فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 54، زمستان 1390)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 54، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/18
  • تعداد عناوین: 16
|
  • بهرام میرشکاری، فرهاد فرح وش صفحه 541
    برای دستیابی به مدیریت بهینه آبیاری و کوددهی نیتروژن در گیاه دارویی رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) در شرایط آب و هوایی نیمه خشک آزمایشی در تبریز روی رقم محلی اصفهان با سه فاکتور شامل زمان آبیاری (90، 120 و 150 میلی متر تبخیر از تشتک) به عنوان عامل اصلی و ترکیب کود نیتروژنه (100، 150 و 200 کیلوگرم اوره در هکتار) و تقسیط کود (100% در زمان کاشت؛ 50% در زمان کاشت و 50% در زمان ساقه روی؛ 25% در زمان کاشت، 50% در زمان ساقه روی و 25% در زمان گلدهی) به عنوان عامل فرعی به صورت اسپلیت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سال 1387 اجرا شد. نتایج نشان داد که با تاخیر در زمان آبیاری از 90 به 120 میلی متر تبخیر از تشتک تعداد چتر در هر بوته رازیانه 5/22% افت پیدا کرد. بیشترین عملکرد دانه و درصد اسانس به ترتیب برابر880 کیلوگرم در هکتار و 66/3% به تیمار برخوردار از 150 کیلوگرم در هکتار کود اوره و آبیاری بعد از تبخیر 90 میلی متر آب از تشتک تعلق داشت. کاربرد کود به طور مساوی در مراحل کاشت و ساقه روی موجب افزایش 17 درصدی عملکرد دانه در مقایسه با دو سطح دیگر تقسیط کود شد. درصد اسانس از تقسیط کود اوره تاثیرپذیر نبود. وقتی رازیانه 150 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه دریافت کرد و بعد از تبخیر 120 میلی متر آب از تشتک آبیاری شد، بیشترین عملکرد اسانس (32 لیتر در هکتار) را تولید کرد و میزان این افزایش نسبت به تیمار حائز کمترین عملکرد اسانس 43% بود. بنابراین در کشت رازیانه توصیه می شود که زمان آبیاری را به 120 میلی متر تبخیر از تشتک افزایش داده و150 کیلوگرم در هکتار کود اوره در نسبت های مساوی در دو مرحله کاشت و ساقه روی مصرف گردد.
    کلیدواژگان: رازیانه (Foeniculum vulgare Mill، )، آبیاری، تبخیر، تقسیط اوره
  • شیوا خالص رو، امیر قلاوند، فاطمه سفیدکن، احمد اصغرزاده صفحه 551

    انیسون (Pimpinella anisum L.) گیاهی معطر و دارویی است که مهمترین ماده تشکیل دهنده اسانس آن آنتول می باشد و در صنایع داروسازی و غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. این آزمایش برای بررسی تاثیر سطوح ورمی کمپوست (0، 5 و 10 تن در هکتار)، ترکیب سه باکتری Azotobacter، Azospirillum و Pseudomonas در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح) و زئولیت (0 و 5/4 تن در هکتار) بر کمیت و کیفیت اسانس و میزان جذب عناصر پر مصرف در گیاه دارویی انیسون به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 88-1387 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی سنندج به اجرا درآمد. نتایج نشان داد که افزایش سطوح ورمی کمپوست سبب بهبود درصد اسانس، عملکرد اسانس، درصد آنتول، درصد متیل کاویکول، میزان نیتروژن، فسفر و پتاسیم دانه گردید. اثر تلقیح باکتری بر صفات مذکور بجز بر درصد متیل کاویکول و پتاسیم معنی دار بود. کاربرد زئولیت نیز باعث افزایش معنی دار درصد اسانس، عملکرد اسانس و درصد آنتول گردید. اما در مورد سایر صفات اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد. اثر متقابل ورمی کمپوست و باکتری بر عملکرد اسانس و میزان فسفر در سطح 5% معنی دار بود و بیشترین مقادیر آنها از برهم کنش تیمارهای تلقیح با باکتری و کاربرد 10 تن ورمی کمپوست در هکتار حاصل گردید.

    کلیدواژگان: انیسون (Pimpinella anisum L، )، ورمی کمپوست، باکتری، زئولیت، اسانس
  • زهرا نعمتی لفمجانی، سید رضاطبایی عقدایی، محمدحسین لباسچی، علی اشرف جعفری، اکبر نجفی آشتیانی، مرتضی دانشخواه صفحه 561

    به منظور بررسی تنوع و رابطه بین عملکرد گل و اجزاء آن، تعداد 12 ژنوتیپ گل محمدی (Rosa damascena Mill.) از نقاط مختلف کشور در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در محل ایستگاه تحقیقاتی همند آبسرد دماوند کشت و برای عملکرد گل و اجزاء عملکرد در سه کشت آبی (شاهد)، دیم و دیم همراه با مالچ مورد بررسی قرار گرفتند. در طی دوره گلدهی، تعداد گل، وزن گل، درصد ماده خشک گل، نسبت وزن گلبرگ به گل کامل، ارتفاع بوته و محیط بوته (تاج پوشش) یادداشت برداری شدند. پس از جمع آوری داده ها تجزیه همبستگی، رگرسیون و علیت انجام شد. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که عملکرد گل در هر سه شرایط با وزن تر گلبرگ همبستگی مثبت و معنی دار داشت. با استفاده از تجزیه رگرسیونی گام به گام سهم هریک از صفات موثر در عملکرد گل مشخص گردید. در شرایط دیم صفات تعداد گل در پایه، نسبت وزن گلبرگ به گل کامل، اسانس در هکتار و درصد اسانس با ضریب تبیین 7/91%، در شرایط آبی وزن تر گلبرگ، نسبت وزن تر گلبرگ به گل کامل و محیط بوته با ضریب تبیین 6/ 98% و در شرایط کشت همرا با مالچ، عملکرد اسانس، درصد اسانس، ارتفاع بوته، نسبت وزن گلبرگ به گل کامل و تعداد گل با ضریب تبیین 6/90% بیشترین تغییرات عملکرد گل را توجیه نمودند. براساس نتایج تجزیه علیت، وزن تر گلبرگ در هر سه شرایط کشت بیشترین تاثیر مستقیم بر روی عملکرد گل داشت و چون مقدار و جهت آن با اثر کل (ضریب همبستگی) تقریبا یکسان بود، به عنوان مهمترین صفت در افزایش عملکرد گل محمدی شناخته شد. صفات تعداد گل در هکتار، عملکرد اسانس در هکتار، ارتفاع بوته و محیط بوته اگرچه به طور مستقیم در افزایش عملکرد نقش نداشتند ولی به طور غیرمستقیم از طریق افزایش وزن تر گلبرگ در افزایش عملکرد گل محمدی نقش مهمی داشتند. بنابراین، می توان از آنها به عنوان شاخصی برای انتخاب در جهت بهبود عملکرد گل استفاده نمود.

    کلیدواژگان: گل محمدی (Rosa damascena Mill، )، عملکرد گل، اجزاء عملکرد، همبستگی، رگرسیون، علیت
  • مریم مکی زاده تفتی، روزبه فرهودی، محمد راستی فر صفحه 573

    با توجه به اهمیت دارویی گیاه بادرنجبویه Melissa officinalis L.)) و فراوانی منابع آب و خاک شور در کشور، این تحقیق با هدف بررسی تاثیر اسموپرایمینگ بر جوانه زنی این گیاه تحت تنش شوری طی دو آزمایش جداگانه اجرا گردید. آزمایش اول با هدف تعیین مناسبترین شرایط پرایمینگ بذر گیاه بادرنجبویه در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل ترکیب تیماری پتانسیل اسمزی محلول پرایمینگ در چهار سطح (4-، 8-، 12- و 16- بار)، مدت زمان پرایمینگ در سه سطح (3، 5 و 7 روز) و درجه حرارت پرایمینگ در دو سطح (25 و 30/20 درجه سانتی گراد) و بذرهای شاهد (پرایم نشده) بود. نتایج نشان داد که بین تیمارهای اسموپرایمینگ از لحاظ درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و طول ریشه چه اختلاف معنی داری وجود داشت. مقایسه میانگین ها نشان داد که تیمار پتانسیل اسمزی 16- بار در مدت زمان پنج روز و دمای 25 درجه سانتی گراد نسبت به سایر تیمارها و شاهد سبب افزایش معنی داری در درصد و سرعت جوانه زنی بذر بادرنجبویه شد. آزمایش دوم با هدف بررسی تاثیر اسموپرایمینگ بر جوانه زنی بذر گیاه بادرنجبویه تحت تنش شوری به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل تیمار بذری با دو سطح (بذر پرایم نشده و بذر پرایم شده) و تیمار شوری با چهار سطح (شاهد، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر) بود که براساس نتایجی که در مرحله اول آزمایش به عنوان بهترین شرایط پرایمینگ بدست آمد اقدام به تهیه بذرهای پرایم شده گردید. نتایج نشان داد که در همه سطوح شوری، بذرهای پرایم شده به طور معنی داری درصد و سرعت جوانه زنی و طول ریشه چه بالاتری نسبت به بذرهای پرایم نشده دارند. نتایج نشان داد که اثر متقابل شوری و تیمارهای بذری نیز از لحاظ درصد و سرعت جوانه زنی و طول ریشه چه معنی دار بود.

    کلیدواژگان: بادرنجبویه Melissa officinalis L، ))، پتانسیل اسمزی، اسموپرایمینگ، جوانه زنی
  • نورالدین حسین پور آزاد، قربانعلی نعمت زاده *، محمد آزادبخت، سیدکمال کاظمی تبار، احسان شکری صفحه 587

    در این تحقیق دو ویژگی مهم فیزیکی و شیمیایی، درصد کل روغن و میزان اسید چرب موجود در بذر گاوزبان ایرانی (Echium amoenum Fisch & Mey.) از دو اکوتیپ کرمانشاه و نکا (استان مازندران) مورد مطالعه قرار گرفتند. استخراج روغن با استفاده از سیستم سوکسله و شناسایی اسیدهای چرب با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) صورت پذیرفت. سپس داده های بدست آمده با یکدیگر مورد مقایسه آماری قرار گرفتند. درصد روغن دانه در اکوتیپ کرمانشاه (31/0+16/19) و در اکوتیپ نکا (26/0+16/17) بدست آمد. همچنین 8 نوع اسید چرب شامل پالمتیک، استئاریک، اولئیک، سوکسنیک، لینولئیک، آلفا-لینولنیک (ALA)، گاما-لینولنیک (GLA)، و استئاریدونیک اسید توسط کروماتوگرافی گازی شناسایی گردید. اسید چرب سوکسنیک با میزان 4/0-2/0% و اسید چرب آلفا- لینولنیک با مقدار 48-46%، به ترتیب دارای کمترین و بیشترین مقدار در هر دو اکوتیپ بودند. داده های بدست آمده حکایت از آن دارند که با توجه به ارزش غذایی اسیدهای چرب ضروری موجود در روغن دانه، گل گاوزبان ایرانی پتانسیل بالقوه جهت تولید مکمل های غذایی غنی از اسیدهای چرب ضروری همچون امگا-3 (آلفا- لینولنیک) و امگا-6 (گاما-لینولنیک) را دارد. با توجه به اهمیت شناخت از گیاه قبل از اجرای عملیات به نژادی، داده های بدست آمده می توانند به عنوان مرجعی در انتخاب روش های مناسب اصلاحی برای بهبود کیفیت و کمیت روغن دانه و افزایش میزان اسیدهای چرب ضروری در این گیاه بکار گرفته شوند.

    کلیدواژگان: گل گاوزبان ایرانی (Echium amoenum Fisch & Mey، )، اسید چرب، کروماتوگرافی، گاما، لینولنیک، آلفا
  • سودابه مفاخری، رضا امیدبیگی*، فاطمه سفیدکن، فرهاد رجالی صفحه 596

    بادرشبی (Dracocephalum moldavica L.) گیاهی علفی و یکساله از خانواده نعناییان است که از اهمیت زیادی در ایران و جهان برخوردار می باشد و از اسانس حاصل از پیکر رویشی آن در صنایع مختلف داروسازی، غذایی و آرایشی و بهداشتی استفاده می شود. به منظور بررسی اثر کودهای بیولوژیک بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی بادرشبی شامل مقدار اسانس و میزان ژرانیول، ژرانیال و ژرانیل استات در اسانس، آزمایشی به صورت فاکتوریل سه عاملی با استفاده از عامل های ورمی کمپوست (صفر، 15 و 30 % حجم گلدان)، ازتوباکتر (کاربرد و عدم کاربرد) و بیوفسفات (کاربرد و عدم کاربرد) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با دوازده تیمار و سه تکرار در سال زراعی 1388 به صورت گلدانی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس به اجرا درآمد. مقایسه میانگین ها توسط آزمون مقایسه دانکن در سطح احتمال 5% انجام شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بیشترین مقدار اسانس در پیکر رویشی (74/0%) و بیشترین میزان ژرانیل استات در اسانس (1/61%) در تیمار سطح سوم ورمی کمپوست حاصل شد. همچنین بیشترین مقدار ژرانیول در اسانس (2/24%) در تیمار سطح دوم ورمی کمپوست × عدم کاربرد بیوفسفات و بیشترین مقدار ژرانیال در اسانس (2/18%) در تیمار سطح دوم ورمی کمپوست × عدم کاربرد ازتوباکتر، حاصل شد.

    کلیدواژگان: ازتوباکتر، بیوفسفات، بادرشبی (Dracocephalum moldavica L _)، اسانس، ورمی کمپوست
  • محمد برات شوشتری، روح الله قلندری صفحه 606

    کنترل پشه ها و حفاظت افراد از گزش آنها یکی از مهمترین راه های پیشگیری از بیماری های منتقله به وسیله آنها می باشد. گزش این حشرات علاوه بر ایجاد عوارض موضعی (خارش، قرمزی و سوزش) می تواند موجب انتقال بیماری های مهلک و خطرناک به خصوص در مناطق حاره و گرمسیری گردد. یکی از روش های کنترل این بیماری حفاظت افراد از گزش پشه های ناقل می باشد، استفاده از دورکننده ها به ویژه دورکننده های گیاهی از روش های مناسب برای حفاظت افراد به شمار می رود. در این مطالعه از سه گیاه ملیس (Melissa officinalis L.)، رزماری (Rosmarinus officinalis L.) و لاواندا (Lavandula angustifolia Mill.) استفاده شده است که بعد از تهیه اسانس و عصاره هر کدام، در دو مرحله آزمایش حیوانی و انسانی خاصیت دفع کنندگی آنها بر علیه پشه Anopheles stephensi مقایسه گردید. در نهایت اثر دفع کنندگی اسانس ها و عصاره ها با ترکیب شیمیایی دافع N وN- دی اتیل 3- متیل بنزامید که به عنوان کنترل مثبت است، مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که بین عصاره و اسانس اختلاف معنی داری (1%) وجود دارد و اثرگذاری اسانس بیشتر از عصاره بود. همچنین نتایج نشان داد که اثر دفع کنندگی این مواد در حیوانات نسبت به انسان بیشتر بوده است.

    کلیدواژگان: Melissa officinalis L، _ Rosmarinus officinalis L، _ Lavandula angustifolia Mill، _ پشه آنوفل (Anopheles stephensi)، دافع حشرات
  • سیدعلی (سیدرضا) حسینی صفحه 615
    رازک (Humulus lupulus L.) گیاهیست دائمی از تیره شاهدانه (Cannabaceae)، که در بیشتر نقاط جهان جهت استفاده دارویی و صنعتی کشت می گردد. این گونه در استان گلستان به صورت وحشی رویش دارد. این بررسی، به منظور دستیابی به بهترین روش کاشت گیاه رازک در گرگان انجام شد. این پژوهش از سال 1379 به مدت سه سال اجرا شد. در این تحقیق چهار روش کاشت شامل: 1- بذرکاری 2- قلمه 3- پاجوش و 4- خوابانیدن در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که از نظر استقرار گیاه، روش های پاجوش، خوابانیدن و بذرکاری نسبت به روش قلمه اختلاف معنی داری داشتند (01/0>p). از نظر میزان عملکرد رازک روش های پاجوش و خوابانیدن به ترتیب با 1610 و 1338 کیلوگرم در هکتار نسبت به روش های بذرکاری و قلمه با 687 و 5/28 کیلوگرم در هکتار اختلاف معنی داری داشتند (01/0>p). در مجموع روش پاجوش با توجه به استقرار مناسب و عملکرد بالا نسبت به 3 روش دیگر برای کاشت در گرگان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: رازک (Humulus lupulus)، گیاه دارویی، کاشت، محصول
  • نجمه کبیری، صدیقه عسگری، پریوش رحیمی صفحه 624

    پس رفت و توقف ضایعات آترواسکلروز یک هدف اساسی برای بیماران می باشد. آنتی اکسیدان ها و ترکیب های هایپولیپیدمیک منجر به توقف پیشرفت آترواسکلروز و موجب پس رفت آترواسکلروز می شوند. در این مطالعه لیپیدهای سرم و تغییرات آترواسکلروزی بعد از مصرف عصاره گل راعی (Hypericum perforatum L.) در طی درمان در خرگوش های هیپرکلسترولمی بررسی شده است. خرگوش ها به طور تصادفی در 4 گروه 5تایی تقسیم شدند. گروه اول با رژیم غذایی استاندارد به مدت 75 روز، گروه دوم با رژیم پرکلسترول (کلسترول 1% وزن غذا) به مدت 75 روز، خرگوش ها در گروه 3 و 4 برای 45 روز رژیم پرکلسترول 1% و پس از آن به ترتیب در گروه سوم رژیم معمولی و گروه چهارم عصاره گل راعی (mg/kg.bw150) به مدت 30 روز دریافت نمودند. نمونه خون در ابتدا، 45 روز و بعد از 75 روز برای اندازه گیری لیپید های سرم جمع آوری گردید. در پایان مطالعه، آئورت نیز برای بررسی پلاک های آترواسکلروزی برداشته شد. در این مطالعه غلظت کلسترول، TG، LDL-C، و همچنین AI کاهش و سطح HDL-C در گروه III-IV افزایش یافت، ولی کاهش لیپیدهای سرم و تغییرات آترواسکلروزی در گروه IV در مقایسه با گروه III در طی درمان کاهش بیشتری داشته است. نتایج نشان داد که رژیم معمولی به دنبال رژیم پرکلسترول موجب تسریع آترواسکلروز با وجود کاهش لیپیدهای سرم می شود. درمان با عصاره گل راعی به دنبال رژیم پرکلسترول از پیشرفت آترواسکلروز جلوگیری می کند، که احتمالا با کاهش ریسک فاکتورها و سازوکار های آنتی اکسیدانی که موجب درمان آترواسکلروز می شوند، ارتباط دارد. بنابراین کاهش ضایعات آترواسکلروز احتمالا در ارتباط با کاهش فشار های اکسیداتیو می باشد.

    کلیدواژگان: آترواسکلروز، درمان، گل راعی (Hypericum perforatum L، )، خرگوش
  • زینب نظری، حسین میرزایی ندوشن*، غلامرضا بخشی خانیکی، فرشته اسدی کرم صفحه 635

    گز روغنی (Moringa peregrine (Forssk.) Fiori) یکی از گونه های با ارزش درختچه ای و فراموش شده است که در مناطقی از جنوب شرقی کشور ما رویش دارد و ارزش دارویی، صنعتی و غذایی زیادی برای آن ذکر شده است. به رغم اهمیت زیادی که این گونه از منظرهای مختلف دار،د تاکنون از نظر ویژگی های مختلف زیستی ازجمله ویژگی های کاریوتیپی مورد توجه کافی قرار نگرفته است. در این تحقیق چهار جمعیت گیاهی مختلف به همراه دو نمونه کشت بافتی از این گونه مورد مطالعات کاریوتیپی قرار گرفته و ضمن اندازه گیری ابعاد کروموزومی برخی از آماره های موجود جهت سنجش تقارن کاریوتیپی نیز محاسبه شده و بر مبنای آنها جمعیت های مختلف این گونه مورد مقایسه قرار گرفتند. اطلاعات کاریوتیپی بر مبنای دو مدل آشیانه ای و فاکتوریل تجزیه و تحلیل شدند. در شمارش کروموزومی مشخص شد که کلیه فامیل ها و جمعیت ها دارای 28 کروموزوم بودند (28 =n2). تجزیه واریانس داده ها نیز نشان داد که جمعیت های مورد مطالعه و کروموزوم های آنها از نظر تمامی ویژگی های کاریوتیپی با هم اختلاف معنی داری در سطح 1% داشتند. در مواردی سلول های آنیوپلوئید نیز مشاهده گردید. به طور کلی این گونه دارای کروموزوم های ریزی است، به طوری که میانگین عمومی طول کروموزوم های جمعیت های مورد مطالعه بین 19/1 تا 1/2 میکرون متغیر بود. بیشترین طول ژنوم متعلق به جمعیت کشت بافتی کنشکی (2/51 میکرون) و کمترین طول ژنوم متعلق به جمعیت گرهون (3/33 میکرون) بود. به عبارت دیگر، نمونه های کشت بافتی از نظر ابعاد کروموزومی در دسته های جداگانه و کاملا متفاوت از سایر جمعیت های مطالعه شده قرار گرفتند. متقارن ترین کاریوتیپ را بر مبنای TF% جمعیت چانف از خود نشان داد (45%). نامتقارن ترین کاریوتیپ بر این مبنا متعلق به نمونه کنشکی بود (41%). آماره DRL و فرمول کاریوتیپی نیز این موضوع را تایید نمود.

    کلیدواژگان: گز روغنی (Moringa peregrine (Forssk _) Fiori)، کاریوتیپ، کروموزوم، تقارن کاریوتیپی، سیتوژنتیک، آنیوپلوئید، ایران
  • مه لقا قربانلی، غلامرضا بخشی خانیکی، انوشه ذاکری صفحه 647

    خشکی ازجمله تنش های فیزیکی است که به عنوان عامل محدودکننده رشد گیاهان در بیشتر نقاط جهان شناخته شده است. در این پژوهش بذر کتان (Linum usitatissimum L.) در گلدان های پلاستیکی حاوی شن- رس- خاک برگ با نسبت 1:1:2 کاشته شد. پس از کامل شدن سومین برگ اصلی گیاه، تنش در سه سطح براساس ظرفیت زراعی (شاهد FC، FC 3/2، FC 3/1) به مدت 10 روز اعمال شد. این آزمایش با سه تکرار براساس طرحی کاملا تصادفی انجام شد. به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر مکانیسم های دفاعی غیرآنزیمی گیاه دارویی کتان، گیاهان ابتدا از گلدان ها خارج و سپس میزان کاروتنوئید، آنتوسیانین، فلاونوئید، ترکیب های فنلی و پرولین در آنها اندازه گیری شد. نتایج آماری با استفاده از نرم افزار SPSS در سطح 05/0 نشان داد که میزان آنتوسیانین، ترکیب های فنلی و پرولین با افزایش تنش خشکی افزایش یافت و این افزایش معنی دار بود. لازم به ذکر است که تجمع پرولین در اندام هوایی بیشتر از ریشه می باشد. میزان فلاونوئید در شرایط FC 3/2 ابتدا افزایش و بعد کمی کاهش یافت، اما به هر حال در مقایسه با شاهد میزان فلاونوئید افزایش یافت. میزان کاروتنوئید در این آزمایش در برگ گیاه کتان کاهش معنی داری را با شاهد نشان داد.

    کلیدواژگان: کتان (Linum usitatissimum L، )، ترکیب های فنلی، پرولین، فلاونوئید، کاروتنوئید، آنتوسیانین
  • فاطمه سادات سری، عباس قمری زارع، شکوفه شهرزاد، محبت علی نادری شهاب، سپیده کلاته جاری صفحه 659

    نوروزک (Salvia leriifolia Benth.) گیاهی متعلق به تیره نعناعیان (Lamiaceae) می باشد. این گیاه از نظر دارویی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در طبیعت جوانه زنی بذر این گیاه به سختی صورت می گیرد که موجب در معرض انقراض قرار گرفتن آن شده است. این پژوهش ضمن بررسی علت پایین بودن جوانه زنی بذر، عوامل موثر بر تحریک جوانه زنی را مورد بررسی قرار خواهد داد. تیمارهای مختلف فیزیکی- شیمیایی شامل خراش دهی پوسته بذر، خراش دهی پوسته بذر و آب جاری، قرار دادن بذور نرمال زیر آب جاری، حذف کامل پوسته بذر و کشت مغز بذر، ایجاد ترک در پوسته بذر و تیمار بذر نرمال با اسید سولفوریک بود. بذرها در سال 1388 از ایستگاه آبخوانداری واقع در شهر سبزوار جمع آوری شدند. سترون کردن بذرها با محلول HgCl2w/v 1/0% انجام شد و اثر چهار تیمار دمایی C 4+، C 20+، C 25+ و قرارگیری بذرها به مدت یک هفته در دمای C 4+ و سپس انتقال به دمای C 25+ بر جوانه زنی بذر این گیاه بررسی گردید. در هیچ یک از تیمارهای شاهد، خراش دهی مکانیکی، آب جاری و تیمار با اسید سولفوریک، جوانه زنی حاصل نشد. اختلاف معنی داری در جوانه زنی بذر در تیمارهای خراش دهی پوسته بذر و آب جاری و برش با اسکالپل و ایجاد شکاف در بذر بجز بذرهایی که پوست برداری شده بودند مشاهده نشد. تیمار حذف کامل پوسته بذر و قرارگیری بذرها در دمای C 4 به مدت یک هفته و سپس نگهداری آنها در دمای C 25 بهترین نتیجه (100% جوانه زنی) را در بر داشت. حذف کامل پوسته بذر به عنوان مانع فیزیکی همراه با سرمادهی اولیه روشی موثر برای جوانه زنی بذر این گونه شناخته شد.

    کلیدواژگان: نوروزک، Salvia leriifolia Benth، _ خواب بذر، جوانه زنی، موانع فیزیکی، شیمیایی
  • پریسا قمشی بزرگ، محمدرضا وهابی، محمد فضیلتی صفحه 668

    صمغ کتیرای سفید از مهمترین صمغ های گیاهیست که از ساقه گون سفید (Astragalus gossypinus Fischer.) گرفته می شود. ایران مهمترین تولیدکننده کتیراست. امروزه کتیرا در صنایع مختلف ازجمله: دارویی، بهداشتی و غذایی مصارف جدید و متنوعی پیدا کرده است. از آنجا که ارزش گذاری اقتصادی کتیرا براساس کیفیت آن انجام می گیرد، مطالعه ترکیب های شیمیایی صمغ کتیرا و شناسایی رویشگاه های برتر گون ضروریست. در این تحقیق نمونه های کتیرای سفید از شش رویشگاه گون سفید در منطقه غرب استان اصفهان استحصال گردید و مهمترین ترکیب ها، کربوهیدرات ها، اسیدهای آمینه و عناصر معدنی تعیین و مقایسه شد. نتایج بررسی ها نشان داد که قند آرابینوز با متوسط 49/34% بیشترین مقدار قند موجود در صمغ کتیرا را داراست. در مجموع 9 نوع اسید آمینه شناسایی و اندازه گیری شد که در بین آنها اسیدهای آمینه هیدروکسی پرولین با متوسط 3/173 نانومول بر گرم بیشترین و متیونین کمترین مقدار را شامل شد. همچنین در بین عناصر اندازه گیری شده کلسیم و فسفر به طور میانگین به ترتیب 76/0% و 83/0% بیشترین درصد و عنصر نیتروژن با متوسط 06/0% کمترین درصد را دارا بودند.

    کلیدواژگان: گون سفید (Astragalus gossypinus Fischer، )، کتیرا، شاخص های کیفی، استان اصفهان، ایران
  • سید غلامرضا موسوی، محمد جواد ثقه الاسلامی، محسن پویان صفحه 681

    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم گیاهی بر عملکرد و اجزای عملکرد اسفرزه (Plantago ovate L.) آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند در سال 1387 انجام شد. در این آزمایش تاثیر سه تاریخ کاشت 30 فروردین، 20 اردیبهشت و 10 خردادماه به عنوان فاکتور اصلی و سه تراکم گیاهی 6/16، 2/22 و 3/33 بوته در مترمربع به عنوان فاکتور فرعی مورد مطالعه قرار گرفت و صفاتی از قبیل عملکرد دانه، تعداد سنبله در بوته، تعداد دانه در سنبله، وزن هزاردانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که تاخیر در تاریخ کاشت از 30 فروردین به 10 خردادماه تعداد سنبله در بوته، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت را به ترتیب 2/35، 8/39، 2/60، 3/49 و 7/19 درصد به طور معنی دار کاهش داد. تاریخ کاشت 30 فروردین ماه با میانگین 11/656 سنبله در مترمربع از برتری معنی داری نسبت به دو تاریخ کاشت بعدی برخوردار بود. همچنین تراکم بوته تاثیر معنی داری بر تعداد سنبله در بوته، تعداد سنبله در مترمربع، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه در مترمربع، شاخص برداشت و عملکرد دانه در بوته داشت، به طوری که با کاهش تراکم از 3/33 به 6/16 بوته در مترمربع، کاهش 3/45 درصدی در عملکرد دانه و کاهش 7/52 درصدی در عملکرد بیولوژیک مشاهده گردید، این در حالیست که شاخص برداشت از 47/25 به 06/28% و عملکرد دانه در بوته از 129/1 به 318/1 گرم افزایش یافت. نتایج تحقیق حاضر حکایت از آن دارد که تاریخ کاشت و تراکم بوته مناسب نقش موثری در افزایش عملکرد دارد و تاریخ کاشت 30 فروردین ماه و تراکم 3/33 بوته در مترمربع با میانگین 99/558 کیلوگرم در هکتار، عملکرد قابل قبولی را در زراعت اسفرزه در بیرجند تولید می کند.

    کلیدواژگان: اسفرزه (Plantago ovate L، )، تاریخ کاشت، تراکم بوته، عملکرد و اجزای عملکرد
  • فاطمه سلیمی، فرید شکاری، محمدرضا عظیمی، اسماعیل زنگانی صفحه 700

    به منظور ارزیابی تاثیر متیل جاسمونات و تنش شوری بر برخی خصوصیات غشاء، جذب عناصر یونی و تنظیم اسمزی بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla L.)، آزمایشی فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با استفاده از فاکتورهای محلول پاشی با متیل جاسمونات (Mμ0، 75، 150، 225 و 300) و شوری dS/m) 1/2، 6، 10 و 14) در یک طرح گلخانه ای با سه تکرار انجام گردید. نتایج نشان داد که اسپری متیل جاسمونات و اعمال شوری تاثیر معنی داری بر روی خصوصیات ذکر شده داشته است، به طوری که بیشترین پایداری غشاء، محتوای پرولین، K+، Ca++، نسبتK+/Na+، وزن خشک گل و کمترین محتوای Na+ مربوط به گیاهان اسپری شده با غلظت 75 میکرومولار متیل جاسمونات در سطح شوری dS/m6 بود. می توان گفت بالاتر بودن میزان عامل های عنوان شده در تیمار dS/m6 نمک طعام نسبت به شاهد با مساعدت متیل جاسمونات در نتیجه سازوکارهایی نظیر جلوگیری از ورود نمک و جذب ترجیحی K+ در شوری های ملایم باشد. علاوه بر این کاربرد متیل جاسمونات باعث گردید تا به طور معنی داری میزان پرولین افزایش یابد. افزایش میزان پرولین نیز باعث افزایش قابل توجهی در میزان پایداری غشاء و افزایش مقاومت به شوری گردید.

    کلیدواژگان: متیل جاسمونات، بابونه (Matricaria chamomilla L، )، تنش شوری، پایداری غشاء، پرولین، سدیم، پتاسیم، کلسیم
  • نجمه کبیری، صدیقه عسگری، پریوش رحیمی صفحه 712

    هایپرکلسترولمی، رژیم های سرشار از کلسترول و فشارهای اکسیداتیو موجب افزایش سطح کلسترول تام و در نتیجه سبب پیشرفت آترواسکلروز می شوند. آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در بازدارندگی و جمع آوری رادیکال های آزاد دارند. گیاه تاج خروس (Amaranthus caudatus L.) کاهش دهنده لیپید و یک عامل آنتی اکسیدانی می باشد. هنوز مشخص نیست که تاج خروس موجب کاهش آترواسکلروز می شود. هدف از این مطالعه نشان دادن اثر تاج خروش در کاهش برخی از ریسک فاکتورهای موثر در آترواسکلروز است که با کاهش فشارهای اکسیداتیو ارتباط دارد. در این تحقیق، خرگوش ها به طور تصادفی در 4 گروه 5 تایی تقسیم شدند. گروه اول با رژیم غذایی استاندارد به مدت 75 روز، گروه دوم با رژیم پرکلسترول (کلسترول 1% وزن غذا) به مدت 75 روز، خرگوش ها در گروه 3 و 4 برای 45 روز رژیم پرکلسترول 1٪ و پس از آن به ترتیب در گروه سوم رژیم معمولی و گروه چهارم عصاره تاج خروس (mg/kg.bw150) به مدت 30 روز دریافت نمودند. نمونه خون در ابتدا، 45 روز و بعد از 75 روز به ترتیب رژیم غذایی برای اندازه گیری آپولیپوپروتئین B (apoB)، مالون دی آلدئید (MDA)، آپولیپوپروتئین A (apoA) و OX-LDL جمع آوری گردید. نتایج مطالعات نشان داد که تیمار با تاج خروس برای 30 روز موجب کاهش معنی دار apoB، MDA و کاهش OX-LDL می شود. همچنین سطح apoA افزایش معنی داری داشته است. حیواناتی که رژیم معمولی را به مدت 30 روز دریافت کرده بودند کاهش معنی داری در این فاکتورها نشان ندادند. تاثیر تاج خروس احتمالا به دلیل کاهش فشارهای اکسیداتیو می باشد و احتمالا دارای اثر آنتی آتروژنیک بوده و می تواند به عنوان یک رژیم غذایی مهم در کاهش آترواسکلروز نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: رگرسیون، تاج خروس (Amaranthus caudatus L، )، خرگوش، OX، LDL، MDA، آپولیپوپروتئین B، آپولیپوپروتئین A
|
  • B. Mirshekari, F. Farahvash Page 541
    In order to achieve the best irrigation and nitrogen fertilizing management in fennel (Foeniculum vulgare Mill.), a split factorial arrangement in a randomized complete block design was conducted on Isfahan local variety under semi-arid conditions, in Tabriz during 2008. Three factors included irrigation time (90, 120, 150 mm evaporation from pan) as main plot and combination of urea dose (100, 150, 200 kgha-1) and split application of urea (100% at planting time, 50%: 50% at planting and stem elongation times, respectively, 25%: 50%: 25% at planting, stem elongation and flowering times, respectively) were applied as sub plot. The results indicated that with delaying in irrigation time from 90 to 120 mm evaporation from pan, the number of umbels per plant of fennel decreased up to 22.5%. The highest seed yield and essence percentage (880 kgha-1 and 3.66%, respectively) obtained from treatment with 150 kgha-1 urea application and irrigation of 150 mm evaporation from pan. Equally split application of urea at planting and stem elongation times could improve seed yield of fennel up to 17%, as compared with two other urea splitting levels. Seed essence percentage was not affected by split application of urea. Effect of three studied factors on essence yield was significant. When fennel plants were fertilized with 150 kgha-1 urea and irrigated after 120 mm evaporation from pan, seed essence yield was the highest (32 Lha-1), and this increase was 43% compared with the lowest essence yield treatment. According to the results, irrigation time of 120 mm evaporation from pan and applying 150 kgha-1 urea in two splits at planting and stem elongation times are recommended for fennel production.
  • Sh. Khalesro, A. Ghalavand, F. Sefidkon, A. Asgharzadeh Page 551

    Anise (Pimpinella anisum L.) is one of the aromatic and medicinal plants. Anethol is the most important component of its essential oil used in medicinal and food industries. The aim of this experiment was to determine the effect of vermicompost levels (0, 5 and 10 t.ha-1), mixture of Azotobacter, Azospirillum and Pseudomonas (inoculation and not-inoculation) and zeolite (0 and 4.5 t.ha-1) on essential oil content, composition and macro element contents of Pimpinella anisum. Experimental design was randomized complete blocks with factorial arrangement. Field experiment was conducted at Sanandaj Agriculture Research Station, in 2009. The results showed that vermicompost application improved essential oil content and yield, anethol and methyl chavicol percentage, nitrogen, phosphorus, and potassium content. Inoculating seeds with PGPR led to significant increment in all of the mentioned characters except for methyl cavicol percentage and potassium concentration. Zeolite application had significant effect on essential oil content, oil yield and anethol percentage but no significant effect on the other characters. The most favorable interaction treatment for essential oil production and phosphorus percentage was the PGPR inoculation combined with the highest level of vermicompost.

  • Z. Nemati Lafmajani, S.R. Tabaei, Aghdaei, M.H. Lebaschi, A.A. Jafari, . Najafi Ashtiani, M. Daneshkhah Page 561

    In this research, effects of different traits on flower yield of 12 Rosa damascena Mill. accessions from different regions of Iran were analyzed under irrigation (control) and non-irrigation with and without mulch conditions. Randomized complete block designs were applied with three replications at Research Station of Homand Absard, Damavand, Iran. Flower weight, flower number, flower dry matter percentage, oil percentage, oil yield (per ha), petal weight, plant height and canopy cover were recorded. According to the correlation analysis, flower yield positively correlated with petal weight under non-irrigation with mulch, irrigated (control) and non-irrigation without mulch conditions. The statistical multivariate methods were also applied included multivariate linear regression and path analyses. Using three separate stepwise-regression analysis made it possible to determine the traits with most important impacts on the flower yield, under irrigation (control) and non-irrigation with and without mulch conditions. Flower number, petal weight, oil yield, and oil percentage under non-irrigation without mulch totally explained 91.7% of the variation among genotypes in the regression model. Petal weight, plant cover, and diameter of the species under irrigation (control) totally explained 98.6% of the variation among genotypes in the regression model. Oil percentage, oil yield, petal weight, plant height and flower number per ha under non-irrigation with mulch totally explained 90.6% of the variation among genotypes in the regression model. The results indicated that petal weight has the most direct impact on flower yield based on the path analysis and oil yield showed a negative direct effect on the flower yield under non-irrigation (without mulch) condition. Oil percentage, oil yield, petal weight, plant height and flower number per plant under non-irrigation with mulch, irrigated (control) and non-irrigation without mulch totally explained 95/5% of the variation among genotypes in the regression model. Petal weight had the highest direct impact on flower yield based on the path analysis under irrigation and non-irrigation conditions. Therefore, it is possible to consider petal weight as a magnificent character to improve flower yield of Rosa damascene.

  • M. Makkizadeh Tafti, R. Farhoudi, M. Rastifar Page 573

    With regard to the importance of Melissa officinalis L. as a medicinal plant and abundance of saline soil and water in the country, the current research was conducted to study the effect of osmopriming on seed germination of Melissa officinalis under salinity stress in two separate experiments. The aim of the first experiment was to determine the best osmopriming conditions for seeds of Melissa officinalis carried out in a completely randomized design. The treatments were combination of osmotic potential of polyethylene glycol (PEG) with four levels (-4, -8, -12 and -16 bar), duration of priming with three levels (3, 5 and 7 day) and temperature of priming with two levels (25 and 30/20oC). The results showed significant differences among osmopriming treatments with regard to the germination percentage, germination velocity and radicle length. Mean comparisons showed that osmotic potential treatment of -16 bars in 5 days and 25oC significantly increased the germination percentage and germination velocity compared with other treatments. The aim of the second experiment was to study the effect of osmopriming on seed germination of Melissa officinalis under salinity stress based upon a factorial experiment in a completely randomized design with three replications. The treatments were water salinity (control, 4, 8 and 12 dS/m) and type of seeds (control and primed seeds). The results indicated that primed seeds in all salinity levels had higher germination percentage, germination velocity and radicle length compared to non-primed seeds. According to the results, the interaction effect of salinity and seed treatments was significant with regard to the germination percentage, germination velocity and radicle length.

  • N. Hosseinpour Azad, Gh.A. Nematzadeh, M. Azadbakht, S.K. Kazemitabar, E. Shokri Page 587

    In this study, two important physical and chemical properties including percentage of total seed oil and fatty acid levels in two ecotypes of Iranian ox tongue flower (Echium amoenum Fisch & Mey.) collected from Kermanshah and Neka (Mazandaran province) were investigated. Oil extraction and identification of fatty acids were conducted by soxhelt system and Gas Chromatography (GC). All data were compared by statistical methods. Results showed that total oil percentage of (19.16 ± 0.31%) & (17.16 ± 0.26) were calculated for Kermanshah and Neka ecotypes, respectively. Also 8 types of fatty acids including palmitic, stearic, oleic, soxenic, linoleic, alpha-linolenic, gamma-linolenic and stearidonic acids were detected by GC. Soxenic acid and alpha-linolenic were respectively identified as the least (0.2±0.4%) and highest amount (46±48%) in each ecotype. The obtained data indicate that with regard to the nutritional values of essential fatty acids in seed oil, Iranian ox tongue flower has a good potential for producing nutritional supplements of essential fatty acids i-e., omega3 and omega6. According to the results of the study, obtained data from the current study could be applied as a reference in selection of suitable breeding methods to improve oil quality and quantity of Iranian ox tongue flower.

  • S. Mafakheri, R. Omidbaigi, F. Sefidkon, F. Rejali Page 596

    Dracocephalum moldavica L. is an annual species of the Lamiaceae family with local and global importance. The aerial parts of the plant containing essential oil used in medicinal, cosmetic and food industries. In order to study the effects of biofertilizers on quantity and quality of essential oil in Dragonhead including the content of the essential oil and the content of the geraniol, geranial and geranyl acetate in the essential oil, an experiment was conducted at Tarbiat Modarres University in 2009. The factors were vermicompost (0, 15, 30% V/pot), Azotobacter (inoculated and non-inoculated) and phosphatic biofertilizer (inoculated and non-inoculated). A factorial experimental design was applied in a randomized complete blocks with twelve treatments and three replications. Mean comparison was carried out using Tukey multiple range test at 5% level. Results showed that the highest essential oil content (0.74%) and geranyl acetate content in the essential oil (61.1%) were obtained at the third level of the Vermicompost treatment (30%). The highest geraniol and geranial content in the essential oil (24.2% and 18.2%) respectively were obtained with V15× B0 and V15×A0.

  • M. Barat Shooshtari, R. Ghalandari Page 606

    Control of mosquitoes and protection of people from their bites are of the most important ways to prevent diseases transmitted by them. Insects biting cause local symptoms (Itching, redness and burning) and can transmit the dangerous disease, especially in tropical regions. Repellents and especially herbal repellents are considered as appropriate methods to protect the people against mosquitoes biting. In the current study, repellent effect of extracts and essential oils of Melissa officinalis L., Rosmarinus officinalis L. and Lavandula angustifolia Mill. were evaluated against Anopheles stephensi in the laboratory and the effects were compared with those of synthetic repellent, N,N-Diethyl-3-methylbenzamide as a standard drug. Results of the statistical analysis revealed significant differences between oils and extracts (p < 0.01) against the tested species as oils were identified more effective than the extracts. Also the results showed that repellency effect of these materials in animals is higher compared to the human being.

  • S.A. Hossaini Page 615
    Hops (Humulus lupulus L.) is a perennial plant and belongs to Cannabinaceae family, cultivated in many parts of the world for medicinal and industrial uses. It’s native to Golestan Province. This survey was carried out during 2000-2003 to achieve the best method for cultivation of H. lupulus in Gorgan. In this research, four methods of cultivation (seeding, cutting, underbrush, and layering) were performed in a randomized complete blocks design with four replications. Results showed significant differences with regard to the plant's establishment between the methods of underbrush, layering and seeding with cutting (p < 0/01). Significant differences were also observed with regard to the yield of Humulus lupulus under different cultivation methods as underbrush and layering methods respectively with a yield of 1610 and 1338 kgha-1 showed higher yield than that of seeding and cutting methods with 687 and 28.5 kgha-1 respectively (p < 0/01). Totally, underbrush method is recommended for Gorgan region due to the suitable establishment and high yield in comparison with three other methods.
  • N. Kabiri, S. Asgary, P. Rahimi Page 624

    Regression and suppression of atherosclerotic lesion may be a realistic goal in some patients. Antioxidants and hypolipidemic agents suppress the development of hypercholesterolemic atherosclerosis and induce regression of atherosclerosis. In this study, the serum lipid and atherosclerotic lesions following the intake of Hypericum perforatum L. on regression in hypercholesterolemic rabbits were investigated. Rabbits were assigned to four groups as follows: Group I control diet (75 days); Group II 1% cholesterol diet (75 days); Group III 1% cholesterol diet (45 days) followed by regular diet(30 days); Group IV 1% cholesterol diet (45 days) followed by regular diet and HPL (30 days). Blood samples were collected at baseline and after 45 days and 75 days for measurement of serum lipids. At the end of the protocol, the aorta was removed for assessment of atherosclerotic plaques. Our results showed that plasma total cholesterol, TG, LDL-C concentrations and AI, decreased, and the plasma HDL cholesterol concentration increased in Groups III– ΙV. The decrease of serum Lipids and atherosclerotic lesions in Group IV was more compared to that of Group III in regression period. The reduction in atherosclerotic lesions was associated with a reduction in oxidative stress. These results suggest that regular diet following a high cholesterol diet accelerates atherosclerosis in spite of a decrease in serum lipids; According to the results, HPL treatment prevents the progression of atherosclerosis following a high cholesterol diet probably associated with a reduction of risk factors and antioxidant mechanism.

  • Z. Nazari, H. Mirzaie, Nodoushan, G.R. Bakhshi, Khaniki, F. Asadicorom Page 635

    Moringa peregrina (Forssk.) Fiori is an important neglected plant species, with medicinal, industrial and nutritional values, growing in South-East part of Iran. In spite of its high importance in various points of views, the species is not paid enough attention regarding various biologic aspects such as karyotypic characteristics. Four plant populations as well as two tissue cultured samples of the species were used for karyotypic studies. Chromosome dimensions were recorded on which several statistics were estimated for karyotypic asymmetric comparisons on the mentioned plant populations and samples. The recorded karyotypic data were analyzed by nested and factorial statistic models. Chromosomes counting reviled the constant diploid karyotype with 2n=2x=28 chromosomes for all of the studied samples. Analysis of variance showed significant differences (α=1%) between the plant populations and samples based on the recorded karyotypic characteristics. Several anioploid cells were also recorded. It was concluded that the species contains small chromosomes, so that general chromosome means of the studied samples varied between 1.19 to 2.1 μ. The longest genome (51.2μ) belonged to Kenshki sample which was tissue culture based sample. The shortest genome (33.3μ) belonged to Garhoon plant population. In other words tissue culture based samples grouped in distinct classes compared to other studied plant populations. Chanf plant population showed the most symmetric karyotype (45%) based on TF%, whereas, Kenshki plant population revealed the most asymmetric karyotype (41%). DRL statistic and karyotype formula also clarified the mentioned symmetry conditions.

  • M. Ghorbanli, Gh, Bakhshi Khaniki, A. Zakeri Page 647

    Water deficit is one of the most important factors affecting the growth of plants. In this research, Linum usitatissimum L. seeds were sown in plastic pots containing sand, clay and peat (2: 1: 1). When the third leave was appeared, water stress was done at three levels of control, 1/3 field capacity and 2/3 field capacity for 10 days in three duplication on the basis completely randomized design. The amount of carotenoid, anthocyanin, flavonoid, phenolic compound and proline was measured to study the effect of drought stress on non-enzymatic defense mechanisms. Data were subjected to analysis of variance by SPSS statistical software and means were compared by Duncan's test at p ≤ 0.05 significance level. It is noteworthy to state that proline accumulation in aerial parts of the Linum was more than that of the root. The results showed that the amount of praline, phenolic compound and anthocyanin significantly increased but the amount of flavonoid in 2/3 FC increased and then slightly decreased however it increased as compared with the control. In the current study, the amount of carotenoid in the leaves of Linum significantly decreased.

  • F.S. Serry, A. Ghamari, Zare, S. Shahrzaad, M.A. Naderishahab, S. Kalate, Jary Page 659

    Salvia leriifolia Benth. (Noruozak) is a perennial plant which belongs to the Lamiaceae family. This herb has a great importance in the sense of pharmaceutical applications. In the nature, seeds of Salvia leriifolia hardly germinate endangering its survival. In this work, in addition of studying the causes of low germination rate, different physic-chemical treatments such as scratching on seed coat, scratch seeds under running water, intact seeds under running water, coatless seeds, treating intact seed with 98% sulphuric acid for 10 and 15 minutes were investigated. Seeds were collected from Abkhandari station in Sabzevar city in 2009. For sterilization, the solution of HgCl2 0.1% w/v was applied for seeds in all of treatments. Also four temperature treatments of 4, 20, 25C° and keeping at 4C° for a week then transferring to 25C° on germination of seeds were considered. There was no seed germination happened in control, mechanical scratching, running water and sulphuric acid treatments. The coatless seeds treatment and incubation at 4C° for a week and then transferring to 25C° has the most effect on seeds germination, with 100% seed germination. According to the results, removing the hard and impermeable seed coat of Salvia leriifolia as a physical prevention and low temperature as a physiological factor were identified as effective method in germination of the mentioned species.

  • P. Ghomeshi Bozorg, M.R. Vahabi, M. Fazilati Page 668

    Gum tragacanth is of the most important herbal gums extracted from Astragalus gossypinus Fischer. Iran is the most important producer of tragacanth and nowadays it is being used in various industries like food, health care services and pharmaceutics. Since economic evaluation of tragacanth is performed based on its quality, studying chemical combinations of gum tragacanth and detection of its habitats are very important. In this study, gum tragacanth from six habitats were collected in west of Isfahan province and most important combination of carbohydrate, Amino acid and inorganic elements were detected and compared. Results showed that Arabinose had the highest amount of sugar in gum tragacanth. Overall, 9 types of Amine acids were identified and among them hydroxy prolin and mationin were recorded as the highest and the lowest amount respectively. Also among the measured elements, calcium and phosphor had the highest percentage and nitrogen had the lowest percentage.

  • S.G.R. Mosavi, M.J. Segatoleslami, M. Pooyan Page 681

    In order to study the effect of planting date and plant density on yield and seed yield components of isabgol (Plantago ovata L.), an experiment was conducted at Agricultural research center of Islamic Azad University Birjand Branch, in 2008. The experimental design was split-plot based on randomized complete blocks with three replications. Main plots consisted of three planting date (18 April, 9 and 30 May), and sub-plots included three density levels (16.6, 22.2 and 33.3 plants. m-2). The results showed that delay in planting date from 18 April to 30 May significantly decreased number of spikes per plant (35.2%), number of seed per spike (39.8%), seed yield (60.2%), biological yield (49.3%) and harvest index (19.7%). Plant density had significant effect on number of spikes per plant and per m2 biological yield, seed yield, harvest index and seed yield per plant. According to the results, it could be concluded that planting date and plant density are effective parameters in crop performance. In this research, planting date of 18 April and plant density of 33.3 plants m-2 had the highest seed yield (558.99 kg ha-1).

  • F. Salimi, F. Shekari, M.R. Azimi, E. Zangani Page 700

    To evaluate the effect of spraying with methyl jasmonate on membrance properties, ion uptake and osmotic adjustment and flower dry weight of chamomile (Matricaria chamomilla L.) under salt stress an experiment was conducted at greenhouse with three replications. The experimental design was factorial based on randomized complete blocks design. The studied factors were as follows: spraying with methyl jasmonate at five levels including, 0, 75, 150, 225 and 300 μM in three growth stages: 1) 3 to 4 leaves, 2) stem elongation and 3) flowering (anthesis) and salt stress applied at four levels of 2.1, 6, 10 and 14 dS/m NaCl. The results showed that spraying with methyl jasmonate and salinity stress had significant effects (p ≤ 0.05) on all measured traits. The highest cell membrane stability, proline, K+, Ca+content, ratio of K+/Na+ and flower dry weight, with the lowest content of Na+ were obtained in spraying 75 µM MeJA and 6dS/m salinity stress. High amount of the mentioned parameters at the concentration of 6 dS/m salinity could be related to the assisting role of MeJA through preventing salt entrance and preferential absorption of K+ in mild salinities compared with the control treatment. In addition, application of MeJA induced significant increase in proline content. It seems that increase in proline content leads to cell membrane stability and salt resistance.

  • N. Kabiri, S. Asgary, P. Rahimi Page 712

    Hypercholesterolemia, cholesterol-enriched diet and oxidative stress may cause an increase in serum total cholesterol (TC) levels resulting in development of atherosclerosis. Antioxidants play an important role in inhibiting and scavenging free radicals. Amaranthus caudatus L. is a lipid-lowering and antioxidant agent. The objectives of this study were to determine the effect of Amaranthus caudatus L. in reduction of some risk factor for atherosclerosis associated with reduction of oxidative stress. rabbits were assigned to four groups: Group I, regular diet (control); Group II, 1% cholesterol diet for 75 days; Group III, 1% cholesterol diet (45 days) followed by regular diet(30 days); Group IV, 1% cholesterol diet (45 days) followed by regular diet and Amaranthus caudatus (30 days) (150 mg•kg body wt). Blood samples were collected from rabbits before (0 time) and after 45 days and 75 days of experimental diets for measurement of apolipoproteinB (apoB), malondialdehyde (MDA), apolipoproteinA (apoA) and OX-LDL. The results showed that application of Amaranthus caudatus for 30 days caused a significant decrease in apolipoproteinB (apoB), malondialdehyde (MDA) and OX-LDL. However apolipoproteinA (apoA) increased significantly. Whereas, no significant decrease of risk factors was observed in animals received only normal diet. Consequently, these effects of Amaranthus are associated with reductions in oxidative stress probably due to the antiatherogenic effects and it could be considered as an important diet in regression of atherosclerosis.