فهرست مطالب

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 70، خرداد و تیر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مریم پیوندی، هانیه پرنده، مهدی میرزا صفحات 185-193
    ریحان (Ocimum basilicum L.) گیاهی علفی از تیره نعناعیان است. اسانس های ریحان در صنایع مختلف غذایی، دارویی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد. در تحقیق حاضر تاثیر غلظت های مختلف نانو کود کلات آهن (Kg.ha-15، 3، 1) و کود کلات آهن (Kg.ha-1 7/5، 4/5، 1/5) بر کمیت و کیفیت اسانس این گیاهمورد بررسی و شناسایی قرار گرفت. آزمایش در مزرعه ای واقع در ساوه و در طرح بلوک های کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. پس از جمع آوری سرشاخه های گلدار گیاه ریحان اسانس آن به روش تقطیر با آب مورد استخراج قرار گرفت. سپس ترکیب های موجود در اسانس با استفاده از دستگاه های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) جداسازی و شناسایی گردیدند. نتایج بدست آمده وجود 16 ترکیب را در اسانس گیاه نشان داد. ترکیب های غالب اسانس به ترتیب شامل متیل کاویکل (37%)، ژرانیال (26%)، نرال (21%) و کاریوفیلن اکسید (5/3%) بود. در میان تیمارهای مختلف، تفاوت در میانگین مقدار 10 ترکیب معنی دار بود. میانگین درصد اسانس در همه نمونه های تحت تیمار آهن و نانو آهن بیش از شاهد بود.
    کلیدواژگان: ریحان (Ocimum basilicum L، )، نعناعیان، اسانس، کود کلات آهن، نانو کود کلات آهن، متیل کاویکل
  • سید مهدی حسینی، علی سروش زاده*، سید علی محمد مدرس ثانوی صفحات 194-203

    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر حذف جوانه های جانبی بر صفات مرفولوژیک گیاه زعفران (Crocus sativus L.) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل وزن بنه (درشت 11-9/5 گرم و متوسط 7/5-6 گرم)، بستر کشت (پرلیت و خاک) و حذف جوانه های جانبی (حذف کلیه جوانه های جانبی و بدون حذف جوانه ها) بود. نتایج نشان داد که وزن بنه بر روی تعداد برگ و وزن خشک برگ ها، تعداد و وزن خشک ریشه ها، وزن خشک بنه های دختری، متوسط وزن خشک بنه دختری و وزن خشک کل گیاه اثر معنی داری داشت و از نظر این صفات بنه های درشت برتری داشتند. بستر کشت پرلیت نسبت به بستر خاک باعث افزایش وزن خشک برگ ها، وزن خشک ریشه ها، تعداد ریشه ها، وزن خشک بنه های دختری و وزن خشک کل گیاه شد. گیاهان در بستر خاکی نسبت به بستر پرلیت تعداد برگ بیشتری تولید کردند. اگرچه با حذف جوانه های جانبی تعداد برگ و بنه های دختری کاهش یافت اما تعداد و وزن ریشه و متوسط وزن خشک بنه دختری افزایش یافت.

    کلیدواژگان: زعفران (Crocus sativus L _)، بنه های دختری، اندازه بنه های مادری، حذف جوانه های جانبی
  • زهرا رسولی، سعیده ملکی فراهانی*، حسین بشارتی صفحات 204-219

    عملکرد کمی و کیفی زعفران (Crocus sativus L.) طی آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. عوامل مورد بررسی شامل کود شیمیایی NPK در سه سطح (0، 50 و 100 درصد مقدار توصیه کودی) و کودهای غیرشیمیایی در چهار سطح (شاهد بدون کود، ورمی کمپوست، کود زیستی حاوی باکتری های سودوموناس و باسیلوس و در نهایت تلفیق ورمی کمپوست و کود زیستی) بودند. نتایج نشان دادند که اثر متقابل کودهای شیمیایی و غیرشیمیایی بر تمامی صفات مورد مطالعه معنی دار و کوددهی سبب افزایش عملکرد کمی و کیفی زعفران نسبت به تیمار شاهد شد. کاربرد همزمان نیمی از مقادیر کودهای شیمیایی، ورمی کمپوست و باکتری های محرک رشد توانست وزن خشک کلاله، عملکرد کلاله، درصد کروسین، درصد پیکروکروسین و درصد سافرانال را به ترتیب 2/03، 4/65، 0/83، 1/10 و 1/46 برابر نسبت به شاهد افزایش دهد. گرچه اثرگذاری تیمارهای ترکیب باکتری ها با 0% و 100% کود شیمیایی بر کروسین، ورمی کمپوست خالص و ترکیب باکتری ها با 50% و 100% کود شیمیایی بر پیکروکروسین و باکتری های خالص بر سافرانال بیشتر از تیمار ترکیب کود شیمیایی، ورمی کمپوست و باکتری بود؛ اما تاثیر بسزای تیمار اخیر بر عملکرد گل، عملکرد کلاله و نیز اثر مثبت بر ترکیب های کلاله منجر به معرفی آن به عنوان تیمار برتر شد. میزان اثرگذاری این تیمار نسبت به کاربرد 0%، 50% و 100% کود شیمیایی در رابطه با وزن خشک کلاله به ترتیب 50/95%، 20/48% و 12/86% بود.

    کلیدواژگان: زعفران (Crocus sativus L _)، عملکرد زعفران، کود زیستی، کود شیمیایی، مواد موثره کلاله، ورمی کمپوست
  • محمود اطرشی، فریناز وفادار اصفهان، ریحانه عموآقایی صفحات 220-234
    استویا (Stevia rebaudiana Bert.) یک گیاه دارویی است که به عنوان شیرین کننده ای مناسب برای بیماران دیابتی استفاده می شود.در این پژوهش تاثیر تلقیح منفرد یا توام قارچ میکوریزی گلوموس اینترارادیسز و باکتری های باسیلوس پلی میکسا، سودوموناس پوتیدا و ازتوباکتر کروکوکوم بر گیاهچه هایی که از کشت قطعات تک گره استویا باززایی شده بودند، در زمان های 15، 30، 45 و 60 روز پس از اعمال تیمارها بررسی شد. نتایج نشان دادند که میزان پارامترهای رشد (وزن تر، وزن خشک و طول ساقه) و استویوزاید تا 60 روز پس از اعمال تیمارها، در تیمارهای منفرد و سه تایی باکتری یا قارچ در حد معنی داری افزایش یافت ولی بیشترین میزان پارامترهای رشد و استویوزاید در تیمارهای دوتایی از میکروارگانیسم ها و به طور ویژه در تیمار ازتوباکتر+ گلوموس مشاهده شد. بیشترین میزان وزن تر، وزن خشک، طول ساقه و استویوزاید در 60 روز پس از اعمال اولیه تیمارها و در تیمار ازتوباکتر+ گلوموس که به ترتیب 7/53%، 57%، 37% و 81% افزایش نسبت به شاهد را نشان می دهند، مشاهده شد. به طور جالب توجهی مشاهده شد که سرعت رشد در تیمارهای دوگانه و سه گانه در فاصله 30-15 روز حداکثر بود و در فاصله 45-30 روز که منطبق با دوران گلدهی آنها بود، کاهش یافت. اما در تیمارهای منفرد سرعت رشد در فاصله 45-30 روز به حداکثر رسید و در فاصله 60-45 روز با ورود به مرحله گلدهی بشدت کاهش یافت. به هر حال حداکثر میزان تجمع استویوزاید در همه تیمارها در فاصله 45-30 روز بدست آمد و در فاصله 60-45 روز با ورود به مرحله گلدهی میزان تجمع استویوزاید در تیمارهای سه گانه و منفرد بشدت و در تیمارهای دوگانه به طور ملایم تر کاهش یافت. بنابراین تیمار میکروارگانیسم ها سرعت رشد، فنولوژی گیاه و الگوی تجمع استویوزاید را در استویا تحت تاثیر قرار می دهند.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، باسیلوس، گلوموس، سودوموناس
  • هاشم کنشلو، محمدیوسف آچاک، غلامرضا دمی زاده صفحات 235-247
    به منظور بررسی مراحل تقویم حیاتی گونه گزروغن (Moringa peregrine (Forssk.) Fiori.) با خصوصیات اقلیمی و تاثیر فیزیوگرافی بر تغییر این رفتارها، تحقیقات گسترده ای در رویشگاه های گزروغن در جنوب شرق ایران طی سال های 1387 تا 1390 انجام شد. پس از شناسایی رویشگاه های گزروغن در استان های هرمزگان و بلوچستان، در هر استان شش رویشگاه شاخص انتخاب و در هر رویشگاه، سه پایه میانسال علامت گذاری شدند. مراحل فنولوژی (رشد رویشی، گل دهی، تشکیل میوه، رسیدن بذر، کمون و رشد مجدد) در دوره های 15 روزه اندازه گیری گردید. تجزیه و تحلیل آمار هواشناسی و تاریخ های وقوع فنولوژی نشان داد که عوامل اقلیمی ازجمله بارندگی (میانگین و پراکنش)، میانگین دمای سالیانه و دوره خشکی در رفتارهای اکولوژیکی گزروغن تاثیرگذار است. در شرایط عادی در رویشگاه های طبیعی با متوسط ارتفاع 700-600 متر از سطح دریا، گزروغن با سپری شدن دوره سرما، رشد رویشی را از اوایل بهمن آغاز نموده و از اوایل اسفند گل های صورتی تا سفید به تعداد زیاد در انتهای شاخه های جوان ظاهر شده و دوران گل دهی تا اوایل فروردین ادامه می یابد. از اواسط فروردین، نیام های سبز رنگ میوه ظاهر شده و به تدریج رشد نموده و در خرداد شروع به رسیدن می نمایند که در این زمان از انتها شروع به شکافتن غلاف و ریزش بذرها می نمایند. برگچه های گزروغن دارای عمر کوتاهی بوده و با گرم شدن هوا در اردیبهشت ماه شروع به ریزش می کنند. با رشد میوه ها و بروز تنش خشکی، برگ ها از اواخر اردیبهشت شروع به ریزش نموده که تا آخر خرداد ادامه می یابد. از اوایل تیر گزروغن وارد کمون شده و در آبان با کاهش شدت گرما، رشد رویشی خود را آغاز می نماید. در اوایل آذر اندام های گل ظاهر شده که با کاهش دما، فرصت تلقیح بدست نیامده و برگ ها و گل ها در اثر کاهش دما در اواخر آذر ریزش می نمایند. در این زمان گزروغن وارد کمون زمستانه می شود. بررسی ها نشان داد که جهت جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا، عرض جغرافیایی و ترسالی مراحل فنولوژی را در گزروغن تحت تاثیر قرار داده و انرژی گرمایی مورد نیاز برای رسیدن دانه نباید از 2470 درجه روز رشد کمتر باشد.
    کلیدواژگان: گزروغن (Moringa peregrine (Forssk، ) Fiori، )، تقویم حیاتی، صحاری، سندی، اقلیم، فیزیوگرافی
  • عالیه صالحی، سیف الله فلاح، علی عباسی، رامین ایرانی پور، مریم حیدری صفحات 248-261
    یکی از جنبه های تولید گیاهان دارویی مصرف کمتر نهاده های شیمیایی می باشد، که این موضوع می تواند علاوه بر حفظ و یا بهبود کیفیت محصول در حفاظت از محیط زیست نیز موثر باشد. بنابراین به منظور بررسی تاثیر مدیریت تلفیق کودهای آلی و اوره (تقسیطی و غیرتقسیطی) بر خصوصیات کیفی گیاه دارویی سیاهدانه (Nigella sativa L.) آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 9 تیمار و 3 تکرار در دانشگاه شهرکرد در سال 1391 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل شاهد (عدم مصرف نیتروژن)، کود گاوی، کود شیمیایی اوره، سه سطح کود تلفیقی تقسیطی (کود گاوی + کود اوره، کود گاوی + کود اوره، + کود گاوی + کود اوره) و سه سطح کود تلفیقی غیرتقسیطی (کود گاوی+ کود اوره، کود گاوی + کود اوره، + کود گاوی + کود اوره) بودند. نتایج نشان داد که اضافه کردن کود نیتروژن دار موجب افزایش معنی دار میزان و تولید روغن، پروتئین و اسانس گیاه سیاهدانه گردید (01/0>p). کاربرد تلفیقی کود آلی + شیمیایی، میزان روغن، اسانس و میزان و تولید پروتئین بیشتری در مقایسه با کاربرد جداگانه داشته است (01/0>p). کاربرد غیرتقسیطی اوره با داشتن 322 گرم روغن در کیلوگرم، 674 کیلوگرم روغن در هکتار، 248 گرم پروتئین در کیلوگرم، 595 کیلوگرم پروتئین در هکتار، 1/3 گرم اسانس در کیلوگرم و 2/7 کیلوگرم اسانس در هکتار نسبت به کاربرد تقسیطی برتری معنی داری داشت. به طور کلی، کاربرد غیرتقسیطی کود اوره در تلفیق با کود آلی موجب افزایش کیفیت دانه گیاه دارویی سیاهدانه شد.
    کلیدواژگان: اسانس، روغن، پروتئین، کود گاوی، کود اوره
  • مجید دشتی، مهدی میرزا، محمد کافی، حسین توکلی صفحات 262-274
    به منظور مطالعه تاثیر تنش کمبود آب بر عملکرد کمی و ترکیب های اسانس گیاه دارویی نوروزک (Salvia leriifolia Benth.) آزمایشی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی انجام شد. تیمارهای مختلف آبیاری براساس میزان تبخیر و تعرق واقعی در 4 سطح به میزان 100% (آبیاری کامل)، 6/66% (تنش متوسط)، 3/33% (تنش شدید) و بدون آبیاری (شاهد) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار اعمال گردید. نتایج نشان دادند که درصد اسانس برگهای سبز و ساقه گل دهنده در تیمارهای تنش شدید و بدون آبیاری به طور معنی داری (05/0≥p) بیشتر از تیمار آبیاری کامل بود. بالاترین عملکرد ماده خشک برگ و ساقه گل دهنده در تیمار آبیاری کامل و کمترین مقدار آن در تیمار شاهد مشاهده شد. تنش آب عملکرد اسانس برگ و ساقه گل دهنده را به طور معنی داری کاهش داد، اما عملکرد اسانس تحت تاثیر تنش آبی متوسط قرار نگرفت. نتایج همچنین نشان دادند که ترکیب های اصلی اسانس در کلیه سطوح تنش کمبود آب شامل 8،1-سینئول، بتا-پینن و بورنئول بودند که در مجموع نزدیک به 50% از کل اجزای اسانس برگ های سبز را در تیمار آبیاری کامل شامل شدند. با افزایش شدت تنش آب، میزان این ترکیب ها به تدریج در اسانس افزایش یافته، به طوری که در تیمار بدون آبیاری، ترکیب های فوق به ترتیب به میزان 1/21، 7 و 3/15 درصد در برگ های سبز، و 39، 12 و 55 درصد در ساقه گل دهنده در مقایسه با تیمار آبیاری کامل افزایش یافته و ترکیب های سدرن-13-ال و دلتا-کادینن در تیمار بدون آبیاری به ترتیب به میزان 5/58% و 46% در برگ های سبز و 52% و 14% در ساقه گل دهنده کاهش نشان دادند.
    کلیدواژگان: نوروزک (Salvia leriifolia Benth، )، کمبود آب، عملکرد، ترکیب های اسانس
  • زری مجیدی *، مرتضی بهنام رسولی، ایران جهانسوز صفحات 275-282

    در این تحقیق اثرات تجویز عصاره الکلی برگ درخت گردو (Juglans regia L.)بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون در موش صحرایی مبتلا به دیابت نسبی مورد بررسی قرار گرفت. در ابتدا عصاره الکلی برگ درخت گردو به روش خیس کردن تهیه و میزان دوز کشنده آن تعیین شد. سپس برای انجام آزمایش از 32 موش (از هر دو جنس) که به طور تصادفی انتخاب شده بودند 8 موش به عنوان گروه کنترل (دست نخورده) انتخاب شدند و بقیه با تزریق زیر جلدی آلوکسان منوهیدرات (mg/kg120) دیابتی شدند. موش های دیابتی نیز به 3 گروه تجربی 1 عصاره الکلی (تجویز g/kg 0/75 عصاره)، تجربی 2 عصاره الکلی (تجویز g/kg 0/5 عصاره) و گروه کنترل دیابتی تقسیم شدند (در هر گروه 4 موش ماده و 4 موش نر). به موش های گروه های تجربی به مدت 4 هفته عصاره تجویز شد (از طریق آب آشامیدنی). در طول این مدت به طور هفتگی از سینوس چشمی خون گیری بعمل آمد. سطح سرمی انسولین (فقط در هفته 2)، گلوکز، اوره، تری گلیسرید و کلسترول تام اندازه گیری شد. نتایج حاصل از این ارزیابی نشان داد که تجویز عصاره الکلی برگ درخت گردو موجب کاهش معنی دار سطح گلوکز و اوره خون و افزایش معنی دار سطح تری گلیسرید و کلسترول تام خون در موش های دیابتی شد. با توجه به نتایج حاصل می توان نتیجه گیری کرد که تجویز عصاره الکلی برگ درخت گردو احتمالا می تواند موجب تصحیح و یا رفع بعضی اختلالات متابولیکی ناشی از بیماری دیابت گردد.

    کلیدواژگان: درخت گردو (Juglans regia L _)، دیابت، موش صحرایی، انسولین
  • هومن تهرانی شریف، ابراهیم شریفی عاشورآبادی، علی اکبر تجلی، مریم مکی زاده تفتی صفحات 283-306
    به منظور مطالعه تاثیر کودهای شیمیایی، دامی و تلفیق آنها بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه ریحان بنفش (Ocimum basilicum L.) آزمایشی در سال زراعی 1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر ری، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در زمان با 16 تیمار شامل مقادیر مختلف کودهای شیمیایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم در چهار سطح (سیستم تغذیه شیمیایی)، کود دامی در چهار سطح (سیستم تغذیه آلی) و تلفیقی از کودهای شیمیایی و دامی در هفت سطح (سیستم تغذیه تلفیقی) در مقایسه با شاهد (بدون کود) در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که افزایش عملکرد علوفه خشک، بیش از همه تحت تاثیر میزان متوسط کود شیمیایی و دامی در روش تلفیقی بوده است و بالاترین عملکرد خشک اندام هوایی (2442 کیلوگرم در هکتار) در چین دوم و روش تغذیه تلفیقی (25 تن کود دامی همراه با 60 کیلوگرم در هکتار پتاسیم، 48 کیلوگرم در هکتار فسفر و 60 کیلوگرم در هکتار نیتروژن) حاصل شد. براساس نتایج میزان اسانس نیز به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای کودی قرار گرفت و بیشترین درصد اسانس (0/69%) در چین دوم از تیمار تلفیقی (10 تن کود دامی همراه با 120 کیلوگرم در هکتار پتاسیم، 96 کیلوگرم در هکتار فسفر و 120 کیلوگرم در هکتار نیتروژن) بدست آمد. نتایج این تحقیق حکایت از آن داشت که کاربرد کودهای آلی به تنهایی و یا در ترکیب با کود شیمیایی در بهبود عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی ریحان بنفش تاثیر مثبتی داشته است.
    کلیدواژگان: ریحان بنفش (Ocimum basilicum L، )، حاصلخیزی خاک، روش تغذیه حد واسط، اسانس
  • زهره غنوی، سعید ملایی، علیرضا بابایی*، علیرضا قاسم پور صفحات 307-314

    مامیران (Chelidonium majus L.) گیاهی متعلق به خانواده Papaveraceae است که در مناطق شمالی ایران رویش دارد و به علت داشتن ایزوکینولین آلکالوئیدها دارای خواص ضدسرطان و ضدایدز می باشد که ازجمله این ایزوکینولین آلکالوئیدها می توان به مورفین، کدئین، تبائین، پاپاورین و نوسکاپین اشاره کرد. هدف این مقاله، اندازه گیری کمی ایزوکینولین آلکالوئیدهای ذکر شده در بالا در نمونه های جمع آوری شده از نواحی شمال ایران با ارتفاع های متفاوت و بررسی عوامل محیطی در میزان این ترکیب ها می باشد. از این رو 5 منطقه از نواحی مختلف شمال، شامل شهرهای مازندران، فیروزکوه و گلستان انتخاب شدند و پس از اندازه گیری کمی، عامل ارتفاع نیز مورد توجه قرار گرفت تا نقش این عامل در میزان ترکیب ها مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج نشان داد که بیشینه مقدار آلکالوئیدهای ذکر شده در بالا به ترتیب برابر با 0/25، 0/18، 0/02، 2/14 و 0/27 درصد وزنی/وزنی و کمینه مقدار به ترتیب 11/0، 00/0، 00/0، 11/0 و 00/0 درصد وزنی/وزنی می باشد وارتفاع از سطح دریا ارتباط معکوس و معنی داری در سطح 99% دارد و با افزایش این عامل، میزان این ترکیب ها کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: مورفین، کدئین، پاپاورین، تبائین، نوسکاپین، ارتفاع
  • سمانه اسدی صنم، محسن زواره، همت الله پیردشتی، فاطمه سفیدکن، قربانعلی نعمت زاده، ابوذر هاشم پور صفحات 315-331
    با هدف بررسی اثر تاریخ کشت و دوره غرقاب خاک بر ظرفیت آنتی اکسیدانی گیاه دارویی سرخارگل (Echinacea purpurea (L.) Moench)، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری طبرستان-دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1391 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه تاریخ کشت (10 تیر، 9 مرداد و 8 شهریور 1391) و سه دوره غرقاب (بدون غرقاب به عنوان شاهد، 3 روز غرقاب و 5 روز غرقاب) بودند که به ترتیب در کرت های اصلی و فرعی در نظر گرفته شدند. پس از پایان مدت غرقاب، مقدار مالون دی آلدهید (MDA) و اکسیداسیون پروتئین برگ ها، فعالیت آنزیم های سوپر اکسید دیسموتاز (SOD)، آسکوربات پراکسیداز (APX)، پراکسیداز (POD) و کاتالاز (CAT)، میزان فنل و فلاونوئید کل و درصد بازدارندگی رادیکال آزاد DPPH اندازه گیری شدند. نتایج آزمایش افزایش معنی دار مقدار MDA را در برگ سرخارگل نشان داد که بیشترین مقدار آن در غرقاب 5 روزه و در تاریخ کشت 8 شهریور بدست آمد. در این تاریخ کشت، پروتئین کل 5 روز پس از غرقاب نسبت به شاهد 90% کاهش یافت. بیشترین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی SOD و APX در سرخارگل های کشت شده در تاریخ 10 تیر و در 3 روز پس از غرقاب بدست آمد، در حالی که بیشترین فعالیت آنزیم POD و CAT مربوط به سرخارگل های نشاء شده در تاریخ 9 مرداد بود. غرقاب 5 روزه سرخارگل ها، میزان فنل و فلاونوئید کل گیاهان نشاء شده در تاریخ 10 تیر را افزایش داد. بیشترین درصد بازدارندگی رادیکال آزاد DPPH (1/79%)، در 5 روز پس از غرقاب و در تاریخ کشت 8 شهریور بدست آمد. به طور کلی، با توجه به یافته های این آزمایش می توان گفت که گیاه سرخارگل به تنش غرقاب تحمل نسبتا خوبی دارد.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، پروتئین، سرخارگل (Echinacea purpurea (L، ) Moench)، فلاونوئید، مالون دی آلدهید
  • جلیل اصلانی، اکبر حاجی زاده مقدم، ضیاء فلاح محمدی، امیرحسین اسماعیلی، راضیه محمدی صفحات 332-341
    گل گیاه ازگیل ژاپنی (Eriobotrya japonica Lindl.) دارای اثرات آنتی اکسیدانی و محافظتی است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر حفاظت نورونی با عصاره هیدروالکلی گل گیاه ازگیل ژاپنی بر سطوح CDNF، مالون دی آلدهید و سوپراکسیددیسموتاز قشر مخ در مدل تجربی بیماری پارکینسون در موش بزرگ نر بود. در این مطالعه تجربی، حیوانات به طور تصادفی به سه گروه 9 تایی: کنترل، ضایعه دیده و ضایعه دیده تحت تیمار با عصاره (تیمار-عصاره) تقسیم شدند. ابتدا موش های گروه دوم و سوم به ترتیب حلال عصاره (سالین) و عصاره (200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) را به مدت دوازده هفته و هر هفته سه روز به صورت درون صفاقی دریافت کردند. برای ایجاد پارکینسون در موش ها، پس از 12 هفته، 6-OHDA به داخل بطن راست مغز تزریق شد و در نهایت پنج روز بعد از تزریق داخل بطنی، بافت برداری انجام و سطوح CDNF، SOD و MDA در قشر مخ اندازه گیری شد. داده ها به روش آزمون آماری واریانس یک طرفه بین گروه ها مورد مقایسه قرارگرفت. نتیجه این پژوهش نشان داد که پیش درمان با استفاده از عصاره گل ازگیل ژاپنی احتمالا به دلیل وجود ترکیب های فنولیک در کنار ترکیب های فلاونوئیدی این گیاه که خواص آنتی اکسیدانی قوی دارد از راه افزایش سطح CDNF و SOD موجب کاهش سطح MDA قشر مخ شده، بنابراین به حفاظت از نورون ها در برابر تخریب اکسیداتیو ناشی از سمیت 6-OHDA کمک می کند. در نتیجه، می توان گفت که عصاره این گیاه نقش حفاظتی در برابر بیماری پارکینسون دارد.
    کلیدواژگان: گل گیاه ازگیل ژاپنی (Eriobotrya japonica Lindl، )، CDNF، SOD، MDA، پارکینسون
  • سیدمحسن حسینی، مجید آقاعلیخانی، فاطمه سفیدکن، امیر قلاوند صفحات 342-356
    با توجه به اهمیت مدیریت علف های هرز، نحوه تامین حاصلخیزی خاک و زراعت ارگانیک گیاهان دارویی، در این تحقیق تاثیر سطوح تیمارهای مختلف تغذیه ای بر رشد و عملکرد کمی و کیفی مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm.) در شرایط رقابت با علف هرز تاج خروس وحشی (Amaranthus retroflexux L.) مطالعه شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های 1391-1389 در ایستگاه اسماعیل آباد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین اجرا شد. تیمارهای تغذیه ای شامل: NPK به همراه محلول پاشی ریزمغذی ها (CF)، ورمی کمپوست 4 تن در هکتار (V4)، ورمی کمپوست 2 تن در هکتار+ ورمی تی 40 لیتر در هکتار (V2T) و سطوح تراکم علف هرز نیز شامل: تراکم صفر، 6، 12 و 18 بوته در مترمربع (به ترتیب W0، W6، W12 و W18) بود. نتایج نشان داد در سال اول آزمایش، تاثیر کود بر وزن سرشاخه و تاثیر علف هرز بر میزان اسانس (p<0.05) و وزن سرشاخه (p<0.01) معنی دار گردید. در مجموع دو سال، تاثیر سطوح علف هرز بر وزن خشک علف هرز در سطح 1% تفاوت معنی دار داشته است. بیشترین درصد اسانس مرزه از تیمار ورمی کمپوست 2 تن + ورمی تی در شرایط بدون علف هرز حاصل گردید. در اسانس تولیدی 16 ترکیب شناسایی شد که تیمول، پارا-سیمن و گاما-ترپینن مهمترین آنها بودند. نتایج تجزیه اسانس نشان داد که تیمار 4 تن کود ورمی کمپوست و عدم وجود علف هرز، تیمول بیشتری را تولید کرد. با وجود این، حضور علف هرز تاج خروس میزان تولید پارا-سیمن در اسانس مرزه را افزایش و تولید تیمول را کاهش داد.
    کلیدواژگان: مرزه (Satureja sahendica Bornm، )، گیاه دارویی، ترکیب های اسانس، کودآلی، علف هرز
  • سید میثم رضوی نیا، مجید آقاعلیخانی، حسنعلی نقد بادی صفحات 357-373
    هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر مقادیر مختلف کود آلی ورمی کمپوست و کود شیمیایی بر عملکرد کمی و کیفی گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea (L.) Moench) بود. آزمایش در سال زراعی 89-1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس به صورت فاکتوریل دو عاملی با 12 تیمار در سه تکرار انجام شد. عامل کود شیمیایی در سه سطح C1 (بدون مصرف کود)، C2 (75 کیلوگرم در هکتار نیتروژن از منبع اوره + 3000 پی پی ام در هکتار کود مایع ریزمغذی) و C3 (150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن از منبع اوره + 6000 پی پی ام در هکتار کود مایع ریزمغذی) و عامل کود آلی ورمی کمپوست در چهار سطح (0، 2، 4 و 6 تن در هکتار) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که کود ورمی کمپوست اثر معنی داری بر وزن خشک ساقه، گل، ریشه، عملکرد بیولوژیک، تعداد گل در بوته و سبزینگی برگ داشت. همچنین برهم کنش کود شیمیایی و کود ورمی کمپوست بر وزن خشک ریشه، وزن خشک 100 گل و ارتفاع بوته معنی دار گردید. بیشترین مقدار وزن خشک ساقه، گل، تعداد گل در بوته و ارتفاع بوته از کاربرد ترکیب تیماری ورمی کمپوست 4 تن در هکتار و بدون مصرف کود شیمیایی و بیشترین وزن خشک ریشه و عملکرد بیولوژیک به ترتیب از کاربرد 2/94 و 3/59 تن در هکتار ورمی کمپوست بدست آمد. هیچ یک از صفات مورد مطالعه تحت تاثیر عامل کود شیمیایی قرار نگرفت. همچنین اثر هیچ کدام از عوامل آزمایش بر ترکیب های فنلی تام اندام های مختلف گیاه معنی دار نبود. با توجه به نتایج بدست آمده کاربرد کود آلی ورمی کمپوست به عنوان جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی در زراعت سرخارگل معرفی می شود.
    کلیدواژگان: سرخارگل (Echinacea purpurea (L، ) Moench)، ترکیب های فنلی، تغذیه گیاه، زراعت ارگانیک، کود آلی، نیتروژن
  • شاهین شرف الدین شیرازی، فائزه فاضلی * صفحات 374-382

    آویشن، گیاهی چندساله از خانواده نعناع و از گیاهان دارویی با ارزش در دنیاست. گونه آویشن دنایی (Thymus daenensis Celak.) در بسیاری از مناطق ایران پراکنش دارد. به منظور بررسی اثر میکروکلات آهن و سولفات آهن بر ارتفاع گیاه، سطح تاج پوشش، عملکرد ماده تر، عملکرد ماده خشک و میزان جذب N، P، K و Fe در برگ ها، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار با سه سطح 0، 3 و 6 کیلوگرم در هکتار میکروکلات آهن (0n، 3n و 6n) و سولفات آهن (0i، 3i و 6i) به صورت محلول پاشی (محلول 3 و 6 گرم در لیتر در مترمربع) در سه مرحله در سال زراعی 1391 در ایستگاه تحقیقات مراتع همند آبسرد انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اثر ساده عامل ها هر یک به تنهایی بر صفات ارتفاع گیاه در سطح 5% (28/63 سانتی متر)، عملکرد ماده تر و عملکرد ماده خشک (به ترتیب 5110 و 2613 کیلوگرم در هکتار از تیمار 6n) و اثر متقابل عامل ها بر صفات سطح تاج پوشش (47/81سانتی متر مربع از تیمار 0i6n)، میزان جذب N (1/10% از تیمار 0i6n)، میزان جذب P (14/1 گرم بر کیلوگرم وزن خشک برگ از تیمار 6i6n)، میزان جذب K (89/15 گرم بر کیلوگرم وزن خشک برگ از تیمار 0i6n) و میزان جذب Fe (1/70 گرم بر کیلوگرم وزن خشک برگ از تیمار 6i6n) در سطح 1% معنی دار بود. با توجه به نتایج حاصل، استفاده از 6 کیلوگرم در هکتار از میکروکلات آهن برای افزایش عملکرد آویشن مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، آویشن دنایی (Thymus daenensis Celak _)، میکروکلات آهن، سولفات آهن، عملکرد
|
  • M. Peyvandi, H. Parandeh, M. Mirza Pages 185-193
    Sweet basil (Ocimum basilicum L.) belongs to the Lamiaceae family. Sweet basil essential oil is used in food، medicine، and hygiene industries. In this study، the effect of different concentrations of nano iron chelate fertilizer (1، 3، 5 Kg. ha-1) and iron chelate fertilizer (1. 5، 4. 5، 7. 5kg. ha-1) on the quantity and quality of O. basilicum essential oil (EO) were investigated. The experiment was conducted in a completely randomized design with four replications in a farm located in Saveh. After collecting the aerial parts of O. balilicum، the EO was extracted via water distillation method. Then، the EO was analyzed by GC and GC/MS. Sixteen components were identified in the EO of O. basilicum. The major components were methyl chavicol (37%)، geranial (26%)، neral (21%) and caryophyllene oxide (3. 5%)، respectively. Among different treatments، the means of 10 components showed significant differences. The mean of EO percentage in all samples، treated by Fe and nano Fe fertilizers، was more than that of control.
    Keywords: Ocimum basilicum L, essential oil, nano iron chelate fertilizer, iron chelate fertilizer, methyl chavicol
  • S.M. Hosseini, A. Sorooshzadeh, S.A.M. Modares Sanavi Pages 194-203

    The objective of this research was to study the effect of substrate culture، axillary bud removing and mother corm size on daughter corm production and morphological traits of saffron plant (Crocus sativus L.) An experiment was carried out in factorial based on completely randomized design with four replications. Treatments included mother corm size (large 9. 5-11 g or medium 6-7. 5 g) substrates (perlite or soil)، axillary buds removing (removing all axillary buds or no removing axillary buds). Results showed that the mother corm size had a significant effect on leaf dry weight، root dry weight، total dry weight of plants، daughter corm weight، and number of daughter corms. In addition، the large corms caused an increase in these traits. The highest root dry weight، root number، daughter corm dry weight، and total dry weight of plant were obtained in the perlite substrate. It was observed that the plants grown in the soil produced more as compared to those grown in the perlite. Although، root number and daughter corm size increased by the axillary buds removing، the number of daughter corms decreased by this treatment.

    Keywords: Saffron (Crocus sativus L.), daughter corm, mother corm size, axillary bud removing
  • Z. Rasouli, S. Maleki Farahani, H. Besharati Pages 204-219

    Saffron (Crocus sativus L.) quantitative and qualitative yield was assessed in a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications. The factors included NPK fertilizers at three levels (0، 50 and 100 percent of the recommended amount of fertilizer) and non-chemical fertilizers in four levels (no fertilizer، vermicompost، bio fertilizers containing Pseudomonas and Bacillus، and integrated application of vermicompost and bio fertilizers). Results showed that the interaction effect of chemical and non-chemical fertilizers was significant on all parameters and fertilization increased the quality and quantity yield of saffron compared to control. Integrated application of 50% of the amounts of chemical fertilizers، vermicompost and bacteria was the superior treatment to increase stigma dry weight، stigma yield، crocin percentage، picrocrocin percentage and safranal percentage by 2. 03، 4. 65، 0. 83، 1. 10 and 1. 46 fold، respectively in comparison with control. Although the effectiveness of integrated application of bacteria with 0% and 100% chemical fertilizers on crocin content، pure vermicompost and integrated application of bacteria with 50% and 100% chemical fertilizers on picrocrocin content and pure bacteria on safranal content were more than those of integrated application of vermicompost، bio and 50% chemical fertilizer، the greatest impacts of recent treatment on flower yield، stigma yield and stigma ingredients led to introduce it as the superior treatment. The effectiveness of this treatment compared to 0%، 50% and 100% of chemical fertilizer application on dry stigma was 50. 95%، 20. 48% and 12. 86%، respectively.

    Keywords: Crocus sativus L, saffron yield, bio fertilizer, chemical fertilizer, stigma ingredients, vermicompost
  • M. Otroshy, F. Vafadar Esfehan, R. Amooaghaie Pages 220-234
    Stevia rebaudiana Bert. is a medicinal plant، mostly utilized as a suitable sweeter for diabetic patients. In this research، the effect of single or co-inoculation of Arbuscular Mycorrhiza Fungi (AMF) and bacteria (Bacillus polymixa، Pesudomonas putida and Azotobacter chroococcuom) on regenerated plantlets in tissue culture was investigated in intervals of 15، 30، 45، 60 days after planting. Results showed that in comparison to control، inoculation with single and triple treatments significantly increased length، fresh and dry weight of aerial parts and stevioside content until 60 days after planting while the best enhancement was observed in dual inoculations especially in Glomus+Azotobacter treatments. Interestingly، in dual or triple inoculations، maximum relative growth rate was obtained in 15-30 days and reduced in 30-45 days after planting that was in accordance with their flowering time but in single inoculation maximum relative growth rate was available in 30-45 days and with promoting of flowering phase in 45-60 days declined severely. However، maximum stevioside accumulation rate was obtained 30-45 days after planting in all treatments and in 45-60 days after planting reduced severely in single or triple inoculations and more slightly in dual inoculations. Therefore، microorganisms affect relative growth rate، phenology and stevioside accumulation pattern in stevia.
    Keywords: Azotobacter, Bacillus, Glomus, Pseudomonas
  • H. Keneshloo, M.Y. Achak, Gh. Damizadeh Pages 235-247
    Phenological stages of Moringa peregrina (Forssk.) Fiori. was studied in the southeast of Iran during 2008 to 2011. This study was carried out in six regions of Hormozgan and Balochestan provinces. Three trees were marked in each site and monitored every 15 days. Phenological stages included the time of bud break، flowering، fruiting، ripening، fruit and leaf shedding، and several other characteristics. The results of phenological and meteorological data indicated that the growth patterns of M. peregrina might alter with annual temperatur، fluctuations of drought and precipitation. M. peregrina is an evergreen plant and its growth is started when proper temperature and enough humidity are available. Leaf buds begin to sprout and primary leaves appear in January. These leaves are short-lived and start to fall in May when the temperature gets warm. White and pink flowers appear in February and March. Pod-like and green fruits appear on young branches in April and May. Fruit ripening starts simultaneously with maturity stage in July and seeds begin to fall out in August. Petiole falling starts simultaneously with fruit development and drought occurance from late May to late June. Dormancy period is followed by August and continues until November. Rainfall during the flowering stage induces the flowers not to inoculate، and other phonological phases are affected. Results from different sites showed that the phenological stages of Moringa peregrina might be altered with aspect، altitude and latitude، but in all conditions، the minimum growth degree days (G. D. D) required for ripening seed should not be less than 2470°C.
    Keywords: Moringa peregrine (Forssk.) Fiori, phenology, Sahara, sindian, climate, physiography
  • A. Salehi, S. Fallah, A. Abasi, R. Iranipour, M. Heidari Pages 248-261
    One of the aspects of the production of medicinal plants is lower consumption of chemical inputs which could be effective in protecting the environment in addition to maintaining or improving product quality. Therefore،this study was conducted in order to investigate the effect of integrated management of organic and chemical fertilizers on yield and qualitative characteristics in black cumin (Nigella sativa L.). This experiment was conducted in a randomized complete block design with nine treatments and three replications at the Shahrekord University in 2012. The treatments consisted of control (no amended nitrogen)، cattle manure، urea، three levels of split integrated fertilizer (cattle manure + urea، cattle manure + cattle manure + urea)، and three levels of full integrated fertilizer (cattle manure + urea، cattle manure + cattle manure + urea). Results indicated that the application of N-fertilizer caused significant increase in oil، protein and essence contents and their production in black cumin (p< 0. 01). Integrated application of organic manure + chemical fertilizer produced higher amount of oil، essence and protein in comparison with solitary application (p< 0. 01). The full dose application of urea fertilizer (FDA) significantly enhanced the content and production of oil (322 g kg -1 and 674 kg ha-1، respectively)، protein (248 gkg-1 and 595 kg ha-1، respectively)، essence (3. 1 gkg-1 and 7. 2 kgha-1، respectively) in comparison with split application. In conclusion، the full dose application of urea fertilizer (FDA) in integration with organic manure could enhance the quality of black cumin seed.
    Keywords: Cattle manure, essential oil, protein, urea fertilizer
  • M. Dashti, M. Mirza, M. Kafi, H. Tavakkoli Pages 262-274
    The effects of water deficit on yield، essential oil contents and composition of Noroozak (Salvia leriifolia Benth.) were investigated at Khorasan-e-Razavi Agricultural and Natural Resources Research Center، Mashhad-Iran. The treatments were deficit irrigation based on actual evapotranspiration (ETc) at the rate of 100% (fully irrigated)، 66. 6% (moderate stress)، 33. 3% (severe stress) and non-irrigated (control). The experiment was analyzed in a randomized complete block design with three replications. Results indicated that the essential oil percentage of green leaves and flowering stem in severe stress and control was significantly (P≤0. 05) higher than that of fully irrigated treatment. The highest and lowest dry matter yields were obtained in fully irrigated and control treatments، respectively. Severe deficit (P≤0. 05) decreased the essential oil yield significantly but it was not affected in moderate stress. Results also showed that 1، 8-cineol، β-pinene and borneol were the main essential oil constituents in all water deficit treatments، included nearly 50% of total essential oil contents. The above essential oil constituents in control treatment increased by 21. 1%، 7% and 15. 3% in green leaves and 39%، 12% and 55% in flowering stems in comparison with fully irrigated treatment. However cedren-13-ol and δ-cadinene decreased by 58. 5% and 46% in green leaves and 52% and 14% in flowering stems، respectively.
    Keywords: Salvia leriifolia Benth, water deficit, Yield, essential oil constituents
  • Z. Majidi, M. Behnam-Rassouli, I. Jahansoz Pages 275-282

    In this investigation، the effects of alcoholic extract administration of walnut''s leaves (Juglans regia L.) on the serum levels of glucose، urea، triglyceride and cholesterol of diabetic rats were studied. Alcoholic extract of walnut''s leaves was prepared by maceration technique and then their lethal dose was measured. From 32 male and female rats، 8 rats were considered as control (non diabetic) and the others were made diabetic by subcutaneous injection of 120mg/kg body weight Alloxan monohydrate. Diabetic rats were divided into experimental groups as follows: 1 (with no treatment)، 2 (treated with 0. 75g/kg body weight alcoholic extract) and 3 (treated with 0. 5 g/kg body weight of alcoholic extract). Blood samples were collected weekly for a period of four weeks and the serum levels of glucose، urea، triglyceride and cholesterol were measured. The results indicated that the administration of extract might lower the serum levels of glucose and urea and increase the serum levels of cholesterol and triglyceride.

    Keywords: Juglans regia L, diabet, rat, insulin
  • H. Tehrani Sharif, E. Sharifi Ashoorabadi, A.A. Tajali, M. Makizadeh Tafti Pages 283-306
    In order to evaluate soil fertilization systems on yield quantity and quality of basil (Ocimum basilicum L.)، this study was conducted as a field experiment in Shahrerey Islamic Azad University in 2011. The experiment was conducted in split plots in time based on completely randomized block design with three replications. The treatments were various levels of chemical fertilizers (N-P-K)، different levels of manure، mixture of different ratios of fertilize and manure and without fertilizer and manure (control). Two harvests were arranged in main plots and 16 levels of fertilizer were assigned to the sub plots. According to the results، the highest amount of dry yield (2442 kgha-1) was obtained in second harvest and in intermediate treatment (25 tonha-1 of manure mixed with N=80، P=64 and K=80 kgha-1 of chemical fertilizers). Results showed that the intermediate treatment (10 tonha-1 of manure mixed with N=120، P=96 and K=120 kgha-1 of chemical fertilizers) in second harvest produced the highest amount of essential oil (0. 69%). The results suggest that the use of organic fertilizer alone or in combination with chemical fertilizers has a positive effect in improving the yield quantity and quality of basil.
    Keywords: Ocimum basilicum L, soil fertilization, intermediate nutrition system, essential oil
  • Z. Ghanavi, S. Mollayi, A.R. Babaei, A.R. Ghassempour Pages 307-314

    Chelidonium majus L. belonging to the Papaveraceae family، grows naturally in north of Iran with anti-cancer and anti-HIV properties because of isoquinoline alkaloids such as morphine، codeine، papaverine، thebaine and noscapine. The aim of this study was to quantify the amounts of the mentioned isoquinoline alkaloids in the samples collected from different altitudes of north of Iran، and investigate the effect of environmental factors on the amounts of these compounds. Therefore، five regions were selected including Mazandaran، Golestan، and Firoozkouh، and after quantitative measurements of alkaloids، the effect of altitude was also evaluated to determine its impact on the amount of these compounds. According to the obtained results، the maximum amount of the compounds mentioned above were 0. 25، 0. 18، 0. 02، 2. 14 and 0. 27 w/w، and the minimum were 0. 11، 0. 0، 0. 0، 0. 11 and 0. 0 w/w، respectively. Altitude showed a significant negative correlation (p<0. 01) with the amount of these compounds.

    Keywords: Morphine, codeine, papaverine, thebaine, noscapine, altitude
  • S. Asadi Sanam, M. Zavareh, H. Pirdashti, F. Sefidkon, Gh.A. Nematzadeh, A. Hashempour Pages 315-331
    This research was aimed to investigate the effect of planting date and soil flooding duration on some biochemical characteristics of purple coneflower (Echinacea purpurea (L.) Moench) in Sari region. The study was conducted in a RCBD based split plot with three replications in the Research Farm of the Genetics and Agricultural Biotechnology Institute of Tabarestan، Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University، in 2012. Experimental treatments included three planting dates (June 30، July 30 and August 29) and three soil flooding durations (without flooding as control، three and five-day flooding) which were considered as main and sub-plots، respectively. Malondialdehyde (MDA)، total phenols and flavonoids contents، protein oxidation of the leaves، enzyme activities of superoxide dismutase (SOD)، ascorbate peroxidase (APX)، peroxidase (POD) and catalase (CAT)، as well as percentage of DPPH free radical inhibition were determined. Results of this experiment showed a significant increment of malondialdehyde (MDA) content in purple coneflower leaf with the highest level in five-day flooding duration and in August 29 planting date. The highest decrease in total protein was found in the same planting data and flooding duration with 90 % decline than control. The highest activity of antioxidant enzymes of superoxide dismutase (SOD) and ascorbate peroxidase (APX) was recorded in the purple coneflowers leaves، cultivated in June 30، and flooded for three days، while the highest activity of peroxidase (POD) and catalase (CAT) were observed in plants cultivated in July 30. Five-day soil flooding markedly increased the total phenols and flavonoids content just in plants transplanted in June 30. In addition، the highest percentage of DPPH free radical inhibition was measured in plants subjected to continues five-day soil flooding and cultivated in August 29. In conclusion، it seems that the coneflower plant relatively showed a good tolerance to flooding stress.
    Keywords: Antioxidant enzymes, protein, purple coneflower (Echinacea purpurea (L.) Moench), flavonoid, malondialdehyde
  • J. Aslani, A. Hajizadeh Moghaddam, Z. Fallah Mohammadi, A.H. Ismaili, R. Mohammadi Pages 332-341
    The flowers of Eriobotrya japonica Lindl. have antioxidant and protective effects. The aim of this study was to investigate the effects of neuroprotection with hydro-alcoholic extract of Eriobotrya japonica flowerson CDNF، malondialdehyde and superoxide dismutase levels in the rat cerebral cortex in an experimental model of Parkinson''s disease. In this study، animals were randomly divided into three groups of nine each (control، damaged and damaged treated with plant extract). At first، the second and third groups of rats received the solvent of extract (saline) and the extract (200 mg/kg body weight) intraperitoneally for twelve weeks and three days per week، respectively. For Parkinson''s disease in rats، 6-OHDA was injected into the right ventricle of the brain after 12 weeks. After five days، rats were sacrificed and CDNF، SOD and MDA levels in their cortex were measured. Data were analyzed using ANOVA test. Our results showed that pre-treatment with the flower extract of Eriobotrya japonica، increased CDNF and SOD and decreased MDA levels of cerebral cortex. These effects may be caused by phenolic and flavonoid compounds of this plant with strong antioxidant properties. Therefore، it could be concluded that this plant extract has protective role against Parkinson''s disease because of protecting neurons against oxidative damage of toxic 6-OHDA.
    Keywords: Eriobotrya japonica Lindl. flowers, CDNF, SOD, MDA, Parkinson
  • S.M. Hossaini, M. Aghaalikhani, F. Sefidkon, A. Ghalavand Pages 342-356
    Regarding to the important role of weed management، soil fertility and organic farming of the medicinal plants، in this research، the effect of different levels of redroot pigweed (Amaranthus retroflexux L.) density on growth and yield of sahendi savory (Satureja sahendica Bornm.) was studied in several fertility regimes including vermicompost with complete and decreased amount of conventional fertilizers. Experiment was carried out using randomized complete block design with factorial arrangement of treatments with three replicates in Esmaeil Abad Station of Agriculture and Natural Resoursec Research Organization of the Qazvin province during 2010-2012. Fertility factors included NPK plus micro nutrients spraying in first and second year (CF)، vermicompost (4 t/ha) in first year (V4)، vermicompost (2 t/ha) in first year plus liquid vermitea (40 L/ha) in second year (V2T). Redroot pigweed density levels included 0، 6، 12، and 18 plants per square meter (W0، W6، W12 and W18). Results showed that in first year main effect of fertilizer on shoot weight، and main effect of weed interference on essential oil (p<0. 05) and shoot weight (p<0. 01) were significant. Weed dry weight significantly (p<0. 01) was influenced by weed density in both years of the experiment. The highest percentage of savory essential oil was obtained at 2 t/ha vermicompost+vermitea in no weed treatment. Sixteen compounds were identified in the essential oil of savory of which thymol، р-cymene and γ-trepinene were the most important ones. According to the results of the essential oil analysis، treatment of 4 t/ha vermicompost in weed free condition increased thymol production. However، thymol decreased and р-cymene increased in response to the existence of weeds.
    Keywords: Savory (Satureja sahendica Bornm.), medicinal plant, essential oil compounds, organic fertilizer, weed competition
  • S.M. Razavi Nia, M. Aghaalikhani, H.A. Naghdi Badi Pages 357-373
    The main objective of this research was to investigate the effects of different application rates of vermicompost and chemical fertilizer on qualitative and quantitative performance of purple coneflower (Echinacea purpurea L.). A field experiment was conducted at Research Field of Tarbiat Modares University during the growing season of 2009-2010. The experiment was arranged as a factorial in a randomized complete block design with three replicates. There were 12 treatments consisting of three chemical fertilizer levels (no fertilizer application، 75 kg nitrogen/ha as urea form + 3000ppm micronutrient fertilizer/ha، and 150kg nitrogen/ha as urea form + 6000ppm micronutrient fertilizer/ha) and four vermicompost levels (0، 2، 4، and 6 ton ha-1). Results showed that vermicompost had significant effects on dry weights of stem، flower، root، total biological yield، number of flowers per plant and SPAD value. In addition، the interaction between chemical fertilizer and vermicompost was significant for root dry weight، 100 flowers dry weight and plant height. The application of 4 ton vermicompost ha-1 without chemical fertilizer resulted in the highest values of stem dry weight، flower dry weight، number of flowers per plant and plant height. The highest root dry weight and total biological yield was obtained by applying 2. 94 and 3. 59 ton vermicompost ha-1، respectively. There were not significant chemical fertilizer differences on all measured traits. None of the experimental factors showed significant influences on total phenolic compounds in different plant organs. According to results of this experiment، organic fertilizer (vermicompost) could be introduced as a suitable alternative to the use of chemical fertilizer in purple coneflower cultivation.
    Keywords: Purple coneflower (Echinacea purpurea L.), phenolic compounds, plant nutrition, organic farming, organic fertilizer, Nitrogen
  • Sh. Sharafaldin Shirazi, F. Fazeli Pages 374-382

    Thyme، a perennial species from Lamiaceae family، is a valuable medicinal plant in the world. Thymus daenensis Celak. is distributed in many parts of Iran. In order to investigate the effect of micro-chelate iron and iron sulfate on stem length، crown cover، biomass yield، dry matter yield، and absorption rate of N، P، K، and Fe in leaves، a factorial experiment in a randomized complete block design with three replicates was conducted. The study was performed in Homand Rangeland Research station in 2012. Three levels of micro-chelate iron (0، 3، and 6 kgha-1) and iron sulfate (3 and 6 kg in 1000 liters of water per square meter) at three stages. Results of analysis variance showed that the effect of different amounts of fertilizers on stem length (p≤0. 05)، biomass yield and dry matter yield (p≤0. 01) were significant (28. 63 cm، 5110 and 2613kg. h-1). The interaction of two above fertilizers on crown cover (47. 81 cm2)، absorption rate of N، P، K، Fe in leaves were significant (p≤0. 01). The highest absorption rate of N was P، K and Fe were 1. 1%، 1. 14، 15. 9، and 1. 70 g. kg-1، respectively. Therefore، nano iron chelate at 6kg. ha-1 could be recommended.

    Keywords: Medicinal plants, Thymus daenensis Celak, nano iron chelated fertilizer, iron sulfate, Yield