فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1385)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1385)

  • 70 صفحه، بهای روی جلد: 18,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عمار رفیعی امام، سیدکاظم علوی پناه صفحه 1
    امروزه نقش سنجش از دور برای مطالعات مختلف منابع طبیعی به خصوص بررسی پدیده های موجود در مناطق سخت و دشوار غیر قابل انکار می باشد. استفاده از تبدیلهای طیفی در سنجش از دور ابزاری است که می تواند برای شناسایی پدیده های مختلف که با تک باندهای معمولی قادر به شناسایی آنها نیستیم مورد استفاده قرار گیرد. در طول سه دهه گذشته متخصصان سنجش از دور از این تکنیک استفاده کرده و موفق به ارائه شاخصهایی تحت عنوان شاخصهای گیاهی گشتند که امروزه در اکثر مطالعات پوشش گیاهی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین تحقیقاتی نیز در زمین شناسی و خاک شناسی انجام شده که منجر به ارائه شاخصهایی برای شناسایی مولفه های خاک و کانی ها، گردیده است؛ با این حال به دلیل ویژگی های پیچیده خاک، تحقیقات در این زمینه هنوز ادامه دارد. بررسی تغییرات طیفی خاکهای مختلف می تواند مقدمه ای برای ایجاد شاخصهای خاک فراهم آورد. در این تحقیق برای بررسی تغییرپذیری طیفی، از تبدیلهای طیفی مربوط به سنجنده TM (18 می 1998) مربوط به منطقه نیمه خشک ورامین استفاده شد. تبدیلهای طیفی از روابط ریاضی بین تعدادی باند مناسب محاسبه می شوند. در این تحقیق جهت بررسی نقش تبدیلهای طیفی در مطالعات منابع زمینی به کمک داده های سنجنده TM سه سری داده مربوط به الف) سه مولفه اول حاصل از تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی، ب) نسبتهای مختلف طیفی حاصل از باندهای انعکاسی و باند حرارتی و ج) باندهای اصلی سنجنده، استفاده شد و این شاخصها با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج حاصل نقش PC3 را در تفکیک پدیده های مختلف نشان داد. PC3 پدیده های مختلف را با توجه به میزان رطوبتشان از هم تفکیک می کند. همچنین نتایج بررسی، قابلیت شاخصهای مختلف را در تفکیک پدیده های مختلف خاک نشان داد. با این حال تحقیقات بیشتر در مناطق مختلف برای بررسی های بیشتر در این زمینه و ارائه روابط ریاضی بین شاخصهای مختلف و پدیده های زمینی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تبدیلهای طیفی، باند ترمال، تجزیه مولفه های اصلی، تغییر پذیری طیفی، خاک
  • محمدعلی مشکوه، محمدرضا دانشور، محمدرضا اختصاصی، کاظم دشتکیان صفحه 10
    بیابان زایی از آن جهت برای کشور ما اهمیت دارد است که به موضوع تخریب سرزمین در مناطق خشک، نیمه خشک و نیمه مرطوب خشک ناشی از عوامل انسانی و اقلیمی می پردازد. درک بهتر روند تخریب سرزمین و پیشروی کویر و نیز خطرات بالقوه آن در آینده جز از طریق مطالعات مستمر و همه جانبه، بررسی های دقیق محلی و بهره گیری از تجارب و مدلهای کمی موجود میسر نمی باشد. تحقیق حاضر که بر اساس دستورالعمل پیشنهادی فائو یونپ (1984) انجام شده است، برخی از مولفه های اصلی بیابان زایی از جمله: 1) تخریب پوشش گیاهی، 2) تشدید فرسایش بادی و 3) گسترش شوری در بخش شمالی حوزه دشت یزد اردکان به وسعت تقریبی 327700 هکتار را از دو جنبه: وضعیت فعلی بیابانی شدن و استعداد طبیعی منطقه برای بیابانی شدن و بیابان زایی مورد مطالعه قرار داده است. پس از انجام مشاهدات و اندازه گیری های صحرایی و آزمایشگاهی لازم، برای هر یک از سه فرآیند مزبور و از دو جنبه فوق الذکر نقشه هایی با مقیاس 50000: 1 تهیه گردید. نتایج این تحقیق بیانگر آن است که در در حال حاضر درجه تخریب پوشش گیاهی منطقه مورد مطالعه «شدید تا خیلی شدید»، گسترش شوری «متوسط تا شدید» و میزان فرسایش بادی «ناچیز تا متوسط» است در حالی که استعداد طبیعی این سه فرآیند به ترتیب «خیلی شدید»، «متوسط تا شدید» و «متوسط تا شدید» می باشد.
    دستورالعمل فائو یونپ هر چند در نوع خود مفید و در مقایسه با سایر مدلهای موجود از جامعیت بیشتری بر خوردار است، لیکن خالی از اشکال نمی باشد. برخی از این اشکالات عبارتند ار: کمی نبودن برخی از معیارهای پیشنهادی آن، حساس نبودن برخی شاخصهای پیشنهادی به تغییرات جزیی (یا به عبارتی وسیع بودن دامنه اعداد کلاس محدودیت ها)، دشوار بودن یا قابل اندازه گیری نبودن بعضی از معیارهای ارزیابی، همسنگ نبودن معیارهای پیشنهاد شده برای فرآیندهای مختلف به ویژه از نظر تعداد.
    کلیدواژگان: تخریب پوشش گیاهی، شوری زایی، فرسایش بادی، روش فائو، یونپ، بیابان زایی، دشت یزد، اردکان
  • سعید چوپانی، محمد خسروشاهی، محمد غلامپور، خسرو میرآخورلو صفحه 17
    هر چند واژه بیابان برای اغلب دست اندرکاران، واژه آشنایی به نظر می رسد، اما محققان علوم محیطی از جنبه تخصصی خود تعاریف و ویژگی های متفاوتی برای آن بر شمرده اند. در این مقاله قلمرو بیابانهای استان هرمزگان از جنبه زمین شناسی مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به ویژگی های زمین شناسی که در ایجاد و توسعه آنها موثر بوده اند، محدوده آنها نیز تعیین شده است. برای این کار ابتدا با استفاده از نقشه های زمین شناسی 1:250000، 100.000: 1 و 1.000.000: 1 سازمان زمین شناسی کشور و شرکت ملی نفت ایران، سازندهای زمین شناختی شور و تبخیری در محدوده استان شناسایی و در محیط GIS رقومی شده اند و تحت عنوان بیابانهای اولیه معرفی شده اند. با ترسیم شبکه زهکشی حوضه های آبخیز رودخانه هایی که حاوی سازندهای تبخیری بوده و سپس تعیین مناطق پایین دست سازندهای تبخیری که از طریق جریانهای سطحی به گچ و نمک آلوده شده اند، بیابانهای ثانویه استان تعیین گردیده است. از تلفیق دو لایه مذکور گسترش بیابانهای استان هرمزگان مشخص شده است. نتایج حاصل نشان داد که 8/36571 کیلومتر مربع، (1/53 درصد) از مساحت کل استان را بیابانهای زمین شناختی به خود اختصاص داده اند که 3/17293 کیلومتر مربع را بیابانهای اولیه و 5/19278 کیلومتر مربع را بیابانهای ثانویه تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: بیابان، بیابان اولیه و ثانویه، سازند تبخیری، کواترنر، هرمزگان
  • ابوالفضل اکبرپور، محمدباقر شریفی، هادی معماریان خلیل آباد صفحه 27
    اطلاعات موجود در نقشه های پوشش وکاربری اراضی در مدلسازی های هیدرولوژیکی به منظور تخمین زبری سطح یا ضریب اصطکاک و غیره می تواند مورد استفاده قرار گیرد. در این مقاله هدف مقایسه دو روش جهت تهیه نقشه کاربری اراضی و پوشش با استفاده از تصاویر ماهواره لندست می باشد. پیش از استفاده از داده های ماهواره ای ابتدا تصحیحات رادیومتری و هندسی بر روی داده های ETM+ صورت گرفت. سپس با بازدید میدانی، طبقات مختلف کاربری وپوشش اراضی تعریف و نمونه های آموزشی انتخاب گردید. از کلیه باندها به جز باند 6 برای طبقه بندی استفاده شد. به دلیل دقت پایین کلاسهای طبقه بندی شده مناطق مسکونی وجاده این طبقات از فرآیند طبقه بندی حذف وجهت وارد کردن این طبقات در نقشه نهایی از لایه های اطلاعاتی در سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده گردید. نتایج حاصل از ارزیابی صحت تصاویر طبقه بندی شده نشان داد که روش فازی با استفاده از سه لایه در طبقه بندی با صحت کلی 12/75 درصد وضریب کاپا 63/0 دارای بیشترین صحت و پس از آن روش فازی با دو لایه وحداکثر احتمال به ترتیب با صحت کلی 3/73 و 39/72 درصد وضریب کاپا 6/0 و 59/0 در رتبه های بعدی از نظر صحت قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، سنجش از دور، کاربری اراضی، داده های ETM، فازی
  • حسین توکلی، امر علی شاهمرادی، علی اصغر پاریاب، عباسعلی فرهنگی صفحه 39
    مناطق پوشیده از شن های روان در سطح وسیعی از کشور ایران ملاحظه می گردد که همواره تهدیدی برای ساکنین این مناطق بشمار می رود. بر روی این ماسه بادی ها گیاهانی ملاحظه می گردد که شناخت خصوصیات و ویژگی های آنها برای تثبیت بیولوژیکی شنهای روان و مدیریت این گونه مناطق دارای اهمیت است. به همین منظور در این مطالعه نیازهای بوم شناختی آمودندرون (Ammodendron persicum) شامل سازگاری های اقلیمی با بررسی شرایط اقلیمی حاکم بر رویشگاه ها، وضعیت خاک با تعیین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، فنولوژی با ثبت مراحل نمو گیاه، واکنش به قطع با انجام قطع یکسره و اندازه گیری میزان رشد بعدی، رابطه با گیاهخواران با مشاهده چگونگی چرای مستقیم دام از گیاه در رویشگاه، ثبت نحوه تجدید حیات گیاه از نظر شاخه زاد و دانه زاد بودن مورد مطالعه قرار گرفته است. بر اساس مطالعات انجام شده آمودندرون گونه ای درختچه ای، شن دوست و دارای سن بین 10 تا 50 سال می باشد. از نظر فنولوژیکی رشد گیاه در زیرکوه قائن در نیمه دوم اسفند ماه آغاز، در اواسط اردیبهشت وارد مرحله گلدهی شده و تا اواخر خرداد ماه بذر آن می سد. دوام و سرسبزی آن در طول سال بستگی به میزان بارندگی سالیانه بستگی دارد. آمودندرون گونه ای مقاوم به خشکی است و در شرایط اقلیمی خشک با متوسط بارندگی سالیانه حدود 150 میلی متر قادر به رویش است. تجدید حیات آن به دو صورت رویشی و زایشی است و در رویشگاه طبیعی بیشتر به فرم شاخه زاد مشاهده می گردد. دامهای چراکننده به طور معمول از سرشاخه های آن در اواخر پاییز و زمستان تعلیف می نمایند. در مجموع با توجه به ویژگی های آمودندرون، حفظ آن در مناطق رویشی با اهمیت بوده و امکان بهره گیری از آن در سایر مناطق نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: آمودندرون، Ammodendron persicum، خصوصیات بوم شناختی، فنولوژی، تجدید حیات
  • احمد احمدی، عباسعلی سندگل صفحه 48
    با در نظر گرفتن فرسایش ژنتیکی وسیر قهقرایی پوشش گیاهی استفاده از روش های احیا و اصلاح مرتع از جمله کپه کاری برای افزایش تولید علوفه مراتع امری ضروری است. ارزیابی مراتع گل آدم سلماس نشان دادکه بر اثر چرای سنگین و یکسره بسیاری از گونه های خوشخوراک در حال انقراض بوده و با بنیه و شادابی کم دیده می شوند. و برعکس گیاهان غیر خوشخوراک و مهاجم به مقدار زیاد در مرتع دیده می شوند. در استان آذربایجان غربی حدود 3/2 میلیون واحد دامی مازاد بر تولید مراتع وجود دارد بنابراین استفاده ازعملیاتی که موجب افزایش علوفه گردد کاری ضروری است.به منظور بررسی اثر عملیات کپه کاری در بهبود وضعیت و تولید مرتع، ایستگاه گل آدم سلماس واقع در منطقه نیمه خشک سرد با متوسط بارندگی سالانه 8/325 میلیمتر انتخاب شد. برای تعیین وضعیت، ظرفیت و گرایش مراتع به ترتیب از روش چهار عاملی، قطع و توزین و ترازوی گرایش استفاده شد.در مراتع گل آدم سلماس از سال 1379تا سال 1383 عملیات کپه کاری با گونه های Agropyron cristatum، Agropyron desertorum، Agropyron elongatum، Onobrychis sativa و Medicago sativa انجام گرفت. نتایج حاصل نشان داد که در محل عملیات کپه کاری وضعیت مراتع از خیلی ضعیف به ضعیف رسید و تولید از 78.4کیلوگرم در هکتار به 172.6 کیلوگرم در هکتار افزایش یافت، میانگین پوشش گیاهی و درصد حفاظت خاک نیز از 20 درصد و 76 درصد در سال 1379 به ترتیب به 28 درصد و 86 درصد در سال 1383 رسید که اختلاف آنها معنی دار ((P<0.05.بود.
    کلیدواژگان: کپه کاری، وضعیت مرتع، تولید مرتع، گل آدم سلماس
  • ابراهیم رحمانی، علی اشرف جعفری، مجتبی ترکمان صفحه 53
    به منظور مطالعه عملکرد و کیفیت علوفه در گونه علف گندمی (Agropyron cristatum L.) در مناطق نیمه استپی استان لرستان، 18 اکوتیپ در دو شرایط آبی و دیم مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اختلاف میان اکوتیپ ها برای عملکرد علوفه و درصد قابلیت هضم به عنوان یکی از مهمترین صفات کیفی معنی دار بود. در شرایط دیم اکوتیپ های 208S، 1727P12، 2087P10، 4056P4، 1727P7 و619S با مجموع عملکرد 1451 تا 1774 کیلوگرم در هکتار در سال بیشترین ماده خشک علوفه تولید کردند که در میان آنها دو اکوتیپ 619S و 1727P12 دارای سازگاری بیشتری بودند و برای تبدیل دیمزارهای کم بازده به مرتع و احیاء و اصلاح مراتع مخروبه در شرایط آب و هوایی و بارندگی استان لرستان معرفی شدند. در شرایط آبی اکوتیپ های 208P10، 208S، 1727P7، 208P8، 1727P10 و 208P13 بیشترین عملکرد علوفه را داشتند که در میان آنها 208P8 و1727P7 به ترتیب با دارا بودن 6/17 و 5/17 درصد پروتئین خام از کیفیت علوفه خوبی برخوردار بودند. اکوتیپ 208P13 با متوسط عملکرد 1765 کیلوگرم در هکتار در محیط آبی دارای بیشترین درصد قابلیت هضم و پروتئین خام بود. اکوتیپ 529M به رغم دارا بودن بیشترین درصد قابلیت هضم و پروتئین خام، از لحاظ عملکرد علوفه بسیار ضعیف بود. در مقایسه بین میانگین دو محیط برای صفات کیفی نتایج نشان داد که متوسط درصد قابلیت هضم، درصد قندهای محلول در آب، درصد دیواره سلولی منهای همی سلولز ADF، درصد خاکستر در هر دو محیط تقریبا«یکسان بود، ولی درصد پروتئین خام در شرایط آبی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: علف گندمی Agropyron cristatum، عملکرد و کیفیت علوفه، دیمکاری، ایجاد چراگاه، لرستان
  • عباسعلی سندگل، محمدرضا چایچی، انیس بیانی کلاگری صفحه 62
    جهت انتخاب یونجه های یکساله پرمحصول برای کشت پاییزه در منطقه دشت گرگان سه گونه یونجه یکساله خارجی شامل Mdicago scutellata، Medicago truncatula، Medicago littoralis و دوگونه یونجه بومی Medicago orbicularis و Medicago polymorpha در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار برای مدت سه سال در ایستگاه عراقی محله گرگان مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که بسته به نوسان عوامل اقلیمی و نیز خصوصیات ژنتیکی گونه ها عملکرد آنها در سالهای مختلف متفاوت بود و در مجموع گونه های حساس به سرما در سالهای با زمستانهای معتدل و پرباران توانسته اند از تولید بیشتری برخوردارشوند. گونه های مقاوم به خشکی و سرما از جمله گونه M. littoralis به رغم نوسان بارندگی و دما از ثبات تولیدی بیشتری برخوردار بود. در مجموع گونه رطوبت پسند و گرمادوست M.scutellata با عملکرد متوسط 2083 کیلوگرم در هکتار بالاترین تولید را به خود اختصاص داد و گونه M.polymorpha با منشاء بومی با عملکرد متوسط 1487 کیلوگرم در مقام دوم قرارگرفت. گونه های M.truncatua با عملکرد 3/1357 کیلوگرم، M.orbicularis با عملکرد 1067 کیلوگرم و M.littoralis با عملکرد 979 کیلوگرم در هکتار در رتبه های بعد قرار گرفتند.
    واژه های کلیدی: عملکرد علوفه، Mdicago scutellata، Medicago truncatula، Medicago littoralis، Medicago orbicularis، Medicago polymorpha، عراقی محله گرگان.
    کلیدواژگان: عملکرد علوفه، Medicago، Medicago littoralis، Medicago truncatula، Medicago scutellata، Medicago polymorpha، orbicularis، عراقی محله گرگان
|
  • Ammar Rafiei Emam, Kazem Alavi Panah Page 1
    Remote sensing plays a considerable role on detection of natural resources features by its multi spectral means. Three decades works of remote sensing scientists have resulted in presentation of several vegetation indices, for soil how ever there are not many examples. TM spectral ratioing have been employed in this study to overcome problem of detection of soil variation. To reach the point spectral ratioing of TM (18 May 1998) was used. Data used in this study were: a) 3 first principle component, b) spectral ratioing of reflectance bands, c) spectral ratioing of Thermal band and d) original bands of TM. Results show that distinction of different soil in possible by PC3 on the basis of soil moisture variation. So, more researches in various regions for more studies in this subject are advised.
    Keywords: spectral ratioing, Thermal band, Principal component analysis, spectral variability, soil indices
  • Mohammad Ali Meshkat, Mohammad Reza Daneshvar, Mohammad Reza Ekhtesasi, Kazem Dashtakian Page 10
    Desertification is important for our country because it refer to land degradation in arid, semi-arid and arid sub - humid zones due to climatic and human agents. General and continuous study, local and exact investigation,and use of current quantitative models is necessary to better understanding of land degradation process and desert development. In this research that is based on FAO/UNEP provisional methodology, some of the main desertification processes such as: vegetation destruction, wind erosion, and salinization were studied from two aspects:1) current status and 2) inherent risk. This area covers about 327700 hectars, extends to north of Yazd - Ardakan basin. Then, six maps were drawn for three processes and for two aspects which mentioned above, separately in 1:50000 scale, when the field observations and measurements were carried out. Finally two equal maps were provided by combination of six previous maps. Results of this investigation show that at the present time degrees of vegetation destruction, salinization, and wind erosion are, , severe to very severe, ,, ,,medium to severe, ,, and,, slight to medium,, respectively. However, degrees of these processes from inherent risk aspect are, , very severe, ,, ,, medium to severe,,, and,, medium to severe,, respectively. Although the FAO/UNEP methodology is the best model, however it has still some problems, such as: Non quantitative of some criteria; Non sensitivity of some indexes to slight changses; Non measureable of some criteria; and Non equal the number of indexes in different processes.
    Keywords: Vegetation destruction, salinization, Wind erosion, FAO, UNEP manner, desertification, Yazd, Ardakan basin
  • Saeid Choopani, Mohammad Khosroshahi, Mohammad Gholampoor, Khosro Mirakhorlo Page 17
    The country of Iran is situated in an arid and semi-arid zone, with an average precipitation of about 250 mm per year. Hormozgan province in southern Iran, is one of the most arid parts of Iran with an average annual rainfall of only 170mm. The study area is located in the Zagros and Makran geological zones.. In the study area the oldest formations are of Palaeozoic age. Another characteristic of the Zagros zone are diapirs. Diapirs rise up from the deepest part of sedimentary rocks, and after cutting through the upper layers, they may appear at the surface, which seriously affect groundwater quality and land use. Desertification; in Iran has occurred from Neosene and Quaternary. Geological formation have important effect on salinisation and desertification. Thus, the geographical investigation of desert area is very important. This investigation is based on GIS method Applications, geological map (1:250000) and supported by, fieldwork. At the first, prepared and digitizing of geological maps by Ilwis program and was carefully checked and corrected where possible. The next step prepared evaporation formation and Quaternary maps and its overlying. Prepared cross map of Quaternary and Hydrographic network and determination of primary and secondary deserts area. The final step was prepared a cross map of primary and secondary desert area map and checked by fieldwork. To comparison between units of desert area map, can be result, more than 78 percent of study area is situated in the deserts area.
    Keywords: Hormozgan Province, Evapo formation, Quaternary formation, primary desert, secondary desert
  • Abalfazl Akbarpour, Mohammad Bagher Sharifi, Hadi Memarian Khalilabad Page 27
    Land cover information can be used in hydrologic modeling to estimate the value of surface roughness or friction. The objective of this work is comparison of two different methods to provide land cover maps using Landsat images to estimate surface roughness in the manning equation and curve number (CN) in SCS method in the Kameh watershed located in the North of Torbat Heydarieh. At the first, Radiometric and Geometric correction performed on ETM+ data. Then with field surveying, The land cover classes were defined and training areas were selected. All of the bands with the exception of band 6 were used in classification. Because of low accuracy of village and road classes, These classes were removed from classification process and for entering these classes in the final map, information from the other layers of GIS system were applied. Results of this work show that in the fuzzy method using 3 layers in classification, The overall accuracy is 75.12% and kappa Index is 0.63. While those of fuzzy method using 2 layers in classification and maximum likelihood method are (73.3%, 0.6) and (72.39%, 0.59) respectively. Therefore the fuzzy method using 3 layers in classification is recommended.
    Keywords: GIS, land cover, ETM+ data, Fuzzy, Maximum Likelihood, Surface roughness
  • Hosein Tavakoli, Amr Ali Shahmoradi, Ali Asghar Paryab, Abass Ali Farhanghi Page 39
    A vast area of Iran is covered by sand dunes and shifting sands in wich threat the living of habitants in these regions. Biological control is an approprate method for sand dune fixation. So, it is essential to regonize characteristics of psamophyte plant species and introducing suitable speciecs for sand dunes. For this perpose, the ecological characteristics of Ammodendron persicum including phenology, adaptability, soil condition of habitates, response to cutting and grazing, regeneration strategy and seed germination were studied. Ammodendron persicum is a shrub and psamophyte plant with the age of 10 to 50 years. Phenoligically, the growth started in March, flower in about 7 May and reach to seed maturity by 20 June. The seed shaded after maturity but the duration of plant growth depend to amonnt of annual rainfall. Ammodendron is a drought resistant plant, because it is grow well in an area with an average of 150 mm rainfall per year. Ammodendron regenerates by seed and vegetative propagules. Grazer animals use this plant by end of growing season. In general this plant has approparate ecological characteristies in terms of establishment over sand dune and has perspective for using in other sand dune areas. The later case is under investigation.
    Keywords: Ammodendron persicum, ecological characteristics, phenology, regeneration
  • Ahmad Ahmadi, Abbas Ali Sanadgol Page 48
    By considering the plant genetic erosion and plant cover retrogression, the range improvement projects such as pit seeding is essential for increasing the range forage production. The evaluation of Goladam’s rangelands showed that due to heavy and contenious grazing, many palatable species are facing extinction and have been seen with low vigorous and vice versa the unpalatable species had high density and vigorous. In West Azarbaijan province there is about 2321013 animal unit far from rangelands capacity, so applying a treatment that can increse forage production is nesessary. The galehdam station that located in cool semi arid region with 325. 8 mm annual rainfall was selected For study the effect of pit- seeding on the range condition and range production. For determining the range condition, range production and range trend, applied the four factors method, clipping method and trend balance method respectively. The study was conducted for 5 years and seeded the Agropyron cristatum, Agropyron desertorum, Agropyron elongatum, Onobrychis sativa و Medicago sativa. The result indicated that the range condition promoted to poor condition from very poor condition, and the forage prodution increased 2 folds. The average plant cover and soil conservation reached to 28 & 86 percent at the end of study and they were significantly difference (p< 0. 05).
    Keywords: Goladam rangelands, pit, Seeding, Rangecondition, Range production
  • Ebrahim Rahmani, Ali Ashraf Jafari, Mojtabah Torkaman Page 53
    In order to determine the best ecotype for pasture establishment in Lorestan province, Iran, 18 ecotypes of crested wheatgrass (Agropyron cristatum L.), were evaluated for yield and quality traits. Two experiments were conducted under optimum and drought stress conditions using complete block design with three replications in Brojerd, Iran during 2003-2004. The data were collected and analyzed for yield and quality triats. The results of combined analyses over two environments showed that genotypes 208S, 1727P12, 2087P10, 4056P4, 1727P7 and 619S produced highest forage dry matter yield with average values of 1451 to 1774 kg/h under drought stress conditions. The latter ecotype had a good quality. In normal condition 208P10, 208S, 1227P7, 208P8, 1727P10 produced higher dry matter yield than others. It was concluded that genotypes, 208P8, 1227P7, 208S and 208P10 with average values of 1765 kg/h forage production were the best varities for sowing under both irrigation and non irrigation areas. The genotypes 208P13 had both good quality and forage production under irrigation condition and the genotype 529M had good quality but its forage production was poor.
    Keywords: Agropyron cristatum, Yield, quality, Fodder production, pasture establishment
  • Abbas Ali Sanadgol, Mohammadreza Chaichi, Anis Bayani Kalagari Page 62
    For introduction of high forage yielding annual medics in Gorgan plain, three introduced species of Medicago scutellata, Medicago truncatula, Medicago littoralis and two native species of Medicago orbicularis and Medicago polymorpha were investigated for three years in Araghi- mahaleh research station of Gorgan region. A randomised complete block design with four replications was applied.The results showed that the forage yields of the investigated species differed during years of trial due to climatic flactuations and genetical properties. The cool and moisture sencetive species could produce more forages in rainy and warm winters. The drought and cool tolerant species such as M.littoralis had more stable forage yield in fluctuated rainfall and temperature conditions. generally,M.scutellata yielded 2083 kg/ha, while M.polymorpha, M. truncatula, M. orbicularis and M. littoralis produced 1487, 1257.2, 1076 and 979 kg/ha forages respectively.
    Keywords: forage yield, Medicago scutellata, Medicago truncatula, Medicago littoralis, Medicago orbicularis, Medicago polymorpha, Araghi, mahaleh of Gorgan