدواژگان: پوست سبز گردو، استخراج، بهینه سازی، آنزیم بری، ترکیب های فنلی
  • مهدی مهرآبادی، فرید شریعتمداری، محمدامیر کریمی ترشیزی صفحه 431
    فلاونوییدها طبقه بزرگی از پلی فنل ها با بیش از 4000 ترکیب هستند، که در گیاه نقش آنتی اکسیدانی را در فتوسنتز به عهده دارند و در انسان دارای اثرهای آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی، جلوگیری کننده سرطان و محافظت کننده از قلب می باشند. ترکیب کوئرستین در گروه فلاونول قرار دارد و برای مقابله با ویروس ها و سلول های سرطانی استفاده می شود. هدف از این تحقیق، استخراج و اندازه گیری ترکیب کوئرستین در سه گونه گیاهی بومادران Achillea tenuifolia، A. biebersteinii و A. millefolium بود. نمونه ها در اوایل خردادماه 1389 از موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور جمع آوری و سپس از اندام های مختلف (گل، برگ و ساقه) با روش های مختلف استخراج انجام گردید. در روش اول، نمونه با حلال کلروفرم توسط دستگاه سوکسله به مدت 72 ساعت استخراج گردید. در روش دوم، به نمونه قبلی که با حلال کلروفرم استخراج شده بود پس از جدا کردن حلال، متانول اضافه کرده و مجددا عمل استخراج انجام گردید. در روش سوم، با توجه به میزان ماده خشک از گیاه تازه و با حلال های متانول و اسید استیک (به نسبت 1:9) توسط دستگاه آسیاب برقی خرد و همزمان صاف گردید. در روش چهارم، ابتدا گیاه تازه با دستگاه آسیاب برقی خرد شد و سپس با حلال های متانول و اسید استیک (به نسبت 1:9) و به مدت یک هفته خیسانده سپس صاف گردید، بعد همه نمونه های بدست آمده به حجم 30 میلی لیتر تغلیظ گردیدند. جمعا 36 نمونه بدست آمدند که میزان ترکیب کوئرستین توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مورد اندازه گیری قرار گرفت. بیشترین مقادیر ترکیب کوئرستین در گل (ppm 2164) و برگ A. millefolium (ppm 2064) به روش استخراج با سوکسله و حلال متانول بدست آمد. بیشترین مقدار کوئرستین در ساقهA. millefolium (ppm 2034)، به روش خیساندن با حلال متانول بدست آمد و کمترین مقادیر کوئرستین در روش استخراج با کلروفرم، در برگ A. millefolium (ppm 127)، در ساقه A. biebersteinii (ppm 110) و در ساقه A. tenuifolia (ppm 23) مشاهده شد.
    کلیدواژگان: بومادران، A، millefolium L، _ A، biebersteinii Afan، _ A، tenuifolia Lam، _ فلاونویید، کوئرستین، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC)
  • بابک ترابی سگوند، محمود نادری حاجی، باقر کندی، لیلا صادق زاده صفحه 440

    اسانس های موجود در گیاهان معطر یک دسته ارزشمند از ترکیب های طبیعی با خواص دارویی مختلف، ازجمله خواص ضدمیکروبی هستند. همچنین گونه های مختلفی از اکالیپتوس دارای اسانس هستند. در این تحقیق ضمن استخراج اسانس و شناسایی ترکیب های تشکیل دهنده اسانس ده گونه اکالیپتوس شامل: Eucalyptus gilli، E. microcarpa، E. kingesmillii، E. loxophleba، E. gongylocarpa، E. salubris، E. erythrocorys، E. salmonophloia، E. spathulata و E. flocktoniae، اثر ضد میکروبی این اسانس ها بر علیه دو سویه میکروبی Escherichia coli (1330) و Micrococcus loteus (1110) مورد مطالعه قرار گرفت. اسانس ها به روش تقطیر با آب از برگهای گونه های مختلف اکالیپتوس تهیه و ترکیب های تشکیل دهنده آنها با استفاده از دستگاه های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگراف کوپل شده با طیف سنج (GC/MS)، با محاسبه اندیس بازداری شناسایی شدند. اثر ضد میکروبی اسانس ها پس از رقیق کردن با دی متیل سولفوکساید با روش انتشار در آگار بررسی شد. نتایج نشان داد ترکیب اصلی و عمده همه اسانس ها 8،1-سینئول و آلفا-پینن بود. به طوری که بیشترین میزان 8،1-سینئول (1/82%) در اسانس E. kingesmillii یافت شد و کمترین میزان این ترکیب (6/59) در اسانس E. salubris وجود داشت. همچنین اسانس کلیه گونه های مورد بررسی اثر بازدارندگی قوی بر روی باکتری های مورد استفاده داشتند. درحالی که هاله های عدم رشد تشکیل شده بر روی باکتری Micrococus loteus بین 10 تا 49 میلی متر و بر روی Esherichia coli قطری بین 10 تا 22 میلی متر داشتند.

    کلیدواژگان: اکالیپتوس، اسانس، 8، 1، سینئول، اثر ضدمیکروبی، میکروکوکوس لوتئوس، اشرشیا کلی
  • میثم علیجانی، مجید امینی دهقی، محمد علی ملبوبی، منصور زاهدی، سید علی محمد مدرس ثانوی صفحه 450
    به منظور مطالعه تاثیر کود سوپر فسفات تریپل در سه سطح (0، 40 و 80 کیلوگرم فسفر خالص در هکتار) در تلفیق و عدم تلفیق با کود زیستی فسفره (بارور-2) بر میزان عملکرد و تولید اسانس گیاه دارویی بابونه آلمانی (Matricaria recutita L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد واقع در تهران در سال 1387 اجرا گردید. در این آزمایش صفات فنولوژیک (زمان ظهور اولین غنچه و گل، تعداد گل، وزن تر گل) و فیزیولوژیک (مقدار اسانس، درصد کامازولن اسانس) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده حکایت از آن داشت که بین تیمارهای کود فسفره از نظر عملکرد (تعداد گل و وزن خشک گل) اختلاف معنی داری در سطح 1% وجود دارد و میزان 40 کیلوگرم فسفر در تلفیق با کود زیستی با تولید 93/452 گل و 74/7 گرم گل خشک در بوته بیشترین عملکرد را در مقایسه با سایر تیمارهای کودی داشته است. همچنین تیمار 40 کیلوگرم فسفر در تلفیق با کود زیستی با تولید 53/0 میلی لیتر اسانس و 81/15 درصد کامازولن (ماده موثره) در 52/152 گرم گل خشک در واحد سطح دارای بالاترین عملکرد اسانس و درصد کامازولن می باشد. بنابراین در این آزمایش 40 کیلوگرم در هکتار فسفر به همراه 80 کیلوگرم نیتروژن با بذرهای تلقیح شده توسط کود بیولوژیک فسفر بارور-2 توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بابونه بارور، 2، فسفر، اسانس، کامازولن
  • زهرا رفیعی کرهرودی، سعید محرمی پور *، حسین فرازمند، جواد کریم زاده اصفهانی صفحه 460

    بازدارندگی تخم ریزی و اثر تخم کشی اسانس 18 گیاه دارویی روی شب پره هندی (Plodia interpunctella (Hübner)) بررسی شد. برای بررسی اثر بازدارندگی تخم ریزی، تعداد تخم های گذاشته شده در مدت چهار روز توسط یک جفت شب پره که در معرض اسانس قرار گرفته بودند شمارش شد. همچنین تخم های یک روزه تحت تاثیر سه غلظت 3، 12 و 24 میکرولیتر اسانس بر لیتر هوا قرار داده شد و 96 ساعت بعد درصد تفریخ آنها محاسبه گردید. نتایج آزمایش ها نشان داد که همه اسانس ها دارای خاصیت بازدارندگی تخم ریزی بودند. از میان اسانس های مورد بررسی 14 نوع اسانس ازجمله دارچین بیش از 80% بازدارندگی از تخم ریزی داشتند که میان آنها اختلاف معنی داری وجود نداشت. اما اسانس گیاهان رزماری، شوید، ترخون و بومادران گل زرد به ترتیب با 33/28، 50/32، 18/36 و 55 درصد کاهش تخم ریزی، کمترین میزان بازدارندگی از تخم ریزی را داشتند. اسانس گیاهان آویشن برگ باریک و دارچین بیشترین تلفات را در تخم شب پره هندی ایجاد کردند. همچنین با افزایش غلظت اسانس ها مرگ و میر تخم ها افزایش یافت. این نتایج نشان داد که اسانس دارچین و آویشن برگ باریک دارای پتانسیل بالایی در جلوگیری از تخم ریزی و نیز اثر تخم کشی می باشند. آنها می توانند ترکیب های مناسبی جهت کنترل این آفت در انبارها محسوب شوند.

    کلیدواژگان: اسانس، گیاهان دارویی، تخم کشی، شب پره هندی
  • زهرا اصلانی، عباس حسنی*، میرحسن رسولی صدقیانی، فاطمه سفیدکن، محسن برین صفحه 471

    به منظور بررسی ثیر همزیستی قارچ های آربوسکولار مایکوریزا (AM) و تنش خشکی بر رشد، عملکرد، محتوی کلروفیل و میزان جذب فسفر در گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.)، یک آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در چهار تکرار اجرا گردید. فاکتورهای مورد آزمایش شامل سه رژیم آبیاری (آبیاری در فواصل 4، 8 و 12 روز یک بار) و کاربرد دو گونه قارچ مایکوریزا (Glomus mosseae T.H. Nicolson & Gerd. و Glomus intraradices N.C. Schenck & G.S. Sm) و عدم کاربرد قارچ (شاهد) بودند. نتایج نشان داد که تنش خشکی تاثیر معنی داری بر صفات مورد ارزیابی داشته است. به طوری که با کاهش میزان رطوبت خاک، ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد و سطح برگ، تعداد شاخه ی جانبی، وزن خشک ریشه، عملکرد ماده تر و خشک، میزان کلروفیل، غلظت فسفر و درصد کلونیزاسیون ریشه کاهش یافت. به علاوه اثر کاربرد قارچ های AM بر پارامترهای رشدی و میزان جذب فسفر معنی دار بود. گیاهان مایه کوبی شده با قارچ های AM در مقایسه با گیاهان مایه کوبی نشده از رشد، عملکرد و میزان فسفر بیشتری هم در شرایط تنش خشکی و هم در شرایط بدون تنش برخوردار بودند. تاثیر قارچ G. mosseae در کاهش اثر خشکی بیشتر از قارچ G. intraradices بود. بنابراین می توان چنین نتیجه گیری کرد که در شرایط کم آبی قارچ های AM با افزایش جذب عنصر فسفر، رشد و عملکرد گیاه ریحان را بهبود می بخشند.

    کلیدواژگان: ریحان (Ocimum basilicum L _)، تنش خشکی، قارچ های مایکوریزا، عملکرد، فسفر، درصد کلونیزاسیون
  • نغمه پیروزی، حسین آذر نیوند، اصغر کهندل، فرحناز خلیقی سیگارودی صفحه 487
    یکی از گونه های مرتعی که با توجه به بررسی های انجام شده از نظر استفاده چند منظوره قابلیت های زیادی دارد،Bidens bipinnata L. (دودندان دوشاخه) متعلق به خانواده کاسنی (Compositae) است. تحقیق حاضر روی گونه Bidens bipinnata L. به منظور بررسی شناسایی ترکیب های شیمیایی موجود در قسمت های هوایی گیاه دارویی در منطقه کرج انجام شد. به منظور بررسی مواد تشکیل دهنده اسانس این گیاه پس از شناسایی کامل گیاه و مشخص شدن رویشگاه آن در منطقه کرج، قسمت های هوایی گیاه در مرحله میوه دهی جمع آوری گردید. نمونه های گیاهی تهیه شده در شرایط سایه، خشک و توسط دستگاه کلونجر به شیوه تقطیر با آب (Hydrodistilation) اسانس گیری شد. پس از تهیه اسانس، به کمک دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی کوپل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS)، نوع ترکیب ها و درصد ترکیب های شیمیایی اسانس به طور کامل تفکیک و شناسایی گردید. تعداد 31 ترکیب شیمیایی شناسایی شد که در این میان به ترتیب آلفا-پینن (8/25%)، بتا- میرسن (7/22%)، جرماکرن D (2/10%)، بی سیکلو جرماکرن (6/7%)، گاما-المن (5/3%) و اسپاتولنول (9/2%) ترکیب های عمده بودند
    کلیدواژگان: Bidens bipinnata L، (دودندان دوشاخه)، روغن اسانس، آلفا، پینن، بتا، میرسن، جرماکرن D
  • مریم قنادنیا، رحیم حداد، فاطمه زرین کمر، مظفر شریفی صفحه 495
    در این تحقیق بیان ژن لیمونن سینتاز با استفاده از روش SQ-RT-PCR در اندام ها و مراحل رشد و نموی مختلف گیاه زیره سبز (Cuminum cyminum L.) بومی ایران بررسی شد. پس از کشت گیاهان و نمونه برداری از ریشه، ساقه و برگ (هر کدام یک مرحله) و گل ها (در چهار مرحله نموی)، نتایج مشخص کرد که این ژن در گل های بسیار کوچک (mm2>)، کوچک (mm4-3) و نیز بافت رویشی ساقه بیان شده، در حالیکه در ریشه، برگ و گل های با اندازه های متوسط (mm5-4) و بزرگتر از آن بیان نمی شود. حداکثر بیان ژن لیمونن سینتاز در ساقه بوده و پس از آن بیشترین بیان در گل های بسیار کوچک و بعد کوچک مشاهده شد. بیان ژن لیمونن سینتاز در جوانترین مراحل نموی گل ها زیاد بوده و به تدریج کاهش یافته و متوقف گردید. همچنین نتایج نشان داد که این ژن در مراحل مختلف رشد و نموی گیاهان کامل، از گیاهچه های دو برگی تا مرحله گلدهی بیان می شود. بیان ژن لیمونن سینتاز با ورود گیاهان به مرحله زایشی افزایش یافته که نشان دهنده بیان همزمان آن در اندام های رویشی و زایشی گیاه می باشد. نتایج حاصل از تعیین توالی جزیی ژن لیمونن سینتاز زیره سبز در این تحقیق، شباهت آن با برخی از گیاهان را بین 64-58% نشان داد. مطالعات آناتومیکی وجود کانال های ذخیره کننده روغن های فرار در بافت میوه را مشخص کرد. در مجموع، نتایج حاصل از این پژوهش بیان بالای ژن لیمونن سینتاز در اندام های جوان زایشی مولد را تایید نمود، در حالیکه بیان زیاد آن در بافت رویشی ساقه و کل دوره زندگی گیاه نیز قابل توجه بود.
    کلیدواژگان: SQ، RT، PCR، زیره سبز (Cuminum cyminum L، )، ژن لیمونن سینتاز
  • نرگس حیدری، مجید پوریوسف صفحه 509
    به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار بذر با پلی اتیلن گلیکول و کلرید سدیم بر شاخص های سبز کردن و رشد گیاهچه ی انیسون (pimpinella anisum L.)، آزمایشی در پاییز 1388 در گلخانه ی تحقیقاتی دانشکده ی کشاورزی دانشگاه زنجان اجرا شد. در این تحقیق تاثیر پیش تیمار بذر با محلول پلی اتیلن گلیکول در سه سطح (5-، 10- و 15- بار)، پیش تیمار بذر با محلول کلرید سدیم در سه سطح (5-، 10- و 15- بار) در مقایسه با شاهد (پیش تیمار با آب مقطر) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی (RCBD) با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که تاثیر پیش تیمار بذر با پلی اتیلن گلیکول و کلرید سدیم بر بیشتر صفات مورد بررسی شامل درصد سبز کردن، سرعت سبز کردن و وزن خشک گیاهچه معنی دار (05/0p≤) بود. با کاهش پتانسیل آب محلول ها درصد و سرعت سبز کردن و وزن خشک گیاهچه (بجز پلی اتیلن گلیکول10 بار)به طور معنی داری (05/0 ≤ p) کاهش یافت. به علت اینکه نتایج حاصل از پیش تیمار بذر با پلی اتیلن گلیکول10 بار بسیار نزدیک نتایج حاصل از پیش تیمار با آب مقطر بود.
    کلیدواژگان: پیش تیمار، پلی اتیلن گلیکول، کلرید سدیم، انیسون (pimpinella anisum L، )
  • عصمت قاسمی سیانی، سیف الله فلاح، علی تدین صفحه 517
    به منظور بررسی واکنش عملکرد، خصوصیات کمی و کیفی اسفرزه (Plantago ovata Forssk.) به دور آبیاری و کوددهی، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال زراعی 1388 اجرا گردید. آزمایش به صورت کرت خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. دور آبیاری شامل 7، 14 و 21 روز یک بار در کرت های اصلی و کوددهی شامل 5 تلفیق کودی (100% کود شیمیایی، 100% کود مرغی، 75% کود شیمیایی + 25% کود مرغی، 50% کود شیمیایی + 50% کود مرغی، 25% کود شیمیایی + 75% کود مرغی) و شاهد (عدم کوددهی) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر فواصل آبیاری بر عملکرد دانه، ارتفاع گیاه، تعداد سنبله در بوته، طول سنبله و درصد موسیلاژ معنی دار ولی بر تعداد پنجه در بوته، تعداد دانه در سنبله، وزن هزاردانه و فاکتور تورم معنی دار نبود. بیشترین عملکرد بذر و درصد موسیلاژ هنگامی به ترتیب با آبیاری 7 و 14 روز بدست آمد. عملکرد دانه، تعداد پنجه در بوته، ارتفاع گیاه، تعداد سنبله در بوته، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن هزاردانه، درصد موسیلاژ و فاکتور تورم به طور معنی داری تحت تاثیر کوددهی قرار گرفتند. بیشترین ماده خشک و عملکرد به ترتیب با جایگزینی 50% و 75% کود شیمیایی توسط کود مرغی حاصل شد. به طور کلی می توان اظهار کرد که تیمار 75% کود مرغی + 25 درصد کود شیمیایی با دور آبیاری 14 روز برای اسفرزه مطلوب می باشد.
    کلیدواژگان: اسفرزه (Plantago ovata Forssk، )، کود مرغی، کود شیمیایی، موسیلاژ، کم آبیاری
  • کامکار جایمند، هلن اهرابی اصلی، اعظم منفرد صفحه 529
    فلاونوییدها طبقه بزرگی از پلی فنل ها با بیش از 4000 ترکیب هستند، که در گیاه نقش آنتی اکسیدانی را در فتوسنتز به عهده دارند و در انسان دارای اثرهای آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی، جلوگیری کننده سرطان و محافظت کننده از قلب می باشند. ترکیب کوئرستین در گروه فلاونول قرار دارد و برای مقابله با ویروس ها و سلول های سرطانی استفاده می شود. هدف از این تحقیق، استخراج و اندازه گیری ترکیب کوئرستین در سه گونه گیاهی بومادران Achillea tenuifolia، A. biebersteinii و A. millefolium بود. نمونه ها در اوایل خردادماه 1389 از موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور جمع آوری و سپس از اندام های مختلف (گل، برگ و ساقه) با روش های مختلف استخراج انجام گردید. در روش اول، نمونه با حلال کلروفرم توسط دستگاه سوکسله به مدت 72 ساعت استخراج گردید. در روش دوم، به نمونه قبلی که با حلال کلروفرم استخراج شده بود پس از جدا کردن حلال، متانول اضافه کرده و مجددا عمل استخراج انجام گردید. در روش سوم، با توجه به میزان ماده خشک از گیاه تازه و با حلال های متانول و اسید استیک (به نسبت 1:9) توسط دستگاه آسیاب برقی خرد و همزمان صاف گردید. در روش چهارم، ابتدا گیاه تازه با دستگاه آسیاب برقی خرد شد و سپس با حلال های متانول و اسید استیک (به نسبت 1:9) و به مدت یک هفته خیسانده سپس صاف گردید، بعد همه نمونه های بدست آمده به حجم 30 میلی لیتر تغلیظ گردیدند. جمعا 36 نمونه بدست آمدند که میزان ترکیب کوئرستین توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مورد اندازه گیری قرار گرفت. بیشترین مقادیر ترکیب کوئرستین در گل (ppm 2164) و برگ A. millefolium (ppm 2064) به روش استخراج با سوکسله و حلال متانول بدست آمد. بیشترین مقدار کوئرستین در ساقهA. millefolium (ppm 2034)، به روش خیساندن با حلال متانول بدست آمد و کمترین مقادیر کوئرستین در روش استخراج با کلروفرم، در برگ A. millefolium (ppm 127)، در ساقه A. biebersteinii (ppm 110) و در ساقه A. tenuifolia (ppm 23) مشاهده شد.
    کلیدواژگان: بومادران، A، millefolium L، _ A، biebersteinii Afan، _ A، tenuifolia Lam، _ فلاونویید، کوئرستین، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC)
|
  • Z. Rahimi, M. Kafi, A. Nezami, H.R. Khozaie Page 359
    Purslane (Portulaca oleracea L.) is an annual salt-tolerant species, which could be considered as vegetable, fodder or medicinal plant in saline conditions. Silicon is the second mineral element in the earth's crust after oxygen. Although its role is not so clear in plant nutrition, silicon has positive effects on plant's yield and resistance to biotic and abiotic stresses. In order to study the effects of salinity and silicon application on some morphophysiologic parameters of purslane (Portulaca oleracea L.), a greenhouse experiment was conducted at Ferdowsi University of Mashhad in a split-plot arrangement based on completely randomized block design with 3 replications during summer 2008. Four salinity levels of NaCl (0.6, 7, 14, 21dS/m) were in main plots and two silicon levels (application of one mMol sodium silicate and not application) allocated to the subplots. The results showed that salinity up to 14 dS/m did not impose any significant differences in fresh and dry weight of leaves and stem, number of leaves, branches, leaf area index, specific leaf area and height of main stem compared with control but at 21 dS/m salinity all the above mentioned parameters decreased significantly, while specific leaf weight increased with increasing salinity. Application of silicon had a positive effect on number of leaves per plant, leaf area index and height of main stem. The results indicated that purslane (Portulaca oleraceae L.) could sufficiently tolerate saline conditions and can be considered as a medicinal plant in saline soils and arid regions. Also silicon application may improve plant's yield and tolerance to environmental stresses.
  • F. Hariri Moghadam, S. Moharramipour, F. Sefidkon Page 375
    Two-spotted spider mite Tetranychus urticae Koch is one of the most well known polyphagous pests of crops in the world. Due to undesirable effects of synthetic pesticides such as expression of resistance in mites, this research was conducted to achieve alternative safe compounds to environment. Therefore, in this Research, repellent activity and persistence of two plant essential oils, including of Eucalyptus salmonophloia F. Muell and Eucalyptus kingsmillii (Mauden) Maiden & blakely, were studied on T. urticae, at 27 ± 0.5 °C, 50 ± 0.5% RH and photoperiod of 16:8 h (L:D). The essential oils were extracted using Clevenger-type apparatus. According to the repellency index formula, it was found that both essential oils of E. salmonophloia and E. kingsmillii from 4 applied concentrations were only repellent in two concentrations. Generally, no significant differences of repellency were found between two plant essential oils of E. salmonophloia and E. kingsmillii at different concentrations. In repellency experiment for essential oils, it was found that no significant differences were observed between essential oils of E. salmonophloia and E. kingsmillii. Our findings indicated that Eucalyptus species had reliable repellent activity and persistence on T. urticae. However, more research is necessary to make these compounds applicable.
  • A.R. Rezapor, M. Heidari, M. Galavi, M. Ramrodi Page 384
    In order to study the effects of water stress and different amounts of sulfur fertilizer on the grain yield, grain yield components, two osmotic components (carbohydrate and proline) and essential oil yield in Nigella sativa L. a field experimental split-plot design with three replications was conducted in 2009 at Ghaen city. Treatments included three levels of irrigation as 50, 100 and 150 mm evaporation from class A pan evaporation in main plot and four levels of sulfur fertilizer included 0, 75, 150 and 225 kg ha-1 as Bentonite in sub plot. Results showed that water stress significantly affect the grain yield of Nigella sativa as grain yield decreased up to 22.8% at the level of 150 mm evaporation from the class A evaporation. Except 1000-seed weight, water stress significantly decreased all grain yield components, including biomass production, the number of capsules per plant and seeds per capsule. Maximum reduction at the highest level of water stress related to the number of seed capsules (31.64 percent). Carbohydrate and proline increased under water stress while essential oil yield decreased in Nigella sativa. Sulfur fertilizer improved grain yield as applying 225 kg/ha sulfur fertilizer increased it up to 7.2 percent. Sulfur fertilizer especially at 150 kg/ha had significant positive effects on the grain yield components, osmotic solutes and essential oil yield.
  • A. Azizi, A.M. Azizi, Gh. Azizi, Sh. Zandi, Sh. Khaghani Page 397
    Skin tannin and tan-bark of Quercus persica Jaub. & Spach were extracted by two different solvents namely methanol and ethyl acetate. Afterwards, their antioxidant effects were studied on edible vegetable oil compared with synthetic antioxidant Grindox 117 through AOM and Rencimat methods. AOM method was applied in condition of 120 ° C and an air flow of 8:35 l/h while 110 ° C and airflow of 20 l/ h were applied in Rencimat method. Induction period of sunflower oil was increased from 5.30 to 10.85 h by adding 200 ppm extract taken out with methanol 90%. This period was increased up to 10.9 h by adding 200 ppm extract taken out with ethyl acetate 99/99%. Induction period of soybean oil was increased from 5.9 to 8.87 h by adding 200 ppm extract taken out with methanol 90%. This period was increased up to 8.87 h by adding 200 ppm extract taken out with ethyl acetate 99/99%. In another sample of soybean oil, induction period was increased from 4.65 to 7.2 h by adding 200 ppm of a mixture of methanol extract and pure citric acid (ratio1:3). This period was increased up to 7.15 h by adding 200 ppm of a mixture of ethyl acetate and citric acid (ratio1:3).
  • M. Sarrami, H. Zeinali, Gh. Bakhshi Khaniki, S. Esmailkhanian, Z. Bordbar Page 407
    This investigation was carried out on six populations of Silybum marianum (L.) Gaertn. in Isfahan Research Center for Agriculture and Natural Resources, 2009. Karyotype of mitotic cells in metaphase of root apical meristem was studied. The base number of chromosomes for all populations was x = 17 and all populations were diploid. Based on Stebbin's two- way table, all populations were located in class 2B indicating the same evolutionary status. Analysis of variance showed significant differences for the length of the smallest chromosome, asymmetric index, and coefficient variation of centromic index (p < 0.01), total chromosome length, sum of small arms, sum of long arms and the largest length of chromosome (p < 0.05). Factor analysis introduced two factors that justified more than 94 percent of total variation. In the first factor, total chromosome length (TL) and sum of long arms (SLa) were identified as the most important factors while asymmetric index (AI) and coefficient variation of centromic index (CVci) in the second factor were highly effective. All populations were classified in four groups by cluster analysis. The least Euclidean distance was between Ahvaz and Sary populations and the highest Euclidean distance was observed between Ahvaz and Amol. Analysis of variance showed significant differences for all traits among groups. Populations of Ahavaz, Sary and Esfahan in the first group were superiour in terms of TL, SSa, SLa, LC and SC compared to other goups. Population of Amol in the second group showed the lowest SC, Cvci, and AI. Maximum CVci and AI were observed in population of Kordestan while TL, SSa, SLa and LC were the least in this population. Population distribution diagram was drawn based on the first and the second component values that would confirm the results of the cluster analysis.
  • M. Rahimipanah, M. Hamedi, M. Mirzapour Page 419
    Walnut green husk contains phenolic compounds which reduce cardiovascular diseases, prevent the risk of many cancers and LDL oxidation. Also they have antimutagenic, antioxidant and antimicrobial properties. In this research, effects of different parameters including blanching, solvent concentration, harvest time, extraction time and method were examined on amount of extraction and phenolic compound of walnut green husk. Walnuts were picked at three times (June, July and August) and half of them were blanched. Phenolic compounds of this sample were extracted with different concentrations of methanol (100%, 80%, and 60%) and different extraction methods (maceration, soxhlet, ultrasound, and microwave). Results showed that blanching treatments significantly affected the total phenolics (p < 0.05), and the blanched samples obtained in June and were extracted with 60% methanol in microwave had the highest phenolics.
  • M. Mehrabadi, F. Shariatmadari, M.A. Karimi Torshizi Page 431
    The present experiment was carried out to determine the effects of barley-based diet supplied with probiotic, medicinal plant and antibiotic on performance, blood factor, and broiler's SRBC criteria as means to assess immune response. Three hundred and twenty day-old male broiler chicks were allocated to a randomized complete blocks design with 4 treatments consisting of 4 replications for 42 days. Experiment treatments were included: 1) basal diet with 20% barley (barley control), 2) barley control + probiotic Galpro, 3) barley control + medicinal plant Antibiophen, and 4) barley control + antibiotic virginiamycin. In addition, basal diet supplemented with commercial enzyme preparation. Body weight (BW), feed intake (FI), feed conversion ratio (FCR), blood cholesterol and triglyceride and SRBC, as criteria of immune system response were the measured parameters. Analysis of the experiment showed significant differences within treatments for 42 day-old body weight, as antibiotic treatment had the highest BW and control barely showed the lowest BW. Among treatments, significant differences were found in FCR for the whole duration of the experiment (P<0.05). Not significant differences in FI were noted among treatments during experiment. The FCR was highest in the barley plus enzyme group, but not much different for other treatment groups. Stimulating of immunity system was determined with sheep erythrocytes in two stages. Antibody titer against sheep erythrocytes in groups fed with probiotic and medicinal plant were more than other groups (P<0.05). Cholestrol and triglyceride levels of serume were affected by treatments; medicinal plants had resulted to lowest cholesterol level and antibiotic caused highest triglyceride level. It could be concluded that diet supplementation of broiler chicken with medicinal plant and probiotic as compared with antibiotic offset the negative effect of barley inclusion.
  • B. Torabi Sagvand, M. Naderi Hadji Bagher Kandi, L. Sadeghzadeh Page 440

    Essential oils in aromatic plants are one of the valuable classes of natural product with medicinal properties. Many species from the genus of Eucalyptus contain essential oils and these oils could be used because of their antimicrobial effects. In this research, the essential oils of ten Eucalyptus species were obtained by hydro-distillation and examined against Escheichia coli (1330) and Micrococcus loteus (1110). The Eucalyptus species were Eucalyptus gilli, E. microcarpa, E. kingesmillii, E. loxophleba, E. gongylocarpa, E. salubris, E. erythrocorys, E. salmonophloia, E. spathulata and E. flocktoniae. The essential oils were analyzed by capillary GC and GC/MS. Antimicrobial effects of essential oils were evaluated after dilution with dimethyl sulfoxide (DMSO) through agar diffusion method. The results showed that the main component of all essential oils was 1,8-cineole and α-pinene. The highest amount of 1,8-cineole (82.1%) was found in the oil of E. kingesmillii and the lowest amount (59.6%) was found in the oil of E. salubris. The results showed that all oils were effective against two bacteria. The diameters of inhibitory zones on Micrococcus loteus and Escheichia coli were 10 to 49 mm and 10 to 22 mm respectively.

  • M. Alijani, M. Amini Dehaghi, M.A. Malboobi M. Zahedi, S.A.M. Modares Sanavi Page 450
    In order to study the effect of triple super phosphate (in three levels of 0, 50 and 80 kilograms of pure phosphorus per hectare) with or without phosphorus bio-fertilizer (Barvar 2) on yield and essential oil production of Matricaria recutita L., an experiment was conducted in a factorial design based on randomized complete blocks with three replications at research farm of Shahed University in Tehran, 2008. In this experiment, phonologic attributes (the time of appearance of the first bud and flower, number of flowers, fresh weight of flowers) and physiologic attributes (amount of essential oil and percentage of chamazulene) were studied. The results showed that there was a significant difference in the level of 1% among the treatments of phosphorus fertilizer with a view to yield (number of flowers and dry weight of flower) and the amount of 40 Kg phosphorus together with bio-fertilizer with production of 452.93 flowers and 7.74 grams of dry flower had the highest yield as compared with the other fertilizer treatments. Also the treatment of 40 kilograms of phosphorus together with bio-fertilizer with production of 0.53 milliliter essential oil and 15.81 percent chamazulene (effective ingredient) from 152/52 gr-1 m2 of dry flower had the highest yield of essential oil and chamazulene percentage. According to the results applying of 40 kilograms of phosphorus per hectare together with 80 kilograms of nitrogen with seeds inoculated by phosphorus biologic fertilizer of Barvar 2 is recommended.
  • Z. Rafiei-Karahroodi, S. Moharramipour, H. Farazmand, J. Karimzadeh-Esfahani Page 460

    Oviposition deterrency and ovicidal activity of 18 medicinal plant essential oils were investigated on the Indian meal moth Plodia interpunctella Hübner. To determine oviposition deterrency of the oils, one pair of the moth was exposed to different concentrations of the oils for four days and the number of deposited eggs was counted. Also, one-day-old eggs were exposure to three concentrations of the oil at 3, 12 and 24 µl essential oil/l air. Percentage of egg hatching was recorded after 96 hours. The results showed that all essential oils had properties of oviposition deterrency. Fourteen plant essential oils tested such as Cinnamomum zelanicum Bl. caused more than 80% deterrency, and they were not significantly different. However, the lowest deterrency was recorded for essential oils of Rosmarinus officinalis L., Anethum graveolens L., Artemisia dracunculus L. and Achillea millefolium L. with about 28.33, 32.50, 36.18 and 55.00%, respectively. Essential oils of Ziziphora clinopodioides Lam. and C. zelanicum had the highest ovicidal activity on the Indian meal moth. Also, with increase of essential oil concentration ovicidal activity was increased. These findings indicated the high capability of Z. clinopodioides and C. zelanicum oviposition deterrency as well as ovicidal activity. Therefore, they could be suitable components for management of the Indian meal moth in storages.

  • Z. Aslani, A. Hassan٭ M. Rasooli Sadaghiyani, F. Sefidkon, M. Barin Page 471

    To study the influence of arbuscular mycorrhizal (AM) fungi inoculation and drought stress on growth, chlorophyll content and phosphorus uptake of basil (Ocimum basilicum L.), a pot experiment was conducted using a factorial based on randomized complete blocks design with four replications. The factors were mycorrhizal inoculation (non-inoculated and inoculated with Glomus mosseae T.H. Nicolson & Gerd. and Glomus intraradices N.C. Schenck & G.S. Sm) and three irrigation regimes (irrigation intervals were every 4, 8 and 12 days). The results showed that drought stress had significant effects on evaluated characteristics. As with decrease of the soil water content, plant height, stem diameter, number and area of leaves, number of axillary shoot, root dry weight, fresh and dry herb yield, chlorophyll content, P concentration in leaves and root colonization decreased. Also, AM fungi inoculation had significant effects on growth parameters and P uptake. Plants inoculated with AM fungi had higher growth, yield and P uptake than non-inoculated plants under droughtstress and non-stress conditions. G. mosseae was more effective than G. intraradices in alleviation of drought stress. It could be concluded that AM fungi are able to enhance the growth and yield of basil under drought stress condition through enhancing P uptake.

  • N. Piroozi, H. Azarnivand, A. Kohandel, F. Khalighi-Sigaroodi Page 487
    One of the rangeland species that has many capabilities considering the studies done in terms of multiple uses is Bidens bipinnata L. which belongs to Compositae family and Bidens genus. This research was conducted in Karaj area in order to identification the chemical compounds in aerial parts of Bidens bipinnata. To study on ingredients of the essential oil, after complete identification of plant and determination of its habitat, the aerial parts of the plant in fruit stage were collected. Plant samples were dried in shade condition and essential oils were extracted by Clevenger apparatus through Hydrodistilation method. Chemical compounds of the essential oil were completely separated and identified by (GC) and (GC/MS). Thirty one compounds were identified that among those, α-pinene (25.83%), β-myrcene (22.73%), germacrene D (10.20%), Bicyclogermacrene (7.61%), δ-elemene (3.50%), spathulenol (2.94%), were identified as major compounds respectively.
  • M. Ghannadnia, R. Haddad, F. Zarinkamar, M. Sharifi Page 495
    In this study, limonene synthase (Ls) gene expression was investigated with SQ-RT-PCR method in organs and also during some developmental stages of cumin (Cuminum cyminum L.) native to Iran. After culture and sampling of roots, shoots and leaves (one stage of each) and flowers (four stages of developmental phases), results revealed that this gene was expressed in very small (<2mm) and small (3-4mm) flowers in size and shoot vegetative tissue, while it was not expressed in roots, leaves, medium (4-5mm) and larger flowers. Maximum gene expression of limonene synthase was observed in shoot, very small and small flowers, respectively. During developmental stages of the flowers, LS gene expression was highest in the youngest stage, but this was gradually declined and ceased at later developmental stages. Results revealed that this gene was expressed during different growth and developmental phases from two leaves to flowering of intact plants, with an increase during generative phase that confirmed synchronize gene expression on both vegetative and reproductive organs. Partial sequencing of limonene synthase gene revealed that cumin is 58%-64% identical to that of some other plants. Anatomical studies indicated that essential oil ducts were located on the fruit tissue. The overall results of the present research showed high expression of LS gene in young reproductive organs, while the high level of expression in shoot vegetative tissue and during whole period of plant life cycle was a remarkable point.
  • N. Heidari, M. Pooryousef Page 509
    This study was carried out in the greenhouse of the college of Agriculture, 2009 to evaluate the effect of seed priming with polyethylene glycol and sodium chloride on germination and growth indices of Pimpinella anisum L. In this study, the effects of seed priming with a solution of polyethylene glycol at three levels (-5, -10 and -15 bar), seed priming in sodium chloride solution at three levels (-5, -10 and -15 bar) and control treatment (seed priming with distilled water) were investigated in a randomized complete block design with three replications. The results showed that the effect of seed priming with polyethylene glycol and sodium chloride on most traits including germination percentage, germination speed and seedling dry weight was significant (p ≤ 0/05).With decreasing water potential, germination percentage, germination speed and seedling dry weight (except for polyethylene glycol 10 bar) were significantly decreased (p ≤ 0/05) as results of seed priming with polyethylene glycol 10 bar were very close to the results of the control treatment.
  • E. Ghasemi Siani, S. Fallah, A. Tadayyon Page 517
    In order to investigate the response of quantitative and qualitative characteristics of isabgol (Plantago ovata Forssk.) to different irrigation regimes and different fertilizers, a field experiment was conducted at the research farm, Shahrekord University, 2009. The experimental design was split-plot in randomized complete blocks design with three replications. Whole plots were three replications of irrigation intervals (irrigation after 7, 14 and 21 days), and sub plots were different N fertilizers including 100% chemical fertilizer, 100% chicken manure, 75% chemical fertilizer + 25% chicken manure, 50% chemical fertilizer + 50% chicken manure, 25% chemical fertilizer + 75% chicken manure and no fertilizer. The irrigation regimes showed significant effect on the plant seed yield, plant height, number of spike per plant, spike length and mucilage percentage, but was not affected significantly in number of tillers per plant, number of seeds per plant, 1000-seed weights and seed swelling. The greatest seed yield and mucilage percentage were obtained at 7 and 14 days of irrigation regimes respectively. Seed yield, number of tillers per plant, plant height, number of spikes per plant, spike length, number of seeds per plant, 1000-seed weights, mucilage percentage and seed swelling were significantly affected under different fertilizer treatments. The maximum dry weight and seed yield were obtained with 50% and 70% replacement of chemical fertilizer and chicken manure respectively. In summary, our results illustrated that application of 75% chicken manure + 25% chemical fertilizer with 14 days intervals of irrigation was beneficial to isabgol.
  • K. Jaimand, H. Ahrabi Asli, A. Monfared Page 529
    Flavonoids, are a large class of polyphenols, with more than 4000 combinations. They have a antioxidant role in plant photosynthesis and in human body have such as antioxidant, anti-inflammatory, anticancer and profection of the heart. Quercetin is in flavonol group, is used to fight with viruses and cancer cells. In this study, extraction and measurement of quercetin were carried out in A. millefolium L., A. biebersteinii Afan. and A. Tenuifolia Lam. species. Samples were collected in early June 2010 from experiment farms, in Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran. Various extraction methods were tested using different organs (flowers, leaves and stems) performed. The extraction from stem is reported for the first time. In the first extraction was performed soxhlet apparatus using with chloroform solvent for 72 hours. In the second method the previous sample with chloroform solvent extraction had been performed after separating the solvent, adding methanol extraction surgery was performed again. The third method, depending on the amount of plant matter with solvents methanol and acetic acid (ratio 9:1) by small electric mill and was filtered, in the end a new method with solvents, methanol and acetic acid (ratio 9:1) by electric mill crushed and then soaked for a week and was filtered. Then all samples were concentrated into 30 ml. Totally 36 samples were obtained by the amount quercetin contents in 36 obtained samples were measured combined with High-Performance Liquid Chromatography (HPLC). The highest amount of quercetin (2164 ppm) obtained in flower of A. millefolium. In second method with methanol by soxhlet apparatus were 2064 ppm in leaves, and was 2034 ppm in stem, in fourth method Macerated with methanol related to first method in A. millefolium was lowest 127 ppm amount, in stem of A. biebersteinii was 110 ppm and 23 ppm was btained from A. tenuifolia stem.