فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 63، بهار 1393)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 63، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/15
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سعیده سادات کرمانی پوربقایی، مجید پوریوسف*، خلیل جمشیدی، محمدرضا عظیمی صفحه 1
    به منظور بررسی تاثیر تراکم گیاهی و هرس ساقه اصلی بر عملکرد و اجزای عملکرد کدوی تخم کاغذی (Cucurbita pepo con var. pepo var. styriaca) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان، در سال 1389 انجام شد. تاثیر تراکم گیاهی در سه سطح شامل8000، 12000 و16000 بوته در هکتار و هرس ساقه اصلی نیز در 3 سطح شامل (عدم هرس ساقه، هرس ساقه اصلی پس از تشکیل 14 و 18 گره) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تمامی صفات مورد بررسی به غیر از تعداد دانه در میوه به طور معنی داری (05/ 0≤ p) تحت تاثیر هرس ساقه قرار گرفتند. بیشترین عملکرد میوه (2/142تن در هکتار) و دانه (3219 کیلوگرم در هکتار) از تیمار هرس ساقه پس از تشکیل 14 گره و کمترین میزان صفات مذکور به ترتیب در مقادیر 9/111 تن در هکتار و 2775 کیلوگرم در هکتار از تیمار عدم هرس ساقه بدست آمد. نتایج همچنین نشان داد که تاثیر تراکم گیاهی بر عملکرد دانه و میوه معنی دار (01/0 ≤ p) بود. به طوری که بیشترین عملکرد دانه (9/3753 کیلوگرم در هکتار) از تراکم 16000 بوته در هکتار و کمترین آن از تراکم 8000 بوته در هکتار بدست آمد و همچنین بالاترین عملکرد میوه (4/175 تن در هکتار) مربوط به تراکم 16000 بوته در هکتار و کمترین آن (4/93 تن در هکتار) مربوط به تراکم 8000 بوته در هکتار بود. اثر متقابل هرس ساقه و تراکم گیاهی بر هیچکدام از صفات مورد بررسی معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: کدوی تخم کاغذی (Cucurbita pepo con var، pepo var، styriaca)، جمعیت گیاهی، سرشاخه زنی، عملکرد دانه، میوه
  • کامکار جایمند*، محمدباقر رضایی، زهرا بهراد، مهدی میرزا، ولی الله مظفریان، رحمان آزادی، محمود نادری، مصطفی گلی پور، عاطفه بهمن زادگان، سعیده مشکی زاده، شاهرخ کریمی صفحه 10
    گونه Hypericum از جنس های مهم گیاهان دارویی محسوب می شود. در حال حاضر در ایران 17 گونه گیاه علفی، چندساله و درختچه ای هیپریکوم (گل راعی) وجود دارد که سه گونه آن انحصاری ایران هستند. این تحقیق جهت بررسی میزان ترکیب هیپریسین در 9 گونه گل راعی انجام شد. پس از جمع آوری و آماده سازی گیاه (جدا کردن گل و برگ) اقدام به تهیه عصاره آن در دو مرحله با حلال های کلروفرم و متانول به وسیله دستگاه سوکسله گردید و بعد مواد استخراجی توسط دستگاه HPLC مورد بررسی قرار گرفتند. فاز متحرک شامل متانول 68%، اتیل استات 20% و سدیم هیدروسولفات (1/0 مول) 12% و فاز ثابت، C18 بود. دتکتور مورد استفاده UV بود که در 590 نانومتر تنظیم گردید. اندامهای مختلف گونه H. androsaemum L. به طورکلی فاقد ترکیب هیپریسین بودند. میزان ترکیب هیپریسین در عصاره گل گونه H. apricum Kar. & Kir. 061/0% و در عصاره برگ آن 005/0% بود. در عصاره گل H. armenum Jaub. & Spach، 003/0% هیپریسین وجود داشت. برای گونه H. asperulum Jaub. & Spach، میزان هیپریسین در عصاره گل 025/0%، برگ 004/0% و ساقه 003/0% بود. در عصاره گلهای گونه های H. hirsutum L. و H. linarioides Boss. 007/0% و H. vermiculare Boiss. & Hausskn. 005/0% هیپریسین وجود داشت. گونه H. tetrapterum Fries در عصاره گل 083/0%، برگ 014/0% و ساقه 001/0% هیپریسین داشت و گونه H. perforatum L. در عصاره گل حاوی 124/0%، برگ 028/0% و ساقه 003/0% هیپریسن بود.
    کلیدواژگان: گل راعی (Hypericum)، هیپریسین، HPLC
  • محبوب لطفی*، بهلول عباس زاده، مهدی میرزا صفحه 19
    در این تحقیق اثر تنش خشکی بر صفات مورفولوژیک، انباشت متابولیت های سازگاری پرولین، قندهای محلول و عملکرد گیاه ترخون (Artemisia dracunculus L.) در راستای ارزیابی امکان تولید گیاه ترخون به عنوان یک گیاه دارویی در شرایط تنش خشکی و تعیین آستانه تحمل تنش بررسی گردید. این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تیمار و 3 تکرار اجرا شد. تیمارهای تنش شامل T1 (100% ظرفیت زراعی)، T2 (80% ظرفیت زراعی)، T3 (60% ظرفیت زراعی) و T4 (40% ظرفیت زراعی) بودند. نتایج تجزیه آماری نشان داد که تنش خشکی بر صفات مورفولوژیک، عملکرد اندام هوایی، پرولین و قندهای محلول اثر معنی دار داشت. افزایش تنش موجب کاهش ارتفاع گیاه، قطر تاج پوشش، طول، عرض و سطح برگ، قطر ساقه، طول بلندترین ساقه جانبی، طول و گسترش سطحی ریشه، عملکرد ساقه و برگ خشک شد. مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین ارتفاع گیاه، قطر تاج پوشش، طول، عرض و سطح برگ، قطر ساقه، طول بلندترین ساقه جانبی، طول ریشه، عملکرد ساقه و برگ خشک در تیمار T1 (تیمار شاهد) و بیشترین میزان پرولین و قندهای محلول و گستردگی سطحی ریشه در تیمار T4 (FC 40%) مشاهده شد؛ در نتیجه تنش خشکی بر بیشتر صفات مورفولوژیک و عملکرد سرشاخه گلدار و برگ اثر منفی داشت، اما موجب افزایش طول ریشه، میزان پرولین و قندهای محلول در اندام های هوایی گردید.
    کلیدواژگان: ترخون (Artemisia dracunculus L، )، کمبود آب، صفات مرفولوژیک، قندهای محلول، پرولین
  • فائزه خاتمی، فائزه قناتی* صفحه 30
    امروزه به سبب افزایش آلودگی های اتمسفری و کاهش ازن، برخورد پرتوهای فرابنفش به سطح زمین افزایش چشمگیری یافته است. در تحقیق حاضر تاثیر پرتوهای فرابنفش B و C بر کالوس های گیاه پنیرک (Malva neglecta Wallr.) مطالعه شد. ترکیب های مهم دارویی پنیرک شامل موسیلاژ و ترکیب های فلاونوئیدی و آنتوسیانینی می باشد. دو ترکیب اخیر خواص آنتی اکسیدانی دارند و در محافظت از سلول های گیاهی در برابر پرتوهای فرابنفش نقش بسیار مهمی ایفا می کنند. در تحقیق حاضر از قطعات جداکشت برگ های گیاه بر روی محیط B5 تغییریافته، کالوس ایجاد شد. کالوس ها پس از 7 روز ظاهر شدند و بعد هر 10 روز یک بار واکشت شدند. بعد از 11 بار واکشت، کالوس ها به مدت 3 روز و هر روز10، 20، 30، 40، 50، 60، 90 و 120 دقیقه در معرض پرتوهای فرابنفش B و C قرار گرفتند که به ترتیب معادل 144، 288، 432، 576، 720، 864، 1296 و 1728 ژول بر مترمربع برای پرتوهای فرابنفش B و 204، 408، 612، 816، 1020، 1284، 1836، 1836 و 2448 ژول بر مترمربع برای پرتوهای فرابنفش C می باشند. نتایج حکایت از تغییرات قابل ملاحظه فلاونوئیدها و آنتوسیانین ها به عنوان ترکیب های جاذب پرتو فرابنفش در مقایسه با سلول های شاهد داشت. مقدار آپیژنین و دلفینیدین در سلول های پنیرک تحت تاثیر پرتوهای فرابنفش B و C کاهش یافت، در حالی که مالویدین در این سلول ها تحت تاثیر پرتوهای فرابنفش B و C افزایش یافت. تابش پرتوهای فرابنفش B و C همچنین سبب افزایش پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء گردید. بنابراین نتایج پیشنهاد می کند که تاثیر پرتوهای فوق بر محتوای فلاونوئیدها و آنتوسیانین های مختلف در سلول های پنیرک یکسان نمی باشد.
    کلیدواژگان: پنیرک (Malva neglecta Wallr، )، آنتوسیانین، پرتو فرابنفش B، پرتو فرابنفش C، ترکیب های جاذب پرتو فرابنفش، فلاونوئید
  • آمنه حسین پور*، رضا مقدسی، سعید یزدانی صفحه 42
    صنعت گلاب گیری به عنوان یک صنعت تکمیلی در منطقه کاشان، منبع درآمد و اشتغال زایی نسبتا مهمی برای ساکنان شهر و روستاهای این شهرستان است. با توجه به محدودیت منابع تولید و پیشینه غنی ایران در تولید گلاب، در این مقاله با انجام مطالعه و بکارگیری اصول بهینه اقتصادی با کاربرد نهاده های تولید از جانب گلاب گیران کارایی فنی این محصول در سال 1388 در شهرستان کاشان مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات و داده ها از طریق تکمیل پرسش نامه از 100 گلاب گیر در 5 بخش جمع آوری شد. روش نمونه گیری، طبقه بندی با تخصیص متناسب است. پس از برآورد شکل تابعی ترانسلوگ و انتخاب آن به عنوان شکل بهینه روابط میان تولید و مصرف نهاده ها، کارایی فنی به روش تحلیل مرزی تصادفی بدست آمد. تابع تولید نشان داد که 22% از تولیدکنندگان از نهاده گل بیش از حد بهینه استفاده می کنند و در مورد نهاده آب 28% از تولیدکنندگان در ناحیه اول تولید می کنند، یعنی با افزایش این نهاده می توانند تولید خود را افزایش دهند. میانگین کارایی فنی در شهرستان 97% است که از کمینه 67% تا بیشینه 99% نوسان داشته است. همچنین عوامل موثر بر کارایی سن، تجربه، کسب علوم جدید و ایجاد درآمد جانبی بودند و از طریق افزایش تجربه، ترویج یافته های نوین و ایجاد درآمد جانبی می توانند کارایی خود را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: کارایی فنی، گلاب، تابع تولید مرزی تصادفی، کاشان
  • حامد دهقان پور*، حمیده دهقانی زاده صفحه 57
    در طول سال های اخیر بکارگیری از گیاهان دارویی در بسیاری از کشورهای دنیا روند صعودی داشته است. در ایران تعداد زیادی از مردم گونه های طبیعی گیاهان را استفاده می کنند. در چنین شرایطی اطلاع از عوامل مرتبط با بکارگیری گیاهان دارویی، امکان اطلاع رسانی و مداخله به منظور تغییر رفتار افراد در راستای گسترش بکارگیری گیاهان دارویی، موثر است. با توجه به اهمیت استان یزد در تولید گیاهان دارویی (روناس، آویشن، مرزنجوش، زعفران و...) این مطالعه به منظور تعیین عوامل مرتبط با استفاده از گیاهان دارویی توسط ساکنین شهر یزد، انجام گرفته است. این مطالعه به روش پیمایش و با استفاده از پرسش نامه ای که روایی ظاهری و پایایی آن تایید شد، (آلفای کرونباخ محاسبه شده برای این پرسش نامه معادل 75/0 برآورد شد)، صورت پذیرفت. جامعه مورد مطالعه شامل ساکنین شهر یزد بودند که برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی استفاده شده است و در مجموع 500 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS16 استفاده شده است. پس از تطبیق دادن سایر متغیرهای جمعیت شناختی و اقتصادی- اجتماعی برخی از یافته ها نشان داد که بکارگیری گیاهان دارویی در زنان به شکل معنی داری بیشتر از مردان، در افراد دارای مدرک تحصیلی دیپلم به شکل معنی داری بیشتر از گروه های دیگر تحصیلی و افراد دارای بیمه دولتی به شکل معنی داری بیشتر از سایر انواع بیمه ها بود. همچنین ارتباط معنی داری بین سن، شغل، میزان درآمد ماهانه، بیمه و وضعیت اقتصادی با بکارگیری گیاهان دارویی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، داروهای گیاهی، شهر یزد
  • مه لقا قربانلی*، عادله کیاپور صفحه 68
    گیاه خرفه (Portulaca oleracea L.) متعلق به تیره Portulacaceae، عموما به عنوان علف هرز شناخته شده و از نقطه نظر فیزیولوژیکی دارای قابلیت تحمل پذیری بسیار بالا در محیط های شور یا آلوده به فلزات سنگین بوده و گیاه مناسبی جهت کاشت و پالایش محیط و خاک از این گونه تنش ها به شمار می رود. به منظور نشان دادن اثرات دو فلز سنگین سرب و مس بر مالون دآلدهید، پرولین و آنزیم های آنتی اکسیدان آزمایشهایی در طرحی کاملا تصادفی اجرا شد. بدین منظور پس از کاشت گیاهان با شرایط یکسان در بستر استریل لیکا و تغذیه آنها با محلول غذایی هوگلند، تیمارهایی با غلظت های متفاوت (0، 10، 50، 100، 500، 1000، 1500 میکرومولار) از نمک دو فلز سنگین سرب (Pb(NO3)2) و مس (CuSO4.5H2O) به صورت جداگانه و همگی در سه تکرار به گیاهان اعمال گردید. پس از ده روز اعمال تیمار گیاهان جهت انجام آزمایشها برداشت شدند. نتایج نشان داد که جذب فلزات سرب و مس در تیمارهای دارای غلظت بالا در مقایسه با نمونه شاهد افزایش دارد. میزان جذب اتمی این عناصر در نمونه های ریشه بیشتر از اندام هوایی بود. میزان مالون دآلدهید در اندام هوایی و ریشه هر دو تنش سرب و مس از نمونه شاهد به سمت غلظت های بالا به طور معنی داری افزایش یافت. میزان اسید آمینه پرولین در هر دو تنش سرب و مس و هر دو قسمت اندام هوایی و ریشه به طور معنی دار روند افزایشی داشت. فعالیت آنزیم پراکسیداز در هر دو تنش سرب و مس و هر دو قسمت اندام هوایی و ریشه روند افزایشی و آنزیم کاتالاز روند کاهشی را به طور معنی دار نشان داد. به طور کلی میزان مالون دآلدهید، پرولین و فعالیت آنزیم پراکسیداز در نمونه های ریشه بیشتر از اندام هوایی بود و این نتیجه نشان داد که ریشه در گیاه خرفه جمع کننده عمده فلزات سنگین سرب و مس است. کمتر بودن فعالیت آنزیم کاتالاز در ریشه نسبت به اندام هوایی، حساسیت این آنزیم را نسبت به تجمع زیاد سرب و مس در ریشه اثبات نمود.
    کلیدواژگان: خرفه (Portulaca oleracea L، )، فلزات سنگین، سرب، مس، پالایش گیاهی
  • کیوان مهدوی ماشکی، احمد معینی*، مختار جلالی جواران صفحه 84
    امروزه تولید گیاهان هاپلوئید با استفاده از روش های بیوتکنولوژی، به عنوان روشی سریع و کارآمد برای تولید لاین های خالص مورد توجه است. در این میان، آندروژنز به دلیل بالا بودن تعداد زیاد میکروسپورها در یک بساک، موثرترین روش به حساب می آید. در تحقیق حاضر اثر ترکیب محیط کشت بر کشت بساک در دو اکوتیپ گل محمدی (Rosa damascena Mill.) (کاشان و آذران) و یک اکوتیپ رز مینیاتوری (ساناز) مورد مطالعه قرار گرفت. در اکوتیپ کاشان اثر متقابل محیط کشت H1 در مرحله تک هسته ای میانی بالاترین میزان کالوس زایی را داشت. همچنین آزمایش بررسی اثر نسبت نیترات آمونیوم به نیترات پتاسیم نشان داد که تیمارهای حذف نیترات آمونیوم و دو برابر کردن نیترات پتاسیم، کالوس زایی بالاتری داشتند. به علاوه، دو نمک کلرید کلسیم و نیترات کلسیم در رز مینیاتوری ساناز از کالوس زایی بالاتری برخوردار بودند. اسیدهای آمینه نقش موثری بر صفت درصد کالوس زایی بساک داشتند و گلایسین، گلوتامین و کازئین هیدرولیزات از سایر اسیدهای آمینه بهتر بودند. همچنین ساکارز نسبت به سوربیتول، قند مناسبتری جهت کالوس زایی بساک بود و با جایگزینی ساکارز توسط سوربیتول میزان کالوس زایی کاهش یافت. نتایج شمارش کروموزومی و فلوسایتومتری نشان داد که سلول های کالوس های حاصل، تتراپلوئید (28 کروموزوم) بودند.
    کلیدواژگان: گل محمدی (Rosa damascena Mill، )، رز مینیاتوری، محیط کشت، کشت بساک، کالوس زایی، اسیدهای آمینه
  • رمضان کلوندی*، مهدی میرزا، مرتضی عطری، محسن حسام زاده حجازی، زیبا جمزاد، کیوان صفی خانی صفحه 101
    آویشن کرک آلود با نام علمی Thymus eriocalyx (Ronniger) Jalas متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) می باشد. از میان گونه های مختلف جنس Thymus که در سراسر جهان پراکنش دارند، 18 گونه در کشور ایران رویش طبیعی دارند که از این تعداد 4 گونه اندمیک ایران است. برای بررسی تنوع اسانس در افراد جمعیت های گونه مورد مطالعه در ایران از روش D.S.S. (تعیین زیستگاه ویژه) استفاده شد. در این مطالعه اندام های هوایی 5 فرد (بوته) از گونه مورد مطالعه در مرحله گلدهی از 10 زیستگاه ویژه جهت بررسی های شیمیایی جمع آوری (50 فرد در کل) و در دمای اتاق خشک گردیدند. استخراج اسانس از تمامی افراد به روش تقطیر با آب و توسط دستگاه طرح کلونجر طبق فارماکوپه بریتانیا برای مدت 4 ساعت انجام شد. ترکیب های شیمیایی اسانس ها با استفاده از دستگاه های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) شناسایی شدند. بالاترین بازده متوسط تولید اسانس توسط سرشاخه های گلدار افراد مورد مطالعه در سه بار تکرار بر حسب وزن خشک، متعلق به فرد اول از جمعیت Te2 (09/4%) و پایین ترین آن متعلق به فرد دوم از جمعیت Te10 (21/0%) بود. در مجموع در اسانس روغنی افراد 10 جمعیت مورد مطالعه 31 ترکیب شناسایی شد. مقایسه افراد داخل یک جمعیت، نشان داد که افراد یک جمعت در بین خودشان در داشتن ترکیب های شیمیایی تنوع نشان می دهند. از میان ترکیب های شیمیایی موجود در اسانس 50 فرد مورد مطالعه، ترکیب های زیر به طور گسترده ای تنوع را آشکار کردند. پاراسیمن (%1/20-1/0)، 1،8-سینئول (%4/29-4/0)، گاما-ترپینن (%7/8-1/0)، لینالول (%3/82-1/0)، کامفور (%15-1/0)، بورنئول (%7/22-6/1)، ژرانیول (%6/74-1/0)، تیمول (%7/57-1/0)، ژرانیل-استات (%6/49-1/0)، کاریوفیلن-اکساید (%1/9-2/0)، لیمونن (%24-2/0) و آلفا-ترپینئول (%2/36-1/0). نتایج حاصل از آنالیز داده های شیمیایی با نرم افزار MVSP به روش PCO و UPGMA منجر به شناسایی 9 کموتیپ به شرح زیر برای گونه مورد مطالعه گردید که 7 کموتیپ از آنها به عنوان کموتیپ های جدید برای این گونه معرفی می شود. 1- ژرانیول/ ژرانیل استات، 2- ژرانیول، 3- لینالول/ ژرانیول/ژرانیل استات، 4-لینالول، 5-آلفا-ترپینئول/1،8-سینئول، 6- ژرانیل استات، 7- ژرانیول/تیمول/بورنئول/1،8-سینئول، 8- تیمول/لیمونن و 9- تیمول/پاراسیمن/بورنئول.
    کلیدواژگان: Thymus eriocalyx (Ronniger) Jalas، زیستگاه ویژه، ژرانیل استات، ژرانیول، آلفا، ترپینئول، لینالول، تیمول
  • جعفر حسین زاده*، حسین فرازمند، یونس کریم پور صفحه 123
    برای یافتن مواد حشره کش جدید که تجدیدشونده، سازگار با محیط زیست و به آسانی قابل تهیه باشند، اسانس میوه سرو کوهی (Thuja occidentalis L.)، روی حشرات بالغ سوسک توتون (Lasioderma serricorne)، در شرایط آزمایشگاهی مورد استفاده قرار گرفت. بررسی و آنالیز اسانس میوه سرو کوهی به وسیله گاز کروماتوگرافی (GS/MS)، نشان داد که این اسانس شامل 22 ماده مختلف است که مهمترین آنها عبارتند از: آلفا-توجون (64/49%)، فنکون (06/14%) و بتا-توجون (98/8%). این تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار (5 غلظت مختلف از اسانس به همراه شاهد)، انجام شد. اسانس با استفاده از روش تقطیر با آب و توسط دستگاه کلونجر تهیه گردید. آزمایش در شرایط دمایی 2 ± 30 درجه سیلسیوس و رطوبت نسبی 5 ± 60% و در تاریکی انجام شد. تیمارها شامل 5 غلظت مختلف از اسانس به همراه شاهد، که هر غلظت در 3 تکرار و هر تکرار شامل 20 حشره بالغ 7 تا 14 روزه بود. نتایج نشان داد که اسانس مورد استفاده کشندگی معنی داری را در 24 ساعت از خود روی حشرات بالغ آفت مورد مطالعه نشان داد. مقدار LC50 برای اسانس میوه سرو کوهی (T. occidentalis)، در این آزمایش 246 میکرولیتر بر لیتر هوا محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: سرو کوهی (Thuja occidentalis L، )، سوسک توتون (Lasioderma serricorne)، اسانس های گیاهی، LC50، کشندگی
  • علی رضایی*، بهبود جعفری، غفور موسوی، امیررضا عبادی، چنگیز احمدی زاده، رامین شیشه گر، مهرداد پاشازاده صفحه 134
    امروزه با وجود تمام پیشرفت های علمی در زمینه طب و داروشناسی و تولید روزافزون داروهای شیمیایی، طب سنتی و به دنبال آن نام گیاهان دارویی بسیار مهم و قابل توجه است. گیاه مرزنجوش (Origanum majorana L.) در طب سنتی ایران به عنوان یک ماده ضد اضطرابی و تسکین دهنده معرفی شده است. مطالعه حاضر تحقیقی است که بر روی اثر ضد اضطرابی این گیاه در موش صحرایی نر صورت گرفته و با دیازپام مقایسه شده است. در این مطالعه، به گروه های مختلف (30 سر موش در شش گروه) موش های صحرایی نر نژاد ویستار با شرایط سنی و وزنی برابر، عصاره مرزنجوش با دوزهای (400، 200، 100) میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و دیازپام با دوز 2/1 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و دی متیل سولفوکساید به عنوان دارونما با حجم برابر و به گروه ششم سالین، 30 دقیقه قبل از ارزیابی اثر تسکینی و ضد اضطرابی با استفاده از ماز صلیبی شکل (Elevated plus maze) به صورت داخل صفاقی تزریق شد. نتایج حاصل از پژوهش حاضر بیانگر افزایش معنی دار مدت خواب القاء شده با کتامین و همچنین افزایش معنی دار مدت زمان سپری شده در بازوهای باز در گروه تیمار با دوزهای 400 و 200 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن عصاره بود. ولی مشخص شد که عصاره گیاه مرزنجوش در دوز 200 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن نسبت به دیازپام با دوز 2/1 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن معنی دار بوده و دارای اثرات تسکینی و ضد اضطرابی می باشد.
    کلیدواژگان: مرزنجوش (Origanum majorana L، )، ضداضطرابی، دیازپام، ماز صلیبی شکل (Elevated plus maze)
  • مصباح بابالار، سعیده محتشمی*، سید محمد ابراهیم زاده موسوی، محمدحسین میرجلیلی صفحه 142
    در این تحقیق به منظور بررسی اثر بسته بندی های مختلف بر میزان اسانس، فعالیت آنتی اکسیدانی، میزان ترکیب های فنلی، فلاونوئید کل، فلاون و فلاونول، بار میکروبی و رنگ گیاه دارویی بادرشبی (Dracocephalum moldavica L.)، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی شامل 9 تیمار با سه تکرار انجام شد. تیمارهای بسته بندی شامل: P1: تیمار شاهد (فاقد بسته بندی خاص)، P2: پاکت های پلی اتیلنی با ترکیب گازی هوای معمولی در معرض نور، P3: پاکت های پلی اتیلن- پلی آمید با ترکیب گازی هوای معمولی در معرض نور، P4: پاکت های پلی اتیلن- پلی آمید با ترکیب گازی هوای معمولی در تاریکی، P5: پاکت های پلی اتیلن- پلی آمید با ترکیب گازی 5% O2 و 95% N2 در معرض نور، P6: پاکت های پلی اتیلن- پلی آمید با ترکیب گازی 5% O2 و 95% N2 در تاریکی، P7: پاکت های پلی اتیلن- پلی آمید تحت خلا در معرض نور، P8: پاکت های پلی اتیلن- پلی آمید تحت خلا در تاریکی و P9: نمونه گیاهی خشک شده قبل از بسته بندی بود. بسته های مذکور به مدت 3 ماه در دمای اتاق نگهداری شدند. نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان دهنده تاثیر معنی دار تیمارها بر برخی فاکتورهای اندازه گیری شده بود. بالاترین میزان اسانس (درصد حجمی به وزنی) مربوط به نمونه قبل از بسته بندی و تیمار پاکت های پلی اتیلن- پلی آمید تحت خلا در تاریکی بود (به ترتیب 73/0% و 72/0%). کمترین میزان اسانس مربوط به تیمار شاهد (بدون بسته بندی) و تیمارهای P2 و P5 به ترتیب با 28/0%، 37/0% و 39/0% بود. از نظر فعالیت آنتی اکسیدانی، تیمارهای قبل از بسته بندی، P1 و P5 دارای بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانتی بودند در حالی که تیمارهای P2 و P4 دارای کمترین میزان بودند. بیشترین (8/188) و کمترین (8/72) میزان ترکیب های فنلی به ترتیب در تیمارهای قبل از بسته بندی و P2 بدست آمد. بیشترین (6/78 میلی گرم کوئرستین بر گرم وزن خشک نمونه) و کمترین (1/14) میزان ترکیب های فلاونوئیدی به ترتیب در تیمارهای P9 و P7 بدست آمد. از نظر آلودگی قارچی بالاترین میزان (Cfu103 × 4) مربوط به نمونه قبل از بسته بندی بود و بقیه تیمارها از این نظر در یک گروه قرار داشتند.
    کلیدواژگان: بادرشبی (Dracocephalum moldavica L، )، اسانس، بسته بندی، فعالیت آنتی اکسیدانی، ترکیب های فنلی، بار میکروبی
  • خلیل کریم زاده اصل*، فاطمه سفیدکن، ناصر مجنون حسینی، سیدعلی پیغمبری صفحه 158
    به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف رطوبتی خاک، زئولیت و کودهای بیولوژیک بر خصوصیات فیزیولوژیکی، عملکرد و اسانس گیاه دارویی بادرشبو (Dracocephalum moldavica L.)، این تحقیق در سال 1389 و در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه تهران انجام شد. آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا گردید. عامل اصلی شامل سه سطح مختلف رطوبتی (آبیاری تا رساندن به 90%، 60% و 30% ظرفیت مزرعه) و عامل فرعی شامل دو سطح زئولیت (عدم مصرف زئولیت و مصرف 2 گرم به ازای هر کیلوگرم خاک) و 4 سطح کودهای زیستی (شاهد، نیتروکسین، بیوفسفر و ترکیب کودهای نیتروکسین و بیوفسفر) در نظر گرفته شد. بالاترین مقادیر صفات غلظت کلروفیل کل، کلروفیل a، کلروفیل b، محتوی نسبی آب برگ و عملکرد اسانس مربوط به تیمار 90% ظرفیت مزرعه بود، ولی بیشترین مقادیر پرولین، قندهای محلول و درصد اسانس به تیمار 30% ظرفیت مزرعه اختصاص یافته بود. بیشترین مقادیر صفات فیزیولوژیکی، درصد و عملکرد اسانس، از تیمار ترکیب نیتروکسین و بیوفسفر حاصل گردید. اثرات متقابل سطوح رطوبتی در زئولیت در کودهای زیستی، تاثیر معنی داری بر روی غلظت کلروفیل کل، کلروفیل a، کلروفیل b، محتوی آب نسبی برگ، درصد و عملکرد اسانس داشت. بالاترین مقدار عملکرد اسانس مربوط به تیمار 60% ظرفیت مزرعه در مصرف زئولیت در ترکیب نیتروکسین و بیوفسفر و همچنین تیمار 90% ظرفیت مزرعه در مصرف زئولیت در ترکیب نیتروکسین و بیوفسفر بود. نتایج این تحقیق نشان داد که تنش خشکی ملایم (60% ظرفیت مزرعه) با مصرف زئولیت و ترکیب نیتروکسین و بیوفسفر، به منظور بدست آوردن بیشترین عملکرد اسانس در گیاه بادرشبو مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: بادرشبو (Dracocephalum moldavica L، )، زئولیت، کودهای زیستی، رطوبت خاک، اسانس
  • محمدرضا کدوری*، ابراهیم شریفی عاشورآبادی، ماشالله غنچه ای صفحه 174
    یکی از مهمترین گونه های دارویی که مقاومت بالایی در برابر کم آبی و شوری خاک دارد، آلوئه ورا می باشد. به منظور بررسی تاثیر مکان و زمان کاشت بر عملکرد و تعدادی از ویژگی های گیاه صبر زرد (Aloe vera L.)، آزمایشی در سال های 89-1387 به صورت کرت های خرد شده در مکان و زمان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. تیمار اصلی شامل مکان در دو سطح (منطقه تکاب با ارتفاع 329 متر در مقایسه با منطقه چهارفرسخ با ارتفاع 930 متر از سطح دریا که هر دو به عنوان مزرعه زارع بود) و تیمار فرعی نیز شامل دو تاریخ کاشت (15/7/87 و 15/11/87) بود. نتایج یادداشت برداری در آزمایش از نظر خصوصیاتی مانند عملکرد در بوته، ارتفاع بوته، طول برگ، عرض برگ، عملکرد ژل و... مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که بیشترین عملکرد بوته از تاریخ کاشت بهاره با 3141 گرم در بوته، بیشترین درصد زنده مانی از تاریخ کاشت بهاره با 100%، بالاترین عملکرد ژل از تاریخ کاشت دوم با 106 گرم در بوته و بیشترین تعداد برگ از تاریخ کاشت بهاره با 17 برگ مشاهده گردید. همچنین همبستگی مثبت و معنی داری در میان صفات مورد مطالعه وجود داشت، که بالاترین همبستگی با عملکرد گل در بوته، مربوط به طول برگ، قطر برگ و ارتفاع بوته بود. با توجه به نتایج بدست آمده مناسب ترین محل کاشت، منطقه تکاب (شهداد) و بهترین زمان کاشت 25 بهمن ماه می باشد.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، آلوئه ورا (Aloe vera L، )، شهداد، سازگاری
  • زینب معصومی*، پرویز زندی، سید رضاطبایی عقدایی صفحه 186
    به منظور شناسایی بهترین ژنوتیپ گل محمدی (Rosa damascena Mill.) در استان فارس، آزمایش مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با 7 تیمار و 3 تکرار انجام شد. صفت هایی نظیر تعداد گل در یک بوته، وزن تر گل، عملکرد در هکتار، وزن تر گلبرگ، نسبت وزن تر گلبرگ به وزن تر گل، تعداد گلبرگ، قطر گل و مدت گلدهی، وزن اسانس در هکتار بر روی 7 ژنوتیپ گل محمدی (فارس 1، فارس 2، داراب 1، داراب 2، داراب 3، استهبان 1 و میمند) در استان فارس مورد بررسی قرار گرفتند. برای بدست آوردن اسانس از روش تقطیر با آب استفاده شد و ترکیب های اسانس نیز از روش کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) بدست آمد. تجزیه های آماری نیز توسط نرم افزار SAS و Jamp4 انجام شد. نتایج مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که تیمار داراب 1، میمند و فارس 2، دارای بیشترین عملکرد در هکتار و تعداد گل در بوته بود و میمند و فارس 2 بیشترین میزان اسانس را نشان دادند. نتایج همبستگی بین صفات نیز همبستگی مثبت و معنی داری را بین عملکرد در هکتار و تعداد گل در بوته نشان داد که باعث افزایش میزان اسانس شدند. بررسی کیفیت اسانس نیز نشان داد که بیشترین ترکیب های بدست آمده در این آزمایش مربوط به سیترونلول، نرال و ان- نونادکان بود که به ترتیب در داراب 1، داراب 3 و استهبان 1 مشاهده شدند.
    کلیدواژگان: گل محمدی (Rosa damascena Mill، )، استان فارس، عملکرد گل، تعداد گل، اسانس
|
  • S.S. Kermani Poorbaghaiy, M. Pouryousef*, Kh. Jamshidi, M.R. Azimi Page 1
    To evaluate the effect of stem pruning and plant density on yield and yield components of pumpkin, a factorial experiment based on randomized complete blocks design with three replications was carried out at the Research Field of University of Zanjan in spring 2011. In this study, plant density in three levels including 8000, 12000, 16000 plant/ha and stem pruning in three levels including no stem pruning and stem pruning after 14 and 18 nodes formation were investigated. Results showed that stem pruning had significant (p ≤ 0.05) effects on all traits except number of seed per fruit. The highest fruit yield (142.2 ton/ha) and seed yield (3219 kg/ha) were obtained at pruning of stem after formation of 14 nods and the lowest fruit yield (112 ton/ha) and seed yield (2775 kg/ha) were obtained at no stem pruning treatment. Also, results showed that the plant density had significant effect (p ≤ 0.01) on fruit and seed yield. The highest fruit yield (157.4 ton/ha) and seed yield (3754 kg/ha) was obtained in 16000 plant/ha and the lowest fruit yield (93.5 ton/ha) and seed yield (2170.8 kg/ha) were obtained in 8000 plant/ha. Interaction effect of stem pruning and plant density on measured traits was not significant.
    Keywords: pumpkin (Cucurbita pepo con var. pepo var. styriaca), Plant population, head pruning, seed yield, fruit
  • K. Jaimand*, M.B. Rezaee, Z. Behrad, M. Mirza, V. Mozaffarian, R. Azady, M. Naderi, M. Golipur, A. Bahmanzadegan, S. Meshkizadeh, Sh. Karimi Page 10
    Hypericum genus is one of the most important medicinal plants in Iran. Currently in Iran, there are 17 herbaceous, perennial and shrub species of Hypericum of which three species are endemic to Iran. This research was aimed to investigate Hypericine content in nine species of Hypericum. For Hypericine content 1 gram of plant was extracted in two steps, chloroform extraction then methanol extraction using a Soxhlet device. Hypericin content was measured by HPLC, using the following condition, mobile phase: (methanol 68%, ethyl acetate 20% and sodium hydrosulphate (0.1 M) 12%) and stationary phase C18, and UV detector: set on 590 nm. Generally, no hypericin was detected in different organs of H. androsaemum L. Hypericine content detected in flowers, leaves and stems were: H. apricum Kar. & Kir. (in flowers 0.061% and leaves 0.005%), H. armenum Jaub. & Spach (flower 0.003%), H. asperulum Jaub. & Spach (in flower 0.025%, leaves 0.004% and stems 0.003%), in H. hirsutum L. (flower 0.007%), in H. linarioides Boss. (flower 0.007%), in H. tetrapterum Fries (flowers 0.008%, leaves 0.014%, and stem 0.001%), and H.vermiculare Boiss. & Hausskn. (flowers 0.005%), in H. perforatum L. (flowers 0.124%, leaf 0.028%, stem 0.003).
    Keywords: Hypericum, Hypericine, HPLC
  • M. Lotfi*, B. Abbaszadeh, M. Mirza Page 19
    In this study the effect of drought stress on morphological traits, metabolites proline accumulation, soluble carbohydrates and the yield of Tarragon (Artemisia dracunculus L.), was evaluated in order to produce Tarragon in drought stress condition as a medicinal plant, and also determine the threshold of stress tolerance. This research was done using randomized complete blocks design with 4 treatments and 3 replications. The stress treatments were included T1 (100% of field capacity), T2 (80% of field capacity), T3 (60% of field capacity) and T4 (40% of field capacity). According to the results of statistical analysis, the drought stress had significant effect on morphological traits, flowering shoot yield, proline and soluble carbohydrates. In addition, the enhancement of drought stress led to decrease in plant height, canopy diameter, leaf length, leaf width and leaf surface, stem diameter, the length of longest lateral shoot, root length and its development, shoot yield and dry leaf yield. Comparison of treatment means showed that the highest plant height, canopy diameter, leaf length, leaf width and leaf surface, stem diameter, the length of longest lateral shoot, root length, shoot yield and dry leaf yield were related to T1 (non stress); in addition, the highest amount of proline, soluble carbohydrates and root development were related to T4 (40%FC). Therefore, drought stress had negative effect on most morphological traits and flowering shoot yield; however, it led to increase in the root length, proline and soluble carbohydrates of flowering shoots.
    Keywords: Artemisia dracunculus L., drought stress, morphological traits, soluble carbohydrates, proline
  • F. Khatami, F. Ghanati* Page 30
    It has been widely accepted that the increase of atmospheric pollutants and depletion of ozone, are the main causes for the increase of ultraviolet radiation on the earth. In the present study, the effects of UV-B and UV-C on of Malva neglecta calli were investigated. Besides mocuza whose wound healing effects is well known, the plant contains different flavonoides and anthocyanins which are known as good antioxidant and UV protectants as well. Explants from leaves were surface-sterilized and cultured on a modified B5 medium. After 7 days, the calli were emerged and were subcultured every 10 days. After 11 subcultures, the calli were exposed to different doses of UV irradiation as follows: 144, 288, 432, 576, 720, 864, 1296, and 1728 j/m2 for UV-B and 204, 408, 612, 816, 1020, 1284, 1836, and 2448 j/m2 for UV-C. The results showed that the flavonoids and anthocyanins contents (UV absorbing compounds) were increased significantly, compared with the control cells. The levels of apigenin and delphinidin in Malva neglecta cells decreased after exposure to UV-B and UV-C compared to the control calli. Malvidin increased in UV-B and UV-C exposed Malva neglecta cells. In addition, membrane lipid peroxidation increased by longer exposure to UV-C and UV-B, compared to the control cells. The results suggest that the effects of UV-B and UV-C on flavonoids and anthocyanins contents of callus-cultured Malva neglecta cells are not identical and therefore they should be differentially suggested as tools for increase of desigred components.
    Keywords: Malva neglecta Wallr., Anthocyanin, UV, B, UV, C, UV, absorbing compounds, flavonoid
  • A. Hoseinpoor*, R. Moghaddasi, S. Yazdani Page 42
    Rosewater industry, a supplementary industry in Kashan, is one of the important sources of income and occupation for this province’s inhabitants. Due to the limitation of production resources and rich background in rosewater industry in Iran, technical efficiency of its production was studied using economic optimality principles with usage of production inputs from rosewater producers in city of Kashan in 2009. Information and data were collected through questionnaire from 100 rosewater producers in 5 sections. Sampling method was classification with proportional allocation. After estimation of Translog functional form and its selection as optimum form of relationships between production and inputs consumption, technical efficiency by stochastic frontier analysis was obtained. Results of the estimated production function showed that 22% of producers used flower input more than optimum level while 28% of producers used water input in first production area, i.e., with increasing of this input they could increase their production. The average of technical efficiency in sample was 97% which has fluctuated between minimum of 67% and maximum of 99%. Also, age, experience, getting new knowledge and creation of side revenue were effective factors on efficiency and with increasing of experience, getting new knowledge and creation of side revenue they can increase their efficiency.
    Keywords: Technical efficiency, rosewater, stochastic frontier production function, Kashan
  • H. Dehghanpur*, H. Dehganizadeh Page 57
    During recent years, using medicinal plants in many countries around the world has uptrend. In many types of people are using natural plants such circumstances knowledge of factors related to utilization of medicinal plants, information and possible intervention to change behavior in order to expand use of medicinal plants, is effective. Considering the importance of Yazd in the production of medicinal plants in this study to determine factors associated with the use of medicinal plants by the inhabitants of Yazd city, has been done. This study used a survey questionnaire that apparent validity and reliability was confirmed, was performed. Study population included residents of the city of Yazd were selected for sample from random cluster sampling was used and a total of 500 patients were studied. Also analyzed data from the statistical software SPSS (version 16) was used. After reconciling the demographic economic and other variables - social, some findings showed that the use of medicinal plants in the form of women significantly more than men, people with a degree diploma in the form of significantly higher than other academic and government insurance form significantly greater than other types of insurance was. The significant correlation between the residential area, age, occupation, monthly income, insurance and economic status using medicinal plants did not exist.
    Keywords: Medicinal plants, herbal medicines, city of Yazd
  • M. Ghorbanli*, A. Kiapour Page 68
    Portulaca oleracea L. belongs to Portulacaceae order. From the physiological point of view, P. oleracea L., generally known as ragwed, has a very high tolerance and compatibility to the environments polluted with salts or heavy metals. It is considered as a suitable species in planting as well as in refining soil and environment from these kinds of stresses. According to these contexts and in order to show the effects of two heavy metals, lead and copper, on malondialdehyde, proline and antioxidant enzymes activity some experiments were performed in a completely randomized design. For this purpose, plants were planted in sterile bed, leca, irrigated with Hogland nutrient solotion. Treatments included different concentrations of Pb (NO3)2 and CuSO4.5H2O (0, 10,50,100,500,1000 and 1500 µM) with three replications. After ten days of treatment, plants were harvested for experiments. According to the results, an increased absorption of lead and copper was recoreded at high concentrations compared to the control treatment. The amount of atomic absorption of these two elements in roots was more than that of shoots. Stress increased significantly at high concentrations compared to the control. The amount of proline showed a significant upward trend in both lead and copper stress as well as in both roots and shoots. Peroxidase activity showed a significant upward trend in both lead and copper stress as well as in both shoots and roots while a significant downward trend was recorded for catalase activity. In general, a higher amount of malondialdehyde, proline and peroxidase activity was obtained in root samples comperd to shoot samples, indicating the role of root as the main accumulator of heavy metals, lead and copper. The lower catalase activity in roots compared to shoots proved enzyme sensitivity towards high Pb and Cu accumulation in roots.
    Keywords: Portulaca oleracea L., heavy metals, lead, copper, phytoremediation
  • K. Mahdavi Mashaki, A. Moieni*, M. Jalali Javaran Page 84
    Rose is known as the queen of flowers. Rosa damask (Rosa damascena Mill.) is utilized as a main source of rose oil and rose water in Iran. Biotechnology methods are considered as a fast and efficient way to produce haploid plants and pure lines. Among the different methods, androgenesis is considered as the most effective procedure, due to its high quantity of microspores in the anthers. In the present study, the effect of medium composition was evaluated on anther culture in two ecotypes of Damask rose, and miniature rose. The results showed that the interaction between H1 medium and mid-uninucleate stage produced the highest callogenesis in Damask rose, Kashan ecotype. Furthermore, the results showed that removing ammonium nitrate and doubling potassium nitrate in the medium produced higher callogenesis. In miniature rose, the medium containing calcium chloride and calcium nitrate produced higher callogenesis. Also, the amino acids improved callogenesis in anther culture of Damask rose, and miniature rose. Moreover, glycine, glutamine and casein hydrolysate were more effective than other studied amino acids. Sucrose was a better sugar compared to sorbitol for callogenesis in the studied genotypes. The chromosome counting and flowcytometery results illustrated that the produced calli were tetraploid (28 chromosomes).
    Keywords: Rosa damascena Mill., miniature rose, medium, anther culture, callogenesis, amino acids
  • R. Kalvandi*, M. Mirza, M. Atri, M. Hesamzadeh Hejazi, Z. Jamzad, K. Safikhani Page 101
    Thymus eriocalyx (Ronniger) Jalas belongs to the family Lamiaceae. Among different species of Thymus, distributed in the world, 18 species are growing in Iran, of which four species are endemic. To study the variation of essential oils among population individuals of this species in Iran D.S.S. (Determination of special station) method was used. In this study, the aerial parts of 5 individuals of Thymus eriocalyx were collected from 10 special stations, at full flowering stage for chemical investigation and were dried at room temperature. The essential oil was extracted by hydrodistilation method using a Clevenger-type apparatus. The chemical composition of essential oils was analyzed by GC-FID and GC-MS. Results showed that the highest average yield of essential oil in three replications based on dry weight belonged to the first individual of Te2 population (4.09%), while the lowest was recorded for the second individual of Te10 population (0.21%). Totally, thirty one compounds were identified in the essential oil of 10 studied population individuals. In this study, it is noteworthy that the individuals of a population showed variation among themselves in terms of chemical compositions. Among existing chemical compounds in the essential oil of 50 individuals, the following compounds revealed the variation widely: p-cymene (0.1-20.1%), 1,8-cineole (0.4-29.4%), γ-terpinene (0.1-8.7%), linalool (0.1-82.3%), camphor (0.1-15%), borneol (1.6-22.7%), geraniol (0.1-74.6%), thymol (0.1-57.7%), geranyl acetate (0.1-49.6%), caryophyllene oxide (0.2-9.1%), limonene (0.2-24%) and α-terpineol (0.1-36.2%). The results of the analysis of chemical data using MVSP Software by UPGMA and PCO methods led to the identification of 9 chemotypes as follows of which 7 chemotypes were introduced as new chemotypes: 1-geraniol/geranyl acetate, 2-geraniol, 3- linalool/geraniol/geranyl acetate, 4-linalool,5-α-terpineol/1,8-cineole, 6-geranyl acetate, 7-geraniol/thymol/borneol/1,8-cineole,8-thymol/limonene and 9-thymol/p-cymene/borneol.
    Keywords: Thymus eriocalyx (Ronniger) Jalas, special station, Geranyl acetate, geraniol, α terpineol, linalool, thymol
  • J. Hosseinzadeh*, H. Farazmand, Y. Karimpour Page 123
    In order to find recyclable, environment friendly and easy accessible insecticides, the essential oils of Thuja occidentalis L. (Cupressaceae), was used against the adults of Lasioderma serricorne F. (Col.: Anobiidae). The analysis of T. occidentalis essential oil used for insect fumigation by phase gas chromatography revealed the presence of 22 compounds including α-thujone (49.64%), fenchone (14.06%), and β-thujone (8.98%). The experiment was conducted in 6 replications using a completely randomized design of factorial experiment. The essential oil was extracted by water distillation method. Experiment was carried out at 30 ± 2 °C and 60 ± 5% R. H. under dark condition. Treatments consisted of 5 concentrations of essential oil with three replications for each concentration. Each replication contained 20 adults of 7-14-day old. According to the results, the studied oil showed a significant lethality against the adults of Lasioderma serricorne. LC50 value for the oil of T. occidentalis, in this experiment was 246 μl/l airs for L. serricorne.
    Keywords: Thuja occidentalis L., Lasioderma serricorne, essential oil, Lc50, mortality
  • A. Rezaie*, B. Jafari, Gh. Mousavi, A.R. Ebadi, Ch. Ahmadizadeh, R. Shishegar, M. Pashazadeh Page 134
    Nowdays, in spite of all scientific advances in medicine and pharmacology and increasing production of chemical drugs, traditional medicine as well as the name of medicinal species is more important and remarkable. Origanum majorana in Iranian traditional medicine has been introduced as an anti-stress and tranquilizer agent. The present study was performed to compare the anti-stress effect of this herb on male rat with diazepam. Different groups of male wistar rats with the same age and weight, received Origanum majorana extract with doses of (100, 200, 400 mg/kg, ip) per kg of body weight, and 1.2 mg/kg diazepam per kg of body weight and dimethyl sulphoxide with an equal volume. The injection was intraperitoneall, 30 minutes before assessing the effects of sedation and antianxiety by using an elevated plus maze. Results showed a significant increase in induced sleep time with ketamine and time spent on the open arms of the patient in the group with doses of 200, 400 mg/kg Origanum majorana extract (p ≤ 0.01). In addition, it was found that Origanum majorana extract with a dose of 200 mg/kg per kg of body weight was significant compared to diazepam at a dose of 1.2 mg/kg and had sedation and antianxiolytic effects.
    Keywords: Origanum majorana L., antianxiolytic, diazepam, elevated plus maze
  • M. Babalar, S. Mohtashami*, S.M. Ebrahimzadeh Musavi, M.H. Mirjalili Page 142
    In this research, in order to study the effect of different packaging on essential oil content, antioxidant activity, phenolic compounds, total flavonoid, flavone and flavonol content, microbial load and color characteristics of Dracocephalum moldavica L., an experiment in a randomized complete design (RCD) with nine treatments and three replications was carried out. The packaging treatments were P1: control (without definite packaging), P2: polyethylene packaging with ambient gas combination exposed in light conditions P3: Polyethylene-polyamide package with ambient gas combination exposed in light conditions, P4: polyethylene-polyamide packaging with ambient gas combination exposed in dark conditions, P5: polyethylene-polyamide packaging with 5% O2 and 95% N2 gas combination exposed in light conditions, P6: polyethylene-polyamide packaging with 5% O2 and 95% N2 gas combination exposed in dark conditions, P7: polyethylene-polyamide packaging and vacuum gas combination exposed in light conditions, P8: polyethylene-polyamide packaging and vacuum gas combination exposed in dark conditions, P9: dried material before of packaging. All packages were stored at room temperature for three months. Results showed that packaging treatments had significant effects on some factors. The maximum essential oil content (0.73 and 0.72%, respectively v/w) was related to pre-packaged sample and P8 treatments and minimum essential oil content belonged to control, P2 and P5 treatments (0.28, 0.37 and 0.39%, respectively). Maximum antioxidant activity was obtained in pre-packaged, P1 and P5 treatments while P2 and P4 treatments showed minimum antioxidant activity. The highest (188.8) and the lowest (72/8) content of phenolic compounds (mg Quercitin/g DW) were measured in P9 and P2 treatments respectively. The maximum (78.6) and the minimum (14.1) content of flavonoids (mg Quercitin/g DW) were detected in P9 and P7 treatments, respectively. Fungal colony in P9 treatment (4× 103 Cfu) was higher than other packaging methods while the quantity of this contamination was not significantly different among other packaging treatments.
    Keywords: Dracocephalum moldavica L., essential oil, packaging, antioxidant activity, phenolic compounds, microbial load
  • Kh. Karimzadeh*, F. Sefidkon, N. Majnoon Hosseini, S.A. Peighambari Page 158
    To study the effect of different levels of soil moisture, zeolite and biofertilizers on physiological characteristics, yield and essential oil of medicinal plant Dracocephalum moldavica L., this research was performed in 2010 at Tehran university research greenhouse. For this purpose, a factorial split-plot experiment in RCBD with 4 replications was used. In this study the main plots included different soil moisture levels (90%, 60% and 30 % FC) and subplots consisted of two levels of zeolite (zero, 8gr 4kg-1 soil) along with four levels of biofertilizers (without biofertilizer, nitroxin, biphosphorous, nitroxin+biphosphorous). Results showed that the highest amount of total, a and b chlorophylls, relative water content and yield of essential oil were obtained through %90 FC, but the highest amount of solution carbohydrates, proline and percentage of essential oil were obtained through %30 FC. The maximum amount of studied physiological traits as essential oil percentage and essential oil yield were obtained from application of nitroxin+biophosphorous. Interaction effects of soil moisture, zeolite and biofertilizers showed significant differences among different treatments on amount of a, b and total chlorophyll, relative water content, percentage and yield of essential oil. The maximum amount of oil yields were obtained from zeolite application and combination of nitroxin+biphosphorous and 60% FC and treatment of no consumption of zeolite and combination of nitroxin+biphosphorous with 90% FC. It could be concluded that moderate drought stress (60% FC) with application of zeolite and combination of nitroxin+biphosphorous is beneficial for Dragonhead essential oil yield.
    Keywords: Dracocephalum moldavica L., Zeolite, biofertilizer, soil moisture, essential oil
  • M.R. Kodori*, E. Sherifi Ashorabadi, M. Ghonchei Page 174
    Aloe vera L. is considered as one of the most important medicinal species, having high resistance to water scarcity and soil salinity. To investigate the effects of planting date and location on yield and a few characteristics of Aloe vera, a split plot experiment in a randomized complete blocks design was conducted with three replications in 2009. The main treatment included location at two levels (Tekab, 329 m a.s.l and Chahar Farsakh, 930 m a.s.l) and two planting dates including (October 2009 and February 2009) were considered as sub treatments. Data were analyzed in terms of yield per plant, height, leaf length, leaf width, and gel yield. According to the results, the highest yield, plant survival, gel yield and leaf number were obtained from the second planting date (25 Feb.). Also, a significant and positive correlation was found among the studied traits, as leaf number, leaf diameter, and plant height had the highest correlation with flower yield. According to the obtained results, the best planting location and planting date were Tekab (Shahdad) and 25 February, respectively.
    Keywords: Planting date, Aloe vera L., Shahdad, compatibility
  • Z. Masumi*, P. Zandi, S.R. Tabaei Aghdaei Page 186
    In order to identify the best genotypes of rose (Rosa damascene Mill.), a field experiment was conducted in a randomized completely blocks design with seven treatments and three replications. Flower number, flower fresh weight, yield, petal fresh weight, petal to flower fresh weight ratio, petal number, flower diameter, flowering period, essential oil weight were investigated for seven genotypes of rose (Fars1, Fars2, Darab1, Darab2, Darab3, Estahban1, Meymand). Essential oil was obtained by distillation method and essential oil composition was determined by GC and GC/MS. Data analysis was performed by SAS and Jamp4. According to the results of mean comparisons, the highest yield and flower number were recorded for Darab1, Meymand and Fars2, while the highest amount of essential oil was obtained for Maymand and Fars2. A positive and significant correlation was also found between yield and flower number, leading to the increased essential oil. Citronellol, neral, and n-nonadecane were identified as the major components of the essential oil, respectively found in Darab1, Darab3, and Estahban1.
    Keywords: Rose (Rosa damascene Mill.), Fars province, yield, flower number, essential oil